34
PL
Przed eksploatacją
• Ustaw urządzenie na równej, stabilnej, czystej,
niepalnej i suchej powierzchni.
• Wyczyść miskę na zrębki z wszelkich pozostało-
ści lub popiołu.
• Wypełnij miskę do połowy odpowiednimi drewnia-
nymi zrębkami (niedołączonymi do urządzenia) i
umieść ją w koszyku nad elementem grzewczym.
• Nie umieszczaj drewnianych zrębków bezpośred-
nio na elemencie grzewczym (4) - zrębki mogą
się zapalić i uszkodzić element grzewczy (4).
• Na najniższej półce urządzenia umieść tackę na
odpady.
• W razie konieczności, by uzyskać lepsze efekty
wędzenia, nasmaruj ruszty niewielką ilością oleju
spożywczego.
• Na rusztach umieść mięso, rybę, wołowinę,
wieprzowinę lub drób, zachowując odpowiednią
odległość między nimi w celu równomiernego
wędzenia.
• Na hakach wewnątrz urządzenia zawieś najpierw
te produkty żywnościowe, które wymagają wę-
dzenia w pionie.
Obsługa
• Zamknij otwór wentylacyjny (6) z tyłu urządzenia.
• Podłącz urządzenie do odpowiedniego gniazdka
elektrycznego i naciśnij wyłącznik główny (5),
ustawiając go w położeniu „ON”. Zapali się czer-
wona lampka sygnalizacyjna.
• Ustaw pokrętło mocy (1) na maksimum (MAKS.)
i pozostaw na ok. 20 minut, do momentu, aż z
wnętrza urządzenia zacznie wydobywać się dym.
• Zmniejsz wartość mocy za pomocą pokrętła re-
gulacji (1) i otwórz otwór wentylacyjny (6), by wy-
puścić dym.
• Otwórz drzwi frontowe i umieść produkty żywno-
ściowe rozłożone na ruszcie wewnątrz urządze-
nia. Upewnij się, że między rusztami zachowana
została odpowiednia przestrzeń, by zapewnić
odpowiedni przepływ ciepła i dymu. Skorzystaj z
uchwytu do rusztu lub z rękawic (niedołączone do
urządzenia). Zachowaj ostrożność.
• Wędź produkty żywnościowe przez wymagany
czas; za pomocą wyświetlacza temperatury (2)
upewnij się, czy produkty żywnościowe osiągnęły
wymaganą temperaturę. Temperatura wewnątrz
urządzenia powinna wynosić ok. 50°C ~ 160°C (w
zależności od temperatury otoczenia).
• Po zakończeniu procesu, naciśnij wyłącznik
główny (5), ustawiając go w położeniu „OFF”.
Odłącz urządzenie od źródła zasilania wyjmując
wtyczkę z gniazdka.
• Otwórz drzwi frontowe i ostrożnie wyjmij produkty
żywnościowe na rusztach. Skorzystaj z uchwytu
do rusztu i załóż rękawice (niedołączone do urzą-
dzenia). Zachowaj ostrożność - ryzyko oparzeń!
Uwaga:
• Czas gotowania zależy od wielu czynników, no.
pogoda, typ i grubość produktów żywnościowych,
wymagany poziom przyrządzenia.
• Suche drewniane zrębki można zakupić w skle-
pach z produktami żywnościowymi i wyrobami
metalowymi.
Zalecane wartości temperatury
• Poniższa tabela przedstawia zalecane wartości
temperatury dla przyrządzania różnych rodzajów
żywności.
• Stanowi ona jedynie punkt odniesienia, jako że
wiele czynników zewnętrznych ma wpływ na
wysokość temperatury w urządzeniu. Są to np.:
obecność kości w mięsie, grubość pokrojonego
mięsa, ilość wody i tłuszczu w produkcie. Wynik
wędzenia zależy również od pogody. W zimne dni
proces wędzenia trwa dłużej.
• Upewnij się, czy produkty żywnościowe zostały
dokładnie uwędzone ze względów higienicznych -
dotyczy to w szczególności owoców morza.
• Sprawdzaj temperaturę wewnątrz urządzenia za
pomocą wyświetlacza temperatury (2).