4
INSTRUKCJA U¯YTKOWANIA
PRZED U¯YTKOWANIEM URZ¥DZENIA
PORADY DOTYCZ¥CE OCHRONY
RODOWISKA
RODKI OSTRO¯NOCI I OGÓLNE ZALECENIA
INSTALOWANIE
JAK PRZECHOWYWAÆ PRODUKTY
SPO¯YWCZE W KOMORZE CH£ODZIARKI
JAK ODSZRANIAÆ KOMORÊ ZAMRA¯ARKI (W
ZALE¯NOCI OD MODELU)
JAK POSTÊPOWAÆ W PRZYPADKU
ZAMRA¯ANIA WIE¯YCH PRODUKTÓW
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
126
5
PRZED U¯YTKOWANIEM URZ¥DZENIA
PORADY DOTYCZ¥CE OCHRONY
RODOWISKA
Urz¹dzenie, które Pañstwo zakupili
przeznaczone jest wy³¹cznie do u¿ytku
domowego
Zapraszamy Pañstwa do dok³adnego
zapoznania siê z instrukcj¹ u¿ytkowania, w
której znajdziecie opis urz¹dzenia oraz
porady dotycz¹ce przechowywania
produktów spo¿ywczych.
Instrukcjê nale¿y zachowaæ, aby mo¿na by³o
korzystaæ z niej w przysz³oci.
1.
Po rozpakowaniu urz¹dzenia nale¿y upewniæ
siê, czy nie ma uszkodzeñ oraz czy drzwi
zamykaj¹ siê prawid³owo. Ewentualne szkody
powinny byæ zg³oszone sprzedawcy, w ci¹gu
24 godzin od chwili dostawy urz¹dzenia.
2.
Przed uruchomieniem nale¿y odczekaæ co
najmniej dwie godziny, co zwiêkszy
efektywnoæ obwodu ch³odniczego.
3.
Nale¿y dopilnowaæ, aby zainstalowanie i
pod³¹czenie urz¹dzenia zosta³y wykonane
przez wykwalifikowanego technika, zgodnie z
instrukcj¹ wytwórcy i zgodnie z
obowi¹zuj¹cymi lokalnymi przepisami
dotycz¹cymi zasad bezpieczeñstwa
4.
Przed u¿ytkowaniem nale¿y oczyciæ
wnêtrze urz¹dzenia.
1. Opakowanie
Materia³y z opakowania nadaj¹ siê w 100% do
wykorzystania jako surowiec wtórny i s¹
oznakowane symbolem recyklingu. Utylizacji
opakowania nale¿y dokonaæ zgodnie z
przepisami lokalnymi. Materia³y z opakowania
(worki plastykowe, kawa³ki polistyrenu itp.)
nale¿y zabezpieczyæ przed dzieæmi, gdy¿
stanowi¹ one potencjalne ród³o zagro¿enia.
2. Z³omowanie
Urz¹dzenie zosta³o wyprodukowane z
materia³u, który mo¿e byæ wykorzystany jako
surowiec wtórny.
Niniejsze urz¹dzenie posiada oznaczenia
zgodnie z Dyrektyw¹ Europejsk¹ 2002/96/EC
w sprawie zu¿ytego sprzêtu elektrycznego i
elektronicznego (WEEE).
Zapewniaj¹c prawid³owe z³omowanie
niniejszego urz¹dzenia przyczyni¹ siê
Pañstwo do ograniczenia ryzyka wyst¹pienia
negatywnego wp³ywu produktu na rodowisko
i zdrowie ludzi, które mog³oby zaistnieæ w
przypadku niew³aciwej utylizacji urz¹dzenia.
Symbol umieszczony na produkcie lub na
do³¹czonych do niego dokumentach oznacza,
¿e niniejszy produkt nie jest klasyfikowany
jako odpad z gospodarstwa domowego.
Urz¹dzenie, w celu jego z³omowania, nale¿y
zdaæ w odpowiednim punkcie utylizacji
odpadów w celu recyklingu komponentów
elektrycznych i elektronicznych.
W razie z³omowania urz¹dzenia nale¿y odci¹æ
przewód zasilaj¹cy oraz wyj¹æ drzwi i pó³ki, tak
aby dzieci nie mia³y ³atwego dostêpu do wnêtrza.
Z³omowaæ urz¹dzenie zgodnie z lokalnymi
przepisami dotycz¹cymi likwidacji odpadów i
dostarczyæ je do odpowiedniego punktu, nie
pozostawiaj¹c niestrze¿onego urz¹dzenia nawet
na kilka dni, gdy¿ stanowi ono ród³o zagro¿enia
dla dzieci. Dodatkowe informacje na temat
utylizacji, z³omowania i recyklingu opisywanego
urz¹dzenia mo¿na uzyskaæ w lokalnym urzêdzie
miasta, w miejskim przedsiêbiorstwie utylizacji
odpadów lub w sklepie, w którym produkt zosta³
zakupiony.
Informacja:
Urz¹dzenie nie zawiera CFC (obwód
ch³odniczy jest nape³niony R134a) ani HFC (w
tym wypadku jest zastosowany R600a.
Dla urz¹dzeñ z izobutanem (R600a):
izobutan jest gazem naturalnym,
nieszkodliwym dla rodowiska, lecz zapalnym.
Nale¿y wiêc koniecznie upewniæ siê, czy rury
obwodu ch³odniczego nie s¹ uszkodzone.
Deklaracja zgodnoci
Niniejsze urz¹dzenie przeznaczone jest do
przechowywania produktów ¿ywnociowych
i zosta³o wyprodukowane zgodnie z
Dyrektywami Europejskimi 90/128/EWG,
02/72/EWG i Rozporz¹dzenie (WE) nr
1935/2004.
Urz¹dzenie niniejsze jest zaprojektowane,
produkowane i sprzedawane zgodnie z:
- zasadami bezpieczeñstwa, o których mowa
w Dyrektywie 73/23/EWG, dotycz¹cej niskiego
napiêcia;
- zasadami bezpieczeñstwa, o których mowa
w Dyrektywie dotycz¹cej kompatybilnoci
elektromagnetycznej 89/336/EWG, wraz ze
zmianami wprowadzonymi przez Dyrektywê
93/68/EWG;
urz¹dzenie jest bezpieczne jedynie w
przypadku, gdy zosta³o ono poprawnie
pod³¹czone do zgodnego z normami
uziemienia.
127
6
RODKI OSTRO¯NOCI I OGÓLNE ZALECENIA
Komora ch³odziarki powinna byæ stosowana
wy³¹cznie do przechowywania wie¿ych
produktów ¿ywnociowych, natomiast
komora zamra¿arki do przechowywania
mro¿onek, zamra¿ania wie¿ych produktów
i wytwarzania kostek lodu.
Po zainstalowaniu upewniæ siê, czy
urz¹dzenie nie stoi na przewodzie
zasilaj¹cym.
W komorze zamra¿arki nie nale¿y
przechowywaæ p³ynów w szklanych
pojemnikach, gdy¿ grozi to ich
rozerwaniem.
Kostki lodu lub lody nie powinny byæ
wk³adane do ust zaraz po wyjêciu z komory
zamrazarki, gdy¿ mo¿e to powodowaæ
odmro¿enia.
Przed przyst¹pieniem do jakiejkolwiek
czynnoci konserwacji lub czyszczenia,
nale¿y wyj¹æ wtyczkê z gniazdka lub
wy³¹czyæ zasilanie.
Upewniæ siê, ¿e urz¹dzenie nie stoi w
pobli¿u ród³a ciep³a.
Nie przechowywaæ lub u¿ywaæ benzyny lub
innych p³ynów lub gazów ³atwopalnych w
pobli¿u urz¹dzenia lub innego sprzêtu AGD.
Wydzielane przez nie opary mog¹ byæ
przyczyn¹ po¿aru lub wybuchu.
Aby zapewniæ w³aciwy przep³yw powietrza,
nale¿y pozostawiæ woln¹ przestrzeñ po
obydwóch bokach oraz ponad urz¹dzeniem.
Nie zakrywawæ otworów wentylacyjnych w
obudowie urz¹dzenia lub w elementach
zabudowy.
Wszelkie urz¹dzenia posiadaj¹ce na
wyposa¿eniu wytwarzacze lodu oraz
dystrybutory wody powinny zostaæ
pod³¹czone do sieci doprowadzaj¹cej
wy³¹cznie wodê pitn¹ (cinienie w sieci
powinno zawieraæ siê w przedziale
pomiêdzy 1,7 i 8,1 bar (25 i 117 PSI)).
Wytwarzacze lodu i/lub wody, które nie s¹
bezporednio pod³¹czone do sieci wodnej,
powinny byæ nape³niane wy³¹cznie wod¹
pitn¹.
Zainstalowaæ i wypoziomowaæ produkt na
powierzchni mog¹cej utrzymaæ jego ciê¿ar,
oraz w miejscu, które jest odpowiednie dla
wymiarów i zastosowania urz¹dzenia.
Urz¹dzenie nale¿y ustawiæ w miejscu
suchym i dobrze wentylowanym.
Urz¹dzenie zosta³o przewidziane do
funkcjonowania w rodowisku, w którym
temperatura zawiera siê w nastêpuj¹cych
zakresach, zale¿nych od klasy klimatycznej
podanej na tabliczce znamionowej:
dzia³anie urz¹dzenia mo¿e ulec
pogorszeniu, gdy przez dlu¿szy czas
funkcjonowaæ bêdzie w temperaturze
wy¿szej lub ni¿szej w stosunku do
podanego przedzia³u.
Podczas przesuwania urz¹dzenia mo¿liwe
jest uszkodzenie posadzki
(na przyk³ad. parkietu).
W celu przyspieszenia procesu
odszraniania nie stosowaæ urz¹dzeñ
mechanicznych lub innych, które ró¿ni¹ siê
od rodków zalecanych przez producenta.
Nie uszkadzaæ obiegu czynnika
ch³odniczego w urz¹dzeniu.
Nie stosowaæ ¿adnych urz¹dzeñ
elektrycznych w komorach, w których
przechowywana jest ¿ywnoæ, je¿eli nie s¹
one zalecane przez producenta
ch³odziarko-zamra¿arki.
Urz¹dzenie nie powinno byæ obs³ugiwane
bez nadzoru przez dzieci oraz osoby
kalekie.
Aby unikn¹æ niebezpieczeñstwa
zablokowania siê wewn¹trz i uduszenia, nie
nale¿y dopuszczaæ do tego, aby dzieci
bawi³y siê b¹d chowa³y wewn¹trz
urz¹dzenia.
Przewód zasilajacy mo¿e byæ wymieniony
wy³¹cznie przez wykwalifikowanego
elektryka.
Nie u¿ywaæ przed³u¿aczy ani rozdzielaczy.
Urz¹dzenie nale¿y od³¹czaæ od sieci
elektrycznej poprzez wyjêcie wtyczki lub
wy³¹czenie prze³¹cznika dwubiegunowego,
zainstalowanego przed gniazdkiem.
Sprawdziæ, czy wartoæ napiêcia podana na
tabliczce znamionowej, odpowiada napiêciu
w Pañstwa mieszkaniu
P³yn (nietoksyczny), znajduj¹cy siê w
akumulatorach zimna, nie nadaje siê do
picia.
Klasa
Klimatyczna
T. Otocz. (°C) T. Otocz. (°F)
SN od 10 do 32 od 50 do 90
N od 16 do 32 od 61 do 90
ST od 18 do 38 od 64 do 100
T od 18 do 43 od 64 do 110
128
7
INSTALOWANIE
JAK PRZECHOWYWAÆ PRODUKTY
SPO¯YWCZE W KOMORZE CH
£
ODZIARKI
Ustawienie
Urz¹dzenie nale¿y ustawiæ w suchym miejscu, do którego
swobodnie dop³ywa powietrze. Ch³odziarkê nale¿y dobrze
wypoziomowaæ. Jeli zajdzie potrzeba, wyregulowaæ
przednie nó¿ki.
Upewniæ siê, ¿e urz¹dzenie nie stoi obok ród³a ciep³a.
Podczas instalowania wypoziomowaæ urz¹dzenie na
powierzchni mog¹cej utrzymaæ jego ciê¿ar oraz w miejscu,
które jest odpowiednie dla jego wymiarów i zastosowania.
Po zainstalowaniu upewniæ siê, czy urz¹dzenie nie stoi na
przewodzie zasilaj¹cym.
Upewniæ siê, czy otwory wentylacyjne ch³odziarki lub
zabudowy maj¹ zapewniony przep³yw powietrza. Aby
zapewniæ w³aciwy przep³yw powietrza, nale¿y pozostawiæ
co najmniej 1 cm wolnej przestrzeni po obydwóch bokach
oraz oko³o 5 cm ponad urz¹dzeniem.
Niektóre modele s¹ wyposa¿one w wystaj¹ce cianki boczne
tak, ¿e mo¿na je dosun¹æ ca³kowicie do tylnej ciany, a¿ do ich
styku z ni¹. W przeciwnym razie zamontowaæ podk³adki (jeli s¹
w wyposa¿eniu) w górnej czêci sprê¿arki, znajduj¹cej siê z ty³u
ch³odziarki. Je¿eli podk³adki nie zosta³y do³¹czone, zachowaæ
odleg³oæ 4,5 cm pomiêdzy urz¹dzeniem a cian¹.
Wyczyciæ wnêtrze (patrz rozdzia³ Czyszczenie i konserwacja)
Zamontowaæ dostarczone akcesoria.
Usun¹æ p³ytkê blokady sprê¿arki (dotyczy tylko niektórych
modeli).
Pod³¹czenie do sieci zasilaj¹cej
Pod³¹czenie musi byæ zgodne z obowi¹zuj¹cymi
przepisami lokalnymi.
Sprawdziæ, czy wartoæ napiêcia podana na tabliczce
znamionowej, odpowiada napiêciu w Pañstwa mieszkaniu.
Jeli wtyczka i gniazdko nie s¹ tego samego typu, nale¿y
zwróciæ siê do kwalifikowanego technika, aby wymieni³ gniazdko
Urz¹dzenie jest bezpieczne, jeli zosta³o pod³¹czone do
w³aciwego gniazdka z uziemieniem. Zgodnie z
obowi¹zuj¹cymi przepisami uziemienie urz¹dzenia jest
obowi¹zkowe.
Producent zrzeka siê jakiejkolwiek odpowiedzialnoci z tytu³u
ewentualnych szkód, jakie mog¹ ponieæ osoby lub przedmioty,
a wynikaj¹cych z nieprzestrzegania tych przepisów.
Produkty spo¿ywcze nale¿y wk³adaæ tak, jak to podano na
ilustracji.
A Produkty ugotowane
B Ryby, miêso
C Owoce i warzywa
D Butelki
EMas³o
F Nabia³, sery
Uwaga:
Wolna przestrzeñ pomiêdzy pó³kami a wewnêtrzn¹ tyln¹
cian¹ ch³odziarki umo¿liwia swobodny przep³yw powietrza.
Produkty spo¿ywcze nie powinny dotykaæ tylnej cianki
komory ch³odziarki.
Nie wstawiaæ do ch³odziarki potraw jeszcze ciep³ych.
Napoje powinny byæ przechowywane w zamkniêtych
pojemnikach.
Przechowywanie warzyw maj¹cych du¿¹ iloæ wody
spowoduje kondensacjê pary wodnej w dolnej szufladzie: Nie
ma to wp³ywu na prawid³owoæ dzia³ania ch³odziarki.
129
8
PÓ£KA DODATKOWA (w zale¿noci od modelu)
Ch³odziarka zosta³a wyposa¿ona w dodatkow¹ pó³kê, idealn¹
do ustawiania butelek.
Aby mo¿na by³o zastosowaæ, nale¿y wysun¹æ i ustawiæ
w pozycji pokazanej na rysunku.
Je¿eli pó³ka nie jest u¿ywana, nale¿y j¹ podnieæ i
przesun¹æ do ty³u.
W celu wyjêcia pó³ki, przesun¹æ boczne zaciski (jeli s¹ w
wyposa¿eniu) tak, jak pokazano na rysunku, i poci¹gn¹æ w
kierunku do siebie.
Po ustawieniu dodatkowej pó³ki w pozycji wyjciowej,
przesun¹æ zaciski boczne do pierwotnej pozycji.
WYSUWANE SZKLANE PÓ£KI (w zale¿noci od modelu)
Urz¹dzenie zosta³o wyposa¿one w wysuwane szklane pó³ki,
u³atwiaj¹ce dojcie do produktów znajduj¹cych siê w g³êbi, lub
w dolnej czêci urz¹dzenia.
Pó³ki zosta³y wykonane z odpornego hartowanego szk³a.
Na brzegach pó³ek przewidziano rozwi¹zanie
uniemo¿liwiaj¹ce przeciekanie p³ynów na inne pó³ki.
W niektórych modelach podano dopuszczalne maksymalne
obci¹¿enie szklanej pó³ki ( )
Zmiana pozycji pó³ek:
W zale¿noci od potrzeb, mo¿liwa jest zmiana pozycji pó³ek.
Aby wyj¹æ pó³kê, nale¿y j¹ wysun¹æ a¿ do punktu oporu.
Nacisn¹æ zaciski w kierunku do do³u, jak to pokazano na
rysunku, wysun¹æ i odczepiæ pó³kê. Zaciski mog¹ byæ
naciskane oddzielnie.
W celu wyjêcia prowadnicy, poci¹gn¹æ sworznie na
zewn¹trz.
Wyj¹æ prowadnice, jak to pokazano na rysunku, i umieciæ
je w wybranym miejscu.
Podczas mocowania prowadnic pamiêtaæ o przestrzeganiu
kierunku wskazanego za pomoc¹ symbolu 
widocznego na prowadnicy.
Ustawiæ pó³kê na prowadnicy.
V
1
3
4
5
2
!
130
9
JAK ODSZRANIAÆ KOMORÊ ZAMRA¯ARKI
(W ZALE¯NOCI OD MODELU)
W ch³odziarkach z systemem No-Frost, odszranianie
zamra¿alnika jest w pe³ni automatyczne.
W pozosta³ych ch³odziarkach nale¿y odszroniæ
zamra¿alnik raz lub dwa razy w roku, lub gdy warstwa lodu
na ciankach wynosi 3 mm. Radzimy Pañstwu wykonaæ
odszranianie wówczas, gdy zapasy ¿ywnoci minimalne.
Od³¹czyæ urz¹dzenie od sieci
zasila
j
ce
j
(wy³¹czy siê tak¿e
komora ch³odziarki).
Wyj¹æ produkty z zamra¿arki, owin¹æ je w papier i
przechowywaæ razem w ch³odnym miejscu lub w przenonej
lodówce.
Wyj¹æ wanienkê na lód.
Wyj¹æ kosze.
Wyj¹æ na zewn¹trz spust wody z odszraniania z dolnej czêci
komory zamra¿arki.
Pozostawiæ otwarte drzwi komory zamra¿arki. Ustawiæ niski
pojemnik pod kana³em spustowym, w którym zbieraæ siê
bêdzie woda z odszraniania.
Wnêtrze nale¿y czyciæ wilgotn¹ g¹bk¹ zamoczon¹ w ciep³ej
wodzie i/lub neutralnym detergencie. Nie u¿ywaæ rodków
ciernych.
Dok³adnie sp³ukaæ i wytrzeæ.
Pod³¹czyæ urz¹dzenie do sieci zasilaj¹cej.
Umieciæ spust na swoim miejscu i w³o¿yæ kosze.
Uwaga:
Do odrywania warstwy szronu nie nale¿y u¿ywaæ ostrych lub
tn¹cych metalowych narzêdzi; nie ogrzewaæ sztucznie
komory ch³odziarki. Ewentualne uszkodzenia, powodowane
korzystaniem z takich narzêdzi, nie s¹ objête gwarancj¹.
Wzrost temperatury mro¿onek podczas odszraniania mo¿e
skróciæ czas ich przechowywania.
131
10
JAK POSTÊPOWAÆ W PRZYPADKU
ZAMRA¯ANIA WIE¯YCH PRODUKTÓW
Komora zamra¿arki umo¿liwia zamra¿anie produktów
spo¿ywczych.
Iloæ wie¿ej ¿ywnoci, jaka mo¿e zostaæ zamro¿ona w ci¹gu
24 godzin, przy temperaturze otoczenia +25°C, jest podana na
tabliczce znamionowej.
Sposób postêpowania:
Owin¹æ lub szczelnie zapakowaæ produkty w: foliê
aluminiow¹, foliê przeroczyst¹, nieprzemakaj¹ce
opakowania plastykowe, pojemniki polietylenowe
wyposa¿one w pokrywki, pojemniki do zamra¿alnika.
Umieciæ ¿ywnoæ w górnej komorze, pozostawiaj¹c
dostateczn¹ iloæ miejsca wokó³ opakowañ tak, aby
umo¿liwiæ cyrkulacjê powietrza. Aby przyspieszyæ
zamra¿anie ¿ywnoci i powiêkszyæ pojemnoæ komory nale¿y
wyj¹æ górny kosz oraz szufladê z akumulatorami zimna
(zale¿nie od modelu). Umieciæ ¿ywnoæ ju¿ zamro¿on¹ w
innych szufladach za t¹, któr¹ zamierzamy zamroziæ nale¿y
po³o¿yæ bezporednio na siatce ch³odniczej.
Uwaga:
Komora zamra¿arki jest w stanie utrzymaæ nisk¹ temperaturê,
niezbêdn¹ dla konserwacji produktów spo¿ywczych, przez 12
godzin, tak¿e w wypadku zaistnienia przerwy w zasilaniu.
Nie nale¿y otwieraæ drzwi komory zamra¿arki podczas przerw
w dop³ywie pr¹du. Umo¿liwi to utrzymanie przez d³u¿szy czas
niskiej temperatury.
W przypadku modeli wyposa¿onych w akumulatory zimna
czas przechowywania ¿ywnoci mo¿e zostaæ wyd³u¿ony do
18-24 godzin.
Czas przechowywania zamro¿onych wie¿ych
produktów ¿ywnociowych.
Czas przechowywania zamro¿onych, wie¿ych produktów
¿ywnociowych podano w tabeli obok.
W momencie zakupu mro¿onek nale¿y upewniæ siê, czy:
Opakowanie lub paczka nie s¹ uszkodzone, gdy¿ jakoæ
produktu mo¿e ulec obni¿eniu. Jeli opakowanie jest
napêcznia³e lub nosi lady wilgoci oznacza to, ¿e nie by³o ono
przechowywane w warunkach optymalnych i mog³o
rozpocz¹æ siê rozmra¿anie.
Mro¿onki nale¿y kupowaæ w koñcowej fazie zakupów, a do
ich przenoszenia trzeba u¿ywaæ toreb termicznych.
Po powrocie do domu nale¿y niezw³ocznie w³o¿yæ je do
zamra¿arki.
W przypadku gdy produkt uleg³ nawet tylko czêciowemu
rozmro¿eniu, nie nale¿y go ponownie zamra¿aæ, lecz spo¿yæ
przed up³ywem 24 godzin.
Unikaæ albo zredukowaæ do minimum zmiany temperatury.
Przestrzegaæ daty przydatnoci do spo¿ycia, podanej na
opakowaniu.
Nale¿y zawsze postêpowaæ wed³ug instrukcji
przechowywania mro¿onek, umieszczonych na ich
opakowaniu.
Wytwarzanie kostek lodu
Nape³niæ wod¹ specjaln¹ wanienkê na lód do wysokoci 3/4 i
ustawiæ j¹ na prowadnicy ponad górnym koszem, jak to
pokazano na ilustracji.
Jeli wanienka przymarznie do dna komory, nie nale¿y
u¿ywaæ ostrych ani tn¹cych narzêdzi do jej wyjêcia.
132
11
TABELA PRZECHOWYWANIA ¯YWNOCI
Czas przechowywania ¿ywnoci zale¿y od jakoci produktu, od opakowania (czy przepuszcza wilgoæ i
parê) oraz od temperatury (powinna wynosiæ -18°C).
ARTYKU£Y I ICH DOPUSZCZALNY
CZAS PRZECHOWYWANIA
NABIA£
PIECZYWO I WYPIEKI
Owoce
Soki owocowe
skoncentrowane
12 miesiêcy
Owoce (ogólnie) od 8 do 12 miesiêcy
Owoce cytrusowe i wie¿e
soki
od 4 do 6 miesiêcy
Warzywa
Mro¿one przemys³owo 8 miesiêcy
Mro¿one w domu od 8 do 12 miesiêcy
Miêso
Kie³basa 4 tygodnie lub krócej
Hamburgery 1 miesc
Wo³owina, cielêcina,
jagniêcina
od 2 do 3 miesiêcy
Pieczeñ
Wo³owina od 6 do 12 miesiêcy
Jagniêcina i cielêcina od 6 do 12 miesiêcy
Wieprzowina od 4 do 8 miesiêcy
Kie³basa wie¿a od 1 do 2 miesiêcy
Befsztyki i kotlety
Wo³owina od 8 do 12 miesiêcy
Jagniêcina, cielêcina,
wieprzowina
od 2 do 4 miesiêcy
Ryby
Dorsz, fl¹dra, sola 6 miesiêcy
£oso od 2 do 3 miesiêcy
Makrela, okoñ od 2 do 3 miesiêcy
Ryba w panierce (kupiona) 3 miesi¹ce
Miêczaki, ostrygi od 3 do 4 miesiêcy
Ryby gotowane, kraby od 3 do 4 miesiêcy
Krewetki surowe 12 miesiêcy
Drób
Kurczak lub indyk (w
ca³oci lub w kawa³kach)
12 miesiêcy
Kaczka i gê 6 miesiêcy
Podroby od 2 do 3 miesiêcy
Drób w sosie 6 miesiêcy
Kawa³ki (bez sosu) 1 miesi¹c
Miêso duszone
Miêso, drób i ryby od 2 do 3 miesiêcy
Mas³o od 6 do 9
miesiêcy
Margaryna 12 miesiêcy
Sery
Camembert, mozzarella,
sery do smarowania
3 miesi¹ce
Sery kremowe nie zamra¿aæ
Brie, Ementaler, ser
szwajcarski, itd.
(zamra¿anie mo¿e mieæ
wp³yw na konsystencjê sera)
od 6 do 8
miesiêcy
Lody, soki owocowe, mleko 12 miesiêcy
Jaja
(do ¿ó³tek lub ca³ych ubitych
jaj dodaæ sól)
W ca³oci (ubite), bia³ko,
¿ó³tko
12 miesiêcy
Chleb pieczony i bu³ki 3 miesi¹ce
Chleb surowy 1 miesi¹c
Rogalik typu croissant 3 miesi¹ce
Ciasta (bez lukru) od 2 do 4
miesiêcy
Ciasta (z lukrem) i ciastka od 6 do 12
miesiêcy
Ciasto malane z
owocami
12 miesiêcy
Masa na ciasteczka 3 miesi¹ce
Masa na ciasta od 4 do 6
miesiêcy
133
12
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Niektóre dwiêki nale¿y traktowaæ jako normalne odg³osy pracy ch³odziarki.
Przed przyst¹pieniem do jakiejkolwiek czynnoci
zwi¹zanej z czyszczeniem, nale¿y od³¹czyæ urz¹dzenie od
sieci zasilaj¹cej.
Wnêtrze komory zamra¿arki nale¿y czyciæ podczas
odszraniania.
Wnêtrze komory ch³odziarki nale¿y czyciæ wilgotn¹ g¹bk¹,
zamoczon¹ w ciep³ej wodzie i/lub neutralnym detergencie.
Sp³ukaæ i wytrzeæ miêkk¹ szmatk¹. Nie u¿ywaæ rodków
ciernych.
Czêci zewnêtrzne czyciæ miêkk¹, wilgotn¹ szmatk¹. Nie
stosowaæ past ani myjek ciernych, wywabiaczy (np.
acetonu, trichloroetanu) ani octu.
Odszranianie komory ch³odziarki nastêpuje ca³kowicie
automatycznie. Niektóre modele s¹ wyposa¿one w otwór
spustowy. Czyciæ regularnie otwór spustowy za pomoc¹
dostarczonego narzêdzia. Czynnoæ ta zapewnia sta³y i
w³aciwy przep³yw wody z odszraniania.
Nale¿y okresowo czyciæ kratki wentylacyjne oraz
skraplacz (wymiennik), umieszczony w tylnej czêci
urz¹dzenia i listwê pod³ogow¹, za pomoc¹ odkurzacza
lub szczotki.
D³u¿sze nieobecnoci
1.
Opró¿niæ komory ch³odziarki i zamra¿arki.
2.
Od³¹czyæ urz¹dzenie od sieci zasilaj¹cej.
3.
Odszroniæ komorê zamra¿arki, wyczyciæ i osuszyæ
obydwie komory.
4.
Aby nie dopuciæ do powstania przykrych zapachów,
nale¿y pozostawiaæ drzwi otwarte.
Filtr antybakteryjny
(w zale¿noci od modelu) dziêki
ci¹g³emu oczyszczaniu powietrza z bakterii zapewnia
maksymalny poziom higieny w ch³odziarce. Filtr nale¿y
wymieniæ po up³ywie 6 miesiêcy.
1.
Wyj¹æ kratkê z filtrem i w ca³oci wyrzuciæ.
2.
Wymieniæ kratkê z filtrem na now¹.
Uwaga:
Taki filtr mo¿na nabyæ w naszych autoryzowanych punktach
serwisowych.
134
13
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
Zanim zwrócicie siê Pañstwo do serwisu:
1.
Proszê sprawdziæ czy nie ma mo¿liwoci
usuniêcia usterki (Patrz Instrukcja
wyszukiwania usterek).
2.
Uruchomiæ ponownie urz¹dzenie, aby upewniæ
siê, ¿e usterka nadal siê objawia. Je¿eli wynik
testu jest negatywny; nale¿y ponownie
od³¹czyæ urz¹dzenie od sieci elektrycznej i
powtórzyæ ca³¹ operacjê po up³ywie godziny.
3.
Je¿eli rezultat jest w dalszym ci¹gu negatywny,
nale¿y skontaktowaæ siê z Serwisem.
Nale¿y podaæ:
rodzaj usterki,
model,
numer serwisowy (numer po s³owie SERVICE,
na tabliczce znamionowej, znajduj¹cej siê po
wewnêtrznej stronie urz¹dzenia),
dok³adny adres,
numer telefonu wraz z numerem kierunkowym.
Uwaga:
Kierunek otwierania drzwi mo¿e byæ
zmieniony. Wykonanie tej operacji przez
Serwis Techniczny nie jest objête gwarancj¹.
Problem Prawdopodobna przyczyna Rozwi¹zanie
1. Urz¹dzenie nie dzia³a
Brak zasilania.
Sprawdziæ instalacjê elektryczn¹.
Sprawdziæ, czy wtyczka jest dobrze
w³o¿ona do gniazda.
W przypadku braku zasilania, nale¿y
zwróciæ siê o pomoc do elektryka.
Przepalony bezpiecznik (system
bezpieczeñstwa).
Wymieniæ bezpiecznik (system
bezpieczeñstwa).
Pokrêt³o termostatu ustawione
jest na Off lub 0.
Ustawiæ temperaturê na pozycjê wskazan¹
przez producenta.
2. Temperatura wewn¹trz komór
jest zbyt wysoka
Drzwi nie s¹ dobrze zamkniête
lub uszczelka niedok³adnie
przylega.
Sprawdziæ czy drzwi s¹ dobrze domkniête.
Sprawdziæ czy uszczelki s¹ czyste i nie s¹
uszkodzone.
Niepoprawne ustawienie
pokrêt³a termostatu
Ustawiæ ni¿sz¹ temperaturê zgodnie z
opisem w karcie urz¹dzenia.
Urz¹dzenie nie zosta³o
poprawnie zainstalowane.
Sprawdziæ, czy urz¹dzenie nie stoi zbyt
blisko ród³a ciep³a.
3. Na dnie komory ch³odziarki
lub zamra¿arki zbiera siê woda
(w zale¿noci od modelu).
Spust wody z odszraniania jest
zatkany.
Oczyciæ spust wody. Spust wody znajduje
siê nad sprê¿ark¹ lub na rodku rynienki
spustowej wewn¹trz komory ch³odziarki.
Niew³aciwe u³o¿enie ¿ywnoci.
Produkty spo¿ywcze nie powinny dotykaæ
tylnej ciany ch³odziarki.
4. Nie wieci siê lampka
wewnêtrzna
Brak zasilania. Patrz punkt 1.
Czy przepali³a siê ¿arówka
Od³¹czyæ urz¹dzenie od sieci elektrycznej.
Zdj¹æ os³onê owietlenia. Sprawdziæ
¿arówkê i, jeli to konieczne, wymieniæ na
now¹. Moc nie mo¿e przekraczaæ 15 W.
W niektórych modelach zastosowano
specjaln¹ ¿arówkê, której opis wymiany
znajduje siê w karcie urz¹dzenia.
5. Urz¹dzenie pracuje zbyt
g³ono.
Urz¹dzenie jest niepoprawnie
ustawione.
Sprawdziæ wypoziomowanie urz¹dzenia
(regulacja przednich nó¿ek)
Sprawdziæ, czy urz¹dzenie nie styka siê z
meblami lub innymi przedmiotami.
6. G³one dwiêki
Dwiêki powodowane przez
rozprê¿anie w obiegu
ch³odz¹cym.
Zjawisko normalne.
7. Przednia krawêd ch³odziarki
mo¿e byæ ciep³a.
Normalne zjawisko zapobiega skraplaniu
siê wody.
135
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10