PRZYGOTOWANIE DO PRACY
1. Zdjąć wszystkie elementy zabezpieczające
2. Chłodziarkę należy ustawić na równej i stabilnej, poziomej powierzchni. Ewentualnie wyrównać
poziom przy pomocy regulowanych nóżek.
3. Aby zapewnić właściwe warunki wentylacji, należy ustawić chłodziarkę z zachowaniem następujących
odległości od ścian i innych przedmiotów: tył i boki chłodziarki nie mniej niż 10 cm, góra nie mniej niż
20 cm. Należy zostawić wolne miejsce dla drzwi chłodziarki, by mogły się otworzyć do kąta 160o.
4. Chłodziarkę należy ustawić z dala od źródeł ciepła (kuchenka, grzejnik, piec, itp.) i nie należy wystawiać
jej na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.
5. Lodówka nie może być ustawiona w pobliżu łatwopalnych lub wybuchowych materiałów, takich jak:
gaz, benzyna, alkohol itp. Wszystkie wymienione substancje nie mogą być przechowywane w lodówce.
6. Nie ustawiać chłodziarki w miejscach o wysokiej wilgotności.
7. Po ustawieniu chłodziarki w odpowiednim miejscu, należy odczekać min. 2h przed podłączeniem jej do
zasilania.
8. Upewnić się, że źródło zasilania, do którego ma być podłączone urządzenie, odpowiada parametrom
podanym na tabliczce znamionowej. Urządzenie wykonane jest w I klasie ochronności, co oznacza, że
musi być podłączone do gniazdka z bolcem uziemiającym. Jeśli występują wahania napięcia, to należy
do lodówki podłączyć specjalne urządzenie, które automatycznie reguluje napięcie.
9. Przewód zasilający nie powinien być wydłużany ani zwijany, gdy urządzenie jest włączone. Ponadto
należy uważać, aby przewód zasilający nie przebiegał zbyt blisko kompresora, znajdującego się z tyłu
lodówki. Kompresor podczas pracy osiąga wysoką temperaturę i może uszkodzić przewód zasilający.
10. W razie przypadkowego odłączenia od źródła zasilania, przed ponownym włączeniem należy odczekać
min. 5 minut.
Pierwsze podłączenie
Po podłączeniu chłodziarki do źródła zasilania, przestawić pokrętło termostatu w pozycję między
1 a 5. Chłodziarka rozpocznie pracę. Zamknąć drzwi. Po ok. 30 minutach, dotykając obudowę chłodziarki z
prawej lub lewej strony, wyczuwalne jest ciepło, a w komorze chłodzenia czuć wyraźny spadek temperatury.
Oznacza to prawidłową pracę sprężarki.
Termostat
Pracą chłodziarki steruje termostat. W pozycji “0” chłodziarka przestaje pracować. W pozycjach
“1” do “5” - im niższa pozycja ustawienia termostatu, tym wyższa temperatura chłodzenia.
Chłodziarka powinna być ustawiona na wyższy poziom, odpowiadający użytkownikowi.
Poziom “5” odpowiedni jest do szybkiego zamrażania. Po szybkim zamrożeniu zaleca się przestawić termostat
do normalnej pozycji pracy.
Wytwarzanie lodu
Zalać pojemnik na lód wodą pitną i umieścić go w zamrażalniku. Ustawić pokrętło termostatu w pozycji 4/5.
Komora chłodnicza
Temperatura w komorze chłodniczej wynosi około 0oC – 10oC; odpowiednia do przechowywania warzyw,
owoców, napoi w krótkim czasie.
Zamrażalnik
Temperatura zamrażalnika wynosi około – 18oC. Odpowiednia do przechowywania zamrożonych ryb, mięsa i
innych produktów, które wymagają dłuższego czasu przechowywania.
PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI
Zaleca się przechowywanie żywności w zamkniętych pojemnikach, przeznaczonych do kontaktu
z żywnością, w celu zapobieżenia przyswajaniu zapachów, pochodzących z innych przechowywanych
produktów.
Żywność nie powinna być ułożona zbyt blisko siebie, w celu umożliwienia swobodnego przepływu powietrza.
Nie wkładać gorących potraw do chłodziarki. Przed włożeniem, schłodzić do temperatury pokojowej.
Należy zminimalizować częstotliwość otwierania i czas otwarcia drzwi chłodziarki.
Jeżeli żywność przed chłodzeniem powinna być oczyszczona (np. warzywa), należy ją umyć, wysuszyć, a
następnie przechować w chłodziarce.