Whirlpool ARC 8110 instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

4
INSTRUKCJE U¯YTKOWANIA
PRZED U¯YTKOWANIEM CH£ODZIARKI
PORADY DOTYCZ¥CE OCHRONY
RODOWISKA
RODKI OSTRO¯NOCI I ZALECENIA
OGÓLNE
JAK URUCHOMIÆ KOMORÊ CH£ODZIARKI
JAK URUCHOMIÆ KOMORÊ
EKSTRA-CH£ODZIARKI (W ZALE¯NOCI
OD MODELU)
JAK URUCHOMIÆ KOMORÊ ZAMRA¯ARK
GDY S£YSZYSZ TAKIE ODG£OSY
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
INSTALOWANIE
5
PRZED U¯YTKOWANIEM CH£ODZIARKI
Urz¹dzenie, które Pañstwo zakupili jest
po³¹czeniem ch³odziarki z zamra¿ark¹
pracuj¹c¹ w systemie zimnej wentylacji (system
no frost), przeznaczonym wy³¹cznie do u¿ytku
domowego.
Szczególnie korzystn¹ zalet¹ tego urz¹dzenia
jest to ¿e komory ch³odziarki i zamra¿arki
pracuj¹ w systemie zimnej wentylacji opisanym
poni¿ej, dziêki czemu s¹ ca³kowicie
pozbawione lodu i szronu na ciankach. Zimno
jest wytwarzane przez parownik, za
sch³odzone powietrze jest rozprowadzane w
komorach poprzez wentylator.
Powietrze, po recyrkulacji wewn¹trz komór,
jest ponownie podawane na parownik gdzie
jest usuwana z niego wilgoæ. W ten sposób
zapobiega siê powstawaniu szronu na
ciankach komór, tak jak to ma miejsce w
urz¹dzeniach tradycyjnych i dziêki temu
nie
ma potrzeby odszraniania zamra¿arki.
Wilgoæ zatrzymana przez parownik jest
skraplana i sp³ywa samoczynnie do wanienki
zamocowanej na kompresorze, sk¹d
odparowuje. System zimnej wentylacji
gwarantuje lepsze warunki przechowywania
produktów spo¿ywczych, utrzymuj¹c przez
d³u¿szy czas ich pocz¹tkowe w³asnoci.
Zapraszamy Pañstwa do dok³adnego
zapoznania siê z instrukcjami u¿ytkowania, w
których znajdziecie Pañstwo opis Waszego
urz¹dzenia oraz pomocne porady, dotycz¹ce
przechowywania produktów spo¿ywczych.
Instrukcjê nale¿y zachowaæ,
aby mo¿na by³o
z niej korzystaæ w przysz³oci.
1.Po rozpakowaniu urz¹dzenia, nale¿y
upewniæ siê, czy nie ma uszkodzeñ oraz czy
drzwi zamykaj¹ siê prawid³owo. Ewentualne
szkody powinny byæ zg³oszone sprzedawcy
w ci¹gu 24 godzin.
2.
Przed pod³¹czeniem do sieci
elektrycznej, pozostawiæ urz¹dzenie w
pozycji pionowej przez co najmniej dwie
godziny, w celu zwiêkszenia
efektywnoci obwodu ch³odniczego.
3.Nale¿y dopilnowaæ, aby zainstalowanie i
pod³¹czenie urz¹dzenia zosta³y wykonane
przez wykwalifikowanego technika, zgodnie
z instrukcj¹ wytwórcy i zgodnie z
obowi¹zuj¹cymi przepisami lokalnymi.
PORADY DOTYCZ¥CE OCHRONY
RODOWISKA
1.Opakowanie
Materia³y z opakowania nadaj¹ siê w 100% do
wykorzystania jako surowiec wtórny i s¹
oznakowane symbolem recyklingu. Utylizacji
opakowania nale¿y dokonaæ zgodnie z
przepisami lokalnymi.
Materia³y z opakowania (worki plastykowe,
kawa³ki polistyrenu itp.) nale¿y zabezpieczyæ
przed dzieæmi, gdy¿ stanowi¹ potencjalne
ród³o zagro¿enia.
2.Urz¹dzenie
Urz¹dzenie zosta³o wykonane z materia³u, który
mo¿e byæ wykorzystany jako surowiec wtórny.
Jeli zajdzie potrzeba zez³omowania urz¹dzenia,
nale¿y to zrobiæ to zgodnie z lokalnymi
przepisami dotycz¹cymi utylizacji odpadów.
Nale¿y odci¹æ kabel zasilaj¹cy, aby urz¹dzenie
nie nadawa³o siê do ponownego
wykorzystania. Prosimy nie porzucaæ
urz¹dzenia, ale oddaæ je do z³omowania w
odpowiednich punktach zbiórki surowców
wtórnych celem odzyskania gazów
ch³odniczych.
Informacja:
Urz¹dzenie nie zawiera CFC (obwód
ch³odniczy jest nape³niony R134a) ani HFC
(w tym wypadku jest zastosowany R600a
izobutan). Dalsze informacje s¹ podane na
tabliczce znamionowej urz¹dzenia.
6
RODKI OSTRO¯NOCI I ZALECENIA OGÓLNE
Komora ch³odziarki
winna byæ u¿ywana
wy³¹cznie do przechowywania wie¿ych
produktów ¿ywnociowych, natomiast komora
zamra¿arki wy³¹cznie do przechowywania
mro¿onek, zamra¿ania wie¿ych produktów i
wytwarzania kostek lodu.
Nale¿y uwa¿aæ, aby nie przykrywaæ ani nie
zakrywaæ otworów wentylacyjnych ch³odziarki.
W komorze zamra¿arki nie nale¿y
przechowywaæ szklanych pojemników z
p³ynami, gdy¿ mog¹ eksplodowaæ.
Nie nale¿y wk³adaæ do ust kostek lodu ani sopli
zaraz po ich wyjêciu z komory zamra¿alnika,
gdy¿ mo¿e to spowodowaæ odmro¿enia.
Aby unikn¹æ niebezpieczeñstwa
zablokowania siê wewn¹trz i uduszenia, nie
nale¿y dopuszczaæ, aby dzieci bawi³y siê
b¹d chowa³y w rodku urz¹dzenia.
P³yn (nietoksyczny) znajduj¹cy siê w
akumulatorach zimna (jeli s¹ w
wyposa¿eniu) nie nadaje siê do picia).
Przed przyst¹pieniem do jakiejkolwiek
czynnoci konserwacji lub czyszczenia
nale¿y wyj¹æ wtyczkê z gniazdka lub
wy³¹czyæ zasilanie.
Kabel zasilania mo¿e byæ wymieniony
wy³¹cznie przez wykwalifikowanego elektryka.
Po zainstalowaniu upewniæ siê, czy
ch³odziarka nie stoi na kablu zasilaj¹cym.
Deklaracja zgodnoci
Urz¹dzenie niniejsze jest przeznaczone do
kontaktu z produktami ¿ywnociowymi i jest
zgodne z przepisami dyrektywy 108 z dnia
25.01.1992 (Dyrektywa Rady 89/109/EWG).
Informacja
Dla urz¹dzeñ z izobutanem (R600a).
Izobutan jest gazem naturalnym,
nieszkodliwym dla rodowiska, ale zapalnym.
Nale¿y wiêc koniecznie upewniæ siê, czy rury
obwodu ch³odniczego nie s¹ uszkodzone.
JAK URUCHOMIÆ KOMORÊ CH£ODZIARKI
Komora ch³odziarki umo¿liwia przechowywanie
wie¿ych produktów spo¿ywczych i napojów.
Odszranianie komory ch³odziarki nastêpuje
ca³kowicie automatycznie.
Ch³odziarka funkcjonuje prawid³owo w temperaturze otoczenia
pomiêdzy +16 °C a +43 °C. Najlepsze dzia³anie uzyskuje siê w
zakresie temperatur otoczenia od +18°C do +43°C
Uruchomienie urz¹dzenia
W³o¿yæ wtyczkê do gniazdka.
Urz¹dzenie uruchomi siê samoczynnie.
Po otwarciu drzwi zapala siê wiat³o wewnêtrzne.
Wewnêtrzn¹ temperaturê komory ch³odziarki mo¿na
regulowaæ z elektronicznego panelu sterowania.
Jeli zajdzie potrzeba regulacji temperatury
wewnêtrznej, nale¿y postêpowaæ wed³ug wskazañ
podanych na za³¹czonej karcie produktu.
Rys. 1
7
Uwaga:
Przy pierwszym uruchomieniu urz¹dzenia, nie ma
koniecznoci regulacji temperatury komory ch³odziarki
za pomoc¹ przycisku (3), poniewa¿ zosta³a ona
ustawiona fabrycznie (+5°C, wywietlacz 3a). Aby
zmieniæ wewnêtrzn¹ temperaturê komory ch³odziarki,
nale¿y naciskaæ przycisk (3), dopóki na wywietlaczu 3a
nie pojawi siê ¿¹dana temperatura.
Aby temperatura komory ch³odziarki osi¹gnê³a wartoæ
robocz¹ normalnego cyklu ch³odniczego, nale¿y
odczekaæ oko³o 2 godzin od chwili w³¹czenia.
Jak w³¹czyæ i wy³¹czyæ ch³odziarkê. Aby w³¹czyæ lub
wy³¹czyæ urz¹dzenie bez wyjmowania przewodu
zasilaj¹cego z gniazdka, wystarczy nacisn¹æ przycisk
(1) na panelu sterowania.
Jak przechowywaæ produkty spo¿ywcze w komorze
ch³odziarki
Produkty spo¿ywcze nale¿y wk³adaæ tak, jak to podano na
ilustracji.
A. Produkty ugotowane
B. Ryby, miêso
C. Owoce i warzywa
D. Butelki
E. Mas³o
F. Nabia³, sery
Aby jak najlepiej zachowaæ witaminy, zapach, substancjê
oraz wie¿oæ wszystkich produktów a¿ do momentu ich
wyjêcia, sugerujemy, aby wszystkie produkty ¿ywnociowe
by³y opakowane w foliê aluminiow¹, plastikow¹ lub by³y
przechowywane w odpowiednich pojemnikach z pokrywk¹.
Zapobiegnie to równie¿ przenikaniu siê zapachów.
Wa¿ne
Poniewa¿ temperatura jest prawie jednolita dziêki systemowi
rozprowadzania sch³odzonego powietrza
(Fig.1)
, produkty
spo¿ywcze mo¿na umieszczaæ na dowolnej pó³ce; radzimy
jednak, aby rozk³adaæ ¿ywnoæ tak, jak to pokazano na
Rys. 2
zwracaj¹c szczególn¹ uwagê na to, aby nie zas³aniaæ
otworów rozprowadzania powietrza
Rys. 1
, i zapewniaj¹c
swobodn¹ cyrkulacjê powietrza.
Nie wstawiaæ do komory ch³odziarki potraw jeszcze ciep³ych.
Kontrola wilgotnoci w komorach crisper
Niektóre artyku³y, na przyk³ad owoce i warzywa,
odwadniaj¹ siê, gdy znajduj¹ siê w rodowisku zimnym i
suchym. Szuflada na warzywa utrzymuje odpowiedni¹
temperaturê i wilgotnoæ zapewniaj¹c doskona³¹
konserwacjê. Prawid³owe u¿ycie Urz¹dzenia Kontrolnego
pozwala na regulacjê dop³ywu powietrza wewn¹trz
szuflady na warzywa.
Dla celów konserwacji warzyw, doradzamy zamykanie
Urz¹dzenia Kontrolnego, a dla owoców - otwieranie.
Filtry przeciwzapachowe
Niektóre potrawy posiadaj¹ charakterystyczny zapach.
W zwi¹zku z tym, ch³odziarka jest wyposa¿ona w
dezodorant, który dzia³a jak filtr poch³aniaj¹cy
nieprzyjemne zapachy wewn¹trz urz¹dzenia i zapewnia,
¿e inne produkty ¿ywnociowe nie trac¹ swoich
naturalnych aromatów i smaków. Dezodorant jest
zainstalowany w przewodzie obiegu zimnego powietrza.
Rys. 2
8
JAK URUCHOMIÆ KOMORÊ
EKSTRA-CH£ODZIARKI (W ZALE¯NOCI OD
MODELU)
Urz¹dzenie jest wyposa¿one w komorê
EKSTRA-CH£ODZIARKA
W komorze tej panuje temperatura 0°C, która gwarantuje
lepsze przechowywanie produktów - bez zamra¿ania, bez
zmiany wartoci od¿ywczej oraz przy zachowaniu
wie¿oci potraw.
W komorze zaleca siê przechowywaæ miêso i ryby.
Przypomina siê, ¿e prawid³owe przechowywanie zale¿y
równie¿ od stanu, w jakim znajduj¹ siê produktu
¿ywnociowe w momencie zakupu oraz od opakowania.
Uwaga
Dla produktów ¿ywnociowych znajduj¹cych siê w
temperaturze otoczenia od 20 do 25°C, zaleca siê redni¹
pozycjê pokrêt³a sterowania.
Temperaturê komory mo¿na zmieniaæ w zakresie od
ni¿szej (max) do mniej niskiej (min), obracaj¹c pokrêt³em
sterowania, znajduj¹cym siê za komor¹ i wybieraj¹c
¿¹dan¹ pozycjê.
Ustawiaj¹c pokrêt³o sterowania na pozycji OPTION,
uzyskuje siê tak¹ sam¹ temperaturê jak w pozosta³ych
czêciach ch³odziarki.
9
JAK URUCHOMIÆ KOMORÊ ZAMRA¯ARK
Komora zamra¿arki oznaczona symbolem umo¿liwia
doskona³e zamro¿enie ¿ywnoci wie¿ej i gotowanej,
wytwarzanie kostek lodu oraz przechowywanie mro¿onek
Wewnêtrzn¹ temperaturê komory zamra¿arki mo¿na
regulowaæ z elektronicznego panelu sterowania.
Uwaga
Przy pierwszym uruchomieniu urz¹dzenia nie ma
koniecznoci regulacji temperatury komory zamra¿arki za
pomoc¹ przycisku (4), poniewa¿ zosta³a ona ustawiona
fabrycznie (-18°C, wywietlacz 4a).
Aby zmieniæ wewnêtrzn¹ temperaturê komory zamra¿arki,
nale¿y naciskaæ przycisk (4), dopóki na wywietlaczu 4a
nie pojawi siê ¿¹dana temperatura.
Po uruchomieniu komory zamra¿arki nale¿y odczekaæ
oko³o 3 godzin, zanim zostanie osi¹gniêta temperatura
wewnêtrzna, odpowiednia dla zamro¿onych produktów.
Jeli zajdzie potrzeba regulacji temperatury
wewnêtrznej, nale¿y postêpowaæ wed³ug wskazañ,
podanych na za³¹czonej karcie produktu.
Jak postêpowaæ w przypadku zamra¿ania wie¿ych
produktów
Komora zamra¿arki umo¿liwia zamra¿anie
produktów spo¿ywczych.
Iloæ wie¿ej ¿ywnoci jaka mo¿e zostaæ zamro¿ona w
ci¹gu 24 godzin, przy temperaturze otoczenia +25°C, jest
podana na tabliczce znamionowej.
Sposób postêpowania:
1.
Na 24 godziny przed planowanym zamra¿aniem wie¿ej
¿ywnoci, nale¿y nacisn¹æ przycisk szybkiego mro¿enia
(5) i przytrzymaæ przez 2 sekundy. ¯ó³ta lampka
kontrolna (6) za³¹czy siê i pozostanie zapalona przez
48 godziny (24 godziny wstêpnego zamra¿ania oraz 24
godziny zamra¿ania),po czym zganie automatycznie.
2.
Produkty spo¿ywcze nale¿y szczelnie zapakowaæ w
foliê aluminiow¹, foliê przeroczyst¹, nie przemakaj¹ce
opakowania plastykowe, pojemniki polietylenowe
wyposa¿one w pokrywki, pojemniki do zamra¿alnika.
3.
Umieciæ ¿ywnoæ w dolnej szufladzie, pozostawiaj¹c
dostateczn¹ iloæ miejsca wokó³ opakowañ tak, aby
umo¿liwiæ cyrkulacjê powietrza wokó³ nich.
4.
Po zakoñczonym zamra¿aniu, funkcja wy³¹cza siê
automatycznie; ganie ¿ó³ta lampka kontrolna (6).
Uwaga:
W przypadku przerwy w dop³ywie pr¹du, komora
zamra¿alnika jest w stanie utrzymaæ prawid³ow¹
temperaturê przechowywania przez okres oko³o 13/14
godzin.
W przypadku modeli wyposa¿onych w jeden lub dwa
akumulatory zimna, czas ten mo¿e byæ wyd³u¿ony do
oko³o 18/24 godzin.
Nie nale¿y otwieraæ drzwi komory zamra¿alnika
podczas przerw w dop³ywie pr¹du.
Mo¿na przerwaæ dzia³anie funkcji szybkiego zamra¿ania
naciskaj¹c przycisk (5), podczas gdy w³¹czona jest ¿ó³ta
lampka kontrolna (6).
10
Wa¿ne:
Czasokres przechowywania zamro¿onych, wie¿ych
produktów ¿ywnociowych podano w tabeli obok.
W momencie zakupu mro¿onek nale¿y upewniæ siê, czy:
Opakowanie lub paczka nie s¹ uszkodzone, gdy¿ jakoæ
produktu mo¿e ulec obni¿eniu. Jeli opakowanie jest
nadmuchane lub ma lady wilgoci to znaczy, ¿e nie by³o
one przechowywane w warunkach optymalnych i mog³o
nast¹piæ rozpoczêcie rozmra¿ania.
Mro¿onki nale¿y kupowaæ w koñcowej fazie zakupów, a
do ich przenoszenia trzeba u¿ywaæ toreb termicznych.
Niezw³ocznie po powrocie do domu nale¿y je w³o¿yæ do
zamra¿arki.
Uwaga:
Nie wolno wk³adaæ ciep³ej ¿ywnoci z powrotem do
zamra¿arki.
Nale¿y opakowaæ produkty spo¿ywcze w foliê
aluminiow¹ lub plastikow¹ albo w³o¿yæ je do
odpowiednich pojemników.
Zaopatrzyæ tak przygotowane opakowania w etykietki
zawieraj¹ce datê zamro¿enia oraz zawartoæ.
Nie mo¿na zamra¿aæ ponownie produktów czêciowo
rozmro¿onych, lecz nale¿y skonsumowaæ je w ci¹gu 24
godzin.
Unikaæ albo zredukowaæ do minimum zmiany
temperatury.
Przestrzegaæ daty przydatnoci do spo¿ycia, podanej na
opakowaniu.
Nale¿y zawsze postêpowaæ wed³ug instrukcji
przechowywania mro¿onek, umieszczonych na ich
opakowaniu.
Wytwarzanie kostek lodu
Nale¿y nape³niæ wod¹ odpowiedni¹ wanienkê do
poziomu 3/4, nakryæ pokrywk¹ znajduj¹c¹ siê na
wyposa¿eniu i umieciæ na dnie komory zamra¿arki. Aby
przyspieszyæ wytworzenie kostek lodu, nale¿y postawiæ
wanienkê na dnie dolnej szuflady (jak pokazano na
rysunku), a nie na tacce podtrzymuj¹cej akumulatory
zimna (jeli s¹ w wyposa¿eniu).
Jeli wanienka przymarznie do dna komory, nie nale¿y
u¿ywaæ ostrych i tn¹cych narzêdzi do jej wyjêcia.
MIESI¥CE
PRODUKTY
11
GDY S£YSZYSZ TAKIE ODG£OSY
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Przed przyst¹pieniem do jakiejkolwiek czynnoci
zwi¹zanej z czyszczeniem, nale¿y od³¹czyæ urz¹dzenie
od sieci elektrycznej.
Wnêtrze komory zamra¿arki nale¿y czyciæ podczas
odszraniania.
Wnêtrze komory ch³odziarki nale¿y czyciæ wilgotn¹
g¹bk¹, zamoczon¹ w ciep³ej wodzie i/lub neutralnym
detergencie. Sp³ukaæ i wytrzeæ miêkk¹ szmatk¹. Nie
u¿ywaæ rodków ciernych.
Czêci zewnêtrzne czyciæ miêkk¹ szmatk¹ zamoczon¹
w wodzie. Nie stosowaæ past ani myjek ciernych,
wywabiaczy (np. acetonu, trichloroetanu) ani octu.
Odmra¿anie obu komór, ch³odziarki i zamra¿arki, jest w
pe³ni automatyczne (system no-frost).
Nale¿y okresowo czyciæ kratki wentylacyjne oraz
skraplacz (wymiennik), umieszczony w tylnej czêci
urz¹dzenia i listwê pod³ogow¹, za pomoc¹
odkurzacza lub szczotki.
W razie d³ugich nieobecnoci
1. Usun¹æ wszystkie artyku³y z komór ch³odziarki i
zamra¿arki
2.
Od³¹czyæ urz¹dzenie od sieci elektrycznej
3.
Wyczyciæ i osuszyæ obydwie komory ch³odziarki i
zamra¿arki
4.
Pozostawiæ drzwi otwarte, aby zapobiec powstaniu
nieprzyjemnych zapachów.
..Twoje urz¹dzenie ¿yje!!!
12
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
1. Urz¹dzenie nie dzia³a.
Czy nie ma przerwy w zasilaniu?
Czy wtyczka jest dobrze w³o¿ona do
gniazdka?
Czy jest za³¹czony wy³¹cznik pr¹du?
Mo¿e bezpiecznik jest przepalony?
Mo¿e kabel zasilaj¹cy jest uszkodzony?
Czy przycisk (1) nie zosta³ wciniêty
(wy³¹czone diody) ?
2. Temperatura wewn¹trz komór nie jest
dostatecznie niska.
Czy drzwi zamykaj¹ siê prawid³owo?
Czy urz¹dzenie nie stoi blisko ród³a ciep³a?
Czy nie ma ograniczenia w przep³ywie
powietrza przez otwory wentylacyjne?
Czy skraplacz jest czysty?
3. Temperatura wewn¹trz komory ch³odziarki
jest zbyt niska.
Czy wewnêtrzna temperatura zosta³a
prawid³owo zaprogramowana na panelu
sterowania?
4. Urz¹dzenie pracuje zbyt g³ono.
Czy urz¹dzenie nie dotyka do innych mebli
lub przedmiotów?
Czy rurki w tylnej czêci stykaj¹ siê lub
drgaj¹?
5. Nie wieci siê lampka wewnêtrzna.
Najpierw nale¿y sprawdziæ punkt 1, a
nastêpnie:
Od³¹czyæ urz¹dzenie od sieci elektrycznej.
Wysun¹æ pó³kê, aby uzyskaæ lepszy dostêp.
Za pomoc¹ rubokrêta, otworzyæ pokrywê
¿arówki.
Wzi¹æ ¿arówkê, lekko wcisn¹æ i wyj¹æ z
urz¹dzenia.
Wymieniæ na now¹, o takich samych
parametrach, 15 W, dostêpn¹ w
autoryzowanych punktach serwisowych.
SERWIS TECHNICZNY
Zanim zwrócicie siê Pañstwo do serwisu:
1. Proszê sprawdziæ, czy nie ma mo¿liwoci
usuniêcia usterki (Patrz Instrukcja
Wyszukiwania Usterek).
2.
Uruchomiæ ponownie urz¹dzenie, aby upewniæ
siê czy usterka ust¹pi³a. Je¿eli rezultat jest
negatywny; od³¹czyæ ponownie urz¹dzenie od
sieci elektrycznej i powtórzyæ tê czynnoæ po
up³ywie godziny.
3.
Je¿eli rezultat jest w dalszym ci¹gu negatywny,
nale¿y skontaktowaæ siê z Serwisem.
Nale¿y podaæ:
rodzaj usterki,
model,
numer serwisowy (numer po s³owie SERVICE,
na tabliczce znamionowej, znajduj¹cej siê po
wewnêtrznej stronie urz¹dzenia),
dok³adny adres,
numer telefonu wraz z numerem kierunkowym.
Uwaga:
Je¿eli technik z Serwisu wykona zamianê
zawiasów drzwi tak, aby otwiera³y siê w
przeciwn¹ stronê to czynnoæ ta nie jest
wykonywana w ramach gwarancji.
13
INSTALOWANIE
Urz¹dzenie nie powinno byæ instalowane w pobli¿u
ród³a ciep³a.
Nale¿y je ustawiæ w miejscu suchym i dobrze
wentylowanym.
Upewniæ siê, czy urz¹dzenie zosta³o wypoziomowane.
Jeli zajdzie potrzeba, wyregulowaæ przednie nó¿ki.
Ponad urz¹dzeniem nale¿y pozostawiæ co najmniej
5 cm wolnej przestrzeni.
Niektóre modele s¹ wyposa¿one w wystaj¹ce cianki
boczne tak, ¿e ch³odziarkê mo¿na dosun¹æ ca³kowicie
do tylnej ciany, a¿ do ich styku z ni¹. Jeli nie, to nale¿y
za³o¿yæ ko³ki dystansowe (jeli s¹ do³¹czone) w górnej
czêci skraplacza, od ty³u urz¹dzenia. W przypadku
modeli bez cianek bocznych nale¿y zapewniæ
odleg³oæ od muru równ¹ co najmniej 4,5 cm.
Wyczyciæ wnêtrze (patrz rozdzia³ Czyszczenie i
konserwacja).
Zamontowaæ dostarczone akcesoria.
Pod³¹czenie elektryczne
Pod³¹czenie elektryczne musi byæ zgodne z normami
lokalnymi.
Sprawdziæ, czy wartoæ napiêcia podana na tabliczce
znamionowej, odpowiada napiêciu w Pañstwa
mieszkaniu.
Uziemienie urz¹dzenia jest obowi¹zkowe, zgodnie z
przepisami prawa. Producent zrzeka siê
jakiejkolwiek odpowiedzialnoci z tytu³u
ewentualnych szkód, jakie mog¹ ponieæ osoby lub
przedmioty, a wynikaj¹cych z nieprzestrzegania
tego przepisu.
Jeli wtyczka i gniazdko nie s¹ tego samego typu,
nale¿y zwróciæ siê do kwalifikowanego technika, aby
wymieni³ gniazdko.
Nie nale¿y stosowaæ ³¹czników adaptacyjnych,
rozdzielaczy ani przed³u¿aczy.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

Whirlpool ARC 8110 instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla