Whirlpool AKZ 431/NB/01 Program Chart

Typ
Program Chart

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

AKZ 431/01 KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56320/A
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzenia (niewidoczny)
Działanie wentylatora związane jest z
poziomem temperatury w piekarniku i może
trwać, po wyłączeniu piekarnika, jeszcze
przez kilka minut.
3. Element grzewczy (opuszczany)
4. Oświetlenie tylne piekarnika
5. Okrągły element grzewczy (niewidoczny)
6. Wentylator
7. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło załączanie / wyłączanie - wybór
funkcji
2. Przycisk potwierdzenia i wyboru programu
3. Pokrętło zmian wartości zaprogramowanych
(temperatura, czas, poziomy)
Pokrętła ukryte
Aby skorzystać z pokrętła, należy je nacisnąć
na środku.
Pokrętło się wysuwa.
Ustawić pokrętło na żądanej pozycji.
Po zakończeniu pieczenia, ustawić pokrętło na
pozycji 0 i nacisnąć na środku, aby ponownie
wróciło na swoje miejsce.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tacka do pieczenia: Grill:
Tacka do ociekania:
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja
Temperatura
zaprogramowana
Temperatura
do regulacji
Opis funkcji
- Piekarnik wyłączony - - -
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
- - Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika
UTRZYMANIE CIEPłA 35C - 60C -
Do utrzymywania stałej temperatury wewnątrz piekarnika.
35°C: do wyrastania ciasta, chleba i pizzy.
60°C: do utrzymania ciepła ostatnio przygotowanych posiłków.
Zaleca się używanie półki na pierwszym poziomie.
FUNKCJA STATYCZNA 200C 50°C - 250°C
Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i włożyć potrawę,
gdy wszystkie wskaźniki termometru
zapalone.
Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR +
STATYCZNA
175C 50°C - 250°C
Do pieczenia na maks. 2 półkach.
W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co
zapewni jej równomierne pieczenie.
TERMOWENTYLATOR
160C 50°C - 250°C
Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania piekarnika, na jednej
lub więcej półkach - artykuły żywnościowe, które wymagają
takiej samej temperatury pieczenia
(np.: ryby, warzywa, ciasta), bez wzajemnego przenikania
zapachów.
TURBOWENTYLATOR
160C
50°C - 250°C
Do pieczenia na jednej półce (np.: owoce, ciasta, zapiekanki,
warzywa, pizza, drób).
FUNKCJA GRILL 3 -
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na
rożnie, do podpiekania warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
Funkcja może być wykorzystywana z różnym natężeniem mocy
(1 min. - 5 maks.).
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika mogą być zamknięte lub
lekko uchylone.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co
zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL 3 -
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
Funkcja może być wykorzystywana z różnym natężeniem mocy
(1 min. - 5 maks.).
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika mogą być zamknięte lub
lekko uchylone.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co
zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracać mięso w czasie gotowania.
PIZZA/CHLEB -
P1- 300°C
P2 - 220°C
Do pieczenia pizzy, chleba, zapiekanek.
BOOSTER 200C 50°C - 250°C
Do szybkiego podgrzewania piekarnika.
W czasie nagrzewania, zapalają się po kolei
wskaźniki termometru.
Po osiągnięciu ustawionej temperatury, funkcja się wyłącza i
rozlega się sygnał dźwiękowy, który wskazuje automatyczne
przejście piekarnika na funkcję STATYCZNĄ.
TABELE PIECZENIA
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
łka
od dołu
Poziom
Przyrumienianie
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
MIĘSO
Jagnię, koźlę, baranina
X 2 2 200 95 - 110
X 3 2 200 100 - 110
X 2 - 200 100 - 110
Pieczeń
(cielęcina, wieprzowina, wołowina)
(kg. 1)
X 2 2 200 95 - 110
X 3 3 200 100 - 110
X 2 - 200 90 - 100
Kurczak, królik,
kaczka
X 2 3 200 80 - 90
X 2 3 190 80 - 90
X 2 - 200 85 - 95
Indyk
(kg. 4-6) + poziom 3
przypieczenia
X 1 3 200 160 - 180
X 1 3 200 160 - 180
X 1 - 210 180 - 190
Gęś ( 2kg)
X 2 3 210 100 - 130
X 1 3 200 100 - 130
X 2 - 200 100 - 130
RYBY (W CAŁOŚCI)
(1-2 kg)
Dorada, labraks, tuńczyk,
łosoś, dorsz
X 2 1 200 45 - 55
X 3 1 190 45 - 55
X 2 - 200 50 - 60
RYBY (W KAWAŁKACH)
(1 kg )
Siodłak, tuńczyk
X 2 2 200 40 - 50
X 3 2 190 40 - 50
X 3 - 200 40 - 50
WARZYWA
Nadziewane papryki i pomidory
X 2 - 220 50 - 60
X 2 - 200 50 - 60
X 2 - 200 50 - 60
Pieczone ziemniaki
X 2 3 220 50 - 60
X 2 3 200 50 - 60
SŁODYCZE, CIASTA, ITP.
Ciasta drożdżowe
X 2 - 190 40 - 50
X 1 - 180 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem serowym
X 2 - 190 80 - 90
X 2 - 180 70 - 80
X 2 - 180 80 - 90
Ta r ta
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
Strucla
X 2 - 200 50 - 55
X 1 - 3 - 200 50 - 55
X 2 - 200 50 - 55
Biszkopty
X 2 - 170 20 - 30
X 1 - 3 - 200 20 - 30
X 2 - 200 20 - 30
Bezy
X 2 - 180 35 - 45
X 1 - 3 - 180 35 - 45
X 2 - 180 40 - 50
TABELE GRILLOWANIA
UWAGAW przypadku pieczenia mięs w funkcji Wentylowanie i Statyczna, zaleca się dodanie funkcji Przypiekanie na
poziomie od 1 do 3.
Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie informacyjnie.
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
łka
od dołu
Poziom
Przyrumienianie
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
Słone ciasta
X 2 - 200 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
Lasagna
X 2 1 200 45 - 60
X 2 1 200 45 - 60
X 2 - 200 45 - 60
Ciasta z nadzieniem owocowym
np. ananasem, brzoskwinią
X 2 - 190 50 - 60
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
Bezy
X 2 - 120 120 - 150
- 1 - 3 - 120 120 - 150
- 2 - 120 120 - 150
Vol-au-vent
X 2 - 200 35 - 45
X 1 - 3 - 190 35 - 45
X 2 - 190 35 - 45
Suflet
X 2 - 200 40 - 50
X 2 - 190 45 - 55
X 2 - 190 45 - 55
POTRAWY Funkcja Ogrzewanie wstępne
łka
od dołu
Poziom
Mocy
Czas pieczenia
(minuty)
Antrykot X 4 5 35 - 45
Kotlety X 4 5 30 - 40
Kiełbaski X 3 - 4 5 30 - 40
Kotlety pieczone na żarze X 4 5 35 - 45
Ryby (w kawałkach) X 3 - 4 5 35 - 45
Udka kurczaka X 3 - 4 5 40 - 50
Rożen X 3 - 4 5 40 - 50
Żeberka X 3 - 4 5 35 - 45
1/2 kurczaka X 3 5 45 - 55
1/2 kurczaka X 3 5 45 - 55
Kurczak w całości X 3 5 60 - 70
Pieczeń
wieprzowa, wołowa
X 2 5 60 - 70
Kaczka X 2 5 70 - 80
Udziec jagnięcy X 3 5 70 - 80
Rostbef X 3 5 50 - 60
Pieczone ziemniaki X 3 5 50 - 60
Ryby (dorada, pstrąg) X 3 5 50 - 60
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKZ 431/NB/01 Program Chart

Typ
Program Chart
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla