16
Odszranianie chłodziarki
Na ścianie tylnej komory
chłodziarki po wsta je szron,
który jest usuwany au to-
ma tycz nie. W czasie od-
szraniania, wraz ze skro-
pli na mi, do otworu w ry-
nience mogą do sta wać się
zanieczyszczenia. Może
to spo wo do wać zatkanie
otworu.
W takim przypadku otwór należy delikat
nie prze tkać przepychaczem (rys. 20).
l Urządzenie pracuje cyklicznie: chło dzi
(wówczas na ścianie tylnej osa dza się
szron) następnie odszrania się (krople
spływają po ścianie tylnej).
Przed przystąpieniem do czysz-
cze nia należy bezwzględnie odłą-
czyć urzą dze nie od zasilania,
poprzez wyjęcie wtyczki z gniazd-
ka sie cio we go, wy łą cze nie lub
wykręcenie bezpiecznika. Nie
wolno dopuścić do tego, aby woda
dostała się do panelu ste ro wa nia
lub oświetlenia.
l Nie zalecamy stosować środków do roz mra-
ża nia w aerozolu. Mogą one po wo do wać
powstawanie mie sza nin wy bu cho wych, za-
wierać roz pusz czal ni ki mo gą ce uszkodzić
pla sti ko we części urzą dze nia, a nawet być
szko dli we dla zdro wia.
l Należy zwrócić uwagę, aby w miarę moż-
li wo ści woda używana do mycia nie spły-
wa ła przez otwór odpływowy do po jem ni ka
odparowania.
l Całe urządzenie z wyjątkiem uszczel ki
drzwi należy myć delikatnym de ter gen tem.
Uszczelkę w drzwiach należy wyczyścić
czy stą wodą i wytrzeć do sucha.
l Należy umyć ręcznie dokładnie wszystkie
elementy wyposażenia (pojemniki na
warzywa, balkoniki, półki szklane, ramki
pó łek).
ODSZRANIANIE, MYCIE I KONSERWACJA
20
Automatyczne odszranianie chłodziarki
Komora chłodziarki została wyposażona w
funkcję automatycznego odszraniania. Jed-
nakże na tylnej ścianie komory chłodziarki
może stworzyć szron. Dzieje się tak zazwy-
czaj, gdy wiele świeżych produktów spożyw-
czych przechowuje się w komorze chłodziar-
ki.
Automatyczne odszranianie zamrażarki
Komora zamrażarki została wyposażona w
funkcję automatycznego odszraniania (no-
frost). Żywność jest zamrażana schłodzonym
powietrzem obiegowym, a wilgoć z komory
zamrażarki odprowadzana na zewnątrz. W
rezultacie w zamrażarce nie tworzy się zbęd-
ne oblodzenie i szron a produkty nie przyma-
rzają do siebie.
Mycie ręczne komory chłodziarki i zamra-
żarki.
Zaleca się aby co najmniej raz do roku umyć
komorę chłodziarki i zamrażarki. Zapobie-
ga to powstawaniu bakterii i nieprzyjemnych
zapachów. Należy wyłączyć cały wyrób przy-
ciskiem (1), wyciągnąć z komór produkty i
umyć przy użyciu wody z dodatkiem delikat-
nego detergentu. Na koniec wytrzeć komory
szmatką.