Whirlpool ARC 4130/2/IX instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

4
INSTRUKCJA U¯YTKOWANIA
PRZED ZASTOSOWANIEM URZ¥DZENIA
.............. STRONA 5
PORADY DOTYCZ¥CE OCHRONY
RODOWISKA
................................................................... STRONA 5
RODKI OSTRO¯NOCI I ZALECENIA OGÓLNE
.STRONA6
OPIS URZ¥DZENIA
.......................................................... STRONA 7
KOMORA CH³ODZIARKI
................................................ STRONA 8
KOMORA ZAMRA¯ARKI
.............................................. STRONA 12
PRZECHOWYWANIE ORAZ ROZMRA¯ANIE
¯YWNOCI
....................................................................... STRONA 14
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
............................ STRONA 16
ZALECENIA W PRZYPADKU
D£U¯SZYCH NIEOBECNOCI
................................... STRONA 16
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK /
OBS³UGA
.......................................................................... STRONA 17
SERWIS TECHNICZNY
................................................. STRONA 18
5
PRZED ZASTOSOWANIEM URZ¥DZENIA
PORADY DOTYCZ¥CE OCHRONY RODOWISKA
Urz¹dzenie, które Pañstwo zakupili, to
po³¹czenie ch³odziarki z zamra¿ark¹. Zosta³o
ono wyposa¿one w system No Frost -
nawiew zimnego powietrza i przeznaczone
jest wy³¹cznie do u¿ytku domowego.
Jego wielk¹ zalet¹ jest to, ¿e w wyniku poni¿ej
opisanego procesu, na elementach komory
ch³odziarki oraz zamra¿arki z systemem
NoFrost nie osadza siê lód ani szron. Zimno
generowane jest przez parownik, a nastêpnie
doprowadzane do poszczególnych komór za
pomoc¹ wentylatora.
Powietrze, po przejciu przez poszczególne
komory, zostaje ponownie wch³oniête przez
parownik, który zatrzymuje zawart¹ w
powietrzu wilgoæ. Zapobiega to osadzaniu
siê szronu na ciankach komór, a w zwi¹zku
z tym odszranianie urz¹dzenia jest zbêdne.
Wilgoæ zatrzymana przez parownik skrapla siê
i samoczynnie cieka do wanienki, znajduj¹cej
siê na skraplaczu, a nastêpnie paruje. System
nawiewu zimnego powietrza zapewnia lepsze
warunki przechowywania ¿ywnoci oraz
zachowanie przez d³u¿szy czas jej
oryginalnych walorów.
Zapraszamy Pañstwa do dok³adnego
zapoznania siê z instrukcj¹ u¿ytkowania, w
której znajdziecie opis urz¹dzenia oraz
porady dotycz¹ce przechowywania
produktów spo¿ywczych.
Instrukcjê nale¿y zachowaæ, tak aby
mo¿na by³o z niej korzystaæ w przysz³oci.
1.
Po rozpakowaniu urz¹dzenia nale¿y
upewniæ siê, czy nie ma uszkodzeñ oraz
czy drzwi zamykaj¹ siê prawid³owo.
Ewentualne usterki powinny byæ
zg³oszone sprzedawcy w ci¹gu 24 godzin
od chwili dostawy urz¹dzenia.
2.
Przed uruchomieniem nale¿y odczekaæ co
najmniej dwie godziny, co zwiêkszy
efektywnoæ obwodu ch³odniczego.
3.
Nale¿y dopilnowaæ, aby zainstalowanie i
pod³¹czenie urz¹dzenia zosta³y wykonane
przez wykwalifikowanego technika,
zgodnie z instrukcj¹ wytwórcy oraz z
lokalnymi przepisami dotycz¹cymi
zachowania zasad bezpieczeñstwa
4.
Przed rozpoczêciem u¿ytkowania nale¿y
oczyciæ wnêtrze urz¹dzenia.
1.Opakowanie
Materia³y z opakowania nadaj¹ siê w 100%
do wykorzystania jako surowiec wtórny i
oznakowane symbolem recyklingu.
Zastosowaæ siê do lokalnych przepisów
dotycz¹cych utylizacji odpadów.
Materia³y z opakowania (worki plastykowe,
kawa³ki polistyrenu itp.) nale¿y
zabezpieczyæ przed dzieæmi, gdy¿ stanowi¹
one potencjalne ród³o zagro¿enia.
2.Z³omowanie
Urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane z
materia³u, który nadaje siê do recyklingu.
W razie z³omowania urz¹dzenia nale¿y
odci¹æ przewód zasilaj¹cy oraz wyj¹æ drzwi
i pó³ki, tak aby dzieci nie mia³y ³atwego
dostêpu do wnêtrza.
Jeli zajdzie potrzeba zez³omowania
urz¹dzenia, nale¿y zrobiæ to zgodnie z
lokalnymi przepisami dotycz¹cymi utylizacji
odpadów i dostarczyæ je do stosownej
jednostki, pamiêtaj¹c o tym, aby nigdy nie
pozostawiaæ urz¹dzenie niestrze¿onego,
gdy¿ stanowi ono potencjalne zagro¿enie
dla dzieci
3.Informacja:
Urz¹dzenie nie zawiera CFC (obwód
ch³odniczy jest nape³niony R134a) ani HFC
(w tym wypadku jest zastosowany R600a).
Dla urz¹dzeñ z izobutanem (R600a):
Izobutan jest gazem naturalnym,
nieszkodliwym dla rodowiska, ale zapalnym.
Nale¿y wiêc koniecznie upewniæ siê, czy rury
obwodu ch³odniczego nie s¹ uszkodzone.
4.Deklaracja zgodnoci
Niniejsze urz¹dzenie przeznaczone jest do
kontaktu z ¿ywnoci¹ i jest zgodne z
przepisami Dyrektyw Europejskich 89/109/
EWG, 90/128/EWG oraz 02/72/EWG.
Urz¹dzenie niniejsze jest
zaprojektowane, produkowane i
sprzedawane zgodnie z:
- zasadami bezpieczeñstwa, o których
mowa w Dyrektywie 73/23/EWG,
dotycz¹cej niskiego napiêcia;
- zasadami bezpieczeñstwa, o których
mowa w Dyrektywie Zgodnoci
Elektromagnetycznej 89/336/EWG, wraz
ze zmianami wprowadzonymi przez
Dyrektywê 93/68/EWG
- urz¹dzenie jest bezpieczne jedynie w
przypadku, gdy zosta³o ono poprawnie
pod³¹czone do zgodnego z normami
uziemienia.
6
RODKI OSTRO¯NOCI I ZALECENIA
OGÓLNE
Komora ch³odziarki powinna byæ
stosowana wy³¹cznie do przechowywania
wie¿ych produktów ¿ywnociowych,
natomiast komora zamra¿arki wy³¹cznie
do przechowywania mro¿onek,
zamra¿ania wie¿ych produktów i
wytwarzania kostek lodu.
Po zainstalowaniu upewniæ siê, czy
urz¹dzenie nie stoi na kablu zasilaj¹cym.
W komorze zamra¿arki nie nale¿y
przechowywaæ p³ynów w szklanych
butelkach, gdy¿ grozi to ich rozerwaniem.
Kostki lodu lub sople nie powinny byæ
wk³adane do ust zaraz po wyjêciu z
komory zamra¿alnika, gdy¿ mo¿e to
powodowaæ odmro¿enia.
Przed przyst¹pieniem do jakiejkolwiek
czynnoci konserwacji lub czyszczenia,
nale¿y wyj¹æ wtyczkê z gniazdka lub
wy³¹czyæ zasilanie.
Upewniæ siê, czy urz¹dzenie nie stoi obok
ród³a ciep³a.
Nie przechowywaæ lub u¿ywaæ benzyny
lub innych p³ynów i gazów ³atwopalnych w
pobli¿u ch³odziarko-zamra¿arki, b¹d
innych urz¹dzeñ AGD. Wydzielane przez
nie opary mog¹ byæ przyczyn¹ po¿arów
lub wybuchów.
Aby zapewniæ w³aciw¹ wentylacjê,
nale¿y pozostawiæ co najmniej 10 cm
wolnej przestrzeni ponad urz¹dzeniem, 3
cm po obydwóch bokach oraz 2,5 cm z
ty³u.
Nie zakrywaæ otworów wentylacyjnych w
obudowie urz¹dzenia lub w strukturze
zabudowy.
Nie przes³aniaæ i nie zatykaæ otworów
wentylacyjnych urz¹dzenia.
Zainstalowaæ i wypoziomowaæ urz¹dzenie
na powierzchni mog¹cej utrzymaæ jego
ciê¿ar oraz w miejscu, które jest
odpowiednie dla wymiarów i zastosowania
urz¹dzenia.
Nie u¿ywaæ urz¹dzenia w miejscu, w
którym temperatura spaæ mo¿e poni¿ej
13°C. Urz¹dzenie nale¿y ustawiæ w miejscu
suchym i dobrze wentylowanym.
Podczas przesuwania urz¹dzenia
mo¿liwe jest uszkodzenie posadzki
(na przyk³ad parkietu).
W celu przypieszenia procesu
odszraniania nie stosowaæ urz¹dzeñ
mechanicznych lub innych, które ró¿ni¹
siê od rodków zalecanych przez
konstruktora.
Nie uszkadzaæ obiegu p³ynu w
urz¹dzeniu.
Urz¹dzenie nie powinno byæ obs³ugiwane
bez nadzoru przez dzieci oraz osoby
kalekie.
Aby unikn¹æ niebezpieczeñstwa
zablokowania siê wewn¹trz i uduszenia,
nie nale¿y dopuszczaæ, aby dzieci bawi³y
siê, b¹d chowa³y w rodku urz¹dzenia.
P³yn (nietoksyczny) znajduj¹cy siê w
akumulatorach zimna (jeli s¹ w
wyposa¿eniu) nie nadaje siê do spo¿ycia.
Pod³¹czenie do sieci zasilaj¹cej
Pod³¹czenie musi byæ zgodne z
obowi¹zuj¹cymi przepisami lokalnymi.
Sprawdziæ, czy napiêcie wskazane na
tabliczce znamionowej zgodne jest z
napiêciem w miejscu zamieszkania.
Zgodnie z obowi¹zuj¹cymi normami,
uziemienie urz¹dzenia jest
obowi¹zkowe. Producent nie ponosi
odpowiedzialnoci za ewentualne
szkody poniesione przez osoby,
zwierzêta oraz uszkodzenia maj¹tku,
wynikaj¹ce z nieprzestrzegania
powy¿szych przepisów.
Je¿eli typ wtyczki ró¿ni siê od typu
gniazdka wtyczkowego, nale¿y zleciæ
wymianê wtyczki wykwalifikowanemu
technikowi.
Kabel zasilania mo¿e byæ wymieniony
wy³¹cznie przez wykwalifikowanego
elektryka.
Nie u¿ywaæ przed³u¿aczy ani
rozdzielaczy
7
OPIS URZ¥DZENIA
A. Komora ch³odziarki
1.
Owietlenie
2.
Pó³ki /Obszar pó³ek
2a.
Pó³ka na butelki (w zale¿noci od
modelu)
3.
Szuflada na owoce i warzywa
3a.
Regulator wilgotnoci
4.
Pó³ki drzwiowe
5.
Wyjmowana pó³ka-blokada butelek
6.
Tabliczka znamionowa (z bocznej
strony, na wysokoci szuflady na
owoce i warzywa)
7.
Miejsce na puszki
7a.
Otwory-Multiflow
8.
Przegroda szuflady na owoce i
warzywa
9.
Przegroda
B. Komora Zamra¿arki
10.
Wytwarzacz lodu
11.
Pó³ki zamra¿arki
12.
Pó³ka na jaja
13.
Drzwi komory zamra¿arki
14.
Pó³ki drzwiowe zamra¿arki
15.
Przedzia³ o ni¿szej temperaturze
(Fresh control compartment)
C. Panel sterowania
2
3
3a
4
8
7
14
1
5
6
9
10
11
12
13
15
2a
7a
C
Uwaga:
iloæ pó³ek oraz uk³ad wyposa¿enia mo¿e siê ró¿niæ, zale¿nie od modelu.
Wszystkie pó³ki oraz pó³ki drzwiowe s¹ wyjmowane.
NIE przes³aniaæ ¿ywnoci¹ obszaru zasysania.
Uwaga: akcesoria ch³odziarki/zamra¿arki nie nadaj¹ siê do mycia w zmywarce.
8
KOMORA CH³ODZIARKI
To urz¹dzenie wyposa¿one jest w system NoFrost, a w zwi¹zku z tym nie wymaga odszraniania.
Ponadto, dziêki systemowi rozprowadzania nawiewanego zimna, temperatura w ca³ej komorze
ch³odziarki jest prawie jednolita.
Produkty ¿ywnociowe mog¹ byæ uk³adane na ka¿dym poziomie, ale nale¿y zwróciæ uwagê na
otwory noników powietrza, których nie nale¿y przes³aniaæ, zapewniaj¹c cyrkulacjê powietrza.
Optymalne wyniki osi¹ga siê w zakresie temperatury +18°C do +43°C.
ZA£¥CZENIE URZ¥DZENIA
W³¹czyæ urz¹dzenie.
Urz¹dzenie w³¹czy siê automatycznie
Gdy drzwiczki s¹ otwarte, zapala siê lampka wewnêtrzna.
U¯YWANIE CH£ODZIARKI
Regulacja temperatury
Aby zagwarantowaæ prawid³ow¹ pracê urz¹dzenia oraz optymalne warunki przechowywania
¿ywnoci, nale¿y oddzielnie regulowaæ temperaturê komory ch³odziarki oraz komory zamra¿arki.
TERMOSTAT CH£ODZIARKI
Aby dokonaæ regulacji temperatury w komorze ch³odziarki, obróciæ termostat i ustawiæ go na
¿¹danej pozycji.
Po w³¹czeniu, ch³odziarka potrzebuje ok. 2 godzin na osi¹gniêcie temperatury w³aciwej do
przechowywania standardowej iloci zwyk³ych artyku³ów spo¿ywczych w komorze ch³odziarki.
Warunki przechowywania ¿ywnoci w
komorze ch³odziarki.
Produkty spo¿ywcze nale¿y wk³adaæ tak, jak
pokazano na ilustracji.
A.
Produkty ugotowane
B.
Ryby, miêso
C.
Owoce i warzywa
D.
Butelki
E.
Mas³o
F.
Nabia³, sery
W celu zapewnienia skuteczniejszej konserwacji
witamin, aromatów, w³aciwoci od¿ywczych
oraz wie¿oci, radzimy owijaæ ¿ywnoæ w foliê
aluminiow¹, plastykow¹ lub przechowywaæ j¹ w
pojemnikach z pokryw¹. Dziêki temu nie bêd¹
siê równie¿ przenika³y zapachy.
UWAGA
:
Przestrzeñ pomiêdzy pó³kami a tyln¹ cian¹ ch³odziarki nie mo¿e byæ przes³oniêta, gdy¿
uniemo¿liwia to swobodny przep³yw powietrza.
Produkty spo¿ywcze nie powinny dotykaæ tylnej cianki komory ch³odziarki.
Nie wstawiaæ do ch³odziarki potraw jeszcze ciep³ych.
Napoje powinny byæ przechowywane w zamkniêtych pojemnikach.
Przechowywanie warzyw zawieraj¹cych du¿¹ iloæ wody spowoduje kondensacjê pary wodnej
w dolnej szufladzie: nie ma to wp³ywu na prawid³owe funkcjonowanie ch³odziarki.
Odszranianie komory ch³odziarki dokonuje siê ca³kowicie automatycznie.
Ch³odziarka funkcjonuje prawid³owo w temperaturze otoczenia od +16 °C do +43 °C.
Temperatura Sposób u¿ycia
Minimalna
Przechowywanie niewielkich iloci artyku³ów spo¿ywczych
Rzadko otwierane drzwiczki
rednia
U¿ycie zwyk³e
Maksymalna
Przechowywanie du¿ych iloci artyku³ów spo¿ywczych
Czêste otwieranie drzwiczek
9
CECHY WNÊTRZA KOMORY CH³ODZIARKI
PÓ£KA PRZECHYLNA O REGULOWANEJ POWIERZCHNI (w zale¿noci od modelu)
Jest to pó³ka, która daje dodatkowe mo¿liwoci uk³adania produktów w komorze zamra¿arki.
Pó³ka mo¿e byæ ustawiana w nastêpuj¹cych pozycjach:
Pe³na powierzchnia.
Po³owa powierzchni. Popchn¹æ do ty³u przedni¹ czêæ pó³ki.
Pozycja przechylona. Obracaæ pó³kê do góry, do momentu, gdy dotknie ona tylnej cianki
komory zamra¿arki.
Aby usun¹æ pó³kê, nale¿y ustawiæ w pozycji po³owa powierzchni i naciskaj¹c na prowadnice,
odczepiæ pó³kê.
PRZEDZIA£ O NI¯SZEJ TEMPERATURZE (FRESH CONTROL COMPARTMENT)
(w zale¿noci od modelu)
Jest to wysuwany przedzia³, w którym panuje ni¿sza temperatura, i w którym przechowywaæ
mo¿na przez d³u¿szy czas wie¿¹ ¿ywnoæ. Pozwala na szybsze sch³odzenie napojów. Jest to
doskona³e miejsce na przechowywanie nabia³u, wie¿ych potraw, kie³basy i miêsa.
Jeli zaistnieje potrzeba wyjêcia i wyczyszczenia szuflady, nale¿y j¹ wysun¹æ a¿ do dojcia do
punktu oporu.
Nacisn¹æ na zaciski, jak to pokazano na rysunku, wysun¹æ i odczepiæ szufladê.
Nie wyjmowaæ przechylanej przedniej pokrywy szuflady.
PÓ£KA DODATKOWA (w zale¿noci od modelu)
Ch³odziarka zosta³a wyposa¿ona w dodatkow¹ plastykow¹ pó³kê, która znajduje siê pod komor¹
do przechowywania wie¿ej ¿ywnoci. Jest to doskona³e miejsce do przechowywania butelek.
Aby mo¿na by³o j¹ zastosowaæ, nale¿y wysun¹æ j¹ i ustawiæ w pozycji pokazanej na rysunku.
Je¿eli pó³ka nie jest u¿ywana, nale¿y j¹ podnieæ i przesun¹æ do ty³u.
W celu wyjêcia pó³ki, przesun¹æ boczne zaciski, tak jak pokazano na rysunku, i poci¹gn¹æ w
kierunku do siebie.
Po ustawieniu dodatkowej pó³ki w pozycji wyjciowej, przesun¹æ zaciski boczne do pierwotnej
pozycji.
123
12
1
2
3
10
WYSUWANE SZKLANE PÓ£KI (w zale¿noci od modelu)
Urz¹dzenie zosta³o wyposa¿one w wysuwane szklane pó³ki, u³atwiaj¹ce dojcie do produktów
znajduj¹cych siê w g³êbi, lub w dolnej czêci urz¹dzenia.
Pó³ki zosta³y wykonane z odpornego hartowanego szk³a.
Na brzegach pó³ek przewidziano rozwi¹zanie uniemo¿liwiaj¹ce przeciekanie p³ynów na inne
pó³ki.
Zmiana pozycji pó³ek:
W zale¿noci od potrzeb, mo¿liwa jest zmiana pozycji pó³ek.
Aby wyj¹æ pó³kê, nale¿y j¹ wysun¹æ a¿ do punktu oporu.
Nacisn¹æ zaciski w kierunku do do³u, jak to pokazano na rysunku, wysun¹æ i odczepiæ pó³kê.
Zaciski mog¹ byæ naciskane oddzielnie.
W celu wyjêcia prowadnicy, poci¹gn¹æ sworznie na zewn¹trz.
Wyj¹æ prowadnice, jak to pokazano na rysunku, i ustawiæ je w wybranej pozycji.
Podczas umocowywania prowadnic pamiêtaæ o przestrzeganiu kierunku wskazanego za
pomoc¹ napisu   (do góry), widocznego na prowadnicy.
Ustawiæ pó³kê na prowadnicy.
DODATKOWA SZUFLADA (w zale¿noci od modelu)
Ch³odziarka wyposa¿ona zosta³a w dodatkow¹ szufladê, przeznaczon¹ do przechowywania
wszelkiego rodzaju produktów, która daje mo¿liwoæ lepszego wykorzystania przestrzeni
wewn¹trz urz¹dzenia.
Przednia czêæ szuflady mo¿e byæ przechylana, co zapewnia wygodniejsze dojcie do
¿ywnoci. Po otwarciu szuflady poci¹gn¹æ pokrywê w kierunku do do³u.
Dodatkowa szuflada wyposa¿ona jest w regulator wilgotnoci, który umo¿liwia
przechowywanie ¿ywnoci przez d³u¿szy okres czasu. Patrz Szuflada na owoce i warzywa
(Regulator wilgotnoci).
V
1
2
3
4
5
12
11
OCH£ADZACZ PÓ£KI NA BUTELKI (w zale¿noci od modelu)
Jest to urz¹dzenie kieruj¹ce zimne powietrze w kierunku pó³ki na butelki, co przypiesza
sch³adzanie napojów.
W przypadku koniecznoci wyjêcia i dokonania czyszczenia och³adzacza, nale¿y postêpowaæ
zgodnie z poni¿szym opisem:
Przesun¹æ boczne zaciski, tak jak pokazano na rysunku. Poci¹gn¹æ och³adzacz pó³ki na
butelki w kierunku do siebie.
WA¯NE:
Je¿eli och³adzacz pó³ki na butelki nie zosta³ umieszczony w poprawnej pozycji, zimne
powietrze mo¿e byæ nadmuchiwane w kierunku szuflady dodatkowej lub szuflady na owoce i
warzywa, ze szkod¹ dla przechowywanej ¿ywnoci.
SZUFLADA NA OWOCE I WARZYWA (w zale¿noci od modelu)
Produkty takie jak owoce i warzywa odwadniaj¹ siê, je¿eli przechowywane s¹ w warunkach
bezporedniego kontaktu z zimnym i suchym powietrzem. Szuflada ta umo¿liwia utrzymanie
temperatury oraz poziomu wilgotnoci, zapewniaj¹cych w³aciwe warunki przechowywania
owoców oraz warzyw, z zachowaniem ich naturalnych w³aciwoci. Metalowe prowadnice
szuflady na owoce i warzywa umo¿liwiaj¹ ³atwe i bezpieczne otwieranie oraz zamykanie
szuflady. Znajduj¹ca siê na wyposa¿eniu praktyczna przegroda szuflady na owoce i warzywa
u³atwi rozmieszczenie produktów.
Regulator wilgotnoci
Szuflada na owoce i warzywa wyposa¿ona zosta³a w regulator wilgotnoci, który umo¿liwia
kontrolê poziomu wilgotnoci w powietrzu nap³ywaj¹cym do szuflady.
Zaleca siê zamkniêcie regulatora w przypadku przechowywania warzyw liciastych i jego
otwarcie w przypadku owoców.
12
12
12
KOMORA ZAMRA¯ARKI
Po uruchomieniu urz¹dzenia nale¿y odczekaæ oko³o 3 godzin, zanim zostanie osi¹gniêta
temperatura wewnêtrzna, odpowiednia do przechowywania produktów mro¿onych.
Komora zamra¿arki, oznakowana symbolem , umo¿liwia przechowywanie mro¿onek oraz
zamra¿anie wie¿ych i gotowanych produktów. Wytwarzane s¹ w niej równie¿ kostki lodu.
Wewnêtrzna strona drzwi zamra¿arki doskonale nadaje siê do przechowywania lodów lub
produktów mro¿onych o krótkim okresie przydatnoci do spo¿ycia.
Maksymalna iloæ wie¿ej ¿ywnoci, która mo¿e zostaæ zamro¿ona w ci¹gu 24 godzin przy
temperaturze otoczenia +25°C, jest podana na tabliczce znamionowej, znajduj¹cej siê wewn¹trz
komory ch³odziarki.
PANEL STEROWANIA ZAMRA¯ARKI
Aby dokonaæ regulacji temperatury w komorze zamra¿arki, wybraæ ¿¹dany poziom
zamro¿enia przy pomocy specjalnego przycisku na panelu sterowania.
Sterowanie elektroniczne
Urz¹dzenie jest wyposa¿one w wyj¹tkowy system sterowania elektronicznego, który umo¿liwia
sta³e monitorowanie jego pracy.
W przypadku awarii, system sterowania uruchamia alarm akustyczny.
System ten steruje zamkniêciem drzwiczek. Jeli drzwiczki pozosta³y otwarte, zostaj¹ one
zamkniête i sygna³ alarmowy siê wy³¹cza.
System ten steruje równie¿ wewnêtrzn¹ temperatur¹ urz¹dzenia. Alarm dwiêkowy uruchomi
siê w razie wzrostu temperatury wewnêtrznej. Nie wk³adaæ ponownie do urz¹dzenia wrz¹cych
produktów.
Aby wy³¹czyæ alarm dwiêkowy, nacisn¹æ przycisk Alarm.
System sterowania elektronicznego jest wyposa¿ony w funkcjê automatycznego sterowania.
Sygna³ dwiêkowy natychmiast poinformuje o ewentualnym nieprawid³owym dzia³aniu
urz¹dzenia. System sterowania elektronicznego posiada równie¿ funkcjê samosterowania.
Alarm dwiêkowy bezzw³ocznie zawiadomi o wszelkich nieprawid³owociach w pracy
urz¹dzenia. Pozwoli to Pañstwu na kontakt z centrum serwisowym i szybkie rozwi¹zanie
problemu.
Po uruchomieniu alarmu dwiêkowego, zaleca siê nie korzystaæ z urz¹dzenia przez d³u¿szy
okres czasu. Nale¿y zwróciæ siê jak najprêdzej do Serwisu Technicznego.
Przycisk wy³¹czaj¹cy
alarm
Szybkie zamra¿anie
Poziom minimalny: wskazany dla przechowywania w komorze
zamra¿arki niewielkich iloci artyku³ów spo¿ywczych w sytuacji,
gdy drzwiczki s¹ rzadko otwierane.
Poziom redni: u¿ywaæ w zwyk³ych warunkach
Poziom maksymalny: wskazany dla przechowywania w komorze
zamra¿arki wiêkszych iloci artyku³ów spo¿ywczych oraz w
sytuacji, gdy drzwiczki s¹ czêsto otwierane.
Szybkie zamra¿anie: wybraæ funkcjê szybkiego zamra¿ania, aby
osi¹gn¹æ ni¿sze temperatury. Funkcja ta wy³¹cza siê
automatycznie po 18 godzinach
13
KOSTKI LODU
Urz¹dzenie zosta³o wyposa¿one w wytwarzacz kostek lodu (zale¿nie od modelu), który
umo¿liwia ich szybkie i praktyczne przygotowywanie.
Wa¿ne:
Przed wype³nieniem pojemników wod¹, nale¿y upewniæ siê, ¿e nie ma w nich lodu.
Wytwarzacz lodu oraz pojemnik mog¹ zostaæ wyjête, a na ich miejscu mo¿na przechowywaæ
¿ywnoæ.
Uwaga:
W przypadku przerwy w dop³ywie energii elektrycznej, komora zamra¿arki jest w stanie
utrzymaæ prawid³ow¹ temperaturê przechowywania ¿ywnoci przez oko³o 13, 14 godzin.
W tym okresie radzimy nie otwieraæ drzwi komory zamra¿arki.
1234
14
PRZECHOWYWANIE ORAZ ROZMRA¯ANIE
¯YWNOCI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW WIE¯YCH DO ZAMRO¯ENIA
Produkty spo¿ywcze nale¿y pakowaæ tak, aby nie dostawa³a siê do nich woda lub wilgoæ; dziêki
temu zapachy nie bêd¹ przenika³y z jednej czêci ch³odziarki do drugiej, a jakoæ
przechowywanych produktów bêdzie lepsza. Polecamy stosowanie plastykowych pojemników
z hermetyczn¹ pokryw¹, aluminiowych podstawek, folii aluminiowej, folii plastykowej oraz
opakowañ z materia³ów nieprzepuszczalnych.
Wa¿ne:
Mro¿onki nale¿y kupowaæ w koñcowej fazie zakupów, a do ich przenoszenia u¿ywaæ toreb
termicznych.
Po powrocie do domu nale¿y niezw³ocznie w³o¿yæ je do zamra¿arki.
Unikaæ lub zredukowaæ do minimum zmiany temperatury.
Przestrzegaæ datê przydatnoci do spo¿ycia, podan¹ na opakowaniu.
Nale¿y zawsze postêpowaæ zgodnie z instrukcjami przechowywania mro¿onek,
umieszczonymi na ich opakowaniu.
SZCZELNE OPAKOWYWANIE
Przed dokonaniem szczelnego zamkniêcia opakowania, nale¿y wypuciæ znajduj¹ce siê w nim
powietrze.
Wewn¹trz przeroczystych opakowañ umieciæ etykietê z opisem; w przypadku opakowañ
matowych stosowaæ etykiety samoprzylepne, które nale¿y naklejaæ na zewnêtrznej stronie
opakowania.
Zamkn¹æ górn¹ czêæ opakowania za pomoc¹ wi¹zad³a.
ODMRA¯ANIE
Oto kilka u¿ytecznych porad.
Surowe warzywa
: w³o¿yæ bezporednio do gor¹cej wody, bez wczeniejszego rozmra¿ania, i
gotowaæ jak zwykle.
Miêso
(du¿e porcje): rozmroziæ w komorze ch³odziarki, nie wyjmuj¹c z opakowania. Przed
przyst¹pieniem do gotowania pozostawiæ na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Miêso
(ma³e porcje): rozmroziæ w temperaturze pokojowej lub bezporednio gotowaæ.
Ryby
: rozmra¿aæ w komorze ch³odziarki nie wyjmuj¹c z opakowania, lub przyst¹piæ
bezporednio do obróbki, nie dopuszczaj¹c do ca³kowitego rozmro¿enia.
W przypadku przerwy w dop³ywie energii elektrycznej, komora zamra¿arki jest w stanie
utrzymaæ prawid³ow¹ temperaturê przechowywania przez oko³o 12 godzin; W tym okresie
radzimy nie otwieraæ drzwi komory. Nie zamra¿aæ ponownie produktów czêciowo
rozmro¿onych.
Prudukty gotowane
: nale¿y odgrzewaæ w piecu, nie wyjmuj¹c ich z aluminiowych opakowañ.
Owoce
: odmra¿aæ w komorze ch³odziarki
UWAGA
: nie wk³adaæ do zamra¿arki ciep³ych produktów, pozostawiæ je przez 30 minut w
temperaturze pokojowej do wczeniejszego ostygniêcia, po czym opakowaæ i zamroziæ.
Pozostawienie produktów przed zamro¿eniem do wczeniejszego ostygniêcia pozwoli na
zaoszczêdzenie energii elektrycznej i przed³u¿y ¿ywotnoæ urz¹dzenia.
15
TABELA PRZECHOWYWANIA ¯YWNOCI
Czas przechowywania ¿ywnoci zale¿y od jakoci produktu, od opakowania (czy przepuszcza
wilgoæ i parê) oraz od temperatury (powinna wynosiæ -18°C).
ARTYKU£Y I ICH DOPUSZCZALNY
CZAS PRZECHOWYWANIA
NABIA£
PIECZYWO I WYPIEKI
Owoce
Soki owocowe
skoncentrowane
12 miesiêcy
Owoce (ogólnie) od 8 do 12
miesiêcy
Owoce cytrusowe i
wie¿e soki
od 4 do 6 miesiêcy
Warzywa
Mro¿one przemys³owo 8 miesiêcy
Mro¿one w domu od 8 do 12
miesiêcy
Miêso
Kie³basa 4 tygodnie lub
krócej
Hamburger 1 miesi¹c
Wo³owina, cielêcina,
jagniêcina
od 2 do 3 miesiêcy
Pieczeñ
Wo³owina od 6 do 12
miesiêcy
Jagniêcina i cielêcina od 6 do 12
miesiêcy
Wieprzowina od 4 do 8 miesiêcy
Kie³basa wie¿a od 1 do 2 miesiêcy
Befsztyki i plastry
Wo³owina od 8 do 12
miesiêcy
Jagniêcina, cielêcina,
wieprzowina
od 2 do 4 miesiêcy
Ryby
Dorsz, fl¹dra, sola 6 miesiêcy
£oso od 2 do 3 miesiêcy
Makrela, okoñ od 2 do 3 miesiêcy
Ryby w panierce
(kupione)
3 miesi¹ce
Miêczaki, ostrygi od 3 do 4 miesiêcy
Ryby gotowane, kraby od 3 do 4 miesiêcy
Krewetki surowe 12 miesiêcy
Drób
Kurczak lub indyk (ca³y lub
w kawa³kach)
12 miesiêcy
Kaczka i gê 6 miesiêcy
Podroby od 2 do 3 miesiêcy
Drób w sosie 6 miesiêcy
Kawa³ki (bez sosu) 1 miesi¹c
Miêso duszone
Miêso, drób i ryby od 2 do 3 miesiêcy
Mas³o od 6 do 9
miesiêcy
Margaryna 12 miesiêcy
Sery
Camembert, mozzarella,
sery do smarowania
3 miesi¹ce
Sery kremowe nie
zamra¿aæ
Brie, ementaler, ser
szwajcarski, etc.
(zamra¿anie mo¿e mieæ
wp³yw na konsystencjê
sera)
od 6 do 8
miesiêcy
Lody, soki owocowe, mleko 12 miesiêcy
Jaja
(do ¿ó³tek lub ca³ych
ubitych jaj dodaæ cukier)
W ca³oci (ubijane), bia³ko,
¿ó³tko
12 miesiêcy
Chleb pieczony i bu³ki 3 miesi¹ce
Chleb surowy 1 miesi¹c
Rogalik typu croissant 3 miesi¹ce
Ciasta (bez lukru) od 2 do 4
miesiêcy
Ciasta (z lukrem) i
ciastka
od 6 do 12
miesiêcy
Ciasto malane z
owocami
12 miesiêcy
Ciasto na ciasteczka 3 miesi¹ce
Ciasto na torty i ciasta od 4 do 6
miesiêcy
16
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
ZALECENIA W PRZYPADKU D£U¯SZYCH
NIEOBECNOCI
Przed przyst¹pieniem do jakiejkolwiek czynnoci konserwacji lub czyszczenia nale¿y wyj¹æ
wtyczkê z gniazdka lub od³¹czyæ zasilanie elektryczne.
Wnêtrze komory ch³odziarki oraz zamra¿arki nale¿y okresowo czyciæ wilgotn¹ g¹bk¹
zamoczon¹ w ciep³ej wodzie z dodatkiem neutralnych detergentów, odpowiednich do mycia
wnêtrza ch³odziarek. Op³ukaæ i osuszyæ. Nie stosowaæ ciernych rodków czyszcz¹cych. Nie
czyciæ elementów ch³odziarki za pomoc¹ p³ynów ³atwopalnych. Wydzielane przez nie opary
mog¹ byæ przyczyn¹ po¿arów lub wybuchów.
Wnêtrze nale¿y czyciæ delikatn¹ szmatk¹, zamoczon¹ w wodzie.
Nie stosowaæ past, druciaków, odplamiaczy (na przyk³ad aceton, trichloroetylen) lub octu.
Wytrzeæ delikatn¹ szmatk¹.
Odszranianie komory ch³odziarki oraz zamra¿arki dokonuje siê ca³kowicie automatycznie
(system NoFrost).
Nie stosowaæ czyszcz¹cych urz¹dzeñ parowych.
Wskazane jest regularne czyszczenie skraplacza (kratki wentylacyjne znajduj¹ siê w tylnej
czêci urz¹dzenia), za pomoc¹ odkurzacza lub szczotki.
Uszczelki powinny byæ utrzymywane w nienagannej czystoci.
Krótkie okresy nieobecnoci
Nie ma potrzeby wy³¹czania urz¹dzenia, je¿eli nieobecnoæ w domu bêdzie krótsza ni¿ trzy
tygodnie. Nale¿y spo¿yæ artyku³y ³atwo psuj¹ce siê, a pozosta³e zamroziæ.
D³u¿sze nieobecnoci
Je¿eli okres nieobecnoci przekracza trzy tygodnie, nale¿y wyj¹æ wszystkie produkty. Wyj¹æ
wtyczkê z gniazdka, umyæ urz¹dzenie, op³ukaæ i dok³adnie wytrzeæ.
Do górnych czêci drzwi nale¿y przymocowaæ klocki plastykowe lub drewniane, aby drzwi
pozosta³y uchylone i aby powietrze mog³o przep³ywaæ. Zapobiegnie to powstawaniu pleni oraz
nieprzyjemnych zapachów.
Przeprowadzka
Wyj¹æ wszystkie ruchome czêci, owin¹æ je dobrze i umocowaæ za pomoc¹ tamy
samoprzylepnej aby siê nie przemieszcza³y, ani nie zgubi³y.
Zamkn¹æ i umocowaæ za pomoc¹ tamy samoprzylepnej obydwoje drzwi i przymocowaæ
przewód zasilaj¹cy do ch³odziarki.
Przerwy w dop³ywie energii elektrycznej
W razie awarii zasilania radzimy skontaktowaæ siê z zak³adem energetycznym i dowiedzieæ siê,
jak d³ugo bêdzie ona trwa³a.
1.
W razie awarii zasilania trwaj¹cej maksymalnie 24 godziny,
nie nale¿y otwieraæ drzwiczek
zamra¿arki ani ch³odziarki
. Pozwoli to na utrzymanie niskiej temperatury jak najd³u¿ej.
2.
Je¿eli przerwa w dop³ywie energii elektrycznej przewidziana jest na okres d³u¿szy ni¿ 24
godziny, nale¿y wyj¹æ wszystkie zamro¿one artyku³y i umieciæ je w przenonym
zamra¿alniku zamykanym na klucz. Jeli nie jest to mo¿liwe i nie dysponujecie Pañstwo
wk³adami ze sztucznym lodem, nale¿y spo¿yæ artyku³y, które mog¹ siê zepsuæ.
3.
Proszê wzi¹æ pod uwagê, ¿e komora zamra¿arki wype³niona ca³kowicie utrzymuje nisk¹
temperaturê d³u¿ej ni¿ wype³niona tylko czêciowo.
4.
Opró¿niæ pojemnik na kostki lodu.
Ponadto komora zamra¿arki wype³niona ca³kowicie miêsem utrzymuje d³u¿ej nisk¹
temperaturê ni¿ wype³niona potrawami gotowanymi.
Je¿eli na ¿ywnoci wci¹¿ widoczne s¹ kryszta³ki lodu, mo¿na j¹ ponownie zamroziæ bez
¿adnego ryzyka, jednak¿e mo¿e to mieæ wp³yw na jej smak i aromat. Jeli natomiast stan
artyku³ów spo¿ywczych wskazuje, ¿e ponowne zamro¿enie mo¿e byæ ryzykowne, nale¿y je
wyrzuciæ.
17
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK /
OBS³UGA
niektóre dwiêki nale¿y traktowaæ jako normalne odg³osy pracy urz¹dzenia
Zanim zwróc¹ siê Pañstwo do Serwisu....
Wiele problemów zwi¹zanych z dzia³aniem urz¹dzenia wynika z banalnych przyczyn, które
mog¹ byæ ustalone i rozwi¹zane bez stosowania narzêdzi.
Urz¹dzenie nie dzia³a
Byæ mo¿e kabel zasilaj¹cy jest uszkodzony?
Czy sprawdzony zosta³ stan bezpieczników w mieszkaniu?
Na dnie komory ch³odziarki znajduje siê woda:
Byæ mo¿e zatkany jest spust wody z odszraniania?
Obecnoæ wody w wanience na wodê z odszraniania:
Jest to stan normalny, gdy na zewn¹trz panuje wysoka temperatura oraz wilgotnoæ
powietrza. Wanienka mo¿e byæ wype³niona wod¹ jedynie czêciowo. Upewniæ siê, czy
urz¹dzenie zosta³o tak wypoziomowane, aby z wanienki nie wyp³ywa³a woda.
Brzegi obudowy ch³odziarki, maj¹ce kontakt z uszczelkami, s¹ ciep³e w dotyku:
Jest to normalne zjawisko wówczas, gdy w trakcie pracy sprê¿arki na zewn¹trz panuje
wysoka temperatura.
Nie dzia³a owietlenie:
Czy sprawdzony zosta³ stan bezpieczników w mieszkaniu?
Czy wtyczka przewodu zosta³a w³o¿ona do gniazda o w³aciwym napiêciu?
Byæ mo¿e ¿arówka przepali³a siê?
Przepalona ¿arówka:
Od³¹czyæ wtyczkê urz¹dzenia od napiêcia.
Patrz rozdzia³ Instrukcja wyszukiwania usterek/Serwis.
Sprê¿arka pracuje nieprzerwanie przez zbyt d³ugi czas:
Czy na skraplaczu zebra³ siê kurz i py³ki?
Czy drzwi s¹ prawid³owo zamkniête?
Czy uszczelki drzwi s¹ szczelne?
Gdy na zewn¹trz panuje wysoka temperatura lub gdy pomieszczenie jest ogrzane, d³u¿szy
ni¿ zazwyczaj czas pracy sprê¿arki nale¿y uznaæ za normalny.
Urz¹dzenie pracuje zbyt g³ono:
Czy urz¹dzenie nie dotyka innych mebli lub przedmiotów?
Czy rurki w tylnej czêci stykaj¹ siê lub drgaj¹?
Je¿eli drzwi pozosta³y otwarte przez d³u¿szy czas lub gdy do ch³odziarki w³o¿ono wiêksz¹ iloæ
¿ywnoci, aby sch³odziæ wnêtrze urz¹dzenia sprê¿arka bêdzie pracowa³a d³u¿ej ni¿ zazwyczaj.
18
SERWIS TECHNICZNY
Zanim zwrócicie siê Pañstwo do Serwisu,
nale¿y:
1.
Sprawdziæ, czy istnieje mo¿liwoæ usuniêcia
usterki w³asnymi si³ami (patrz Instrukcja
wyszukiwania usterek / obs³uga).
2.
Uruchomiæ ponownie urz¹dzenie, aby
upewniæ siê czy usterka ust¹pi³a. Je¿eli
rezultat jest negatywny; od³¹czyæ ponownie
urz¹dzenie od sieci elektrycznej i powtórzyæ
czynnoæ po up³ywie godziny.
3.
Je¿eli rezultat jest w dalszym ci¹gu
negatywny, nale¿y skontaktowaæ siê z
Serwisem.
Nale¿y podaæ:
rodzaj usterki,
model,
numer serwisowy (numer po s³owie SERVICE,
na tabliczce znamionowej, znajduj¹cej siê po
wewnêtrznej stronie urz¹dzenia),
dok³adny adres,
numer telefonu wraz z numerem
kierunkowym
Uwaga:
Je¿eli technik z Serwisu wykona zamianê
zawiasów drzwi, tak aby otwiera³y siê w
przeciwn¹ stronê, to czynnoæ ta nie jest
wykonywana w ramach gwarancji.
Prosimy zapamiêtaæ
Czas pracy sprê¿arki zale¿y od wielu czynników: od tego ile razy otwarte zosta³y drzwi urz¹dzenia,
od iloci przechowywanej ¿ywnoci, temperatury otoczenia oraz ustawienia termostatu.
Je¿eli po przeprowadzeniu powy¿szych sprawdzianów urz¹dzenie nadal dzia³a niepoprawnie,
nale¿y skontaktowaæ siê z Serwisem, przedstawiaj¹c jasno charakter zaistnia³ego problemu i
podaj¹c typ oraz numer serii urz¹dzenia (dane znajduj¹ siê na tabliczce znamionowej).
Temperatura ch³odziarki jest zbyt wysoka
Czy urz¹dzenie nie stoi blisko ród³a ciep³a?
Elementy sterowania s¹ poprawnie wyregulowane?
Czy do komory ch³odziarki lub zamra¿arki w³o¿one zosta³y wiêksze iloci ¿ywnoci?
Sprawdziæ, czy drzwi nie s¹ zbyt czêsto otwierane.
Sprawdziæ, czy drzwi domykaj¹ siê.
Upewniæ siê, czy noniki powietrza wewn¹trz komory nie zosta³y zas³oniête, co mog³oby
utrudniæ cyrkulacjê zimnego powietrza.
Zbieranie siê wilgoci
Sprawdziæ, czy ¿ywnoæ jest w³aciwie opakowana. Przed w³o¿eniem do ch³odziarki, mokre
pojemniki powinny zostaæ osuszone.
Sprawdziæ, czy drzwi nie zbyt czêsto otwierane. Po otwarciu drzwiczek wilgoæ, która znajduje
siê w powietrzu na zewn¹trz, przedostaje siê do ch³odziarki. Im czêciej otwierane drzwi, tym
szybciej zbiera siê wilgoæ, w szczególnoci za gdy pomieszczenie jest bardzo wilgotne.
Je¿eli pomieszczenie, w którym znajduje siê urz¹dzenie, jest bardzo wilgotne, zbieranie siê
wilgoci wewn¹trz ch³odziarki nale¿y traktowaæ jako normalne zjawisko.
Po automatycznym odszronieniu urz¹dzenia, na jego tylnej cianie mog¹ zbieraæ siê krople wody.
Drzwi nie zamykaj¹ siê lub nie otwieraj¹ poprawnie
Nale¿y sprawdziæ, czy opakowania, w których przechowywana jest ¿ywnoæ, nie blokuj¹ drzwi.
Upewniæ siê, czy pó³ki drzwiowe, pó³ki i szuflady komory ustawione s¹ poprawnie.
Sprawdziæ, czy uszczelki drzwi nie s¹ brudne lub lepkie.
Upewniæ siê, czy urz¹dzenie zosta³o wypoziomowane.
Przed przyst¹pieniem do wymiany ¿arówek nale¿y bezwzglêdnie wy³¹czyæ zasilanie.
Nie wieci siê lampka wewnêtrzna:
Od³¹czyæ urz¹dzenie od sieci elektrycznej.
W zale¿noci od modelu
Zdj¹æ klosz z lampki (w zale¿noci od modelu)
Odkrêciæ lub wyj¹æ ¿arówkê.
Sprawdziæ ¿arówkê i jeli to konieczne, wymieniæ na now¹.
Niektóre modele wyposa¿one s¹ w specjaln¹ ¿arówkê, której, w razie wymiany, nie nale¿y
odkrêcaæ. Poci¹gn¹æ w kierunku wnêtrza ch³odziarki. Ten typ ¿arówki dostêpny jest jedynie w
naszych centrach serwisowych. Moc nie mo¿e przekraczaæ wartoci 15W.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15

Whirlpool ARC 4130/2/IX instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla