16
Lampki kontrolne
Włączony grzejnik dol ny
Przy tej pozycji pokrętła pie kar nik
re ali zu je ogrze wa nie wy łącz nie przy
uży ciu grzej ni ka dol ne go. Dopiekanie
ciast od spodu (np. ciasta wilgotne i
nadziewane owocami).
Włączony grzejnik dol ny i gór ny
Ustawienie pokrętła w tej po zy cji po
zwa la na re a li za cję na grze wa nia pie
kar ni ka spo so bem kon wen cjo nal nym.
Doskonale nadaje się do pieczenia
ciast, mięsa, ryb, chleba, pizzy (ko-
nieczne wstępne rozgrzanie piekarni-
ka oraz stosowanie ciemnych blachy)
pieczenie na jednym poziomie.
Włączony wen ty la tor,grzej nik dolny
i grzej nik górny
Przy tej pozycji pokrętła pie kar nik re
ali zu je funkcję ciasto. Pie kar nik kon
wen cjo nal ny z wentylato rem (funkcja
zalecana podczas pie cze nia).
.
OBSŁUGA
Włączenie piekarnika jest sy gna li zo wa ne za-
paleniem się dwóch lam pek kon tro l nych, żół-
tej i czer wo nej. Świe ce nie lamp ki kon tro l nej
koloru żółtego sy gna li zu je pra cę pie kar ni ka.
Zga śnię cie czer wo nej lamp ki kon tro l nej jest
sy gna łem uzyskania przez pie kar nik na sta
wio nej tem pe ra tu ry. O ile prze pi sy ku li nar ne
zalecają wkła da nie po tra wy do roz grza ne go
piekarnika, należy to uczynić nie wcześniej
jak po pierw szym zga śnię ciu czer wo nej
lamp ki kontrolnej. W trakcie pro wa dze nia
wypieku czerwona lampka będzie się okre
so wo włączać i wyłączać (utrzy my wa nie
tem pe ra tu ry wewnątrz komory piekarnika).
Lamp ka kon tro l na żółta może się rów nież
świe cić w po ło że niu po krę tła „Oświe tle nie
piekarnika”.
Ważne! Podczas realizowania szybkiego roz
grze wu w komorze piekarnika nie może znaj-
dować się blacha z cia stem ani inne elementy
nie sta no wią ce wyposażenia piekarnika.
0 Ustawienie zerowe
Niezależne oświetlenie pie kar ni ka
Poprzez ustawienie po krę tła w tej po
zy cji uzy sku je my oświe tle nie ko mo ry
piekarnika.
Włączony wentylator, opie kacz i
grzejnik górny
Wy ko rzy sta nie tej funkcji w prak ty ce
po zwa la na przy spie sze nie pro ce su
opie ka nia i po d nie sie nie wa lo rów
smakowych potraw.
Rozmrażanie
Włączony tylko wentylator, bez użycia
jakichkolwiek grzejników.
Szybki rozgrzew
Włączony grzejnik górny, opiekacz i
wentylator. Zastosowanie do wstęp-
nego nagrzewu piekarnika.
Wzmocniony opiekacz
(Supergrill))
Włączenie funk cji „wzmoc nio ne go
opie ka cza’’ po zwa la na pro wa dze nie
opie ka nia przy jed no cze śnie włą czo
nym grzej ni ku gór nym. Funk cja ta
po zwa la na uzy ska nie pod wyż szo
nej tem pe ra tu ry w górnej prze strze ni
ro bo czej pie kar ni ka, co po wo du je
moc niej sze przy ru mie nie nie po tra wy,
po zwa la jąc tak że na opie ka nie więk
szych jej porcji.
Włączony opiekacz
„Grilowanie” powierzchniowe, stosuje
się do opiekania małych porcji mięsa:
steki, sznycle, ryby, tosty, kiełbaski, za-
piekanki (grubość opiekanej potrawy
nie powinna być większa niż 23 cm
w trakcie pieczenia należy odwrócić
ją na drugą stronę).