Amica AC1104PA+ Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INSTRUKCJA OBSŁUGI
CHŁODZIARKO-ZAMRAŻARKI
AC 1103P,
AC 1104P,
AC 1103ZP,
AC 1104ZP
AC 1205ZP,
AC 1206ZP,
AC 1201P,
AC 1202P
2
Szanowni Państwo,
Części zamienne
Przy zamawianiu części zamiennych należy podać typ i numer chłodziarko-zamrażar-
ki. In for ma cje te znajdują się na tabliczce znamionowej znajdującej się na obu do wie
urzą dze nia.
Gratulujemy zakupu nowej chłodziarko-zamrażarki. Chłodziarko-zamrażarka została
za pro jek to wa na uwzględniając różne wymagania dotyczące przechowywania pro-
duk tów żywnościowych. Nie któ re produkty wymagają przechowywania w niskich
temperaturach na to miast inne wymagają nieco wyższych temperatur. Jesz cze inne
pro duk ty żyw no ścio we należy przechowywać oddzielnie ze względu na to, że ich za-
pach prze cho dzi na znajdujące się obok produkty żyw no ścio we. Więk szoś produktów
żyw no ścio wych wymaga wysokiej wilgotności aby za cho wać świeżość.
Aby zapewnić użytkownikowi zadowolenie i pełną satysfakcję z używania chłodziarko-
zamrażarki należy się dokładnie zapoznać z funkcjami, w które została wy po sa żo na
oraz zapoznać się ze sposobem użytkowania urzą dze nia i jego akcesoriów. Przed
przystąpieniem do użytkowania chłodziarko-zamrażarki i wpro wa dza nia nastaw należy
bardzo uważnie przeczytać instrukcję obsługi urzą dze nia.
Ponieważ zalecenia mają zastosowanie do różnych modeli chłodziarko-zamrażarek,
urzą dze nia te mogą różnić się między sobą.
Przed przystąpieniem do używania chłodziarko-zamrażarki
Przy odbiorze urządzenia należy skontrolować czy przypadkiem chłodziarko-zamra-
żarka nie uległa uszkodzeniu podczas transportu. Wszelkie uszkodzenia urzą dze nia
spowodowane w transporcie należy zgłosić do lokalnego dostawcy przed przystąpie-
niem do użyt ko wa nia chłodziarko-zamrażarki.
Przed włożeniem do chłodziarko-zamrażarki produktów żywnościowych należy najpierw
umyć wnętrze przy użyciu letniej wody z dodatkiem delikatnego detergentu. Do mycia
należy użyć delikatnej ściereczki. Jeżeli chłodziarko-zamrażarka była skła do wa na w
zimnym oto cze niu (poniżej +5
o
C) przed załączeniem należy urzą dze nie pozostawić
przez co naj mniej 2 godziny w celu wyrównania jego tem pe ra tu ry do temperatury
otoczenia.
Więcej informacji na temat ustawienia i instalacji znajduje się na stro nie 11.
3
Wyrób, który Państwo nabyliście należy do naszej nowej rodziny lodówek.
Charakteryzują się one nowoczesnością roz wią zań funkcjonalnych, miękką formą
pla stycz ną i subtelnym wzornictwem.
Prosimy o zapoznanie się z poniższym opisem, aby mogli Państwo - podczas czy ta nia
instrukcji obsługi i poznawania wyrobu - dostrzec zalety lodówki nowej li nii i utwier dzić
się w przekonaniu, że jest to udany zakup.
Nowatorskie rozwiązania techniczne sta no wią ce o wysokiej jakości naszych wyrobów
to:
w pełni ekologicznie czysty wyrób - za rów no czynnik chłodzący, materiały
konstrukcyjne jak również tech no lo gia wy twa rza nia nie zawierają substancji szko-
dliwych dla śro do wi ska,
linia „fresh line +” to nie tylko elegancka li nia, ale i opływowe kształty, które uła-
twia ją utrzymanie lo dów ki w sterylnej czy sto ści - brak siedliska grzybów i bak te rii,
regulacja wysokości pomiędzy półkami poprzez tzw. „system Volta”, pozwala na
do sto so wa nie ich do wysokości produktów, a ponadto umożliwia usytuowanie pół ki
pod kątem (dla bezpiecznego układania butelek),
mocna konstrukcja drzwi pozwala na obciążenie produktami, które znajdują miej-
sce w bardzo pojemnych balkonikach,
solidna izolacja lodówek pozwala na uzyskiwanie wysokiej efektywności energe-
tycznej, a przez to małe zużycie energii.
automatyczne odszranianie komory chłodziarki powoduje, że zabiegi higieniczne
sprowadzają się tylko do okresowego umycia komory,
półki z hartowanego szkła z oryginalną graką to nie tylko wytrzymałość na duże
obciążenie i przyjemność wizualna, ale także maksymalne wykorzystanie po-
wierzch ni półek (nawet najmniejszy kieliszek stoi stabilnie, a przy pad ko wo wylana
śmietanka nie zaleje niższych półek),
pojemniki na warzywa odznaczasię dużą pojemnością, a dzięki swym opływowym
kształtom są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości,
ergonomiczne uchwyty drzwi - duże i efektowne, bez ostrych krawędzi ułatwiają
otwieranie drzwi,
optymalnie usytuowane oświetlenie zapewnia znakomite oświetlenie cej
komory i nie oślepia użytkownika.
Estetyka wykonania, doboru graki i ko lorów wywołują pozytywne doznania wi zu al ne,
a walory techniczne i eksploatacyjne zapewniają wygodne użytkowanie wyrobu.
4
Spis treści
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa ........................................... 5
Charakterystyka wyrobu ..................................................................6
Przygotowanie do eksploatacji ...................................................... 11
Użytkowanie wyrobu.......................................................................13
Konserwacja i naprawa ................................................................. 18
Zmiana kierunku otwierania drzwi ..................................................22
Dopuszczalne są zmiany w wystroju wewnętrznym i zewnętrznym wyrobu, nie
wpły wa ce na jego funkcjonalność i bezpieczeństwo, np. kształt uchwytu drzwi,
dekor półki szklanej itp.
5
Producent nie ponosi od po wie dzial noś ci za szkody wynikłe z nie prze strze-
ga nia zasad umieszczonych w instrukcji, dlatego należy uwnie przeczytać
in for ma cje na temat bez pie czeń stwa pracy, użytkowania i kon ser wa cji
urządzenia.
Prosimy o zachowanie tej in struk cji w celu wykorzystania jej w przy szło ści
lub przekazania ewen tu al ne mu na stęp ne mu użytkownikowi.
Zalecenia przed włączeniem chłodziarko-zamrażarki.
Podczas ustawiania, przesuwania, podnoszenia nie należy chwytać za uchwyty
drzwi, ciągnąć za skraplacz z tyłu urządzenia, nie dotykać ze spo łu kompresora.
Chłodziarka pracuje prawidłowo w temperaturze oto cze nia od +16°C do+32°C.
Nie należy użytkować jej w piwnicy, sieni, w nie ogrzewanym domku let ni sko wym
jesienią i zimą.
Po ustawieniu chłodziarko-zamrażarki na swoim miejscu można włączyć po 2
go dzi nach, gdyż pod czas transportu mogła być nadmiernie przechylona.
Zwrócić szczególną uwagę, aby z urządze nia nie korzystały po zo sta wio ne bez
opie ki dzieci. Nie po zwa lać dzie ciom bawić się urządzeniem. Nie wol no dzieciom
uwieszać się na drzwiach.
Dźwięki słyszalne jako trzaskanie spowodowane przez roz sze rza nie i kurczenie
się części na skutek zmian temperatury.
Przed każdą czynnością kon ser wa cyj należy wyjąć wtyczkę z gniazdka siecio-
wego, nie ciągnąć za przewód, lecz chwytać za korpus wtyczki.
Ze względu na bezpieczeństwo nie na pra wiać urządzenia we własnym za kre sie.
Naprawy, wy ko ny wa ne przez oso by nie posiadające wymaganych kwalikacji mogą
stanowić poważne niebezpieczeństwo dla użytkownika urzą dze nia.
Produktu choćby tylko częściowo roz mro żo ne go nie można ponownie za mra żać.
Napojów w butelkach i puszkach, w szcze gól no ści napojów gazowanych dwu tlen-
kiem węgla nie prze cho wy wać w zamrażalniku. Puszki i butelki mogą po kać.
Nie br do ust produkw za mro żo nych bezprednio wyjętych z zamrażalnika (lody,
kost ki lodu, itp.), ich ni ska temperatura może spowodować dotkliwe opa rze nia.
Jeżeli urządzenia nie będziemy wię cej użytkować, to przed jego zło mo wa niem
należy je całkowicie za bez pie czyć tj. odciąć przewód zasilający.
Materiały z opakowania (worki, ka wał ki styropianu, itp.) nie powinny zna leźć się w
zasięgu dzieci.
W przypadku uszkodzenia układu chłod ni cze go należy przewietrzyć przez kilka
minut pomieszczenie, w którym stoi urządzenie (po miesz cze nie to musi mieć
przy naj mniej 4 m
3
).
Jeżeli czynnik z uszko dzo ne go ukła du chłodniczego do sta nie się do oczu, może
spowodować obrażenia.
Urządzenia nie należy prze wo zić w po zy cji leżącej, prze chy lać więcej niż
40° od pionu pod czas trans por tu, prze no sze nia lub usta wia nia. Je że li taka
sytuacja za ist nia ła włą cze nie chłodziarki może na stą pić min. po 2 go dzi nach
od jej usta wie nia.
Wskazówki do ty czące bez pie czeństwa
6
Wskazówki do ty czące bez pie czeństwa
Charakterystyka
wyrobu
Jednokompresorowe chłodziarko-za mra-
żar ki (fot.1) urządzeniami elek trycz ny-
mi prze zna czo ny mi do użyt ko wa nia w
go spo dar stwie do mo wym.
Komora chłodziarki powinna być y wa na
wyłącznie do przechowywania świe żych
pro duk tów żywnościowych, na to miast ko-
mo ra zamrażania wyłącznie do za mra ża-
nia świe żych produktów, prze cho wy wa nia
rys. 1
1
AC 1103ZP
AC 1104ZP
AC 1201P
AC 1202P
AC 1205ZP
AC 1206ZP
AC 1103P
AC 1104P
Nie uruchamiać urządzenia uszko-
dzo ne go, w przypadkach wątpliwych
za się gnąć porady u producenta .
Likwidacja wyrobu przy użytkowaniu
Jeżeli wyrób ma być zlikwidowany lub
złomowany w prawidłowy sposób to w
celu wykonywania związanych z tym
czynności należy zastosować się do
aktualnie obowiązujących przepisów
do ty czą cych likwidacji i złomowania.
Należy za sto so wać sie do obo wią zu-
cych przepisów z zakresu ochro ny
śro do wi ska do ty czą cych li kwi da cji
i omowania. Na le ży pamiętać, że
mogą obo wią zy wać spe cjal ne wy ma-
ga nia lub przepisy w tym zakresie.
In for ma cje do ty czą ce likwidacji i zło mo-
wa nia urządzeń można uzy skać od:
-Twojego dostawcy urzą dzeń AGD,
- władz (miejscowego urzę du miasta lub
Mi ni ster stwa Śro do wi ska, itp.).
mro żo nek i wy twa rza nia ko stek lodu.
Chłodziarko-zamrażarki przy sto so wa ne są do pra cy w temperaturze oto cze nia
od +16°C do +32°C.
Jest to wyrób, w którym elementy układu chłodniczego umieszczono za tylną ścia
komory, przez co zwiększo no po jem ność użytkową komory, ułatwiono utrzy ma nie w
czy stoś ci, zwiększono ży wot ność układu chłodzenia (zabezpieczono go przed ewen-
tu al ny mi uszkodzeniami). Chronić przed uszkodzeniem obwód chłodniczy.
7
Półki wykonane z bezpiecznego szkła
hartowanego (fot. 2), można je myć tra dy-
cyj nie lub w zmywarkach do naczyń.
Specjalna konstrukcja ramek półek szkla-
nych (fot. 2) umliwia regulację od le o ści
między sąsiadującymi ze sobą pół ka mi.
Gdy chcemy zmienić odległość po mię dzy
półkami należy:
zdjąć ramki,
szybę ustawić tak aby nadruk był od
spodu,
założyć ponownie ramki, tak aby uzy-
skać odległość od sąsiedniej półki
więk szą lub mniejszą w zależności od
po trze by.
Fotograe pokazują 2 możliwości usta wie-
nia półek w chłodziarce.
zmniejszenie odległości między pół ka-
mi (fot. 3),
powiększenie odległości między pół ka-
mi (fot. 4).
3
4
2
Charakterystyka wyrobu
8
Charakterystyka wyrobu
Wyposażenie:
AC 1103P/AC 1103ZP AC 1205ZP/AC 1206ZP
półka szklana w ramce 2 szt. 3 szt.
półka szklana 1 szt. 1 szt.
pojemnik na jarzyny 1 szt. 1 szt.
balkonik 3 szt. 4 szt. / 3 szt.
pokrywa balkonika 1 szt. 1 szt. / brak
pojemniki na drzwi --- --- / 2 szt.
podstawka na jajka 2 szt. 2 szt.
półka zamrażalnika --- 1 kpl.
woreczki foliowe do lodu 1 kpl. 1 kpl.
zestaw do zabudowy –/1 kpl. 1 kpl.
AC 1201P/AC 1202P
półka szklana w ramce 2 szt.
półka szklana 1 szt.
pojemnik na jarzyny 1 szt.
balkonik 3 szt.
pokrywa balkonika 1 szt.
pojemniki na drzwi ---
podstawka na jajka 2 szt.
półka zamrażalnika
woreczki foliowe do lodu 1 kpl.
AC 1104P/AC 1104ZP
półka szklana w ramce 2 szt.
półka szklana 1 szt.
pojemnik na jarzyny 1 szt.
balkonik 3 szt.
pokrywa balkonika 1 szt.
pojemniki na drzwi ---
podstawka na jajka 1 szt.
półka zamrażalnika ---
zestaw do zabudowy –/1 kpl.
9
Dane
techniczne:
AC 1103P/
AC 1104P
AC 1103ZP/
AC 1104ZP
AC 1205ZP/
AC 1206ZP
AC 1201P/
AC 1202P
Wysokość
Szerokość
Głębokość
Pojemność
użytkowa netto:
całkowita
chłodziarki
zamrażalnika
Masa
Napięcie zasilania
Prąd znamionowy
Zdolność zamrażania
Odszranianie
chłodziarki
zamrażalnika
Dotyczy urządzeń wolnostojących: AC 1103P, AC 1104P,, AC 1201P, AC 1202P.
Podany w instrukcji wymiar wysokości urządzenia można zwiększyć poprzez wysunięcie nóżki
regulacyjnej np. całkowita wysokość AC 1103P= 850 + 13mm = 863 mm
850 mm
558 mm
600 mm
127 l
110 l
17 l
36 kg
230 V ~50 Hz
0,35A / 0,30A
2 kg/24 h
automatyczne
ręczne
862 mm
558 mm
540 mm
127 l
110 l
17 l
36 kg
230 V ~50 Hz
0,35A / 0,30A
2 kg/24 h
automatyczne
ręczne
1220 mm
558 mm
540 mm
192 l
154 l
36 l
51 kg
230 V ~50 Hz
0,55A / 0,50A
2,5 kg/24 h
automatyczne
ręczne
1440 mm
558 mm
600 mm
233 l
195 l
36 l
54 kg
230 V ~50 Hz
0,55A / 0,50A
2,5 kg/24 h
automatyczne
ręczne
Charakterystyka wyrobu
10
Wyjmowanie i wkładanie półek:
Aby wyjąć półkę należy prawą ręką
przy trzy mać prawą stronę półki, a
lewą ręką unieść lewą stronę półki do
kąta ok. 45° i wyjąć półkę z komory
(fot. 5).
Wyjmowanie półek do mycia na le-
ży rozpocząć od półki najwyższej,
na to miast ich ponowne wkładanie
rozpocząć od półki najniższej.
Półkę montujemy w następujący spo-
sób:
wkładamy do komory półkę po chy lo-
ną o kąt 45° (jak przy wyjmowaniu)
występy znajdujące się na ram-
kach półki wkładamy we wgłębienia
znaj du ce się na ściankach komory
chło dziar ki.
5
Charakterystyka wyrobu
11
Ustawienie wyrobu
Rozpakować wyrób, usunąć taśmy
kle ce zabezpieczające drzwi i wy po-
sa że nie. Ewentualne po zo stałe resztki
kleju usunąć delikatnym środkiem
myjącym.
Styropianowych elementów opa ko-
wa nia nie wyrzucać. W przypadku ko-
niecz no ści ponownego prze wożenia,
chłodziarkę należy za pa ko wać w
ele men ty ze sty ro pia nu i fo lię oraz za-
bez pie czyć taśmą klejącą.
Wymyć wnętrze urządzenia oraz ele-
men ty wy po sa że nia letn wodą z
do dat kiem płynu do mycia na czyń, a
na stęp nie wytrzeć i wysuszyć.
Ustawić chłodziarko-zamrażarkę w su-
chym, prze wie trza nym po miesz cze niu
i nie na sło necz nio nym miejscu, z dala
od źródeł ciepła, takich jak kuchnia,
grzej nik cen tral ne go ogrze wa nia itp.
Jeżeli jednak nie da się uniknąć usta-
wie nia obok źródła ciepła, wówczas
należy za sto so wać od po wied nią pły
izolacyjną lub zachować na stę pu ce
minimalne od ległości od źródła cie pła:
od kuchni elektrycznych, gazowych
i innych - 3 cm,
od pieców zasilanych olejem lub
węglem 30 cm.
W razie ustawienia obok innej chło dziar ki
lub zamrażarki niezbędna jest minimalna
boczna od ległość równa 2 cm.
Zapewnić ustawienie wyrobu w po zio-
mie, odpowiednio wkręcając 2 re gu lo-
wa ne przed nie nóżki.
Po zainstalowaniu upewn się czy
urządze nie nie stoi na przewodzie za si-
la cym.
Chłodziarko-zamrarka posiada z
tyłu dwie rol ki. Przy lekkim uniesieniu
przo du wyrobu, rolki ułatwiają usta-
wia nie oraz prze su wa nie chłodziarki
na małe odległości - nie dotyczy
AC 1103P, AC 1104P, AC 1103ZP, AC
1104ZP, AC 1205ZP, AC 1206ZP.
Niedopuszczalne jest jakiekolwiek
manipulowanie czę ścia mi agre ga tu.
Na le ży zw cić szcze gól ną uwa gę,
aby nie uszko dzić rur ki ka pi lar nej (fot.
6 (1)), wi docz nej we wnę ce na sprę żar-
ki. Rur ka ta nie może być do gi na na,
prostowana ani zwijana.
Uszkodzenie rurki ka pi lar nej przez
użyt kow ni ka od bie ra mu pra wa wy-
ni ka ce z gwarancji.
6
1
Chłodziarko-zamrażarki AC 1103P,
AC 1104P wyposażone wblat i do sto-
so wa ne do ustawienia w cgu me bli
kuchennych o wysokości stan dar do wej
85 cm.
Przed ustawieniem chłodziarki za mon to-
wać w tylnej części blatu krat wen ty la-
cyj ną.
Montaż polega na wsunięciu za cze pów
znajdujących się na przedniej ścianie
krat ki wen ty la cyj ne w wy stę py znaj-
Przygotowanie do eksploatacji
12
Jeśli przewód zasilający ulegnie
uszko dze niu to powinien być wy mie-
nio ny na nowy przez osobę po sia da-
cą uprawnienienia.
Dane dotyczące napięcia i pobieranej
mocy na tabliczce znamionowej,
znaj du cej się na dole ściany komory.
Odłączenie
od sieci elek trycz nej
Musi być możliwość odłączenia urzą-
dze nia od sieci elektrycznej, poprzez
wyjęcie wtyczki lub wyłączenie wy łącz-
ni ka dwubiegunowego.
Jeżeli przewód zasilający nieodłączalny
ulegnie uszkodzeniu, to powinien on
być wymieniony u wytwórcy lub w
specjalistycznym zakładzie napraw-
czym albo przez wykwalifikowaną
osobę w celu unikniecia zagrożenia.
8
du ce s na tylnej ścia nie blatu
(fot. 7).
Dla za pew nie nia swo bod ne go otwie-
ra nia drzwi, od le głć po mię dzy
ścianą boczną chło dziar ko-za mra-
żar ki (od strony za wia sów drzwi), a
ścia po miesz cze nia win na wy no-
sić 5 cm.
Podłączenie do instalacji
elektrycznej
Przed podłączeniem zaleca się usta-
wić pokrętło regulatora temperatury
na pozycję „0”.
Urządzenie należy podłączyć do sieci
prądu przemiennego 220-230V, 50Hz,
po przez prawidłowo zainstalowane
gniazd ko elektryczne, uziemione i za-
bez pie czo ne bezpiecznikiem 10 A.
Uziemienie urządzenia jest wy ma ga ne
przepisami prawa. Producent zrze ka
się jakiejkolwiek od po wie dzial no ści
z ty tu łu ewen tu al nych szkód, jakie
mogą po nieść osoby lub przedmioty
na sku tek niewypełnienia obowiązku
na ło żo ne go przez ten przepis.
Nie używać łączników adaptacyjnych,
gniazd wielokrotnych (rozdzielaczy),
przed łu ża czy dwyłowych.
Jeśli za cho dzi konieczność sto so-
wa nia przed łu ża cza, me to b
tylko przed łu żacz z kołkiem ochron-
nym, jed no gniaz do wy po sia da cy
atest bezpieczeństwa lub
VDEGS.
Jeśli zostanie zastosowany przed łu-
żacz (z kołkiem ochronnym, po sia da-
cy znak bezpieczeństwa), to jego
gniazdo musi leżeć w bezpiecznej
od le gło ści od zle wo zmy wa ków i nie
może być narażone na zalewanie
wodą, ście ka mi, wykipinami z naczyń
po sta wio nych na kuchniach.
7
Przygotowanie do eksploatacji
13
Użytkowanie wyrobu
Regulacja temperatury
Ustawienie pokrętła na jednej z wy bra-
nych pozycji powoduje au to ma tycz ne
usta wie nie temperatury zarówno w
chłodziarce jak i w zamrażalniku.
Możliwych jest 8 pozycji ustawienia
pokrętła chłodziarki:
„0” - urządzenie wyłączone
„1” - najwyższa temperatura w chło-
dziar ce i komorze zamrażania
(naj cie plej)
„2” - „6” - pozycje pośrednie
„7” - najniższa temperatura w chło-
dziar ce i komorze zamrażania
(naj zim niej)
Nie zapełniać komór chłodziarko-za-
mrażarki przed jej wy chło dze niem.
Przechowywanie pro duk tów
w chłod ziar ce
Produkty naly umieszcz na ta le rzy-
kach, w pojemnikach lub opa ko wa ne
w fo lię spożywczą. Roz sta wić rów-
no mier nie na powierzchni półek.
Zwrócuwagę czy żywność nie do ty ka
ściany tylnej, jeżeli tak, wówczas może
to spo wo do wać oszro nie nie lub za wil-
go ce nie produktów.
Nie należy wstawiać do chłodziarki
naczyń z gorącą zawartością.
Produkty łatwo przejmujące zapachy
obce, jak masło, mleko, ser biały oraz
ta kie, które wydzielają in ten syw ny za-
pach, np. ryby, wędliny, sery naly
umie-szczać na półkach opakowane w
folię lub w szczelnie zamkniętych po jem-
ni kach.
Artykuły spożywcze należy prze cho-
wy wać, w zależności od ich rodzaju i
wraż li wo ści, w odpowiednich strefach
chłodzenia. Przy rozmieszczaniu pro-
duk tów prosimy kie ro wać się ry sun ka-
mi na stronach 15 i 16.
Przechowywanie warzyw po sia-
dających dużą ilość wody, spowoduje
osadzanie się pary wodnej nad po jem-
ni ka mi na warzywa; nie przeszkadza
to pra wi dło we mu funk cjo no wa niu chło-
dziar ki.
Przed włożeniem do chłodziarki wa-
rzy wa dobrze osuszyć. Za duża ilość
wil go ci skraca czas prze cho wy wa nia
warzyw, zwłaszcza li ścia stych.
Przechowywać warzywa nie myte. My-
cie usuwa naturalną ochronę, dla te go
lepiej umyć warzywa bez po śred nio
przed spożyciem.
Napoje powinny być przechowywane
w szczelnie zamkniętych butelkach.
Uwaga! Oleju i tłuszczu nie do pusz-
czać do styku z elementami z two-
rzy wa sztucz ne go ani z uszczelką
drzwi.
Zamrażanie produktów
Zamrażać można praktycznie wszyst-
kie artykuły spożywcze, z wyjątkiem
jarzyn spożywanych w stanie su ro-
wym, np. zielonej sałaty.
Do zamrażania należy używać ar ty ku-
łów spożywczych najwyższej ja ko ści,
po dzie lo nych na porcje prze zna czo ne
do jed no ra zo we go spożycia.
Produkty należy opakować w ma te riały
bez zapachu, odporne na przenikanie
po wie trza i wilgoci oraz nie wrażli we na
tłuszcze i ługi.
Najlepszymi ma te ria ła mi są: wo recz ki, ar-
kusze z folii po li ety le no wej, alu mi nio wej.
Opakowanie powinno być szczelne i
ściśle przylegać do zamrożonych pro-
duk tów. Nie należy sto so wać opa ko-
wań szklanych.
14
Użytkowanie wyrobu
Zaleca się, aby w ciągu doby nie wkła-
dać do zamrażalnika jed no ra zo wo wię-
cej niż ok. 2,5 kg świe żej żyw no ści.
Dla zachowania dobrej jakości za mra-
ża nych produktów zaleca się prze-
gru po wać znajdujące się w komorze
zamrania mro żon ki tak, aby nie
sty ka ły się z pro duk ta mi jesz cze nie
za mro żo ny mi.
Zalecamy zamrone porcje prze su ć
na jedną stronę komory za mra ża nia, a
świeże porcje do zamrożenia, ułoż
po przeciwnej stronie mak sy mal nie do-
su nię te do ściany tylnej i bocznej.
Na 2 - 3 godziny przed włożeniem
świeżych produktów do zamrażania,
pokrętło ustawić na pozyc 7”. Po
włożeniu świeżych produktów prze sta-
wić pokrętło na po zy cję „4” - „5”.
W przypadku stwierdzenia, że w cza-
sie zamrażania, przy niekorzystnych
wa run kach pracy wyrobu lub zwięk-
szo nej ilo ści zamrażanych produktów,
tem pe ra tu ra w chłodziarce obna
się poniżej C, można przestawić
po krę tło tem pe ra tu ry na pozyc „1
- „2”, przy której nastąpi okre so we wy-
łą cze nie sprę żar ki.
Po około 2 - 3 godzinach przestawić
po krę tło na pozycję jak przy nor mal-
nym użyt ko wa niu. Ma to zna cze nie
gdy prze cho wy wa ne są produkty
wraż li we na obniżenie tem pe ra tu ry w
chło dziar ce poniżej 0°C (np. jaja, płyny
w po jem ni kach szklanych itp.).
Należy pamiętać, że na tem pe ra tu
w urządzeniu ma wpływ mdzy
in ny mi: temperatura oto cze nia,
sto pień wy p nie nia produktami,
czę sto tli wość otwie ra nia drzwi, sto-
pień za szro nie nia zamrażania.
W komorze zamrażania można za mra-
żać owoce i wytwarzać kostki lodu.
Kostki lodu będą przezroczyste, je śli
do ich wytworzenia zostanie uży ta
woda prze go to wa na.
15
Użytkowanie wyrobu
ste ro wa nie
16
Użytkowanie wyrobu
Rozmrażanie produktów
Produkty w zależności od ich postaci
oraz zamiaru ich wykorzystania moż na
roz mra żać w chłodziarce, za nu rzo ne w
naczyniu z letnią wodą, w ku chen ce mi-
kro fa lo wej, w temperaturze po ko jo wej,
w piekarniku elektrycznym.
Owoce i jarzyny, przeznaczone do go-
to wa nia, nie wymagają roz mra ża nia.
Rozmrożone produkty należy skon su-
mo wać w dniu rozmrożenia lub prze-
cho wy w w codziarce nie dłużej
niż do następnego dnia. Nawet w
przy pad ku czę ścio we go rozmrożenia
pro duk ty nie powinny być zamrażane
po wtór nie. Można na to miast zamrażać
po tra wy, w krych skład wchodzą
produkty rozmrożone.
Odszranianie
Na ścianie tylnej komory chłodziarki
po wsta je szron, jest on usuwany au to-
ma tycz nie.
W czasie odszraniania, wraz ze skro pli na-
mi, do otworu w rynience mogą do sta wać
się zanieczyszczenia. Może to spo wo do-
wać zatkanie otworu.
W takim przypadku otwór delikatnie prze-
tkać przepychaczem (fot. 9).
Urządzenie pracuje cyklicznie: chło dzi
(wówczas na ścianie tylnej osa dza się
szron) następnie odszrania się (woda
spływa po ścianie tylnej).
Większe nagromadzenie się lodu na
powierzchniach mrożących za mra żal-
ni ka zmniejsza sku tecz ność pracy
urzą dze nia i po wo du je zwiększone
zu ży cie energii elek trycz nej.
Jeśli w zamrażalniku znajdują się pro-
duk ty, to usta wić pokrętło na pozycję
„7” na oko ło 4 godziny przed pla no wa-
nym roz mro że niem; zapewni to moż li-
wość prze cho wy wa nia produktów w
tem pe ra tu rze otoczenia przez dłuż szy
czas.
W żadnym wypadku do wnętrza urzą-
dze nia nie wolno wstawiać grzej ni ka
elek trycz ne go, na wie wo we go, ani
su szar ki do włosów.
Wyjąć żywność z zamrażalnika, wło żyć
do mi ski, owinąć kilkoma war stwa mi
pa pie ru gazetowego, zawinąć w koc i
prze cho wy wać w chłodnym miej scu.
Odszranianie i mycie komory za mra-
żal ni ka zalecamy połączyć z my ciem
chłodziarki.
Przed przystąpieniem do mycia na-
le ży bezwzględnie ustawić po krę tło
termostatu na pozycję „0” i wyjąć
wtyczkę z gniazdka sieciowego.
9
Przed przystąpieniem do czysz cze-
nia należy bezwzględnie odłączyć
urzą dze nie od zasilania, poprzez
wyjęcie wtyczki z gniazdka sie cio-
we go, wy łą cze nie lub wykręcenie
bezpiecznika. Wyciągajac wtyczkę
nie ciągnąć za przewód, lecz chwy-
tać za korpus wtycz ki.
17
Użytkowanie wyrobu
10
Nie wolno dopuścić do tego, aby
woda dostała się do panelu ste ro-
wa nia lub oświetlenia.
Nie zalecamy stosować środków do
roz mra ża nia w areozolu. Mo one
po wo do wać powstawanie mie sza nin
wy bu cho wych, zawierać roz pusz czal ni-
ki mo ce uszkodzić plastikowe części
urządzenia, a nawet być szko dli we dla
zdrowia.
Zwrócić uwagę, aby w miarę moż li-
wo ści woda używana do mycia nie
spły wa ła przez otwór odpływowy do
po jem ni ka odparowania (fot. 9). Uży-
wać gąbki lub szmatki wilgotnej, nie
ocie ka ja cej wodą.
Opróżnić urządzenie.
Po około 0,5 godz. można łatwo z
gład kich powierzchni ścian usunąć war-
stwę szronu używając plastikowej lub
drewnianej łopatki (fot. 10). Uwaga!
Łopatka nie należy do wy po sa że nia
wyrobu.
Wymyć i wysuszyć wnętrze zamrażarki.
Umyć dokładnie wszystkie elementy
wyposażenia (pojemniki na warzywa,
bal ko ni ki, półki szklane, ramki pó łek).
Uruchomić urządzenie zgodnie z od po-
wied nim punktem instrukcji .
Całe urządzenie z wyjątkiem uszczel ki
drzwi m delikatnym de ter gen tem.
Uszczel kę w drzwiach wyczyścić czy-
stą wodą i wytrzeć do sucha. Środki
czyszczące, za wie ra ce substancje
ścierające lub kwasy, nie od po wied-
nie do czyszczenia.
W celu przyspieszenia procesu
odszraniania nie posługiwać się
innymi środ ka mi mechanicznymi niż
za le ca ne przez wytwórcę.
18
Konserwacja i naprawa
11
12
Wymiana żarówki
Ustawić pokrętło na pozycję „0”, na-
stęp nie wyjąć wtyczkę z gniazda sie-
cio we go.
Wykręcić wktakiem krzyżakowym
wkręt mocujący osłonę żarówki i zdjąć
ją (fot. 11).
Wymienić żarówkę na sprawną o na-
stę pu cych parametrach: 220 - 240 V,
max. 15 W, gwint E14,
maksymalne wy mia ry bańki: średnica
- 26 mm, dłu gość 55 mm.
Założyć i zamocować osłonę żarówki
(fot. 12).
Ważne: nie stosować żarówek o mniej-
szej mocy, stosować jedynie żarówki o
parametrach wyżej po da nych.
19
Konserwacja i naprawa
Jak oszczędzać energię?
Ustawiać chłodziarkę z dala od źró deł
ciepła (np. grzejniw lub ku chen ki
(fot. 13).
Zapewnić obieg powietrza wokół chło-
dziar ko-zamrażarki
- nie zasłaniać kratki wentylacyjnej
(AC 1103P, AC 1104P).
Potrawy przed wstawieniem do chło-
dziar ki wystudzić do temperatury po-
ko jo wej.
Podczas rozmrażania, włożyć za-
mrożoną żywność do chłodziarki. W
ten sposób spożytkuje się niską tem-
pe ra turę zamrożonej żywnci, do
chło dze nia produktów w chłod ziar ce.
Rozmrażać jeśli tworzy się lód. Gru ba
pokrywa lodu oabia prze ka zy wa nie
zimna do mrożonej żyw ności i zwięk-
sza zużycie energii elek trycz nej.
Podczas wkładania i wyjmowania żyw-
noś ci należy otwierać drzwi na krótko.
Krót szy czas otwarcia drzwi po wo du je,
że mniej lodu będzie się tworzyło na
ściankach żamrażalnika.
Zmieniać położenie pokrętła w za-
leżnoś ci od wypełnienia chłodziarki
pro duk ta mi.
Przewidując przerwę w pra cy urzą dze-
nia na le ży:
Najpierw ustawić pokrętło re gu la to ra
temperatury na pozycję „0”, na stęp nie
wyjąć wtyczkę z gniazda sie cio we go.
Opróżnić urządzenie.
Wymyć i wysuszyć wnętrze chło dziar-
ki. Umyć do kład nie wszystkie elementy
wy po sa że nia (pojemnik na warzywa,
bal ko ni ki, półki szkla ne, ramki półek).
Pozostawić drzwi chłodziarki lekko
otwar te, aby uniknąć po wsta nia nie-
przy jem nych zapachów.
Konserwacja - dotyczy
A C 1 2 0 1 P, A C 11 0 3 P,
AC 1202P, AC 1104P
Okresowo, 1 do 2 razy w roku, uży wa-
c odkurzacza należy oczyścić z ku rzu
skra placz (czarne pręty) umiesz czo ny
z tyłu chłodziarko - zamrażarki. Przed
czysz cze niem ustawić pokrętło
regulatora na pozycję „0” i wyjąć
wtycz kę z gniaz da sieciowego.
W czasie czyszczenia należy zwró cić
uwa gę, by nie uszko dzić prze wo dów
elek trycz nych, puszek za bez pie cza ją-
cych i rur ki kapilarnej.
NIE
13
20
Konserwacja i naprawa
Objawy
Urządzenie
nie działa
Nie działa
oświe tle nie
we wnątrz
komory
Urządzenie
zbyt słabo
chło dzi i/lub
mrozi
Sposób naprawy
- sprawdz, czy wtycz ka jest włona
prawidłowo do gniaz da sieci zasilającej
- sprawdzić, czy ka bel zasilający urzą-
dzenia nie jest uszko dzo ny
- sprawdzić, czy jest napięcie w gniazd ku
pod łą cza c inne urządzenie np. lamp kę
nocną
- sprawdzić, czy urzą dze nie jest włą czo ne
poprzez usta wie nie termostatu na pozycji
większej od 0.
- sprawdzić punkt poprzedni “Urządzenie
nie działa”
- dokręcić lub wy mie nić przepaloną ża rów-
- przestawić pokrętło na wyżspozycnp.
z pozycji 2 na po zy cję 5
- urządzenie przy sto so wa ne jest do pra cy
w tem pe ra tu rze od +16°C do +32°C
- zmienić miej sce ustawienia urzą dze nia
wg. in struk cji ob słu gi
- poczekać do 72 godzin na wy chło dze nie
(zmro że nie) pro duk tów i osiągnięcie żą-
danej tem pe ra tu ry wewnątrz komory
- ułożyć produkty spożywcze i pojemniki tak
aby nie do ty ka ły ściany tylnej chło dziar ki
- odsunąć urzą dze nie od ściany min.
30mm
- odmrozić ko mo rę zamrażarki
- zmniejszyć czę sto tli wość otwierania drzwi
i/lub skrócczas, w którym drzwi po zo sta
otwarte
- produkty i po jem ni ki ułożyć tak aby nie
utrudniały za my ka nia drzwi
Przyczyna
Przerwa w obwodzie
instalacji elektrycznej
Żarówka jest po lu zo wa-
na lub przepalona
Złe ustawienie pokrętła
regulacyjnego
Temperatura otoczenia
jest większa od +32°C
Urządzenie stoi w miej-
scu nasłonecznionym lub
w pobliżu źródeł cie pła
Jednorazowy za ła du nek
dużą ilością cie płych pro-
duk tów
Utrudniony obieg po wie-
trza wewnątrz urzą dze nia
Utrudniony obieg po wie-
trza z tyłu urzą dze nia
Nagromadziła się zbyt
duża ilość szronu na
elementach mrożących
Drzwiczki chłodziarki /
zamrażarki zbyt czę-
sto otwierane i/lub za dłu-
go pozostają otwarte
Drzwi nie domykają się
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Amica AC1104PA+ Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi