Russel Hobbs 24741-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Sokowirówki
Typ
Instrukcja obsługi
59
Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli
odstępujemy urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
Urządzenie może być używane przez osoby o ograniczonej sprawności
zycznej, czuciowej lub psychicznej lub osoby niemające doświadczenia
lub znajomości urządzenia, jeżeli odbywa się to pod nadzorem / z
instruktażem, oraz są świadome istniecych zagrożeń. Dzieci nie powinny
używać lub bawić się urządzeniem. Przechowuj urządzenie i przewód
zasilania w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Przed montażem, demontażem lub czyszczeniem urządzenia, wyjmij
wtyczkę z gniazdka.
Nie pozostawiaj włączonego urządzenia bez nadzoru.
Nie należy używać urządzenia, jeśli sitko z tarczą rozdrabniającą lub
pokrywa są pęknięte lub uszkodzone.
Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony
przez producenta, jego serwis techniczny lub specjalistyczny zakład
naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
Niewłaściwe użytkowanie urządzenia me spowodować obrażenia ciała.
Nie zanurzaj podstawy z silnikiem w cieczy.
Nie używaj palców ani sztućców do przepychania żywności w dół rurki - tylko popychacza.
Nie otwieraj zatrzasków zanim sito nie zatrzyma się całkowicie.
Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej
instrukcji.
Nie używaj innych akcesoriów niż te, które są dostarczone z urządzeniem.
Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
RYSUNKI
1. Pojemnik na miąższ
2. Regulacja prędkości
3. Baza napędu
4. Dziubek
5. Separator
6. Sito
7. Pokrywa
8. Zatrzask
9. Popychacz
` Można myć w zmywarce
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Zdejmij wszystkie elementy opakowania i etykiety.
Umyj pojemnik na miąższ, sito, pokrywę, popychacz i separator w ciepłej wodzie z mydłem.
Opłucz i osusz.
Przetrzyj wilgotną szmatką podstawę silnika.
Umieść urządzenie na suchej, stabilnej powierzchni, blisko gniazdka sieciowego.
MONTAŻ
1. Zamocuj separator na podstawie z silnikiem.
2. Włóż sito w separator i wciśnij je w bazę napędu.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
60
3. Zamocuj pokrywę nad separatorem.
4. Załóż zatrzaski na obydwa boki pokrywy (Rys. A)
5. Wciśnij zatrzaski do wewnątrz, aż się zamkną (Rys. B).
6. Zamocuj pojemnik na miąższ nad prawą krawędzią pokrywy i wciśnij przycisk (Rys. C).
7. Włóż popychacz w rurę.
UŻYWANIE SOKOWNIKA
1. Sprawdź, czy urządzenie jest wyłączone (0).
2. Włóż wtyczkę do gniazdka sieciowego.
3. Umieść pojemnik na sok pod dziubkiem.
4. Obróć pokrętło regulacji prędkości na żądaną prędkość (1 = mała, 2 = duża).
5. Stosuj niską prędkość do miękkich składników (truskawki, cytrusy). Stosuj dużą prędkość
do twardych składników (jabłka, marchew).
6. Wyjmij popychacz i dodaj składniki przez rurkę.
7. Włóż ponownie popychacz, i użyj go do delikatnego przepchnięcia składników przez rurkę.
8. Po skończeniu, wyłącz sokowirówkę (0).
W celu uniknięcie przegrzania urządzenia, nie należy użytkować urządzenia w sposób ciągły
dłużej niż 2 minuty. Po 2 minutach przerwij pracę na co najmniej 2 minuty.
WSKAZÓWKI
Kiedy tylko możesz, kupuj produkty z upraw ekologicznych, aby spożywać mniej środków
chemicznych w śladowych ilościach.
ywaj owoców i warzyw dobrej jakości, świeżych i dojrzych. Miękkie warzywa lub
przejrzałe owoce mogą dawać sok gęsty, mętny i dziwny w smaku.
Myj wszystkie owoce i warzywa. Twardsze czyść szczotką. Z produktów nieekologicznych
usuwaj zewnętrzne liście. Obieraj wszystkie nieekologiczne lub zabrudzone owoce lub
warzywa. Wycinaj i usuwaj części uszkodzone, gdyż mogą one mieć wyw na smak soku.
Nie wyciskaj soku z produktów o silnym zapachu jak cebula czy czosnek. Bez względu na
to, jak dobrze potem wyczyścisz sokowirówkę, nie pozbędziesz się ich smaku.
Tnij owoce i warzywa tak, aby przeszły przez rurę. Stosuj popychacz do przepychania
cząstek, które utkwiły w środku i do dociskania marchwi, selera i innych długich owoców i
warzyw.
Zielone natki pietruszki, kiełki pszenicy, kiełki fasoli, zwijaj w małe kulki i wciśnij
popychaczem w rurkę.
OSTRZEŻENIE! LIŚCIE RABARBARU SĄ TRUJĄCE, ZAWIERAJĄ KWAS SZCZAWIOWY - NIE WOLNO
ICH UŻYWAĆ DO WYCISKANIA SOKU, ANI ZJADAĆ.
ŁODYGI I LIŚCIE
Usuń łodygi, ogonki, liście i części zwiędłe.
PESTKI
Usuń i wyrzuć pestki, gniazda nasienne i inne duże nasiona. Można pozostawiać nasiona
melona, pestki granatu oraz pesteczki malin, truskawek i kiwi.
BANANY
Nie próbuj wyciskać soku z bananów, pozostałości będą zatykać sitko z tarczą rozdrabniającą.
POMARAŃCZE, GREJPFRUTY I MANDARYNKI
Zdejmuj skóry z pomarańczy, grejpfruta i mandarynek.
ANANAS
Wytnij i usuń górną część z liśćmi, dolną część oraz boki.
GRANATY
Usuń skórę i rdzeń.
61
ARBUZ ZWYCZAJNY
Skórę na arbuzie można zostawić, ale niektórzy uważają, że smak będzie nieco “zielony”. Jeśli
usuniesz skórę, pozbędziesz się wielu składników odżywczych.
RESZTKI
Po zakończeniu wyciskania, nie wyrzucaj resztek do śmieci. Wciąż mogą zawierać wiele
wartościowych elementów. Zanim wyrzucisz, pomyśl o zastosowaniach takich jak zagęszczacz
do zupy lub gulaszu, nadzienie do ciasta, lub nawet kompost.
CZYSZCZENIE
1. Wyłącz urządzenie (0) i wyciągnij przewód z gniazdka sieciowego.
2. Wypnij obydwa boczne zatrzaski.
3. Zdejmij pokrywę.
4. Zdejmij separator i sitko z tarczą rozdrabniającą.
5. Separator obróć do góry dnem i wyjmij sitko z tarczą rozdrabniającą.
6. Przetrzyj podstawę z silnikiem wilgotną ściereczką.
7. Inne części należy myć ręcznie. Jeśli sitko z tarczą rozdrabniającą jest zapchane, oczyść
pod bieżącą wodą z kranu przy pomocy nylonowej szczotki prowadząc ją wzdłuż
powierzchni siatki. Nie staraj się przekłuwać oczek siatki szczotką - uszkodzisz siatkę.
` Te części można myć w zmywarce.
Środki używane w zmywarkach mogą źle wynąć na wykończenie powierzchni urządzenia.
Szkody po wyjęciu ze zmywarki mogą być tylko kosmetyczne i nie powinny wpływać na
działanie urządzenia.
RECYKLING
W
Aby uniknąć problemów środowiskowych i zdrowotnych spowodowanych
niebezpiecznymi substancjami, sprzętu, akumulatorów i baterii oznaczonych
jednym z tych symboli nie należy wyrzucać z nieposortowanymi odpadami
komunalnymi. Produkty elektryczne i elektroniczne, w tym, baterie
jednorazowe i akumulatory, należy zawsze utylizować w odpowiednim
publicznym punkcie zbiórki odpadów/recyklingu.
PRZEPISY KULINARNE
ODŻYWCZA BOMBA WITAMINOWA
Do tego, aby mieć zdrowe, błyszczące oczy,
organizm potrzebuje wiele witamin z grupy B,
a także witamin C i E oraz beta-karotenu.
Spróbuj tego orzeźwiającego, smacznego i
wzbogacoego witaminami soku.
3 marchew
2 zielone kwaśne jabłka
½ brokuła
½ papryki
JABŁKOWOTRUSKAWKOWY MIX
250g truskawek
3 zielone kwaśne jabłka
1 mały kawałek imbiru, obranego
Wylej na lód.
KAPUSTA, SELER I MARCHEW
½ zielonej kapusty
2 selery naciowe
3 marchewki
NAPÓJ LETNI
3 pomidory
½ ogórka
1 seler naciowy
1/8 limonki
NAPÓJ ENERGETYCZNY
Owoce i warzywa cechuje naturalna słodycz i
dlatego nadają się świetnie do napojów
energetycznych.
2 marchewki
3 morele z usuniętymi pestkami
2 jabłka
50ml mleka
5g kiełków pszenicy
5ml miodu
Zrób sok z owoców i warzyw. Wmieszaj mleko,
kiełki pszenicy i miód.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
62
MARCHEW Z PIERUSZKĄ
6 marchewki
5 gałązek pietruszki
NAPÓJ WITAMINOWY
Napój ten charakteryzuje się dużą zawartością
witamin z grupy B, witaminy C i mineralnego
wapnia.
1 korzeń pasternaku
½ zielonej papryki
1 brokuł
2 marchewki
1 batat
1 seler naciowy
Dla słodszego smaku weź więcej marchwi lub
korzenia pasternaku.
AROMATYCZNY KOKTAJL
2 marchewki
1 garść rukwi wodnej
3 pomidory
1 pęczek kolendry lub liści bazylii
1 seler naciowy
½ czerwonej papryki
Kilka kropel sosu Tabasco lub sosu
Worcestershire (opcjonalnie)
TONIK Z WARZYW
1 garść szpinaku
4 gałązki pietruszki
4-6 marchewek
SŁONECZNY KOKTAJL
2 jabłka
100g truskawek
KOKTAJL Z PAS
50g truskawek
¼ ananasa
1 grono czarnych winogron
ANANAS Z GREJPFRUTEM
½ grejpfruta
¼ ananasa
LEMONIADA
4 jabłka
¼ cytryny
Podawaj z lodem.
ANANAS, TRUSKAWKA I JABŁKO
1 jabłko
¼ ananasa
100g truskawek
GRUSZKA Z JABŁKIEM
2 jabłka
2 gruszki
¼ cytryny
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96

Russel Hobbs 24741-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Sokowirówki
Typ
Instrukcja obsługi