60
3. Zamocuj pokrywę nad separatorem.
4. Załóż zatrzaski na obydwa boki pokrywy (Rys. A)
5. Wciśnij zatrzaski do wewnątrz, aż się zamkną (Rys. B).
6. Zamocuj pojemnik na miąższ nad prawą krawędzią pokrywy i wciśnij przycisk (Rys. C).
7. Włóż popychacz w rurę.
UŻYWANIE SOKOWNIKA
1. Sprawdź, czy urządzenie jest wyłączone (0).
2. Włóż wtyczkę do gniazdka sieciowego.
3. Umieść pojemnik na sok pod dziubkiem.
4. Obróć pokrętło regulacji prędkości na żądaną prędkość (1 = mała, 2 = duża).
5. Stosuj niską prędkość do miękkich składników (truskawki, cytrusy). Stosuj dużą prędkość
do twardych składników (jabłka, marchew).
6. Wyjmij popychacz i dodaj składniki przez rurkę.
7. Włóż ponownie popychacz, i użyj go do delikatnego przepchnięcia składników przez rurkę.
8. Po skończeniu, wyłącz sokowirówkę (0).
W celu uniknięcie przegrzania urządzenia, nie należy użytkować urządzenia w sposób ciągły
dłużej niż 2 minuty. Po 2 minutach przerwij pracę na co najmniej 2 minuty.
WSKAZÓWKI
• Kiedy tylko możesz, kupuj produkty z upraw ekologicznych, aby spożywać mniej środków
chemicznych w śladowych ilościach.
• Używaj owoców i warzyw dobrej jakości, świeżych i dojrzałych. Miękkie warzywa lub
przejrzałe owoce mogą dawać sok gęsty, mętny i dziwny w smaku.
• Myj wszystkie owoce i warzywa. Twardsze czyść szczotką. Z produktów nieekologicznych
usuwaj zewnętrzne liście. Obieraj wszystkie nieekologiczne lub zabrudzone owoce lub
warzywa. Wycinaj i usuwaj części uszkodzone, gdyż mogą one mieć wpływ na smak soku.
• Nie wyciskaj soku z produktów o silnym zapachu jak cebula czy czosnek. Bez względu na
to, jak dobrze potem wyczyścisz sokowirówkę, nie pozbędziesz się ich smaku.
• Tnij owoce i warzywa tak, aby przeszły przez rurę. Stosuj popychacz do przepychania
cząstek, które utkwiły w środku i do dociskania marchwi, selera i innych długich owoców i
warzyw.
• Zielone natki pietruszki, kiełki pszenicy, kiełki fasoli, zwijaj w małe kulki i wciśnij
popychaczem w rurkę.
OSTRZEŻENIE! LIŚCIE RABARBARU SĄ TRUJĄCE, ZAWIERAJĄ KWAS SZCZAWIOWY - NIE WOLNO
ICH UŻYWAĆ DO WYCISKANIA SOKU, ANI ZJADAĆ.
ŁODYGI I LIŚCIE
Usuń łodygi, ogonki, liście i części zwiędłe.
PESTKI
Usuń i wyrzuć pestki, gniazda nasienne i inne duże nasiona. Można pozostawiać nasiona
melona, pestki granatu oraz pesteczki malin, truskawek i kiwi.
BANANY
Nie próbuj wyciskać soku z bananów, pozostałości będą zatykać sitko z tarczą rozdrabniającą.
POMARAŃCZE, GREJPFRUTY I MANDARYNKI
Zdejmuj skóry z pomarańczy, grejpfruta i mandarynek.
ANANAS
Wytnij i usuń górną część z liśćmi, dolną część oraz boki.
GRANATY
Usuń skórę i rdzeń.