37
13. Miejsce na przewód
14. Przycisk systemu bezpieczeństwa
OBSŁUGA
• Przed pierwszym wykorzystaniem urządzenia zaleca się umycie koszyka (10)
i zbiornika (8). W tym celu należy wyjąć koszyk (10) ze zbiornika, podnieść
panel sterowania (3) i wyjąć zbiornik (8). Koszyk i zbiornik mogą być myte
wodą z mydłem lub w zmywarce. Nigdy nie narażać panelu sterowania (3)
na działanie wody. Przed ponownym korzystaniem z urządzenia włożyć
wszystkie części na miejsce, wykonując czynności w odwrotnej kolejności i
upewnić się, że panel został właściwie włożony w obudowę.
• Ustawić urządzenie na poziomej, płaskiej i stabilnej powierzchni, z dala od
krawędzi. Przewód zasilania nie powinien zwisać ze stołu lub pozostawać w
kontakcie z gorącymi powierzchniami.
• Nalać oleju lub ciekłego tłuszczu do frytkownicy, pamiętając, że jego poziom
musi znajdować się powyżej minimum i poniżej maksimum. Poziom mini-
malny i maksymalny oznaczony jest w zbiorniku.
• Umieścić uchwyt koszyka (11) w położeniu pionowym i wcisnąć metalowe
pręty do otworów w podstawce koszyka (rys. A). Następnie umieścić uchwyt
w położeniu poziomym, tak aby pasował do podstawki koszyka.
• Włączyć frytkownicę i przesunąć wyłącznik (5) do położenia „I”. Zapali się
pomarańczowa kontrolka (6). Przekręcając pokrętło regulacji temperatury
wybrać żądaną temperaturę, w zależności od rodzaju przygotowywanej
potrawy. Kiedy olej osiągnie ustawioną temperaturę, zapali się zielona kon-
trolka (7), podczas gdy pomarańczowa kontrolka (6) pozostanie zapalona.
• Umieścić jedzenie w koszyku (10), pamiętając, że koszyk powinien być wy-
jęty z urządzenia.
• Ostrożnie włożyć koszyk do frytkownicy i umieścić w pozycji roboczej (rysu-
nek B). Po włożeniu koszyka do frytkownicy zgaśnie zielona kontrolka (7),
ponieważ olej zostanie schłodzony przez włożone doń produkty ze względu
na różnicę temperatur. Kontrolka zaświeci się ponownie, kiedy olej znowu
osiągnie ustawioną temperaturę.
• Olej powinien całkowicie zakrywać pożywienie.
• Zamknąć przykrywkę (1) frytkownicy.
• Po zakończeniu pracy otworzyć przykrywkę frytkownicy, podnieść koszyk i
lekko nim potrząsnąć. Następnie zawiesić go w pozycji odciekania (rys. C),
tak aby jak najwięcej oleju mogło odcieknąć z pożywienia.
• Po odcieknięciu wyjąć koszyk z frytkownicy i opróżnić go.
• Ustawić regulator temperatury w położeniu najniższym i przesunąć wyłącz-
nik (5) do położenia “O”. Następnie wyłączyć urządzenie z prądu.
• Kiedy olej jest już zimny, włożyć koszyk do frytkownicy i przesunąć uchwyt
do wewnątrz. Jeżeli używany był tłuszcz w stanie stałym, pozostawić go w
zbiorniku aż zastygnie. Frytkownicę przechowywać z zastygłym tłuszczem w
środku.