Amica EBX 6521 AA Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PIEKARNIKA ELEKTRYCZNEGO
DO ZABUDOWY
Piekarnik uruchamiać dopiero po przeczytaniu tej instrukcji
INSTRUKCJA OBSŁUGI
IOAK-3093 / 8057241
(03.2018 / v4)
10152.3ETsbDHbQX
C
O
2
Masz wątpliwości? Nie wszystko, co przeczytałeś w instrukcji jest zrozumiałe -
za dzwoń do Centrum Serwisowego, gdzie uzyskasz wszechstronną pomoc.
tel. 801 801 800
Uwaga!
Piekarnik obsługiwać tylko po zapoznaniu się z niniejszeją instrukcją.
Piekarnik przeznaczony jest wyłącznie do użytku domowego.
Producent zastrzega sobie możliwość dokonywania zmian niewpływających na dzia-
ła nie urządzenia.
SZANOWNY KLIENCIE,
Piekarnik Amica to połączenie wyjątkowej łatwości obsługi i doskonałej efektywności. Po
prze czy ta niu instrukcji, obsługa piekarnika nie będzie problemem.
Piekarnik, który opuścił fabrykę był dokładnie sprawdzony przed zapakowaniem pod wzglę-
dem bezpieczeństwa i funkcjonalności na stanowiskach kontrolnych.
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji obsługi przed uruchomieniem urządzenia.
Przestrzeganie zawartych w niej wskazówek uchroni Państwa przed niewłaściwym użyt ko-
wa niem.
Instrukcję należy zachować i przechowywać tak, aby mieć ją zawsze pod ręką.
Należy dokładnie przestrzegać instrukcji obsługi w celu uniknięcia nieszczęśliwych wypad-
ków.
3
SPIS TREŚCI
Podstawowe informacje.........................................................................................2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa użytkowania........................................4
Jak oszczędzać energię...........................................................................................6
Wycofanie z eksploatacji.........................................................................................7
Opis wyrobu.........................................................................................................8
Charakterystyka wyrobu......................................................................................9
Instalacja..............................................................................................................11
Montaż piekarnika.................................................................................................11
Przyłączenie piekarnika do instalacji elektrycznej.................................................12
Obsługa...............................................................................................................13
Przed pierwszym włączeniem piekarnika..............................................................13
Pieczenie w piekarniku-porady praktyczne......................................................18
Potrawy testowe......................................................................................................20
Czyszczenie i konserwacja piekarnika..............................................................22
Postępowanie w sytuacjach awaryjnych..........................................................27
Dane techniczne..................................................................................................28
Gwarancja, obsługa posprzedażna.....................................................................29
4
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Uwaga.Urządzenie i jego dostępne części stają się gorące
podczas użycia. Możliwość dotknięcia elementów grzejnych
powinno być objęte szczególną troską. Dzieci poniżej 8 roku
życia powinny trzymać się z daleka, chyba że są pod stałą
opieką.
Niniejszy sprzęt może być używany przez dzieci w wieku od
8 lat i wyżej i osoby z ograniczeniami zycznymi, czuciowymi
albo umysłowymi albo brakiem doświadczenia i wiedzy, jeśli
odbywa się pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytko-
wania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za
ich bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby
nie bawiły się sprzętem. Sprzątanie i czynności obsługowe
nie powinny być robione przez dzieci bez nadzoru.
Podczas użytkowania sprzęt staje się gorący. Zaleca się
zachowanie ostrożności, aby unikać dotykania gorących
elementów wewnątrz piekarnika.
Dostępne części mogą stać się gorące podczas użytkowania.
Zaleca się trzymanie małych dzieci z dala od urządzenia.
Uwaga. Nie używać szorstkich środków czysz czą cych lub
ostrych metalowych przed mio tów do czyszczenia szkła
drzwi, gdyż mogą porysować powierzchnię, co może dopro-
wadzić do popękania szkła.
Uwaga. Aby uniknąć możliwości porażenia prą dem elek-
trycznym, przed wymianą lamp ki na le ży upewnić się, czy
sprzęt jest wy łą czo ny.
Do czyszczenia piekarnika nie wolno używać sprzętu do
czyszczenia parą.
5
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
l Należy, zwrócić uwagę, aże by drob ny sprzęt go spo dar stwa do mo we go wraz z
przewodami nie dotykał bez po śred nio do roz grza ne go piekarnika, gdyż izolacja
tego sprzę tu nie jest odporna na działanie wysokich tem pe ra tur.
l Nie należy po zo sta wiać piekarnika bez nadzoru podczas pieczenia. Oleje
i tłuszcze mogą ulec zapaleniu wskutek przegrzania.
l Nie należy stawiać na otwartych drzwiach piekarnika naczyń o ma sie prze kra cza cej
15 kg.
l Zabrania się użytkowania piekarnika niesprawnego technicznie. Wszel kie uster ki
mogą być usuwane wy łącz nie przez osobę po sia da sto sow ne upraw nie
nia.
l W każdej sytuacji spo wo do wa nej usterką techniczną, należy bez względ nie odłą
czyć za si la nie elek trycz ne piekarnika.
l Urządzenie może być stosowane wyłącznie do celów, do jakich zostało zapro-
jektowane. Wszelkie inne zastosowania ( np. ogrzewanie pomieszczeń) należy
uznać za niewłaściwe i niebezpieczne.
Niebezpieczeństwo poparzenia! Podczas otwierania drzwi
piekarnika może wydostawać się gorąca para. W trakcie lub
po zakończeniu gotowania należy ostrożnie otwierać drzwi
piekarnika. Przy otwieraniu nie nachylać się nad drzwiami.
Należy pamiętać, że para w zależności od temperatury może
być niewidoczna.
6
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ
Kto korzysta z energii w
spo sób od po wie dzial ny,
chroni nie tylko do mo wy
budżet, lecz działa świa
do mie na rzecz śro do wi
ska na tu ral ne go. Dla te go
po móż my, oszczę dzaj my
ener gię elek trycz ną! A czyni się to w nastę-
pujący sposób:
lUnikanie niepotrzebnego „za glą da nia do
przygotowywanych potraw”.
Nie otwierać niepotrzebnie często drzwi pie
kar ni ka.
lUżywanie piekarnika tylko w przy pad ku
większych ilości potraw.
Mięso o wadze do 1 kG daje się przy rzą dzić
oszczędniej w garnku na płycie kuchennej.
lWykorzystanie ciepła resztkowego pie-
kar ni ka.
W przypadku czasów przyrządzania dłuż
szych niż 40 minut bezwzględnie wy łą czać
piekarnik na 10 minut przed koń cem przy
rzą dza nia.
Uwaga! W przypadku zastosowania
pro gra ma to ra nastawiać odpowiednio
krót sze cza sy przyrządzania potraw.
lStaranne za my ka nie drzwi pie kar ni ka.
Ciepło ulatuje poprzez znaj du ce się na
uszczel kach drzwi czek za bru dze nia. Naj le
piej jest usu wać je od razu.
lNie wbudowywanie piekarnika w bez po-
śred niej bli sko ści chło dzia rek/za mra ża rek.
Zużycie energii elektrycznej przez nie nie po
trzeb nie wzrasta.
7
Urządzenie na czas trans
por tu zostało za bez pie czo ne
przed uszko dze niem przez
opa ko wa nie. Po roz pa ko wa
niu urzą dze nia pro si my Pań
stwa o usu nię cie ele men tów
opa ko wa nia w spo sób nie
za gra ża cy śro do wi sku.
Wszystkie materiały za sto so wa ne do opa
ko wa nia nie szko dli we dla środowiska
na tu ral ne go, w 100% nadają się do odzysku
i oznakowano je od po wied nim symbolem.
Uwaga!Materiały opa ko wa nio we(wo recz ki
po li ety le no we, kawałki sty ro pia nu itp.) na le
ży w trakcie rozpakowywania trzy mać z dala
od dzieci.
ROZPAKOWANIE
WYCOFANIE Z EKSPLOATACJI
To urządzenie jest oznaczone
zgodnie z Dyrektywą Europej-
ską 2002/96/WE oraz polską
Ustawą o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym
symbolem przekreślonego
kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje, że sprzęt ten,
po okresie jego użytkowania nie może być
umieszczany łącznie z innymi odpadami po-
chodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go
prowadzącym zbieranie zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego. Prowadzą-
cy zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki,
sklepy oraz gminne jednostki, tworzą odpo-
wiedni system umożliwiający oddanie tego
sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzę-
tem elektrycznym i elektronicznym przyczynia
się do uniknięcia szkodliwych dla zdrowia
ludzi i środowiska naturalnego konsekwencji,
wynikających z obecności składników niebez-
piecznych oraz niewłaściwego składowania i
przetwarzania takiego sprzętu.
8
C
O
OPIS WYROBU
Pokrętło
wyboru funkcji
piekarnika
Zegar
elektroniczny
Pokrętło regulatora
temperatury
Lampka kontrolna
termoregulatora
Lampka kontrolna
pracy piekarnika
9
CHARAKTERYSTYKA WYROBU
Tabela dostępnego wyposażenia w zależnosci od modelu
Typ kuchni
Elementy grzejne i funkcjonalne piekarnika
grzejnik górny + dolny
opiekacz
rożen obrotowy
wentylator
grzejnik termoobiegu
wentylator chłodzący
l
l
l
l
Zegar elektroniczny
Tab przyciski
Tsb sensory
l
Pokrętła
standard
schowane w panelu
schowane w panelu podświetlane
l
Elementy w komorze piekarnika
prowadnice druciane
prowadnice teleskopowe
wkłady katalityczne
l
Akcesoria
ruszt, drabinka suszarnicza
blacha do pieczywa płytka
blacha do pieczeni głęboka
widelec i ramka rożna
1
1
1
Opis modeli w niniejszej instrukcji obsługi został opracowany na podstawie danych znanych w okresie
redagowania tekstu. Przedstawiono w niej wszystkie elementy wyposażenia. Ich obecność w danym
modelu zależy od wersji i wyposażenia. Powyższa tabela pozwoli Państwu na dokładne zapoznanie się
z wyposażeniem danego modelu.
10152.3ETsbDHbQX
10
Prowadnice druciane
CHARAKTERYSTYKA WYROBU
Akcesoria
Blacha do pieczywa
Ruszt do grilla
(drabinka suszarnicza)
Widelec i ramka rożna
Blacha do pieczeni
Dodatkowe oznaczenia i symbole oznaczają szczegóły wystroju kuchni:
l wykonanie kolorystyczne białe  W
l front z pasami „aluinox”  Sr
l piekarnik w wykonaniu inox  X
l piekarnik z elementami frontu ze szkła lustrzanego  Sp
l komora piekarnika w kolorze szarym  Q
l komora piekarnika pokryta emalią Aqualytic  Qa
11
Montaż piekarnika
l Pomieszczenie kuchenne po win no być
suche i prze wiew ne oraz po sia dać spraw
we nty la cję, a usta wie nie pie kar ni ka
po win no gwa ran to wać swo bod ny do stęp
do wszystkich ele men tów ste ro wa nia.
l Piekarnik jest zbudowany w klasie Y. Me
ble do za bu do wy mu szą mieć okła dzi
oraz kle je do jej przy kle je nia od por ne
na tem pe ra tu 100°C. Nie speł nie nie
tego wa run ku może spo wo do wać zde
for mo wa nie po wierzch ni lub od kle je nie
okła dzi ny.
INSTALACJA
l Przygotować otwór w meblu o wy mia rach
podanych na rysunkach: Azabudowa
pod blatem, Bzabudowa wysoka.
W przypadku istnienia w szafce ścia ny
tylnej należy w niej wyciąć otwór pod
przy łą cze elektryczne.
l Wsunąć piekarnik całkowicie w otwór
za bez pie cza jąc go przed wysunięciem
czte re ma wkrętami (Rys.C).
Rys.A
Rys.B
Uwaga:
Montażu dokonać przy odłączonym
za si la niu elek trycz nym.
Rys.C
12
INSTALACJA
l Piekarnik przystosowany jest fa brycz nie
do za si la nia prą dem prze mien nym, jed no
fa zo wym (230V 1N~50 Hz) i wy po sa żo ny
w prze wód przy łą cze nio wy 3 x 1,5 mm
2
o
dłu go ści około 1,5 m z wtycz ze sty kiem
ochron nym.
Przyłączenie piekarnika do
instalacji elektrycznej
l Gniazdo przyłączeniowe instalacji elek
trycz nej musi być wyposażone w bo lec
ochron ny. Po usta wie niu pie kar ni ka wy
ma ga się, aby gniaz do przy łą cze nio we
in sta la cji elek trycz nej było do stęp ne dla
użyt kow ni ka.
l Przed podłączeniem piekarnika do gniaz
da na le ży sprawdzić, czy:
bezpiecznik oraz instalacja elektryczna
wytrzymają obciążenie kuchni, obwód
za si la cy gniazdo wty ko we po wi nien
być za bez pie czo ny bez piecz ni kiem min.
16A,
instalacja elektryczna wyposażona jest w
skuteczny system uziemiający spełniający
wymagania aktualnych norm i przepi-
sów,
Przed dokonaniem przyłączenia pie kar ni ka
do instalacji elektrycznej, należy zapoznać
się z informacjami zawartymi na tabliczce
znamionowej.
Uwaga! Jeżeli przewód zasilający nie od łą
czal ny ulegnie uszkodzeniu, to powinien on
być wymieniony u wytwórcy lub w spe cja li
stycz nym zakładzie naprawczym albo przez
wykwalikowaną osobę w celu unik nię cia
zagrożenia.
Po zainstalowaniu piekarnika powinna być
dostępna wtyczka.
13
Przed pierwszym włączeniem pie-
karnika
l usunąć elementy opakowania, oczyścić
ko mo piekarnika ze środ ków kon ser
wa cji fabrycznej,
l wyjąć wyposażenie piekarnika i umyć
w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do
mycia naczyń,
l włączyć wentylację w po miesz cze niu lub
otworzyć okno,
l delikatnie wcisnąć pokrętło i przekręcić w
prawo na pozycję lub (patrz roz-
dział: Działanie programatora i sterowanie
piekarnikiem),
l wygrzać piekarnik (w temp. 250°C, ok.
30 min.), usunąć za bru dze nia i dokładnie
umyć.
Ważne!
Komorę piekarnika należy myć tyl ko
przy uży ciu cie płej wody z do dat kiem
nie wiel kiej ilości płynów do my cia
na czyń.
OBSŁUGA
Pokrętła „schowane” w panelu ste ro wa nia,
w celu wybrania funkcji na le ży:
1.de li kat nie wcisnąć pokrętło i pu ścić,
2. usta wić na wybraną funkcję.
Oznakowanie po krę tła na jego ob wo dzie
od po wia da ko lej nym funkcjom re ali zo wa nym
przez piekarnik.
1
2
Ważne!
Programator elektroniczny Tsb wy po
sa żo ny jest w sen so ry ob słu gi wa ne
przez do tknię cie pal cem ozna ko wa
nych po wierzch ni.
Każde przesterowanie sensora po twier
dza ne jest sygnałem aku stycz nym.
Powierzchnie sensorów należy utrzy
my wać w czystości.
Uwaga! Zdjąć folię ochronną z prowadnic
teleskopowych przed włączeniem piekar-
nika.
14
Zegar elektroniczny z minutnikiem
Ustawienie czasu bieżącego
Po włączeniu do sieci albo ponownym za
łą cze niu po za ni ku na pię cia wyświetlacz
wska zu je pulsujące 0.00,
l nacisnąć sensor MENU, na wyświetlaczu
będzie pulsować kropka pomiędzy cyfra-
mi,
l ustawić bieżący czas ko rzy sta jąc z sen-
sorów < >.
Po upływie ok.7 sek. od zakończenia czyn no
ści ustawiania czasu, nowe dane zo sta za-
pamiętane, a kropka przestanie pulsować.
Korektę czasu można wykonać później na ci
ska jąc sensor MENU, kropka zacznie pul so
wać. Czas moż na ko ry go wać tak długo jak
kropka będzie pulsować.
MENU  sensor wyboru funkcji pracy
<  sensor minus
>  sensor plus
Sensory
Minutnik
Minutnik może być uaktywniony w każdym
mo men cie. Zakres nastaw minutnika wynosi
do 99 minut i 50 sekund, z dokładnością do
10 sekund.
Aby nastawić minutnik należy:
l nacisnąć sensor >, na wyświetlaczu bę
dzie pulsować symbol :
l ustawić czas minutnika sensorami < >.
Wyświetlacz wskazuje ustawiony czas mi nut
ni ka oraz aktywną funkcję pracy .
Po upływie nastawionego czasu włącza się
sy gnał dźwiękowy i pulsuje ,
l nacisnąć sensor > lub MENU w celu wy
łą cze nia sygnału, funkcja zgaśnie, a
wy świe tlacz wska zu je czas bieżący.
Jeśli sygnał dźwiękowy nie zostanie wyłą-
czony ręcznie, wyłączy się au to ma tycz nie
po ok. 7 minutach.
W każdej chwili można skasować usta wie nia
minutnika:
l sensorem MENU wybrać funkcję minutni-
ka,
l nacisnąć jednocześnie sensory < >.
OBSŁUGA
0000
MENU
0000
MENU
15
Piekarnik może być na grze wa ny przy po mo
cy grzej ni ka dolnego i górnego, opiekacza.
Ste ro wa nie pra tego pie kar ni ka od by wa się
przy pomocy po krę tła ro dza ju pra cy pie kar ni
ka ustawienie po le ga na ob ce niu po krę tła
na wybraną funk cję,
oraz pokrętła regulacji temperatury  usta ie
nie polega na obróceniu pokrętła na wy bra
wartość temperatury.
Wyłączenie następuje poprzez usta wie nie
obu po krę teł w po zy cji „ l” / „0”.
Uwaga!
Włączenie nagrzewania(grzejnika itp.)
przy załączeniu któ rej kol wiek z funk cji
piekarnika nastąpi dopiero po usta wie
niu tem pe ra tu ry.
OBSŁUGA
5050
100
150
200
250
0
Blokowanie sensorów
Jeśli żaden sensor nie jest naciskany przez
dłużej niż 7 sekund, sensory są blokowane.
Aby je odblokować należy nacisnąć MENU
lub > na dłużej niż 2 sekundy.
Zmiana tonu sygnału dźwiękowego
Aby zmienić ton sygnału należy nacisnąć 2
razy MENU. Wyświetlacz pokaże „ton n”. Ton
można zmieniać naciskając sensor <.
88 88
MENU
Piekarnik z wymuszonym obiegiem
powietrza
(grzejnik dolny + grzejnik górny
+ wentylator)
16
Lampki kontrolne
Włączony grzejnik dol ny
Przy tej pozycji pokrętła pie kar nik
re ali zu je ogrze wa nie wy łącz nie przy
uży ciu grzej ni ka dol ne go. Dopiekanie
ciast od spodu (np. ciasta wilgotne i
nadziewane owocami).
Włączony grzejnik dol ny i gór ny
Ustawienie pokrętła w tej po zy cji po
zwa la na re a li za cję na grze wa nia pie
kar ni ka spo so bem kon wen cjo nal nym.
Doskonale nadaje się do pieczenia
ciast, mięsa, ryb, chleba, pizzy (ko-
nieczne wstępne rozgrzanie piekarni-
ka oraz stosowanie ciemnych blachy)
pieczenie na jednym poziomie.
ączony wen ty la tor,grzej nik dolny
i grzej nik górny
Przy tej pozycji pokrętła pie kar nik re
ali zu je funkcję ciasto. Pie kar nik kon
wen cjo nal ny z wentylato rem (funkcja
zalecana podczas pie cze nia).
.
OBSŁUGA
Włączenie piekarnika jest sy gna li zo wa ne za-
paleniem się dwóch lam pek kon tro l nych, żół-
tej i czer wo nej. Świe ce nie lamp ki kon tro l nej
koloru żółtego sy gna li zu je pra pie kar ni ka.
Zga śnię cie czer wo nej lamp ki kon tro l nej jest
sy gna łem uzyskania przez pie kar nik na sta
wio nej tem pe ra tu ry. O ile prze pi sy ku li nar ne
zalecają wkła da nie po tra wy do roz grza ne go
piekarnika, należy to uczynić nie wcześniej
jak po pierw szym zga śnię ciu czer wo nej
lamp ki kontrolnej. W trakcie pro wa dze nia
wypieku czerwona lampka będzie się okre
so wo włączać i wyłączać (utrzy my wa nie
tem pe ra tu ry wewnątrz komory piekarnika).
Lamp ka kon tro l na żółta może się rów nież
świe cić w po ło że niu po krę tła „Oświe tle nie
piekarnika”.
Ważne! Podczas realizowania szybkiego roz
grze wu w komorze piekarnika nie może znaj-
dować się blacha z cia stem ani inne elementy
nie sta no wią ce wyposażenia piekarnika.
0 Ustawienie zerowe
Niezależne oświetlenie pie kar ni ka
Poprzez ustawienie po krę tła w tej po
zy cji uzy sku je my oświe tle nie ko mo ry
piekarnika.
Włączony wentylator, opie kacz i
grzejnik górny
Wy ko rzy sta nie tej funkcji w prak ty ce
po zwa la na przy spie sze nie pro ce su
opie ka nia i po d nie sie nie wa lo rów
smakowych potraw.
Rozmrażanie
Włączony tylko wentylator, bez użycia
jakichkolwiek grzejników.
Szybki rozgrzew
Włączony grzejnik górny, opiekacz i
wentylator. Zastosowanie do wstęp-
nego nagrzewu piekarnika.
Wzmocniony opiekacz
(Supergrill))
Włączenie funk cji „wzmoc nio ne go
opie ka cza’’ po zwa la na pro wa dze nie
opie ka nia przy jed no cze śnie włą czo
nym grzej ni ku gór nym. Funk cja ta
po zwa la na uzy ska nie pod wyż szo
nej tem pe ra tu ry w górnej prze strze ni
ro bo czej pie kar ni ka, co po wo du je
moc niej sze przy ru mie nie nie po tra wy,
po zwa la jąc tak że na opie ka nie więk
szych jej porcji.
Włączony opiekacz
„Grilowanie” powierzchniowe, stosuje
się do opiekania małych porcji mięsa:
steki, sznycle, ryby, tosty, kiełbaski, za-
piekanki (grubość opiekanej potrawy
nie powinna być większa niż 23 cm
w trakcie pieczenia należy odwrócić
ją na drugą stronę).
17
W celu włączenia opiekacza na le ży:
l ustawić pokrętło piekarnika w po zy cji
ozna czo nej symbolem ,
l wygrzewać piekarnik przez ok. 5 mi nut
(przy za mknię tych drzwiach piekarnika).
l włożyć do piekarnika blachę z po tra na
wła ści wy poziom ro bo czy, a w przy pad ku
opie ka nia na ru szcie należy umieścić na
po zio mie bez po śred nio niższym (po ni żej
rusz tu) bla chę na ście ka cy tłuszcz,
l zamknąć drzwi pie kar ni ka.
OBSŁUGA
Użytkowanie opiekacza
Proces opiekania następuje w wy ni ku dzia
ła nia na po tra promieni pod czer wo nych,
emi to wa nych przez roz ża rzo ny grzejnik
opie ka cza.
Uwaga!
Opiekanie należy pro wa dzić przy za-
mkniętych drzwiach piekarnika.
Gdy użytkowany jest opiekacz, czę ści
dostępne mogą stać się gorące.
Zaleca się nie dopuszczać dzieci do
piekarnika.
Użytkowanie rożna*
Rożen pozwala na obrotowe opie ka nie po
traw w pie kar ni ku. Służy głów nie do opie ka nia
drobiu, sza szły ków, kieł ba sek itp. po traw.
Włączenie i wy łą cze nie na du rożna na stę
pu je jed no cze śnie z włą cze niem i wy łą cze
niem funk cji opie ka nia.
Przy korzystaniu z tych funkcji w trakcie
opie ka nia mogą występować chwilowe za
trzy ma nia silnika roż na lub zmiana kie run ku
ob ra ca nia. Po wyż sze nie wpły wa na funk cjo
nal ność i jakość opiekania.
Uwaga!
Rożen nie posiada od dziel ne go po
krę tła sterowania.
Opiekanie należy pro wa dzić przy za-
mkniętych drzwiach pie kar ni ka.
Przygotowanie potrawy na rożnie:
l umieścić potrawę na pręcie roż na i unie
ru cho mić ją przy po mo cy wi del ców,
l ramkę rożna wsunąć w pie kar nik na po
zio mie roboczym 3 od dołu,
l koniec pręta rożna wsunąć w sprzę gło
na du , zwra ca jąc uwagę aże by rowek
me ta lo wej czę ści uchwy tu roż na opierał
się na ramce,
l wykręcić rękojeść,
l wsunąć blachę na najniższy po ziom
ko mo ry pie kar ni ka i przymknąć drzwi.
l za mknąć drzwi piekarnika.
* w wybranych modelach
Dla funkcji opiekanie i wzmocnione opie-
ka nie temperaturę na le ży usta wić maksy-
malnie na 250
o
C, a dla funkcji opiekanie z
wen ty la to rem maksymalnie na 190
o
C.
18
PIECZENIE W PIEKARNIKU - PORADY PRAKTYCZNE
Wypieki
l zaleca się, prowadzenie wypieków ciast na blachach, sta no wią cych wyposażenie
fabryczne kuchni,
l wypieki można prowadzić również w formach i blachach han dlo wych, które
należy ustawić na drabince su szar ni czej, do wypieku zaleca się stosować
bla chy w kolorze czarnym, które lepiej przewodzą ciepło i skra ca ją czas
pie cze nia,
l nie zalecamy do stosowania form i blach o powierzchni jasnej i błysz czą cej w
przy pad ku korzystania z nagrzewu kon wen cjo nal ne go(grzej nik górny + dolny)
sto so wa nie tego typu form może po wo do wać nie do pie ka nie spodu cia sta,
l przy korzystaniu z funkcji termoobieg nie jest konieczne wstęp ne na grza nie
komory piekarnika, dla pozostałych typów grzania przed wło że niem wypieku
komorę pie kar ni ka należy rozgrzać,
l przed wyjęciem ciasta z piekarnika należy sprawdzić ja kość wypieku przy po-
mocy drewnianego patyczka (przy pra wi dło wym wypieku po nakłuciu ciasta,
powinien być suchy i czysty),
l wskazane jest pozostawienie wypieku w piekarnika po jego wy łą cze niu jeszcze
przez ok. 5 min.,
l temperatury wypieków wykonywanych przy zastosowaniu funk cji ter mo obieg
z reguły ok. 20 – 30 stopni niższe w sto sun ku do pie cze nia konwencjonalnego
(z za sto so wa niem grzej ni ków górnego i dol ne go),
l parametry wypieków podane w tabeli są orientacyjne i można je ko ry go wać w
zależności od własnych doświadczeń i upodo bań ku li nar nych,
l jeżeli informacje podawane w książkach kucharskich znacz nie od bie ga od
wartości zamieszczonych w in struk cji obsługi prosimy o kierowanie się zapisami
w instrukcji.
Pieczenie mięs
l w piekarniku należy przygotowywać porcje mięsa po wy żej 1 kg, mniej sze ka
wał ki zaleca się przyrządzać na pły cie grzejnej
l do pieczenia zaleca się stosować naczynia żaroodporne, również uchwyty tych
na czyń muszą być odporne na działanie wysokiej tem pe ra tu ry,
l przy pieczeniu na drabince suszarniczej lub ruszcie zaleca się na naj niż szym
po zio mie umieścić blachę do pieczeni z nie wiel ką ilością wody,
l przynajmniej raz w połowie czasu pieczenia zaleca się od wró cić mię so na dru
stro nę, w trakcie pieczenia należy także okresowo pod le wać mięso po wsta cym
so sem lub gorąca – sło ną wodą, mięsa nie wol no po le wać zim ną wodą.
19
PIECZENIE W PIEKARNIKU - PORADY PRAKTYCZNE
Rodzaj
wypieku
potrawy
Funkcja
piekarnika
Temperatura Poziom Czas [min]
160  200 2 - 3 30 - 50
150 3 25 - 35
160  170
1)
3 25 - 40
2)
155 - 170
1)
3 25 - 40
2)
220 - 240
1)
2 15 - 25
210 - 220 2 45  60
190 2 - 3 60  70
230 - 250 4 14 - 18
225 - 250 2 120 - 150
160  230 2 90 - 120
180 - 190 2 70 - 90
160  180 2 45  60
190 - 210 2 40 - 50
170 - 190 3 40 - 50
Piekarnik z wymuszonym obiegiem powietrza (grzejnik dolny + grzejnik górny + wentylator)
Czasy obowiązują, jeżeli nie podano inaczej dla nierozgrzanej komory. Dla rozgrzanego piekarnika
podane czasy należy skrócić o ok. 510 minut.
1)
Rozgrzej pusty piekarnik
2)
Podane czasy dotyczą wypieków w małych foremkach
Uwaga: Parametry podane w tabeli orien ta cyj ne i można je ko ry go wać w za leż no ści od wła snych
doświadczeń i upodo bań kulinarnych.
20
POTRAWY TESTOWE. Zgodnie z normą EN 60350-1.
Rodzaj
potrawy
Akceoria Poziom Funkcja
grzania
Temperatura
(
0
C)
Czas
wypieku
2)
(min.)
Małe ciasta
Blacha
do pieczywa
3 160  170
1)
25 - 40
2)
Blacha
do pieczywa
3 155 - 170
1)
25 - 40
2)
Blacha
do pieczywa
3 155 - 170
1)
25 - 40
2)
Blacha
do pieczywa
Blacha
do pieczeni
2 + 4
2  blacha do
pieczywa lub
pieczeni
4  blacha do
pieczywa
155 - 170
1)
25 - 50
2)
Kruche ciasto
(paski)
Blacha
do pieczywa
3 150  160
1)
30 - 40
2)
Blacha
do pieczywa
3 150 - 170
1)
25 - 35
2)
Blacha
do pieczywa
3 150 - 170
1)
25 - 35
2)
Blacha
do pieczywa
Blacha
do pieczeni
2 + 4
2  blacha do
pieczywa lub
pieczeni
4  blacha do
pieczywa
160  175
1)
25 - 35
2)
Biszkopt
beztłuszczowy
Ruszt + forma
do ciasta
powlekana
na czarno
Ø 26 cm
3 170 - 180
1)
30 - 45
2)
Szarlotka
Ruszt + dwie
formy do ciasta
powlekane
na czarno
Ø 20 cm
2
formy na
ruszcie
umieszczono
po przekątnej
prawy tył, lewy
przód
180 - 200
1)
50 - 70
2)
Pieczenie ciast
1)
Rozgrzej pusty piekarnik, nie używaj funkcji szybkiego rozgrzewu.
2)
Czasy obowiązują, jeżeli nie podano inaczej dla nierozgrzanej komory. Dla rozgrzanego piekarnika
podane czasy należy skrócić o ok. 510 minut.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Amica EBX 6521 AA Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi