30
PL
Odpowiedni czas suszenia i wskazówki dotyczycące różnych warzyw i owoców
Czas suszenia w znacznym stopniu zależy od ro-
dzaju suszonej żywności - zawartości wody, dojrza-
łości, grubości, ustawień temperatury i wilgotności
wewnątrz komory.
Czas suszenia zależy od następujących czynników:
- Grubości plastrów lub kawałków żywności.
- Ilości półek w urządzeniu.
- Ilości żywności umieszczonej w urządzeniu.
- Wilgotności otoczenia.
- Własnych preferencji odnośnie suszenia określo-
nej żywności.
Zaleca się:
- Zaleca się regularne sprawdzanie stopnia wy-
suszenia żywności (np. co godzinę). Do środka
można zajrzeć przez przezroczyste drzwiczki.
- Zanotowanie czasu suszenia określonych pro-
duktów w celu wykorzystania w przyszłości
- Wstępne przetworzenie żywności w celu osiągnie-
cia lepszych efektów suszenia
- Po suszeniu, żywność należy przechowywać we
właściwy sposób w celu zachowania jej jakości i
wartości odżywczych
- Przygotowywać żywność zgodnie z właściwymi
przepisami, by uniknąć rozwoju szkodliwych bak-
terii w suszonej żywności.
Przechowywanie suszonej żywności
• Wysuszoną żywność pozostaw do ostygnięcia.
Upewnij się też, czy jest ona zupełnie suche.
Powyższe czynniki są kluczowe dla właściwego
przechowywania żywności.
• Aby zapobiec zepsuciu żywności, podczas prze-
chowywania suszone warzywa lub owoce nie
mogą pochłaniać żadnej wilgoci. W związku z
powyższym, wszelkie puszki oraz szklane lub
plastikowe pojemniki, w których przechowywana
jest suszona żywność, muszą zostać szczelnie
zamknięte. Najodpowiedniejsze w takim przy-
padku byłoby przechowywanie próżniowe.
• Suszona żywność powinna być przechowywana
w suchym, chłodnym i czystym pomieszczeniu -
takie warunki gwarantują długoterminowe prze-
chowywanie suszonej żywności.
Obsługa
• Umieść urządzenie na poziomym, stabilnym, an-
typoślizgowym i ognioodpornym podłożu.
• Rozłóż żywność na tackach równomiernie, tak
aby poszczególne jej fragmenty nie nachodziły
na siebie. Aby zachować właściwą wentylację we-
wnątrz urządzenia, na 10% powierzchni półek nie
powinno być żywności.
• Puste półki należy usunąć z suszarki. Jednocze-
śnie w urządzeniu może znajdować się 7 półek.
• Wsuwając półki do suszarki upewnij się, czy zo-
stały one umieszczone prawidłowo w stosunku do
ścianek bocznych. Dokładnie zamknij drzwiczki.
• Następnie podłącz wtyczkę do odpowiedniego
gniazdka elektrycznego. Rozlegnie się sygnał
dźwiękowy i wszystkie przyciski podświetlą się na
3 sekundy. Następnie jedynie przycisk ustawienia
temperatury/czasu („TEMP/TIME”) będzie migać
na niebiesko; ekran LED jest w pełni wyświetlany,
a urządzenie znajduje się teraz w trybie CZUWA-
NIA.
• Wciśnij przycisk ustawienia temperatury/czasu
(„TEMP/TIME”), by rozpocząć pracę. Wszystkie
przyciski na panelu sterowania podświetlą się na
niebiesko - możliwe jest ustawienie timera i tem-
peratury, bądź włączenie trybu podtrzymywania
temperatury lub trybu „FAST/RAW”. Wciśnij przy-
cisk rozpoczęcia/zakończenia („START/STOP”)
bez zmieniania ustawień - urządzenie rozpocznie
pracę z ustawieniami domyślnymi. Ustawienia
domyślne pracy urządzenia: 70°C i 10 godzin.