Russell Hobbs 23180 Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do miksera / robota kuchennego
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

49
Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
WSKAZÓWKI DOTYCCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
Urzdzenie moe by uywane przez osoby o ograniczonej sprawnoci
zycznej, czuciowej lub psychicznej lub osoby niemajce dowiadczenia lub
znajomoci urzdzenia, jeeli odbywa si to pod nadzorem / z instruktaem,
oraz s wiadome istniejcych zagroe.
Dzieci nie powinny uywa lub bawi si urzdzeniem. Przechowuj urzdzenie i
przewód zasilania w miejscu niedostpnym dla dzieci.
Przed pozostawieniem urządzenia bez nadzoru, a także przed jego
rozkładaniem, składaniem lub czyszczeniem, zawsze odłączaj je od prądu.
Aby uniknąć obrażeń, przy opróżnianiu dzbanka i czyszczeniu, ostrożnie
obchodź się z nożami.
Niewaciwe uytkowanie urzdzenia moe spowodowa obraenia ciaa.
W blenderze nie wolno miksować wrzących ani gorących płynów. Przed
miksowaniem należy je ostudzić.
Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony
przez producenta, jego serwis techniczny lub specjalistyczny zakład
naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
b Nie należy używać tego urządzenia w pobliżu wanny, prysznica, umywalki lub innych nacz
zawierających wodę.
Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej instrukcji.
Nie używaj innych akcesoriów niż te, które są dostarczone z urządzeniem.
Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
W celu uniknięcie przegrzania urządzenia nie należy użytkować urządzenia w sposób ciągły dłużej
jak 1 minuta. Po 1 minuta przerwać pracę na co najmniej 1 minuta, aby urządzenie odpoczęło.
TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
RYSUNKI
1. Podstawa z silnikiem
2. Mały pojemnik (x2)
3. Duży pojemnik (x3)
4. Ostrze rozdrabniające 6-punktowe
5. bkowane ostrze mielące
6. Pokrywa turystyczna z wylewem (x2)
7. Pokrywa pełna (x2)
8. Pokrywa do shakera
9. Uszczelka wargowa (x2)
` Można myć w zmywarce
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Zdejmij wszystkie elementy opakowania i etykiety.
Oprócz podstawy z silnikiem wszystkie części myj w ciepłej wodzie z mydłem. Opłucz i osusz.
Przetrzyj wilgotną szmatką podstawę silnika.
Umieść urządzenie na suchej, stabilnej powierzchni, blisko gniazdka sieciowego.
OSTRZA
Ostrze rozdrabniające 6-punktowe - nadaje się do mieszania koktajli, zup, sosów, przecierów, itd.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
50
Ząbkowane ostrze mielące - nadaje się do mielenia twardszych składników jak ziarna kawy, orzechy,
czekolada, przyprawy, itd.
POKRYWY
Pokrywa turystyczna w wylewem - pokrywa nakręcana z wylewem nadająca się do napojów w podróży
lub w bagażu.
Pokrywa pełna - pokrywa nakręcana nadająca się do przechowania przetwarzanych składników.
Pokrywa shakera - pokrywa nakręcana nadająca się do podawania tartego sera, tartej czekolady,
przypraw, itd.
Uszczelka wargowa - wciskany pierścień, który można założyć na pojemnik duży lub mały celem zakrycia
gwintu dla wygody.
UŻYCIE
1. Dodaj składniki do małego lub dużego pojemnika. Nie przekraczaj oznaczenia max.
2. Nałóż na pojemnik potrzebne ostrze i dobrze dokręć (RYS. A).
3. Odwróć pojemnik i wyrównaj trzy zaczepy z trzema wycięciami na podstawie z silnikiem (RYS. B).
Wstaw pojemnik z ostrzami w podstawę z silnikiem.
4. Obróć pojemnik z ostrzami w prawo, aby uruchomić silnik (RYS. C).
5. Obróć pojemnik z ostrzami w lewo, aby zatrzymać silnik.
WSKAZÓWKI
Silnik jest wydajny i działa szybko. Stosuj krótkie pulsacje, aby składniki nie zostały nadmiernie
rozdrobnione.
Czasami podczas obróbki składniki się sklejają. Jeśli do tego dojdzie, zdejmij pojemnik z podstawy z
silnikiem i potrząśnij pojemnikiem. Ponownie wstaw pojemnik w podstawę z silnikiem i kontynuuj
działanie.
Przed przetwarzaniem pokrój składniki na mniejsze.
Czekolada, orzechy i ser siekają się lepiej, jeśli wcześniej zosty dobrze schłodzone.
CZYSZCZENIE
1. Odłączyć od sieci przed demontażem i/albo czyszczeniem.
2. Demontaż urządzenia.
3. Przetrzyj podstawę z silnikiem wilgotną ściereczką.
4. Oprócz podstawy z silnikiem wszystkie części myj w ciepłej wodzie z mydłem. Opłucz i osusz.
` Te części można myć w zmywarce.
Środki używane w zmywarkach mogą źle wynąć na wykończenie powierzchni urządzenia.
Szkody po wyjęciu ze zmywarki mogą być tylko kosmetyczne i nie powinny wpływać na działanie
urządzenia.
RECYKLING
W
Aby uniknąć problemów środowiskowych i zdrowotnych spowodowanych
niebezpiecznymi substancjami, sprzętu, akumulatorów i baterii oznaczonych jednym
z tych symboli nie należy wyrzucać z nieposortowanymi odpadami komunalnymi.
Produkty elektryczne i elektroniczne, w tym, baterie jednorazowe i akumulatory,
należy zawsze utylizować w odpowiednim publicznym punkcie zbiórki odpadów/
recyklingu.
PRZEPISY
ZUPA ZIEMNIACZANA Z POREM
75g pory
75g ziemniaki
1 kostki rosołowe
400ml woda
sól i pieprz
51
Miksuj pory i ziemniaki przez 2 sekundy. Przełóż do dużej patelni. Dodaj wodę i kostki rosołowe.
Doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Zmniejsz ogień. Przykryj patelnię. Gotuj na wolnym ogniu przez
20 minut. Zdejmij z ognia. Studź przez 30 minut. Miksuj aż do gładkości. Doprowadź do temperatury
podawania (nie pozwól, aby się zagotowało). Dopraw do smaku. Podawać z pieczywem. Zupa Vichyssoise
- dodać trochę szczypiorku do porów i ziemniaków, wyłożyć na patelnię kawałek masła przed ogrzaniem,
schłodzić zupę, nie podgrzewać, wbić 75ml śmietany przed podaniem na zimno.
PIKANTNA ZUPA Z DYNI
450g dynia
15ml olej roślinny
1 pory
1 ząbek czosnek
450ml wywar z kurczaka i warzyw
2.5g zmielony imbir
15ml śmietanka/crème fraiche
2.5g zmielona kolendra
1 pęczek liście kolendry
sól i pieprz
Obrać, usunąć nasiona i pokroić dynię w kawałki. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj por, czosnek i przyprawy.
Mieszaj przez 3 minuty. Dodaj kostkę rosołową i dynię. Doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Zmniejsz
ogień. Przykryj patelnię. Gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Zdejmij z ognia. Wymieszaj z kolendrą
i śmietaną. Studź przez 30 minut. Miksuj aż do gładkości. Doprowadź do temperatury podawania (nie
pozwól, aby się zagotowało). Dopraw do smaku. Podawać z pieczywem.
PESTO Z KOLENDRY
2 garść liście kolendry
2 ząbki czosnek
60g orzeszki pinii
125ml oliwa z oliwek
60g Parmezan, starty
Zmiksuj kolendrę, czosnek, orzeszki piniowe z połową oliwy do gładkości. Przełóż do dużej miski.
Wymieszaj z parmezanem Dodaj oliwę do odpowiedniej konsystencji: Na dip: gęsta. Na topping: średnia.
Na sos do makaronu: rzadka.
KOKTAJLE OWOCOWE
Zmiksuj wszystko do gładkości.
60 ml jogurtu
200 ml mleka
30 g owsianki
1 banan
30 ml miodu
2 jabłka, bez gniazd nasiennych
170g lodów czekoladowych
300 ml soku z pomarańczy
150 g jogurtu z orzechami laskowymi
1 banan
200 ml mleka
300 ml mleka czekoladowego
2 gruszki, bez gniazd nasiennych
200 ml jogurtu
1 mango
200 ml mleka
5 ml miodu
300 ml mleka
1 banan
12 truskawek
400 ml mleka
1 banan
20 ml miodu
10 ml ekstraktu z wanilii
360 ml lemoniady
125 g lodów waniliowych
70 g jagód
300 ml soku z pomarańczy
300 ml soku z żurawiny
1 banan
4 połówki moreli z puszki
80 ml soku morelowego (z puszki)
2 brzoskwinie, bez pestek
60 ml jogurtu
200 ml mleka
10 ml miodu
600 ml soku jabłkowego
1 mango
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80

Russell Hobbs 23180 Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do miksera / robota kuchennego
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla