Whirlpool ACM 704/NE instrukcja

Typ
instrukcja
74
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące
bezpieczeństwa, obsługi i konserwacji Państwa nowej
płyty kuchennej. Proszę uważnie zapoznać się z
podanymi tutaj informacjami i zachować instrukcję na
przyszłość w łatwo dostępnym miejscu.
Środki ostrożności i zalecenia
1. Płyta spełnia wymogi wszystkich norm i przepisów
dotyczących bezpieczeństwa i kompatybilności
elektromagnetycznej.
Jednakże osoby, które mają wszczepiony
ROZRUSZNIK SERCA, nie powinny przebywać w
pobliżu tego urządzenia. Nie można
zagwarantować, że wszystkie aparaty (rozruszniki
serca) dostępne na rynku są zgodne z normami,
które były wykorzystywane podczas prób płyty. W
konsekwencji, nie można zagwarantować braku
ewentualnego szkodliwego wpływu płyty na
rozrusznik.
2. Utylizacja opakowania: Należy w odpowiedzialny
sposób pozbywać się materiałów opakowaniowych,
stosując się przy tym do lokalnych przepisów
dotyczących usuwania odpadów.
3. Niniejsza indukcyjna płyta kuchenna jest
przeznaczona wyłącznie do użytku domowego.
Wszystkie inne zastosowania są zabronione.
Producent nie będzie ponosił żadnej
odpowiedzialności za uszkodzenia i straty
spowodowane niewłaściwym uż
yciem.
4. Urządzenia nie powinny obsługiwać osoby (w tym
dzieci) o ograniczonej sprawności fizycznej lub
mentalnej, a także osoby bez doświadczenia, chyba
że obsługa odbywa się pod nadzorem lub zgodnie z
instrukcją doświadczonych osób, które przejmą
odpowiedzialność za ich bezpieczeństwo.
5. Podczas pracy pola grzewcze osiągają wysoką
temperaturę: zaleca się zachowanie ostrożności i
pilnowanie, aby dzieci nie zbliżały się do urządzenia,
ponieważ istnieje ryzyko oparzenia.
6. W razie uszkodzenia powierzchni płyty (np.
pęknięcia lub zbicia szkła) należy zaprzestać jej
używania i skontaktować się z lokalnym
autoryzowanym serwisem.
7. Ewentualne naprawy powinny być wykonywane
przez wykwalifikowanych serwisantów.
8. Płyta iuchenna jest wyposażona w zabezpieczenie
termiczne, które chroni jej wewnętrzne obwody
przed uszkodzeniami spowodowanymi wysoką
temperaturą generowaną przez zewnętrzne źródła
ciepła (np. znajdujący się poniżej piekarnik). Jeśli
temperatura obwodów elektronicznych przekroczy
poziom bezpieczeństwa, uruchomi się
zabezpieczenie termiczne, które automatycznie
wyłączy płytę kuchenną. Gdy temperatura powróci
do bezpiecznych wartości, będzie można ponownie
rozpocząć korzystanie z płyty kuchennej.
9. Przed włączeniem sprawdzić, czy pole grzewcze
oraz dno naczynia są suche.
10. Nie kłaść na polu grzewczym żadnych przedmiotów
metalowych, np. przyrządów kuchennych (noży,
widelców, łyżek,…), pokrywek itp., ponieważ mogą
się one rozgrzać do wysokiej temperatury.
11. Zaleca się stałe nadzorowanie przygotowywania
potraw wymagających wrzącego oleju lub tłuszczu,
ponieważ mogą się zapalić. Do gaszenia palącego
się oleju nie używać wody: wyłączyć płytę kuchenną
i natychmiast przykryć naczynie pokrywką;
pozostawić naczynie na polu grzewczym do
momentu ostygnięcia. Olej należy utylizować
zgodnie z obowiązującymi przepisami.
12. Po zakończeniu gotowania ustawić pokrętło na
pozycji “0”.
Przed rozpoczęciem pracy
Ważne: Jeśli naczynia nie mają
prawidłowych rozmiarów, pola grzewcze
nie włączą się.
Stosować wyłącznie naczynia opatrzone
napisem “INDUCTION SYSTEM”
(Rysunek obok).
Naczynie należy postawić na żądane pole grzewcze
przed włączeniem płyty kuchennej.
Istniejące naczynia:
Aby sprawdzić, czy dane naczynie jest przystosowane
do gotowania na indukcyjnej płycie kuchennej, należy
posłużyć się magnesem: naczynia nie nadają się, jeśli
magnes na nie nie działa.
1. Sprawdzić, czy spód naczynia nie jest chropowaty,
aby nie doszło do porysowania powierzchni płyty
kuchennej. Sprawdzić naczynia.
2. Unikać gotowania pustych garnków, przede
wszystkich emaliowanych i aluminiowych patelni.
Spód naczyń oraz powierzchnia płyty ze szkła
ceramicznego mogą się uszkodzić.
Zalecane średnice dna naczyń
ZACHOWAĆ NINIEJSZĄ INSTRUKCJĘ NA PRZYSZŁOŚĆ
WAŻNE INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
OK NIE
Ø
26 cm
XL
Ø
17 cm 26 cm
Ø
21 cm
L
Ø
14 cm 21 cm
Ø
18 cm
M
Ø
14,5 cm
16 cm
S
Ø
12 cm 18 cm
Ø
9 cm 14,5 cm
16 cm
POLSKI Instalacja Strona 2 Instrukcja obsługi Strona
75
Urządzenie powinno być zainstalowane przez
wykwalifikowanego technika, znającego obowiązujące
przepisy w zakresie bezpieczeństwa i właściwego
instalowania. Producent nie będzie ponosił żadnej
odpowiedzialności za obrażenia cielesne osób lub
zwierząt, ani za szkody materialne wynikłe w związku z
nieprzestrzeganiem zaleceń podanych w niniejszym
rozdziale.
Podłączenie do zasilania
elektrycznego
Ważne!
Podłączenie elektryczne płyty musi zostać wykonane
przed podłączeniem piekarnika do zasilania
elektrycznego.
Zgodnie z przepisami prawa uziemienie urządzenia
jest obowiązkowe.
Przestrzegać wyłącznie wytycznych dotyczących
podłączenia elektrycznego podanych w następnym
rozdziale i nie brać pod uwagę podłączeń opisanych
na spodzie płyty.
Podłączenie przewodu do płytki
zaciskowej
1. Odkręcić śruby płytki zaciskowej i wyjąć mostki.
2. Podłączyć przewody do płytki zaciskowej zgodnie ze
informacjami podanymi na schemacie podłączeń
przedstawionym powyżej.
3. Zamocować przewód zasilający dławikiem w
miejscu z czarną osłoną zabezpieczającą.
4. Odkręcić śrubę, aby wyjąć pokrywę płytki zaciskowej
(A) i włożyć pokrywę w zawias (B) płytki zaciskowej.
Zamknąć pokrywę (C) i przykręcić ją do płytki
zaciskowej.
Podłączenie do piekarnika
OSTRZEŻENIE
Nie podłączać piekarnika do zasilania
elektrycznego, jeśli nie zakończono
podłączania płyty.
Przed podłączeniem piekarnika do sieci należy
sprawdzić, czy model płyty kuchennej jest wymieniony
na załączonej liście wsłpracujących płyt i
piekarników.
Podłączyć łączniki płyty kuchennej (C) do łączników
piekarnika (D) zgodnie z kolorami oraz odpowiednio
do prowadnic widocznych w górnej części łączników.
Wykonać podłączenie całkowicie dociskając łączniki.
Wpustka ma zaskoczyć.
Odkrę cić nakrętkę śruby uziemiającej (K) , która
znajduje się na górnej pokrywie piekarnika, i włożyć
przewód uziemiający żó
łto-zielony. Podkładkę
pozostawić na miejscu. Przykręcić z powrotem
nakrętkę na śrubie.
Pogrupować przewody poprzednio podłączone i
przykryć je metalową pokrywą (F). Uważać, aby
przewody nie zablokowały się pod pokrywą.
Przykręcić dwie śruby (G), aby zamocować metalową
pokrywę dołączoną w komplecie z piekarnikiem.
INSTALACJA I PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
Opis:
- R = brązowy
- S = brązowy
- E = żółty/zielony
- N = niebieski
- N = niebieski
76
Instalacja i zamocowanie
OSTRZEŻENIE
Instalator będzie ponosił odpowiedzialność
za ewentualne szkody spowodowane
nieprawidłową instalacją.
Aby zagwarantować prawidłowe działanie
urządzenia, instalacja powinna zostać przeprowadzona
na idealnie płaskiej powierzchni.
Średnice otworu - patrz rysunek poniżej.
W razie instalacji na lub w blacie marmurowym należy
zwrócić się do serwisu, aby zamówić zestaw instalacyjny
i otrzymać konieczne informacje.
4812 310 19277 ZESTAW do montażu płyty w
blacie marmurowym.
4801 211 00112 ZESTAW do montażu płyt w
szeregu.
Aby zagwarantować prawidłowe działanie urządzenia,
instalacja powinna zostać przeprowadzona na idealnie
płaskiej powierzchni.
Blat powinien mieć grubość od 20 do 50 mm.
W razie konieczności należy przyciąć blat lub mebel.
Oczyścić otwór z pyłu, aby nie obniżać parametrów
pracy urządzenia.
W razie ustawienia wysokiej szafki kuchennej obok płyty
kuchennej należy zachować minimalną odległość
100 mm od krawędzi płyty.
Montaż
1. Umieścić zaciski (A) we właściwym gnieździe na
ramie płyty kuchennej (
Rys. 3), o ile nie zostały tam
umieszczone wcześniej.
2. Wymierzyć środek pionowych boków otworu do
zabudowy (Rys. 1)
3. Wyśrodkować wsporniki (C) wobec środka boków
pionowych i wyrównać górny bok wsporników z
powierzchnią blatu (
Rys. 2).
4. Zamocować wsporniki 4 śrubami dołączonymi w
komplecie (B) wykorzystując do tego celu specjalne
otwory.
5. Włożyć płytę kuchenną w przygotowany otwór
uważając, aby zaciski (A) zablokowały się
odpowiednio (
Rys. 4).
490
+2
0
580
510
483
553
min. 50
770
483
510
742
R min. 6,5
maks. 8
min. 50
52
+1
0
560
+2
0
490
+2
0
52
+1
0
R min. 6,5
maks. 8
750
+2
0
Wymiary w mm
C
B
Rys. 2
Rys. 1
77
Montaż piekarnika pod płytą :
Jeśli pod płytą kuchenną ma być zainstalowany
piekarnik (naszej produkcji), należy upewnić się, czy
jest on wyposażony w układ chłodzenia i przestrzegać
odległości podanych na rysunku obok.
Przestrzeń pomiędzy płytą kuchenną a piekarnikiem
musi być pusta (brak poprzeczek, szyn, pulpitów,
podpórek itp.).
Panel sterowania
Włączenie i regulacja pól grzejnych
Po ustawieniu naczynia na wybranym polu ustawić
poziom mocy obracając pokrętło w kierunku zgodnym z
ruchem wskazówek zegara. Każde pole grzewcze
posiada kilka poziomów mocy, które można regulować w
zakresie od “1” (minimum) do “9” (maksimum).
W momencie ustawienia pokrętła na poziomie od 1 do 9
włączy się kontrolka działania płyty.
Ważne! Linii “______” na pokrętłach płyty kuchennej nie
odpowiada żadna funkcja: grzałka jest wyłączona.
Ważne! Jeśli na polu nie zostanie położone żadne
naczynie lub użyte naczynie nie jest przystosowane do
płyt indukcyjnych, po 1 minucie wybrane pole się
wyłącza. Aby ponownie je włączyć: umieścić naczynie
przystosowane do płyt indukcyjnych (patrz rozdział
“Przed rozpoczęciem pracy”) na wybranym polu, obrócić
pokrętło na “0”, a następnie ustawi
ć wybrany poziom
mocy.
Wyłączenie pola grzejnego
Ustawić pokrętło na pozycji “0”.
Gdy wszystkie pokrętła są w pozycji “0” (lub na linii
“____”), kontrolka działania płyty jest wyłączona.
A
Rys. 4
Rys. 3
AKCESORIA Zabezpieczenie AMH 122
W celu nabycia takich akcesoriów należy skontaktować
się z serwisem i podać kod 481931018436.
5mm
INSTRUKCJA OBSŁUGI
Poziomy mocy Brak funkcji
Położenie pola grzejnego
Kontrolka
działania płyty
kuchennej
Pokrętło wyboru
poziomu
78
Czyszczenie i konserwacja
Zaleca się czyszczenie płyty po każdym użyciu, aby nie
dopuścić do uszkodzenia jej powierzchni i tworzenia się
trudnego do usunięcia osadu. Przed przystąpieniem do
czyszczenia należy upewnić się, czy wszystkie pola
grzejne są wyłączone.
OSTRZEŻENIE
Nie stosować urządzeń czyszczących
parą!
Okresowo należy sprawdzać gromadzenie
się kurzu pod urządzeniem, w pobliżu
wlotu powietrza chłodzącego lub wylotów.
Kurz może uniemożliwiać wentylację oraz
chłodzenie obwodów elektronicznych, a
także zmniejszać sprawność płyty
kuchennej.
Zalecenia dotyczące czyszczenia:
1. Stosować miękką, czystą
ściereczkę, ręczniki
papierowe lub specjalne produkty do czyszczenia
płyt ze szkła ceramicznego. Nie stosować gąbek
ściernych ani myjek metalowych.
2. Usunąć resztki jedzenia i nie dopuszczać do ich
stwardnienia. Cukier lub artykuły o dużej zawartości
cukru uszkadzają płytę kuchenną i należy je
natychmiast usuwać przy pomocy skrobaka do
szkła.
Skrobak do szkła jest ostry i należy obchodzić się z
nim ostrożnie.
3. Wszelkie osady należy usuwać skrobakiem lub przy
pomocy innych specjalistycznych produktów.
4. Sól, cukier i piasek zarysowują powierzchnię płyty:
ich ewentualne resztki należy natychmiast usuwać z
Instrukcja wyszukiwania usterek
Przed skontaktowaniem się z serwisem technicznym:
Proszę uważnie przeczytać i wykonać instrukcje
podane w rozdziale “
INSTRUKCJA OBSŁUGI”.
Sprawdzić, czy nie doszło do przerw w zasilaniu
elektrycznym.
Dobrze wytrzeć powierzchnię płyty po jej umyciu.
Sprawdzić, czy pokrętło jest ustawione prawidłowo:
pozycja “0” oraz poziomy oznaczone na pokrętle
ciągłą linią oznaczają, że do pola nie dostarcza się
mocy
Jeśli na polu nie zostanie położone żadne naczynie
lub użyte naczynie nie jest przystosowane do płyt
indukcyjnych, po 1 minucie wybrane pole się wyłącza.
Aby ponownie je włączyć: umieścić naczynie
przystosowane do płyt indukcyjnych (patrz rozdział
“Przed rozpoczęciem pracy”) na wybranym polu,
obrócić pokrętło na “0”, a następnie ustawić wybrany
poziom mocy.
Jeśli temperatura wewnętrzna części elektronicznych
jest zbyt wysoka, p
łyta kuchenna wyłącza się
automatycznie. Odczekać, aż płyta się ochłodzi, i
dopiero wtedy włączyć ją ponownie. Aby przywrócić
pracę urządzenia, należy ustawić pokrętło na pozycji
“0”, a następnie na żądany poziom mocy
Serwis techniczny
Zanim zwrócicie się Państwo do Serwisu:
Proszę spróbować samodzielnie rozwiązać problem
(patrz “
Instrukcja wyszukiwania usterek”).
Wyłączyć urządzenie, odczekać 30 sekund, a
następnie włączyć je ponownie. Sprawdzić, czy
nieprawidłowość nie znikła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych kontroli usterka
nie znikła, należy skontaktować się z najbliższym
autoryzowanym serwisem technicznym.
Należy zawsze podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model urządzenia;
numer serwisowy (numer po sł owie SERVICE na
tabliczce znamionowej), który znajduje się zarówno od
spodu na płycie kuchennej jak i w karcie gwarancyjnej;
swój dokładny adres i numer telefonu.
Jeżeli konieczne są jakiekolwiek naprawy, prosimy o
kontakt z autoryzowanym serwisem technicznym
zgodnie z informacjami podanymi w karcie gwarancyjnej.
OSTRZEŻENIE
Niezastosowanie się do powyższych
instrukcji może zmniejszyć bezpieczeństwo
eksploatacji oraz obniżyć jakość produktu.
KONSERWACJA
79
Tabliczka znamionowa urządzenia
Oszczędzanie energii
Aby uzyskać najlepsze wyniki pracy urządzenia, należy:
Używać garnków i patelni, których średnica dna jest
równa średnicy pola grzejnego.
Stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
Jeśli to możliwe, garnki powinny być nakryte w czasie
gotowania.
Do gotowania jarzyn, ziemniaków itp. używać
niewielkiej ilości wody, aby skrócić czas gotowania.
Dzięki naczyniom ciśnieniowym można zmniejszyć
zużycie energii i skrócić czas gotowania.
Naczynia należy stawiać na środku pola grzejnego
oznaczonego na płycie.
Ochrona środowiska
Opakowanie
Materiał z opakowania nadaje się w 100 % na surowce
wtórne i jest oznakowany symbolem surowców
wtórnych
Urządzenia AGD
Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z
Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) oraz polską
ustawą o zużytym sprzęcie elektrycznym i
elektronicznym. Zapewniając prawidłowe złomowanie
niniejszego urządzenia przyczynią się Państwo do
ograniczenia ryzyka wystąpienia negatywnego wpływu
produktu na środowisko i zdrowie ludzi.
Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego
dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno
traktować podobnie jak zwykłe odpady domowe.
Należy oddać je do punktu zajmującego się utylizacją i
recyklingiem urządzeń elektrycznych i elektronicznych.
Prowadzący zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki,
sklepy oraz gminne jednostki, tworzą odpowiedni
system umożliwiający oddanie tego sprzętu. Dalsze
informacje na temat utylizacji, złomowania i recyklingu
niniejszego urządzenia można uzyskać w lokalnym
urzędzie miasta/gminy, specjalistycznych punktach
zbiórki odpadów oraz w sklepie, w którym urzą
dzenie
zostało zakupione.
Deklaracja zgodności
Niniejsza płyta kuchenna jest przeznaczona do
kontaktu z żywnością i spełnia wymogi
Rozporządzenia (WE) nr 1935/2004.
Płyta kuchenna została zaprojektowana wyłącznie do
gotowania. Wszelkie inne zastosowania (np. do
ogrzewania pomieszczeń) są niewłaściwe i w
następstwie tego niebezpieczne.
Urządzenia zostały zaprojektowane, wykonane i
wprowadzone na rynek zgodnie z:
wymogami bezpieczeństwa określonymi w
Dyrektywie “Niskie napięcie” 2006/95/WE (która
zastępuje Dyrektywę 73/23/EWG wraz z
źniejszymi zmianami);
wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy 2004/108/
WE dotyczącej kompatybilności
elektromagnetycznej (EMC);
wymogami Dyrektywy 93/68/EWG.
MODEL
KOD
IDENTYFIKACYJNY
MARKA
RADY DLA UŻYTKOWNIKA
Tutaj przykleić jedną z nalepek z danymi urządzenia, która
znajduje się w karcie gwarancyjnej w dwóch egzemplarzach
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6

Whirlpool ACM 704/NE instrukcja

Typ
instrukcja