Tefal IG300587 Instrukcja obsługi

Kategoria
Lodziarnie
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

40
OPIS
A Blok silnika z przyciskiem włączone / wyłączone
B Pojemniki do chłodzenia
C Łopatki
D Schowek kabla zasilania
Zalecenia bezpieczeństwa
- Urządzenia nie należy nigdy pozostawiać w
zasięgu dzieci. Dzieciom nie wolno używać
urządzenia.
- Po włączeniu nie wolno całego urządzenia nigdy
wkładać do lodówki lub zamrażalnika.
- Należy pamiętać, że rotujące części muszą się
zupełnie zatrzymać po wyłączeniu.
- Po użyciu należy urządzenie wyłączyć z sieci
elektrycznej.
- Bloku silnika nigdy nie wolno zanurzać w wodzie
ani innej cieczy. Nie wolno nawet spłukiwać go
wodą.
- Nie należy wkładać więcej składników, niż wynosi
zalecana pojemność ani używać urządzenia
dłużej niż pozwalają na to poszczególne przepisy.
- Urządzenie jest zgodne z aktualnie ważnymi
przepisami i normami.
- Urządzenie należy podłączać do sieci ze
zmiennym prądem elektrycznym. Przed pierws-
zym użyciem należy się przekonać, czy napięcie
w sieci jest zgodne z napięciem podanym przez
producenta na tabliczce znamionowej urządzenia.
- Urządzenia nie można przechowywać ani
eksploatować na gorących powierzchniach lub w
pobliżu otwartego ognia (kuchenki gazowej).
- Urządzenie należy używać tylko na stabilnym
blacie kuchennym, chronionym przed bryzgającą
wodą.
- Urządzenie musi być wyłączone z sieci
elektrycznej zawsze kiedy:
* pojawi się nienormalne działanie
* przed czyszczeniem lub naprawą
* po każdym użyciu
- Urządzenia nigdy nie należy wyłączać z sieci
ciągnąc za kabel zasilania.
- Kabel przedłużający należy stosować tylko
wtedy, kiedy jesteśmy pewni że jest w
idealnym stanie technicznym.
- Urządzenia nie można używać jeżeli upadło na
ziemię.
- W przypadku gdy kabel zasilania jest uszkodzony,
musi zostać wymieniony przez producenta, w
autoryzowanym punkcie serwisowym lub przez
osobę o stosownych kwalifikacjach, żeby usunąć
możliwe zagrożenie.
- Urządzenie jest przeznaczone do użytku
domowego, nie może być przedmiotem eksploa-
tacji profesjonalnej, producent w takim wypadku
nie ponosi żadnej odpowiedzialności i powoduje
to również zanik gwarancji.
- Tabliczka znamionowa z głównymi właściwościami
znajduje się w dolnej części urządzenia.
- Bez pomocy lub nadzoru nie wolno używać
urządzenia osobom fizycznie lub umysłowo
niepełnosprawnym.
- Jeżeli urządzenie jest włączone, nie wolno go
wkładać do lodówki lub zamrażalnika.
Prosimy o dokładne zapoznanie się z poszczególnymi elementami oraz wyposażeniem dodatkowym
Państwa urządzenia. Numery na ilustracjach przedstawiają montaż oraz poszczególne funkcje zgodnie z
opisem na następujących stronach.
Przed pierwszym użyciem
Umyć pojemniki do chłodzenia oraz łopatki w letniej wodzie z dodatkiem małej ilości środka do mycia
naczyń.
PL
41
Użycie mini maszynki lodów
KONIEC ŻYWOTNOŚCI URZĄDZENIA ELEKTRYCZNEGO LUB
ELEKTRONICZNEGO
A - PRZYGOTOWANIE:
24 godziny przed rozpoczęciem pracy należy
włożyć cztery pojemniki (B) do zamrażalnika.
Temperaturę w zamrażalniku należy ustawić na
minimum -18°C. Składniki Państwa lodów lub soku
do produkcji sorbetu muszą być włożone do
lodówki dzień wcześniej.
B - URUCHAMIANIE MASZYNKI DO LODÓW:
Zamontować dokładnie oba pojemniki (B) na
urządzeniu.
Ustawić obie łopatki do stosownych karbów na
urządzeniu i przekręcić je do oporu w kierunku
wskazanym na ilustracji.
Podłączyć urządzenie do sieci elektrycznej.
Włączyć urządzenie.
Kiedy oba pojemniki się obracają, należy wlać
ostrożnie składniki do każdego pojemnika tak, żeby
nie przekroczyć dozwolonej pojemności wskazanej
przez znak na łopatkach wewnątrz pojemników.
Pozostawić urządzenie włączone przez 5-10 minut.
Po upłynięciu 5-10 minut lody gotowe.
Urządzenie należy wyłączyć.
Uwaga: Czas przygotowania podany jest tytułem
informacji i może ulegać zmianie w zależności od
przepisu lub temperatury słoiczków. Należy nie
pozostawiać kremu lodowego bez nadzoru i
wyłączyć urządzenie zanim lody zaczną wylewać
się ze słoiczka.
Lekko wymieszać łyżką / łopatką tak, żeby lody
były jednorodne.
Sorbet i lody można spożywać natychmiast,
zalecamy jednak włożyć je na 15 minut do
zamrażalnika w celu uzyskania lepszej
konsystencji.
Po każdym użyciu (po przygotowaniu 4 pojem-
ników) należy maszynkę do lodów pozostawić
przez 30 minut wyłączoną.
C CZYSZCZENIE
1. Pojemniki i łopatki czyścimy w letniej wodzie z
dodatkiem środka do mycia naczyń.
2. Pojemników nigdy nie myjemy w zmywarce do
naczyń, ponieważ możemy uszkodzić środek do
schładzania znajdujący się wewnątrz pojemnika.
3. UWAGA: Przed włożeniem pojemników do
zamrażalnika należy je starannie osuszyć.
4. Bloku silnika nigdy nie zanurzać w wodzie,
wystarczy go lekko wytrzeć wilgotną szmatką.
Kabel zasilania przechowujemy owinięty wokół
bloku silnika.
W RAZIE KIEDY PAŃSTWA URZĄDZENIE NIE DZIAŁA WŁAŚCIWIE
Należy sprawdzić, czy urządzenie jest podłączone do sieci elektrycznej.
- Ponownie nacisnąć na przycisk włączone / wyłączone.
- Jeżeli problem trwa nadal, należy skontaktować się ze sprzedawcą lub autoryzowanym punktem
serwisowym.
Bierzmy czynny udział w ochronie środowiska!
Twoje urządzenie jest zbudowane z materiałów, które mogą być poddane
ponownemu przetwarzaniu lub recyklingowi.
W tym celu należy je dostarczyć do wyznaczonego punktu zbiórki.
42
Przepisy
Przed włożeniem składników do poszczególnych
pojemników należy je dobrze wymieszać, żeby były
jednorodne oraz w stanie ciekłym.
Szybkie i zabawne przepisy
(dla 4 pojemników):
Sorbet z sokiem owocowym (dowolny sok
owocowy, wyciskany w domu lub kupiony w
sklepie):
1. Minimum 12 godzin przed przygotowaniem
należy włożyć butelkę z sokiem do lodówki.
2. Włączyć urządzenie, pojemniki puste.
3. Powoli wlew sok do wskaźnika maksimum.
4. Pozostaw urządzenie ączone przez 5-10 minut,
następnie wyłączyć urządzenie za pomo
przycisku włączone / wyłączone, sorbet jest
gotowy.
Sorbet z wodą sodową:
1. Minimum 12 godzin przed przygotowaniem
należy włożyć butelkę z wodą sodową do
lodówki.
2. Włączyć urządzenie, pojemniki puste.
3. Powoli wlewać wodę sodową do wskaźnika
maksimum.
4. Pozostawić urządzenie włączone przez
5-10 minut, następnie wyłączyć urządzenie za
pomocą przycisku włączone / wyłączone, sorbet
jest gotowy.
Sorbet z syropem (miętowy, cytrynowy i
brzoskwiniowy …):
1. Minimum 12 godzin przed przygotowaniem
należy włożyć butelkę z syropem (syrop + woda)
do lodówki.
2. Włączyć urządzenie, pojemniki puste.
3. Powoli wlew sok do wskaźnika maksimum.
4. Pozostawić urządzenie włączone przez
5-10 minut, następnie wyłączyć urządzenie za
pomocą przycisku włączone / wyłączone, sorbet
jest gotowy.
Lody z jogurtem (truskawki, brzoskwinie,
owoce leśne …)
1. Minimum 12 godzin przed przygotowaniem
należy włożyć jogurt do lodówki
2. Włączyć urządzenie, pojemniki puste.
3. Powoli wlewać jogurt do wskaźnika
maksimum.
4. Pozostawić urządzenie włączone przez
5-10 minut, następnie wyłączyć urządzenie za
pomocą przycisku włączone / wyłączone, lody
gotowe.
Mleczne lody (z czekoladà, kawà,…)
1.Minimum 12 godzin przed przygotowaniem
należy włożyć napój do lodówki.
2. Włączyć urządzenie, pojemniki puste.
3. Powoli wlewać napój do wskaźnika
maksimum.
4. Pozostawić urządzenie włączone przez
5-10 minut, następnie wyłączyć urządzenie za
pomocą przycisku włączone / wyłączone, lody
gotowe.
Tradycyjne przepisy:
Lody waniliowe:
125 ml. tłustego mleka (35% tłuszczu), 50 gr.
cukru, 1 jajko, 225 gr. śmietany (30% tłuszczu),
1 mała łyżeczka cukru waniliowego (według
smaku).
1. Mleko podgrzać w małym garnku. W tym czasie
w misce ubić jajko z cukrem.
2. Powoli, stale mieszając dodajemy gorące mleko
do mieszanki jajka z cukrem. Dokładnie
mieszamy.
3. Wszystko wlewamy do garnka i mieszankę
podgrzewamy stale mieszając, nie pozwalając
zagotować, staje się gęstsza jak konsys-
tencja kremowa.
4. Schłodzić w pokojowej temperaturze. Dodać
śmietany oraz cukier waniliowy i dokładnie
wymieszać.
5. Przed przygotowaniem włożyć wszystko do
lodówki (na minimum 12 godzin).
6. Następnego dnia zamontować pojemniki na
blok silnika.
7. Włączyć urządzenie, pojemniki puste.
8. Powoli wlać lody do wskaźnika maksimum,
pojemniki się cały czas obracają.
9. Pozostawić urządzenie włączone przez
5-10 minut, następnie wyłączyć urządzenie za
pomocą przycisku włączone / wyłączone, lody
gotowe.
43
Lody czekoladowe:
75 gr. Gorzkiej czekolady, 30 cl. mleka,
90 gr. śmietany, 90 gr. cukier kryształ, 3 żółtek.
1. Mleko razem z czekoladą pokrojoną na kawałki
podgrzewamy od czasu do czasu mieszając,
czekolada zupełnie się rozpuści.
2. Żółtka mieszamy z cukrem. Powoli dolewamy
stale mieszając czekoladowe mleko.
3. Wszystko wlać do garnka i pozostawić do
zagęszczenia na lekkim ogniu, krem trzyma
się łyżki, nie wolno zagotować.
4. Przed dodaniem śmietany schłodzić.
5. Minimum 12 godzin przed przygotowaniem
wszystko włożyć do lodówki.
6. Powoli wlać lody do pojemników do
wskaźnika maksimum, pojemniki się obracają.
7. Pozostawić urządzenie włączone przez
5-10 minut, następnie wyłączyć urządzenie za
pomocą przycisku włączone / wyłączone, lody
gotowe.
Lody karmelowe:
35 gr cukru, 300 ml mleka, 35 gr. masła, 4 żółtka
Karmel: 65 gr. cukru
Żółtka wymieszać z 35 gr. cukru, wlać 300 ml
wrzącego mleka.
Suchym sposobem przygotow karmel z 65 gr.
cukru, rozcieńczyć go dodając 35 gr. masła.
Oba składniki wymieszać i włożyć do lodówki
(minimum 12 godzin przed), następnie wymieszać
w maszynce do lodów.
Sorbet z owocem:
80 ml wody, 300 gr. miksowanych truskawek,
50 gr. cukru, 1/2 soku z jednej cytryny.
Zagotow wodę z cukrem przez 2 minuty,
dodać truskawki i sok z cytryny.
Włożyć do lodówki (minimum 12 godzin przed),
następnie wymieszać w maszynce do lodów.
Lody owocowe:
200 gr miksowanych owoców (truskawki, banany,
maliny, ananas, …), sok z jednej cytryny,
100 gr. cukru, 125 gr. ubitej śmietany.
Zmiksow owoce a następnie dodać sok z
cytryny wraz z cukrem. Ponownie zmiksować.
Ubić bitą śmietanę a następnie dodać do
miksowanych owoców.
Włożyć do lodówki (minimum 12 godzin przed)
potem wymieszać w maszynce do lodów.
Wariant:
We wszystkich przepisach na gotowe lody mogą
Państwo dodać kolejne składniki według
własnego smaku Państwa dzieci: ziarenka
czekolady lub rodzynki/migdały/gniecione
orzechy/ciekły karmel/ciekłą czekoladę…
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63

Tefal IG300587 Instrukcja obsługi

Kategoria
Lodziarnie
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla