SEVERIN JG 3516 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

DE Gebrauchsanweisung
GB Instructions for use
FR Mode d’emploi
NL Gebruiksaanwijzing
ES Instrucciones de uso
IT Manuale d’uso
DK Brugsanvisning
SE Bruksanvisning
FI Käyttöohje
PL Instrukcja obsugi
GR O 
RU   
Joghurtgerät 3
Yoghurt maker 7
Yaourtière 11
Yoghurtmaker 15
Yogurtera 19
Yogurtiera 23
Yoghurtmaskine 27
Yoghurtmaskin 31
Jogurttikone 34
Jogurtownica 38
  42
 46
www.severin.com
0235.043
38
Jogurtownica
Szanowni Klienci!
Przed uyciem urzdzenia prosz dokadnie
zapozna si z ponisz instrukcj,
któr naley zachowa do póniejszego
wgldu. Urzdzenie moe by obsugiwane
wycznie przez osoby, które zapoznay si z
niniejsz instrukcj.
Podłączenie do sieci zasilającej
Naley sprawdzi, czy napicie sieciowe
zgadza si z napiciem podanym na
tabliczce znamionowej urzdzenia.
Niniejszy wyrób zgodny jest z
obowizujcymi w UE przepisami
dotyczcymi oznakowania produktu.
Instrukcja bezpieczeństwa
Aby zachowa
bezpieczestwo, wszelkie
naprawy tego elektrycznego
urzdzenia oraz przewodu
zasilajcego musz by
wykonywane przez nasz
serwis. Jeli urzdzenie
wymaga naprawy, prosimy
wysa je do naszego dziau
obsugi klienta (zob. zacznik).
Przed przystpieniem do
czyszczenia, naley sprawdzi,
czy urzdzenie zupenie
ostygo i jest wyczone z sieci
elektrycznej.
Aby nie dopuci do
poraenia prdem, nie czyci
urzdzenia cieczami ani nie
zanurza go.
Szklane soiki naley dokadnie
umy po kadym cyklu
uytkowania.
Ostrzeżenie: Nieprawid
owe
uytkowanie urzdzenia moe
doprowadzi do powanych
obrae ciaa.
Ostrzeżenie: Urzdzenie
rozgrzewa si do wysokiej
temperatury w trakcie pracy
i pozostaje ciepe przez jaki
czas po jej zakoczeniu.
Urzdzenie przeznaczone jest
do zastosowa domowych lub
podobnych, jak np. w
- kuchniach biurowych lub
innych miejscach pracy;
- agroturystyce;
- hotelach, motelach itp. oraz
innych podobnych lokalach
(przez klientów);
- pensjonatach.
Osoby o ograniczonych
PL
39
zdolnociach zycznych,
czuciowych lub psychicznych
albo nieposiadajce
stosownego dowiadczenia
lub wiedzy, a take dzieci (w
wieku co najmniej 3 lat), mog
korzysta z urzdzenia, pod
warunkiem e znajduj si
pod nadzorem lub zostay
poinstruowane, jak uywa
urzdzenia i s w peni
wiadome wszelkich zagroe
i wymaganych rodków
ostronoci.
Nie dopuszcza do uywania
urzdzenia jako zabawki przez
dzieci.
Nie wolno pozwala
dzieciom na wykonywanie
jakichkolwiek prac zwizanych
bezporednio z konserwacj
lub czyszczeniem urzdzenia,
a jeeli ju, to dziecko musi
mie co najmniej 8 lat i by
nadzorowane przez osob
doros.
Nie dopuszcza do urzdzenia
i jego przewodu zasilajcego
dzieci poniej 3 lat.
Ostrzeżenie: Nie pozwala, aby dzieci
miay dostp do elementów opakowania,
poniewa mog one spowodowa
zagroenie, np. uduszenia.
Przed uyciem naley dokadnie
sprawdzi, czy gówny korpus urzdzenia
i wszystkie elementy czynnociowe s
sprawne i nie nosz ladów uszkodzenia.
Jeeli urzdzenie np. spado na tward
powierzchni albo przewód zasilajcy
zosta naraony na zbyt silne szarpnicie,
nie nadaje si ono do dalszego uytku:
nawet najmniejsza, niewidoczna usterka
powstaa z tego powodu, moe mie
ujemny wpyw na dziaanie urzdzenia i
bezpieczestwo uytkownika.
W czasie pracy urzdzenie musi
by
ustawione na równej, nie liskiej
i odpornej na plamy oraz ciecz
powierzchni.
Urzdzenie oraz przewód zasilajcy
nie powinny styka si z gorcymi
powierzchniami, ani by poddawane
dziaaniu wysokich temperatur.
Wtyczkę należy wyjąć z gniazda
elektrycznego:
- w przypadku stwierdzenia usterki
urządzenia;
- po zakończeniu pracy;
- i przed przystąpieniem do
czyszczenia.
Nigdy nie naley cign za przewód
przy wyjmowaniu wtyczki z gniazdka.
Nie naley pozostawia przewodu
zasilajcego swobodnie zwisajcego bez
nadzoru.
Za szkody wynike z nieprawidowego
uywania sprztu lub uytkowania
niezgodnego z instrukcj obsugi win
ponosi wycznie uytkownik.
40
Potrzebne składniki
Aby zrobi wasny jogurt potrzebna
jest odpowiednia ilo mleka i – w celu
zainicjowania procesu fermentacji –
wieego jogurtu naturalnego (bez cukru,
owoców czy soku owocowego).
Zamiast wieego jogurtu mona uy
suchej kultury bakterii. Wystarczy
postpowa zgodnie z instrukcjami na
opakowaniu.
Najlepszy rezultat otrzymamy stosujc
mleko sterylizowane lub U.H.T.
Korzystajc z innego typu mleka,
najpierw naley je na krótko rozgrza do
temperatury 90 °C. Nastpnie pozostawi
mleko do ostygnicia do temperatury ok.
40 °C.
Przygotowanie szklanych słoików
S oiki powinny by czyste i suche.
Do szklanych soików woy 1 lub 2
yeczki naturalnego jogurtu (bez cukru i
owoców).
Zamiast jogurtu naturalnego mona uy
suchej kultury bakterii.
Podzieli jogurt w proszku na s
oiki wedug
instrukcji producenta. Maksymalna dawka
na soik wynosi ok. 160 ml.
Podgrza mleko do 90°C, po czym
odstawi, by ostygo do ok. 40°C.
Mleko U.H.T. nie wymaga podgrzania do
wysokiej temperatury.
Rozla mleko w równych porcjach do
szklanych soików i wymiesza delikatnie
ale dokadnie. Zaoy pokrywki i dokrci,
aby szczelnie zamkn soiki.
Jeeli mleko jest ciepe, jogurt bdzie
gotowy po okoo 5-6 godzinach.
Stosujc zimne mleko, przygotowanie
jogurtu zajmie 8-9 godzin.
Obsługa
Ustawi jogurtownic w pokojowej
temperaturze.
Naoy pokrywki na soiki i ustawi soiki
w jogurtownicy. Przykry jogurtownic
pokrywk.
Podczy urzdzenie do zasilania
i wczy. Po wczeniu zostawi
jogurtownic, aby moga pracowa bez
zakóce, a utworzy si jogurt. Naley
unika przecigów i wstrzsów.
Po upyniciu wymaganego czasu obróbki
jogurt bdzie gotowy.
Wyczy urzdzenie.
Wstawi ciepe soiki do lodówki i
zostawi jogurt na kilka godzin, aby
zgstnia.
Chcc przygotowa jogurt owocowy,
przed woeniem soików do lodówki
naley doda do ciepego jogurtu owoce.
Po przygotowaniu pierwszej partii jogurtu
mona odoy cz na przygotowanie
nastpnej partii.
Wskazówka: Po kilku cyklach jogurt
moe nie osiga odpowiedniej gstoci –
wówczas naley ponownie uy wieego
jogurtu naturalnego lub wieego jogurtu
w proszku.
Tarcza przypominająca
Aby nie zapomnie o odstawieniu
jogurtu, mona ustawi czas rozpoczcia
i zakoczenia procesu na tarczy
przypominajcej.
Wystarczy jedynie ustawi pokrywk
urzdzenia na odpowiedni godzin.
41
Czyszczenie i konserwacja
Przed przystpieniem do czyszczenia
naley zawsze poczeka a urzdzenie
cakowicie ostygnie.
Aby nie dopuci do poraenia prdem,
nie czyci urzdzenia cieczami ani nie
zanurza go.
Naley jedynie przetrze urzdzenie
z zewntrz czyst, such lub lekko
wilgotn, ciereczk.
Szklane soiki i pokrywk mona my
w ciepej wodzie z pynem albo w
zmywarce.
Utylizacja
Urzdzenia oznaczone
powyszym symbolem naley
utylizowa osobno, a nie wraz
ze zwykymi odpadkami z
gospodarstwa domowego. Urzdzenia
takie zawieraj bowiem cenne materia
y,
które mona podda recyklingowi.
Odpowiednia utylizacja takich urzdze
pomaga w ochronie rodowiska i zdrowia
czowieka. Szczegóowych informacji na ten
temat udzielaj lokalne wadze lub sklepy
prowadzce sprzeda detaliczn.
Gwarancja
Gwarancja na produkt obejmuje wady
materiau i wykonania przez okres dwóch
lat od daty zakupu produktu. W ramach
gwarancji producent zobowizuje si do
naprawy lub wymiany wszelkich wadliwych
elementów, pod warunkiem, e produkt
zostanie odniesiony prze klienta do punktu
zakupu, a póniej odesany przez sklep do
serwisu centralnego w Opolu, prowadzonego
przez rm Serv- Serwis Sp.z o.o. Aby
gwarancja zachowaa wano, urzdzenie
musi by uywane zgodnie z instrukcj i
nie moe by mody kowane, naprawiane
lub w jakikolwiek sposób naruszane przez
nieupowanion do tego osob, ani te
uszkodzone w wyniku nieprawidowego
uycia.
Gwarancja nie obejmuje naturalnego
zuycia, ani elementów atwo tukcych si
,
jak szko, elementy z tworzyw sztucznych,
arówki itd. Niniejsza gwarancja nie
ogranicza ustawowych praw konsumenta
ani innych praw, jakie konsument posiada
zgodnie z obowizujcymi przepisami, które
dotycz zakupu przedmiotów uytkowych.
Jeeli urzdzenie przestanie dziaa
prawidowo i musi zosta odesane, naley
je dokadnie zapakowa i doczy imi,
nazwisko i adres nadawcy oraz przyczyn
odesania. Jeli urzdzenie jest nadal na
gwarancji, prosz take doczy paragon
zakupu, lub faktur zakupow.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56

SEVERIN JG 3516 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla