Candy PC P700/1SPX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

INSTRUKCJA U˚YTKOWANIA I INSTALACJI
KUCHENKI GAZOWEJ DO WBUDOWANIA
P¸YTY GAZOWE 5 PALNIKOWE
P 700 SP X
P 700 SP W
P 700 SP N
INSTALACJA
Nabywca jest odpowiedzialny za instalacj´ p∏yty. Wytwórca nie przyjmuje ˚adnej
odpowiedzialnoÊci za jakàkolwiek szkod´ lub strat´ spowodowanà przez niepra-
wid∏owà instalacj´, która jako taka nie b´dzie obj´ta Gwarancjà Producenta.
P∏yta kuchenna mo
˚
e byç instalowana w szafce wykonanej z dowolnego materia-
∏u o wytrzyma∏oÊci na temperatur
´
100
o
C i o gruboÊci 25-40 mm. Wymiary wyci
´
-
cia w górnej p∏ycie szafki sà podane na Rys. 1.
JeÊli p∏yta jest montowana pomi´dzy
szafkami, odleg∏oÊç pomi´dzy p∏ytà
a sàsiednià Êciankà musi wynosiç co
najmniej 150 mm (patrz Rys. 2), pod-
czas gdy odleg∏oÊç pomi´dzy p∏ytà
a tylnà Êcianà musi byç równa co najm-
niej 55 mm.
JeÊli poni
˚
ej p∏yty jest wolna przestrzeƒ
powinna zostaç za∏o˚ona p∏yta rozdzie-
lajàca wykonana z materia∏u izolacyjne-
go (z drewna lub z materia∏u podobne-
go) zapewniajàca wolnà przestrzeƒ pod
p∏ytà o wysokoÊci co najmniej 10 mm
(patrz Rys. 2).
Jednostka p∏yty jest zamocowana za pomocà dostarczonych klamer mocujàcych,
z wykorzystaniem otworów znajdujàcych si´ w podstawie p∏yty.
BARDZO WA˚NE – zak∏adanie uszczelnienia
Wa
˚
ne – Na poni
˚
szym rysunku pokazano sposób zak∏adania uszczelnienia.
Niniejsze urzàdzenie jest przeznaczone do u˚ytku domowego, nie profesjo-
nalnego.
Odpowiednie testy i sprawdzenia da∏y pewnoÊç,
˚
e nawet w najbardziej niesprzy-
jajàcych warunkach osiàgane temperatury znajdujà si´ wewnàtrz dopuszczalnych
granic. Gdy pod p∏ytà kuchennà jest wolna przestrzeƒ zaleca si´, zapewniç do-
datkowà ochron´ prze∏àczników sterujàcych przed wysokà temperaturà za pomo-
cà p∏yty izolacyjnej. P∏yta kuchenna jest izolowana termicznie (w zgodzie z U-
regulowaniami PN).
3
DANE TECHNICZNE
Rys. 1
2
30 mm
Rys. 2
150 mm
min.
P∏yta rozdzielajàca
10 mm
P∏yta gazowa P.700SP
Palniki 5 gaz.
Napi´cie zasilania (V/Hz) 230/50
Âredni palnik 1
Du
˚y palnik 2
Ma∏y palnik 1
Palnik do ryb 1
Zainstalowana moc gazu
GZ 50/20 mbar (kW) 9,3
GZ 35/13 mbar (kW) 9,3
GPB /36 mbar (g/h) 733
Zapalarka elektroniczna w ga∏ce
Zabezpieczenie przeciwwyp∏ywowe
WielkoÊç urzàdzenia w mm. szer x d∏
695x510
Stopieƒ ochrony IP 20
Klasa 3
560
460
UWAGA
P¸YTA JEST FABRYCZNIE WYPOSA˚ONA W DYSZE NA GAZ GZ 50.
DYSZE NA INNY GAZ SÑ DO¸ÑCZONE W ODDZIELNYM WORECZKU.
PRZY INSTALACJI NALE˚Y ZAKREÂLIå NA TABLICZCE ZNAMIONOWEJ
TYP DYSZ I GAZU Z KTÓRYMI P¸YTA ZOSTA¸A ZAMONTOWANA I
POD¸ACZONA.
Pod∏àczenie gazu
Na tabliczce znamionowej urzàdzenia pokazany jest rodzaj gazu, jakiego nale˚y
u˚ywaç. Po dokonaniu kilku prostych modyfikacji istnieje mo
˚
liwoÊç korzystania
równie˚ z innych rodzajów gazu.
a) Pod∏àczenie do êród∏a gazu
pod∏àczenia do instalacji gazowej lub do butli gazowej nale˚y dokonywaç zgod-
nie z obowiàzujàcymi w danym kraju normami, po sprawdzeniu, ˚e urzàdzenie
jest wyregulowane dla rodzaju gazu, b´dàcego w dyspozycji. JeÊli urzàdzenie
nie jest wyregulowane poprawnie nale˚y stosowaç si´ do instrukcji zawartych
w punkcie „Adaptacja do ró
˚
nych typów gazu”. W przypadku gazu p∏ynnego (ga-
zu z butli) nale˚y stosowaç reduktory ciÊnienia spe∏niajàce normy obowiàzujàce
w danym kraju i posiadajàce certyfikat bezpieczeƒstwa B.
Uwaga, dla bezpieczeƒstwa, oszcz´dnego zu˚ywania energii i zapewnienia trwa-
∏oÊci urzàdzenia nale˚y si´ upewniç, ˚e ciÊnienie zasilania jest zgodne z wartoÊ-
ciami pokazanymi w tablicy na stronie 7.
– Pod∏àczenie do sztywnej rury (patrz instrukcje na stronie 11)
Pod∏àczenie do instalacji gazowej musi byç tak wykonane, aby wykluczone by∏y
wszelkie napr´˚enia oddzia∏ujàce na urzàdzenie.
Pod∏àczenie przy pomocy spr
´
˚ystej rury stalowej (patrz instrukcje na
stronie 11)
Po∏àczenie rury gazowej z urzàdzeniem odbywa si´ za poÊrednictwem gwintowa-
nego z∏àcza o Êrednicy 1/2 cala. Nale
˚
y u
˚
ywaç jedynie takich rur, podk∏adek i usz-
czelek, które sà zgodne z normami obowiàzujàcymi w danym kraju i posiadajà cer-
tyfikat B. Ca∏kowita d∏ugoÊç takich rur wykorzystanych do pod∏àczenia gazu nie
mo
˚
e przekroczyç 2000 mm.
Pod∏àczenie do butli z gazem p∏ynnym. Kuchenk´
do butli z gazem p∏ynnym ∏àczymy przy pomocy
elastycznego w´˚a, posiadajàcego certyfikat
bezpieczeƒstwa “B”.
˚ nie moêe mieç wi´cej ni˚ 3 m d∏ugoÊci, a na
koƒcach stosujemy opaski zaciskowe.
Uwaga. Do ostatecznego sprawdzenia czy nie
ma przecieków gazu na rurociàgu nale
˚
y u
˚
y-
waç roztworu myd∏a. W
˚
adnym wypadku nie
wolno do tego celu wykorzystywaç p∏omienia.
Nale
˚
y si´ równie
˚
upewniç,
˚
e spr´
˚
ysta rura
nie styka si´ z ruchomà cz´Êcià szafki (na
przyk∏ad z szufladà) i
˚
e nie przebiega w miej-
scu, w którym mog∏aby zostaç uszkodzona.
5
Instrukcje dla instalatora
Odpowiednie pomieszczenie
Zasilane gazem urzàdzenie kuchenne wytwarza
ciep∏o i wilgoç w obszarze wokó∏ miejsca zainstalo-
wania. Z tego powodu nale˚y zapewniç w∏aÊciwà
wentylacj´, bàdê przez pozostawienie otwartych
wszystkich naturalnych otworów, bàdê przez zainsta-
lowanie okapu po∏àczonego z przewodem dymnym
(Rys. 3–4). Intensywne i d∏ugotrwa∏e wykorzystanie
urzàdzenia kuchennego mo˚e wymagaç dodatkowej
wentylacji na przyk∏ad otwarcia okna.
JeÊli urzàdzenie nie jest wyposa
˚
one w termopar´ (u-
rzàdzenie zabezpieczajàce), otwór wentylacyjny po-
kazany na Rys. 3 powinien mieç powierzchni´ co naj-
mniej 200 cm
2
.
Instalator winien stosowaç si´ do odpowiednich prze-
pisów obowiàzujàcych w danym kraju.
Po∏àczenia elektryczne
Aby upewniç si´, czy zasilanie i napi´cie wejÊciowe sà w∏aÊciwe, nale˚y spraw-
dziç dane na tabliczce znamionowej, umieszczonej na zewnàtrz jednostki.
Przed pod∏àczeniem nale˚y sprawdziç system uziemiajàcy.
Urzàdzenie musi byç uziemione zgodnie z regu∏ami prawa. JeÊli nie jest zapew-
niona zgodnoÊç z powy
˚
szym warunkiem, producent nie ponosi odpowiedzialnoÊ-
ci za jakàkolwiek strat´ lub szkod´ powsta∏à przez osoby lub rzeczy. JeÊli ko∏ek u-
ziemiajàcy nie jest jeszcze do∏àczony nale˚y za∏o˚yç ko∏ek o wielkoÊci zgodnej
z wartoÊcià obcià˚enia wskazanà na tabliczce znamionowej. Przewód uziemiajà-
cy jest oznaczony kolorem ˚ó∏tozielonym.
Tam, gdzie p∏yta kuchenna jest po∏àczona bezpoÊrednio z zasilaniem elektrycz-
nym, nale
˚
y zainstalowaç wy∏àcznik charakteryzujàcy si´ co najmniej 3-milimetro-
wà przerwà pomi´dzy stykami w pozycji otwartej.
JeÊli konieczna jest wymiana kabla zasilajàcego, przewód uziemiajàcy (˚ó∏tozie-
lony) musi, na mocy prawa, byç o oko∏o 10 mm d∏u˚szy ni˚ przewód pod napi´-
ciem i przewód oboj´tny. Nale˚y stosowaç kable izolowane typu H05RR-F.
Kable powinny mieç powierzchni´ przekroju równà 1,5 mm
2
dla produktów z elek-
trycznymi elementami grzewczymi a 0,75 mm
2
dla innych produktów. Podobnie
maksymalna zewn´trzna Êrednica kabla nie powinna byç wi´ksza ni
˚
7 mm.
Deklaracja zgodnoÊci. Kuchenka gazowa uzyska∏a certyfikat bezpieczeƒstwa B
wydany przez IGNiG Kraków.
4
Rys. 3
Rys. 4
faza L
kabel bràzowy
Zasilanie uziemienie
kabel zielono-˚ó∏ty
kabel zasilajàcy
neutralny N
kabel niebieski
Tabela zu˚ycia gazu 1 W = 0,860 kcal/godz.
Palnik Moc
Dysza gazowa Zu
˚
ycie gazu Przys∏ona powietrza
kuchenki [W]
GZ 50 GZ 35 GPB GZ 50 GZ 35 GPB GZ 50 GZ 35 GPB
[mm] [mm] [mm] [l/h] [l/h] [g/h] [mm] [mm] [mm]
ma∏y 1000 0,84 1,10 0,54 101 141 79 8 4 2
Êredni 1300 0,93 1,25 0,61 142 197 110 2 0 5
du
˚
y 2500 1,20 1,60 0,80 233 352 197 3 1 4
do ryb 3000 2x0,94 2x1,20 2x0,65 303 423 236 15 6 0
Regulacja p∏omienia oszcz´dnoÊciowego
Po zapaleniu palników nale˚y obróciç pokr´t∏o regulacyjne do wartoÊci minimum
a nast´pnie zdjàç pokr´t∏o (nale˚y wywrzeç lekki nacisk).
Wykorzystujàc ma∏y Êrubokr´t mo
˚
na odpowiedno ustawiç Êrub´ regulacyjnà (rys.
8). Obracajàc Êrub´ zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara zmniejszamy
przep∏yw gazu, podczas gdy obracajàc jà w kierunku przeciwnym powodujemy
zwi´kszenie p∏omienia. Nale
˚
y tak ustawiç Êrub´, aby uzyskaç p∏omieƒ o d∏ugoÊ-
ci 3 do 4 mm a nast´pnie za∏o
˚
yç ponownie pokr´t∏o regulacyjne.
JeÊli do dyspozycji jest gaz p∏ynny (z but-
li), nale
˚
y obróciç Êrub´ zgodnie z kie-
runkiem ruchu wskazówek zegara do sa-
mego koƒca, do oporu.
Regulacja Êrub
Ârubki kalibracyjne kurków gazu (typ
z otworem w g∏owicy)
INSTRUKCJA U˚YTKOWANIA
U˚ytkowanie palnika
Aby zapaliç palnik nale
˚
y przystawiç zapalony p∏omieƒ do palnika, wcisnàç i ob-
róciç pokr´t∏o regulacyjne w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
JeÊli palniki nie by∏y w u˚ytku przez kilka dni, nale˚y odczekaç kilka sekund przed
zapaleniem palnika, aby umo˚liwiç ulotnienie si´ powietrza nagromadzonego
w rurach.
W przypadku p∏yt kuchennych wyposa
˚
onych w zapalark´ elektronicznà umieszc-
zonà w pokr´tle, w celu zapalenia palnika nale
˚
y wcisnàç pokrt´t∏o i przekr´ciç je
do pozycji oznaczonej gwiazdkà. Po zapaleniu si´ palnika ustawiç pokr´t∏o w
˚
àdanej pozycji. Je
˚
eli palnik nie zapali si´ od razu nale
˚
y przytrzymaç pokr´t∏o w
pozycji zapalarki przez max. 5 sek. Je
˚
eli jednak palnik nie zapali si´ w tym cza-
sie, nale
˚
y wy∏àczyç pokr´t∏o, odczekaç chwil´ i ponowiç ca∏à operacj´. Palnik za-
pali si´.
7
Adaptacja p∏yty kuchennej do ró˚nych rodzajów gazu
Aby zaadaptowaç p∏yt´ kuchennà do innych rodzajów gazu nale˚y post´powaç
wed∏ug poni˚szych wskazówek:
– usunàç ruszt i palniki,
wsunàç nasadkowy klucz szeÊciokàtny (do∏àczony) w podstaw´ palnika (Rys. 5),
– odkr
´
ciç dysz´ i zastàpiç innà, odpowiednià do dostarczanego typu gazu (patrz
Tabela na stronie 7).
Po wykonaniu regulacji do nowego typu gazu nale
˚
y wymieniç star´ tabliczk´ zna-
mionowà (dostarczonà z p∏ytà kuchennà) na tabliczk´ aktualnà, z wymienionym
na niej rodzajem gazu, do którego p∏yta zosta∏a dostosowana.
REGULACJA PALNIKÓW
Spalanie p∏omienia
Aby uzyskaç maksymalnà sprawnoÊç palników, bardzo wa
˚
ne jest poprawne spa-
lanie p∏omienia. Dobry p∏omieƒ musi byç wyraênie zaznaczony i nie mieç
˚
ó∏tych
koƒcówek (Rys. 7/B). Gdy ma miejsce niewystarczajàca iloÊç powietrza, p∏omieƒ
b´dzie nierówny i z
˚
ó∏tymi koƒcówkami (Rys. 7/A). Gdy powietrza jest zbyt du
˚
o
p∏omieƒ b´dzie bardzo krótki i jasny (Rys. 7/C). W obu przypadkach nale
˚
y wyre-
gulowaç spalanie przez wsuni´cie rurki regulacyjnej powietrza do wn´trza rurki
Venturiego (w przypadku niewystarczajàcej iloÊci powietrza) lub wysuni´cie rurki
regulacyjnej powietrza z rurki Venturiego (w przypadku zbyt du
˚
ej iloÊci powiet-
rza). Aby dokonaç regulacji rurki powietrza nale
˚
y poluzowaç Êruby mocujàce i po
uzyskaniu zadowalajàcego p∏omienia ponownie je zacisnàç.
WielkoÊç wymiaru „X” znaleêç mo˚na w do∏àczonej tabeli.
6
Klucz szeÊciokàtny nasadkowy
MA¸Y
Â
REDNI
DU˚Y
ÂRUBA
MOCUJÑCA
ÂRUBA
REGULACJI
POWIETRZA
PODWÓJNY
MAKSYMALNY DO RYB
PALNIK
PRZYKRYWKA
PALNIKA
A
B
C
Rys. 5
Rys. 6 Rys. 7
10–15 mm
Rys. 8
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Wa˚na uwaga
Przed czyszczeniem p∏ytki kuchennej nale˚y upewniç si´, czy urzàdzenie jest
ch∏odne.
Nale˚y wyjàç wtyczk´ z gniazdka sieciowego lub (w razie bezpoÊredniego po∏à-
czenia) wy∏àczyç zasilanie elektryczne.
Do czyszczenia cz´Êci emaliowanych, lakierowanych lub chromowanych nale
˚
y
u
˚
ywaç ciep∏ej wody z myd∏em, nie nale
˚
y u
˚
ywaç Êrodków do mycia z sodà. Do
cz´Êci ze stali nierdzewnej nale
˚
y u
˚
ywaç odpowiedniego Êrodka myjàcego. P∏yt-
ki elektryczne winny byç czyszczone watà lub szmatkà z wazelinà lub olejem spo-
˚
ywczym. Nie nale
˚
y nigdy stosowaç Êrodków Êciernych, detergentów koro
zyj-
nych, Êrodków wybielajàcych ani kwasów. Nale
˚
y unikaç pozostawiania substan-
cji kwasowych i zasadowych (cytryny, soków, octu, itd.) na powierzchniach ema-
liowanych, lakierowanych czy wykonanych ze stali nierdzewnej.
Palniki mo˚na czyÊciç wodà z myd∏em. Aby odzyska∏y swój blask, nale˚y oczyÊ-
ciç je Êrodkiem do czyszczenia stali nierdzewnej. Po czyszczeniu nale˚y osuszyç
palniki i wstawiç je w swoje miejsca.
Wa˚ne jest, aby nie pomyliç po∏o˚enia palników.
Z urzàdzenia tego mo˚na korzystaç jedynie w celu do tego zaplanowanym, czyli do
gotowania w warunkach domowych. Ka
˚
de inne u
˚
ycie zostanie uznane za niew-
∏aÊciwe i mo
˚
e w konsekwencji okazaç si´ niebezpieczne. Producent nie jest od-
powiedzialny za jakiekolwiek straty i szkody wynikajàce z niew∏aÊciwego u
˚
ycia.
Smarowanie kurków gazowych
JeÊli kurek gazu obraca si´ z trudnoÊcià, nale˚y go rozebraç, delikatnie oczyÊciç
benzynà i przesmarowaç ma∏à iloÊcià specjalnego smaru odpornego na wysokie
temperatury.
Nale˚y wykonaç nast´pujàce czynnoÊci:
– Od∏àczyç zasilanie elektryczne, zamknàç g∏ówny zawór zasilania w gaz z sieci
lub z butli.
Zdjàç pokr´t∏a i palniki odkr´cajàc Êruby umieszczone pod ka
˚
dym palnikiem
i na zaciskach kratki podtrzymujàcej.
– Odkr´ciç dwie Êruby utrzymujàce ko∏nierz g∏owicy.
– Zdjàç ko∏nierz g∏owicy i Êrub´ zaciskowà na wa∏ku pokr´t∏a.
– Zdjàç sto
˚
ek regulacyjny gazu, oczyÊciç go benzynà i przesmarowaç go ma∏à
iloÊcià specjalnego smaru odpornego na wysokie temperatury, uwa
˚
ajàc aby nie
zatkaç przy okazji otworów, przez które musi przep∏ywaç gaz.
– Ponownie z∏o
˚
yç wszystkie cz´Êci, upewniwszy si´,
˚
e spr´
˚
yna i oÊ obrotowa
sto
˚
ka dopasowanego do wa∏ka pokr´t∏a spoczywajà w swoich miejscach.
9
UWAGA: Podczas czyszczenia p∏yty kuchennej nale˚y uwa˚aç na prawid∏o-
we ponowne umieszczenie palników, aby nie zak∏óciç spalania gazu.
RADA OGÓLNA
Aby uzyskaç najlepszà sprawnoÊç gotowania nale˚y na palnikach umiesz-
czaç garnki do nich przystosowane, o nast´pujàcych Êrednicach p∏askiego
dna:
Palnik ma∏y od 6 do 12 cm
Palnik Êredni od 12 do 18 cm Palnik du˚y od 18 do 24 cm
Palnik podwójny od 24 do 28 cm Palnik maksymalny od 24 do 28 cm
palnik do ryb od 26 do 28 cm
Wymiary prostokàtnego naczynia: 210x370 maksimum, 150x290 minimum.
W przypadku mniejszych pojemników nale
˚
y tak wyregulowaç palnik gazowy, aby
p∏omieƒ nie wyp∏ywa∏ poza kraw´dê garnka. Nie powinno si´ u
˚
ywaç garnków
o podstawie wypuk∏ej lub wkl´s∏ej.
OSTRZE˚ENIE: JeÊli palnik przypadkowo zgaÊnie, nale
˚
y obróciç pokr´t∏o
do pozycji wy∏àczenia i co najmniej przez 1 minut´ nie próbowaç go zapalaç.
Aby ochroniç szklanà pokryw´ przed zniszczeniem a tak˚e w interesie bezpie-
czeƒstwa, przed przymkni´ciem pokrywy szklanej palniki i p∏yty muszà zostaç wy-
∏àczone zaÊ obszar palników, podstawy garnków i p∏yty muszà byç ch∏odne.
U˚ytkowanie p∏ytek elektrycznych (palników elektrycznych)
W celu jak najlepszego wykorzystania palników elektrycznych i zminimalizowania
zu
˚
ycia energii, nale
˚
y stosowaç si´ do poni
˚
szych zaleceƒ.
MOC YTKI ELEKTRYCZNEJ W ZALE˚NOÂCI OD POZYCJI
POKR¢T¸A REGULACYJNEGO
Ustawienie Moc
0 WY¸ÑCZONA
1 BARDZO NISKA Podgrzewanie talerzy i topienie mas∏a, czekolady
2 NISKA
Podgrzewanie na wolnym ogniu, sosy, budynie, jajka sadzone
3 UMIARKOWANA Warzywa, mro˚onki, gotowanie wody
4 ÂREDNIA Âwie
˚
e warzywa, ryby, naleÊniki, pasztety
5 DU˚A Omlety, befsztyki
6 BARDZO DU˚A Pieczenie
Zapalona lampka sygnalizacyjna po∏o˚ona obok pokr´t∏a regulacyjnego wskazu-
je, ˚e p∏ytka elektryczna jest w∏àczona.
8
INSTRUKCJE ¸ÑCZENIA YTY KUCHENNEJ
Z RURAMI DOSTARCZAJÑCYMI GAZ
Niniejsze instrukcje odnoszà si´ do monterów uprawnionych do instalacji urzàdze-
nia zgodnie z obowiàzujàcymi przepisami prawa budowlanego i normami PN.
Podczas prac monta
˚
owych zasilanie elektryczne musi byç od∏àczone.
KOLEJNOÂå MONTA˚U
Do monta˚u potrzebne sà dwa klucze nasadkowe szeÊciokàtne o rozmiarze 17
i 23 mm.
1) KolejnoÊ
ç
monta˚u jest nast´pujàca (patrz rysunek):
A) Sztywna rura
B) Podk∏adka
C) Z∏àcze kolankowe z gwintem
2) Dokr´ci
ç
kluczem po∏àczenie, pami´tajàc o skr´ceniu rur do swojej pozycji
przed zaciÊni´ciem
3)
Za pomocà sztywnej rury stalowej, miedzianej lub przy pomocy spr´
˚
ystej rury
metalowej po∏àczyç z∏àczk´ C z instalacjà gazowà.
BARDZO WA˚NE
Dla u∏atwienia instalacji oraz aby uniknà
ç
przecieków gazu zaleca si´ nast´pujà-
cy tryb ∏àczenia rur:
Najpierw do∏àczyç rur´ do p∏yty kuchennej
a nast´pnie po∏àczy
ç
rur´ z siecià gazowà.
Brak przestrzegania tej kolejnoÊci mo˚e spowodowaç, ˚e w rurze pozostanie gaz.
PO INSTALACJI NALE˚Y ZA POMOCÑ ROZTWORU MYDLANEGO
SPRAWDZIå SZCZELNOÂå WSZYSTKICH Z¸ÑCZY.
11
Naprawy
Przed po∏àczeniem si´ z technikiem serwisowym nale˚y sprawdziç czy:
– wtyczka jest w∏àczona w gniazdko i bezpiecznik nie jest przepalony,
– urzàdzenie jest dostosowane do dostarczanego gazu.
JeÊli nie mo˚na zidentyfikowaç awarii nale˚y:
wy∏àczyç urzàdzenie – nie dotykaç go – zadzwoniç do Centrum Napraw Serwiso-
wych.
Urzàdzenie jest obj´te gwarancjà pozwalajàcà na bezp∏atnà napraw´ na okres po-
dany w karcie gwarancyjnej.
MONTA˚ POKRYWY
Pokrywa jest dostarczana w ramach akcesoriów. Aby zainstalowaç pokryw´ nale-
˚
y wsunàç jà w odpowiednie szczeliny,
jak na rysunku.
Przed zamkni´ciem pokrywy, aby uchroniç jà przed nadmiernymi zmianami tem-
peratury nale
˚
y zawsze poczekaç do chwili ca∏kowitego och∏odzenia si´ urzà-
dzenia.
Zastrzegamy sobie prawo do dokonywania, w interesie konsumenta, zmian w produktach, bez naru-
szenia cech bezpieczeƒstwa lub funkcjonalnoÊci.
10
1
2
3
1/2 GAS
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6

Candy PC P700/1SPX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla