Franke FMY 98 P XS Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

PL Podręcznik użytkownika Piekarnik z pyrolizą
FMY 98 P
JĘZYKI
PL PODRĘCZNIK UŻYTKOWNIKA ................................................................................................................................................... 3
PL
3
SPIS TREŚCI
INFORMACJE OGÓLNE ........................................................................................................................................................... 4
PULPIT STERUJĄCY .................................................................................................................................................................. 4
AKCESORIA ................................................................................................................................................................................ 5
FUNKCJE ..................................................................................................................................................................................... 6
PIERWSZE UŻYCIE .................................................................................................................................................................... 7
CODZIENNA EKSPLOATACJA................................................................................................................................................. 8
PRAKTYCZNE PORADY .........................................................................................................................................................10
TABELA GOTOWANIA ............................................................................................................................................................ 11
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA ......................................................................................................................................... 13
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW ....................................................................................................................................... 15
WSPARCIE TECHNICZNE ...................................................................................................................................................... 15
4
INFORMACJE OGÓLNE
PULPIT STERUJĄCY
1. Pulpit sterujący
2. Wentylator
3. Grzałka okrągła
(niewidoczna)
4. Prowadnice półek
(poziom jest zaznaczony na
froncie piekarnika)
5. Drzwiczki
6. Grzałka górna / grill
7. Oświetlenie
8. Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
9. Grzałka dolna
(niewidoczna)
1. POKRĘTŁO WYBORU
Służy do włączania urządzenia
poprzez wybranie funkcji. Obrócić
na pozycję
, aby wyłącz
piekarnik.
2. POWRÓT
Do powracania do poprzedniego
menu ustawień.
3. WYŚWIETLACZ
4. PRZYCISK POTWIERDZENIA
Do zatwierdzania wyboru danej
funkcji lub ustawień.
5. POKRĘTŁO REGULACJI
y do nawigacji między
ekranami menu i dokonywania
ustawień lub ich zmiany.
5
4
3
2
1
5
4
3
2
1
1
2
3
4
5
8
9
6
7
INSTRUKCJA OBSŁUGI
Uwaga: Wszystkie pokrętła aktywowane są naciśnięciem. Nacisnąć środek pokrętła, aby je zwolnić.
1 2
3 4
5
PL
5
AKCESORIA
RUSZT
BLACHA NA ŚCIEKACY
TŁUSZCZ
BLACHA DO PIECZENIA
PROWADNICE
PRZESUWNE
Liczba akcesoriów może różnić się w zależności od zakupionego modelu.
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW
Umieścić ruszt poziomo, przesuwając go wzdłuż
prowadnic i upewniając się, że strona z uniesio
krawędzią jest skierowana ku górze.
Inne akcesoria, takie jak blacha na ściekający tłuszcz
czy blacha do pieczenia, są wsuwane poziomo, w taki
sam sposób, jak ruszt.
ZAMOCOWANIE PRZESUWNYCH SZYN
Wyjąć prowadnice półki z piekarnika i zdjąć
plastikowe zabezpieczenie z przesuwnych prowadnic.
Zamocować górny zacisk
szyny do prowadnicy półki
i przesuć ją wzdłuż tak
daleko, jak to możliwe.
Opuścić drugi zacisk tak, aby
znalazł się w odpowiednim
miejscu.
Aby zabezpiecz
prowadnicę, należy docisnąć
mocno dolną część zacisku
do prowadnicy poziomu.
Sprawdzić, czy szyny
przesuwają się swobodnie.
Powtórzyć powyższe czynności dla drugiej
prowadnicy półki na tym samym poziomie.
Uwaga: Przesuwne prowadnice można montować na
dowolnym poziomie.
WYJMOWANIE I PONOWNY MONT
PROWADNIC
Aby wyjąć prowadnice półek, unieś je ku górze i
wyciągnij dolne części z mocowania: Teraz można
wyjąć prowadnice.
Aby z powrotem włożyć prowadnice półek, najpierw
trzeba je umieścić w górnym miejscu zamocowania.
Trzymając w podniesionym położeniu, wsunąć je do
piekarnika, a następnie opuścić do dolnego miejsca
zamocowania.
2
1
6
FUNKCJE
CZYSZCZENIE ZA POMOCĄ PIROLIZY
W celu eliminacji pozostałości po przyrządzaniu
za pomocą cyklu pracy w bardzo wysokiej
temperaturze. Można wybrać jeden z dwóch cykli
samoczyszczenia: cykl pełny lub szybki (ECO). Zaleca
się stosowanie cyklu pełnego wyłącznie w przypadku
bardzo silnych zabrudzeń piekarnika i regularne
stosowanie krótszego cyklu.
USTAWIENIA
Pozwalają zmienić ustawienia piekarnika (czas,
język, poziom głośności sygnałów dźwiękowych,
jasność, tryb ECO, jednostki miary, moc).
Uwaga: Gdy tryb ECO jest aktywny, jasność wyświetlacza
zostaje zmniejszona a światło wyłączone, aby oszczędzać
energię. Można czasowo zwiększyć jasność wyświetlacza i
czasowo włączyć światło poprzez naciśnięcie dowolnego
przycisku.
ASYSTENT PRZYRZĄDZANIA
COOKASSIST
MIĘSO
MIĘSO
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę pieczenia mięsa.
Funkcja włącza co jakiś czas wentylator na niskich
obrotach, aby zapobiec nadmiernemu wysychaniu
potrawy.
DRÓB
DRÓB
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę pieczenia drobiu.
Funkcja włącza co jakiś czas wentylator na niskich
obrotach, aby zapobiec nadmiernemu wysychaniu
potrawy.
ZAPIE
ZAPIEKANKA
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę zapiekania dań z
makaronem.
CHLEB
CHLEB
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę pieczenia wszystkich
rodzajów pieczywa.
PIZZA
PIZZA
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę pieczenia wszystkich
rodzajów pizzy.
* Funkcja używana jako punkt odniesienia dla deklarowanej
efektywności energetycznej, zgodnie z rozporządzeniem (UE)
nr 65/2014
OFF
Do wączania piekarnika.
STATYCZNE*
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na
jednym poziomie.
PIECZ. KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięsa lub ciast z płynnym
nadzieniem, na jednej półce.
TERMOOBIEG
Do pieczenia różnych potraw w tej samej
temperaturze, na kilku półkach (maksymalnie trzech)
wnocześnie. Funkcja ta pozwala na pieczenie bez
wzajemnego przenikania się zapachów pieczonych
potraw.
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu,
szaszłyków, kiełbasek), do zapiekania warzyw lub
do przyrumieniania pieczywa. Podczas grillowania
mięsa zaleca się zastosowanie blachy na ściekający
tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz można umieścić
na dowolnym poziomie poniżej blachy do pieczenia i
nalać do niej ok. 500 ml wody pitnej.
TURBOGRILL
Do pieczenia dych kawałków mięsa (udziec,
rostbef, kurczak). Zalecamy zastosowanie blachy na
ściekający tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz można
umieścić na dowolnym poziomie poniżej blachy
do pieczenia i nalać do niej ok. 500 ml wody pitnej.
Korzystając z tej funkcji pieczenia możemy użyć rożna
(zależnie od wyposażenia).
MAXI COOKING
Do pieczenia dych kawałków mięsa
(powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub 2. poziomu w
zależności od wielkości potrawy. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika. Zaleca się obracanie mięsa
podczas pieczenia tak, aby pieczeń z każdej strony
przyrumieniła się równomiernie. Warto od czasu do
czasu polewać mięso sosem, aby nie dopuścić do jego
nadmiernego wysuszenia.
SZYBKIE NAGRZEWANIE WSTĘPNE
W celu szybkiego nagrzania piekarnika.
ECO TERMOOBIEG*
Do pieczenia nadziewanych kawałków mięsa
i letów na jednej półce. Potrawy są zabezpieczone
przed nadmiernym wysychaniem, dzięki delikatnemu,
przerywanemu obiegowi powietrza. Gdy ta funkcja jest
używana, kontrolka ECO pozostaje wyłączona przez
cały czas pieczenia, ale można ją na jakiś czas włączyć z
powrotem, naciskając
.
Aby skorzystać z funkcji ECO i tym samym
zoptymalizować zużycie energii, drzwiczki piekarnika
nie powinny być otwierane, dopóki potrawa nie będzie
gotowa.
PL
7
CIAST
CIASTA KRUCHE
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę pieczenia
wszystkich rodzajów ciasta (drożdżowe, nadziewane,
tarty itp.).
WYRAS
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie
żnych rodzajów ciast. Aby zachować wysoką jakość
wyrastania ciasta, nie naly włączać tej funkcji, kiedy
urządzenie jest wciąż nagrzane po poprzednim cyklu
pieczenia.
UTRZY
UTRZYMYWANIE CIEPŁA
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość
świeżo upieczonych potraw.
DUSZE
DUSZENIE
Do duszenia mięsa i ryb, które pozwala
zachować ich kruchość i soczystość. Zalecamy najpierw
podsmażyć kawałki mięsa lub ryby na patelni tak,
aby ułatwić wytopienie się ich naturalnego tłuszczu.
Czasy pieczenia wahają się od dwóch godzin dla ryb
o wadze 300 g, do czterech lub pięciu godzin dla ryb
o wadze 3 kg oraz od czterech godzin dla kawałków
mięsa o wadze 1 kg, do sześciu lub siedmiu godzin dla
kawałków mięsa o wadze 3 kg. Czas przygotowania
mięsa waha się od 4 godzin w przypadku 1 kg pieczeni,
do 6-7 godzin w przypadku 3 kg pieczeni.
1. WYBÓR JĘZYKA
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia należy
wybrać język i czas: Na wyświetlaczu będzie
przesuw się napis „ENGLISH”.
ENGLI
Obracając pokręo ustawień przechodzić do kolejnych
pozycji na liście dostępnych języków i wybrać
właściwy.
Nacisnąć
, aby potwierdzić wybór.
Uwaga: Język można wybrać ponownie, korzystając z menu
„Settings” („Ustawienia”).
2. USTAWIENIE CZASU
Po wybraniu języka należy ustawić bieżący czas: Na
wyświetlaczu będą migać dwie cyfry godziny.
Obrócić pokrętło ustawień, by wybrać właściwą
godzinę, i wcisnąć
: Na wyświetlaczu będą migać
dwie cyfry minut.
Obrócić pokrętło ustawień, by wybrać minuty i wcisnąć
, by potwierdzić.
Uwaga: W przypadku dłuższej przerwy w dostawie prądu
może zajść potrzeba ponownego ustawienia czasu.
3. USTAWIENIE ZUŻYCIA ENERGII
Piekarnik jest zaprogramowany tak, aby zużywać
energię elektryczną w stopniu zgodnym z poborem
mocy przez domową instalację elektryczną, większym
niż 3 kW: Jeśli gospodarstwo domowe korzysta z
niższego poziomu mocy, trzeba będzie tę wartość
zmniejszyć.
Obracać pokrętło wyboru do momentu pojawienia
się na wyświetlaczu „SETTINGS” („USTAWIENIA),
następnie wcisnąć
, aby potwierdzić.
Obrócić pokrętło ustawień, by wybrać z menu “Power”
i wcisnąć
, by potwierdzić.
POWER
Obrócić pokrętło ustawień, by wybrać „Niski” i wcisnąć
, by potwierdzić.
NISKI
4. ROZGRZANIE PIEKARNIKA
Nowy piekarnik może mieć wyczuwalny zapach,
który jest pozostałością po produkcji: Jest to zjawisko
normalne.
Dlatego przed przystąpieniem do przygotowywania
potraw zaleca się rozgrzanie pustego piekarnika, co
ułatwi pozbycie się niepożądanego zapachu.
Należy wyjąć z komory urządzenia wszystkie kartony
zabezpieczające i zdjąć przezroczystą folię, a także
usunąć wszystkie znajdujące się w niej akcesoria.
Rozgrzać piekarnik do 200 °C i pozostawić włączony
na około jedną godzinę, najlepiej przy użyciu funkcji
z obiegiem powietrza (np. „Termoobieg” lub „Piecz.
konwekcyjne”).
Aby prawidłowo ustawić tę funkcję, należy
postępować zgodnie z instrukcjami.
Uwaga: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się
przewietrzyć pomieszczenie.
PIERWSZEYCIE
8
CODZIENNA EKSPLOATACJA
1. WYBIERANIE FUNKCJI
Obrócić pokrętło wyboru, by włączyć piekarnik
i wwietlić żądaną funkcję na wyświetlaczu:
Wyświetlona zostanie ikona funkcji i jej podstawowe
ustawienia.
STATY
Aby wybrać pozycję z menu (wyświetlacz pokaże
pierwszą dostępną pozycję), obracać pokrętło
ustawień, aż do wyświetlenia żądanej pozycji.
TURBO
Nacisnąć aby potwierdzić wybór: Wyświetlacz
pokaże podstawowe ustawienia.
2. USTAWIENIE FUNKCJI
Po wybraniu żądanej funkcji istnieje możliwość
zmiany jej ustawień.
Na wyświetlaczu będą pojawiać się kolejno
ustawienia, które można zmieniać.
TEMPERATURA/POZIOM GRILLA
Gdy na wyświetlaczu miga wartość ustawienia.
należy obrócić pokręo ustawień, aby ją zmienić, a
następnie nacisnąć
, aby potwierdzić. Powtarz
te czynności, aby zmienić kolejne ustawienia (jeśli to
możliwe).
Uwaga: Gdy tylko funkcja jest włączona, można zmienić
temperaturę za pomocą pokrętła ustawień.
CZAS TRWANIA
Gdy na ekranie miga ikona , użyć pokrętła regulacji,
aby ustawić właściwy czas pieczenia i potwierdzić,
wciskając
.
Nie trzeba ustawiać czasu pieczenia, jeśli chce się
piec w trybie ręcznym: Nacisnąć
, aby potwierdzić i
ącz funkcję.
W tym przypadku nie można ustawić czasu
zakończenia pieczenia za pomocą zaprogramowania
opóźnionego startu.
Uwaga: Można zmienić ustawiony w trakcie pieczenia czas,
naciskając : należy użpokrętła ustawień, aby zmienić
czas, a następnie wcisnąć , by potwierdzić.
USTAWIANIE CZASU ZAKOŃCZENIA PIECZENIA
OPÓŹNIONY START
Dla wielu funkcji, po ustawieniu czasu pieczenia,
można opóźnić uruchomienie funkcji, programując
czas jej zakończenia.
Gdy ikona
miga, wyświetlacz pokazuje czas
zakończenia pieczenia.
Obrócić pokrętło ustawień, aby ustawić czas
zakończenia pieczenia, następnie wcisnąć
, by
potwierdzić i uruchomić funkcję.
Włożyć potrawę do piekarnika i zamknąć drzwiczki:
Funkcja włączy się automatycznie po upłynięciu czasu
obliczonego tak, aby cykl pieczenia zakończył się o
ustawionej godzinie.
Uwagi: Programowanie czasu opóźnienia pieczenia
powoduje wyłączenie fazy wstępnego nagrzewania:
Piekarnik osiągnie żądaną temperaturę stopniowo, co
oznacza, że czas pieczenia będzie nieznacznie dłuższy niż ten
podany w tabeli pieczenia.
W czasie oczekiwania można użpokrętła ustawień, aby
dostosować zaprogramowany czas zakończenia lub nacisnąć
, aby zmienić ustawienia.
3. WŁĄCZANIE FUNKCJI
Po wprowadzeniu wszystkich żądanych ustawień
nacisnąć
, aby potwierdzić czas zakończenia
pieczenia iącz funkcję.
Uwaga: Po rozpoczęciu pieczenia wyświetlacz zaproponuje
najbardziej odpowiedni poziom dla każdej funkcji.
W każdej chwili możliwe jest czasowe zatrzymanie
włączonej funkcji poprzez obrócenie pokrętła wyboru
do położenia
.
4. NAGRZEWANIE WSTĘPNE
Niektóre funkcje posiadają fazę wstępnego
nagrzewania: Po włączeniu funkcji wyświetlacz
pokazuje, że faza wstępnego nagrzewania jest
aktywna.
PRE
Kiedy faza ta zostanie zakończona, będzie słych
PL
9
sygnał dźwiękowy, a wyświetlacz pokaże, że piekarnik
osiągnął ustawioną temperaturę:
W tym momencie należy otworzyć drzwiczki, włożyć
potrawę do piekarnika, zamknąć drzwiczki i rozpocząć
pieczenie.
Uwaga: Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem
procesu wstępnego nagrzewania może mieć wpływ na
jakość przygotowywanych potraw. Otwarcie drzwiczek w
trakcie fazy wstępnego nagrzewania przerwie nagrzewanie
piekarnika.
Czas pieczenia nie zawiera fazy wstępnego nagrzewania.
W każdej chwili możliwa jest zmiana ustawionej na
piekarniku temperatury za pomocą pokrętła ustawień.
5. KONIEC PIECZENIA
Sygnał dźwiękowy i wskazanie na wyświetlaczu
oznaczają, że pieczenie zostało zakończone.
END
Nacisnąć , aby kontynuować pieczenie w trybie
ręcznym (bez programowania czasu pieczenia) albo
obrócić poktło ustawi, by wydłużyć czas pieczenia,
ustawiając jego nową wartość.
W obu przypadkach ustawienia temperatury lub
poziomu grilla zostaną zachowane.
PRZYRUMIENIANIE
Niektóre funkcje piekarnika pozwalają na
przyrumienienie potrawy poprzez włączenie funkcji
grill po zakończeniu pieczenia.
NACISNĄĆ
Gdy na wyświetlaczu pojawi się odpowiedni
komunikat, w razie potrzeby nacisnąć
, aby
rozpocząć pięciominutowy cykl przyrumieniania.
Funkcję można zatrzymać w dowolnym momencie
poprzez obrócenie pokrętła wyboru na 0 i wyłączenie
piekarnika.
. TIMER
Kiedy urządzenie jest wyłączone, wyświetlacz może
być używany jako timer. Aby włączyć tę funkcję,
należy upewnić się, że piekarnik jest wączony i
obrócić poktło ustawi: Ikona
będzie migać na
wyświetlaczu.
Obrócić pokrętło ustawień, aby ustawić żądany czas,
a następnie ponownie wcisnąć
, aby uruchomić
timer.
Gdy tylko zakończy się odliczanie wybranego czasu,
pojawi się komunikat na wyświetlaczu i rozlegnie s
sygnał dźwiękowy.
Uwaga: Czasomierz nie włącza żadnego z cykli gotowania.
pokrętła ustawień, aby zmienić czas ustawiony na
timerze; aby w dowolnym momencie wyłączyć timer, należy
nacisnąć .
Gdy minutnik kuchenny jest aktywny, można także
wybrać i włączyć funkcję.
Obrócić pokrętło wyboru, aby włączyć piekarnik, a
następnie wybrać żądaną funkcję.
Po uruchomieniu funkcji timer będzie niezależnie
kontynuował odliczanie, bez ingerencji w działanie
samej funkcji.
STATY
Aby wyłączyć timer, obrócić pokrętło wyboru do
położenia
w celu zatrzymania funkcji, która jest
obecnie włączona, a następnie wcisnąć
.
. BLOKADA PRZED DZIEĆMI
Aby zablokować klawiatu, naly wcisnąć i
przytrzymać jednocześnie przyciski
i
przynajmniej przez pięć sekund.
Powtórzenie tej procedury spowoduje zdjęcie
blokady klawiatury.
Uwaga: Funkcję tę można włączyć również podczas
pieczenia. Ze względów bezpieczeństwa piekarnik można w
każdym momencie wyłączyć, obracając pokrętło wyboru do
położenia .
. AUTOMATYCZNE CZYSZCZENIE – CZYSZCZENIE
PYRO
Przed włączeniem tej funkcji zaleca się wyjęcie z
piekarnika wszystkich akcesoriów, w tym prowadnic
półek.
Obrócić pokrętło wyboru, aby wybrać funkcję
automatycznego czyszczenia.
Uwaga: Usunąć pozostałości wewnątrz wnęki i oczyścić
wewnętrzną szybę drzwiczek przed zastosowaniem funkcji
pyrolitycznego czyszczenia piekarnika.
10
Dostępne są dwa cykle samoczynnego czyszczenia:
cykl pełny lub szybki (ECO).
Obrócić pokrętło ustawień, aby wybrać żądany cykl i
wcisnąć
, aby potwierdzić.
Piekarnik rozpocznie cykl samoczynnego czyszczenia i
drzwiczki zamkną się automatycznie: na wyświetlaczu
pojawi się komunikat z ostrzeżeniem i rozpocznie s
odliczanie czasu, wskazuce stan cyklu.
Po ukończeniu cyklu drzwiczki pozostaną zamknięte
do czasu, aż temperatura wewnątrz piekarnika
powróci do bezpiecznego poziomu.
ZIMNY
Wtedy wyświetlacz pokaże aktualny czas.
Uwaga: podobnie jak w przypadku innych funkcji
sterowanych ręcznie, możliwe jest ustawienie czasu
zakończenia cyklu automatycznego czyszczenia.
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELĄ PIECZENIA
Tabela zawiera najlepsze funkcyjne, akcesoria i
poziom do gotowania różnych rodzajów żywności.
Czasy pieczenia są liczone od momentu włożenia
potrawy do piekarnika, z wyjątkiem potraw
wymagających nagrzewania wstępnego. Temperatury
oraz czasy pieczenia są orientacyjne i zależą od ilości
potrawy lub od rodzaju akcesoriów. Początkowo
należy stosować najniższe sugerowane ustawienia,
a jeśli potrawa nie jest wystarczająco dopieczona,
należy użyć wyższych. Zaleca się stosowanie
akcesoriów dołączonych w zestawie lub, w miarę
możliwości, blach lub form do pieczenia z ciemnego
metalu. Można stosować również naczynia i akcesoria
ze szkła żaroodpornego (pyrex) lub ceramiczne. Czas
pieczenia nieco się wtedy wydłuży.
JEDNOCZESNE PIECZENIE RÓŻNYCH POTRAW
Korzystając z funkcji „Termoobieg”, można
jednocześnie piec różne potrawy wymagające tej
samej temperatury (np. ryby i warzywa), umieszczając
je na różnych półkach. Potrawy wymagające
krótszego pieczenia należy wyjąć wcześniej,
pozostawiając te, które powinny piec się dłużej.
PRAKTYCZNE PORADY
PL
11
TABELA GOTOWANIA
PRZEPIS FUNKCJA
GRZANIE
WSTĘPN.
TEMPERATURA
(°C)
CZAS PIECZENIA
(min.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Ciasta drożdżowe
CIAST
- 160-180 30-90
2/3
Tak 160-180 30-90
4
1
Ciasto z nadzieniem
(sernik, strucla, tarta owocowa)
CIAST
- 160–200 30 - 85
3
Tak 160-200 35-90
4
1
Kruche ciasteczka/Rogaliki
CIAST
- 170 - 180 15 - 45
3
Tak 160-170 20-45
4
1
Tak 160-170 20-45 ***
5
3
1
Ptysie
Tak 180-200 30-40
3
Tak 180-190 35-45
4
1
Tak 180-190 35-45 ***
5
3
1
Bezy
Tak 90 110 -150
3
Tak 90 130 - 150
4
1
Tak 90 140-160 ***
5
3 1
Pizza (na cienkim lub grubym cieście,
focaccia)
PIZZA
- 220 - 250 20-40
2
Tak 220 - 240 20-40
4
1
Tak 220 - 240 25-50 ***
5
3
1
Bochenek chleba 1 kg
CHLEB
- 180 - 220 50 - 70
2
Bułki
CHLEB
- 180 - 220 30 - 50
2
Chleb Tak 180-200 30 - 60
4
1
Mrożona pizza
PIZZA
Tak 250 10 - 15
3
Tak 250 10 - 20
4
1
Słone ciasta
(tarta warzywna, quiche)
Tak 180-190 40-55
2 / 3
Tak 180-190 45 - 60
4
1
Tak 180-190 45-70 ***
5
3 1
Vols-au-vent/krakersy
Tak 190-200 20-30
3
Tak 180-190 20-40
4
1
Tak 180-190 20-40 ***
5
3 1
Lazania/suet
ZAPIE
- 190-200 40 - 65
3
12
* Obrócić potrawę w połowie czasu pieczenia.
** Obrócić potrawę po upływie 2/3 czasu pieczenia (w razie potrzeby).
*** Szacowany czas: Potrawy można wyjmować z piekarnika w różnym czasie, w zależności od indywidualnych preferencji.
PRZEPIS FUNKCJA
GRZANIE
WSTĘPN.
TEMPERATURA
(°C)
CZAS PIECZENIA
(min.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Zapiekanka makaronowa/
cannelloni
ZAPIE
- 190-200 25 - 45
3
Jagnięcina / cielęcina / wołowina /
wieprzowina
1 kg
MIĘSO
- 190-200 60 - 90
3
Kurczak/królik/kaczka 1 kg
DRÓB
- 200-230 50 - 80
3
Indyk/gęś 3 kg
DRÓB
- 190-200 90 - 150
2
Ryba pieczona/w folii
(lety, cała)
Tak 180-200 40-60
3
Nadziewane warzywa
(pomidory, cukinie, bakłażany)
Tak 180-200 50-60
2
Tosty - 3 (Wysoka) 3-6
5
Filety rybne/kawałki - 2 (Średnia) 20-30 *
4
3
Kiełbaski/kebab/kotlety/
hamburgery
-
2- 3 (średnia -
wysoka)
15 - 30 *
5
4
Kurczak pieczony 1-1,3 kg
- 2 (Średnia) 55-70 **
2
1
Krwisty rostbef 1 kg - 2 (Średnia) 35-50 **
3
Udziec barani/golonka - 2 (Średnia) 60-90 **
3
Pieczone ziemniaki - 2 (Średnia) 35-55 **
3
Zapiekane warzywa - 3 (Wysoka) 10-25
3
Lazania i mięso Tak 200 50-100 ***
4
1
Mięsa i ziemniaki Tak 200 45-100 ***
4
1
Ryby i warzywa Tak 180 30-50 ***
4
1
Kompletny posiłek: Tarta owocowa
(level 5)/lasagne (level 3)/mięso (level 1)
Tak 190 40-120 ***
5
3 1
Nadziewane i pieczone kawałki
mięsa
- 200 80-120 ***
3
Plastry mięsa
(królik, kurczak, jagnięcina)
- 200 50-100 ***
3
FUNKCJE RĘCZNE
Konwencjonalne Grill Turbogrill Wymuszony nadmuch
Pieczenie
konwekcyjne
Eco termoobieg
ASYSTENT
PRZYRZĄDZANIA
COOKASSIST
MIĘSO
DRÓB
ZAPIE
CHLEB
PIZZA
CIAST
Mięso Drób Zapiekanka Chleb Pizza Ciasta kruche
AKCESORIA
Ruszt
Blacha do pieczenia
lub tortownica na
ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz / Blacha do
deserów / Forma do
pieczenia na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz
Blacha na ściekający
tłuszcz napełniona
500 ml wody
Blacha do pieczenia
PL
13
POWIERZCHNIE ZEWNĘTRZNE
Powierzchnie należy czyścić wilgotną ściereczką
z mikrofibry. Jeśli są silnie zabrudzone, dodać kilka
kropel detergentu o neutralnym pH. Wytrzeć do
sucha ściereczką.
Nie stosować żrących ani ściernych detergentów.
Jeśli tego rodzaju substancje zostały przypadkowo
rozprowadzone po powierzchni urządzenia, należy
natychmiast je usunąć za pomocą wilgotnej ściereczki
z mikrofibry.
POWIERZCHNIE WEWNĘTRZNE
Po każdym użyciu należy poczekać, aż piekarnik
ostygnie i wyczyścić go (najlepiej gdy wciąż
jest ciepły), usuwając z niego wszystkie osady i
zabrudzenia powstałe z resztek potraw. Aby usunąć
wszelkie skropliny, które powstały w wyniku pieczenia
potraw z dużą zawartością wody, należy pozostawić
piekarnik do całkowitego ostygnięcia, a następnie
wytrzeć go szmatką lub gąbką.
Wyczyścić szy drzwiczek odpowiednim płynem
do mycia.
Aby ułatwić sobie czyszczenie urządzenia, można
zdemontować drzwiczki.
AKCESORIA
Po każdym użyciu zanurzyć akcesoria w wodzie z
dodatkiem płynu do mycia naczyń. Jeśli akcesoria
są jeszcze gorące, do przenoszenia założyć rękawice
kuchenne. Resztki żywności można usuć za pomocą
szczotki do mycia naczyń lub gąbki.
Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności
serwisowych lub czyszczenia
upewnić się, że piekarnik ostygł.
Nie stosować urządzeń
czyszczących parą.
Nie stosować wny szklanej,
szorstkich gąbek lub ściernych/
żrących środków do czyszczenia,
ponieważ mogą one uszkodz
powierzchnie urządzenia.
Nosić rękawiczki ochronne.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Nie dotykać piekarnika w trakcie cyklu czyszczenia
Pyro.
Dopilnować, aby dzieci i zwierzęta pozostawały
z dala od piekarnika w trakcie i po zakończeniu
cyklu czyszczenia Pyro (aż pomieszczenie zostanie
wywietrzone).
CZYSZCZENIE KOMORY PIEKARNIKA ZA POMOCĄ CYKLU CZYSZCZENIA PIRO
Funkcja ta pozwala wyeliminować resztki żywności
za pomocą zamiany resztek żywności w osady, które
można łatwo wytrzeć wilgotną gąbką po ostygnięciu
piekarnika.
Jeśli piekarnik jest zainstalowany pod płytą grzejną,
należy sprawdzić, czy w czasie działania funkcji
samoczyszczenia (pirolizy) wszystkie palniki lub pola
grzejne są wyłączone.
Przed uruchomieniem funkcji czyszczenia piro
należy wyjąć wszystkie akcesoria z piekarnika (w
tym prowadnice półek).
Dla uzyskania optymalnych wyników czyszczenia
należy usunąć pozostałości wewnątrz wnęki i oczyścić
wewnętrzną szybę drzwiczek przed zastosowaniem
funkcji pyrolitycznego czyszczenia piekarnika.
Następnie piekarnik posiada dwie różne funkcje
czyszczenia pirolitycznego: pełny cykl zapewnia
dokładne czyszczenie nawet ekstremalnie
zabrudzonego piekarnika, podczas gdy cykl szybki
(ECO) trwa krócej i zużywa mniej energii, a więc
nadaje się do regularnego stosowania.
Funkcję „Piroliza" należy włączać tylko wtedy,
gdy urządzenie jest bardzo brudne lub wydziela
nieprzyjemne zapachy podczas pieczenia.
Uwaga: Drzwiczek piekarnika nie można otworzyć, jeśli
czyszczenie za pomocą pirolizy jest w toku. Pozostaną
one zablokowane, dopóki temperatura nie spadnie do
dopuszczalnego poziomu.
W czasie trwania cyklu czyszczenia za pomocą
pirolizy i po jego zakończeniu należy odpowiednio
wentylować pomieszczenie (do czasu gdy zostanie
całkowicie przewietrzone).
14
ZDEJMOWANIE I ZAKŁADANIE DRZWICZEK
1. Aby zdjąć drzwiczki, należy je całkowicie otworz
i odblokować, opuszczając zaczepy.
b
a
2. Przymknąć drzwiczki, tak dokładnie, jak to
możliwe.
Mocno przytrzymać drzwiczki obiema rękami – nie
trzymać ich za uchwyt.
Można teraz łatwo zdć drzwiczki, dociskając je
przez cały czas i jednocześnie wyciągając do góry, aż
wysuną się z miejsc zamocowania. Odłożyć drzwiczki
na bok, umieszczając je na miękkim podłożu.
a
b
~15°
3. Założyć drzwiczki, przysuwając je w stronę
piekarnika i wyrównując haki zawiasów z miejscami
ich zamocowania oraz zablokowując górną część na
swoim miejscu.
4. Opuścić drzwiczki, a następnie całkowicie je
otworzyć.
Opuścić zaczepy do ich pierwotnego położenia:
Upewnić się, czy zostały opuszczone do końca.
b
a
Delikatnie nacisnąć, aby sprawdzić, czy położenie
zaczepów jest prawidłowe.
“CLICK”
5. Spróbować zamknąć drzwiczki i sprawdzić, czy ich
położenie jest wyrównane z panelem sterowania.
W przeciwnym wypadku powtórzyć wyżej opisane
czynności: Drzwiczki mogą ulec zniszczeniu, jeśli nie
działają prawidłowo.
WYMIANA LAMPY
1. Oączyć piekarnik od zasilania.
2.. Zdć osłonę z lampki, wymienić żarówkę i założyć
osłonę z powrotem na lampkę.
3. Ponownie podłączyć urządzenie do zasilania.
Uwaga: Stosować wyłącznie żarówki 25–40W/230V, typu
E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20–40W/230V,
typu G9, T300°C. Żarówka stosowana wtym piekarniku
jest przeznaczona do urządzeń domowych inie nadaje się
do ogólnego oświetlania pomieszczeń wgospodarstwie
domowym (dyrektywa WE 244/2009). Żarówki można kupić
w autoryzowanym serwisie.
Jeśli używa się żarówek halogenowych, nie wolno dotyk
ich gołymi rękoma – ślady palców pozostawione na
powierzchni mogą doprowadzić do uszkodzenia żarówek.
Nie używać piekarnika, dopóki osłona lampy nie zostanie
ponownie zamontowana.
PL
15
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Piekarnik nie działa.
Awaria zasilania.
Urządzenie odłączone od
zasilania.
Sprawdzić, czy działa zasilanie i czy piekarnik jest
prawidłowo podłączony do sieci.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie,
sprawdzając czy usterka nie ustąpiła.
Nie można otworzyć drzwiczek.
Wykonywany jest cykl
czyszczenia.
Uszkodzony zamek
drzwiczek.
Poczekać, aż cykl działania zostanie zakończony i
piekarnik ostygnie.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie,
sprawdzając czy usterka nie ustąpiła.
Wyświetlacz pokazuje literę „F,
po której następuje liczba.
Problem związany z
oprogramowaniem.
Skontaktować się z najbliższym Biurem Obsługi
Klienta i podać numer następujący po literze "F".
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
*W przypadku jakichkolwiek problemów
eksploatacyjnych należy skontaktować się z Centrum
Obsługi Technicznej Franke.
Nie wolno korzystać z usług nieautoryzowanych
techników.
Należy podać:
- typ usterki
- model urządzenia (art./kod)
- numer seryjny (S.N.) na tabliczka znamionowa,
umieszczony na prawej krawędzi komory piekarnika
(widoczny po otwarciu drzwiczek piekarnika).
Kontaktując się z naszym
Centrum Serwisowym,
prosimy o podanie
kodów znajdujących
się na tabliczce
znamionowej Państwa
produktu.
XXXXXX XXXXXX XXXXX XXXXXXX
Model: xxxXXXXxx
XXXXXXXXXX
XXXXXX
XXXXXXXXXX
XXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXX
WSPARCIE TECHNICZNE
001
400011521911/B
EN DE FR IT ES PT PL
www.franke.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Franke FMY 98 P XS Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla