WMF Kochgeschirre ProfiSelect Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
WMF ProfiSelect Kochgeschirre
Bedienungs- und Pflegehinweise
WMF ProfiSelect cookware
Instructions for use and care
Batteries de cuisine WMF ProfiSelect
Conseils d‘utilisation et d‘entretien
Baterías de cocina WMF ProfiSelect
Indicaciones de manejo y cuidado
Batterie da cucina WMF ProfiSelect
Istruzioni per la manutenzione e la cura
WMF ProfiSelect kookgerei
Gebruiks- en onderhoudsaanwijzingen
WMF ProfiSelect 調理器具
使手入
WMF ProfiSelect 炊具
操作和保养指南
Posoda za kuhanje WMF ProfiSelect
Navodila za uporabo in nego
WMF ProfiSelect főzőedények
Használati és ápolási útmutató
Посуда WMF ProfiSelect
Указания по использованию и уходу
Naczynia do gotowania WMF ProfiSelect
Instrukcje obsługi i konserwacji
Kuchynský riad WMF ProfiSelect
Pokyny na používanie a starostlivosť
Veselă WMF ProfiSelect
Indicaţii de utilizare şi îngrijire
WMF ProfiSelect ēdiena gatavošanas trauki
Norādījumi par lietošanu un kopšanu
WMF ProfiSelect posuđe za kuhanje
Upute za uporabu i njegu
DE
GB
FR
ES
IT
NL
JP
CN
SI
HU
RU
PL
SK
RO
LV
HR
WMF ProfiSelect
PL
Naczynia do gotowania WMF ProfiSelect
Cromargan®: Stal szlachetna nierdzewna 18⁄10
Zatrzaskowa pokrywa ze szkła odpornego na wysokie tempera-
tury. Uniwersalna podstawa TransTherm®
Serdecznie gratulujemy doskonałego wyboru. Zdecydowali
się Pstwo na produkt wysokiej jakości firmy WMF. Wysokiej
jakości materiały, jakość wykonania pierwszej klasy i dokładne
kontrole jakości gwarantują długą trwałość. Dopracowane
wzornictwo i przemlana funkcjonalność zapewniają wysoką
wartość użytkową.
Cechy jakościowe
• Cromargan®: Stal szlachetna nierdzewna 18/10
• Bez smaku i higieniczne.
• Zaokrąglona krawędź zapewniająca dokładne i dozowane
wylewanie.
• Uniwersalna podstawa TransTherm®, otoczona dookoła
stalą szlachetną zapewnia idealne właściwości gotowania
i pieczenia. Nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek,
także indukcyjnych.
• Zatrzaskowa pokrywa nadaje się szczególnie do gotowania z
małą ilością wody.
• Zatrzaskowa pokrywa z przejrzystego sza odpornego na
wysokie temperatury.
• Rozmiary nadające się dla gospodarstw domowych.
• W przypadku przestrzegania następujących instrukcji –
łatwa do konserwacji i niezniszczalna.
Przed pierwszym użyciem należy dokładanie zapoznać się z
instrukcją obsługi i konserwacji.
Instrukcja obsługi
• Przed pierwszym zastosowaniem usunąć ewentualne naklejki.
Krótko wygotować garnek z wodą, wypłukać i dobrze wysuszyć.
• Do podgrzewania stosować najwyższe stopnie podgrzewania,
przełączyć na inny stopień w odpowiednim czasie i dogotow
potrawy na średnim stopniu.
• Gotowanie z małą ilością wody na niskich stopniach podgrze-
wania.
• Garnki i pokrywy szklane nadają się do piekarników do temp.
max. 20C.
• Zwrócić uwagę na to, że uchwyty mogą być gorące. Stosować
rękawice kuchenne.
Wskazówki dotycce bezpiecznego używania i konserwacji
• Nigdy nie podgrzewać pustego naczynia do gotowania i uważać
na to, aby płyn produktów przeznaczonych do gotowania nigdy
całkowicie nie wyparował. W przypadku nieprzestrzegania tej
wskazówki może doć do podpalenia produktów przeznaczo-
nych do gotowania, do uszkodzenia naczynia do gotowania lub
źródła ciepła.
• l należy dodawać do już gotującej się wody i wymiesz, aby
nie miała wpływu na dno naczynia.
• Wkrótce po zastosowaniu wypłukać gorącą wodą (patrz rów-
nież wskazówki dotyczące czyszczenia w zmywarce do naczyń).
• Przylegające resztki pokarmu należy namoczyć i delikatnie
usunąć gąbką lub szczot. (Zalecamy gąbkę do czyszczenia
Scotch Brite »Magiczna 3M«).
• Nie stosować druciaków ani środków do szorowania zawierają-
cych piasek.
• Twarda woda i niekre potrawy mogą spowodować powstanie
osadów wapiennych lub połyskujących na niebiesko przebar-
wień we wnętrzu naczynia. Należy usuwać je regularnie i wcze-
śnie, wygotowując naczynie w occie. W trudnych przypadkach
zalecamy zastosowanie środka Purargan® WMF, dostępnego w
handlu specjalistycznym WMF.
Wskazówki dotycce czyszczenia w zmywarce do naczyń
• Zawsze w odpowiednim czasie napełniać zasobnik na sól
specjalną i nabłyszczacz. Zwrócić uwagę na to, aby sól nie
dosta się do wnętrza zmywarki. Może to spowodować
korozję. Dlatego po napełnieniu zbiornika zalecamy przepro-
wadzenie predniego płukania z pustą maszyną.
• W zmywarce na naczynie może przenieść się rdza za pośred-
nictwem innych obiektów. Jli nie zostanie bezzwłocznie
usunięta, może spowodować uszkodzenia korozyjne.
• Po zakończeniu procesu płukania jak najszybciej otworz
zmywarkę w celu wentylacji.
• Jak najszybciej wyjąć naczynia do gotowania z maszyny i
nie pozostawiać ich w stanie wilgotnym przez długi czas,
ponieważ może to spowodować powstanie plam.
• Dobrze osuszyć naczynie do gotowania i przechować.
Wskazówki dotyczące przygotowania
Gotowanie z małą ilcią wody
W przypadku tego delikatnego przyrządzania warzywa lub
inne artykuły spożywcze gotowane są w zamkniętym garnku z
bardzo małą ilością płynów. Podczas całego procesu gotowania
nie naly zdejmować mocno zamkniętej zatrzaskowej pokrywy,
aby para nie wydostała się i aby obieg woda-para nie zost
przerwany.
Gotowanie z małą ilością wody idealnie nadaje się do warzyw,
ryby, drobiu lub młodego mięsa. W przypadku tej metody
gotowania witaminy, minerały i mikroelementy są w znacznym
stopniu zachowane, ponieważ nie są wypłukiwane w wodzie i
wszystkie potrawy zachowują swój własny smak. Można zrezy-
gnować z dodatku soli kuchennej.
Smażenie z niską zawartcią tłuszczu
W przypadku smażenia na tłuszczu naly zawsze umieśc
uszcz w zimnym garnku i dopiero potem podgrz. Ustawić
temperaturę maksymalnie na średnio wysoką lub średnią.
Zmniejszyć ciepło, gdy tłuszcz zacznie lekko dym.
Połyć na tłuszcz produkt przeznaczony do pieczenia. Smaż
przy zamkniętej pokrywie po obydwóch stronach przez 8-10
minut. Czas gotowania zależy od wielkości i właściwości mięsa.
Należy obchodzić się ostrożnie z gorącym tłuszczem.
Nie pozostawiać gorącego garnka bez nadzoru. Nie gasić
płonącego tłuszczu wo. Należy zastosować koc lub gaśnicę.
W przypadku takiego sposobu przygotowania z zamkniętą
pokrywą mięso smaży się we własnym sosie i można stosować
niewielką ilć tłuszczu.
Wskazówka dotycząca kuchenek indukcyjnych
Uwaga. Indukcja jest bardzo szybkim źródłem ciepła. Nie
podgrzewać pustych patelni lub garnków, ponieważ przegrzanie
może uszkodzić naczynia do gotowania. Przy wysokich stop-
niach gotowania może powstać odgłos szmeru. Ten szmer spo-
wodowany jest właściwościami technicznymi i nie jest ozna
wady kuchenki lub naczyń do gotowania. Średnica dna garnka
i rozmiar płyty kuchennej muszą być dopasowane, ponieważ w
przeciwnym razie, szczególnie w przypadku małych średnic dna,
istnieje możliwość, że płyta kuchenna (płyta magnetyczna) nie
dzie reagować na dno garnka.
Wskazówka dotycząca pieców elektrycznych
Naczynia do gotowania Cromargan® firmy WMF dostępne są
w rozmiarach nadających się dla gospodarstwa domowego. W
przypadku pieców elektrycznych w celu lepszego wykorzystania
energii średnica płyty kuchennej powinna odpowiadać średnicy
garnka i patelni w następujący spob:
yta kuchenna Garnki Patelnie
małe ø 14,5 cm ø 16 cm ø 20 cm
średnie ø 18 cm ø 20 cm ø 24 cm
duże ø 22 cm ø 28 cm ø 28 cm
24
25
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19

WMF Kochgeschirre ProfiSelect Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi