Amica FZ202.3 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
FZ202B...
INSTRUKCJA OBSŁUGI
ZAMRAŻARKI
2
Masz wątpliwości? Nie wszystko, co przeczytałeś w instrukcji jest zrozumiałe - za dzwoń do
Centrum Serwisowego, gdzie uzyskasz wszechstronną pomoc.
tel.0-801 801 800
Uwaga!
Zamrażarka przeznaczona jest wyłącznie do użytku domowego.
Producent zastrzega sobie możliwość dokonywania zmian nie wpływających na
dzia ła nie urządzenia. Dopuszczalne zmiany w wyposażeniu, wystroju wewnętrznym i
zewnętrznym wyrobu, nie wpły wa ce na jego funkcjonalność i bezpieczeństwo.
Szanowni Państwo,
Zamrażarka Amica to połączenie wyjątkowej łatwości obsługi i doskonałej efektywności. Każde
urządzenie przed opuszczeniem fabryki zostało dokładnie sprawdzone pod względem bezpie-
czeństwa i funkcjonalności.
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji obsługi przed uruchomieniem
urządzenia.
INFORMACJE OGÓLNE
3
SPIS TREŚCI
Wprowadzenie
Instalowanie
Obsługa i
funkcje
Czyszczenie
Ochrona
środowiska
Charakterysty-
ka techniczna
Budowa i wyposażenie urządzenia.............................................................4
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa użytkowania..................................6
Instalacja i warunki pracy urządzenia..........................................................8
Zamiana kierunku otwierania drzwi...........................................................10
Opis produktu............................................................................................12
Przechowywanie zamrożonych produktów...............................................13
Odszranianie, mycie i konserwacja...........................................................15
Lokalizacja usterek....................................................................................16
Ochrona warstwy ozonowej.......................................................................18
Opakowanie...............................................................................................18
Likwidacja sprzętu.....................................................................................18
Charakterystyka techniczna......................................................................19
4
S
BUDOWA I WYPOSAŻENIE URZĄDZENIA
Dokładny opis wyposażenia zakupionego przez Państwa modelu zamrażarki można
znaleźć w tabeli na kolejnej stronie.
Przykład: model FZ ...
1
2
4
3
5
BUDOWA I WYPOSAŻENIE URZĄDZENIA
Elementy wyposażenia
linii Trend
FZ202BPW+03AW
FZ202.3
Taca szybkiego mrożenia 1
Szuada 5
Balkonik do pizzy 2
1 panel sterowania
2 szuada zamrażarki
3 taca szybkiego mrożenia
4 balkonik do pizzy
6
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
l Producent nie ponosi od po wie dzial
noś ci za szkody wynikłe z nie prze
strze ga nia zasad umieszczonych w
niniejszej instrukcji.
l Prosimy o zachowanie tej in
struk cji w celu wykorzystania jej
w przy szło ści lub przekazania
ewen tu al ne mu na stęp ne mu użyt-
kownikowi.
l Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczo-
ny do użytkowania przez osoby (w
tym dzieci) o ograniczonej zdolności
zycznej, czuciowej lub psychicznej
oraz osoby o braku doświadczenia
lub znajomości sprzętu, chyba, że
odbywa się to pod nadzorem lub
zgodnie z instrukcją użytkowania
sprzętu, przekazanej przez osoby
odpowiadające za ich bezpieczeń-
stwo.
l Należy zwrócszczególną uwagę,
aby z urdze nia nie korzystały
po zo sta wio ne bez opieki dzieci.
Nie należy po zwa lać im bawić się
urządzeniem. Nie wol no im siadać
na elementach wysuwanych i za-
wieszać się na drzwiach.
l Zamrażarka pracuje prawidłowo
w temperaturze oto cze nia SN-ST
(patrz: str. 20). Nie należy użytkować
jej w piwnicy, sieni, w nie ogrzewa-
nym domku let ni sko wym jesien i
zimą.
l Podczas ustawiania, przesuwania,
podnoszenia nie należy chwytać za
uchwyty drzwi, ciągnąć za skraplacz
z tyłu lodówki oraz dotykać ze spo łu
kompresora.
l Zamrażarki nie należy przechylać
o więcej niż 40° od pionu pod
czas transportu, przenoszenia lub
usta wia nia. Jeżeli taka sytuacja
za ist nia ła włą cze nie urządzenia
może nastąpić min. po 2 go dzi
nach od jego ustawienia (rys. 1).
1
l Przed każdą czynnością kon ser-
wa cyj ną należy wyjąć wtyczkę z
gniazdka sieciowego. Nie należy
ciągnąć za przewód, lecz chwytać
za korpus wtyczki.
l więki słyszane jako trzaskanie
lub pękanie są spowodowane przez
rozszerzanie i kur cze nie się części
na skutek zmian temperatury.
l Ze względu na bezpieczeństwo nie
należy na pra wiać urządzenia we
własnym za kre sie. Naprawy, wy ko-
ny wa ne przez oso by nie posiadające
wymaganych kwalikacji mogą sta-
nowić poważne niebezpieczeństwo
dla użytkownika urzą dze nia.
7
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
l Należy przewietrzyć przez kilka
mi nut pomieszczenie, w którym
znajduje się urządzenie (po miesz-
cze nie to musi mieć przy naj mniej 4
m
3
; dla wyrobu z izobutanem/R600a)
w przypadku uszkodzenia układu
chłod ni cze go
l Produktów choćby tylko częściowo
roz mro żo nych nie można ponownie
za mra żać.
l Napojów w butelkach i puszkach, w
szcze gól no ści napojów gazowanych
dwu tlen kiem węgla nie należy prze-
cho wy wać w komorze zamrażarki.
Puszki i butelki mogą po kać.
l Nie brać do ust produktów za mro
żo nych bezpośrednio wyjętych z
zamrażarki (lody, kostki lodu, itp.),
ich ni ska temperatura może spo-
wodować dotkliwe odmrożenia.
l Należy uważać, aby nie uszkodzić
obiegu chłodniczego, np. przez
nakłucie kanałów środka chłodni-
czego w parowniku, złamanie rur.
Wytryskujący czynnik chłodniczy
jest palny. W przypadku dostania
się do oczu należy przeuk je
czystą wodą i wezwać natychmiast
lekarza.
8
1. Należy wyrób rozpakować, usunąć taśmy
klejące zabezpieczające drzwi i wyposa-
żenie. Ewentualne po zo stałe reszt ki kleju
można usunąć delikatnym środkiem myją-
cym.
2. Styropianowych elemenw opakowania
nie należy wyrzucać. W przy pad ku ko-
niecz no ści ponownego prze wożenia, za-
mra żar na le ży zapakoww ele men ty ze
sty ro pia nu i fo lię oraz za bez pie czyć taśmą
kle cą.
3. Wnętrze zamrażarki oraz ele men ty wyposa-
żenia należy wymyć let nią wodą z do dat kiem
pły nu do mycia na czyń, a na stęp nie wy trzeć
i wy su szyć.
4. Zamrażarkę naly ustaw na wnym,
poziomym i stabilnym podłożu, w su chym,
prze wie trza nym i nie na sło necz nio nym po-
mieszczeniu z dala od źródeł ciepła, takich
jak kuch nia, grzej nik centralnego ogrze wa-
nia, rura centralnego ogrzewania, instalacja
wody ciepłej itp.
Minimalne odległości od źródeł
ciepła:
- od kuchni elektrycznych, gazowych
i innych - 30 mm,
- od pieców zasilanych olejem lub
węglem - 300 mm,
- od piekarników do zabudowy - 50
mm
Jeżeli nie jest możliwe zachowanie wyżej
okrlonych odleości należy zastosować
odpowiednią płytę izolacyjną.
INSTALACJA I WARUNKI PRACY URZĄDZENIA
2
3
5. Należy zapewnić ustawienie wyrobu w
poziomie, odpowiednio wkręcając 2 re gu-
lo wa ne przed nie nóżki (rys. 2).
Instalacja przed pierwszym
uruchomieniem
Tylna ściana lodówki, a szczelnie
skraplacz i inne elementy układu
chłodniczego nie mogą styk się
z innymi elementami, które mogą
powodować uszkodzenie, w szcze-
gólności (z rurą CO i doprowadza-
jącą wodę).
6. Dla zapewnienia swobodnego otwie ra
nia drzwi, odległość pomiędzy ścianą
bocz wyrobu (od strony za wia sów
drzwi), a ścianą pomieszczenia powin na
wynosić:
l Dla linii Trend (drzwi wypukłe)  50 mm
7. Należy zadbo odpowiednią wentylację
pomieszczenia i swobodny obieg powie-
trza ze wszystkich stron urządzenia
(rys. 3).
min 30mm
min 30mm
1220 mm
skraplacz
9
INSTALACJA I WARUNKI PRACY URZĄDZENIA
Niedopuszczalne jest jakiekolwiek
manipulowanie czę ścia mi agre ga tu.
Na le ży zwró cić szcze gól uwa gę,
aby nie uszko dz rur ki ka pi lar nej,
wi docz nej we wnę ce na sprę żar kę.
Rur ka ta nie me b do gi na na,
prostowana ani zwijana.
Uszkodzenie rurki ka pi lar nej przez
użyt kow ni ka od bie ra mu pra wa wy
ni ka ce z gwarancji (rys. 4).
l Jeśli zostanie zastosowany przed łu żacz (z
kołkiem ochronnym, po sia da cy znak bez-
pieczeństwa), to jego gniazdo musi leżeć w
bezpiecznej od le gło ści od zle wo zmy wa w
i nie może być narażone na zalewanie wodą
i różnymi ściekami.
l Dane znajdują się na tabliczce znamionowej,
umieszczonej na dole ściany wewnątrz ko-
mo ry zamrażarki.
Odłączenie od zasilania
l Należy zapewnić mliwość odłączenia
urzą dze nia od sieci elektrycznej, poprzez
wyjęcie wtyczki lub wyłączenie wy łącz ni ka
dwubiegunowego (rys. 5).
Podłączenie zasilania
l Urządzenie należy podłączyć do sieci prądu
przemiennego 230V, 50Hz, po przez prawi-
dłowo zainstalowane gniazd ko elektryczne,
uziemione i za bez pie czo ne bezpiecznikiem
10 A.
l Uziemienie urządzenia jest wy ma ga ne
przepisami prawa. Producent zrze ka się
jakiejkolwiek od po wie dzial no ści z ty tu łu
ewen tu al nych szkód, jakie mogą po nieść
osoby lub przedmioty na sku tek niewypeł-
nienia obowzku na ło żo ne go przez ten
przepis.
4
5
rurka
kapilarna
Nie należy używać łączników ada-
ptacyjnych, gniazd wielokrotnych
(rozdzielaczy), przed łu ża czy dwu-
żyłowych. Jeśli za cho dzi koniecz-
ność sto so wa nia przed łu ża cza,
może to być tylko przed łu żacz z
kołkiem ochronnym, jed no gniaz
do wy po sia da cy atest bezpie-
czeństwa VDE/GS.
10
S
1. Wyjąć wtyczkę z gniazda zasilającego.
2. Opróżnić urządzenie z artykułów spożyw-
czych.
3. Wymontować 2 zaślepki nakładki górnej
drzwi zamrażarki (rys. 6).
ZAMIANA KIERUNKU OTWIERANIA DRZWI
6
7
4. Wymontować 2 zaślepki panelu sterowa-
nia (rys. 7).
6. Odkręcić wkręty zawiasu górnego, przy-
trzymując drzwi zamrażarki (rys. 8).
8
7. Zdjąć drzwi zamrażarki razem z blokadą
z zawiasu dolnego i odstawić w bezpieczne
miejsce.
8. Poluzować dwa wkręty zawiasu górnego,
obrócić trzpień zawiasu w drugą stronę,
dokręcić dwa wkręty. (rys. 9).
9
9. Przełożyć dolną tulejkę z blokadą drzwi za-
mrażarki na przeciwną stronę.
10. Przechylić zamrażarkę do tyłu pod kątem
40°, aby umożliwić dostęp do zawiasu dolne-
go.
11. Wykręcić obie nóżki regulacyjne.
12. Za pomocą wkrętaka krzyżowego odkrę-
cić 2 wkręty mocujące zawias dolny (rys. 10).
10
5. Zdemontować uchwyty boczne.
11
S
14
12
13
ZAMIANA KIERUNKU OTWIERANIA DRZWI
13. Odkręcić nakrętkę oraz trzpień zawiasu
dolnego i przełożyć go na drugą stronę (rys.
11). Dokręcić nakrętkę.W tym celu należy
użyć klucza (nr 10).
14. Przykręcić zawias dolny po przeciwnej
stronie lodówki (rys. 12).
15. Wkręcić obie nóżki regulacyjne.
16. Zamontować drzwi zamrażarki razem z
blokadą oraz podkładką na zawiasie dolnym,
jednocześnie przykręcając zawias górny.
17. Zamocować zaślepki nakładki górnej
drzwi zamrażarki (rys. 13). Dodatkowa
zaślepka znajduje się w woreczku wraz z
dokumentami.
18. Zamocować zaślepki panelu sterowania
(rys. 14).
19. Po zamocowaniu drzwi należy zwrócić
uwagę na ułożenie drzwi względem korpusu.
Krawędź drzwi powinna być równoległa do
krawędzi korpusu.
20. Zamocować uchwyty po przeciwnej
stronie.
21. Uruchomić zamrażarkę zgodnie z odpo-
wiednimi punktami instrukcji.
11
Nakrętka
od spodu
12
OBSŁUGA I FUNKCJE
Panel sygnalizacyjny
S
Pokrętło termostatu
żółty
zielony
czerwony
Elementy panelu sterującego:
Pokrętło termostatu – załączenie/wyłączenie
zamrażarki, regulacja nastawy temperatur.
Lampka koloru żółtego – funkcja super
zamrażanie
Lampka koloru zielonego – podłączenie
wyrobu do sieci
Lampka koloru czerwonego – podwyższona
temperatura
Regulacja temperatury
lUstawienie pokrętła na jednej z wybranych
pozycji powoduje zmianę temperatury w
zamrażarce.
Możliwe ustawienie pokrętła
l Nie zapełniać komory zamrażarki
przed jej wychłodzeniem
S
temperatury pośrednie
super zamrażanie
urządzenie wyłączone
najwyższa temperaturawzamrażarce(najcieplej)
Sygnalizacja
Kolor zielony lampki kontrolnej świeci się,
gdy wyrób jest podłączony do instalacji elek-
trycznej i znajduje się pod napięciem,
Kolor czerwony lampki kontrolnej sygnalizuje
wzrost temperatury w komorze zamrażarki
wówczas, dodatkowo załączona będzie na
10 sek. sygnalizacja dźwiękowa. Jest to
stan zbytniego ogrzania komory zamrażarki,
który może być konsekwencją zbyt długiego
otwarcia drzwi zamrażarki bądź załadowania
dużą ilością świeżych produktów.
Kolor żółty lampki kontrolnej sygnalizuje o
włączonej funkcji super zamrażania.
Funkcja super zamrażanie zaleca się
uruchomić na około dwie godziny przed
napełnieniem komory zamrażarki dużymi
ilościami produktów żywnościowych.
Super zamrażanie jest bardzo ważne dla
zachowania świeżości produktów żywno-
ściowych.
Świecenie pulsacyjne wszystkich lampek
kontrolnych sygnalizuje awarie czujnika
pomiaru temperatury.
W tym celu należy skontaktować się z
autoryzowanym serwisem AGD, lub z
Centrum Serwisowym Amica.
13
OBSŁUGA I FUNKCJE
Przechowywanie produktów w zamrażarce
Podczas przechowywania żywności
w niniejszym urządzeniu postępuj
zgodnie z poniższymi zaleceniami.
Zamrażanie produktów
l Zamr można praktycznie wszyst kie
artykuły spożywcze, z wyjątkiem jarzyn spo-
żywanych w stanie su ro wym, np. zielonej
sałaty.
l Do zamrażania używa się jedynie ar ty ku-
łów spożywczych o najwszej ja ko ści,
podzielonych na porcje prze zna czo ne do
jednorazowego spożycia.
l Produkty należy opakować w ma te riały bez
zapachu, odporne na przenikanie po wie trza
i wilgoci oraz nie wrażli we na tłuszcze. Naj-
lepszymi ma te ria ła mi są: wo recz ki, arkusze
z folii po li ety le no wej, aluminiowej.
l Opakowanie powinno być szczelne i ściśle
przylegać do zamrożonych pro duk tów. Nie
należy sto so wać opa ko wań szklanych.
l Świeże i ciepłe artykuły spożywcze (w
temperaturze otoczenia), włożone w celu
zamrożenia, nie powinny stykać się już z
zamrożoną żywnością.
l Zaleca się, aby w ciągu doby nie wkła dać
do zamrażarki, jed no ra zo wo wię cej świeżej
żywności niż podano w tabeli (str. 19).
l Dla zachowania dobrej jakości za mra ża nych
produktów zaleca się prze gru po wać znaj-
dujące się w środkowej czę ści zamrażarki
mro żon ki tak, aby nie sty ka ły się z pro duk-
ta mi jesz cze nie zamrożonymi.
l Zalecamy zamrożone porcje prze su nąć na
jedną stronę komory za mra ża nia, a świeże
porcje do zamrożenia, ułożyć po przeciwnej
stronie mak sy mal nie do su nię te do ściany
tylnej i bocznej.
l Do zamrażania produktów używać prze-
strzeni oznaczonej (*/***).
l Należy pamiętać, że na tem pe ra tu w
komorze zamrażarki mają wpływ między
innymi: temperatura oto cze nia, stopień
wypełnienia pro duk ta mi żyw no ścio
wy mi, czę sto tli wość otwierania drzwi,
nastawa ter mo sta tu
l Gdyby po zamknięciu komory za mra
żar ki drzwi nie dawały się na tych miast
otworzyć z powrotem, ra dzi my po cze kać
1 do 2 minut, powstałe tam pod ci śnie
nie zo sta nie skompensowane.
14
OBSŁUGA I FUNKCJE
Czas przechowywania zamrożonych produktów zależy od ich jakości w stanie świeżym przed
zamrożeniem, oraz od temperatury przechowywania.
Przy zachowaniu temperatury -18°C lub niższej zalecane są następujące okresy przechowy-
wania:
Produkty Miesiące
Wołowina 6-8
Cielęcina 3-6
Podroby 1-2
Wieprzowina 3-6
Drób 6-8
Jaja 3-6
Ryby 3-6
Warzywa 10-12
Owoce 10-12
15
ODSZRANIANIE, MYCIE I KONSERWACJA
Odszranianie zamrażarki
l Większe nagromadzenie się lodu na
powierzchniach mrożących, utrudnia sku-
tecz ność pracy urządzenia i po wo du je
zwiększone zużycie energii elek trycz nej.
l Zalecamy rozmrażać urządzenie przy naj-
mniej raz lub dwa razy w roku.
l Jeśli w środku znajdu się produkty, to
należy ustawić pokrętło na pozycję max.
na około 4 godziny przed planowanym
rozmrożeniem. Zapewni to mo zli wość
przechowywania produktów w tem pe ra tu-
rze otoczenia przez dłuższy czas.
l Po wyjęciu żywności z zamrażarki należy
włożyć do miski, owinąć kilkoma warstwa-
mi papieru gazetowego, zawinąć w koc i
przechowywać w chłodnym miejscu.
l Rozmrażanie zamrażarki powinno być
przeprowadzone możliwie szybko. Dłuż sze
przechowywanie produktów w temperatu-
rze otoczenia, skraca czas ich przydatnosci
do spożycia.
W żadnym wypadku do wnętrza za
mra żar ki nie wolno wstawiać grzej ni
ka elek trycz ne go, nawiewowego, ani
su szar ki do włosów.
15
1. Wyjąć wtyczkę z
gniazda sieciowe-
go.
2. Otworzyć drzwi, wy-
jąć produkty.
3. Wyjąć szyady
4. Wysunąć spust wody
i obrócić o 180°, na-
stępnie wsunąć w
wyznaczone miej-
sce komory zamra-
żarki (rys. 15).
5. Podstawić naczynie
wykorzystując w
tym celu tacę szyb-
kiego mrożenia lub
inne naczynie.
Aby odszronić komorę zamrażarki, należy:
Wyjmowanie i wkładanie balkonika
Unieść balkonik, wyjąć i wsadzić od góry z
powrotem w pożądane położenie (rys. 16).
16
16
LOKALIZACJA USTEREK
Objawy Możliwe przyczyny Sposób naprawy
Urządzenie nie działa Przerwa w obwodzie
instalacji elektrycznej
- sprawdzić, czy wtycz ka jest włożona
prawidłowo do gniaz da sieci zasilającej
- sprawdzić, czy ka bel zasilający urządzenia
nie jest uszko dzo ny
- sprawdzić, czy jest napięcie w gniazd ku
pod łą cza c inne urządzenie np. lamp kę
nocną
Urządzenie zbyt
słabo
chło dzi i/lub mrozi
Temperatura otoczenia
jest większa od SN-T
- urządzenie przy sto so wa ne jest do pra cy w
tem pe ra tu rze od SN-ST (patrz: str. 20).
Urządzenie stoi w miej-
scu nasłonecznionym
lub w pobliżu źródeł
cie pła
- zmienmiej sce ustawienia urzą dze nia wg.
in struk cji ob słu gi
Jednorazowy za ła du nek
dużą ilością cie płych
pro duk tów
- poczekać do 72 godzin na wy chło dze nie
(zmro że nie) pro duk tów i osiągnięcie żądanej
tem pe ra tu ry wewnątrz komory
Utrudniony obieg po wie-
trza wewnątrz urzą dze-
nia
- ułożyć produkty spożywcze i pojemniki tak
aby nie do ty ka ły tylnej ściany zamrażarki
Utrudniony obieg po wie-
trza z tyłu urzą dze nia
- odsunąć urzą dze nie od ściany min. 30
mm
Drzwiczki zamrarki
są zbyt czę sto otwiera-
ne i/lub za dłu go pozo-
stają otwarte
- zmniejszyć czę sto tli wość otwierania drzwi
i/lub skrócić czas, w którym drzwi po zo sta
otwarte
Drzwi nie domykają się - produkty i pojemniki ułożyć tak aby nie
utrudniały zamykania drzwi
17
LOKALIZACJA USTEREK
Objawy Możliwe przyczyny Sposób naprawy
Kompresor rzadko się
załącza
- sprawdzić, czy temperatura
otoczenia nie jest mniejsza
niż 10°C
Źle włożona uszczelka drzwi - wcisnąć uszczelkę
Ciągła praca urzą dze nia Pozostałe przyczyny jak w
ptk. „Urządzenie zbyt słabo
chodzi i/lub mrozi”
- sprawdzić wg ptk. poprzed-
niego „Urządzenie zbyt słabo
chłodzi i/lub mrozi”
Dźwięki nie po cho dzą ce od
normalnej pra cy urzą dze nia
Urządzenie nie jest
wypoziomowane
- wypoziomować urządzenie
Urządzenie styka się z me-
blami i/lub innymi
przedmiotami
- urządzenie ustawić swo-
bodnie tak, aby nie dotykało
innych przedmiotów
W trakcie normalnego użytkowania sprzętu chłodniczego mogą wystąpić różnego rodzaju
dźwięki, które nie mają żadnego wpływu na poprawną pracę lodówki.
Dźwięki, które łatwo usunąć:
lhałas, gdy lodówka nie stoi pionowo - wyregulować ustawienie przy pomocy wkręcanych nó-
żek z przodu. Ewentualnie pod rolki z tyłu podłożyć miękki materiał, szczególnie gdy podłoga
jest z płytek.
locieranie się o sąsiedni mebel - odsunąć lodówkę.
lskrzypienie szuad lub półek - wyjąć i ponownie włożyć szuadę lub półkę.
ldźwięki od dotykających się butelek - odsunąć butelki od siebie.
Dźwięki, które mogą być słyszalne podczas prawidłowej eksploatacji wynikają z pracy termo-
statu, sprężarki (załączenie), układu chłodniczego (kurczenie i rozszerzanie materiału pod
wpływem różnic temperatur oraz przepływu czynnika chłodzącego).
18
OCHRONA ŚRODOWISKA
Ochrona warstwy ozonowej
Do produkcji naszego wy-
robu użyto środków chłod-
niczych i spieniających w
100% wolnych od FCKW
i FKW, co wpływa korzyst-
nie na ochronę warstwy
ozonowej i zmniejszenie
efektu cieplarnianego. Na-
tomiast zastosowana nowoczesna technolo-
gia i przyjazna dla środowiska izolacja powo-
duje niskie zużycie energii.
Recycling opakowania
Nasze opakowania wyko-
nywane z materiałów
przyjaznych dla środowiska
naturalnego, nadających
się do ponownego wykorzy-
stania:
l Opakowanie zewnętrzne z tektury / folii
l Kształt z wolnego od FCKW, polistyrenu
spienionego (PS)
l Folie i worki z polietylenu (PE)
Likwidacja / utylizacja sprzętu
Jeżeli nie będziemy wię cej użytkować wyrobu,
to przed zło mo wa niem ze zużytego sprzętu
należy odciąć przewód przyłączeniowy.
Wymiana przewodu zasilającego przyłą-
czenie typu Y.
Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszko-
dzeniu to powinien być wymieniony. Nie-
odłączalny przewód zasilający może być
wymieniany w specjalistycznych zakładach
naprawczych lub przez wykwalikowaną
osobę.
To urządzenie jest oznaczone
zgodnie z Dyrektywą Europej-
ską 2002/96/WE oraz polską
Ustawą o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym
symbolem przekreślonego
kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje,
że sprzęt ten, po okresie jego
użytkowania nie może być umieszczany
łącznie z innymi odpadami pochodzącymi z
gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go
prowadzącym zbieranie zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego. Prowadzą-
cy zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki,
sklepy oraz gminne jednostki, tworzą
odpowiedni system umożliwiający oddanie
tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzę-
tem elektrycznym i elektronicznym przyczy-
nia się do uniknięcia szkodliwych dla zdrowia
ludzi i środowiska naturalnego konsekwencji,
wynikających z obecności składników nie-
bezpiecznych oraz niewłaściwego składowa-
nia i przetwarzania takiego sprzętu.
19
CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA
TYP FZ202BPW+03AW
FZ202.3
Nazwa producenta
AMICA WRONKI S.A.
Typ urządzenia zamrażarka
Klasa efektywności energe-
tycznej
A+
Roczne zużycie energii elek-
trycznej (kWh/rok)
182
Pojemność użytkowa netto (l)
Zamrażarki 95
Oznaczenie gwiazdkowe komór
zamrażania
*/*** / (**)
Czas przechowywania w godz.
bez zasilania (h)
16
Zdolność zamrażania (kg/24h) 10 kg/24 h
Klasa klimatyczna SN-ST
Poziom hałasu [dB(A) re1pW] 39
Napięcie V/Hz 230V; 50 Hz
Wys. x szer. x głęb. wyrobu 122 x 55,8 x 58
Masa urządzenia (kg) 39
4)
Klasa klimatyczna
oznacza, że przy "normalnej" temperaturze
otoczenia nastawiona przez Państwa tempe-
ratura zostaje utrzymana. Jeżeli temperatura
pomieszczenia spadnie znacznie poniżej
określonego zakresu, sprzęt nie włącza się
tak często, i może dojść do niepożądanego
wzrostu temperatury.
1)
Ocena A++/A+ (=zużycie niskie) do G (=zu-
życie wysokie).
2)
Zużycie energii odnosi się do rocznego
zużycia w kWh, wyznaczonego wg DIN
EN 153. W praktycznej eksploatacji mogą
występować odchylenia zależnie od wy-
korzystania i miejsca ustawienia sprzętu.
3)
*= przestrzeń do przechowywania
produktów w temp. ok. -6°C
(**) = przestrzeń do przechowywania
produktów w temp. ok. -12°C
(***) = przestrzeń do przechowywania
mrożonek w temp. ok. -18°C
(*/***) = przestrzeń do zamrażania produktów
w temp. -18°C lub niższej.
20
Oświadczenie producenta
Producent deklaruje niniejszym, że wyrób ten spełnia zasadnicze wymagania wy mie nio nych
poniżej dyrektyw europejskich:
l dyrektywy niskonapięciowej 2006/95/WE,
l dyrektywy kompatybilności elek tro ma gne tycz nej 2004/108/WE,
i dlatego wyrób został oznakowany CE oraz została wystawiona dla niego deklaracja zgodności
udostępniana organom nadzorującym rynek.
CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA
Klasa klimatyczna Dozwolona temperatura
otoczenia
SN od +10°C do +32°C
N od +16°C do +32°C
ST od +16°C do +38°C
T od +16°C do +43°C
Informacja o klasie klimatycznej urządzenia znajduje się na tabliczce znamionowej. Wska-
zuje ona, w jakiej temperaturze otoczenia (tj. pomieszczenia, w którym pracuje) wyrób działa
optymalnie (prawidłowo).
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Amica FZ202.3 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi