9
PL
OBSŁUGA
Elementy wyposażenia (Rys. 1)
1. Korpus górny (pokrywa)
2. Lampka zasilania (pomarańczowa)
3. Lampka gotowości (zielona)
4. Korpus dolny (podstawa)
5. Zamek
6. Płyta grzejna górna
7. Płyta grzejna dolna
8. Nóżka (funkcja rozłożonego grilla)
9. Wkładki Gofry (2 szt.)
10. Wkładki Tosty (2 szt.)
11. Wkładki Grill (2 szt.)
Użytkowanie opiekacza (na przykładzie wkła-
dek do tostów)
l Podłącz urządzenie do gniazda zasilania, za-
pali się pomarańczowa kontrolka.
l Odczekaj kilka minut, aż urządzenie osiągnie
maksymalną temperaturę płyt grzejnych (za-
pali się zielona kontrolka).
l Otwórz opiekacz zwalniając zamek urządze-
nia.
l Jedną kromkę chleba posmaruj cienką war-
stwą oleju roślinnego lub masła i ułóż ją po-
smarowaną częścią do dołu na dolnej płycie
grzejnej. Na kromkę połóż dodatki. Na tak
przygotowany zestaw połóż drugą kromkę
pieczywa. Posmaruj jej górną część olejem
roślinnym lub masłem.
l Ostrożnie zamknij opiekacz. W przypad-
ku trudności z zamknięciem należy usunąć
część dodatków. Urządzenie nie może się
zamykać z trudnością, może to spowodować
jego uszkodzenie.
l Po upływie kilku minut (czas zapiekania zale-
ży od przepisu wg, którego przygotowywane
są kanapki i od upodobań użytkownika) –
otworzyć opiekacz i wyjąć zapiekaną kanap-
kę. Przy wyjmowaniu kanapki z opiekacza
należy uważać:
aby nie oparzyć się (płyty grzejne opiekacza
są gorące),
aby nie uszkodzić warstwy płyt grzejnych –
należy posługiwać się sztućcami drewniany-
mi, odpornymi na wysoką temperaturę,
l Po zakończeniu zapiekania, wyłączyć opie-
kacz poprzez wyciągnięcie wtyczki przewodu
przyłączeniowego z gniazdka.
Uwaga: Przy spożywaniu kanapek bezpo-
średnio po zakończeniu opiekania należy
uważać, aby nie poparzyć się, gdyż kanapki,
nadzienie, czy dodatki mogą być gorące.
Wymiana wkładek opiekacza
l Każda z wkładek (wkładka podstawy oraz
wkładka pokrywy) posiada dwa zamki mocu-
jące element w korpusie urządzenia.
l Wkładki można wymieniać tylko po całkowi-
tym ostygnięciu urządzenia.
l Po naciśnięciu dwóch przycisków (Rys. 3)
wkładkę można wyciągnąć. W jej miejsce
należy wpiąć inne wkładki.
Uwaga: Nie należy stosować dwóch wkładek
o różnych zastosowaniach. Należy używać
tylko wkładek dostarczonych przez produ-
centa wraz z urządzeniem.
Użytkowanie wkładek do gofrów
l Ciasto do gofrów należy przygotować wg
własnego przepisu.
l Wkładki należy posmarować tłuszczem
roślinnym, ułatwi to wyciągnięcie gofrów po
upieczeniu.
l Podczas napełniania wkładek ciastem, nale-
ży zwrócić szczególną uwagę, by ciasto nie
przedostało się pod wkładkę może to grozić
porażeniem i/lub pożarem. Należy mieć na
uwadze fakt, że ciasto zwiększy swoją obję-
tość podczas wypieku.
l Czas pieczenia zależy od indywidualnych
preferencji kulinarnych, zazwyczaj trwa to
kilka minut.
Użytkowanie wkładek grillowych
l Jeżeli grillowana potrawa jest zbyt gruba aby
zamknąć urządzenie, należy zmniejszyć jego
porcję.
l Urządzenie można użytkować w dwóch
wersjach tj. jako grill obustronny (potrawa
jest zamykana wewnątrz urządzenia) lub
jako grill otwarty Rys. 3 (należy w takim
wypadku wysunąć nóżkę grilla (Rys. 1. poz.
8).
l Przy opcji grilla otwartego, należy zwrócić
uwagę, by tłuszcz z potrawy nie spływał pod
wkładkę grillową. Może to grozić porażeniem
i/lub pożarem.