electrolux
53
Rozmrażanie
Wentylator piekarnika pracuje bez
ciepła i powoduje cyrkulację powietrza w
temperaturze pokojowej wewnątrz
piekarnika.
Sprawdzić, czy pokrętło termostatu
jest wyłączone.
Porady i wskazówki
Pieczenie ciast:
Ciasta zazwyczaj piecze się w
średniej temperaturze (między 150 i
200°C) i dlatego konieczne jest
rozgrzanie piekarnika przez ok. 10 min.
Drzwiczek piekarnika nie należy
otwierać przed upływem co najmniej 3/4
ustawionego czasu pieczenia.
Ciasto kruche powinno być pieczone
w formie lub w blasze przez 2/3 całego
wymaganego czasu pieczenia, a
następnie odpowiednio przybrane przed
całkowitym upieczeniem. Dalszy czas
pieczenia zależy od rodzaju przybrania
lub nadzienia. Ciasta biszkoptowe muszą
z trudem oddzielać się od łyżki. Czas
pieczenia byłby za bardzo wydłużony,
jeśli byłoby za bardzo wodniste.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie
blachy z ciastem lub herbatnikami
jednocześnie, należy zostawić jedną
półkę wolną między blachami.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie
blachy z ciastem lub herbatnikami
jednocześnie, należy zamienić półki
blach, a także odwrócić blachy, po
upływie ok. 2/3 czasu pieczenia.
Pieczenie:
Nie piec mięs mniejszych niż 1 kg.
Mniejsze mięsa mogą wyschnąć
podczas pieczenia. Ciemne mięso, które
musi być dobrze wypieczone z zewnątrz,
a średnio lub lekko wypieczone wewnątrz,
powinno być pieczone w wyższej
temperaturze (200°C-250°C).
Białe mięso, drób i ryby, z drugiej
strony, wymagają niższej temperatury
(150°C-175°C). Składniki sosów powinny
być dodawane do brytfanny na początku,
jeśli czas pieczenia jest krótki. W
przeciwnym razie należy dodać je w
ostatniej półgodzinie.
Można przeprowadzić test łyżką, aby
sprawdzić, czy mięso się upiekło: jeśli
nie można go wgnieść, mięso jest
upieczone. Rostbefy i filety, które mają
pozostać różowe w środku, muszą być
pieczone w wyższej temperaturze przez
krótszy czas.
Jeśli mięso jest pieczone
bezpośrednio na półce piekarnika, na
półkę poniżej włożyć tacę na skapujący
sos.
Pozostawić mięso, aby doszło przez
ostatnie 15 minut, tak, aby soki nie
wyciekły.
Aby zmniejszyć ilość dymu w
piekarniku, zaleca się dodanie niewielkiej
ilości wody do brytfanki. Aby zapobiec
tworzeniu się kondensacji, dodawać
wodę kilka razy. Przed podaniem,
przygotowane potrawy można
utrzymywać ciepłe w piekarniku.
Uwaga!
Podczas pieczenia nie wolno
stawiać na spodzie piekarnika
żadnych przedmiotów ani
przykrywać żadnych części
piekarnika folia aluminiową.
Może to prowadzić do
nadmiernego wzrostu
temperatury, co może
uszkodzić emaliowaną
powłokę piekarnika.
Czasy pieczenia
Czas pieczenia zależy od
składników, konsystencji produktu oraz
ilości płynów w poszczególnych daniach.
Zaleca się zapamiętanie wyników
eksperymentów z pieczeniem w
piekarniku, ponieważ późniejsze
pieczenie potraw w tych samych
warunkach pozwoli uzyskać podobne
rezultaty.
W oparciu o własne doświadczenie
będzie można zmieniać wartości podane
w tabelach.