-
Uwaga: Dzbanek termoizolujący jest
spichlerzem ciepła, najefektywniej i
najdłużej utrzymuje ciepło będąc
całkowicie napełniony. Przy częściowym
napełnieniu czas utrzymania ciepła jest
znacznie krótszy. Jeżeli dzbanek
termiczny przepłuczemy przed użyciem
gorącą wodą wówczas czas utrzymania
wysokiej temperatury kawy będzie
dłuższy.
Dzbanek termiczny z szklanym wkładem
W tym modelu wkład dzbanka
termoizolującego wykonany jest z
wysokogatunkowego szkła
termoizolującego, wszelkie skazy, rysy i
pęcherze nie mają wpływu na czas
utrzymania ciepła. Po nalaniu kawy
zakręcamy aż poczujemy opór.
Jeżeli szkło wkładu dzbanka termicznego
zostanie uszkodzone może dojść do jego
gwałtownego pęknięcia pod wpływem
próżni panującej pomiędzy jego ściankami.
Pęknięcie może nastąpić dopiero po jakimś
czasie od powstania uszkodzenia.
● Nigdy nie należy pić bezpośrednio z
dzbanka i trzymać go przy otworze za
wnętrze. Dzbanek należy zawsze
zakręcać nakrętką. Kawę można nalewać
bez zdejmowania zakrętki. Aby nalać
kawę należy odkręcić zakrętkę o _
obrotu w lewo. Dzbanek termiczny
należy chronić przed dziećmi.
Szkło wkładu termicznego nie pęknie, jeśli:
-
będziemy unikać wstrząsów, uderzeń i
nagłych różnic temperatur;
-
nie będziemy mieszali kawy wewnątrz
twardymi przedmiotami np. metalową
łyżką stołową;
-
nie będziemy myli termosu twardymi
szczotkami i szorującymi środkami
czyszczącymi;
-
nie będziemy przecierać dzbanka
termicznego szmatką – drobiny brudu
mogą spowodować rysy na szkle takie jak
powoduje nóż do szkła;
-
nie będziemy myli dzbanka w zmywarce
do naczyń;
-
nie będziemy wkładali dzbanka i
podgrzewali w nim kawy w kuchence
mikrofalowej.
Usuwanie kamienia
● Wszystkie urządzenia podgrzewające
wodę, raz na jakiś czas w zależności od
ilości składników mineralnych w wodzie i
częstości używania należy oczyszczać z
kamienia wapiennego.
● W przeciwnym razie ekspres będzie
funkcjonował nieprawidłowo, lub ulegnie
uszkodzeniu. W przypadku, gdy czas
zaparzania przedłuża się lub ekspres
pracuje głośniej, jest to pewny znak, że z
ekspresu należy usunąć kamień. Gdy
proces osiadania kamienia jest już zbyt
zaawansowany, usuwanie kamienia
raczej nie przyniesie oczekiwanego
efektu, a system zaparzania może
również ulec z tego powodu
rozszczelnieniu.
● Dlatego też, ekspres należy czyścić
regularnie, nie rzadziej niż co 30-40
parzeń kawy. Uszkodzenia ekspresu
wynikłe na skutek osadów kamiennych
nie stanowią podstawy do napraw
gwarancyjnych.
-
Do usuwania kamienia należy użyć
roztworu zimnej wody (wypełniającej
zbiornik do poziomu max.) i 2-3 łyżek
stołowych octu.
-
Do pojemnika na filtr należy włożyć
papierowy filtr bez kawy, dzbanek
ustawić w pozycji roboczej.
-
Ekspres do kawy włączyć i odczekać, aż
cała zawartość pojemnika wody
przepłynie do dzbanka tak jak normalnie
przy zaparzaniu kawy. W czasie procesu
czyszczenia mogą ulatniać się opary
roztworu, których nie należy wdychać.
Należy zadbać o dobrą wentylację
pomieszczenia. W razie potrzeby, proces
usuwania kamienia należy powtórzyć.
-
Dla przepłukania ekspresu ze środka
oczyszczającego należy przez instalację
wodną ekspresu przepuścić 2-3 razy
38