Bapi 850 Plus

Taurus Bapi 850 Plus Instrukcja obsługi

  • Cześć! Jestem chatbotem AI, który pomoże Ci z Taurus Bapi 850 Plus Instrukcja obsługi. Zapoznałem się już z dokumentem i mogę pomóc w prosty i zrozumiały sposób.
Polski
Bapi 850
Bapi 850 Inox
Bapi 850 Plus
Bapi 850 Plus Inox
Bapi 850 Plus Duo
Bapi 850 Plus inox Duo
Szanowny Kliencie:
Serdecznie dziękujemy za zdecydowanie
się na zakup sprzętu gospodarstwa
domowego marki TAURUS.
Jego technologia, forma i funkcjonalność,
jak również fakt, że spełnia on wszelkie
normy jakości, dostarczy Państwu pełnej
satysfakcji przez długi czas.
Opis
A Regulator Prędkości
B Przycisk
C Korpus Silnika
D Pręt
E Zespół reduktora (*)
F Ubijak emulsujący (*)
G Dzbanek
H
Przesiewak (*)
I
Dzbanek ubijający z ojemnikiem (**)
(*) Dostępne tylko w przypadku modeli
Bapi 850 Plus, Bapi 850 Plus Inox, Bapi
850 Plus Duo, Bapi 850 Plus Inox Duo.
(**) Dostępne tylko w przypadku modelu
Bapi 850 Plus Duo, Bapi 850 Plus Inox
Duo.
W przypadku, jeśli model Państwa
urządzenia nie posiada opisanych
powyżej akcesoriów, te można również
nabyć osobno w Serwisie Technicznym.
Wskazówki i ostrzeżenia
dotyczące bezpiecznego użytkowania
- Przeczytać uważnie instrukcję przed
uruchomieniem urządzenia i zachować
ją w celu późniejszych konsultacji.
Niedostosowanie się i nieprzestrzeganie
niniejszych instrukcji może prowadzić do
wypadku.
- Przed pierwszym użyciem wyczyścić
należy wszystkie części produktu, które
mogą być w kontakcie z artykułami
spożywczymi, postępując w sposób
wskazany w części dotyczącej
czyszczenia.
Otoczenie użycia i pracy:
- Utrzymywać strefę pracy w czystości
i przy dobrym oświetleniu. W strefach
nieuporządkowanych i ciemnych
występuje większa podatność na wypadki.
Bezpieczeństwo elektryczne:
- Nie używać urządzenia, gdy kabel
elektryczny lub wtyczka jest uszkodzona.
- Przed podłączeniem maszyny do
sieci, sprawdzić czy napięcie wskazane
na tabliczce znamionowej odpowiada
napięciu sieci.
- Podłączyć urządzenie do gniazdka,
który może wytrzymać przynajmniej 10
amperów.
- Wtyczka urządzenia powinna być
zgodna z podstawą elektryczną gniazdka.
Nie zmieniać nigdy wtyczki. Nie używać
przejściówek dla wtyczki.
- Jeśli popęka jakiś element obudowy
urządzenia, natychmiast wyłączyć
urządzenie z prądu, aby uniknąć
porażenia prądem.
- Nie używać urządzenia mając wilgotne
ręce czy stopy, ani będąc boso.
- Nie używać urządzenia, jeśli ono upadło
czy kiedy występują widoczne oznaki
uszkodzenia, albo jeśli istnieją wycieki.
- Nie napinać kabla elektrycznego. Nie
używać nigdy kabla elektrycznego do
podnoszenia, przenoszenia ani wyłączania
urządzenia.
- Nie zwijać kabla wokół urządzenia.
- Sprawdzać stan kabla zasilania.
Uszkodzone czy zaplątane kable
zwiększają ryzyko porażenia prądem.
- Nie dotykać wtyczki mokrymi rękoma.
Bezpieczeństwo osobiste:
- Podejmować wszelkie niezbędne
środki ostrożności, by zapobiegać
niezamierzonemu włączeniu się
urządzenia.
- Nie dotykać ruchomych części
urządzenia, kiedy jest ono w trakcie
działania.
Stosowanie i utrzymanie:
- Przed każdym użyciem, rozwinąć
całkowicie kabel zasilania urządzenia.
- Nie używać urządzenia, jeśli akcesoria
czy zużywalne części nie są dobrze
przymocowane.
- Nie używać urządzenia, kiedy jest ono
puste, to znaczy kiedy nic w nim nie ma.
- Nie używać urządzenia z pustym
dzbanem.
- Nie używać urządzenia, jeśli nie działa
przycisk włączania ON/OFF.
- Nie przesilać zdolności pracy
urządzenia.
- Nie przekraczać poziomu MAX(Fig. 3)
- Przy pracy z gorącymi płynami nie
przekraczać połowy pojemności dzbanka i
zawsze używać najniższej prędkości.
- Wyłączać urządzenie z gniazdka
bezpośrednio po zakończeniu używania i
przed czyszczeniem.
- Przed wymianą jakiegokolwiek
akcesorium, wyłączyć urządzenie z sieci.
- Urządzenie to zaprojektowane zostało
wyłącznie do użytku domowego, a
nie do użytku profesjonalnego czy
przemysłowego.
- To urządzenie nie jest zabawką. Dzieci
powinny pozostać pod czujną opieką w
celu zagwarantowania iż nie bawią się
urządzeniem.
- Urządzenie skonstruowane do obsługi
przez osoby dorosłe. Nie dopuszczać, by
korzystały z niego osoby niezapoznane
z tego typu produktem, osoby
niepełnosprawne ani dzieci.
- Przechowywać to urządzenie w miejscu
niedostępnym dla dzieci i/lub osób
niepełnosprawnych.
- Nie wystawiać urządzenia na skrajne
temperatury.
- Utrzymywać urządzenie w dobrym
stanie. Sprawdzać, czy ruchome części
nie są poprzestawiane względem siebie
czy zakleszczone, czy nie ma zepsutych
części czy innych warunków, które
mogą wpłynąć na właściwe działanie
urządzenia.
- W celach orientacyjnych w załączonej
tabeli podany został szereg przepisów
kulinarnych, w których podana została
ilość produktów żywnościowych
przeznaczonych do przetworzenia za
pomocą tego urządzenia oraz czas jego
pracy.
- Nie używać urządzenia dłużej niż 1
minuta lub w cyklach 5-minutowych
z przerwą powyżej minuty pomiędzy
cyklami. Nie zaleca się pracowania w
urządzeniem dłużej niż to konieczne.
- W aneksie znajduje się tabela z
orientacyjnymi przepisami, ilościami
żywności i zalecanym czasem pracy
urządzenia.
- Nie stosować urządzenia na żadnej
części ciała osób ani zwierząt.
- Zachować szczególną uwagę przy
montażu i desmontażu części, gdyż noże
są bardzo ostre; unikać bezpośredniego
kontaktu z powierzchnią noża.
- Wszelkie niewłaściwe użycie lub
niezgodne z instrukcją obsługi może
doprowadzić do niebezpieczeństwa,
anulując przy tym gwarancję i
odpowiedzialność producenta.
Instrukcja obsługi
Uwagi przed pierwszym użyciem:
- Upewnić się, że z opakowania zostały
wyjęte wszystkie elementy urządzenia.
- Przed pierwszym użyciem należy umyć
wszystkie części urządzenia, które mogą
mieć kontakt z pokarmami, postępując
zgodnie z instrukcją.
Użycie:
- Przed włączeniem rozwinąć całkowicie
kabel zasilania urządzenia.
- Podłączyć urządzenie do prądu.
- Wybrać odpowiednią prędkość.
- Włączyć urządzenie za pomocą
przycisku ON/OFF.
-Przygotować produkt spożywczy, który
ma być przetworzony
Elektroniczna kontrola prędkości:
- Można kontrolować prędkość urządzenia
po prostu ustawiając regulator prędkości
(A). Funkcja ta jest bardzo użyteczna,
ponieważ umożliwia dostosowanie
prędkości urządzenia do rodzaju pracy,
która ma być wykonana.
Po zakończeniu pracy z urządzeniem:
- Wyłączyć urządzenie, usuwając nacisk
na przycisk ON/OFF.
- Wyłączyć urządzenie z prądu.
- Wyczyścić urządzenie.
Akcesoria
Trzepaczka (Fig. 1):
Służy do przygotowywania sosów, zup,
majonezu, koktaili mlecznych, pokarmy
dla niemowląt, kruszenia kostek lodu...
- Założyć ubijaczkę (D) na korpus silnika
(C) kręcąc zgodnie ze wskazaniami
strzałki.
- Włożyć do dzbanka (G) produkty i
nacisnąć przycisk (B).
- Zdjąć trzepaczkę (D) przekręcając w
prawo i wyjąć do czyszczenia.
Rozdrabniacz (Fig. 2):
- Akcesorium to służy do mielenia
warzyw lub mięsa...
- Włożyć produkty spożywcze, które
mają być przetworzone do pojemnika
mielącego z umieszczonymi tam nożami,
założyć pokrywę, aż się dopasuje (Fig. 2).
- Połączyć zespół redukcyjny do korpusu
silnika naciskając aż do usłyszenia
pstryknięcia (Fig. 2).
- Połączyć całość do pokrywy i
włączyć urządzenie (Uwaga: nie
włączać urządzenia, jeśli całość nie jest
odpowiednio ułożona i zamocowana
(Fig. 2).
- Wyłączyć urządzenie, kiedy produkt
spożywczy uzyska odpowiednią
konsystencję.
- Rozłączyć całość od pokrywy i nacisnąć
na przyciski do wypychania w celu
uwolnienia zespołu redukcyjnego (Fig. 2).
Ubijaczka (Fig. 4):
- Akcesorium to służy do ubijania
śmietany, białek...
- Włożyć ubijaczkę w zespół redukcyjny
czemu powinno towarzyszyć pstryknięcie.
(Fig. 4) Połączyć zespół redukcyjny
z korpusem silnika dopasowując go i
przekręcając w lewo. (Fig.4)
- Do szerokiego naczynia włożyć produkt
spożywczy i włączyć urządzenie. W celu
uzyskania optymalnego rezultatu zaleca
się poruszać ubijaczkę w stronę ruchu
wskazówek zegara.
- Zwolnić zespół reduktora i następnie
zdjąć ubijak (Fig. 4).
- Uwaga1: Nie pracować z wysoką
prędkością stosując to założone
akcesorium, jako że spowodowałoby
to uszkodzenie ramienia emulsującego
(wirowanie drutów).
- Uwaga 2: Aby uwolnić ubijak (F) z
zespołu redukcyjnego (E), pociągnąć za
pierścień ubijaka.
Akcesorium do przesiewania (Fig. 5):
- Akcesorium to służy do
przygotowywania soków, rzadkich
przecierów...
- Do dzbanka wprowadzić akcesorium
przesiewające i włożyć do niego produkty
spożywcze, które mają być przetwarzane
(Fig. 5).
- Włączyć urządzenie z założoną nóżką
i zająć się produktami, które mają zostać
przetworzone, sok będzie przechodził
do dzbanka, ale ziarenka, skórki i
gęsty miąższ pozostaną w pojemniku
przesiewającym (Fig. 5).
Akcesorium do ubijania w pojemniku
(Fig. 6):
- Akcesorium to służy do przetwarzania
koktajli, zimnych zup, warzyw...
- Włożyć produkty spożywcze, które
mają być przygotowane do dzbanka
ubijającego z umieszczonymi tam nożami,
założyć pokrywę aż się dopasuje (Fig. 6).
- Zamontować trzepaczkę pod pokrywą
przekręcając w lewą stronę i włączyć
urządzenie. (Uwaga: Nie włącząć
urządzenia, gdy całość nie jest dobrze
dopasowana (Fig. 6).
- Wyłączyć urządzenie, kiedy produkt
spożywczy uzyska odpowiednią
konsystencję.
- Zdjąć pokrywę przekręcając ją w prawą
stronę (Fig. 6).
Zabezpieczenie termiczne:
- Urządzenie posiada zabezpieczenie
termiczne chroniące urządzenie przed
przegrzaniem się.
- Jeśli urządzenie się samo wyłącza i nie
włącza się ponownie, należy wyłączyć je
z prądu, odczekać około 15 minut przed
ponownym włączeniem go, Jeśli nadal
nie działa, skontaktować się z jednym z
autoryzowanych serwisów technicznych.
Czyszczenie
- Odłączyć urządzenie z sieci i pozostawić
aż do ochłodzenia przed przystąpieniem
do jakiegokolwiek czyszczenia.
- Czyścić urządzenie wilgotną szmatką
zmoczoną kilkoma kroplami płynu i
następnie osuszyć.
- Nie używać do czyszczenia urządzenia
rozpuszczalników, ni produktów z
czynnikiem PH takich jak chlor, ani
innych środków żrących.
- Nie zanurzać urządzenia w wodzie ni
innej cieczy, nie wkładać pod kran.
- W trakcie czyszczenia, należy
szczególnie uważać na noże, ponieważ są
one bardzo ostre.
- Zaleca się regularne czyszczenie
urządzenia i usuwanie z niego
pozostałości produktów żywnościowych.
- Jeśli urządzenie nie jest utrzymywane
w odpowiednio dobrym stanie
czystości, jego powierzchnia może
się niszczyć i wpływać w sposób
niedający się powstrzymać na okres
trwałości urządzenia oraz prowadzić do
niebezpiecznych sytuacji.
- W zmywarce do naczyń mogą być myte
następujące części:
- Pręt
- Ubijak emulsujący.
- Dzbanek.
- Presiewak.
- Dzbanek ubijający z
pojemnikiem.
- Pozycja odszuszania zapewnia
doskonałe i szybkie suszenie zarówno w
zmywarce jak i w zlewie (Fig. 7).
Nieprawidłowości i naprawa
- W razie awarii zanieść urządzenie do
autoryzowanego Serwisu Technicznego.
Nie próbować rozbierać urządzenia ani
go naprawiać, ponieważ może to być
niebezpieczne.
- Jeśli uszkodzone jest połączenie sieci,
powinno być wymienione, postępować
jak w przypadku awarii.
Dla urządzeń wyprodukowanych
w Unii Europejskiej i w przypadku
wymagań prawnych obowiązujących w
danym kraju:
Ekologia i zarządzanie odpadami
- Materiały, z których wykonane jest
opakowanie tego urządzenia, znajdują się
w ramach systemu zbierania, klasykacji
oraz ich odzysku. Jeżeli chcecie Państwo
się ich pozbyć, należy umieścić je w
kontenerze przeznaczonym do tego typu
materiałów.
- Produkt nie zawiera koncentracji
substancji, które mogłyby być uznane za
szkodliwe dla środowiska.
- Symbol ten oznacza, że
jeśli chcecie się Państwo
pozbyć tego produktu po
zakończeniu okresu jego
użytkowania, należy go
przekazać przy
zastosowaniu określonych
środków do autoryzowanego podmiotu
zarządzającego odpadami w celu
przeprowadzenia selektywnej zbiórki
Odpadów Urządzeń Elektrycznych i
Elektronicznych (OUEE).
Urządzenie spełniające wymogi Ustawy
2006/95/EC o Niskim Napięciu i
Ustawy 2004/108/EC o Zgodności
Elektromagnetycznej.
Przygotowanie żywności
Nazwa Zalecane akcesorium Prędkość Ilość Proces Czas
Majonez
5 250 ml Wbić jedno jajko do dzbanka, dodać sól,
ocet lub sok cytrynowy i wypełnić oliwą
z oliwek do kreski. Włączyć urządzenie
i pozostawić bez ruchu aż do momentu
uzyskania majonezu.
35 s
Owocowy napój
mleczny
15 ------- Dodać do mleka owoce i włączyć
urządzenie, aż do uzyskania jednolitej
masy.
-------
Beszamel
10 600 ml Rozpuścić 30 g masła w garnuszku,
dodać 100 g mąki i 30 g przysmażonej
drobno posiekanej cebuli i powoli
dodawać 500 ml ciepłego mleka
15 s
Picar hielo
20 4/6
kostki
Włożyć kostki lodu do dzbanka i mielić
każdą kostkę osobno.
15 s
Bita śmietana
2 250 ml Wlać do dzbanka dobrze schłodzoną
śmietanę (0 do 5ºC) i miksować na 2
prędkości według wskazówek zegara. Gdy
zacznie się zagęszczać należy przejść
na 4 prędkość. Należy uważać, aby nie
miksować zbyt długo, gdyż śmietana
stanie się masłem.
1,2
min
Piana z białek
2 5 białka Wlać białka do okrągłego naczynia i
ruchami góra dół ubić pianę.
1.5 min
Pureé ziemni-
aczane
20 400 g Mielić ziemniaki jednen po drugim w
garnku
30 s
Posiłki dla
niemowląt
20 300 g Pokroić i wrzucić do dzbanka i miksować
100 g jabłka, 100 g banana, 50 g ciastec-
zek i sok z jedej pomarańczy
25 s
Bułka tarta
20 50 g Rozdrobnić bułkę i wrzucić do dzbanka
i miksować
50 s
Tarty ser
20 200 g Pokroić w kawałki o wielkości 1 cm i
następnie mielić urządzeniem, aż do
uzyskania pożądanej tekstury.
30 –
40 s
Marchewka tarta
20 300 g Obrana marchewkę pokroić w kawałki i
posiekać.
20 s
Orzechy 20 300 g Obrać orzechy i posiekać 20 s
Jajko na twardo
20 5 Jajko Pokroić w kawałki i posiekać 10 s
Mięso mielone
(surowe lub
gotowane)
20 300 g Pokroić w kawałki o wielkości 1 cm i
następnie mielić urządzeniem, aż do
uzyskania pożądanej tekstury.
30 s
Zmielić mięso
20 40 g Pokroić w kawałki o wielkości 1 cm i
następnie mielić urządzeniem, aż do
uzyskania pożądanej tekstury.
3 s
Sok pomidorowy
20 400 g Obrać i pokroić pomidory w małe kawałki. 20 s
Siekane morele
20 60 g Pokroić w kawałki o wielkości 1 cm i
następnie mielić urządzeniem, aż do
uzyskania pożądanej tekstury.
3 s
Zupa Gazpacho
20 ------ Wrzucić do dzbanka pól kilo pokrojonych
pomidorów, 200 g ogórka, 1 ząbek
czosnke, kromkę namoczonego w wodzie
chleba, sól, ocet i oliwę z oliwek
30 s
Pokrojony
pomidor
20 350 g Obrać, pokroić i posiekać 30 s
Siekana cebula
20 400 g Obrać, pokroić i posiekać 20 s
Suchy chleb
20 50 g Pokruszyć chleb i zmielić 20 s
Cukier puder
20 200 g Wsypać cukier do dzbanka i zmielić 20 s
1/110