PL
3
FUNKCJE
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji,któremożna pobrać ze strony www.hotpoint.eu
WWW
DIAMOND CLEAN
Działanie pary uwalnianej podczas
specjalnego niskotemperaturowego cyklu
czyszczenia pozwala na łatwe usunięcie
zanieczyszczeń oraz resztek potraw. Na dno
piekarnika wlać 200 ml pitnej wody i uruchomić
funkcję, upewniając się, że piekarnik jest zimny.
SETTING
Pozwalają zmienić ustawienia piekarnika (czas,
język, poziom głośności sygnałów dźwiękowych,
jasność, tryb ECO, jednostki miary, moc).
Uwaga: Gdy włączony jest tryb ECO, jasność wyświetlacza
zostaje zmniejszona a światło wyłączone, aby oszczędzać
energię. Czasowe zwiększenie jasności wyświetlacza
i czasowe włączenie światła następuje po naciśnięciu
dowolnego przycisku.
FUNKCJE SPECJALNE
MIESO
MIĘSO
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę pieczenia mięsa.
Funkcja włącza co jakiś czas wentylator na niskich
obrotach, aby zapobiec nadmiernemu wysychaniu
potrawy.
DROB
DRÓB
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę pieczenia drobiu.
Funkcja włącza co jakiś czas wentylator na niskich
obrotach, aby zapobiec nadmiernemu wysychaniu
potrawy.
ZAPIE
ZAPIEKANKA
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę zapiekania dań z
makaronem..
CHLEB
CHLEB
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę pieczenia
wszystkich rodzajów pieczywa.
PIZZA
PIZZA
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę pieczenia
wszystkich rodzajów pizzy.
CIAST
CIASTA KRUCHE
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę pieczenia
wszystkich rodzajów ciasta (drożdżowe, nadziewane,
tarty itp.).
* Funkcja używana jako punkt odniesienia dla deklarowanej
efektywności energetycznej, zgodnie z rozporządzeniem (UE)
nr 65/2014
OFF
Do wyłączania piekarnika.
STATYCZNE*
Do pieczenia mięsa lub ciast z płynnym
nadzieniem, na jednej półce.
PIECZ. KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięsa lub ciast z płynnym
nadzieniem, na jednej półce.
TERMOOBIEG
Do pieczenia różnych potraw w tej samej
temperaturze, jednocześnie na kilku półkach (maksymalnie
trzech). Funkcja ta pozwala na pieczenie bez wzajemnego
przenikania się zapachów pieczonych potraw.
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu,
szaszłyków, kiełbasek), do zapiekania warzyw lub
do przyrumieniania pieczywa. Podczas grillowania
mięsa zaleca się zastosowanie blachy na ściekający
tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz można umieścić
na dowolnym poziomie poniżej blachy do pieczenia i
nalać do niej ok. 500 ml wody pitnej.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec,
rostbef, kurczak). Zalecamy zastosowanie blachy na
ściekający tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz można
umieścić na dowolnym poziomie poniżej blachy
do pieczenia i nalać do niej ok. 500 ml wody pitnej.
Korzystając z tej funkcji pieczenia możemy użyć rożna
(zależnie od wyposażenia).
MAXI COOKING
Do pieczenia dużych kawałków mięsa
(powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub 2. poziomu w
zależności od wielkości potrawy. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika. Zaleca się obracanie mięsa
podczas pieczenia tak, aby pieczeń z każdej strony
przyrumieniła się równomiernie. Warto od czasu do
czasu polewać mięso sosem, aby nie dopuścić do jego
nadmiernego wysuszenia.
SZYBKIE NAGRZEWANIE
W celu szybkiego nagrzania piekarnika.
ECO TERMOOBIEG*
Do pieczenia nadziewanych kawałków mięsa
i letów na jednej półce. Potrawy są zabezpieczone
przed nadmiernym wysychaniem, dzięki delikatnemu,
przerywanemu obiegowi powietrza. Gdy ta funkcja
jest używana, kontrolka ECO pozostaje wyłączona
przez cały czas pieczenia, ale można ją na jakiś czas
włączyć z powrotem, naciskając
.
Aby skorzystać z funkcji ECO i tym samym
zoptymalizować zużycie energii, drzwiczki piekarnika
nie powinny być otwierane, dopóki potrawa nie
będzie gotowa.