Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Włączyła się lampka alar-
mowa wysokiej tempera-
tury.
Temperatura wewnątrz zamra-
żarki jest zbyt wysoka.
Patrz „Alarm wysokiej temperatu-
ry”.
Urządzenie zostało niedawno
włączone i temperatura jest
wciąż zbyt wysoka.
Patrz „Alarm wysokiej temperatu-
ry”.
Za dużo szronu i lodu. Żywność nie została poprawnie
opakowana.
Należy dokładniej zapakować
żywność.
Pokrywa nie jest szczelna lub
nie została poprawnie zamknię-
ta.
Sprawdzić, czy pokrywa popraw-
nie się zamyka oraz czy uszczelki
są czyste i nieuszkodzone.
Temperatura nie jest prawidłowo
ustawiona.
Ustawić wyższą temperaturę.
Zatyczka otworu spustu wody z
odszraniania nie jest prawidłowo
włożona.
Włożyć prawidłowo zatyczkę do
otworu spustu wody z odszrania-
nia.
Pokrywa nie zamyka się
do końca.
Za dużo szronu. Usunąć nadmiar szronu.
Uszczelki pokrywy są brudne lub
lepkie.
Wyczyścić uszczelki pokrywy.
Żywność blokuje pokrywę. Ułożyć żywność w prawidłowy
sposób, patrz nalepka w urządze-
niu.
Pokrywę trudno otworzyć. Uszczelki pokrywy są brudne lub
lepkie.
Wyczyścić uszczelki pokrywy.
Zawór jest zablokowany. Sprawdzić zawór.
Nie działa oświetlenie. Żarówka jest uszkodzona. Patrz „Wymiana żarówki”.
Temperatura wewnątrz za-
mrażarki jest zbyt wyso-
ka.
Temperatura nie jest prawidłowo
ustawiona.
Ustawić niższą temperaturę.
Pokrywa nie zamyka się szczel-
nie lub nie została poprawnie
zamknięta.
Sprawdzić, czy pokrywa popraw-
nie się zamyka oraz czy uszczelki
są czyste i nieuszkodzone.
Przed zamrażaniem świeżych
produktów urządzenie nie zosta-
ło dostatecznie schłodzone.
Schładzać urządzenie przez od-
powiedni czas.
W urządzeniu umieszczono na-
raz dużą ilość żywności do za-
mrożenia.
Odczekać kilka godzin i ponownie
sprawdzić temperaturę. Następ-
nym razem należy umieszczać
jednorazowo mniejsze ilości żyw-
ności do zamrożenia.
30
Co zrobić, gdy…