Indesit F 1002.1 IX instrukcja

Kategoria
Piekarniki
Typ
instrukcja
PIEKARNIKA
F1002.1
F1002.1 IX
Spis treci
Instalowanie, 35-36
Ustawienie
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Tabliczka znamionowa
Opis urz¹dzenia, 37
Widok ogólny
Panel kontrolny
Uruchomienie i u¿ytkowanie, 38
Regulacja zegara i minutnika
Uruchomiæ piekarnik
Blokada sterowania
Tryb DEMO
Programy, 39-41
Programy pieczenia
Programowanie pieczenia
Praktyczne porady
Tabela pieczenia
Zalecenia i rodki ostro¿noci, 42
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Zbyt
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Konserwacja i utrzymanie, 43
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Mycie urz¹dzenia
Mycie drzwi.
Wymiana ¿arówki
Serwis Techniczny
Monta¿ zestawu prowadnic lizgowych, 44
Instrukcja obs³ugi
PL
English,1 Dansk, 23
Polski, 34
Deutsch, 12
DE
DK
GB
PL
PL
35
! Nale¿y zachowaæ niniejsz¹ ksi¹¿eczkê instrukcji dla
przysz³ych konsultacji. W razie sprzeda¿y, odsprzedania,
czy przeniesienia urz¹dzenia w inne miejsce nale¿y
upewniæ siê, by przekazane zosta³a ono razem z
instrukcj¹, aby nowy w³aciciel zapoznaæ siê móg³ z
dzia³aniem urz¹dzenia i z odnonymi informacjami.
! Nale¿y uwa¿nie przeczytaæ instrukcjê obs³ugi: gdy¿
zawiera ona wa¿ne informacje dotycz¹ce instalacji oraz
w³aciwego i bezpiecznego u¿ytkowania lodówki.
Ustawienie
! Opakowania nie s¹ zabawkami dla dzieci i nale¿y je
usun¹æ zgodnie z normami zbierania odpadów (patrz
rodki ostro¿noci i zalecenia).
! Instalacja powinna zostaæ wykonana zgodnie z
niniejszymi instrukcjami i przez personel zawodowo do
tego przygotowany. B³êdna instalacja mo¿e doprowadziæ
do powstania szkód wobec osób, zwierz¹t lub rzeczy.
Zabudowa
W celu zagwarantowania poprawnego dzia³ania
urz¹dzenia koniecznym jest, aby mebel posiada³
odpowiednie charakterystyki:
panele przylegaj¹ce do piekarnika powinny byæ
wykonane z materia³ów odpornych na ciep³o;
w przypadku mebli z drewna klejonego, kleje powinny
byæ odporne na dzia³anie temperatury 100°C;
w przypadku zabudowy piekarnika, tak w przypadku
umieszczenia go pod sto³em (patrz ilustracja) jak i
pionowego, mebel powinien posiadaæ nastêpuj¹ce
wymiary:
! Po zainstalowaniu urz¹dzenia nie powinien byæ mo¿liwy
¿aden kontakt z elementami elektrycznymi.
Deklaracje na temat zu¿ycia pr¹du wskazane na
tabliczce znamionowej oparte s na pomiarach
wykonanych dla tego typu instalacji.
Obieg powietrza
W celu zapewnienia dobrego obiegu powietrza
koniecznym jest usuniêcie tylnej cianki komory.
Najlepiej zainstalowaæ piekarnik w taki sposób, aby
wspiera³ siê na dwóch listwach drewnianych lub na
drewnianej desce z przewitem przynajmniej 45 x 560
mm (patrz ilustracje).
Centrowanie i mocowanie
Wyregulowaæ 4 stopki umieszczone po bokach
piekarnika w pobli¿u 4 otworów na listwie obrze¿a, w
zale¿noci od gruboci cianki mebla:
gruboæ 20 mm: usun¹æ
ruchom¹ czêæ stopki (patrz
ilustracja);
gruboæ 18 mm: wykorzystaæ
pierwszy kanalik, jak to
przewidzia³ producent (patrz
ilustracja);
gruboæ 16 mm: wykorzystaæ
drugi kanalik (patrz ilustracja).
Aby przykrêciæ urz¹dzenie do mebla: otworzyæ drzwiczki
piekarnika i przykrêciæ 4 ruby do drewna do 4 otworów
na listwie okalaj¹cej.
! Wszystkie czêci, które maj¹ zapewniæ bezpieczeñstwo
powinny byæ zamocowane w taki sposób, aby nie mo¿na
ich by³o usun¹æ bez u¿ycia jakiegokolwiek narzêdzia.
560 mm.
45 mm.
595 mm.
595 mm.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
Instalacja
36
PL
TABLICZKA ZNAMIONOWA
Wymiary
Szerokoæ cm 37,5
wysokoæ cm 32
g³êbokoæ cm 41,5
pojemnoæ
l 50
Pod³aczenia
elektryczne
napiêcie 220-230V ~ 50/
maksymalna moc pobierana
2800W
ENERGY LABEL
Dyrektywa 2002/40/CE na etykietce
piekarników elektrycznych
Norma EN 50304
Zu¿ycie energii konwencja
Naturalna – funkcja ogrzewania:
tradycyjne Tradycjnolanie.
Zu¿ycie energii deklaracja Klasa
konwekcji wymuszona – funkcja
ogrzewania: Piekarnia.
Urz¹dzenie to jest zgodne z
nastêpuj¹cymi dyrektywami
unijnymi:
- 73/23/CEE z dnia 19/02/73 (niskie
napiêcie) z póniejszymi zmianami
- 89/336/CEE z dnia 3/05/89
(zgodnoc elektromagnetyczna) z
niejszymi zmianami
- 93/68/CEE z dnia 22/07/93 z
niejszymi zmianami
- 2002/96/EC
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
! Piekarniki wyposa¿one w trójbiegunowy przewód
zasilaj¹cy dostosowane s¹ do funkcjonowania na pr¹d
zmienny, przy napiêciu i czêstotliwoci wskazanych na
tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej).
Monta¿ przewodu zasilaj¹cego
1. Otworzyæ skrzynkê
zaciskow¹ podwa¿aj¹c
rubokrêtem boczne
zatrzaski pokrywki: wyj¹æ
i otworzyæ pokrywkê
(patrz ilustracja).
2. Za³o¿yæ przewód
zasilaj¹cy: odkrêciæ rubê
zacisku kabla oraz trzy
ruby styków L-N-
a
nastêpnie zamocowaæ
pojedyncze przewody pod
g³owicami rub
zachowuj¹c kolejnoæ
kolorów niebieski (N)
br¹zowy (L) ¿ó³to-zielony
(patrz ilustracja).
3. Zamocowaæ przewód w odpowiednim uchwycie.
4. Zamkn¹æ pokrywê skrzynki zaciskowej.
Pod³¹czenie przewodu zasilaj¹cego do sieci.
Zamocowaæ na przewodzie znormalizowan¹ wtyczkê do
obci¹¿eñ wskazanych na tabliczce znamionowej (patrz
obok).
W przypadku bezporedniego pod³¹czenia do sieci
koniecznym jest zainstalowanie pomiêdzy urz¹dzeniem a
sieci¹ wy³¹cznika polowego z otwarciem minimalnym
pomiêdzy stykami 3 mm przeznaczonego do obci¹¿eñ i
odpowiadaj¹cego obowi¹zuj¹cym normom (przewód
uziemienia nie powinien byæ przerywany przez
wy³¹cznik). Przewód zasilania powinien byæ umieszczony
w taki sposób, aby w ¿adnym punkcie temperatura
otoczenia nie przekracza³a 50°C.
! Instalator odpowiada za poprawnoæ pod³¹czenia
elektrycznego i za zachowanie norm bezpieczeñstwa.
Przed wykonaniem pod³¹czenia nale¿y upewniæ siê, ¿e:
gniazdko posiada odpowiednie uziemienie i zgadza siê
z obowi¹zuj¹cymi przepisami;
gniazdko jest w stanie wytrzymaæ obci¹¿enie
maksymalnej mocy urz¹dzenia wskazane na tabliczce
znamionowej (patrz poni¿ej);
napiêcie zasilania zawiera siê pomiêdzy wartociami
wskazanymi na tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej);
gniazdko musi byæ kompatybilne z wtyczk¹
urz¹dzenia. W przeciwnym razie nale¿y wymieniæ
gniazdko lub wtyczkê.
! Tak ustawiæ urz¹dzenie, aby przewód elektryczny i
gniazdko pr¹du by³y ³atwo dostêpne.
! Kabla nie wolno zginaæ i uwa¿aæ, aby nie zosta³
zgnieciony.
! Przewód elektryczny musi byæ okresowo sprawdzany i
wymieniany jedynie przez autoryzowanych techników
(patrz Serwis).
! W przypadku nie przestrzegania powy¿szych
warunków producent zwolniony zostanie z wszelkiej
odpowiedzialnoci.
NL
PL
37
Panel kontrolny
Pó³ka GRIL
Pó³ka BRYTFANNA
PROWADNICE
lizgów pó³ek
pozycja 5
pozycja 4
pozycja 3
pozycja 2
pozycja 1
Wskaniki
TEMPERATURYCHWILOWEJ
W£¥CZENIE
PANELU
Pokrêt³o
REGULATOR
CZASOWY
Pokrêt³o
PROGRAMY
Wskanik
TEMPERATURY
Regulacja
TEMPERATURY
W£¥CZENIE
WY£¥CZENIE
Wskanik GODZINY i
CZASU PIECZENIA
Programowanie KOÑCA
PIECZENIA
Programowanie CZASU
TRWANIA PIECZENIA
Regulacja
ZEGARA
Regulacja GODZINY
i CZASU
PIECZENIA
Opis
urz¹dzenia
Widok ogólny
Panel kontrolny
38
PL
! Podczas pierwszego uruchomienia nale¿y uruchomiæ
piekarnik na pusto przez przynajmniej jedn¹ godzinê, z
termostatem ustawionym na maksimum i zamkniêtymi
drzwiczkami. Nastêpnie wy³¹czyæ, otworzyæ drzwiczki
piekarnika i przewietrzyæ pomieszczenie. Zapach, jaki siê
wytworzy jest skutkiem parowania substancji
stosowanych w celu zabezpieczenia piekarnika.
! Blokada sterowania oraz tryb DEMO mo¿na uruchomiæ /
wy³¹czyæ tak¿e wówczas, gdy panel kontrolny jest wy³¹czony.
Blokada sterowania
W celu zablokowania sterowania regulacji piekarnika
przez 5 sekund przytrzymaæ wduszone ikonki
i .
Nastêpnie s³ychaæ sygna³ akustyczny e wywietlacz
TEMPERATURY pokazuje r-0.
Ponownie wcisn¹æ przycisk i przytrzymaæ w celu
odblokowania sterowania. Ikona STOP pozostaje aktywna.
Tryb DEMO
Piekarnik mo¿e pracowaæ w trybie DEMO: wy³¹czone
pozostaj¹ wszystkie elementy grzewcze natomiast
dzia³aj¹ elementy sterowania.
W celu uruchomienia w trybie DEMO nale¿y
jednoczenie wcisn¹æ ikony
, , i . S³ychaæ
sygna³ akustyczny a na obu wywietlaczach pojawia siê
demo on. Ponowne wciniêcie wy³¹cz¹ ten tryb.
s³ychaæ sygna³ akustyczny a na wywietlaczach pojawia
siê demo off.
Regulacja zegara i minutnika
Po pod³¹czeniu do sieci elektrycznej lub po chwilowym
zaniku zasilania pulsuje ikona
.
W celu regulacji godziny:
1. Wcisn¹æ ikonê ;
2. ustawiæ godzinê przy pomocy ikon + i -
znajduj¹cych siê po lewej stronie;
3. Ponownie wcisn¹æ ikonê
;
4. ustawiæ godzinê przy pomocy ikon + i -
znajduj¹cych siê po lewej stronie;
Ewentualne poprawki wprowadza siê po w³¹czeniu
panelu kontrolnego wciniêciem ikony
; wcisn¹æ ikonê
i wykonaæ ca³a wskazan¹ procedurê.
Regulator czasowy to minutnik: po up³ywie zadanego
czasu wytwarza sygna³ akustyczny, który milknie po
jednej minucie lub po wciniêciu którejkolwiek z
aktywnych ikon.
W celu regulacji minutnika nale¿y wcisn¹æ ikonê
, a
nastêpnie wykonaæ procedurê opisan¹ dla ustawiania
zegara. Ikona
n bêdzie przypomina³a, ¿e minutnik jest
w³¹czony.
! Regulator czasowy nie kontroluje w³¹czeniem i
wy³¹czeniem piekarnika.
Uruchomiæ piekarnik
1. W³¹czyæ panel kontrolny wduszaj¹c ikonê .
2. Wcisn¹æ ikonê ¿¹danego programu pieczenia. Na
wywietlaczu pojawia siê czas trwania i temperatura
sugerowana dla tego programu.
3. Wcisn¹æ ikonê START.
4. Piekarnik wchodzi w fazê wstêpnego rozgrzewania,
wskanik temperatury tymczasowej barwi siê na
czerwono. Mo¿na dokonaæ zmiany temperatury przez
wduszenie ikon + i - znajduj¹cych siê po prawej
stronie.
5. Sygna³ akustyczny oraz w³¹czenie siê wszystkich
wskaników temperatury sygnalizuje, ¿e wstêpne
podgrzewanie zosta³o zakoñczone: mo¿na wprowadziæ
produkty do pieczenia.
6. Podczas pieczenia mo¿na zawsze wykonaæ
nastêpuj¹ce czynnoci:
- mo¿na dokonaæ zmiany temperatury przez wciniêcie
ikon + i - znajduj¹cych siê po prawej stronie;
- zaplanowaæ czas trwania pieczenia (patrz
PROGRAMY);
- przerwaæ pieczenie przez wciniêcie ikony STOP.
7. Po up³ywie dwóch godzin piekarnik wy³¹cza siê
automatycznie: taki czas ustawiony jest wstêpnie z
przyczyn bezpieczeñstwa dla wszystkich programów
pieczenia.
Mo¿liwa jest zmiana czasu trwania pieczenia (patrz
PROGRAMY).
8. W przypadku zaniku zasilania, jeli temperatura w
piekarniku nie spad³a zanadto, urz¹dzenie wyposa¿one
jest w system ponawiaj¹cy program w chwili jego
przerwania. Natomiast programy oczekuj¹ce na
uruchomienie nie zostaj¹ samoczynnie uruchomione po
przywróceniu zasilania i nale¿y je ponownie wprowadziæ.
! W przypadku programów FAST COOKING oraz
BARBECUE nie przewidziane jest wstêpne
podgrzewanie.
! Nie stawiaæ nigdy ¿adnych przedmiotów na dnie
piekarnika, aby nie uszkodziæ emalii.
! Naczynia do pieczenia stawiaæ zawsze na ruszcie
znajduj¹cym siê na wyposa¿eniu piekarnika.
Ch³odzenie poprzez wentylacjê
W celu zmniejszenia temperatury zewnêtrznej wentylator
ch³odz¹cy wytwarza strumieñ powietrza, który wychodzi
miêdzy panelem kontrolnym a drzwiczkami piekarnika. W
programie FAST COOKING wentylator uruchamiany jest
automatycznie po dziesiêciu minutach od w³¹czenia
piekarnika. W programie DO WYPIEKU CIAST
uruchamia siê dopiero po nagrzaniu piekarnika. na
pocz¹tku cyklu Fast clean wentylator ch³odzenia pracuje
bardzo wolno.
! Po zakoñczeniu gotowania wentylator pracuje jeszcze
a¿ piekarnik stanie siê wystarczaj¹co ch³odny.
Uruchomienie i
u¿ytkowanie
PL
39
Programy pieczenia
! Dla wszystkich programów ustalona zosta³a wstêpnie
temperatura pieczenia. Mo¿na regulowaæ j¹ rêcznie
ustawiaj¹c, wedle uznania, w zakresie pomiêdzy 400 C
a 2500 C.
W przypadku programu BARBECUE ustalona z góry
wartoæ stanowi poziom mocy wyra¿ony w %. On
tak¿e mo¿e byæ regulowany rêcznie.
Program PIEKARNIK TRADYCYJNY
Uruchamiane s¹ dwa elementy grzewcze: górny i
dolny. Przy tradycyjnym piekarniku lepiej stosowaæ
tylko jedn¹ pó³kê: przy wiêkszej liczbie pó³ek
niekorzystny jest rozk³ad temperatur.
Program MULTICOTTURA
Uruchamiane s¹ wszystkie elementy grzewcze (górny,
dolny i obiegowe) i rozpoczyna swe dzia³anie
wentylator. Poniewa¿ temperatura jest równomierna w
ca³ym piekarniku powietrze piecze i rumieni ¿ywnoæ w
sposób równomierny. Mo¿na u¿ywaæ jednoczenie
dwie pó³ki .
Program BARBECUE
W³¹cza siê górny element grzejny oraz ro¿no (jeli jest
w danym modelu). Po wduszeniu ikon + oraz -
znajduj¹cych siê po prawej stronie na wywietlaczu
TEMPERATURA pojawi¹ siê mo¿liwe do ustawienia
poziomy mocy, pocz¹wszy od 50% do 100%. Wysoka
temperatura jest skierowana na grill i zalecana dla
potraw wymagaj¹cych wysokiej temperatury na
powierzchni. Drzwiczki piekarnika maj¹ byæ zamkniête
podczas pieczenia
Program GRATIN
Uruchamia siê górny element grzewczy i rozpoczyna
swa prace wentylator i ro¿en (w modelach, które go
posiadaj¹) £¹czy wymuszon¹ cyrkulacjê powietrza
wewn¹trz piekarnika z jednokierunkowym
promieniowaniem cieplnym.
Zapobiega to przypaleniu powierzchni potraw,
zwiêkszaj¹c moc penetracji cieplnej. Drzwiczki
piekarnika maj¹ byæ zamkniête podczas pieczenia
Program PIEKARNIK DLA PIZZY
W tej pozycji s¹ w³¹czone dolny i obwodowy element
grzejny oraz wentylator. Ta kombinacja umo¿liwia
szybkie ogrzewanie piekarnika z szybkim dop³ywem
ciep³a zw³aszcza od do³u. W przypadku, gdy stosuje
siê wiêcej ni¿ jedn¹ pó³kê na raz koniecznym jest
zamienianie ich miejscami w po³owie wypiekania.
Program PIEKARNIK DO WYPIEKU CIAST
W³¹cza siê tylny element grzejny oraz funkcja
wentylatora, zapewniaj¹c wewn¹trz piekarnika
delikatne i jednorodne ciep³o . Ta funkcja jest
przeznaczona do pieczenia delikatnych potraw, w
szczególnoci ciast, które musz¹ wyrosn¹æ i niektóre
potrawy mignon na 3 poziomach jednoczenie.
Program FAST COOKING
Zostaj¹ w³¹czone grza³ki i wentylator zapewniaj¹ce
utrzymywanie sta³ej i jednolitej temperatury w
piekarniku.
Program nie wymaga wstêpnego podgrzewania.
Dlatego program ten jest szczególnie wskazany do
szybkiego pieczenia potraw przygotowanych
fabrycznie (mro¿onych lub podgotowanych). Najlepsze
wyniki uzyskuje siê stosuj¹c tylko jedn¹ pó³kê.
Program WYRASTANIA
Piekarnik osi¹ga i utrzymuje temperaturê 40°C nie
podlegaj¹c¹ zmianie. Program ten jest idealny do
wyrabiania ciast zawieraj¹cych naturalne dro¿d¿e.
Program FAST CLEAN
Jest to program automatycznego i pe³nego
czyszczenia piekarnika za pomoc¹ pirolizy (patrz
KONSERWACJA i CZYSZCZENIE).
Ro¿en (tylko w niektórych modelach).
W celu uruchomienia
ro¿na (patrz ilustracja)
nale¿y postêpowaæ
nastêpuj¹co:
1. umieciæ brytfannê w po³o¿eniu 1;
2. umieciæ uchwyt ro¿na w po³o¿eniu 3 a nastêpnie
umieciæ ro¿en w odpowiednim otworze znajduj¹cym
siê w tylnej cianie piekarnika;
3. uruchomiæ ro¿en wybieraj¹c pokrêt³em PROGRAMY
lub ;
! Po uruchomieniu
programu, po otworzeniu
drzwiczek ro¿no zatrzymuje siê.
Programy
40
PL
Programowanie pieczenia
! Planowanie mo¿liwe jest dopiero po dokonaniu
wyboru programu pieczenia.
Programowanie pieczenia
Wcisn¹æ ikonê
, i:
1. - ustawiæ godzinê przy pomocy ikon + i -
znajduj¹cych siê po lewej stronie.
2. Wcisniêcie ikony
powoduje zapisanie w pamiêci
ustawienia.
3. Wcisn¹æ ikonê START w celu uruchomienia planu.
4. Po up³ywie zadanego czasu na wywietlaczu
TEMPERATURA pojawia siê napis END i wydany
zostaje sygna³ akustyczny.
Przyk³ad: jest godzina 9:00 i zostaje zaprogramowany
czas pieczenia na 1 godzinê i 15 minut. Pieczenie
zatrzyma siê automatycznie o godzinie 10:15.
Programowanie pieczenia przesuniêtego w czasie.
1. Wcisn¹æ ikonê
a nastêpnie wykonaæ ca³¹
procedurê jak w p. 1  2 opisan¹ dla czasu trwania.
2. Nastêpnie wcisn¹æ ikonê
i ustawiæ godzinê
zakoñczenia przy pomocy ikonek + oraz -
znajduj¹cych sie po lewej stranie.
3. Wcisniêcie ikony
powoduje zapisanie w pamiêci
ustawienia.
4. Wcisn¹æ ikonê START w celu uruchomienia planu.
5. Po up³ywie zadanego czasu na wywietlaczu
TEMPERATURA pojawia siê napis END i wydany
zostaje sygna³ akustyczny.
Przyk³ad: jest godzina 9:00 i zostaje
zaprogramowany czas pieczenia na 1 godzinê i 15
minut oraz godzina 12:30:00 jako godzina
zakoñczenia pieczenia. Program automatycznie
zaczyna siê o godzinie 11:15.
Le icone
e pulsuj¹ aby zasygnalizowaæ, ¿e zosta³o
dokonane planowanie. Na wywietlaczu GODZINA i
CZAS TRWANIA naprzemiennie pojawiaj¹ siê godzina
zakoñczenia pieczenia oraz czas jej trwania.
W celu anulowania planowanego zadania nale¿y
wdusiæ ikonê STOP.
! Podczas wybrania trybu pieczenia jest aktywna ikona
, ale nie ikona . Podczas ustawiania czasu
trwania ikona
Podczas ustawiania czasu trwania
ikona.
Praktyczne porady
! Podczas pieczenia z wentylatorem nie u¿ywaæ pó³ek
1 i 5: Gor¹ce powietrza uderza w nie bezporednio, co
mog³oby spowodowaæ przypalenie delikatnych potraw.
! Przy pieczeniach BARBECUE i GRATIN ustawiæ
blachê w po³o¿eniu 1 po to, aby zebraæ pozosta³oci
po pieczeniu (sosy i/lub t³uszcze).
MULTICOTTURA
Ustawiaæ pó³ki na pozycji 2 i 4, a na pozycji 2
ustawiaæ potrawy wymagaj¹ce wy¿szej temperatury.
Ustawiaæ blachê na dole, a ruszt w górze.
BARBECUE
Ustawiaæ ruszt na pozycji 3 lub 4, a produkty
ustawiæ na rodku rusztu.
Zaleca siê, aby temperaturê ustawiæ na maksymaln¹
pozycjê. Nie nale¿y przejmowaæ siê, jeli górny
grzejnik nie jest stale w³¹czony: jego prac¹ steruje
termostat;
PIEKARNIK DLA PIZZY
U¿ywaæ blachy z lekkiego aluminium i ustawiæ j¹ na
ruszcie w wyposa¿eniu kuchenki.
Z winy blachy wyd³u¿a siê czas pieczenia, a pizza
rzadko kiedy jest chrupi¹ca.
W przypadku pizzy z wieloma dodatkami
mozzarellê dodaæ dopiero w po³owie pieczenia.
PL
41
Tabela pieczenia
Programy Potrawy
Waga
(kg)
Po³o¿enie
³ce
Wstêpne
podgrzewanie
(minuty)
Temperatura
zalecana
Czas
gotowania
(minuty)
Piekarnik
tradycyjny
Kaczka
Pieczeñ cielêca lub wo³owaPieczeñ
wieprzowa
Biszkopty (z kruchego ciasta)
Kruche ciasta
1
1
1
-
1
2
2
2
2
2
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
Multicottura
Pizza (na 2 rusztach)
Lasagne
Cielêcina
Kurczê pieczone + ziemniaki
Makrela
Plum cake
Bigne (na 2 rusztach)
Bigne (na 2 rusztach)
Ciasto biszkoptowe (na jednym ruszcie)
Ciasto biszkoptowe (na 2 rusztach)
S³one torty
1
1
1
1+1
1
1
0.5
0.5
0.5
1
1.5
1 i 3
2
2
1 i 3
1 i 2
1 i 2
1 i 3
1 i 3
1 i 2
1 i 3
2
15
10
10
15
10
10
10
10
10
10
15
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
Sole i omiorniczki
Kalmary i raki z ro¿na
M¹twy
Filet z dorsza
Jarzyny na ro¿nie
Befsztyk cielêcy
Kie³basek
Hamburger
Makrela
Tost (lub chleb tostowanj)
0.7
0.6
0.6
0.8
0.4
0.8
0.6
0.6
1
n.° 4 i 6
3
3
3
3
1 lub 3
3
3
3
3
3
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
10-12
8-10
10-15
10-15
15-20
15-20
15-20
10-12
15-20
3-5
Barbecue
Na ro¿nie (tam gdzie jest)
Cielêcina na ro¿nie
Kurczak na ro¿nie
Jagniê na ro¿nie
1.0
1.5
1.0
-
-
-
-
-
-
100%
100%
100%
80-90
70-80
70-80
Kurczak z ro¿na
M¹twy
1.5
1.5
2 i 3
2 i 3
10
10
200
200
55-60
30-35
Zapiekanki
Na ro¿nie (tam gdzie jest)
Cielêcina na ro¿nie
Jagniê na ro¿nie
Kurczak (na ro¿nie)
+ ziemniaki (na brytfannie)
1.5
1.5
1.5
-
-
-
-
2
10
10
10
10
200
200
200
200
70-80
70-80
70-75
70-75
Piekarnik
Pizza
Pizza
Pieczeñ cielêca lub wo³owa
Kurczak
0.5
1
1
2
1
1 lub 2
15
10
10
220
220
180
15-20
25-30
60-70
Piekarnik do
wypieku
ciast
Kruche ciasta
Tort z owocami
Plum cake
Biszkopt
Naleniki nadziewane (na 2 rusztach)
Ma³e ciastka (na 2 rusztach)
Ciasto francuskie s³one z serem (na 2
rusztach)
Bigne (na 3 rusztach)
Bigne (na 3 rusztach)
Bezy (na 3 rusztach)
0.5
1
0.7
0.5
1.2
0.6
0.4
0.7
0.7
0.5
2
1 lub 2
2
2
1 i 3
1 i 3
1 i 3
1 i 2 i 4
1 i 2 i 4
1 i 2 i 4
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
180
180
180
160
200
190
210
180
180
90
20-30
40-45
40-50
25-30
30-35
20-25
15-20
20-25
20-25
180
Mro¿onki
Pizza
Mieszanka cukiñ i raków w lanym ciecie
Tort wiejski ze szpinaku
Piero¿ki
Lasagne
Bu³eczk poz³acane
Kawa³ki kurczaka
0.3
0.4
0.5
0.3
0.5
0.4
0.4
1
1
1
1
1
1
1
-
-
-
-
-
-
-
250
200
220
200
200
180
220
12
20
30-35
25
35
25-30
15-20
Dania gotowe
Skrzyde³ka z kurczaków 0.4 1 - 200 20-25
Fast
cooking
wie¿e potrawy
Biszkopty (z kruchego ciasta)
Plum cake
Ciasto francuskie s³one z serem
0.3
0.6
0.2
1
1
1
-
-
-
200
180
210
15-18
45
10-12
Wyrastanie
Wyrastanie ciasta na dro¿dñach (brioche,
chleb, tort, croissant,, itp.)
42
PL
Zalecenia i rodki ostro¿noci
! Urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane i wyprodukowane
zgodnie z miêdzynarodowymi przepisami
bezpieczeñstwa. Maj¹c na wzglêdzie Wasze
bezpieczeñstwo podajemy Wam poni¿sze zalecenia,
które nale¿y uwa¿nie przeczytaæ.
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Niniejsze urz¹dzenie przeznaczone jest do
nieprofesjonalnych zastosowañ domowych.
Nie nale¿y instalowaæ urz¹dzenia poza domem,
nawet jeli miejsce to jest chronione daszkiem, gdy¿
wystawienie urz¹dzenia na dzia³anie deszczu i burz
jest bardzo niebezpieczne.
W celu przenoszenia urz¹dzenia nale¿y zawsze
korzystaæ z odpowiednich uchwytów umocowanych
po bokach piekarnika.
Nie dotykaæ pralki stoj¹c przy niej boso lub gdy rêce
czy stopy s¹ mokre lub wilgotne.
Urz¹dzenie przeznaczone jest do pieczenia potraw
jedynie przez osoby doros³e i zgodnie z instrukcjami
zawartymi w niniejszej ksi¹¿eczce.
Podczas u¿ytkowania urz¹dzenia elementy
grzewcze oraz niektóre elementy drzwi
piekarnika mocno nagrzewaj¹ siê. Uwa¿aæ, aby
nie dotkn¹æ tych czêci i by dzieci nie zbli¿a³y
siê do piekarnika.
Nale¿y uwa¿aæ, aby przewody zasilaj¹ce pozosta³e
urz¹dzenia domowe nie wesz³y w kontakt z
rozgrzanymi elementami piekarnika.
Nie zas³aniaæ otworów wentylacyjnych i
odprowadzaj¹cych ciep³o.
Chwytaæ za rodkowy uchwyt drzwiczek: boczne
mog¹ byæ gor¹ce.
Do wyjmowania i wk³adania naczyñ do piekarnika
u¿ywaæ rêkawic ochronnych.
Nie wyk³adaæ dna piekarnika foli¹ aluminiow¹.
Nie wk³adaæ materia³ów ³atwopalnych do piekarnika:
jeli urz¹dzenie zostanie niespodziewanie
uruchomione mo¿e nast¹piæ po¿ar.
Nie wyci¹gaæ wtyczki z gniazdka trzymaj¹c kabel
ale tylko trzymaj¹c za wtyczkê.
Nie czyciæ ani nie wykonywaæ czynnoci
konserwacyjnych bez uprzedniego od³¹czenia
wtyczki od sieci elektrycznej.
W razie usterek nie nale¿y w ¿adnym wypadku
próbowaæ dostaæ siê do wewnêtrznych czêci
urz¹dzenia, aby samemu je naprawiaæ.
Skontaktowaæ siê z Serwisem (patrz Serwis).
Nie opieraæ na otwartych drzwiczkach ciê¿kich
przedmiotów.
Zbyt
Zbyt opakowania: dostosowaæ siê do lokalnych
przepisów; w ten sposób opakowanie bêdzie mog³o
zostaæ ponownie wykorzystane.
Europejska Dyrektywa 2002/96/EC dotycz¹ca
Zu¿ytych Elektrycznych i Elektronicznych Urz¹dzeñ
(WEEE) zak³ada zakaz pozbywania siê starych
urz¹dzeñ domowego u¿ytku jako nieposortowanych
mieci komunalnych. Zu¿yte urz¹dzenia musz¹ byæ
osobno zbierane i sortowane w celu
zoptymalizowania odzyskania oraz ponownego
przetworzenia pewnych komponentów i materia³ów.
Pozwala to ograniczyæ zanieczyszczenie
rodowiska i pozytywnie wp³ywa na ludzkie zdrowie.
Przekrelony symbol kosza umieszczony na
produkcie przypomina klientowi o obowi¹zku
specjalnego sortowania.
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Korzystaj¹c z piekarnika w godzinach od pónego
popo³udnia do pierwszych godzin porannych
przyczyniamy siê do zmniejszenia obci¹¿enia
zak³adów energetycznych. Opcje programowania,
szczególnie opcja opónionego pieczenia (patrz
Programy), s³u¿¹ do takiego w³anie
zorganizowania siê.
Piec BARBECUE i GRETIN przy zamkniêtych
drzwiczkach: w celu uzyskania lepszych wyników
oraz znacz¹cej oszczêdnoci energii elektrycznej
(ok. 10%).
Nale¿y utrzymywaæ sprawnoæ i czystoæ uszczelek,
aby dok³adnie przylega³y do drzwiczek i nie
powodowa³y utraty ciep³a.
PL
43
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Przed napraw¹ od³¹czyæ urz¹dzenie od sieci zasilania
elektrycznego.
Mycie urz¹dzenia
Czêci zewnêtrzne emaliowane lub ze stali inox oraz
uszczelki gumowe mog¹ byæ myte przy pomocy g¹bki
nas¹czonej letni¹ wod¹ i neutralnym myd³em. Jeli
plamy s¹ trudne do zmycia nale¿y stosowaæ produkty
specjalne. Wyp³ukaæ du¿¹ iloci wody i dok³adnie
wysuszyæ. Nie nale¿y stosowaæ proszków ciernych
ani substancji wywo³uj¹cych korozjê.
Wnêtrze piekarnika powinno byæ czyszczone po
ka¿dym u¿yciu, gdy jest jeszcze ciep³e. U¿ywaæ
ciep³ej wody, sp³ukaæ i osuszyæ miêkk¹ szmatk¹.
Unikaæ rodków cieraj¹cych.
Akcesoria mog¹ byæ myte jak zwyk³e sztuæce, tak¿e
w zmywarkach.
Mycie drzwi.
Szybê drzwiczek nale¿y czyciæ przy pomocy g¹bki i
rodków nie zarysowuj¹cych powierzchni, a nastêpnie
osuszyæ miêkka szmatk¹. Aby piekarnik wyczyciæ
dok³adniej mo¿na drzwiczki odmontowaæ:
1. otworzyæ szeroko drzwiczki
(patrz ilustracja).
2. podnieæ i obróciæ dwignie
znajduj¹ce siê w obu
zawiasach (patrz ilustarcja);
3. pochwyciæ drzwiczki za obie
krawêdzie przymykaj¹c je lecz
nie ca³kowicie. Przycisn¹æ
blokady F, a nastêpnie
wysun¹æ drzwi w do siebie i
wyj¹æ z zawiasów (patrz
ilustracja).
Zamontowaæ ponownie drzwiczki
wykonuj¹c czynnoci w odwrotnej kolejnoci.
Sprawdziæ uszczelki
Kontrolowaæ okresowo stan uszczelek drzwiczek
piekarnika. Gdyby okaza³o siê, ze uszczelka jest
uszkodzona nale¿y zwróciæ siê do najbli¿szego
serwisu (patrz Serwis). Nie u¿ywaæ piekarnika a¿ do
chwili zakoñczenia naprawy.
Wymiana ¿arówki
W celu wymiany ¿arówki w piekarniku:
1. Odkrêciæ szklan¹ pokrywê obudowy ¿arówki.
2. Wyci¹gn¹æ ¿arówkê i wymieniæ na analogiczn¹:
¯arówka halogenowa, napiêcie 230 V, moc 25 W,
gwint G 9.
3. wyj¹æ i otworzyæ pokrywkê (patrz ilustracja ).
! Nie dotykaæ palcami bañki ¿arówki.
Serwis Techniczny
Uwaga:
Urz¹dzenie wyposa¿one jest w system diagnostyczny
do wykrywania ewentualnych usterek. One
sygnalizowane s¹ na wywietlaczu przy u¿yciu
komunikatów typu ER z podanymi numerami.
W takich przypadkach konieczna jest interwencja
serwisu technicznego.
Nale¿y podaæ:
Komunikat widoczny na wywietlaczu
TEMPERATURY
model urz¹dzenia (Mod.);
numer seryjny (S/N);
Te ostatnie informacje znajduj siê na tabliczce
znamionowej umieszczonej na urz¹dzeniu i/lub na jego
opakowaniu.
F
F
Konserwacja i utrzymanie
44
PL
W celu zamontowania prowadnic lizgowych:
1. Odkrêciæ dwie ruby
A (patrz ilustracja ).
Jeli piekarnik jest
wyposa¿ony w panele
samoczyszcz¹ce, to
zostan¹ one chwilowo
zdemontowane.
2. Wymieniæ ruby A na ruby i podk³adki (B + )
znajduj¹ce siê w zestawie.
3. Wkrêciæ nowe ruby B i odpowiednie podk³adki C,
montuj¹c ponownie panele samoczyszcz¹ce.
4. Zamocowaæ oba
uchwyty D prowadnicy w
odpowiednich otworach
znajduj¹cych siê na
ciankach piekarnika
(patrz ilustracja). Otwory
dla lewej prowadnicy
znajduj¹ siê w górze
natomiast dla prowadnicy
prawej w dole.
5. Na koniec wcisn¹æ lizg na czêæ odleg³ociow¹ C.
Monta¿ zestawu
prowadnic lizgowych
B
C
A.
A.
D
06/2005 - 195053314.00
XEROX BUSINESS SERVICES
1 / 1

Indesit F 1002.1 IX instrukcja

Kategoria
Piekarniki
Typ
instrukcja