11
Przedział lodówki
•Dlazachowaniawłaściwejwilgotnościwewnętrzu,nigdynienależyumieszczaćwchłodziarce
płynówwopakowaniach,którychniemożnaszczelniezamknąć.Szronpowstałyzwyparowanych
płynówmatendencjędozbieraniasięwnajzimniejszejczęściparownika, co może spowodować
konieczność częstszego rozmrażania chłodziarki.
•Nigdyniewolnoumieszczać gorącej żywnościwchłodziarce. Taka żywnośćpowinna schłodzić się
do temperatury pokojowej. Po schłodzeniu należy umieścić ją tak, aby nie stykała się z pozostałymi
przechowywanymi w lodówce produktami w celu zapewnienia właściwej cyrkulacji powietrza.
Wkładanie gorących jeszcze produktów spożywczych do lodówki podwyższa temperaturę wewnątrz
urządzenia, co może spowodować zepsucie się pozostałych produktów w nim przechowywanych.
•Nie należy dopuścić do tego, by żywność lub opakowanie, w którym się znajduje dotykały tylnej
ścianki urządzenia. Powoduje to osadzanie szronu na jej powierzchni, a to z kolei może doprowadzić
do przymarznięcia żywności do ścianki lodówki i w efekcie do uszkodzenia obu.
•Mięso, w tym ryby, zapakowane w folię spożywczą należy przechowywać na szklanej półce tuż nad
pojemnikiem na warzywa, gdzie powietrze jest chłodniejsze. Jeśli chłodziarka jest wyposażony
w tzw. Chiller Box - specjalną komorę o temperaturze zbliżonej do zera stopni, umieść mięso i ryby
w nim.
•Owoceiwarzywamożnaumieścićwszufladzienawarzywabezopakowania.
•W normalnych warunkach wystarczające jest ustawienie temperatury chłodziarki na +4°C.
•Temperatura wewnątrz chłodziarki powinna wynosić 0-8°C, by zachować świeżość i wartości
odżywcze przechowywanej żywności. Nie należy przechowywać produktów spożywczych
w temperaturze przekraczającej 8°C, ponieważ powoduje to szybki rozwój bakterii i psucie się
żywności.
•Żywność należy umieszczać w chłodziarce w zamkniętych pojemnikach lub przykrytą, aby zapobiec
zawilgoceniu i mieszaniu się zapachów.
•Żywność należy umieszczać w chłodziarce w zamkniętych pojemnikach lub zakrytą, aby zapobiec
wilgoci i nieprzyjemnemu zapachowi.
CZĘŚĆ 3. ROZMIESZCZENIE ŻYWNOŚCI
PRODUKT
SPOŻYWCZY MAKSYMALNY CZAS
PRZECHOWYWANIA MIEJSCE PRZECHOWYWANIA
Warzywa i owoce 1tydzień Szufladanawarzywa
Mięso i ryby 2-3dni Zapakowanew folię, woreczki,lubw
pojemnikun mięso (naszklanejpółce)
Świeży ser 3-4dni Wspecjalnejpółcenadrzwiach
Masło i margaryna 1tydzień Wspecjalnejpółcenadrzwiach
Produkty mleczne w
butelkach, jogurty
Dopókinieprzekroczy
wskazanej na opakowaniu
daty przydatności do spożycia
Wspecjalnejpółcenadrzwiach
Jajka 1miesiąc Wpółceprzeznaczonejnajajka
Żywność gotowana — Nawszystkichpółkach