15
PL
4. OBSŁUGA
ODDANIE DO UŻYTKU
UWAGA: Przy pierwszym uruchomieniu piekarnika
może wystąpić nieprzyjemny zapach wynikający z
wypalania pozostałości smarów i oleju stosowanych
w procesie produkcyjnym. Przy pierwszym użyciu
piekarnika należy ustawić najwyższą temperaturę i
włączyć piekarnik na przynajmniej 1, aby zapewnić,
że pozostałości zostaną wypalone. Po upływie tego
czasu można rozpocząć korzystanie z piekarnika.
Po każdym użyciu należy myć piekarnik.
ZALECENIA DOTYCZĄCE UŻYTKOWANIA: Aby
uzyskać najlepsze rezultaty, należy nagrzać pieka-
rnik przed włożeniem żywności. Najlepiej odcze-
kać, aż piekarnik osiągnie żądaną temperaturę.
Nigdy nie okładać ścianek piekarnika, w szczegól-
ności dolnejczęści komory pieczenia blachą alu-
miniową.
WŁĄCZANIE I WYŁĄCZANIE PŁYT GRZEWCZYCH
WŁĄCZANIE
Włącz zasilanie za pomocą przełącznika znajdujące-
go się przed urządzeniem. Obrócić pokrętło (rys. 2A)
żądanej płyty do odpowiedniego położenia, zapali się
odpowiednia zielona kontrolka na panelu sterow-
ania. Maksymalne ustawienie temperatury to „6”,
minimalne to „1”. Po włączeniu urządzenia należy
ustawić pokrętło w położeniu „6”, po osiągnięciu
maksymalnej temperatury obrócić pokrętło do
niższego położenia..
WYŁĄCZANIE:
Obrócić pokrętło do położenia „0”. Wyłączyć zasila-
nie urządzenia za pomocą
przełącznika zainstalowanego przed urządzeniem.
WŁĄCZANIE I WYŁĄCZANIE PIEKARNIKA ELEKTRYCZNEGO
UWAGA: Pieczenie należy wykonywać przy zam-
kniętych drzwiczkach piekarnika.
WŁĄCZANIE PIEKARNIKA ELEKTRYCZNEGO:
Elementy grzewcze sterowane są za pomocą
przełącznika wybierakowego, a temperatura
wewnątrz regulowana jest za pomocą termostatu
(w przedziale od 50 do 270°C). Przełącznik wybier-
akowy umożliwia wybór najbardziej odpowiedniego
typu grzania, przy wykorzystaniu odpowiednich el-
ementów. Podłączenie piekarnika do zasilania syg-
nalizowane jest zapaleniem się zielonej kontrolki.
Za pomocą pokrętła (rys. 2B) ustawić żądaną tem-
peraturę w przedziale od 50 do 270°C. Zapalenie
się pomarańczowej kontrolki sygnalizuje włączenie
elementów grzejnych. Wybrać tryb ręczny lub czas
pieczenia w zakresie od 10 do 120 minut. (rys. 2C)
WYŁĄCZANIE PIEKARNIKA ELEKTRYCZNEGO:
Obrócić pokrętło do położenia „0”. Wyłączyć
przełącznik zainstalowany przed urządzeniem..
5. KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
WYMIANA CZĘŚCI
Wymianę wadliwych części przeprowadzać mogą
wyłącznie wykwalifi kowani pracownicy. Przed
rozpoczęciem jakichkolwiek prac należy odłączyć
urządzenie od instalacji gazowej i elektrycznej.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA URZĄDZEŃ
UWAGA: Przed czyszczeniem należy odczekać, aż
urządzenie ostygnie.
Utrzymywanie urządzenia w czystości ma isto-
tne naczenie dla długiego i bezproblemowego
użytkowania. Wyjmowane części należy być osob-
no w ciepłej wodzie i środku myjącym, następnie
opłukać bieżącą wodą. Elementy stalowe można
czyścić wilgotną ściereczką i obojętnym środki-
em, następnie wytrzeć miękką, suchą ściereczką.
W przypadku uporczywych plam stosować gorącą