Zanussi ZCV560NW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PL
Instrukcja obsługi
Kuchenka
ZCV560N
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa _ _ 2
Opis urządzenia _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Przed pierwszym użyciem _ _ _ _ _ _ _ _ _ 7
Płyta grzejna – codzienna eksploatacja _ _ 7
Płyta grzejna – przydatne rady i wskazówki
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 7
Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8
Piekarnik – codzienna eksploatacja _ _ _ _ 9
Piekarnik – przydatne rady i wskazówki _ _ 9
Piekarnik – konserwacja i czyszczenie _ 13
Co zrobić, gdy… _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 14
Instalacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 15
Ochrona środowiska _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 16
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji
urządzenia należy uważnie przeczytać in-
strukcję obsługi:
•ze względu na własne bezpieczeństwo
oraz bezpieczeństwo mienia,
•ze względu na ochronę środowiska,
aby zapewnić prawidłowe działanie urzą-
dzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z urzą-
dzeniem – również w przypadku jego od-
sprzedaży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
uszkodzenia spowodowane nieprawidłową in-
stalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, umysłowych lub
sensorycznych
•Urządzenie może być obsługiwane przez
dzieci w wieku 8 lat lub starsze oraz osoby
o ograniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych lub umysłowych, a także
nieposiadające wiedzy lub doświadczenia,
jeśli będą one nadzorowane lub zostaną
poinstruowane w zakresie bezpiecznego
korzystania z tego urządzenia i będą świa-
dome związanych z tym zagrożeń. Dzieci
nie mogą bawić się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowy-
wać poza zasięgiem dzieci. Istnieje ryzyko
uduszenia lub odniesienia obrażeń.
Podczas pracy urządzenia lub gdy jego
drzwi są otwarte, dzieci i zwierzęta domo-
we powinny znajdować się w bezpiecznej
odległości od urządzenia. Istnieje ryzyko
odniesienia obrażeń mogących skutkować
trwałym kalectwem.
•Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady
uruchomienia lub blokady przycisków, na-
leży jej używać. Zapobiega to przypadko-
wemu włączeniu urządzenia przez dzieci
lub zwierzęta domowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
•Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia ob-
rażeń i uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Warunki regulacji niniejszego urządzenia
opisano na etykiecie (lub tabliczce znamio-
nowej).
Instalacji i podłączenia urządzenia może
dokonać tylko uprawniony technik. Należy
skontaktować się z autoryzowanym punk-
tem serwisowym. Pozwoli to uniknąć za-
grożenia poważnych uszkodzeń lub obra-
żeń ciała.
•Należy upewnić się, że urządzenie nie ule-
gło uszkodzeniu podczas transportu. Nie
należy podłączać uszkodzonego urządze-
2
nia. W razie potrzeby skontaktować się z
dostawcą.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć z
urządzenia cały materiał opakowaniowy,
naklejki i folię. Nie usuwać tabliczki zna-
mionowej. Może to spowodować utratę
gwarancji.
•Należy w pełni przestrzegać przepisów
prawnych, rozporządzeń, dyrektyw oraz
norm obowiązujących w kraju użytkowania
urządzenia (zasady i przepisy dotyczące
bezpieczeństwa, recyklingu, bezpieczeń-
stwa instalacji elektrycznych lub gazowych
itp.).
Zachować ostrożność podczas przenosze-
nia urządzenia. Urządzenie jest ciężkie.
Zawsze używać rękawic ochronnych. Nig-
dy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Upewnić się, że podczas instalacji urzą-
dzenie jest odłączone od źródła zasilania
(jeśli dotyczy).
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
Nie ustawiać urządzenia na cokole.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Instalacji i podłączenia urządzenia może
dokonać tylko uprawniony elektryk. Należy
skontaktować się z autoryzowanym punk-
tem serwisowym. Pozwoli to uniknąć ryzy-
ka poważnych uszkodzeń lub obrażeń cia-
ła.
•Urządzenie musi zostać uziemione.
Upewnić się, że parametry elektryczne
podane na tabliczce znamionowej są zgod-
ne z parametrami domowej instalacji elek-
trycznej.
Informacja dotycząca wymaganego napię-
cia znajduje się na tabliczce znamionowej.
Konieczne jest również zastosowanie od-
powiednich wyłączników obwodu zasilania,
takich jak: wyłączniki automatyczne, bez-
pieczniki topikowe (typu wykręcanego –
wyjmowane z oprawki), wyłączniki różnico-
wo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać wyłącznik obwodu umożliwiający odłą-
czenie urządzenia od zasilania na wszyst-
kich biegunach. Rozwarcie styków wyłącz-
nika obwodu musi wynosić co najmniej 3
mm.
Elementy stanowiące ochronę przed pora-
żeniem muszą być zamocowane w taki
sposób, aby nie można było ich zdemonto-
wać bez użycia narzędzi.
•Należy zawsze używać prawidłowo zamon-
towanych gniazd sieciowych z uziemie-
niem.
•Przy podłączaniu urządzeń elektrycznych
do gniazd sieciowych należy zwrócić uwa-
gę, aby ich przewody nie stykały się ani
znajdowały w pobliżu gorących drzwi urzą-
dzenia.
•Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani
przedłużaczy. Istnieje ryzyko pożaru.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie przygnieść
ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli dotyczy) ani
przewodu zasilającego za urządzeniem.
•Należy zadbać o to, aby po zainstalowaniu
urządzenia zachowany był dostęp do pod-
łączenia elektrycznego.
•Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie ciąg-
nąć za przewód zasilający. Zawsze ciąg-
nąć za wtyczkę (jeśli dotyczy).
Nie zmieniać ani nie wymieniać samodziel-
nie przewodu zasilającego. Skontaktować
się z punktem serwisowym.
Eksploatacja
•Używać urządzenia wyłącznie do przygoto-
wywania potraw w domu. Nie należy uży-
wać urządzenia do celów komercyjnych ani
przemysłowych. Pozwoli to uniknąć zagro-
żenia odniesienia obrażeń lub uszkodzenia
mienia.
Zawsze nadzorować urządzenie podczas
pracy.
Przy otwieraniu drzwi urządzenia podczas
jego pracy należy stać możliwie jak najda-
lej od urządzenia. Może dojść do uwolnie-
nia gorącej pary. Występuje zagrożenie po-
parzeniem.
3
•Nie używać urządzenia, jeśli ma ono kon-
takt z wodą. Nie obsługiwać urządzenia
mokrymi rękoma.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej ani miejsca do przechowywania
przedmiotów.
Podczas pracy powierzchnia do gotowania
staje się gorąca. Występuje zagrożenie po-
parzeniem. Nie kłaść na płycie metalowych
przedmiotów, takich jak sztućce lub po-
krywki naczyń, gdyż mogą one ulec na-
grzaniu.
Podczas pracy wnętrze urządzenia mocno
się nagrzewa. Występuje zagrożenie popa-
rzeniem. Podczas wkładania lub wyjmowa-
nia naczyń bądź akcesoriów należy uży-
wać rękawic ochronnych.
•Urządzenie oraz jego nieosłonięte elemen-
ty nagrzewają się podczas pracy do wyso-
kiej temperatury. Nale
ży zwrócić uwagę,
aby nie dotknąć grzałek. Małe dzieci, jeśli
nie znajdują się pod stałą opieką, nie mogą
znajdować się w pobliżu urządzenia.
•Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie
składników zawierających alkohol może
prowadzić do powstania mieszanki alkoho-
lu i powietrza. Zagrożenie pożarem.
Podczas otwierania drzwi nie wolno zbliżać
do urządzenia iskrzących przedmiotów ani
otwartego płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub
w jego pobliżu produktów łatwopalnych,
przedmiotów nasączonych produktami łat-
wopalnymi i/lub przedmiotów z materiałów
topliwych (plastiku lub aluminium). Zagro-
żenie wybuchem lub pożarem.
•Po każdym użyciu wyłączyć pola grzejne.
Nie wolno używać
pól grzejnych z pustymi
naczyniami lub bez naczyń.
Nie dopuszczać do wygotowania się potra-
wy. Może to spowodować uszkodzenie na-
czynia lub powierzchni płyty grzejnej.
Upadek na płytę grzejną jakichkolwiek
przedmiotów lub naczyń może spowodo-
wać uszkodzenie jej powierzchni.
Nie umieszczać gorących naczyń w pobliżu
panelu sterowania, ponieważ wysoka tem-
peratura może spowodować uszkodzenie
urządzenia.
Podczas wyjmowania lub wkładania akce-
soriów należy zachować ostrożność, aby
nie uszkodzić emalii urządzenia.
Przesuwanie naczyń wykonanych z żeliwa,
stopu aluminium lub naczyń ze zniszczo-
nym spodem po powierzchni płyty grzejnej
może spowodować jej zarysowanie.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na dzia-
łanie urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu
się emalii:
nie należy kłaść żadnych przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia ani
przykrywać go folią aluminiową,
nie wolno wlewać gorącej wody bezpo-
średnio do urządzenia,
nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po zakoń-
czeniu pieczenia.
•Nie opierać się na otwartych drzwiach
urz
ądzenia.
Nie umieszczać łatwopalnych materiałów w
schowku pod piekarnikiem. Przechowywać
tam tylko żaroodporne akcesoria (jeśli do-
tyczy).
Nie zakrywać otworów wylotu pary z pie-
karnika. Znajdują się one w tylnej części
górnej powierzchni urządzenia (jeśli doty-
czy).
•Nie kłaść na płycie grzewczej żadnych
przedmiotów, które mogą ulec stopieniu.
W przypadku zauważenia pęknięcia na po-
wierzchni należy odłączyć zasilanie. Istnie-
je ryzyko porażenia prądem.
Nie umieszczać pod naczyniami materia-
łów przewodzących ciepło (np. metalowych
kratek lub metalizowanych przewodników
ciepła). Nadmiar wypromieniowanego ciep-
ła może spowodować uszkodzenie po-
wierzchni do gotowania.
•Nie używać urządzenia podczas braku za-
silania.
4
Konserwacja i czyszczenie
Przed przystąpieniem do konserwacji nale-
ży upewnić się, że urządzenie jest zimne.
Istnieje ryzyko poparzenia. Istnieje ryzyko
pęknięcia szyb urządzenia.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w
czystości. Osad z tłuszczu lub resztek po-
traw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym stanie
•Ze względu na bezpieczeństwo własne
oraz mienia należy czyścić urządzenie wy-
łącznie wodą z mydłem. Nie używać pro-
duktów łatwopalnych lub mogących spowo-
dować korozję.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek
parowych, myjek wysokociśnieniowych, os-
trych przedmiotów, środków ściernych,
szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
•Stosując aerozol do piekarników, należy
przestrzegać instrukcji producenta. Nie na-
nosić żadnych substancji na grzałki i czuj-
nik termostatu (jeśli dotyczy).
Nie czyścić szyby w drzwiach urządzenia
ściernymi środkami czyszczącymi ani me-
talowymi skrobakami. Może dojść do usz-
kodzenia i pęknięcia żaroodpornej powierz-
chni szyby wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb drzwi powodują osłabie-
nie szkła grożące jego pęknięciem. Ko-
nieczna jest ich wymiana. Skontaktować
się z punktem serwisowym.
Zachować ostrożność przy demontażu
drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie.
•Do oświetlenia urządzenia zastosowano
specjalne żarówki przeznaczone wyłącznie
do urządzeń domowych. Nie można ich
używać do pełnego ani miejscowego oś-
wietlania pomieszczeń.
•Jeżeli konieczna będzie wymiana żarówki,
należy wymienić ją na żarówkę o takiej sa-
mej mocy i przeznaczoną wyłącznie do
urządzeń domowych.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki
oświetlenia piekarnika należy odłączyć
urządzenie od zasilania. Istnieje ryzyko po-
rażenia prądem. Odczekać aż urządzenie
ostygnie. Istnieje ryzyko poparzenia.
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządzeniu
może wykonywać tylko uprawniony pra-
cownik serwisu. Należy skontaktować się z
autoryzowanym punktem serwisowym.
Dozwolone jest stosowanie wyłącznie ory-
ginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
•Aby uniknąć ryzyka urazu ciała lub uszko-
dzeń:
–Odłączyć urządzenie od zasilania.
–Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
–Wymontować i wyrzucić zatrzask drzwi.
Zapobiegnie to ryzyku uwięzienia dzieci
lub zwierząt domowych wewnątrz urzą-
dzenia. Istnieje ryzyko uduszenia.
5
Opis urządzenia
Widok urządzenia
1
10
3 4 5 6
7
8
9
11
1
2
3
4
2
1 Panel sterowania
2 Wskaźniki pól grzejnych
3 Pokrętło regulacji temperatury piekarnika
4 Wskaźnik temperatury
5 Wskaźnik płyty grzejnej
6 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
7 Pokrętła płyty grzejnej
8 Grill
9 Oświetlenie piekarnika
10 Tabliczka znamionowa
11 Prowadnice blach
Układ powierzchni gotowania
180
mm
180
mm
140
mm
140
mm
5 4
1 2
3
1 Pojedyncze pole grzejne o mocy 1200 W
2 Pojedyncze pole grzejne o mocy 1800 W
3 Pojedyncze pole grzejne o mocy 1200 W
4 Kontrolka ciepła resztkowego
5 Pojedyncze pole grzejne o mocy 1800 W
Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do piecze-
nia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Schowek
Pod piekarnikiem znajduje się schowek na
przybory kuchenne.
Aby dostać się do schowka, należy unieść
przednie dolne drzwi, a następnie pociąg-
nąć je w dół.
Ostrzeżenie! Podczas pracy urządzenia
schowek może się nagrzewać.
6
Przed pierwszym użyciem
Ostrzeżenie! Patrz rozdział „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Przed pierwszym użyciem urządzenia
należy usunąć z urządzenia całe opako-
wanie, zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrz-
ne. Nie usuwać tabliczki znamionowej.
Uwaga! W celu otwarcia drzwi należy
zawsze trzymać za uchwyt na środku.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Uwaga! Nie stosować ściernych
środków czyszczących! Może to
uszkodzić powierzchnię. Zapoznać się z
rozdziałem "Konserwacja i czyszczenie".
Nagrzewanie wstępne
1.
Ustawić funkcję
oraz temperaturę
maksymalną.
2. Uruchomić pusty piekarnik na 45 minut.
3.
Ustawić funkcję
oraz temperaturę
maksymalną.
4. Uruchomić pusty piekarnik na 15 minut.
Ma to na celu wypalenie wszystkich osadów
produkcyjnych z powierzchni komory. Akce-
soria mogą rozgrzać się silniej niż w przypad-
ku ich normalnego użytkowania. W tym cza-
sie może powstawać dym oraz intensywny
zapach. Jest to stan normalny. Należy za-
pewnić wystarczający dopływ świeżego po-
wietrza.
Płyta grzejna – codzienna eksploatacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Moc grzania
Pokrętło ste-
rujące
Funkcja
0 Pozycja wyłączenia
1-9
Moc grzania
(1 = najmniejsza moc grza-
nia; 9 = największa moc
grzania)
1. Obrócić pokrętło do pozycji żądanej mo-
cy grzania. Włączy się kontrolka płyty
grzejnej.
2. Aby zakończyć proces gotowania, należy
obrócić pokrętło do pozycji „0”. Gdy zos-
taną wyłączone wszystkie pola grzejne,
zgaśnie kontrolka płyty grzejnej.
Lampka kontrolna ciepła resztkowego
Wskaźnik ciepła resztkowego włącza się, gdy
pole grzejne jest gorące.
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
poparzenia ciepłem resztkowym!
Płyta grzejna – przydatne rady i wskazówki
Naczynia kuchenne
Dno naczynia powinno być jak najbar-
dziej grube i płaskie.
Naczynia wykonane ze stali emaliowa-
nej lub z dnem aluminiowym lub mie-
dzianym mogą pozostawiać przebar-
wienia na płycie ceramicznej;
Oszczędność energii
•W miarę możliwości zawsze przykry-
wać naczynie pokrywką.
Naczynie do gotowania postawić na
polu grzejnym przed jego włączeniem.
•Wyłączyć pola grzejne na kilka minut
przed zakończeniem gotowania, aby
wykorzystać ciepło resztkowe.
7
Rozmiar dna naczynia powinien być
dobrany do wielkości pola grzejnego.
Przykłady zastosowania w gotowaniu
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącznie
orientacyjny charakter.
Moc
grza-
nia
Zastosowanie: Czas Wskazówki
1 Podtrzymywanie temperatury ugoto-
wanych potraw
zależnie
od po-
trzeb
Osłona
1-2 Sos holenderski, roztapianie: masła,
czekolady, żelatyny
5-25
min
Od czasu do czasu zamieszać
1-2 Ścinanie: puszystych omletów, jajek
smażonych
10-40
minut
Gotować pod przykryciem
2-3 Gotowanie ryżu lub potraw mlecz-
nych, podgrzewanie gotowych po-
traw
25-50
min
Wlać przynajmniej dwukrotnie
więcej wody niż ryżu, potrawy
mleczne mieszać od czasu do
czasu
3-4 Gotowanie na parze warzyw, ryb,
mięsa
20-45
min
Dodać kilka łyżek wody
4-5 Gotowanie ziemniaków na parze 20-60
min
Użyć maksymalnie 0,25 litra wo-
dy na 750 g ziemniaków
4-5 Gotowanie większej ilości potraw,
dań duszonych i zup
60-150
min
Do 3 litrów wody + składniki
6-7 Delikatne smażenie: eskalopków,
cordon bleu z cielęciny, kotletów, bry-
zoli, kiełbasek, wątróbki, zasmażek,
jajek, naleśników, pączków
zależnie
od po-
trzeb
Obrócić po upływie połowy czasu
7-8 Intensywne smażenie, np. placków
ziemniaczanych, polędwicy, steków
5-15
min
Obrócić po upływie połowy czasu
9 Zagotowanie większej ilości wody, gotowanie makaronu, obsmażanie mięsa (gu-
lasz, mięso duszone w sosie własnym), smażenie frytek
Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Patrz rozdział „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Urządzenie należy czyścić po każdym użyciu.
Zawsze używać naczyń z czystym dnem.
Zarysowania lub ciemne plamy na płycie
ceramicznej nie mają wpływu na działa-
nie urządzenia.
Usuwanie zabrudzeń:
1. Usunąć natychmiast: stopiony plas-
tik, folię oraz potrawy zawierające cu-
kier. W przeciwnym razie zabrudzenia
mogą spowodować uszkodzenie urzą-
dzenia. Użyć specjalnego skrobaka do
szkła. Skrobak należy przyłożyć pod
kątem ostrym do powierzchni szklanej i
przesuwać po niej ostrzem.
8
Usunąć, gdy urządzenie wystarcza-
jąco ostygnie: ślady osadu kamienia i
wody, plamy tłuszczu, odbarwienia
metaliczne. Używać specjalnego środ-
ka czyszczącego do płyt ceramicznych
lub stali nierdzewnej.
2. Wytrzeć urządzenie wilgotną szmatką z
dodatkiem detergentu.
3. Na koniec wytrzeć urządzenie do su-
cha czystą ściereczką.
Piekarnik – codzienna eksploatacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Włączanie i wyłączanie urządzenia
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarni-
ka na żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury na
żądaną temperaturę.
Wskaźnik temperatury włącza się gdy
temperatury w urządzeniu wzrasta.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika oraz
pokrętło regulacji temperatury do położe-
nia wyłączenia.
Termostat bezpieczeństwa
Aby zapobiec niebezpiecznemu przegrzaniu
(w wyniku nieprawidłowego użycia urządze-
nia lub wad komponentów), piekarnik został
wyposażony w termostat bezpieczeństwa,
który w razie potrzeby wyłącza zasilanie. Pie-
karnik włącza się z powrotem automatycznie
po obniżeniu temperatury.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Położenie WYŁĄ-
CZENIA
Urządzenie jest wyłączone.
Pieczenie tradycyj-
ne
Ciepło dochodzi zarówno z grzałki górnej, jak i dolnej. Do piecze-
nia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Dolna grzałka
Ciepło rozchodzi się tylko z dolnej części piekarnika. Do piecze-
nia ciast z kruchym spodem.
Górna grzałka
Ciepło rozchodzi się tylko z górnej części piekarnika. Do wykań-
czania potraw.
Grill
Włączona jest grzałka grilla. Do grillowania płaskich potraw w
dużych ilościach. Do przyrządzania tostów. Maksymalna tempe-
ratura w przypadku tej funkcji wynosi 210°C.
Piekarnik – przydatne rady i wskazówki
•Urządzenie posiada cztery poziomy umie-
szczania potraw. Poziomy umieszczania
potraw są liczone od dołu.
•Wewnątrz urządzenia lub na szybie drzwi
może skraplać się wilgoć. Jest to normalne
zjawisko. Zawsze należy odsunąć się od
urządzenia otwierając jego drzwi podczas
pieczenia. Aby ograniczyć zjawisko kon-
densacji, należy rozgrzewać urządzenie
przez 10 minut przed rozpoczęciem pie-
czenia.
Wycierać nadmiar wilgoci po każdym uży-
ciu urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść przed-
miotów bezpośrednio na dnie urządzenia
9
ani zakrywać jego elementów folią alumi-
niową. Może to wpłynąć na efekty piecze-
nia i spowodować uszkodzenie emaliowa-
nej powłoki.
Pieczenie ciast
Przed rozpoczęciem pieczenia piekarnik
należy rozgrzewać przez około 10 minut
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed
upływem co najmniej 3/4 ustawionego cza-
su pieczenia
W przypadku wykorzystywania dwóch
blach do pieczenia jednocześnie, należy
pozostawić jeden pusty poziom między ni-
mi
Pieczenie mięsa i ryb
Nie piec kawałków mięsa mniejszych niż 1
kg. Pieczenie zbyt małych ilości mięsa po-
woduje jego zbytnie wysuszenie.
W przypadku każdej bardzo tłustej potra-
wy, należy stosować tacę ociekacza, aby
nie dopuścić do zabrudzenia piekarnika,
które może okazać się trwałe.
Po upieczeniu mięsa, należy odczekać
około 15 minut przed jego pokrojeniem,
aby nie wyciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarniku
podczas pieczenia, należy wlać nieco wody
do tacki ociekacza. Aby nie dopuścić do
zadymienia, należy uzupełniać wodę.
Czas pieczenia
Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju
potrawy, jej konsystencji i ilości.
Na początku należy obserwować efekty pracy
piekarnika. Należy znaleźć optymalne usta-
wienia (ustawienie temperatury, czasu pie-
czenia itp.) dla naczyń używanych w urzą-
dzeniu, przepisów oraz ilości potraw.
Pieczenie tradycyjne
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępne-
go nagrze-
wania (mi-
nuty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Ciasta
przekłada-
ne
250 emaliowa-
na
3 - 150 25-30
Placek 1000 emaliowa-
na
2 10 160-170 30-35
Ciasto
drożdżowe
z jabłkami
2000 emaliowa-
na
3 - 170-190 40-50
Szarlotka 1200 +
1200
2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
1 15 180-200 50-60
Małe cias-
teczka
500 emaliowa-
na
2 10 160-180 25-30
10
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępne-
go nagrze-
wania (mi-
nuty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Biszkopt
niskokalo-
ryczny
350 1 okrągła,
aluminiowa
blacha
(średnica:
26 cm)
1 10 160-170 25-30
Ciasto w
głębokiej
blasze
1500 emaliowa-
na
2 - 160-170
45-55
1)
Kurczak
cały
1350 ruszt na
poziomie
2, głęboka
blacha na
poziomie 1
2 - 200-220 60-70
Połówki
kurczaka
1300 ruszt na
poziomie
3, głęboka
blacha na
poziomie 1
3 - 190-210 30-35
Pieczone
kotlety wie-
przowe
600 ruszt na
poziomie
3, głęboka
blacha na
poziomie 1
3 - 190-210 30-35
Tarta 800 emaliowa-
na
2 20 230-250 10-15
Nadziewa-
ne ciasto
drożdżowe
1200 emaliowa-
na
2 10-15 170-180 25-35
Pizza 1000 emaliowa-
na
2 10-15 200-220 30-40
Sernik 2600 emaliowa-
na
2 - 170-190 60-70
Tarta jabł-
kowa
1900 emaliowa-
na
1 10-15 200-220 30-40
Keks 2400 emaliowa-
na
2 10-15 170-180
55-65
2)
11
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępne-
go nagrze-
wania (mi-
nuty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Quiche
Lorraine
1000 1 okrągła
blacha
(średnica:
26 cm)
1 10-15 220-230 40-50
Chleb wiej-
ski
750 + 750 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
1
18
3)
180-200 60-70
Rumuński
biszkopt
600 + 600 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
25 cm)
2/2 10 160-170 40-50
Rumuński
biszkopt
tradycyjny
600 + 600 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
2/2 - 160-170 30-40
Drożdżów-
ki
800 emaliowa-
na
2 10-15 200-210 10-15
Rolada
biszkopto-
wa
500 emaliowa-
na
1 10 150-170 15-20
Bezy 400 emaliowa-
na
2 - 100-120 40-50
Placek z
kruszonką
1500 emaliowa-
na
3 10-15 180-190 25-35
Tort bisz-
koptowy
600 emaliowa-
na
3 10 160-170 25-35
Babka
piaskowa
600 emaliowa-
na
2 10 180-200 20-25
1) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
3) Ustawić temperaturę 250°C na czas wstępnego nagrzewania.
12
Informacja na temat akryloamidów
Ważne! Zgodnie ze stanem najnowszej
wiedzy naukowej akryloamidy powstające
podczas przyrumieniania potraw (zwłaszcza
zawierających skrobię) mogą stanowić
zagrożenie dla zdrowia. Z tego powodu
zaleca się pieczenie i smażenie potraw w jak
najniższych temperaturach oraz unikanie ich
nadmiernego przyrumieniania.
Piekarnik – konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Patrz rozdział „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Przód urządzenia należy myć miękką
szmatką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem
środka do czyszczenia.
Powierzchnie metalowe należy czyścić
przy użyciu standardowego środka do czy-
szczenia.
•Wnętrze piekarnika należy czyścić po każ-
dym użyciu. Ułatwi to usuwanie brudu i po-
zwoli zapobiec przypaleniu resztek potraw.
Trudne do usunięcia zabrudzenia usunąć
specjalnym środkiem do czyszczenia pie-
karników.
Wszystkie akcesoria piekarnika należy myć
miękką szmatką zwilżoną ciepłą wodą z
dodatkiem środka do czyszczenia, po każ-
dym użyciu i pozostawić je, aż
wyschną.
Akcesoriów pokrytych powłoką zapobiega-
jącą przywieraniu nie wolno czyścić ich
agresywnymi środkami, ostrymi przedmio-
tami ani myć w zmywarce. Może to spowo-
dować uszkodzenie powłoki zapobiegają-
cej przywieraniu!
Czyszczenie drzwi piekarnika
Drzwi piekarnika mają dwie szyby zamonto-
wane jedna za drugą. W celu ułatwienia my-
cia należy najpierw wymontować drzwi z pie-
karnika, a następnie wyjąć szybę wewnętrz-
ną.
Ostrzeżenie! Przy wyjmowaniu
wewnętrznej szyby z zamontowanych
drzwi może dojść do nagłego zamknięcia
drzwi.
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem do
czyszczenia szyb upewnić się, że drzwi
ostygły. Istnieje ryzyko pęknięcia szyby.
Ostrzeżenie! Uszkodzenia lub
zarysowania na szybach drzwi powodują
osłabienie szkła i ryzyko jego pęknięcia. Aby
tego uniknąć, należy wymienić szyby. Więcej
informacji na ten temat można uzyskać w
lokalnym punkcie serwisowym.
Demontaż drzwi i szyby piekarnika
1
Otworzyć całko-
wicie drzwi i chwycić
za oba zawiasy.
2
Podnieść i obró-
cić dźwignie umie-
szczone na obu za-
wiasach.
3
Przymknąć drzwi
piekarnika do pierw-
szej pozycji otwarcia
(do połowy). Następ-
nie pociągnąć drzwi
do siebie, wyjmując
je z mocowania.
1
1
4
Umieścić drzwi
na stabilnej powierz-
chni przykrytej mięk-
ką szmatką.
Za pomocą śrubok-
ręta wykręcić 2 śru-
by z dolnej krawędzi
drzwi.
Ważne! Nie zgubić
śrub.
13
3
2
2
5
Za pomocą drew-
nianej lub plastiko-
wej łopatki otworzyć
wewnętrzne drzwi.
Przytrzymać zew-
nętrzne drzwi, a na-
stępnie przycisnąć
wewnętrzne do gór-
nej krawędzi.
6
Unieść wewnętrz-
ne drzwi.
7
Wyczyścić wew-
nętrzną stronę drzwi.
Umyć szybę wodą z
dodatkiem mydła.
Starannie ją osu-
szyć.
Ostrzeżenie! Szybę należy czyścić
wyłącznie wodą z mydłem. Ścierne
preparaty czyszczące, odplamiacze i ostre
przedmioty (np. noże lub skrobaki) mogą
spowodować uszkodzenie szkła.
Zakładanie drzwi i szyb
Po zakończeniu czyszczenia założyć drzwi
piekarnika. W tym celu opisane powyżej
czynności należy wykonać w odwrotnej kolej-
ności.
4
4
5
5
6
Oświetlenie piekarnika
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
porażenia prądem!
Przed wymianą oświetlenia piekarnika:
•Wyłączyć piekarnik.
•Wyjąć bezpieczniki w skrzynce z bezpiecz-
nikami lub wyłączyć zasilanie przy pomocy
wyłącznika głównego.
W celu ochrony żarówki piekarnika i
szklanego klosza na dnie komory piekar-
nika należy położyć ściereczkę.
Wymiana żarówki piekarnika/czyszczenie
szklanego klosza
1. Obrócić szklany klosz w kierunku prze-
ciwnym do ruchu wskazówek zegara, aby
go zdjąć.
2. Umyć szklany klosz.
3. Wymienić żarówkę na nową, odpowied-
nią do piekarnika, odporną na działanie
wysokich temperatur do 300°C.
4. Zainstalować szklany klosz.
Co zrobić, gdy…
Problem Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Wskaźnik ciepła resztkowego
nie włącza się
Pole grzejne nie jest gorące,
ponieważ było używane
przez krótki czas
Jeżeli pole grzejne powinno
było się nagrzać, należy
skontaktować się z serwisem
14
Problem Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Urządzenie nie działa Zadziałał bezpiecznik w
skrzynce bezpieczników
Sprawdzić bezpiecznik. Je-
żeli bezpiecznik zadziała wię-
cej niż jeden raz, należy
skontaktować się z wykwalifi-
kowanym elektrykiem.
Piekarnik nie nagrzewa się Piekarnik nie jest włączony Włączyć piekarnik
Piekarnik nie nagrzewa się Nie wprowadzono niezbęd-
nych ustawień
Sprawdzić ustawienia
Nie działa oświetlenie piekar-
nika
Oświetlenie piekarnika jest
uszkodzone
Wymienić żarówkę oświetle-
nia piekarnika
Na potrawach i w komorze
piekarnika osiada skroplona
para wodna
Potrawa pozostawała zbyt
długo w piekarniku
Nie należy pozostawiać po-
traw w piekarniku na dłużej
niż 15-20 minut po zakończe-
niu pieczenia
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym za-
kresie nie jest możliwe, należy skontaktować
się ze sprzedawcą lub serwisem.
Dane niezbędne dla serwisu znajdują się na
tabliczce znamionowej. Tabliczka znamiono-
wa znajduje się na przednim obramowaniu
komory piekarnika.
Zalecamy wpisanie danych w tym miejscu:
Model (MOD.) .........................................
Numer produktu (PNC) .........................................
Numer seryjny (S.N.) .........................................
Instalacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Miejsce instalacji urządzenia
Urządzenie wolnostojące można ustawić
obok szafek kuchennych (z jednej lub obu
stron) oraz w narożniku.
15
B
A
Minimalne odległości
Wymiar mm
A 690
B 150
Dane techniczne
Klasa urządzenia 2, podklasa 1 i klasa 1.
Wymiary
Wysokość 858 mm
Szerokość 500 mm
Głębokość 600 mm
Wymiary
Całkowity pobór mo-
cy
7815 W
Napięcie 230 V
Częstotliwość 50 Hz
Instalacja elektryczna
Producent nie ponosi odpowiedzialności
za nieprzestrzeganie wytycznych doty-
czących bezpieczeństwa, które zostały pod-
ane w rozdziale „Informacje dotyczące bez-
pieczeństwa”.
Urządzenie jest dostarczane bez wtyczki i
przewodu zasilającego.
Odpowiedni rodzaj przewodu: H05 RR-F o
odpowiednim przekroju.
Przewód zasilający nie może dotykać
części urządzenia przedstawionej na ilu-
stracji.
Ochrona środowiska
Symbol na produkcie lub na opakowaniu
oznacza, że tego produktu nie wolno
traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do właściwego
punktu skupu surowców wtórnych
zajmującego się złomowanym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym. Właściwa
utylizacja i złomowanie pomaga w eliminacji
niekorzystnego wpływu złomowanych
produktów na środowisko naturalne oraz
zdrowie. Aby uzyskać szczegółowe dane
dotyczące możliwości recyklingu niniejszego
urządzenia, należy skontaktować się z
lokalnym urzędem miasta, służbami
oczyszczania miasta lub sklepem, w którym
produkt został zakupiony.
16
Materiały opakowaniowe
Materiały, z których wykonano opakowa-
nie są przyjazne dla środowiska i nadają się
do recyklingu. Elementy plastikowe są ozna-
czone międzynarodowymi skrótami tj. PE,
PS, itp. Materiały opakowaniowe należy utyli-
zować wyrzucając je do odpowiedniego po-
jemnika udostępnionego przez komunalny
zakład utylizacji odpadów.
Ostrzeżenie! Przed utylizacją
urządzenia należy uniemożliwić jego
ponowne użycie, a tym samym zadbać o to
aby nie stwarzało ono zagrożenia.
W tym celu należy wyjąć wtyczkę z gniazdka
i usunąć z urządzenia przewód zasilający.
17
18
19
www.zanussi.com/shop
892944070-B-112011
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Zanussi ZCV560NW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi