33
PL
Wyrób lodów
• Naciśnij przycisk (10), aby ustawić czas. (Zakres
czasu: 5–90 minut).
Uwaga: Jeśli nie naciśniesz przycisku, ustawiony
zostanie domyślny czas wynoszący 90 minut.
• Naciśnij przycisk URUCHAMIANIA/WSTRZYMA-
NIA (9), aby rozpocząć wyrób lodów. Naciśnij po-
nownie, aby wstrzymać proces.
• Mieszadło zacznie się obracać i rozpocznie się
chłodzenie.
• Wskaźniki (7a) i (7b) zaczną migać. Na wyświe-
tlaczu (7) pojawią się temperatura na spodzie po-
jemnika (7c) oraz pozostały czas (7d).
• Po upływie ustawionego czasu wskaźniki (7a) i
(7b) wyłączą się. Mieszadło zatrzyma się, a silnik
przestanie pracować.
• Naciśnij przycisk STANU CZUWANIA/WYŁĄCZA-
NIA (8), aby wyłączyć urządzenie, a następnie
wyjmij pojemnik z lodami i delektuj się ich sma-
kiem.
• Jeśli po upływie ustawionego czasu konsystencja
lodów nie jest odpowiednia, możesz dodać skład-
niki lub wydłużyć czas, naciskając przycisk WY-
DŁUŻANIA/SKRACANIA CZASU (10).
Dodanie składników
• Podczas wyrobu lodów możesz dodać składniki
zgodnie z upodobaniami, np. owoce, kawałki cze-
kolady, rodzynki, orzechy, migdały itd.
• W tym celu otwórz przezroczystą pokrywę (1) i
ostrożnie dodaj składniki.
• Po dodaniu składników zamknij pokrywę (2).
Utrzymywanie niskiej temperatury
Funkcja ta umożliwia późniejsze serwowanie lo-
dów.
• Po upływie ustawionego czasu mieszadło zatrzy-
ma się, a silnik przestanie pracować.
• Na wyświetlaczu będzie przez 10 minut migać na
przemian 00:00 / COOL (chłodzenie), a wskaź-
nik temperatury (7d) będzie widoczny przez cały
czas.
• Oznacza to, przejście urządzenia do trybu utrzy-
mywania niskiej temperatury. Funkcja utrzymy-
wania niskiej temperatury działa przez około 2
godziny.
• Po tym czasie urządzenie się automatycznie wy-
łączy i wyświetlacz zgaśnie.
Zabezpieczenie silnika
• Jeśli lody będą za twarde, silnik zostanie zabloko-
wany i wyrób lodów zostanie przerwany.
• Urządzenie wyłączy się automatycznie, aby zapo-
biec przegrzaniu silnika.
• Przed ponownym uruchomieniem należy odłą-
czyć urządzenie od prądu i zaczekać, aż całko-
wicie ostygnie.
• Należy wyrzucić lody i ponownie skorzystać z
przepisu.
Wyjmowanie i serwowanie lodów
• Otwórz pokrywę (1) urządzenia i wyjmij pojemnik
na lody (2). Przełóż lody do innego pojemnika lub
do pucharków na lody.
Uwaga: Należy używać wyłącznie plastikowej lub
drewnianej łyżki (w zestawie), aby nie uszkodzić
pojemnika.
• Lody należy przechowywać w odpowiednio zabez-
pieczonym pojemniku w maksymalnej tempera-
turze ok. -12°C nie dłużej niż tydzień. Na pojem-
niku warto odnotować datę produkcji i smak.
• Ostrzeżenie! Lody stanowią dobre środowisko do
rozwoju bakterii. Miejsce przechowywania lodów,
urządzenia i pojemników powinno być całkowicie
czyste i suche. Nigdy nie należy ponownie zam-
rażać roztopionych lub częściowo rozmrożonych
lodów.