SEVERIN KA 4035 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi
FIN
RUS
Kaffeeautomat
Coffee maker
Cafetière
Koffiezetapparaat
Cafetera
Caffettiera
Kaffemaskine
Kaffekokare
Kahvinkeitin
Ekspres do kawy
Καετιρα
Руководство по
эксплуатации
кофеварки
Manuale d’uso
Instrucciones de uso
Gebruiksaanwijzing
Mode d'emploi
Instructions for use
Gebrauchsanweisung
Brugsanvisning
Bruksanvisning
Käyttöohje
Instrukcja obsługi
Руководство по эксплуатации
δηγες ρσεως
1768043
Szanowny Kliencie
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy się dokładnie zapoznać z
niniejszą instrukcją.
Podłączenie do sieci zasilającej
Urządzenie należy podłączyć do sieci
elektrycznej wyłącznie do gniazdka z
uziemieniem, zainstalowanego zgodnie z
przepisami. Należy sprawdzić aby napięcie
sieciowe zgadzało się z napięciem
zaznaczonym na tabliczce znamionowej
urządzenia. Niniejszy wyrób jest zgodny z
obowiązującymi w UE dyrektywami
dotyczącymi oznakowania produktu.
Wskazówki bezpieczeństwa
Urządzenie nie jest przeznaczone do
użytku przez osoby (także dzieci) o
ograniczonych zdolnościach
motorycznych, sensorycznych lub
umysłowych, ani osoby, którym brakuje
doświadczenia i stosownej wiedzy, chyba
że są one pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo,
która instruuje jak bezpiecznie korzystać
z urządzenia.
Dzieci powinny znajdować się pod stałą
opieką, aby nie dopuścić do używania
przez nie urządzenia jako zabawki.
Przed uruchomieniem należy sprawdzić
ekspres i jego wyposażenie, czy nie noszą
śladów uszkodzenia i czy są kompletne i
właściwie złożone. W przypadku
stwierdzenia jakichkolwiek braków czy
uszkodzeń nie należy używać urządzenia.
Nie należy ekspresu używać w przypadku
gdy uległ on upadkowi - mogło powstać
uszkodzenie wewnątrz ekspresu, które
nie jest łatwe do rozpoznania, a które ma
wpływ na bezpieczeństwo użytkowania.
Niezastosowanie się do powyższych
zaleceń może doprowadzić do wypadku.
Ekspres należy ustawić na płaskiej, nie
śliskiej powierzchni odpornej na
działanie wody.
Urządzenie należy odłączyć z sieci w
przypadku:
- stwierdzenia zakłóceń pracy,
- zakończenia pracy,
- przed czyszczeniem i konserwacją.
Należy zwrócić uwagę, aby obudowa i
przewód przyłączeniowy nie stykały się z
gorącymi częściami urządzenia np. płytą
grzejną, lub otwartym ogniem.
Płyta grzejna w czasie pracy ekspresu jest
gorąca.
W celu uniknięcia niebezpieczeństwa
poparzenia gorącą wodą lub parą, zawsze
należy wyłączyć ekspres i pozwolić mu
wystygnąć jeszcze przed otwarciem
pokrywy zbiornika na wodę lub
wyjęciem jakichkolwiek akcesoriów czy
końcówek.
Przewód nie może pozostawać w pozycji
wiszącej, ani dotykać gorących
elementów ekspresu.
Urządzenia nie należy pozostawiać bez
dozoru.
Ekspres do kawy przeznaczony jest
wyłącznie do użytku domowego.
Producent i dystrybutor nie ponosi
jakiejkolwiek odpowiedzialności za
szkody powstałe na skutek
niewłaściwego użytkowania ekspresu.
Naprawy sprzętu w żadnym przypadku
nie należy dokonywać we własnym
zakresie. Wszelkie usterki sprzętu należy
usuwać wyłącznie w autoryzowanych
zakładach serwisowych z zachowaniem
środków ostrożności i przy pomocy
specjalnych narzędzi. Adresy
autoryzowanych zakładów serwisowych
podano na karcie gwarancyjnej w języku
polskim.
Wyposażenie
Wyposażenie ekspresu do kawy jest inne dla
poszczególnych typów i wersji. Proszę
również zwrócić uwagę na wskazówki i
rysunki zamieszczone na opakowaniu.
36
Ekspres do kawy
Pierwsze uruchomienie
Przed pierwszym użyciem należy przez
instalację wodną ekspresu przepuścić 2-3
razy czystą wodę – nie wsypując kawy do
pojemnika na filtr – w celu oczyszczenia
ekspresu z fabrycznych materiałów
konserwacyjnych. Czynność tą
przeprowadzamy także po dłuższej przerwie
w użytkowaniu ekspresu.
Wskazówki
-
Pojemnik na wodę i / lub dzbanek
wyposażony jest w podziałkę dla
ułatwienia dozowania świeżej wody.
Podziałka z lewej strony wskazuje ilości
dla normalnych filiżanek, tj. około 125
ml, natomiast z prawej strony – dla
małych filiżanek. Nie należy przekraczać
górnego maksymalnego poziomu wody.
Uwaga: Przy nalewaniu świeżej wody do
pojemnika na wodę krótko po
wcześniejszym zaparzaniu może dojść do
nagłego wydostawania się pary z dyszy
ekspresu, co grozi poparzeniem.
Gdy istnieje potrzeba parzenia kawy
kilkakrotnie, należy po każdym
zaparzeniu wyłączyć ekspres na
minimum 5 min. w celu jego ostudzenia –
po tym czasie można nalać świeżą wodę
do pojemnika i zaparzyć kawę ponownie.
Przyrządzanie kawy
-
Nalewanie świeżej wody
Dzbanek wyjmujemy z ekspresu i nalewamy
nim, po podniesieniu pokrywy, świeżą,
czystą i zimną wodę do pojemnika na wodę.
-
Założenie papierowego filtra
Papierowy filtr nr 4 wkładamy do pojemnika
na filtr, zaginając najpierw krawędzie filtra.
-
Dozowanie kawy
Zalecamy drobno mieloną kawę. Kawę
dozuje się według własnych upodobań - z
reguły około 6g, tj. 1
1
/
2
- 2 łyżeczki na jedną
średnią filiżankę (125ml).
-
Ustawienie dzbanka
Dzbanek ustawiamy na płycie grzejnej.
Ekspres z nasadzanym pojemnikiem
filtra
Pojemnik na filtr nakładamy bezpośrednio
na dzbanek bez pokrywki.
Ekspres z odchylanym pojemnikiem na
filtr
Przed umieszczeniem dzbanka w ekspresie
zamknąć pokrywę dzbanka lub pokrywę
przelewową.
-
Rozpoczęcie procesu zaparzania
Wkładamy wtyczkę do gniazdka sieciowego,
włączamy ekspres przełącznikiem – kawa
przelewa się do dzbanka.
-
Wyjęcie dzbanka z kawą
Gdy cała woda przeleje się do dzbanka przez
pojemnik z filtrem, dzbanek możemy wyjąć
z ekspresu.
Ekspres z nasadzanym pojemnikiem na
filtr.
Po wyjęciu dzbanka zdejmujemy z niego
pojemnik z filtrem. Zakładamy następnie na
dzbanek pokrywkę.
-
Wyłączenie ekspresu
Po zakończeniu parzenia kawy wyłączamy
ekspres przełącznikiem i wyjmujemy
wtyczkę z gniazdka sieciowego.
Ekspres z płytą grzejną
Ustawiając dzbanek z kawą na gorącej płycie
grzejnej ekspresu przedłużamy czas
utrzymania wysokiej temperatury płynu.
Płyta grzejna pozostaje gorąca dopóki nie
wyłączymy ekspresu wyłącznikiem. Po
zakończeniu używania ekspres należy
zawsze wyłączać.
Ekspres z pokrywą przelewową
Podczas procesu filtrowania, kiedy wypływa
płyn, nie należy zdejmować pokrywy
przelewowej z dzbanka. W celu nalania
kawy, nacisnąć dźwignię pokrywy, tak aby
kawa mogła przejść przez dzióbek.
Ekspres z dzbankiem termicznym.
-
Ze względów technicznych (duża
powierzchnia zakrętki) zamknięcie
dzbanka termoizolującego nie jest
szczelne, aby zapobiec ewentualnemu
zassaniu się zakrętki. Dlatego też
dzbanek termiczny należy trzymać
zawsze w pozycji pionowej.
37
-
Uwaga: Dzbanek termoizolujący jest
spichlerzem ciepła, najefektywniej i
najdłużej utrzymuje ciepło będąc
całkowicie napełniony. Przy częściowym
napełnieniu czas utrzymania ciepła jest
znacznie krótszy. Jeżeli dzbanek
termiczny przepłuczemy przed użyciem
gorącą wodą wówczas czas utrzymania
wysokiej temperatury kawy będzie
dłuższy.
Dzbanek termiczny z szklanym wkładem
W tym modelu wkład dzbanka
termoizolującego wykonany jest z
wysokogatunkowego szkła
termoizolującego, wszelkie skazy, rysy i
pęcherze nie mają wpływu na czas
utrzymania ciepła. Po nalaniu kawy
zakręcamy aż poczujemy opór.
Jeżeli szkło wkładu dzbanka termicznego
zostanie uszkodzone może dojść do jego
gwałtownego pęknięcia pod wpływem
próżni panującej pomiędzy jego ściankami.
Pęknięcie może nastąpić dopiero po jakimś
czasie od powstania uszkodzenia.
Nigdy nie należy pić bezpośrednio z
dzbanka i trzymać go przy otworze za
wnętrze. Dzbanek należy zawsze
zakręcać nakrętką. Kawę można nalewać
bez zdejmowania zakrętki. Aby nalać
kawę należy odkręcić zakrętkę o _
obrotu w lewo. Dzbanek termiczny
należy chronić przed dziećmi.
Szkło wkładu termicznego nie pęknie, jeśli:
-
będziemy unikać wstrząsów, uderzeń i
nagłych różnic temperatur;
-
nie będziemy mieszali kawy wewnątrz
twardymi przedmiotami np. metalową
łyżką stołową;
-
nie będziemy myli termosu twardymi
szczotkami i szorującymi środkami
czyszczącymi;
-
nie będziemy przecierać dzbanka
termicznego szmatką – drobiny brudu
mogą spowodować rysy na szkle takie jak
powoduje nóż do szkła;
-
nie będziemy myli dzbanka w zmywarce
do naczyń;
-
nie będziemy wkładali dzbanka i
podgrzewali w nim kawy w kuchence
mikrofalowej.
Usuwanie kamienia
Wszystkie urządzenia podgrzewające
wodę, raz na jakiś czas w zależności od
ilości składników mineralnych w wodzie i
częstości używania należy oczyszczać z
kamienia wapiennego.
W przeciwnym razie ekspres będzie
funkcjonował nieprawidłowo, lub ulegnie
uszkodzeniu. W przypadku, gdy czas
zaparzania przedłuża się lub ekspres
pracuje głośniej, jest to pewny znak, że z
ekspresu należy usunąć kamień. Gdy
proces osiadania kamienia jest już zbyt
zaawansowany, usuwanie kamienia
raczej nie przyniesie oczekiwanego
efektu, a system zaparzania może
również ulec z tego powodu
rozszczelnieniu.
Dlatego też, ekspres należy czyścić
regularnie, nie rzadziej niż co 30-40
parzeń kawy. Uszkodzenia ekspresu
wynikłe na skutek osadów kamiennych
nie stanowią podstawy do napraw
gwarancyjnych.
-
Do usuwania kamienia należy użyć
roztworu zimnej wody (wypełniającej
zbiornik do poziomu max.) i 2-3 łyżek
stołowych octu.
-
Do pojemnika na filtr należy włożyć
papierowy filtr bez kawy, dzbanek
ustawić w pozycji roboczej.
-
Ekspres do kawy włączyć i odczekać, aż
cała zawartość pojemnika wody
przepłynie do dzbanka tak jak normalnie
przy zaparzaniu kawy. W czasie procesu
czyszczenia mogą ulatniać się opary
roztworu, których nie należy wdychać.
Należy zadbać o dobrą wentylację
pomieszczenia. W razie potrzeby, proces
usuwania kamienia należy powtórzyć.
-
Dla przepłukania ekspresu ze środka
oczyszczającego należy przez instalację
wodną ekspresu przepuścić 2-3 razy
38
czystą wodę bez kawy.
-
Zużytego roztworu czyszczącego, nie
należy wlewać do emaliowanych
sanitariatów, ani używać po raz drugi.
Czyszczenie
Przed przystąpieniem do czyszczenia
należy ekspres wyłączyć z sieci wyjmując
wtyczkę przewodu przyłączeniowego z
gniazdka sieciowego.
Ekspres jest urządzeniem elektrycznym,
dlatego też nie należy zanurzać go w
cieczach, ani myć pod bieżącą wodą.
Ekspres przecieramy lekko wilgotną,
niestrzępiącą się szmatką z dodatkiem
łagodnego środka myjącego, następnie
wycieramy suchą szmatką i suszymy.
Do czyszczenia nie należy używać
jakichkolwiek żrących czy szorujących
środków czyszczących.
-
W razie potrzeby, wyjmujemy z ekspresy
pojemnik na filtr, w celu umycia go, a
jego zawartość – zaparzone fusy kawy –
możemy przeznaczyć na kompost.
Ekspres wyposażony w dzbanek
-
Dzbanek szklany myjemy ciepłą wodą, a
następnie suszymy.
-
Dzbanek z pokrywką możemy myć w
zmywarce do naczyń.
Regularnie należy kontrolować właściwe
umocowanie opaski dzbanka do rączki.
W razie potrzeby należy delikatnie
dokręcić znajdującą się tam śrubkę.
Ekspres z dzbankiem termicznym
-
Dzbanka termicznego nie należy myć w
zmywarkach do naczyń.
-
Dzbanka termicznego nie należy myć w
wodzie – jedynie przecieramy z zewnątrz
lekko wilgotną szmatką.
-
Aby usunąć z wewnątrz dzbanka
termicznego osady kawy, nalewamy do
niego gorącą wodę. Dodajemy łyżkę
stołową środka do zmywarki do naczyń,
który usunie przyległe osady. Po około
godzinie wylewamy roztwór i
kilkakrotnie płuczemy dzbanek wodą.
-
Aby oczyścić pokrywę przelewową,
należy umieścić ją na dzbanku przed
operacją usuwania osadów kamiennych i
pozwolić, aby roztwór oczyszczający
ekspres również oczyścił pokrywę.
Utylizacja
Nie należy wyrzucać starych lub
zepsutych urządzeń do domowego
kosza na śmieci, lecz oddawać je
do specjalnych punktów zbiórki.
Gwarancja
Na sprzęt SEVERIN udzielana jest 2-letnia
gwarancja, na podstawie i według warunków
karty gwarancyjnej wydanej przez
wyłącznego przedstawiciela SEVERIN w
Polsce, GAMMA Kluczbork.
Obsługę gwarancyjną i pogwarancyjną
zapewnia autoryzowana sieć serwisowa na
terenie całej Polski.
39
1 / 1

SEVERIN KA 4035 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi