Zanussi ZVM64X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Szklano-ceramiczna p³yta kuchenna
ZVM 64 X
Instrukcja monta¿u i obs³ugi
o
2
Szanowna Klientko, Szanowny Kliencie
Prosimy o dokladne przeczytanie niniejszych wskazówek dotycz¹cych obs ugi
oraz ich przechowanie na wypadek potrzeby skorzystania z nich w przyszlosci.
Prosimy o przekazanie niniejszych wskazówek nastepnemu posiadaczowi
urzadzenia.
W tekscie u¿ywane bêd¹ nastêpuj¹ce symbole:
1 Wskazówki dotyczace bezpieczeñstwa
Ostrze¿enie! Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa u¿ytkownika.
Uwaga! Wskazówki pozwalaj¹ce zapobiec uszkodzeniu obs³ugiwanego
urz¹dzenia.
3 Wskazówki oraz rady praktyczne
2 Informacje dotycz¹ce ochrony srodowiska
z Niebezpieczne napiêcie
3
Spis treœci
Instrukcja obs³ugi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Opis urz¹dzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Wyposa¿enie p³yty kuchennej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Przyporz¹dkowanie w³¹czników pól grzejnych. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
W³¹czniki pól grzejnych . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
WskaŸnik ciep³a resztkowego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Obs³uga urz¹dzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Ustawienie mocy grzania. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Rady dotycz¹ce gotowania i pieczenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Naczynia kuchenne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Oszczêdzanie energii . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Przyk³ady zastosowania w gotowaniu:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Czyszczenie i pielêgnacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Co zrobiæ, gdy …. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Recykling . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Instrukcja monta¿u . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Wskazówki bezpieczeñstwa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Monta¿ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Tabliczka znamionowa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Gwarancja/Serwis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Serwis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
4
Instrukcja obs³ugi
1 Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
Nale¿y stosowaæ siê do podanych wskazówek. Je¿eli wyst¹pi¹ uszkodzenia
urz¹dzenia spowodowane nieprzestrzeganiem podanych zaleceñ U¿ytkownik
traci prawo do roszczeñ gwarancyjnych.
Przeznaczenie urz¹dzenia
Wszystkie osoby (³¹cznie z dzieæmi), które ze wzglêdu na zdolnoœci
psychiczne, fizyczne i intelektualne lub brak odpowiedniej wiedzy i
doœwiadczenia, nie s¹ w stanie bezpiecznie u¿ytkowaæ urz¹dzenia, mog¹
obs³ugiwaæ je wy³¹cznie pod kontrol¹ i zgodnie z poleceniami odpowiedzialnej
osoby.
Nie pozostawiaæ urz¹dzenia podczas pracy bez nadzoru.
Niniejsze urz¹dzenie jest przeznaczone do gotowania i sma¿enia potraw
wy³¹cznie w gospodarstwie domowym.
P³yta urz¹dzenia nie mo¿e byæ wykorzystywana jako powierzchnia robocza lub
odstawcza.
Dokonywanie zmian lub przebudowy urz¹dzenia jest zabronione.
Nie wolno stawiaæ lub przechowywaæ cieczy palnych, ³atwopalnych materia³ów
lub przedmiotów topliwych (np. folii, tworzyw sztucznych, aluminium) na
urz¹dzeniu lub w jego pobli¿u.
Zasady bezpieczeñstwa dotycz¹ce dzieci
Zasadniczo nie nale¿y pozwalaæ dzieciom na przebywanie w pobli¿u
urz¹dzenia.
Wiêksze dzieci mog¹ obs³ugiwaæ urz¹dzenie wy³¹cznie po ponistruowaniu i
pod nadzorem osób doros³ych.
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Monta¿ i pod³¹czenie urz¹dzenia mog¹ byæ dokonane wy³¹cznie przez
autoryzowanych specjalistów.
Urz¹dzenia przeznaczone do zabudowy mog¹ byæ u¿ywane wy³¹cznie po
zabudowaniu w blatach o odpowiednich wymiarach i odpowiadaj¹cych
normom.
W przypadku wyst¹pienia usterki urz¹dzenia lub uszkodzenia p³yty ceramicznej
(od³amania siê fragmentu p³yty, pêkniêcia lub zarysowania) nale¿y wy³¹czyæ
urz¹dzenie i od³¹czyæ je od zasilania, aby nie dopuœciæ do zagro¿enia
pora¿enia pr¹dem.
Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ wykonywane wy³¹cznie przez autoryzowanych
specjalistów.
5
Zasady bezpiecznego korzystania z urz¹dzenia
Usun¹æ nalepki i folie z ceramiki p³yty kuchennej.
Nieostro¿noœæ podczas pracy przy urz¹dzeniu grozi oparzeniem.
Przewody urz¹dzeñ elektrycznych nie mog¹ dotykaæ gor¹cej powierzchni
urz¹dzenia lub gor¹cych garnków.
Przegrzane t³uszcze i oleje bardzo szybko ulegaj¹ zap³onowi.
Uwaga! Zagro¿enie po¿arem!
Pola grzejne nale¿y wy³¹czaæ po ka¿dym u¿yciu.
Zasady bezpieczeñstwa podczas czyszczenia urz¹dzenia
W celu przeprowadzenia czyszczenia nale¿y wy³¹czyæ i ostudziæ urz¹dzenie.
Ze wzglêdów bezpieczeñstwa czyszczenie urz¹dzenia strumieniem pary lub
wysokociœnieniowymi urz¹dzeniami czyszcz¹cymi jest zabronione.
Aby nie dopuœciæ do uszkodzeñ urz¹dzenia, nale¿y pamiêtaæ,
¿e:
Spadaj¹ce przedmioty mog¹ uszkodziæ p³ytê ceramiczn¹.
Uderzenia naczyniami do gotowania mog¹ uszkodziæ brzeg p³yty szklano-
ceramicznej.
¯eliwne i aluminiowe naczynia do gotowania lub garnki z uszkodzonym
spodem mog¹ podczas przesuwania zarysowaæ powierzchniê p³yty szklano-
ceramicznej.
Topliwe przedmioty i wykipia³e ciecze mog¹ siê przypaliæ na p³ycie ceramicznej
i powinny byæ natychmiast usuwane.
Unikaæ stawiania pustych garnków i patelni na gor¹cych polach grzejnych,
gdy¿ mo¿e to spowodowaæ uszkodzenia naczyñ kuchennych lub p³yty szklano-
ceramicznej.
Nie u¿ywaæ stref gotowania przy pustych naczyniach lub bez naczyñ
kuchennych.
6
Opis urz¹dzenia
Wyposa¿enie p³yty kuchennej
Przyporz¹dkowanie w³¹czników pól grzejnych.
Jednoobwodowa strefa
gotowania 1800W
Wy³¹czniki p³ytek
grzejnych
Jednoobwodowa strefa gotowania
1800W
Jednoobwodowa strefa gotowania
1200W
WskaŸnik zgromadzonego
ciep³a
Jednoobwodowa strefa
gotowania 1200W
7
W³¹czniki pól grzejnych
Moc grzania mo¿na ustawiaæ bezstopniowo w zakresie od 1 do 9.
WskaŸnik ciep³a resztkowego
WskaŸnik ciep³a resztkowego zapala siê wtedy, gdy jakaœ strefa gotowania jest
gor¹ca.
1 Zachowaj ostro¿noœæ! Wystêpuje zagro¿enie oparzeniem wskutek ciep³a
resztkowego. Po wy³¹czeniu strefy gotowania nale¿y odczekaæ pewien czas, aby
siê ona ostudzi³a. Nale¿y zwracaæ uwagê na stan wskaŸnika ciep³a resztkowego.
2 Ciep³o resztkowe mo¿na wykorzystywaæ do roztapiania potraw lub
podtrzymywania ich temperatury.
1
najmniejsza moc
9
najwiêksza moc
0
pozycja Wy³¹czone
8
Obs³uga urz¹dzenia
3 Przy w³¹czaniu pola grzejnego mo¿e byæ s³yszalny odg³os szumu. Jest to cecha
charakterystyczna wszystkich ceramicznych p³yt i nie ma ona ujemnego wp³ywu
na funkcjonowanie oraz trwa³oœæ p³yty.
Ustawienie mocy grzania
1. Do gotowania/pieczenia wybraæ du¿¹ moc grzania.
2. Gdy pojawi siê para lub t³uszcz stanie siê gor¹cy, ustawiæ mniejsz¹ moc
grzania.
3. W celu zakoñczenia procesu gotowania obróciæ w³¹cznik do pozycji
Wy³¹czone.
Moc grzania
W³¹czniki pól grzejnych
Pozycja
w³¹czników
zwiêkszyæ
obróciæ zgodnie z
ruchem wskazówek
zegara
1 - 9
zmniejszyæ
obróciæ przeciwnie
do ruchu
wskazówek zegara
9 - 1
wy³¹czyæ
obróciæ do pozycji
Wy³¹czone.
0
9
Rady dotycz¹ce gotowania i pieczenia
3 Wskazówka odnoœnie akrylamidu
Wed³ug najnowszych danych naukowych intensywne zrumienianie (w trakcie
obróbki termicznej) artyku³ów spo¿ywczych, szczególnie w przypadku produktów
zawieraj¹cych skrobiê, mo¿e stanowiæ zagro¿enie dla zdrowia wywo³ane przez
akrylamid. Dlatego te¿ zalecamy pieczenie w mo¿liwie niskich temperaturach i
niezbyt intensywne zrumienianie potraw.
Naczynia kuchenne
Dobre naczynia kuchenne mo¿na rozpoznaæ po ich spodzie. Spód garnka
powinien byæ mo¿liwie jak najgrubszy i jak najbardziej p³aski.
Naczynia ze stali emaliowanej lub ze spodami z aluminium, lub miedzi mog¹
zostawiaæ przebarwienia na p³ycie ceramicznej, których usuniêcie jest trudne
lub wrêcz niemo¿liwe.
Oszczêdzanie energii
2 Ustawiaæ naczynia kuchenne na strefie
gotowania przed w³¹czeniem strefy.
2 Je¿eli to mo¿liwe, zawsze nale¿y zamykaæ
garnki przykrywk¹.
2 Wy³¹czaæ strefy gotowania przed koñcem
czasu gotowania, aby wykorzystaæ ciep³o
pozosta³e.
2 Rozmiar spodu garnka powinien
odpowiadaæ rozmiarowi strefy gotowania.
10
Przyk³ady zastosowania w gotowaniu:
Dane w poni¿szej tabeli s¹ wartoœciami orientacyjnymi.
Stopieñ
gotowania
Sposób
przyrz¹-dzenia Odpowiednie dla Czas trwania Wskazówki/rady
0
Ciep³o pozosta³e
wy³¹czenie
Trzymanie
ciep³a
Trzymanie ciep³a
ugotowanych potraw
W zale¿noœci
od potrzeb
Przykryæ
1-2
Wytapianie
Sos holenderski,
topienie mas³a,
czekolady, ¿elatyny
5-25 min.
Zamieszaæ od czasu
do czasu
Œcinanie
Omlet piankowy, œciête
jajko
10-40 min.
Gotowaæ pod
przykryw
2-3
Pêcznienie
Pêcznienie ry¿u i
potraw mlecznych
rozgrzewanie potraw
gotowych
25-50 min.
Dolaæ do ry¿u
przynajmniej
podwójn¹ iloœæ wody,
potrawy mleczne
mieszaæ od czasu do
czasu
3-4
Parowanie
Duszenie
Duszenie warzyw, ryb
duszenie miêsa
20-45 min.
W przypadku warzyw
dodaæ niewielk¹ iloœæ
wody (kilka ma³ych
³y¿eczek)
4-5
Gotowanie
Parowanie ziemniaków 20-60 min.
Stosowaæ niewielk¹
iloϾ wody, np. maks.
1/4 l wody na
750 g ziemniaków
Gotowanie wiêkszych
iloœci potraw, potraw
jednogarnkowych i zup
60-150 min.
Do 3 l wody plus
przyprawy
6-7
Delikatne
sma¿enie
Sma¿enie sznycli,
cordon bleu, kotletów,
klopsów, sma¿onych
kie³bas, w¹tróbki,
zasma¿ek, jajek,
naleœników, p¹czków
Sma¿yæ na
bie¿¹co
Od czasu do czasu
obróciæ
7-8
Silne
sma¿enie
Placki ziemniaczane,
kawa³ki polêdwicy,
steki, kluski k³adzione
5-15 min.
na pateln
Od czasu do czasu
obróciæ
9
Zagotowy-
wanie
zapiekanie
sma¿enie
Zagotowywanie wiêkszych iloœci wody, gotowanie makaronu
typu szpecle, zapiekanie miêsa (gulasz, pieczeñ duszona),
sma¿enie frytek
11
Czyszczenie i pielêgnacja
1 Uwaga! Niebezpieczeñstwo oparzenia ciep³em pozosta³ym.
1 Uwaga! ¯r¹ce œrodki do czyszczenia oraz œrodki o w³aœciwoœciach tr¹cych
mog¹ uszkodziæ urz¹dzenie. Czyœciæ wod¹ i œrodkiem myj¹cym.
1 Uwaga! Pozosta³oœci œrodków czyszcz¹cych mog¹ uszkodziæ urz¹dzenia.
Usun¹æ pozosta³oœci œrodków wod¹ i œrodkiem myj¹cym.
Czyœciæ urz¹dzenie po ka¿dym zastosowaniu.
1. Przetrzeæ urz¹dzenie wilgotn¹ œciereczk¹ i niewielk¹ iloœci¹ œrodka myj¹cego.
2. Wytrzeæ urz¹dzenie do sucha czyst¹ œciereczk¹.
Usuwanie zabrudzeñ
1. Skrobaka nale¿y u¿ywaæ pod k¹tem do powierzchni ceramicznej.
2. Usuwaæ zabrudzenia œliskim ostrzem.
3. Przetrzeæ urz¹dzenie wilgotn¹ œciereczk¹ i niewielk¹ iloœci¹ œrodka myj¹cego.
4. Wytrzeæ urz¹dzenie do sucha czyst¹ œciereczk¹.
*Skrobaki do czyszczenia, œrodki do czyszczenia ceramiki szklanej lub stali szlachetnej s¹ dostêpne w
handlu.
3 Uporczywe zabrudzenia usuwaæ przy pomocy œrodków do czyszczenia ceramiki
szklanej lub stali szlachetnej.
3 Powsta³e zarysowania lub ciemne plamy na ceramice szklanej nie dadz¹ siê ju¿
usun¹æ, jednak¿e nie maj¹ wp³ywu na funkcjonowanie urz¹dzenia.
Usuwaæ
Rodzaj zabrudzenia natychmiast
przy zimnym
urz¹dzeniu
przy pomocy
Cukier, potrawy zawieraj¹ce cukier tak ---
skrobaka do
czyszczenia*
Tworzywa sztuczne, folie aluminiowe tak ---
Zacieki z kamienia i wody --- tak
œrodków do czyszczenia
ceramiki szklanej lub
stali szlachetnej*
Krople t³uszczu --- tak
Metalicznie po³yskuj¹ce
przebarwienia
--- tak
12
Co zrobiæ, gdy …
Je¿eli uszkodzenie nie odpowiada ¿adnemu podanemu powy¿ej
rozwi¹zaniu, nale¿y skontaktowaæ siê z autoryzowanym serwisem.
1 Ostrze¿enie! Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ przeprowadzane tylko przez
specjalistê. Niefachowe naprawy mog¹ spowodowaæ powa¿ne zagro¿enia dla
u¿ytkownika.
3 B³êdna obs³uga urz¹dzenia mo¿e spowodowaæ p³atn¹ wizytê technika serwisu
lub specjalisty nawet w okresie objêtym gwarancj¹.
Recykling
2 Materia³ opakowania
Materia³y opakowania mog¹ bez ograniczeñ zostaæ powtórnie przetworzone.
Elementy z tworzyw sztucznych s¹ oznakowane, np. >PE<, >PS<, itd. Usuwaæ
materia³y opakowañ zgodnie z ich oznaczeniem w komunalnych zak³adach
utylizacyjnych, do przewidzianych w tym celu pojemników zbiorczych.
2 Wyeksploatowane urz¹dzenie
Symbol
W na produkcie lub na opakowaniu oznacza, ¿e tego produktu nie
wolno traktowaæ tak, jak innych odpadów domowych. Nale¿y oddaæ go do
w³aœciwego punktu skupu suroww wtórnych zajmuj¹cego sz³omowanym
sprtem elektrycznym i elektronicznym. W³aœciwa utylizacja i z³omowanie
pomaga w eliminacji niekorzystnego wp³ywu z³omowanych produktów na
œrodowisko naturalne oraz zdrowie. Aby uzyskaæ szczegó³owe dane dotycz¹ce
mo¿liwoœci recyklingu niniejszego urz¹dzenia, nale¿y skontaktowaæ siê z
lokalnym urzêdem miasta, s³u¿bami oczyszczania miasta lub sklepem, w którym
produkt zosta³ zakupiony.
Usterka Mo¿liwa przyczyna Œrodek zaradczy
Strefy gotowania nie
funkcjonuj¹.
Nie zosta³a ustawiona ¿¹dana
moc grzania.
Ustawiæ moc grzania.
Spali³ siê bezpiecznik w
instalacji domowej (skrzynka z
bezpiecznikami).
Sprawdziæ bezpieczniki.
Je¿eli bezpieczniki bêd¹ siê
paliæ ponownie, nale¿y wezwaæ
elektryka.
WskaŸnik ciep³a pozosta³ego
nie wskazuje ¿adnej wartoœci.
Strefa gotowania by³a u¿ywana
przez krótki czas i nie zd¹¿y³a
siê nagrzaæ.
Je¿eli strefa gotowania jest
gor¹ca, powiadomiæ serwis.
13
Instrukcja monta¿u
1 Wskazówki bezpieczeñstwa
Uwaga! Koniecznie przeczytaæ!
Nale¿y przestrzegaæ praw, rozporz¹dzeñ, dyrektyw i norm obowi¹zuj¹cych w
danym kraju (w tym ustaleñ dotycz¹cych bezpieczeñstwa oraz w³aœciwego i
zgodnego z prawem recyklingu).
Monta¿u mo¿e dokonywaæ jedynie przeszkolony pracownik.
Nale¿y zachowywaæ minimalny odstêp od innych urz¹dzeñ i mebli.
Przy wbudowywaniu nale¿y uniemo¿liwiæ stykanie siê urz¹dzenia z innymi
elementami. Na przyk³ad szuflady wolno montowaæ bezpoœrednio pod
urz¹dzeniem tylko przy jednoczesnym zastosowaniu ochronnego dna.
Miejsca styku blatu roboczego nale¿y zabezpieczyæ przed wilgoci¹ specjalnym
materia³em uszczelniaj¹cym.
Uszczelka dok³adnie wype³nia przestrzeñ pomiêdzy urz¹dzeniem a blatem roboczym.
Nie wype³niaæ przestrzeni pomiêdzy urz¹dzeniem a blatem roboczym
uszczelniaj¹c¹ mas¹ silikonow¹.
Unikaæ monta¿u urz¹dzenia bezpoœrednio obok drzwi i pod oknami. Otwieraj¹ce
siê drzwi i odchylaj¹ce siê okna mog¹ zrzuciæ gor¹ce naczynia z pola grzejnego.
z Niebezpieczeñstwo pora¿enia pr¹dem.
Zaciski przy³¹cza sieciowego znajduj¹ siê pod napiêciem.
Przed monta¿em od³¹czyæ zaciski przy³¹cza sieciowego od napiêcia.
Pod³¹czenie musi byæ zgodne ze schematem pod³¹czeñ.
Przestrzegaæ zasad bezpieczeñstwa elektrycznego.
Poprzez prawid³owy monta¿ meblowy zapewniæ ochronê przed dotykiem.
Zleciæ pod³¹czenie do sieci elektrycznej specjaliœcie elektrykowi.
z Uszkodzenia spowodowane dzia³aniem pr¹du.
LuŸne lub nieprawid³owo wykonane z³¹cza mog¹ spowodowaæ przegrzanie i
uszkodzenie zacisków pod³¹czenia.
Nale¿y upewniæ siê ¿e po³¹czenia poszczególnych przewodów zosta³y
prawid³owo wykonane.
Przewód zasilaj¹cy musi byæ zabezpieczony obejm¹ przed wyrwaniem.
W przypadku pod³¹czenia 1 lub 2 fazowego nale¿y stosowaæ odpowiedni
przewód przy³¹czeniowy typu H05BB-F Tmaks. 90°C (lub o wy¿szej wartoœci).
Je¿eli przewód przy³¹czeniowy urz¹dzenia jest uszkodzony, nalezy go zast¹piæ
specjalnym przewodem przy³¹czeniowym (typu H05BB-F Tmaks. 90°C; lub o
wy¿szej wartoœci). Przewody tego typu s¹ dostêpne w serwisie.
W instalacji elektrycznej nale¿y zamontowaæ wielobiegunowy wy³¹cznik
oddzielaj¹cy p³ytê od sieci elektrycznej z rozwarciem styków powy¿ej 3 mm.
Do takich urz¹dzeñ wy³¹czaj¹cych nale¿¹ np. wy³¹czniki LS, zabezpieczenia
(zabezpieczenia wkrêcane mo¿na wyjmowaæ z oprawy), wy³¹czniki FI i inne
zabezpieczenia.
14
Monta¿
15
16
Tabliczka znamionowa
Gwarancja/Serwis
Warunki gwarancji
1. Electrolux Poland Sp. z o.o. gwarantuje, ¿e zakupione urz¹dzenie jest wolne od wad fizycznych
zobowi¹zuj¹c siê jednoczesnie - w razie ujawnienia takich wad w okresie gwarancyjnym i w
zakresie okreœlonym niniejszym dokumentem - do ich usunieêia w sposób uzale¿niony od
w³aœciwoœci wady.
2. Ujawniona wada zostanie usunieta na koszt gwaranta w ci¹gu 14 dni od daty zg³oszenia
uszkodzenia do autoryzowanego punktu serwisowego Electrolux Poland.
3. W wyj¹tkowych przypadkach koniecznosci sprowadzenia czêœci zamiennych od producenta
termin naprawy mo¿e zostaæ wyd³u¿ony do 30 dni.
4. Okres gwarancji dla u¿ytkownika wynosi 24 miesi¹ce od daty zakupu.
5. Sprzêt przeznaczony jest do u¿ywania wy³¹cznie w warunkach indywidualnego gospodarstwa
domowego.
6. Gwarancja nie obejmuje:
uszkodzeñ powsta³ych na skutek u¿ywania urz¹dzenia niezgodnie z instrukcj¹ obs³ugi,
uszkodzeñ mechanicznych, chemicznych lub termicznych,
uszkodzeñ spowodowanych dzia³aniem si³y zewnêtrznej np. przepiêcia w sieci elektrycznej,
wy³adowania atmosferycznego,
napraw i modyfikacji dokonanych przez firmy lub osoby nie maj¹ce autoryzacji Electrolux
Poland,
czêœci z natury ³atwo zu¿ywalnych takich jak: ¿arówki, bezpieczniki, filtry, pokrêt³a.
7. Klientowi przys³uguje wymiana sprzêtu na nowy jezeli po wykonaniu w okresie gwarancji
czterech napraw nadal wystêpuj¹ w nim wady. Przez naprawê rozumie siê wykonanie czynnoœci
o charakterze specjalistycznym w³aœciwym dla usuniêcia wady. Pojêcie naprawy nie obejmuje:
instalacji, instrukta¿u, konserwacji sprzêtu, poprawy po³¹czeñ mechanicznych lub elektrycznych.
8. Wymiany sprzêtu dokonuje autoryzowany punkt serwisowy Electrolux Poland lub jeœli jest to
niemo¿liwe placówka sprzeda¿y detalicznej, w której sprzêt zosta³ zakupiony. Sprzêt zwracany
po wymianie musi byc kompletny, bez uszkodzeñ mechanicznych. Niespe³nienie tych warunków
mo¿e spowodowaæ nie uznanie gwarancji.
9. Monta¿ sprzêtu wymagaj¹cego specjalistycznego pod³¹czenia do sieci gazowej lub elektrycznej
mo¿e byæ wykonany wy³¹cznie przez osoby posiadaj¹ce odpowiednie uprawnienia pod rygorem
utraty gwarancji.
10.Electrolux Poland nie ponosi ¿adnej odpowiedzialnoœci za uszkodzenia powsta³e na skutek
niew³aœciwego zainstalowania sprzêtu lub napraw wykonanych przez osoby nieupowañione.
11.Koszty nieuzasadnionego wezwania serwisu pokrywa klient.
12.Powy¿sza gwarancja nie wy³¹cza, nie ogranicza ani nie zawiesza uprawnieñ kupuj¹cego
wynikaj¹cych z tytu³u niezgodnoœci towaru z umow¹.
13.Niniejsza gwarancja obowi¹zuje na terytorium Polski.
14.Warunkiem dokonania naprawy lub wymiany urz¹dzenia w ramach gwarancji jest przedstawienie
dowodu zakupu z wpisan¹ dat¹ sprzeda¿y, potwierdzon¹ pieczêci¹ i podpisem sprzedawcy.
PEE2011
ZVM 64 X
6,0 kW
949 592 733
230 V 50 Hz
ZANUSSI
17
Gwarancja Europejska
www.electrolux.com
Uwaga: uszkodzenie lub usuniêcie tabliczki znamionowej z urz¹dzenia mo¿e spowodowaæ nie
uznanie gwarancji.
Electrolux Poland Sp. z o.o.
ul. Kolejowa 5/7
01-217 Warszawa
tel. 22 434 73 00
e-mail: reklamacje@electrolux.pl
www.electrolux.pl
Niniejsze urz¹dzenie jest objête gwarancj¹ firmy Electrolux w ka¿dym z krajów wymienionych na
koñcu niniejszej instrukcji przez okres podany w gwarancji urz¹dzenia lub okreœlony ustawowo. W
przypadku przeprowadzki w³aœciciela urz¹dzenia z jednego z poni¿szych krajów do innego,
gwarancja zachowuje swoj¹ waznoœæ z nastêpuj¹cymi zastrze¿eniami:
Gwarancja na urz¹dzenie obowi¹zuje od dnia zakupu. Datê zakupu nale¿y potwierdziæ przez
okazanie dokumentu zakupu wydanego przez sprzedawcê urz¹dzenia.
Okres gwarancji na urz¹dzenie oraz zakres gwarancji (wykonawstwo oraz czêœci) s¹ takie same,
jak okres i zakres obowi¹zuj¹ce dla danego modelu lub serii urz¹dzenia w nowym kraju
zamieszkania.
Gwarancja na urz¹dzenie jest wydawana osobiœcie na pierwszego kupuj¹cego i nie mo¿na jej
przekazaæ na innego u¿ytkownika.
Urz¹dzenie zosta³o zainstalowane i jest eksploatowane wy³¹cznie do celów domowych zgodnie z
instrukcjami firmy Electrolux. U¿ytkowanie do celów zawodowych jest wykluczone.
Urz¹dzenie zosta³o zainstalowane zgodnie ze wszystkimi obowi¹zuj¹cymi przepisami nowego
kraju zamieszkania.
Postanowienia niniejszej Gwarancji Europejskiej w ¿aden sposób nie ograniczaj¹ nabytych praw
ustawowych.
pt b
Albania +35 5 4 261 450 Rr. Pjeter Bogdani Nr. 7 Tirane
Belgique/België/
Belgien
+32 2 363 04 44 Bergensesteenweg 719, 1502 Lembeek
Èeská republika +420 2 61 12 61 12 Budìjovická 3, Praha 4, 140 21
Danmark +45 70 11 74 00 Sjællandsgade 2, 7000 Fredericia
Deutschland +49 180 32 26 622 Fürther Straße 246, 90429 Nürnberg
Eesti +37 2 66 50 030 Mustamäe tee 24, 10621 Tallinn
España +34 902 11 63 88
Carretera M-300, Km. 29,900
Alcalá de Henares Madrid
France www.electrolux.fr
Great Britain +44 8705 929 929
Addington Way, Luton, Bedfordshire
LU4 9QQ
Hellas +30 23 10 56 19 70 4 Limnou Str., 54627 Thessaloniki
Hrvatska +385 1 63 23 338 Slavonska avenija 3, 10000 Zagreb
18
Ireland +353 1 40 90 753 Long Mile Road Dublin 12
Italia +39 (0) 434 558500 C.so Lino Zanussi, 26 - 33080 Porcia (PN)
Latvija +37 17 84 59 34 Kr. Barona iela 130/2, LV-1012, Riga
Lithuania +3702780607 Žirmūnų 67, LT-09001 Vilnius
Luxembourg +352 42 431 301 Rue de Bitbourg, 7, L-1273 Hamm
Magyarország +36 1 252 1773
H-1142 Budapest XIV,
Erzsébet királyné útja 87
Nederland +31 17 24 68 300
Vennootsweg 1, 2404 CG -
Alphen aan den Rijn
Norge +47 81 5 30 222 Risløkkvn. 2 , 0508 Oslo
Österreich +43 18 66 400 Herziggasse 9, 1230 Wien
Polska +48 22 43 47 300 ul. Kolejowa 5/7, Warszawa
Portugal +35 12 14 40 39 39
Quinta da Fonte - Edificio Gonçalves Zarco -
Q 35
2774 - 518 Paço de Arcos
Romania +40 21 451 20 30 Str. Garii Progresului 2, S4, 040671 RO
Schweiz/Suisse/
Svizzera
+41 62 88 99 111 Industriestrasse 10, CH-5506 Mägenwil
Slovenija +38 61 24 25 731
Electrolux Ljubljana d.o.o.
Gerbièeva 98, 1000 Ljubljana
Slovensko +421 2 43 33 43 22
Electrolux Slovakia s.r.o., Electrolux
Domáce spotrebièe SK, Seberíniho 1, 821
03 Bratislava
Suomi www.electrolux.fi
Sverige +46 (0)771 76 76 76
Electrolux Service, S:t Göransgatan 143,
S-105 45 Stockholm
Türkiye +90 21 22 93 10 25
Tarlabaþý caddesi no : 35 Taksim
Istanbul
Ðîññèÿ +7 495 937 7837
129090 Ìîñêâà, Îëèìïèéñêèé ïðîñïåêò, 16,
ÁÖ „Îëèìïèê“
Óêðà¿íà +380 44 586 20 60
04074 Êè¿â, âóë.Àâòîçàâîäñüêà,
2a, ÁÖ „Àëêîí“
pt b
19
Serwis
W przypadku wyst¹pienia usterek nale¿y spróbowaæ samodzielnie usun¹æ
problem przy pomocy instrukcji obs³ugi (rozdzia³: Co zrobiæ, gdy...)
Jeœli nie bêd¹ Pañstwo w stanie samodzielnie usun¹æ problemu, nale¿y zg³osiæ
awariê w autoryzowanym zak³adzie serwisowym.
Szybk¹ reakcjê na zg³oszenie umo¿liwi
podanie nastêpuj¹cych danych:
Model
Numer produktu (PNC)
Numer serii (S-No.)
(Numery, patrz tabliczka znamionowa)
Rodzaj usterki
Ewentualny komunikat b³êdu, wyœwietlany
przez urz¹dzenie.
Zalecamy wpisanie poni¿ej danych dotycz¹cych urz¹dzenia, aby by³y pod rêk¹:
Model: .....................................................
PNC: .....................................................
S-Nr.: .....................................................
www.electrolux.com
www.zanussi.pl
867 202 634-A-090109-01 Mo¿e ulec zmianie bez powiadomienia
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Zanussi ZVM64X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi