5019 610 01052
FRAMTID OV9 KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
RUHUCZSKPLFIDKNOSEITPTESNLFR
DE
IE BEATGB
OV C00
1. Panel sterowania
1.1. Pokrętło przełącznika funkcji
1.2. Programator elektroniczny
1.3. Pokrętło termostatu
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Grzałka górna
4. Grzałka Grill
5. Tylna żarówka piekarnika
6. Grzałka kołowa (niewidoczna)
7. Wentylator
8. Grzałka dolna (niewidoczna)
9. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
Ustawić żądaną funkcję obracając pokrętłem wyboru funkcji, a następnie obrócić pokrętło termostatu zgodnie z
ruchem wskazówek zegara, aby ustawić żądaną temperaturę i nacisnąć przycisk “ok”. Teraz piekarnik działa.
Po osiągnięciu wybranej temperatury wskaźnik “ ”, obok na wyświetlaczu piekarnika, gaśnie. Po zakończeniu
gotowania należy obrócić pokrętła do pozycji “0”.
Zalecamy użycie rusztu przy termostacie piekarnika ustawionym na 250 °C. Jednakże ustawienie to można
zmniejszyć, jeżeli wymagane jest mniej intensywne grzanie.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
1 Ruszt: 1 Blacha do ciast: 1 Tacka do
ociekania:
2 panele
katalityczne:
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 Piekarnik wyłączony -
OŚWIETLENIE
Włączenie żarówki wewnątrz piekarnika.
FUNKCJA STATYCZNA
Funkcja odpowiednia do pieczenia każdego rodzaju potrawy na jednym poziomie. Nagrzać piekarnik
do żądanej temperatury i włożyć potrawę, gdy pojawi się sygnalizacja osiągnięcia ustawionej
temperatury. Zaleca się piec na drugim lub trzecim poziomie. Funkcja ta nadaje się również do
podgrzewania mrożonek. Należy przestrzegać wskazówek dotyczących przygotowania podanych na
opakowaniu mrożonek.
WENTYLATOR
Do pieczenia ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich) oraz pizz na jednym lub dwóch
poziomach. W razie potrzeby zaleca się odwrócić potrawę, aby zapewnić jej równomierne upieczenie.
Nie trzeba nagrzewać piekarnika (za wyjątkiem pizzy i focacci).
GRILL
Do grillowania antrykotu, szaszłyków, kiełbasek, warzyw oraz przyrumieniania chleba. Nagrzewać
piekarnik przez 3 - 5 min. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte. Podczas
pieczenia mięsa dolewać nieco wody do ociekacza na pierwszej półce. W ten sposób zmniejszy się
ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu. Zaleca się obracać potrawę w czasie pieczenia.
TURBOGRILL
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie). Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą
być zamknięte. Podczas pieczenia mięsa dolewać nieco wody do ociekacza na pierwszej półce. W ten
sposób zmniejszy się ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu. Obracać mięso w czasie pieczenia.
ROZMRAŻANIE
Z funkcji tej można korzystać do przyspieszenia rozmrażania żywności w temperaturze pokojowej.
Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby uniknąć wysuszenia.
TURBOWENTYLATOR
Do pieczenia na jednym poziomie, np. owoców, ciast, warzyw, pizzy, drobiu.
TERMOWENTYLATOR
Do pieczenia na jednym lub kilku poziomach, bez nagrzewania piekarnika, potraw, które
wymagają takiej samej temperatury pieczenia (np.: ryby, warzywa, ciasta) bez wzajemnego
przenikania zapachów.
FUNKCJA SPECJALNA
Pizza: funkcja pieczenia pizzy domowej. Piekarnik nagrzewa się automatycznie do właściwej
temperatury
Włożyć potrawę, gdy pojawi się sygnalizacja osiągnięcia właściwej temperatury.
Utrzymanie ciepła: funkcja idealna do utrzymywania ciepła i świeżości przyrządzonych potraw
(np:mięsa; zapiekanek; potraw z formy)
Uwaga: temperatury i czas pieczenia dotyczą 4 porcji.
PRZEPIS FUNKCJA
NA
GRZEWANIE
POZIOM
(od dołu)
TEMP.
(°C)
CZAS
(min.)
AKCESORIA
I UWAGI
Ciasta drożdżowe X 2 160 - 180 35 - 55 ruszt + forma
Kruche ciasteczka/Rogaliki X 3 170 - 180 15 - 40 blacha do pieczenia
Ciasteczka X 3 180 30 - 40 blacha do pieczenia
Paszteciki / Ciasto francuskie X 3 180 - 200 20 - 30 blacha do pieczenia
Bezy X 3 90 120 - 130 blacha do pieczenia
Baranina/cielęcina/wołowina/
wieprzowina
X 2 190 - 200 90 - 110 ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Kurczak/królik/kaczka X 2 190 - 200 65 - 85 ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Indyk/gęś X 2 190 - 200 140 - 180 ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Ryba pieczona/w folii (filet, w
całości)
X 2 180 - 200 50 - 60 ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Lasagna/Zapiekany
makaron/Cannelloni/Zapiekanka
X 2 190 - 200 45 - 55 ruszt + naczynie żaroodporne
Chleb / Focaccia X 2 190 - 230 15 - 50 ociekacz lub blacha do pieczenia
Pizza
X 2 auto 10 - 15
ociekacz lub blacha do pieczenia
Tos ty X 4 200 2 - 5 ruszt
Zapiekane warzywa X 3 200 15 - 20 ruszt + naczynie żaroodporne
Grillowane filety i kawałki ryb X 3 200 30 - 40 ruszt + naczynie żaroodporne
Kiełbaski/Szaszłyki/Kotlety/
Hamburgery
X 4 200 30-50 ruszt+ociekacz z wodą na poziomie
1, obrócić w połowie pieczenia
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla, szarlotka)
X 1 180 - 200 50 - 60 ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Tarta warzywa+mięso
(tarty warzywne, quiche)
X 1 180 - 200 35 - 55 ruszt + forma
Warzywa faszerowane (pomidory,
papryki, cukinie, bakłażany)
X 2 180 - 200 40 - 60 ruszt + naczynie żaroodporne
Tarta warzywa+mięso
(tarty warzywne, quiche)
X 1 i 3 180 - 190 45 - 55 ruszt + naczynie żaroodporne
Zmienić poziomy w połowie
pieczenia
Pizze/Focacce X 1 i 3 230 - 250 12 - 30 blacha do pieczenia+ociekacz
Zmienić poziomy w połowie
pieczenia
Kurczak pieczony - 2 200 55 - 65 ruszt+ociekacz z wodą na poziomie
1
Pieczone ziemniaki - 3 200 45 - 55 ociekacz
Krwisty rostbef - 3 200 30 - 40 ruszt+ociekacz z wodą na poziomie
1
Udziec jagnięcy/golonka - 3 200 55 - 70 ruszt + ociekacz
Kruche ciasteczka/Rogaliki - 1 i 3 160 - 170 20 - 40 poziom 3 blacha do pieczenia
poziom 1 ociekacz
Ciasteczka - 1 i 3 180 35 - 45 poziom 3 blacha do pieczenia
poziom 1 ociekacz
Paszteciki / Ciasto francuskie - 1 i 3 180 - 200 20 - 40 poziom 3 blacha do pieczenia
poziom 1 ociekacz
Lasagne i mięso - 1 i 3 200 50 - 100 poziom 3 ruszt + naczynie
żaroodporne
poziom 1 ociekacz
Mięso i ziemniaki - 1 i 3 200 45 - 100 poziom 3 ruszt + naczynie
żaroodporne
poziom 1 ociekacz
Ryba i warzywa - 1 i 3 180 30 - 50 poziom 3 ruszt + naczynie
żaroodporne
poziom 1 ociekacz
Bezy - 1 i 3 90 120 - 150 poziom 3 blacha do pieczenia
poziom 1 ociekacz