Electrolux EKC511100W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obsługi
Kuchenka
EKC511100
Electrolux. Thinking of you.
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą
stronę internetową www.electrolux.com
SPIS TREŚCI
Informacje dotyczące bezpieczeństwa 2
Opis urządzenia 5
Przed pierwszym użyciem 6
Płyta grzejna – codzienna eksploatacja
6
Płyta grzejna – przydatne rady i wskazówki
7
Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
8
Piekarnik – codzienna eksploatacja 8
Piekarnik – przydatne rady i wskazówki
9
Piekarnik – konserwacja i czyszczenie 11
Co zrobić, gdy… 14
Instalacja 15
Ochrona środowiska 16
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji
urządzenia należy uważnie przeczytać in-
strukcję obsługi:
•ze względu na własne bezpieczeństwo
oraz bezpieczeństwo mienia,
•ze względu na ochronę środowiska,
aby zapewnić prawidłowe działanie urzą-
dzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z
urządzeniem – również w przypadku jego
odsprzedaży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
uszkodzenia spowodowane nieprawidłową
instalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, umysłowych lub
sensorycznych
•Urządzenie może być obsługiwane przez
dzieci w wieku 8 lat lub starsze oraz oso-
by o ograniczonych zdolnościach fizycz-
nych, sensorycznych lub umys
łowych, a
także nieposiadające wiedzy lub do-
świadczenia, jeśli będą one nadzorowane
lub zostaną poinstruowane w zakresie
bezpiecznego korzystania z tego urzą-
dzenia i będą świadome związanych z
tym zagrożeń. Dzieci nie mogą bawić się
urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przecho-
wywać poza zasięgiem dzieci. Istnieje ry-
zyko uduszenia lub odniesienia obrażeń.
Podczas pracy urządzenia lub gdy jego
drzwi są otwarte, dzieci i zwierzęta do-
mowe powinny znajdować się w bez-
piecznej odległości od urządzenia. Istnie-
je ryzyko odniesienia obrażeń mogących
skutkować trwałym kalectwem.
•Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady
uruchomienia lub blokady przycisków,
należy jej używać
. Zapobiega to przypad-
kowemu włączeniu urządzenia przez
dzieci lub zwierzęta domowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia
obrażeń i uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Warunki regulacji niniejszego urządzenia
opisano na etykiecie (lub tabliczce zna-
mionowej).
Instalacji i podłączenia urządzenia może
dokonać tylko uprawniony technik. Nale-
ży skontaktować się z autoryzowanym
punktem serwisowym. Pozwoli to unik-
nąć zagrożenia poważnych uszkodzeń
lub obrażeń ciała.
•Należy upewnić się, że urządzenie nie
uległo uszkodzeniu podczas transportu.
Nie należy podłącza
ć uszkodzonego
2 electrolux
urządzenia. W razie potrzeby skontakto-
wać się z dostawcą.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć
z urządzenia cały materiał opakowanio-
wy, naklejki i folię. Nie usuwać tabliczki
znamionowej. Może to spowodować
utratę gwarancji.
•Należy w pełni przestrzegać przepisów
prawnych, rozporządzeń, dyrektyw oraz
norm obowiązujących w kraju użytkowa-
nia urządzenia (zasady i przepisy doty-
czące bezpieczeństwa, recyklingu, bez-
pieczeństwa instalacji elektrycznych lub
gazowych itp.).
Zachować ostrożność podczas przeno-
szenia urządzenia. Urządzenie jest cięż-
kie. Zawsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
•Upewnić się, że podczas instalacji urz
ą-
dzenie jest odłączone od źródła zasilania
(jeśli dotyczy).
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Nie ustawiać urządzenia na cokole.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Instalacji i podłączenia urządzenia może
dokonać tylko uprawniony elektryk. Nale-
ży skontaktować się z autoryzowanym
punktem serwisowym. Pozwoli to unik-
nąć ryzyka poważnych uszkodzeń lub
obrażeń ciała.
•Urządzenie musi zostać uziemione.
•Upewnić się, że parametry elektryczne
podane na tabliczce znamionowej są
zgodne z parametrami domowej instalacji
elektrycznej.
Informacja dotycząca wymaganego na-
pięcia znajduje się na tabliczce znamio-
nowej.
Konieczne jest również zastosowanie od-
powiednich wyłączników obwodu zasila-
nia, takich jak: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego
– wyjmowane z oprawki), wyłączniki róż-
nicowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać wyłącznik obwodu umożliwiający
odłączenie urządzenia od zasilania na
wszystkich biegunach. Rozwarcie styków
wyłącznika obwodu musi wynosić co naj-
mniej 3 mm.
•Elementy stanowiące ochronę przed po-
rażeniem muszą być zamocowane w taki
sposób, aby nie można było ich zdemon-
tować bez użycia narzędzi.
•Należy zawsze używać prawidłowo za-
montowanych gniazd sieciowych z uzie-
mieniem.
•Przy podłączaniu urządzeń elektrycznych
do gniazd sieciowych należy zwrócić
uwagę, aby ich przewody nie stykały się
ani znajdowały w pobliżu gorących drzwi
urządzenia.
•Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani
przedłużaczy. Istnieje ryzyko po
żaru.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie przy-
gnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli do-
tyczy) ani przewodu zasilającego za urzą-
dzeniem.
•Należy zadbać o to, aby po zainstalowa-
niu urządzenia zachowany był dostęp do
podłączenia elektrycznego.
•Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie
ciągnąć za przewód zasilający. Zawsze
ciągnąć za wtyczkę (jeśli dotyczy).
Nie zmieniać ani nie wymieniać samo-
dzielnie przewodu zasilającego. Skontak-
tować się z punktem serwisowym.
Eksploatacja
•Używać urządzenia wyłącznie do przygo-
towywania potraw w domu. Nie należy
używać urządzenia do celów komercyj-
nych ani przemysłowych. Pozwoli to
uniknąć zagrożenia odniesienia obraże
ń
lub uszkodzenia mienia.
Zawsze nadzorować urządzenie podczas
pracy.
Przy otwieraniu drzwi urządzenia pod-
czas jego pracy należy stać możliwie jak
najdalej od urządzenia. Może dojść do
uwolnienia gorącej pary. Występuje za-
grożenie poparzeniem.
•Nie używać urządzenia, jeśli ma ono kon-
takt z wodą. Nie obsługiwać urządzenia
mokrymi rękoma.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej ani miejsca do przechowywania
przedmiotów.
Podczas pracy powierzchnia do gotowa-
nia staje się gorąca. Występuje zagroże-
nie poparzeniem. Nie kłaść na płycie me-
talowych przedmiotów, takich jak sztuć-
electrolux 3
ce lub pokrywki naczyń, gdyż mogą one
ulec nagrzaniu.
Podczas pracy wnętrze urządzenia moc-
no się nagrzewa. Występuje zagrożenie
poparzeniem. Podczas wkładania lub wy-
jmowania naczyń bądź akcesoriów nale-
ży używać rękawic ochronnych.
•Urządzenie oraz jego nieosłonięte ele-
menty nagrzewają się podczas pracy do
wysokiej temperatury. Należy zwrócić
uwagę, aby nie dotknąć grzałek. Małe
dzieci, jeśli nie znajdują się pod stałą
opieką, nie mogą znajdować się w pobli-
żu urządzenia.
•Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie
składników zawierających alkohol może
prowadzić do powstania mieszanki alko-
holu i powietrza. Zagroż
enie pożarem.
Podczas otwierania drzwi nie wolno zbli-
żać do urządzenia iskrzących przedmio-
tów ani otwartego płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub
w jego pobliżu produktów łatwopalnych,
przedmiotów nasączonych produktami
łatwopalnymi i/lub przedmiotów z mate-
riałów topliwych (plastiku lub aluminium).
Zagrożenie wybuchem lub pożarem.
•Po każdym użyciu wyłączyć pola grzejne.
•Nie wolno używać pól grzejnych z pusty-
mi naczyniami lub bez naczyń.
Nie dopuszczać do wygotowania się po-
trawy. Może to spowodować uszkodze-
nie naczynia lub powierzchni płyty grzej-
nej.
Upadek na płytę grzejną jakichkolwiek
przedmiotów lub naczyń może spowodo-
wać uszkodzenie jej powierzchni.
Nie umieszczać gorących naczyń w po-
bliżu panelu sterowania, ponieważ wyso-
ka temperatura może spowodować
usz-
kodzenie urządzenia.
Podczas wyjmowania lub wkładania ak-
cesoriów należy zachować ostrożność,
aby nie uszkodzić emalii urządzenia.
Przesuwanie naczyń wykonanych z żeli-
wa, stopu aluminium lub naczyń ze zni-
szczonym spodem po powierzchni płyty
grzejnej może spowodować jej zarysowa-
nie.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwie-
niu się emalii:
nie należy kłaść żadnych przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia ani
przykrywać go folią aluminiową,
nie wolno wlewać gorącej wody bez-
pośrednio do urządzenia,
nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po za-
kończeniu pieczenia.
Nie opierać się na otwartych drzwiach
urz
ądzenia.
Nie umieszczać łatwopalnych materiałów
w schowku pod piekarnikiem. Przecho-
wywać tam tylko żaroodporne akcesoria
(jeśli dotyczy).
Nie zakrywać otworów wylotu pary z pie-
karnika. Znajdują się one w tylnej części
górnej powierzchni urządzenia (jeśli doty-
czy).
•Nie kłaść na płycie grzewczej żadnych
przedmiotów, które mogą ulec stopieniu.
W przypadku zauważenia pęknięcia na
powierzchni należy odłączyć zasilanie.
Istnieje ryzyko porażenia prądem.
Nie umieszczać pod naczyniami materia-
łów przewodzących ciepło (np. metalo-
wych kratek lub metalizowanych prze-
wodników ciepła). Nadmiar wypromienio-
wanego ciepła może spowodować usz-
kodzenie powierzchni do gotowania.
•Nie używać urządzenia podczas braku
zasilania.
Konserwacja i czyszczenie
•Przed przystąpieniem do konserwacji na-
leży upewni
ć się, że urządzenie jest zim-
ne. Istnieje ryzyko poparzenia. Istnieje ry-
zyko pęknięcia szyb urządzenia.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w
czystości. Osad z tłuszczu lub resztek
potraw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym sta-
nie
•Ze względu na bezpieczeństwo własne
oraz mienia należy czyścić urządzenie
wyłącznie wodą z mydłem. Nie używać
produktów łatwopalnych lub mogących
spowodować korozję.
•Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek
parowych, myjek wysokociśnieniowych,
ostrych przedmiotów, środków ścier-
nych, szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
•Stosuj
ąc aerozol do piekarników, należy
przestrzegać instrukcji producenta. Nie
4 electrolux
nanosić żadnych substancji na grzałki i
czujnik termostatu (jeśli dotyczy).
•Nie czyścić szyby w drzwiach urządzenia
ściernymi środkami czyszczącymi ani
metalowymi skrobakami. Może dojść do
uszkodzenia i pęknięcia żaroodpornej po-
wierzchni szyby wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb drzwi powodują osła-
bienie szkła grożące jego pęknięciem.
Konieczna jest ich wymiana. Skontakto-
wać się z punktem serwisowym.
Zachować ostrożność przy demontażu
drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie.
•Do oświetlenia urządzenia zastosowano
specjalne żarówki przeznaczone wyłącz-
nie do urządzeń domowych. Nie można
ich używać do pełnego ani miejscowego
oświetlania pomieszczeń
.
•Jeżeli konieczna będzie wymiana żarów-
ki, należy wymienić ją na żarówkę o takiej
samej mocy i przeznaczoną wyłącznie do
urządzeń domowych.
•Przed przystąpieniem do wymiany ża-
rówki oświetlenia piekarnika należy odłą-
czyć urządzenie od zasilania. Istnieje ry-
zyko porażenia prądem. Odczekać aż
urządzenie ostygnie. Istnieje ryzyko po-
parzenia.
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządze-
niu może wykonywać tylko uprawniony
pracownik serwisu. Należy skontaktować
się z autoryzowanym punktem serwiso-
wym.
Dozwolone jest stosowanie wyłącznie
oryginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
•Aby uniknąć ryzyka urazu ciała lub uszko-
dzeń:
–Odłączyć urządzenie od zasilania.
–Odciąć
przewód zasilający i wyrzucić
go.
–Wymontować i wyrzucić zatrzask
drzwi. Zapobiegnie to ryzyku uwięzie-
nia dzieci lub zwierząt domowych
wewnątrz urządzenia. Istnieje ryzyko
uduszenia.
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
1
10
2 3 4
7
6
5
8
9
1
2
3
4
1 Panel sterowania
2 Pokrętła płyty grzejnej
3 Pokrętło minutnika
4 Pokrętło regulacji temperatury piekarni-
ka
5 Wskaźnik temperatury
6 Kontrolka płyty grzejnej
7 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
8 Grill
9 Oświetlenie piekarnika
10 Poziomy umieszczania potraw
electrolux 5
Układ płyty kuchennej
180
mm
180
mm
140
mm
140
mm
1
5
2
3
4
1 Pojedyncze pole grzejne o mocy 1200
W
2 Pojedyncze pole grzejne o mocy 1800
W
3 Pojedyncze pole grzejne o mocy 1200
W
4 Wskaźnik ciepła resztkowego (4 lamp-
ki)
5 Pojedyncze pole grzejne o mocy 1800
W
Akcesoria
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do pie-
czenia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Płytka blacha do pieczenia z powłoką
aluminiową
Do pieczenia ciast i ciastek.
Szuflada
Pod komorą piekarnika znajduje się szu-
flada na przybory kuchenne.
Ostrzeżenie! Podczas pracy
urządzenia szuflada może być gorąca.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Ostrzeżenie! Patrz rozdział
„Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Przed pierwszym użyciem urządzenia
należy usunąć z urządzenia całe opa-
kowanie, zarówno wewnętrzne, jak i
zewnętrzne. Nie usuwać tabliczki zna-
mionowej.
Uwaga! W celu otwarcia drzwi należy
zawsze trzymać za uchwyt na środku.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Uwaga! Nie stosować ściernych
środków czyszczących! Może to
uszkodzić powierzchnię. Zapoznać się
z rozdziałem "Konserwacja i
czyszczenie".
Nagrzewanie wstępne
1.
Ustawić funkcję
oraz temperaturę
maksymalną.
2. Uruchomić pusty piekarnik na 45 minut.
3.
Ustawić funkcję
oraz temperaturę
maksymalną.
4. Uruchomić pusty piekarnik na 15 minut.
Ma to na celu wypalenie wszystkich osa-
dów produkcyjnych z powierzchni komory.
Akcesoria mogą rozgrzać się silniej niż w
przypadku ich normalnego użytkowania. W
tym czasie może powstawać dym oraz in-
tensywny zapach. Jest to stan normalny.
Należy zapewnić wystarczający dopływ
świeżego powietrza.
PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA
Ostrzeżenie! Patrz rozdział
„Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Moc grzania
Pokrętło ste-
rujące
Funkcja
0
Pozycja wyłączenia
6 electrolux
Pokrętło ste-
rujące
Funkcja
1-9
Moc grzania
(1 = najmniejsza moc grza-
nia; 9 = największa moc
grzania)
1. Obrócić pokrętło do pozycji żądanej
mocy grzania. Włączy się kontrolka pły-
ty grzejnej.
2. Aby zakończyć proces gotowania, na-
leży obrócić pokrętło do pozycji „0”.
Gdy zostaną wyłączone wszystkie pola
grzejne, zgaśnie kontrolka płyty grzej-
nej.
Lampka kontrolna ciepła resztkowego
Wskaźnik ciepła resztkowego włącza się,
gdy pole grzejne jest gorące.
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
poparzenia ciepłem resztkowym!
PŁYTA GRZEJNA – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Naczynia kuchenne
Dno naczynia powinno być jak naj-
bardziej grube i płaskie.
Naczynia wykonane ze stali emalio-
wanej lub z dnem aluminiowym lub
miedzianym mogą pozostawiać
przebarwienia na płycie ceramicznej;
Oszczędność energii
•W miarę możliwości zawsze przykry-
wać naczynie pokrywką.
Naczynie do gotowania postawić na
polu grzejnym przed jego włącze-
niem.
•Wyłączyć pola grzejne na kilka minut
przed zakończeniem gotowania, aby
wykorzystać ciepło resztkowe.
Rozmiar dna naczynia powinien być
dobrany do wielkości pola grzejnego.
Przykłady zastosowania w gotowaniu
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącz-
nie orientacyjny charakter.
Moc
grza-
nia
Zastosowanie: Czas Wskazówki
1 Podtrzymywanie temperatury ugotowa-
nych potraw
zależnie
od po-
trzeb
Osłona
1-2 Sos holenderski, roztapianie: masła,
czekolady, żelatyny
5-25
min
Od czasu do czasu zamieszać
1-2 Ścinanie: puszystych omletów, jajek
smażonych
10-40
minut
Gotować pod przykryciem
2-3 Gotowanie ryżu lub potraw mlecznych,
podgrzewanie gotowych potraw
25-50
min
Wlać przynajmniej dwukrotnie wię-
cej wody niż ryżu, potrawy mleczne
mieszać od czasu do czasu
3-4 Gotowanie na parze warzyw, ryb, mięsa 20-45
min
Dodać kilka łyżek wody
4-5 Gotowanie ziemniaków na parze 20-60
min
Użyć maksymalnie 0,25 litra wody
na 750 g ziemniaków
4-5 Gotowanie większej ilości potraw, dań
duszonych i zup
60-150
min
Do 3 litrów wody + składniki
electrolux 7
Moc
grza-
nia
Zastosowanie: Czas Wskazówki
6-7 Delikatne smażenie: eskalopków, cor-
don bleu z cielęciny, kotletów, bryzoli,
kiełbasek, wątróbki, zasmażek, jajek,
naleśników, pączków
zależnie
od po-
trzeb
Obrócić po upływie połowy czasu
7-8 Intensywne smażenie, np. placków
ziemniaczanych, polędwicy, steków
5-15
min
Obrócić po upływie połowy czasu
9 Zagotowanie większej ilości wody, gotowanie makaronu, obsmażanie mięsa (gulasz, mię-
so duszone w sosie własnym), smażenie frytek
PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Ostrzeżenie! Patrz rozdział
„Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Urządzenie należy czyścić po każdym uży-
ciu.
Zawsze używać naczyń z czystym dnem.
Zarysowania lub ciemne plamy na pły-
cie ceramicznej nie mają wpływu na
działanie urządzenia.
Usuwanie zabrudzeń:
1. Usunąć natychmiast: stopiony
plastik, folię oraz potrawy zawierają-
ce cukier. W przeciwnym razie za-
brudzenia mogą spowodować usz-
kodzenie urządzenia. Użyć specjal-
nego skrobaka do szkła. Skrobak
należy przyłożyć pod kątem ostrym
do powierzchni szklanej i przesuwać
po niej ostrzem.
Usunąć, gdy urządzenie wystar-
czająco ostygnie: ślady osadu ka-
mienia i wody, plamy tłuszczu, od-
barwienia metaliczne. Używać spe-
cjalnego środka czyszczącego do
płyt ceramicznych lub stali nierdzew-
nej.
2. Wytrzeć urządzenie wilgotną szmatką z
dodatkiem detergentu.
3. Na koniec wytrzeć urządzenie do
sucha czystą
ściereczką.
PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA
Ostrzeżenie! Patrz rozdział
„Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Włączanie i wyłączanie urządzenia
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekar-
nika na żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury
na żądaną temperaturę.
Wskaźnik temperatury włącza się gdy
temperatury w urządzeniu wzrasta.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy obró-
cić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
oraz pokrętło regulacji temperatury do
położenia wyłączenia.
8 electrolux
Termostat bezpieczeństwa
Aby zapobiec niebezpiecznemu przegrzaniu
(w wyniku nieprawidłowego użycia urządze-
nia lub wad komponentów), piekarnik został
wyposażony w termostat bezpieczeństwa,
który w razie potrzeby wyłącza zasilanie.
Piekarnik włącza się z powrotem automa-
tycznie po obniżeniu temperatury.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Pozycja WYŁĄ-
CZENIA
Urządzenie jest wyłączone.
Pieczenie tradycyj-
ne
Ciepło dochodzi z grzałki górnej, jak i dolnej. Do pieczenia mięsa lub
ciasta na jednym poziomie.
Dolna grzałka
Ciepło rozchodzi się tylko z dolnej części piekarnika. Do pieczenia
ciast z kruchym spodem.
Górna grzałka
Ciepło dochodzi tylko z górnej części piekarnika. Do wykańczania po-
traw.
Grill
Do grillowania płaskich potraw w niewielkich ilościach, ułożonych na
środku rusztu. Do przyrządzania tostów. Ustawić pokrętło regulacji
temperatury maksymalnie w położeniu 210ºC.
PIEKARNIK – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Drzwi piekarnika zarówno podczas pie-
czenia, jak i grillowania powinny być za-
wsze zamknięte.
•Urządzenie posiada cztery poziomy
umieszczania potraw. Poziomy umie-
szczania potraw są liczone od dołu.
•Wewnątrz urządzenia lub na szybie drzwi
może skraplać się para wodna. Jest to
normalne zjawisko. Zawsze należy odsu-
nąć się od urządzenia przy otwieraniu je-
go drzwi podczas pieczenia. Aby ograni-
czyć zjawisko kondensacji pary wodnej,
należy rozgrzewać urządzenie przez 10
minut przed rozpoczęciem pieczenia.
•Wytrzeć nadmiar wilgoci po każdym uży-
ciu urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść
przedmiotów bezpośrednio na dnie urzą-
dzenia ani zakrywać jego elementów folią
aluminiową. Może to wpłynąć na efekty
pieczenia i spowodować uszkodzenie
emaliowanej powłoki.
Pieczenie ciast
•Przed rozpoczęciem pieczenia piekarnik
należy rozgrzewać
przez około 10 minut
Drzwi piekarnika nie należy otwierać
przed upływem co najmniej 3/4 ustawio-
nego czasu pieczenia
W przypadku wykorzystywania dwóch
blach do pieczenia jednocześnie, należy
pozostawić jeden pusty poziom między
nimi
Pieczenie mięsa i ryb
Nie piec kawałków mięsa mniejszych niż
1 kg. Pieczenie zbyt małych ilości mięsa
powoduje jego zbytnie wysuszenie.
W przypadku każdej bardzo tłustej potra-
wy, należy stosować tacę ociekacza, aby
nie dopuścić do zabrudzenia piekarnika,
które może okazać się trwałe.
Po upieczeniu mięsa, należy odczekać
około 15 minut przed jego pokrojeniem,
aby nie wyciekły soki.
•Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarni-
ku podczas pieczenia, należy wlać nieco
wody do tacki ociekacza. Aby nie dopuś-
cić do zadymienia, należy uzupełniać wo-
dę.
Czas pieczenia
Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju
potrawy, jej konsystencji i ilości.
Na początku należy obserwować efekty
pracy piekarnika. Należy znaleźć optymalne
ustawienia (ustawienie temperatury, czasu
pieczenia itp.) dla naczyń używanych w
urządzeniu, przepisów oraz ilości potraw.
electrolux 9
Pieczenie tradycyjne
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Ciasta prze-
kładane
250 emaliowana 3 - 150 25-30
Placek 1000 emaliowana 2 10 160-170 30-35
Ciasto droż-
dżowe z
jabłkami
2000 emaliowana 3 - 170-190 40-50
Szarlotka 1200 +
1200
2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
1 15 180-200 50-60
Małe cias-
teczka
500 emaliowana 2 10 160-180 25-30
Biszkopt
niskokalo-
ryczny
350 1 okrągła,
aluminiowa
blacha
(średnica:
26 cm)
1 10 160-170 25-30
Ciasto w
głębokiej
blasze
1500 emaliowana 2 - 160-170
45-55
1)
Kurczak ca-
ły
1350 ruszt na po-
ziomie 2,
głęboka
blacha na
poziomie 1
2 - 200-220 60-70
Połówki
kurczaka
1300 ruszt na po-
ziomie 3,
głęboka
blacha na
poziomie 1
3 - 190-210 30-35
Pieczone
kotlety wie-
przowe
600 ruszt na po-
ziomie 3,
głęboka
blacha na
poziomie 1
3 - 190-210 30-35
Tarta 800 emaliowana 2 20 230-250 10-15
Nadziewane
ciasto droż-
dżowe
1200 emaliowana 2 10-15 170-180 25-35
Pizza 1000 emaliowana 2 10-15 200-220 30-40
Sernik 2600 emaliowana 2 - 170-190 60-70
Tarta jabł-
kowa
1900 emaliowana 1 10-15 200-220 30-40
Keks 2400 emaliowana 2 10-15 170-180
55-65
2)
10 electrolux
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Quiche Lor-
raine
1000 1 okrągła
blacha
(średnica:
26 cm)
1 10-15 220-230 40-50
Chleb wiej-
ski
750 + 750 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
1
18
3)
180-200 60-70
Rumuński
biszkopt
600 + 600 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
25 cm)
2/2 10 160-170 40-50
Rumuński
biszkopt
tradycyjny
600 + 600 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
2/2 - 160-170 30-40
Drożdżówki 800 emaliowana 2 10-15 200-210 10-15
Rolada
biszkopto-
wa
500 emaliowana 1 10 150-170 15-20
Bezy 400 emaliowana 2 - 100-120 40-50
Placek z
kruszonką
1500 emaliowana 3 10-15 180-190 25-35
Tort bisz-
koptowy
600 emaliowana 3 10 160-170 25-35
Babka pias-
kowa
600 emaliowana 2 10 180-200 20-25
1) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
3) Ustawić temperaturę 250°C na czas wstępnego nagrzewania.
Informacja na temat akryloamidów
Ważne! Zgodnie ze stanem najnowszej
wiedzy naukowej akryloamidy powstające
podczas przyrumieniania potraw (zwłaszcza
zawierających skrobię) mogą stanowić
zagrożenie dla zdrowia. Z tego powodu
zaleca się pieczenie i smażenie potraw w
jak najniższych temperaturach oraz unikanie
ich nadmiernego przyrumieniania.
PIEKARNIK – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Ostrzeżenie! Patrz rozdział
„Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
•Przód urządzenia należy myć miękką
szmatką zwilżoną ciepłą wodą z dodat-
kiem środka do czyszczenia.
Powierzchnie metalowe należy czyścić
przy użyciu standardowego środka do
czyszczenia.
•Wnętrze piekarnika należy czyścić po
każdym użyciu. Ułatwi to usuwanie brudu
electrolux 11
i pozwoli zapobiec przypaleniu resztek
potraw.
Trudne do usunięcia zabrudzenia usunąć
specjalnym środkiem do czyszczenia pie-
karników.
Wszystkie akcesoria piekarnika należy
myć miękką szmatką zwilżoną ciepłą wo-
dą z dodatkiem środka do czyszczenia,
po każdym użyciu i pozostawić je, aż wy-
schną.
Akcesoriów pokrytych powłoką zapobie-
gającą przywieraniu nie wolno czyścić ich
agresywnymi środkami, ostrymi przed-
miotami ani myć w zmywarce. Może to
spowodować uszkodzenie powłoki zapo-
biegającej przywieraniu!
Czyszczenie drzwi piekarnika
Drzwi piekarnika mają dwie szyby zamonto-
wane jedna za drugą. W celu ułatwienia
czyszczenia można wyjąć drzwi piekarnika
oraz szybę wewnętrzną.
Ostrzeżenie! Jeżeli drzwi są nadal
zamontowane w piekarniku, podczas
próby wyjęcia szyby wewnętrznej mogą
się zamknąć.
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem do
czyszczenia szklanych drzwi należy się
upewnić, że szyby całkowicie ostygły.
W przeciwnym wypadku istnieje ryzyko
ich pęknięcia.
Ostrzeżenie! Gdy szyby drzwi są
uszkodzone lub porysowane, szkło
staje się słabe i może pęknąć. Aby
temu zapobiec, należy wymienić szyby.
W celu uzyskania szczegółowych
zaleceń należy się skontaktować z
miejscowym punktem serwisowym.
Demontaż drzwi piekarnika i szyby
1. Otworzyć całkowicie drzwi i chwycić za
dwa zawiasy drzwi.
2. Podnieść i obrócić dźwignie na dwóch
zawiasach drzwi.
3. Przymknąć drzwi piekarnika do pierw-
szej pozycji otwarcia (do połowy). Na-
stępnie pociągnąć do przodu i wyjąć je
z zamocowania.
12 electrolux
4. Ułożyć drzwi piekarnika na stabilnej po-
wierzchni przykrytej miękką tkaniną.
Odkręcić śrubokrętem 2 śruby z dolnej
krawędzi drzwi.
1
1
Ważne! Nie zgubić śrub.
5. Przy pomocy drewnianej lub plastiko-
wej szpatułki lub podobnego przedmio-
tu podważyć wewnętrzną część drzwi.
Przytrzymując zewnętrzną część drzwi
popchnąć ich wewnętrzną część w kie-
runku górnej krawędzi drzwi.
3
2
2
6. Unieść wewnętrzną część drzwi.
7. Wyczyścić wewnętrzną stronę drzwi.
Umyć szybę wodą z mydłem. Dokładnie
osuszyć.
Ostrzeżenie! Do czyszczenia szyby
używać tylko wody z dodatkiem mydła.
Ścierne środki czyszczące,
odplamiacze oraz ostro zakończone
przedmioty (np. noże lub skrobaki)
mogą uszkodzić szkło.
Wkładanie drzwi i szyby
Po zakończeniu czyszczenia włożyć drzwi
na miejsce. W tym celu należy wykonać po-
wyższe czynności w odwrotnej kolejności.
4
4
5
5
6
Modele wykonane ze stali nie-
rdzewnej lub aluminium:
Do czyszczenia drzwiczek piekarnika
należy używać tylko zwilżonej gąbki.
Następnie należy je wytrzeć do sucha
miękką szmatką.
Nie używać drucianych myjek ani środ-
ków zawierających kwasy lub substan-
cje ścierne, gdyż mogłyby one uszko-
dzić powierzchnię piekarnika. Stoso-
wać te same środki ostrożności pod-
czas czyszczenia panelu sterowania
piekarnika.
Wyjmowanie szuflady
Szufladę pod piekarnikiem można wyjąć w
celu wyczyszczenia.
electrolux 13
Wyjmowanie szuflady
1. Wyciągnąć szufladę do oporu.
2. Powoli unieść szufladę.
3. Całkowicie wyciągnąć szufladę.
Wkładanie szuflady
Aby włożyć szufladę, należy wykonać po-
wyższe czynności w odwrotnej kolejności.
Ostrzeżenie! Nie przechowywać w
szufladzie łatwopalnych produktów
(takich jak materiały do czyszczenia,
torebki foliowe, rękawice kuchenne,
papier czy środki do czyszczenia w
aerozolu). Podczas używania
piekarnika szuflada może stać się
gorąca. Istnieje ryzyko pożaru.
Oświetlenie piekarnika
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
porażenia prądem!
Przed wymianą oświetlenia piekarnika:
•Wyłączyć piekarnik.
•Wyjąć bezpieczniki w skrzynce z bez-
piecznikami lub wyłączyć zasilanie przy
pomocy wyłącznika głównego.
W celu ochrony żarówki piekarnika i
szklanego klosza na dnie komory pie-
karnika należy położyć ściereczkę.
Wymiana żarówki piekarnika/czyszczenie
szklanego klosza
1. Obrócić szklany klosz w kierunku prze-
ciwnym do ruchu wskazówek zegara,
aby go zdjąć.
2. Umyć szklany klosz.
3. Wymienić żarówkę na nową, odpo-
wiednią do piekarnika, odporną na
działanie wysokich temperatur do
300°C.
4. Zainstalować szklany klosz.
CO ZROBIĆ, GDY…
Problem Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Wskaźnik ciepła resztkowego
nie włącza się
Pole grzejne nie jest gorące,
ponieważ było używane przez
krótki czas
Jeżeli pole grzejne powinno by-
ło się nagrzać, należy skontak-
tować się z serwisem
Urządzenie nie działa Zadziałał bezpiecznik w skrzyn-
ce bezpieczników
Sprawdzić bezpiecznik. Jeżeli
bezpiecznik zadziała więcej niż
jeden raz, należy skontaktować
się z wykwalifikowanym elektry-
kiem.
Piekarnik nie nagrzewa się Piekarnik nie jest włączony Włączyć piekarnik
Piekarnik nie nagrzewa się Nie wprowadzono niezbędnych
ustawień
Sprawdzić ustawienia
Nie działa oświetlenie piekarni-
ka
Oświetlenie piekarnika jest usz-
kodzone
Wymienić żarówkę oświetlenia
piekarnika
Na potrawach i w komorze pie-
karnika osiada skroplona para
wodna
Potrawa pozostawała zbyt dłu-
go w piekarniku
Nie należy pozostawiać potraw
w piekarniku na dłużej niż
15-20 minut po zakończeniu
pieczenia
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym
zakresie nie jest możliwe, należy skontakto-
wać się ze sprzedawcą lub serwisem.
Dane niezbędne dla serwisu znajdują się na
tabliczce znamionowej. Tabliczka znamio-
nowa znajduje się na przednim obramowa-
niu komory piekarnika.
14 electrolux
Zalecamy wpisanie danych w tym miejscu:
Model (MOD.) .........................................
Numer produktu (PNC) .........................................
Numer seryjny (S.N.) .........................................
INSTALACJA
Ostrzeżenie! Patrz rozdział
„Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Miejsce instalacji urządzenia
Urządzenie wolnostojące można ustawić
obok szafek kuchennych (z jednej lub obu
stron) oraz w narożniku.
B
A
Minimalne odległości
Wymiar mm
A 690
B 150
Dane techniczne
Klasa urządzenia 2, podklasa 1 i klasa 1.
Wymiary
Wysokość 858 mm
Szerokość 500 mm
Głębokość 600 mm
Całkowity pobór mocy 7815 W
Napięcie 230 V
Częstotliwość 50 Hz
Poziomowanie
Należy wykorzystaćżki znajdujące się na
spodzie urządzenia, aby ustawić górną po-
wierzchnię kuchenki na jednakowym pozio-
mie z innymi powierzchniami
Instalacja elektryczna
Producent nie ponosi odpowiedzial-
ności za nieprzestrzeganie wytycznych
dotyczących bezpieczeństwa, które
zostały podane w rozdziale „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Urządzenie jest dostarczane bez wtyczki i
przewodu zasilającego.
Odpowiedni rodzaj przewodu: H05 RR-F o
odpowiednim przekroju.
Przewód zasilający nie może dotykać
części urządzenia przedstawionej na
ilustracji.
electrolux 15
OCHRONA ŚRODOWISKA
Symbol na produkcie lub na opakowaniu
oznacza, że tego produktu nie wolno
traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do
właściwego punktu skupu surowców
wtórnych zajmującego się złomowanym
sprzętem elektrycznym i elektronicznym.
Właściwa utylizacja i złomowanie pomaga w
eliminacji niekorzystnego wpływu
złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie. Aby uzyskać
szczegółowe dane dotyczące możliwości
recyklingu niniejszego urządzenia, należy
skontaktować się z lokalnym urzędem
miasta, służbami oczyszczania miasta lub
sklepem, w którym produkt został
zakupiony.
Materiały opakowaniowe
Materiały, z których wykonano opako-
wanie są przyjazne dla środowiska i
nadają się do recyklingu. Elementy
plastikowe są oznaczone międzynaro-
dowymi skrótami tj. PE, PS, itp. Mate-
riały opakowaniowe należy utylizować
wyrzucając je do odpowiedniego po-
jemnika udostępnionego przez komu-
nalny zakład utylizacji odpadów.
Ostrzeżenie! Przed utylizacją
urządzenia należy uniemożliwić jego
ponowne użycie, a tym samym zadbać
o to aby nie stwarzało ono zagrożenia.
W tym celu należy wyjąć wtyczkę z
gniazdka i usunąć z urządzenia prze-
wód zasilający.
16 electrolux
electrolux 17
18 electrolux
electrolux 19
892933481-C-132011
www.electrolux.com/shop
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Electrolux EKC511100W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi