19
WAŻNE: Urządzenie należy zainstalować pod
okapem, aby usunąć wyziewy powstające podczas
gotowania. Podczas użytkowania urządzenia należy
zachować ostrożność, ponieważ powierzchni kuchni
może nagrzewać się. Czynności związane z instalac-
ją, podłączeniem i serwisowaniem urządzenia pow-
inien wykonywać odpowiednio wyszkolony personel,
zgodnie z przepisami i dyrektywami obowiązującymi
w kraju instalacji, a także z niniejszą instrukcją.
CHARAKTERYSTYKA URZĄDZENIA
Instrukcja instalacji i użytkowania dotyczy kuchni
kategorii gazowej II2H3+. Tabliczka znamionowa
znajduje się na tylnym panelu urządzenia. W po-
bliżu tabliczki znamionowej znajduje się także do-
datkowa tabliczka wykonana z samoprzylepnego
poliestru, zawiera wszystkie informacje dotyczące
urządzenia. Połączenie gazowe wskazane na
rysunku 1 spełnia wymogi norm ISO 7/1 i ISO 228/1
(DK), wraz ze złączem Ø ½, które znajduje się z tyłu
urządzenia. Urządzenie wykonane jest ze stali ni-
erdzewnej, palnik z żeliwa a piekarnik wykonany
jest ze stali nierdzewnej.
Wszystkie modele wyposażone są w regulowane
nóżki. Główny przewód gazowy wykonany jest ze
stali ocynkowanej. Rury znajdujące się pomiędzy
kurkiem a palnikiem wykonane są z miedzi.
WAŻNE: Na linii pomiędzy urządzeniem a instalac-
ją gazową należy zainstalować kurek odcinający.
Pomiędzy urządzenie a instalacją elektryczną na-
leży zainstalować przełącznik wielobiegunowy.
PODŁĄCZENIE DO SIECI GAZOWEJ
UWAGA: Przed podłączeniem urządzenia należy
upewnić się, że spółka gazowa dokonała autoryzac-
ji instalacji, porównując dane dotyczące urządzenia
(tabliczka znamionowa) z parametrami dostarcza-
nego gazu.
Usunąć opakowanie urządzenia łącznie z ochron-
ną folią, w razie potrzeby usunąć pozostałości
kleju za pomocą odpowiedniego rozpuszczalnika.
Aby zutylizować opakowanie należy stosować się
do lokalnych przepisów (więcej szczegółowych
informacji w rozdziale „OCHRONA ŚRODOWIS-
KA”). Przed podłączeniem urządzenia do sieci
gazowej należy sprawdzić tabliczkę znamionową i
skontrolować, czy urządzenie zostało ustawione i
przetestowane dla typu dostarczanego gazu. Jeś-
li typ gazu wskazany na tabliczce nie jest zgodny
z typem gazu dostarczanego, należy zapoznać
się z częścią „MODYFIKACJE I DOSTOSOWANIE”.
Podłączyć urządzenie do sieci gazowej za pomocą
stalowych rurek o odpowiedniej średnicy, zainsta-
lować posiadający homologację kurek odcinający
pomiędzy urządzeniem a siecią. W przypadku zas-
tosowania elastycznych rurek, muszą być wyko-
nane ze stali nierdzewnej, zgodnie z obowiązujący-
mi normami. Podczas instalacji urządzenia, należy
przestrzegać wszelkich przepisów, np.:
• Normy bezpieczeństwa UNI-CIG 8723, Ustawa nr
46 z dnia 5 marca 1990 r., okólnik nr 68,
• Regionalnych lub lokalnych przepisów, np. prawa
budowlanego,
• Przepisów zakładu energetycznego,
• Obowiązujących przepisów dotyczących zapobie-
gania wypadkom,
• Przepisów przeciwpożarowych, odpowiednich
przepisów Międzynarodowej Komisji elektrotech-
nicznej.
Zalecamy zainstalowanie urządzenia w
pomieszczeniu o dobrej wentylacji lub pod okapem,
w celu usuwania wyziewów lub oparów powstają-
cych w czasie gotowania.
Wszystkie modele wyposażone są w ekwipo-
tencjalny styk uziemienia (rys. 1) znajdują-
cy się u dołu urządzenia. Urządzenia z pieka-
rnikiem elektrycznym wyposażone są w otwór
na kabel (rys. 1). Urządzenie może być
instalowane samodzielnie lub jako element
ciągu. Należy zachować minimalną odległość
80 mm pomiędzy urządzeniem a ścianami wyko-
nanymi z materiałów łatwopalnych, ścianek
działowych, mebli kuchennych lub innych urządzeń.
Powierzchnie wchodzące w kontakt muszą być
pokryte niepalnym materiałem termoizolacyjnym.
Urządzenia, a w szczególności przewodu zasilania,
nie wolno instalować w pobliżu źródeł ciepła,
a temperatura w miejscu instalacji urządzenia nie