Electrolux EKC54500OW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
EKC54500O
................................................ .............................................
PL KUCHENKA INSTRUKCJA OBSŁUGI 2
RO ARAGAZ MANUAL DE UTILIZARE 26
SPIS TREŚCI
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
3. OPIS URZĄDZENIA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
5. PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
6. PŁYTA GRZEJNA – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
7. PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
8. PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
9. PIEKARNIK – FUNKCJE ZEGARA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
10. PIEKARNIK – KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
11. PIEKARNIK – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
12. PIEKARNIK – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
13. CO ZROBIĆ, GDY… . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
14. INSTALACJA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
15. OCHRONA ŚRODOWISKA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Z MYŚLĄ O TOBIE
Dziękujemy za zakup urządzenia Electrolux. Jest ono owocem dziesięcioleci doświadczeń i innowacji. To
pomysłowe i stylowe urządzenie zaprojektowano z myślą o Tobie. Użytkując je masz zawsze pewność uzyskania
wspaniałych efektów.
Witamy w świecie marki Electrolux!
Odwiedź naszą witrynę internetową, aby uzyskać:
Wskazówki dotyczące użytkowania, broszury, pomoc w rozwiązywaniu problemów oraz informacje
dotyczące serwisu:
www.electrolux.com
Zarejestruj swój produkt, aby uprościć jego obsługę serwisową:
www.electrolux.com/productregistration
Kupuj akcesoria, materiały eksploatacyjne i oryginalne części zamienne do swojego urządzenia:
www.electrolux.com/shop
OBSŁUGA KLIENTA
Zalecamy stosowanie oryginalnych części zamiennych.
Kontaktując się z serwisem, należy przygotować poniższe dane.
Informacje można znaleźć na tabliczce znamionowej. Model, numer produktu, numer seryjny.
Ostrzeżenie/przestroga – informacje dotyczące bezpieczeństwa.
Informacje i wskazówki ogólne
Informacje dot. ochrony środowiska
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego powiadomienia.
2
www.electrolux.com
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy do‐
kładnie przeczytać dołączoną instrukcję obsługi. Producent nie od‐
powiada za uszkodzenia i obrażenia ciała spowodowane niepra‐
widłową instalacją i eksploatacją. Należy zachować instrukcję wraz
z urządzeniem do wykorzystania w przyszłości.
1.1 Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub umysłowych
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie uduszeniem lub odniesieniem obrażeń
mogących skutkować trwałym kalectwem.
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu ósmego ro‐
ku życia oraz osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych lub umysłowych bądź nieposiadające odpowied‐
niej wiedzy i doświadczenia, jeśli będą one nadzorowane przez
dorosłą osobę lub osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeń‐
stwo.
Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem
dzieci.
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do pracującego lub
stygnącego urządzenia. Łatwo dostępne elementy urządzenia
mocno się nagrzewają.
Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę uruchomienia, zale‐
ca się jej włączenie.
Czyszczeniem i konserwacją nie mogą zajmować się dzieci bez
nadzoru dorosłych.
1.2 Ogólne zasady bezpieczeństwa
Urządzenie oraz jego nieosłonięte elementy nagrzewają się pod‐
czas pracy do wysokiej temperatury. Nie dotykać elementów
grzejnych.
Nie sterować urządzeniem za pomocą zewnętrznego zegara ani
niezależnego układu zdalnego sterowania.
POLSKI 3
Pozostawienie bez nadzoru potraw zawierających tłuszcz lub
olej na włączonej płycie grzejnej może być przyczyną pożaru.
Nie gasić pożaru wodą – należy wyłączyć urządzenie, a następ‐
nie przykryć płomień pokrywą lub kocem gaśniczym.
Nie przechowywać żadnych przedmiotów na powierzchni goto‐
wania.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Na powierzchni płyty grzejnej nie wolno kłaść przedmiotów me‐
talowych, takich jak sztućce lub pokrywki do garnków, ponieważ
mogą one bardzo się rozgrzać.
Jeśli na powierzchni szkła ceramicznego pojawią się pęknięcia,
należy wyłączyć urządzenie, aby uniknąć ryzyka porażenia prą‐
dem elektrycznym.
Zachować ostrożność, dotykając szufladę. Może się ona mocno
nagrzać.
Aby wymontować prowadnice blach, należy odciągnąć najpierw
ich przednią, a następnie tylną część od bocznych ścianek. Za‐
montować prowadnice blach w odwrotnej kolejności.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie należy używać ściernych
środków czyszczących ani ostrych, metalowych myjek, ponie‐
waż mogą one porysować powierzchnię, co może skutkować
pęknięciem szkła.
2.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
2.1 Instalacja
OSTRZEŻENIE!
Urządzenie może zainstalować wyłącz‐
nie wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy opakowania.
Nie instalować ani nie używać uszkodzonego
urządzenia.
Postępować zgodnie z instrukcją instalacji do‐
starczoną wraz z urządzeniem.
Zachować ostrożność podczas przenoszenia
urządzenia, ponieważ jest ono ciężkie. Za‐
wsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od innych urzą‐
dzeń i mebli.
Należy zadbać o to, aby meble itp. znajdujące
się obok urządzenia i nad nim spełniały odpo‐
wiednie wymogi bezpieczeństwa.
Boki urządzenia powinny sąsiadować z urzą‐
dzeniami lub meblami o tej samej wysokości.
Nie instalować urządzenia na platformie.
Nie instalować urządzenia przy drzwiach ani
pod oknem. Zapobiegnie to możliwości strące‐
nia gorącego naczynia z urządzenia przy ot‐
wieraniu okna lub drzwi.
4
www.electrolux.com
Podłączenie do sieci elektrycznej
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie pożarem i pora
żeniem prądem elektrycznym.
Wykwalifikowany elektryk powinien wykonać
wszystkie połączenia elektryczne.
Urządzenie musi być uziemione.
Należy upewnić się, że informacje o podłącze‐
niu elektrycznym podane na tabliczce znamio‐
nowej są zgodne z parametrami instalacji za‐
silającej. W przeciwnym razie należy skontak‐
tować się z elektrykiem.
Należy zawsze używać prawidłowo zamonto‐
wanych gniazd elektrycznych z uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani przedłużaczy.
Należy zwrócić uwagę, aby nie uszkodzić
wtyczki ani przewodu zasilającego. Wymianę
uszkodzonego przewodu zasilającego należy
zlecić przedstawicielowi serwisu lub wykwalifi‐
kowanemu elektrykowi.
Przewody zasilające nie mogą dotykać drzwi
urządzenia, zwłaszcza gdy drzwi są mocno
rozgrzane.
Zarówno w przypadku elementów znajdują‐
cych się pod napięciem, jak zaizolowanych
części zabezpieczenie przed porażeniem prą‐
dem należy zamocować w taki sposób, aby
nie można go było odłączyć bez użycia narzę‐
dzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda elektrycznego
dopiero po zakończeniu instalacji. Należy za‐
dbać o to, aby po zakończeniu instalacji urzą‐
dzenia wtyczka przewodu zasilającego była
łatwo dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest obluzowane, nie
wolno podłączać do niego wtyczki.
Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć za
przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za wtycz‐
kę.
Konieczne jest zastosowanie odpowiednich
wyłączników obwodu zasilania: wyłączników
automatycznych, bezpieczników topikowych
(typu wykręcanego – wyjmowanych z opraw‐
ki), wyłączników różnicowo-prądowych (RCD)
oraz styczników.
W instalacji elektrycznej należy zastosować
wyłącznik obwodu umożliwiający odłączenie
urządzenia od zasilania na wszystkich biegu‐
nach. Wyłącznik obwodu musi mieć rozwarcie
styków wynoszące minimum 3 mm.
2.2 Przeznaczenie
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie odniesieniem obrażeń ciała,
oparzeniem, porażeniem prądem.
Urządzenie należy używać w warunkach do
mowych.
Nie zmieniać parametrów technicznych urzą‐
dzenia.
Upewnić się, że otwory wentylacyjne są droż‐
ne.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez
nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze moc‐
no się nagrzewa. Nie dotykać elementów
grzejnych w urządzeniu. Podczas wyjmowania
i wkładania akcesoriów lub naczyń należy za‐
wsze używać rękawic kuchennych.
Podczas pracy urządzenia należy zachować
ostrożność przy otwieraniu jego drzwi. Może
dojść do uwolnienia gorącego powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi rękami
lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
Nie opierać się na otwartych drzwiach urzą‐
dzenia.
Nie używać zewnętrznego zegara ani nieza‐
leżnego układu zdalnego sterowania do stero‐
wania urządzeniem.
Gdy urządzenie jest wyłączone, jego drzwi po‐
winny być zamknięte.
Nie kłaść sztućców ani pokrywek naczyń na
polach grzejnych. Pola grzejne mocno się na‐
grzewają.
Po każdym użyciu wyłączyć pole grzejne.
Nie używać urządzenia jako powierzchni robo‐
czej ani miejsca do przechowywania przed‐
miotów.
Jeśli na powierzchni urządzenia pojawią się
pęknięcia, należy natychmiast odłączyć je od
zasilania. Pozwoli to uniknąć zagrożenia pora‐
żeniem prądem elektrycznym.
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie pożarem lub eks‐
plozją.
Pod wpływem wysokiej temperatury tłuszcze i
olej mogą uwalniać łatwopalne opary. Pod‐
czas podgrzewania tłuszczów i oleju nie wolno
zbliżać do nich źródeł ognia ani rozgrzanych
przedmiotów.
Opary uwalniane przez gorący olej mogą ulec
samoczynnemu zapłonowi.
POLSKI 5
Zużyty olej zawierający pozostałości produk‐
tów spożywczych ma niższą temperaturę za‐
płonu niż świeży olej.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim ani w
jego pobliżu łatwopalnych substancji ani
przedmiotów nasączonych łatwopalnymi sub‐
stancjami.
Podczas otwierania drzwi urządzenia nie wol‐
no zbliżać do niego iskrzących przedmiotów
ani otwartego płomienia.
Należy ostrożnie otwierać drzwi urządzenia.
Stosowanie składników zawierających alkohol
może spowodować powstanie mieszanki alko‐
holu i powietrza.
Nie gasić pożaru wodą. Odłączyć urządzenie i
przykryć płomień pokrywką lub kocem gaśni‐
czym.
OSTRZEŻENIE!
Występuje ryzyko uszkodzenia urzą‐
dzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu
się emalii:
Nie należy kłaść naczyń ani innych przed‐
miotów bezpośrednio na dnie urządzenia.
Nie należy kłaść folii aluminiowej bezpo‐
średnio na dnie urządzenia.
Nie należy wlewać wody bezpośrednio do
rozgrzanego urządzenia.
Nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń
ani potraw w urządzeniu po zakończeniu
pieczenia.
Należy zachować ostrożność podczas wy‐
jmowania i wkładania akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na działa
nie urządzenia. Nie stanowi to wady w rozu‐
mieniu warunków gwarancji.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy używać
głębokiej blachy. Sok z owoców może trwale
zaplamić emalię.
Nie stawiać gorących naczyń na panelu stero‐
wania.
Nie dopuszczać do wygotowania się potraw.
Nie dopuszczać do upadku naczyń lub innych
przedmiotów na powierzchnię urządzenia.
Może to spowodować jej uszkodzenie.
Nie włączać pól grzejnych bez naczyń ani z
pustymi naczyniami.
Nie kłaść na urządzeniu folii aluminiowej.
Naczynia żeliwne, aluminiowe lub ze zni‐
szczonym spodem mogą spowodować zary‐
sowanie szkła ceramicznego. Dlatego nie na‐
leży przesuwać ich po powierzchni gotowania.
2.3 Konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie odniesieniem ob‐
rażeń, pożarem lub uszkodzeniem urzą‐
dzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji należy
wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę przewo‐
du zasilającego z gniazda elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło. Występu‐
je zagrożenie pęknięcia szyb w drzwiach urzą‐
dzenia.
W przypadku pęknięcia szyb należy je nie‐
zwłocznie wymienić. Należy skontaktować się
z punktem serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia należy
zachować ostrożność. Drzwi są ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni urzą‐
dzenia, należy regularnie ją czyścić.
Pozostałości tłuszczu lub potraw w urządzeniu
mogą stać się przyczyną pożaru.
Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej
szmatki. Stosować wyłącznie neutralne środki
czyszczące. Nie używać produktów ściernych,
myjek do szorowania, rozpuszczalników ani
metalowych przedmiotów.
W przypadku stosowania aerozolu do piekar‐
ników należy przestrzegać wskazówek doty‐
czących bezpieczeństwa umieszczonych na
opakowaniu.
Nie używać do czyszczenia emalii katalitycz‐
nej (jeśli dotyczy) żadnych detergentów.
2.4 Wewnętrzne oświetlenie
piekarnika
Żarówka zwykła lub halogenowa zastosowana
w tym urządzeniu jest przeznaczona wyłącz‐
nie do urządzeń domowych. Nie należy uży‐
wać jej do oświetlania pomieszczeń.
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo porażenia prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki na‐
leży odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Używać wyłącznie żarówek tego samego ty‐
pu.
2.5 Utylizacja
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie odniesieniem ob‐
rażeń lub uduszeniem.
6
www.electrolux.com
Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
Wymontować zatrzask drzwi, aby uniemożli‐
wić zamknięcie się dziecka lub zwierzęcia w
urządzeniu.
3. OPIS URZĄDZENIA
3.1 Widok urządzenia
11
10
7
8
9
1
2
3
4
1 2 3 1654
1
Pokrętła płyty grzejnej
2
Wskaźnik temperatury
3
Pokrętło regulacji temperatury piekarnika
4
Sterowanie elektroniczne
5
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
6
Kontrolka płyty grzejnej
7
Grzałka
8
Oświetlenie piekarnika
9
Wentylator i grzałka
10
Tabliczka znamionowa
11
Poziomy umieszczania potraw
3.2 Układ powierzchni gotowania
140 mm
180 mm
140 mm
120/180 mm
1 2
35 4
1
Pole grzejne o mocy 1200 W
2
Wylot pary
3
Pole grzejne o mocy 1800 W
4
Pole grzejne o mocy 1200 W
5
Wskaźnik ciepła resztkowego
6
Pole grzejne o mocy 1700 / 700 W
3.3 Akcesoria
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do pieczenia
mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Opcjonalne prowadnice teleskopowe
Do podtrzymywania rusztu i blach. Można za‐
kupić je oddzielnie.
Szuflada
Pod komorą piekarnika znajduje się szuflada
na przybory kuchenne.
POLSKI 7
OSTRZEŻENIE!
Podczas pracy urządzenia szuflada mo‐
że być gorąca.
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
UWAGA!
W celu otwarcia drzwi należy zawsze
trzymać za uchwyt na środku.
4.1 Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić
urządzenie.
UWAGA!
Nie stosować ściernych środków czy‐
szczących! Może to uszkodzić powierz‐
chnię. Zapoznać się z rozdziałem "Kon‐
serwacja i czyszczenie".
4.2 Ustawianie czasu
Przed użyciem piekarnika należy usta‐
wić czas.
Po podłączeniu urządzenia do źródła zasilania
lub po wystąpieniu przerwy w zasilaniu będzie
migał wskaźnik funkcji zegara.
Nacisnąć przycisk + lub -, aby ustawić prawidło‐
wy czas.
Po upływie około pięciu sekund miganie ustanie,
a na wyświetlaczu będzie widoczna ustawiona
aktualna godzina.
Nacisnąć kilkakrotnie , aż zacznie
migać wskaźnik żądanej funkcji zegara.
Nie można ustawiać w tym samym cza‐
sie funkcji Czas
ani Koniec .
4.3 Wstępne nagrzewanie
1.
Ustawić funkcję oraz temperaturę mak‐
symalną.
2.
Pozostawić urządzenie włączone bez żyw‐
ności na około 1 godzinę.
3.
Ustawić funkcję oraz temperaturę mak‐
symalną.
4.
Pozostawić urządzenie włączone bez żyw‐
ności na około 10 minut.
5.
Ustawić funkcję oraz temperaturę mak‐
symalną.
6.
Pozostawić urządzenie włączone bez żyw‐
ności na około 10 minut.
Ma to na celu wypalenie osadów produkcyjnych
znajdujących się w urządzeniu. Akcesoria mogą
rozgrzać się mocniej niż zwykle. Podczas pierw‐
szego wstępnego nagrzewania z urządzenia mo‐
że wydobywać się intensywny zapach oraz dym.
Jest to normalne zjawisko. Należy zapewnić wy‐
starczający dopływ świeżego powietrza.
8
www.electrolux.com
5. PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
5.1 Ustawienie mocy grzania
Funkcja
0 Położenie wyłączenia
Włącznik podwójnego pola
grzejnego
1-9 Ustawienie mocy grzania
(1 = najmniejsza moc grzania; 9
= największa moc grzania)
1.
Obrócić pokrętło do położenia żądanej mo‐
cy grzania. Włączy się kontrolka płyty grzej‐
nej.
2.
Aby zakończyć proces gotowania, należy
obrócić pokrętło do położenia „0”.
Wykorzystanie ciepła resztkowego po‐
zwala ograniczyć zużycie energii. Wyłą‐
czyć pole grzejne na około 5–10 minut
przed zakończeniem gotowania.
5.2 Korzystanie z pola podwójnego
UWAGA!
Aby włączyć pole podwójne, należy ob‐
rócić pokrętło zgodnie z ruchem wska‐
zówek zegara. Nie obracać pokrętła
przez położenie stop.
1.
Obrócić pokrętło w kierunku zgodnym z ru‐
chem wskazówek zegara i ustawić w poło‐
żeniu 9.
2.
Obrócić powoli pokrętło w stronę symbolu
, aż będzie słychać kliknięcie.
Włączą się dwa pola grzejne.
3.
Aby ustawić odpowiednią moc grzania, na‐
leży zapoznać się z rozdziałem „Moc grza‐
nia”.
5.3 Lampka kontrolna ciepła
resztkowego
Wskaźnik ciepła resztkowego włącza się, gdy
pole grzejne jest gorące.
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo poparzenia ciepłem
resztkowym!
6. PŁYTA GRZEJNA – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
6.1 Naczynia kuchenne
Dno naczynia powinno być jak naj‐
bardziej grube i płaskie.
Naczynia wykonane ze stali emalio‐
wanej lub z dnem aluminiowym lub
miedzianym mogą pozostawiać prze‐
barwienia na płycie ceramicznej;
6.2 Oszczędność energii
W miarę możliwości zawsze przykry‐
wać naczynie pokrywką.
Naczynie do gotowania postawić na
polu grzejnym przed jego włącze‐
niem.
Wyłączyć pola grzejne na kilka minut
przed zakończeniem gotowania, aby
wykorzystać ciepło resztkowe.
Rozmiar dna naczynia powinien być
dobrany do wielkości pola grzejnego.
POLSKI 9
6.3 Przykłady zastosowania w gotowaniu
Usta‐
wienie
mocy
grza‐
nia
Zastosowanie: Czas
(min)
Wskazówki
1 Podtrzymywanie temperatury ugoto‐
wanych potraw.
w razie
potrze‐
by
Przykryć naczynie.
1-2 Sos holenderski, roztapianie: masła,
czekolady, żelatyny.
5 - 25 Mieszać od czasu do czasu.
1-2 Ścinanie: puszystych omletów, sma‐
żonych jajek.
10 - 40 Przykryć naczynie.
2-3 Gotowanie ryżu lub potraw mlecz‐
nych, podgrzewanie gotowych potraw.
25 - 50 Dodać co najmniej dwukrotnie
więcej płynu niż ryżu. Potrawy
mleczne mieszać od czasu do
czasu.
3-4 Gotowanie na parze warzyw, ryb, mię‐
sa.
20 - 45 Dodać kilka łyżek wody.
4-5 Gotowanie ziemniaków na parze. 20 - 60 Użyć maksymalnie 0,25 litra wody
na 750 g ziemniaków.
4-5 Gotowanie większej ilości składników,
potraw duszonych i zup.
60 - 150 Do 3 litrów wody + składniki.
6-7 Delikatne smażenie: eskalopków, cor‐
don bleu z cielęciny, kotletów, bryzoli,
kiełbasek, wątróbki, zasmażek, jajek,
naleśników, pączków.
w razie
potrze‐
by
Obrócić po upływie połowy czasu.
7-8 Intensywne smażenie np. placków
ziemniaczanych, polędwicy, steków.
5 - 15 Obrócić po upływie połowy czasu.
9 Zagotowanie większej ilości wody, gotowanie makaronu, obsmażanie mięsa (gulasz,
mięso duszone w sosie własnym), smażenie frytek.
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącznie
charakter orientacyjny.
7. PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
Zagrożenie poparzeniem ciepłem reszt‐
kowym!
Zaczekać, aż urządzenie ostygnie.
Urządzenie należy oczyścić po każdym użyciu.
Należy zawsze używać naczyń z czystym dnem.
Zarysowania lub ciemne plamy na szkle
ceramicznym nie mają wpływu na dzia‐
łanie urządzenia.
Usuwanie zabrudzeń:
1.
Usuwać natychmiast: stopiony plastik, fo‐
lię oraz zabrudzenia z potraw zawierają‐
cych cukier. W przeciwnym razie zabru‐
dzenia mogą spowodować uszkodzenie
10
www.electrolux.com
urządzenia. Użyć specjalnego skrobaka
do szkła. Przyłożyć skrobak pod ostrym
kątem do szklanej powierzchni i przesu‐
wać po niej ostrzem.
Usunąć, gdy urządzenie wystarczająco
ostygnie: ślady osadu kamienia i wody,
plamy tłuszczu i metaliczne odbarwienia.
Użyć specjalnego środka czyszczącego
do szkła ceramicznego lub stali nie‐
rdzewnej.
2.
Przetrzeć urządzenie wilgotną szmatką z
dodatkiem detergentu.
3.
Na koniec wytrzeć urządzenie do sucha
czystą ściereczką.
8. PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
8.1 Włączanie i wyłączanie
urządzenia
1.
Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
na żądaną funkcję.
2.
Obrócić pokrętło regulacji temperatury na
żądaną temperaturę.
Wskaźnik temperatury włącza się, gdy roś‐
nie temperatura w urządzeniu.
3.
Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić
pokrętło funkcji piekarnika i pokrętło tempe‐
ratury do położenia wyłączenia.
8.2 Termostat bezpieczeństwa
Aby zapobiec niebezpiecznemu przegrzaniu (w
wyniku nieprawidłowego użycia urządzenia lub
wad komponentów), piekarnik został wyposażo‐
ny w termostat bezpieczeństwa, który w razie po‐
trzeby wyłącza zasilanie. Piekarnik włącza się z
powrotem automatycznie po obniżeniu tempera‐
tury.
8.3 Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Położenie wyłącze‐
nia
Urządzenie jest WYŁĄCZONE.
Pieczenie tradycyj
ne
Ciepło jest wytwarzane przez górną i dolną grzałkę. Do piecze
nia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Dolna grzałka
Ciepło dochodzi tylko z dolnej części piekarnika. Do pieczenia
ciast z kruchym spodem.
Górna grzałka
z wentylatorem
Do łatwego pieczenia: bezy, biszkoptu, babki piaskowej, rolady
biszkoptowej.
Grill
Do grillowania niewielkich ilości płaskich potraw na środku ru‐
sztu. Do przyrządzania tostów. Maksymalna temperatura dla tej
funkcji wynosi 210°C.
Termoobieg
Do pieczenia mięsa lub do pieczenia mięsa i ciast wymagają‐
cych jednakowej temperatury, na więcej niż jednym poziomie,
bez przenikania zapachów. Korzystając z tej funkcji należy
zmniejszyć temperaturę o 20-40°C w stosunku do standardowej
temperatury ustawianej dla funkcji Pieczenie tradycyjne.
Rozmrażanie
Do rozmrażania potraw. Pokrętło regulacji temperatury musi
znajdować się w położeniu wyłączenia.
POLSKI 11
9. PIEKARNIK – FUNKCJE ZEGARA
9.1 Sterowanie elektroniczne
hr min
1 2 1
345
1
Wskaźniki funkcji
2
Wskazanie czasu
3
Przycisk +
4
Przycisk wyboru
5
Przycisk -
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualny czas Ustawianie, zmienianie lub sprawdzanie aktualnego czasu.
Minutnik Odliczanie ustawionego czasu. Funkcja nie ma wpływu na działa‐
nie piekarnika.
Czas Ustawianie czasu pracy urządzenia.
Koniec Ustawianie czasu wyłączenia urządzenia.
Istnieje możliwość jednoczesnego uży‐
cia funkcji Czas i Koniec, jeśli urządze‐
nie ma się włączyć i wyłączyć automa‐
tycznie w późniejszym czasie. Najpierw
należy funkcję Czas, a następnie Ko‐
niec.
9.2 Ustawianie funkcji zegara
1.
Dla funkcji Czas i Koniec należy us‐
tawić funkcję piekarnika oraz temperaturę.
Nie jest to konieczne przy korzystaniu z
funkcji minutnika
.
2.
Nacisnąć kilkakrotnie przycisk wyboru, aż
zacznie migać wskaźnik żądanej funkcji ze‐
gara.
hr minhr min
3.
Nacisnąć + lub -, aby ustawić żądaną funk‐
cję zegara.
Na wyświetlaczu pojawi się wskaźnik usta‐
wionej funkcji zegara. Gdy upłynie ustawio‐
ny czas, wskaźnik zacznie migać i przez
dwie minuty będzie emitowany sygnał
dźwiękowy.
Jeśli została włączona funkcja Czas
lub Koniec , urządzenie wyłączy się
automatycznie.
4.
Nacisnąć przycisk, aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy.
5.
Ustawić pokrętło funkcji piekarnika i pokrętło
temperatury w położeniu wyłączenia.
12
www.electrolux.com
9.3 Anulowanie funkcji zegara
1.
Naciskać przycisk wyboru, aż zacznie mi‐
gać wskaźnik żądanej funkcji.
2.
Nacisnąć i przytrzymać przycisk -.
Funkcja zegara wyłączy się po kilku sekun‐
dach.
10. PIEKARNIK – KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
10.1 Wkładanie akcesoriów piekarnika
Włożyć wsuwane akcesoria w taki sposób, aby
wgłębienia na bocznych krawędziach znajdowały
się z tyłu piekarnika i były skierowane w dół.
Włożyć wsuwane akcesoria między prowadnice
jednego z poziomów piekarnika.
Wkładanie rusztu piekarnika razem z głęboką
blachą do pieczenia
Umieścić ruszt piekarnika na głębokiej blasze do
pieczenia. Wsunąć głęboką blachę do pieczenia
między prowadnice jednego z poziomów piekar‐
nika.
POLSKI 13
10.2 Wkładanie blachy do pieczenia
Umieścić blachę pośrodku komory piekarnika,
pomiędzy przednią a tylną ścianką. Umożliwia to
obieg powietrza z przodu i z tyłu blachy. Należy
upewnić się, że blacha jest ustawiona zgodnie z
rysunkiem, tj. strona ze spadkiem ma się znajdo‐
wać z tyłu.
OSTRZEŻENIE!
Nie wsuwać blachy na sam tył komory
piekarnika. Uniemożliwia to obieg po‐
wietrza wokół blachy. Żywność może
się przypalić, szczególnie w tylnej częś‐
ci blachy.
11. PIEKARNIK – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
UWAGA!
W przypadku pieczenia bardzo wilgot‐
nych ciast należy stosować głęboką bla‐
chę do pieczenia. Sok z owoców może
trwale zaplamić emalię.
Urządzenie posiada cztery poziomy umie‐
szczania potraw. Poziomy umieszczania po‐
traw są liczone od dołu.
Wewnątrz urządzenia lub na szybie drzwi mo‐
że skraplać się wilgoć. Jest to normalne zjawi‐
sko. Zawsze należy odsunąć się od urządze‐
nia otwierając jego drzwi podczas pieczenia.
Aby ograniczyć zjawisko kondensacji, należy
rozgrzewać urządzenie przez 10 minut przed
rozpoczęciem pieczenia.
Wycierać nadmiar wilgoci po każdym użyciu
urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść przedmio‐
tów bezpośrednio na dnie urządzenia ani za‐
krywać jego elementów folią aluminiową. Mo‐
że to wpłynąć na efekty pieczenia i spowodo‐
wać uszkodzenie emaliowanej powłoki.
11.1 Pieczenie ciast
Przed rozpoczęciem pieczenia piekarnik nale‐
ży rozgrzewać przez około 10 minut
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed
upływem co najmniej 3/4 ustawionego czasu
pieczenia
W przypadku wykorzystywania dwóch blach
do pieczenia jednocześnie, należy pozostawić
jeden pusty poziom między nimi
11.2 Pieczenie mięsa i ryb
Nie piec kawałków mięsa mniejszych niż 1 kg.
Pieczenie zbyt małych ilości mięsa powoduje
jego zbytnie wysuszenie.
W przypadku każdej bardzo tłustej potrawy,
należy stosować tacę ociekacza, aby nie do‐
puścić do zabrudzenia piekarnika, które może
okazać się trwałe.
Po upieczeniu mięsa, należy odczekać około
15 minut przed jego pokrojeniem, aby nie wy‐
ciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarniku
podczas pieczenia, należy wlać nieco wody
do tacki ociekacza. Aby nie dopuścić do zady‐
mienia, należy uzupełniać wodę.
11.3 Czas pieczenia
Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju po‐
trawy, jej konsystencji i ilości.
Na początku należy obserwować efekty pracy
piekarnika. Należy znaleźć optymalne ustawienia
(ustawienie temperatury, czasu pieczenia itp.)
dla naczyń używanych w urządzeniu, przepisów
oraz ilości potraw.
14
www.electrolux.com
11.4 Pieczenie tradycyjne
Produkt
Rodzaj blachy i po‐
ziom piekarnika
Czas wstępne‐
go nagrzewa‐
nia (w minu‐
tach)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(w minutach)
Paluchy (250 g) blacha emaliowana na
poziomie 3
- 150 25 - 30
Placek (1000 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
10 160 - 170 30 - 35
Ciasto drożdżo‐
we z jabłkami
(2000 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
- 170 - 190 40 - 50
Szarlotka (1200
+ 1200 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (średnica: 20
cm) na poziomie 1
15 180 - 200 50 - 60
Małe ciasteczka
(500 g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10 160 - 180 25 - 30
Biszkopt nisko‐
kaloryczny (350
g)
1 okrągła, aluminiowa
blacha (średnica: 26
cm) na poziomie 1
10 160 - 170 25 - 30
Ciasto w głębo‐
kiej blasze (1500
g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
- 160 - 170
45 - 55
1)
Kurczak cały
(1350 g)
ruszt na poziomie 2,
blacha do pieczenia
na poziomie 1
- 200 - 220 60 - 70
Kurczak cały
(1300 g)
ruszt na poziomie 3,
blacha do pieczenia
na poziomie 1
- 190 - 210 30 - 35
Pieczone kotlety
wieprzowe (600
g)
ruszt na poziomie 3,
blacha do pieczenia
na poziomie 1
- 190 - 210 30 - 35
Tarta (800 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
20 230 - 250 10 - 15
Nadziewane
ciasto drożdżo‐
we (1200 g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10 - 15 170 - 180 25 - 35
Pizza (1000 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
10 - 15 200 - 220 30 - 40
Sernik (2600 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
- 170 - 190 60 - 70
Tarta jabłkowa
(1900 g)
blacha emaliowana na
poziomie 1
10 - 15 200 - 220 30 - 40
POLSKI 15
Produkt
Rodzaj blachy i po‐
ziom piekarnika
Czas wstępne‐
go nagrzewa‐
nia (w minu‐
tach)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(w minutach)
Keks (2400 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
10 - 15 170 - 180
55 - 65
2)
Quiche Lorraine
(1000 g)
1 okrągła blacha
(średnica: 26 cm) na
poziomie 1
10 - 15 220 - 230 40 - 50
Chleb wiejski
(750 + 750 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (średnica: 20
cm) na poziomie 1
18
3)
180 - 200 60 - 70
Rumuński bisz‐
kopt (600 + 600
g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (długość: 25
cm) na poziomie 2
10 160 - 170 40 - 50
Rumuński bisz‐
kopt tradycyjny
(600 + 600 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (długość: 20
cm) na poziomie 2
- 160 - 170 30 - 40
Drożdżówki (800
g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10 - 15 200 - 210 10 - 15
Rolada biszkop‐
towa (500 g)
blacha emaliowana na
poziomie 1
10 150 - 170 15 - 20
Bezy (400 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
- 100 - 120 40 - 50
Placek z kru‐
szonką (1500 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
10 - 15 180 - 190 25 - 35
Biszkopt (600 g) blacha emaliowana na
poziomie 3
10 160 - 170 25 - 35
Ciasto maślane
(600 g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10 180 - 200 20 - 25
1)
Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
2)
Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
3)
Ustawić temperaturę 250°C na czas wstępnego nagrzewania.
11.5 Pieczenie konwekcyjne
Produkt
Rodzaj blachy i poziom
umieszczenia potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa
nia (minuty)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia/
gotowania (mi‐
nuty)
Paluchy (250 g) blacha emaliowana na
poziomie 3
10 150 - 160 20 - 30
Paluchy (250 +
250 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1 i 3
10 140 - 150 25 - 30
Paluchy (250 +
250 + 250 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1, 2 i 4
10 150 - 160 30 - 35
16
www.electrolux.com
Produkt
Rodzaj blachy i poziom
umieszczenia potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa
nia (minuty)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia/
gotowania (mi‐
nuty)
Placek (1000 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
10 150 - 160 30 - 40
Placek (1000 +
1000 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1 i 3
10 140 - 150 45 - 55
Placek (1000 +
1000 + 1000 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1, 2 i 4
10 140 - 150 55 - 65
Ciasto drożdżo‐
we z jabłkami
(2000 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
10 170 - 180 40 - 50
Szarlotka (1200
+ 1200 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (średnica: 20 cm)
na poziomach 2 i 3
10 170 - 180 50 - 60
Ciasteczka (500
g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
10 140 - 150 30 - 35
Ciasteczka (500
+ 500 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1 i 3
10 140 - 150 25 - 30
Ciasteczka (500
+ 500 + 500 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1, 2 i 4
10 150 - 160 25 - 30
Biszkopt nisko‐
kaloryczny (350
g)
1 okrągła, aluminiowa
blacha (średnica: 26 cm)
na poziomie 3
10 150 - 160 30 - 40
Ciasto w głębo‐
kiej blasze
(1200 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
- 150 - 160
40 - 50
1)
Kurczak cały
(1400 g)
ruszt na poziomie 2, bla‐
cha do pieczenia ciasta
na poziomie 1
- 170 - 190 50 - 60
Pieczone kotlety
wieprzowe (600
g)
ruszt na poziomie 3, bla‐
cha do pieczenia ciasta
na poziomie 1
- 180 - 200 30 - 40
Tarta (800 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
15 230 - 250 10 - 15
Nadziewane
ciasto drożdżo‐
we (1200 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
20 - 30 160 - 170 20 - 30
Pizza (1000 +
1000 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1 i 3
- 180 - 200 50 - 60
Sernik (2600 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
- 150 - 170 60 - 70
Tarta jabłkowa
(1900 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
15 180 - 200 30 - 40
POLSKI 17
Produkt
Rodzaj blachy i poziom
umieszczenia potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa
nia (minuty)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia/
gotowania (mi‐
nuty)
Strucla bożona‐
rodzeniowa
(2400 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
10 150 - 170
50 - 60
2)
Quiche Lorraine
(1000 g)
1 okrągła blacha (średni‐
ca: 26 cm) na poziomie 2
15 210 - 230 35 - 45
Chleb wiejski
(750 + 750 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (średnica: 20 cm)
na poziomie 3
15
3)
180 - 190 50 - 60
Rumuński bisz‐
kopt (600 + 600
g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (średnica: 25 cm)
na poziomie 2
10 150 - 170 40 - 50
Rumuński bisz‐
kopt tradycyjny
(600 + 600 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (średnica: 20 cm)
na poziomie 2
- 160 - 170 30 - 40
Drożdżówki
(800 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
10 180 - 200 10 - 15
Drożdżówki
(800 + 800 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1 i 3
10 180 - 200 15 - 20
Rolada biszkop‐
towa (500 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
10 150 - 170 10 - 15
Bezy (400 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
- 100 - 120 50 - 60
Bezy (400 + 400
g)
blachy emaliowane na
poziomach 1 i 3
- 100 - 120 55 - 65
Bezy (400 + 400
+ 400 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1, 2 i 4
- 115 - 125 65 - 75
Placek z kru‐
szonką (1500 g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10 170 - 180 20 - 30
Biszkopt (600 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
10 150 - 170 20 - 30
Ciasto maślane
(600 + 600 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1 i 3
10 150 - 170 20 - 30
1)
Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
2)
Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
3)
Ustawić temperaturę 230°C na czas wstępnego nagrzewania.
18
www.electrolux.com
11.6 Górna grzałka z wentylatorem
Produkt
Rodzaj blachy
i poziom umie‐
szczenia potrawy
Czas wstępnego
nagrzewania (mi‐
nuty)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia/
gotowania (minu‐
ty)
Paluchy (250 g) blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 2
20
1)
150 - 160 20 - 25
Placek (500 g) blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 2
20
1)
160 - 170 30 - 35
Pizza (1000 g) blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 2
20
1)
200 - 210 30 - 40
Rolada biszkop‐
towa (500 g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 2
20
1)
160 - 170 20 - 30
Bezy (400 g) blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 2
10
1)
110 - 120 50 - 60
Biszkopt (600 g) blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 2
20
1)
160 - 170 25 - 30
Ciasto maślane
(600 g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 2
20
1)
160 - 170 25 - 30
Kurczak cały
(1200 g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 2
- 220 - 230 45 - 55
1)
Ustawić pokrętło regulacji temperatury na 250°C.
Informacja na temat akryloamidów
Ważne! Zgodnie ze stanem najnowszej wiedzy
naukowej akryloamidy powstające podczas
przyrumieniania potraw (zwłaszcza
zawierających skrobię) mogą stanowić
zagrożenie dla zdrowia. Z tego powodu zaleca
się pieczenie i smażenie potraw w jak
najniższych temperaturach oraz unikanie ich
nadmiernego przyrumieniania.
12. PIEKARNIK – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
Przód urządzenia należy myć miękką szmatką
zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem środka do
czyszczenia.
Powierzchnie metalowe należy czyścić przy
użyciu standardowego środka do czyszczenia.
Wnętrze piekarnika należy czyścić po każdym
użyciu. Ułatwi to usuwanie brudu i pozwoli za‐
pobiec przypaleniu resztek potraw.
Trudne do usunięcia zabrudzenia usunąć spe‐
cjalnym środkiem do czyszczenia piekarni‐
ków.
Wszystkie akcesoria piekarnika należy myć
miękką szmatką zwilżoną ciepłą wodą z do‐
POLSKI 19
datkiem środka do czyszczenia, po każdym
użyciu i pozostawić je, aż wyschną.
Akcesoriów pokrytych powłoką zapobiegającą
przywieraniu nie wolno czyścić ich agresywny‐
mi środkami, ostrymi przedmiotami ani myć w
zmywarce. Może to spowodować uszkodzenie
powłoki zapobiegającej przywieraniu!
12.1 Demontaż prowadnic blach
2
1
Prowadnice blach można wymontować, aby wy‐
czyścić ścianki boczne.
1.
Odciągnąć przednią część prowadnic blach
od bocznej ścianki.
2.
Odciągnąć tylną część prowadnic blach od
bocznej ścianki i wyjąć je.
Zamontować prowadnice blach w odwrotnej ko‐
lejności.
Zaokrąglone końce prowadnic blach
muszą być skierowane do przodu.
12.2 Czyszczenie drzwi piekarnika
Drzwi piekarnika mają dwie szyby zamontowane
jedna za drugą. Należy wymontować drzwi pie‐
karnika, aby ułatwić ich czyszczenie.
OSTRZEŻENIE!
Przy wyjmowaniu wewnętrznej szyby z
zamontowanych drzwi może dojść do
nagłego zamknięcia drzwi.
OSTRZEŻENIE!
Przed przystąpieniem do czyszczenia
szyb w drzwiach należy upewnić się, że
szyby są zimne. Występuje zagrożenie
pęknięcia szyby.
OSTRZEŻENIE!
Uszkodzenia lub zarysowania na szy‐
bach drzwi powodują osłabienie szkła
grożące jego pęknięciem. Aby tego
uniknąć, konieczna jest ich wymiana.
Więcej informacji na ten temat można
uzyskać w miejscowym punkcie serwi‐
sowym.
Demontaż drzwi i szyby piekarnika
1.
Otworzyć całkowicie drzwi i chwycić za oba
zawiasy.
20
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

Electrolux EKC54500OW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

w innych językach