28
PL
5. Instrukcja obsugi
Przed pierwszym użyciem, napełnić czajnik wodą
do maksymalnego poziomu, zagotować wodę, a
następnie
wylać wrzątek i wyczyścić czajnik wewnątrz zimną
wodą. Powtórzyć tą operację jeszcze 2-3 razy, tak
by całkowicie usunąć kurz i brud powstały przy pro-
dukcji i magazynowaniu.
• Umieść podstawę czajnika na poziomej, czystej,
suchej i równej powierzchni.
• Otwórz pokrywę czajnika „2”, a następnie napełnij
go wodą. Pamiętać, że ilość wody musi mieścić się
w zakresie między poziomem minimalnym i mak-
symalnym.
UWAGA! Ryzyko poparzenia! Zbyt duża ilość wody
przy procesie gotowania może prowadzić do wyle-
wania się wrzącej wody.
• Zamknąć pokrywę i położyć czajnik na podstawie.
• Podłącz urządzenie do źródła zasilania
UWAGA! Urządzenie podłączać wyłącznie do gni-
azdka o napięciu i częstotliwości podanych na
tabliczce znamionowej.
• Przełącz przycisk “5”, na pozycję [I]. Włączy się
lampka kontrolna “9”, informująca o rozpoczęciu
procesu gotowania wody.
• Ok. 10 sekund po zagotowaniu wody, czajnik
wyłączy się automatycznie (przycisk “5” przełączy
się do pozycji [0]), a lampka kontrolna “9” zgaśnie.
Istnieje możliwość wyłączenie czajnika manualnie
- ręczne przełączenie przycisku “5” do pozycji “0”.
UWAGA! Po automatycznym wyłączeniu, nie
wciskać na siłę przycisku “5” do pozycji [I]. W ra-
zie potrzeb odczekać 30-60 sekund, a następnie
ponownie włączyć czajnik.
UWAGA! Nigdy nie otwierać pokrywy podczas pra-
cy urządzenie. Ryzyko oparzenia!
• Zdjąć czajnik z podstawy, a następnie nalać wodę
do naczynia, kubka itp.
• Po zakończeniu procesu, czajnik można odłożyć
na podstawę, pamiętając aby odłączyć urządzenie
od źródła zasilania.
6. Czyszczenie i konserwacja
• Przed rozpoczęciem czyszczenia, bezwzględnie
odłączyć urządzenie od źródła zasilania, a następ-
nie zdjąć czajnik z podstawy i odłożyć do ostudze-
nia. Aby zapewnić bezpieczeństwo, nie wyciągać
wtyczki mokrymi rękami.
• Nigdy nie demontuj obudowy oraz podstawy na
wlasną rękę.
• Nie zanurzać czajnika ani podstawy w wodzie. Nie
czyścić urzadzenia detergentem silnie korozyj-
nym lub polerującym.
• Korpus oraz podstawę czajnika wyczyścić za po-
mocą wilgotnej szmatki, wnętrze wyczyścić wodą
oraz jeśli zajdzie taka potrzeba z odrobiną delikat-
nego detergentu.
• W celu zapewnienia najlepszej efektywności, reg-
ularnie sprawdzać filtr, a w przypadku wystąpie-
nia kamienia, opłukać filtr wodą lub wyczyścić za
pomocą szczotki z miękkim włosiem – stosowanie
druciaków, metalowych skrobaków itp. jest zabro-
nione!)
• Zapoznać się z poniższą instrukcją usuwania
kamienia i innych osadów.
7. Usuwanie kamienia
• Dodać 2 łyżki stołowe kwasu cytrynowego przed
zagotowaniem wody.
• Zamknąć pokrywę, położyć czajnik na podstawie,
a następnie podłączyć urządzenie do źródła zasi-
lania.
• Przesunąć włącznik “5” do pozycji [I], ABY
rozpocząć proces gotowania roztworu. Gdy roz-
twór zacznie się gotować, czajnik wyłączy się au-
tomatycznie. Odstaw czajnik na 30 minut, po tym
czasie przepłucz czajnik kilkakrotnie czystą wodą.
• Jeśli to konieczne powtórz powyższe czynności, aż
do całkowitego usunięcia kamienia.