172
(do 500 ml) itp.
- Trzepaka (c3) nie należy nigdy używać do wyrabiania ciężkich ciast albo mieszania ciast lekkich.
- Maksymalny czas działania: 10 min.
1.3 DEMONTAŻ AKCESORIÓW
•
Odczekać, aż urządzenie zatrzyma się całkowicie, i odłączyć je.
•Zdjąć pokrywę (b2).
• Za pomocą przycisku (a3), odblokować głowicę wielofunkcyjną (a4) i ustawić ją w górnym położeniu.
• Pociągnąć za akcesoria (c1), (c2) lub (c3), aby zdjąć je z głowicy wielofunkcyjnej.
• Wyjąć misę.
2 - HOMOGENIZACJA / MIESZANIE / MIKSOWANIE
(
ZALEŻNIE OD MODELU)
Zależnie od rodzaju potrawy w pojemniku blendera (d) można przygotować do 1l gęstej mieszanki i 0,75 l
płynnej mieszanki.
STOSOWANE AKCESORIA:
- Pojemnik blendera (d)
2.1 MONTAŻ AKCESORIÓW (SCHEMAT 2)
•Ustawić głowicę wielofunkcyjną (a4) w pozycji poziomej: nacisnąć przycisk (a3) i opuścić ręcznie głowicę
wielofunkcyjną (a4) do punktu zablokowania (ustawienie przycisku (a3) w położeniu początkowym).
• Zdjąć pokrywkę (a6) z szybkoobrotowego trzpienia napędu (a5), pociągając ją do góry.
• Przed umieszczeniem pojemnika blendera (d) upewnić się, że urządzenie zatrzymało się.
• Umieścić pojemnik blendera (d) na szybkoobrotowym trzpieniu napędu (a5), dostępne są cztery pozycje.
• Umieścić produkty w pojemniku blendera i zablokować pokrywę (d2) z korkiem dozownikiem (d3),
obracając ją w prawo.
2.2 URUCHOMIENIE
•Uruchomić, obracając pokrętło do regulacji (a1) na wybraną prędkość w zależności od przepisu.
W celu zapewnienia idealnej kontroli miksowania i dobrego rozmieszania potrawy należy używać pozycji
„pulse”.
W trakcie przyrządzania można dodawać produkty, zdejmując korek-dozownik (d3) w pokrywie (d2).
• Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić pokrętło (a1) na pozycję „0”.
Wskazówki:
- Używać pojemnika blendera (d)
z prędkością od „3” do „4”
.
Maksymalny czas działania: 3 min.
W ten sposób można przyrządzać:
- Zmiksowane zupy, kremy, musy, milk-shake'i, koktajle.
- Ciasta płynne (naleśniki, pączki, gofry, biszkopty itp.).
- Jeżeli podczas miksowania składniki przykleją się do ścianek pojemnika, należy wyłączyć urządzenie, zdjąć
pojemnik, zsunąć składniki na noże i założyć pojemnik w celu kontynuowania miksowania.
- W żadnym razie nie wolno wlewać do pojemnika blendera wrzących płynów.
- Nie używać pojemnika blendera bez produktów.
- Zawsze używać pojemnika blendera z pokrywą.
- Nigdy nie zdejmować pokrywy przed całkowitym zatrzymaniem urządzenia.
-
Do pojemnika blendera należy zawsze najpierw wkładać składniki płynne a następnie składniki
stałe.
171
1 -
MIESZANIE/WYRABIANIE CIASTA / UBIJANIE / EMULGOWANIE /
TRZEPANIE
STOSOWANE AKCESORIA:
- Misa (b1)
- Pokrywa (b2)
- Hak (c1) lub mieszadło (c2), lub trzepaczka (c3))
1.1 MONTAŻ AKCESORIÓW (SCHEMAT 1)
•Nacisnąć przycisk (a3), aby odblokować głowicę wielofunkcyjną (a4) i unieść ją do oporu.
• Zablokować misę (b1) (w lewo) na urządzeniu i umieścić w niej składniki.
• Założyć wybrane akcesorium (c) na trzpień napędu (a2.1) w sposób powodujący zatrzaśnięcie.
• Ustawić głowicę wielofunkcyjną (a4) w położeniu poziomym: nacisnąć przycisk (a3) i opuścić ręcznie
głowicę wielofunkcyjną (a4) do punktu zablokowania (ustawienie przycisku (a3) w położeniu
początkowym).
• Założyć pokrywę (b2) na misę (b1).
Uwaga:
Użycie pokrywy nie jest obowiązkowe. Pokrywa ogranicza ryzyko powstawania odprysków lub
chlapania.
•
Należy upewnić się, że pokrywka (a6) jest prawidłowo umieszczona na szybkoobrotowym trzpieniu napędu (a5).
1.2 URUCHOMIENIE
•Uruchomić, obracając pokrętło do regulacji (a1) na wybraną prędkość w zależności od przepisu.
• Przez otwór w pokrywie (b2) można dodawać składniki w trakcie przyrządzania.
• Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić pokrętło (a1) na pozycję „0”.
Wskazówk:
- Wyrabianie ciasta
- Używać haka (c1)
wyłącznie z prędkością „1”
.
W ten sposób można wyrabiać:
- do 500g mąki na ciasto chlebowe (np.: chleb biały, chleb z ziarnami itp.)
-
400g specjalnej mąki na chleb (mąka o typie wyższym niż 550 (T550): chleb żytni, chleb pełnoziarnisty, …)
- 250g mąki na ciasto do wyrośnięcia (bułki, babki drożdżowe, ciasto na pizzę, ciasto kruche itp.)
- 750g mąki na chleb mleczny (zobacz przepis podstawowy)
- Maksymalny czas działania: 13 min.
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zastosować się do wskazówek na rys. 4.
Rozczyn do ciasta drożdżowego i ciasta na chleb powinien mieć temperaturę 25-30 C.
- Mieszanie
- Używać mieszadła (c2)
z prędkością od „1” do „4”
.
W ten sposób można wymieszać:
- do 1 kg ciasta typu “quatre quarts” (w którym podstawowe składniki są odmierzane w tej samej ilości),
ciasta ptysiowego itp.
- do 2,7 kg ciasta na ciasto ucierane (zobacz przepis podstawowy)
- Nie używać nigdy mieszadła (c2) do wyrabiania ciast ciężkich.
- Maksymalny czas działania: 13 min.
- Ubijanie/emulgowanie/trzepanie
- Używać trzepaka (c3)
z prędkością od „1” do „4”
.
W ten sposób można przyrządzać: majonez, sos czosnkowy, sosy, pianę z białka (do 8 białek), bitą śmietanę
PL PL