pl Przed pierwszym użyciem
100
3. Zatwierdzić prawym przyciskiem
nawigacyjnym.
Ustawienie jest zapisane w pamięci.
Ustawianie twardości wody
Prawidłowe ustawienie twardości wody
jest ważne, ponieważ gwarantuje, że
urządzenie będzie we właściwym czasie
pokazywało, kiedy powinno zostać
odkamienione. Domyślnie twardość
wody jest ustawiona na stopień 4.
Twardość wody można zmierzyć
dostarczonym paskiem pomiarowym
albo uzyskać od lokalnego
przedsiębiorstwa wodociągowego.
Jeżeli w domu jest zainstalowana
instalacja zmiękczająca wodę, proszę
wybrać ustawienie "Instalacja
zmiękczająca".
1. Dostarczony pasek pomiarowy
zanurzyć na krótko w świeżej wodzie
z kranu, osączyć i po jednej minucie
odczytać wynik.
2. Przełącznikiem obrotowym ustawić
określoną twardość wody.
3. Zatwierdzić prawym przyciskiem
nawigacyjnym.
Na chwilę zaświeci się przypomnienie o
napełnieniu pojemnika kawą ziarnistą.
4. Zatwierdzić prawym przyciskiem
nawigacyjnym lub odczekać kilka
sekund.
Wskazówki
■ Przy pierwszym użyciu, po
wykonaniu programu serwisowego
lub po dłuższym nieużywaniu
urządzenia pierwszy napój nie ma
jeszcze pełnego aromatu i nie należy
go wypijać.
■ Po uruchomieniu urządzenia
jedwabistą i sztywną piankę uzyskuje
się dopiero po zaparzeniu kilku
filiżanek.
■ Po okresie dłuższego użytkowania
całkiem normalnym zjawiskiem jest
tworzenie się na szczelinach
wentylacyjnych kropli wody.
W tabeli pokazano przyporządkowanie
stopni do różnych poziomów twardości
wody:
Stopień twardości wody można później
zmienić w każdej chwili. ~ "Ustawienia
menu" na stronie 110
Napełnianie pojemnika na kawę
ziarnistą
Za pomocą tego ekspresu można
przygotowywać napoje z kawy ziarnistej
lub z kawy zmielonej (nie z kawy
rozpuszczalnej).
1. Otworzyć pokrywę )R pojemnika
na kawę ziarnistą )B.
2. Napełnić kawą ziarnistą.
3. Zamknąć ponownie pokrywę.
Wskazówki
■ Ziarna kawy są przed każdym
parzeniem na świeżo mielone.
■ Ziarna kawy należy przechowywać w
chłodnym miejscu i w zamknięciu,
dzięki temu zachowuje optymalną
jakość.
■ Ziarna można przechowywać przez
kilka dni w pojemniku na kawę
ziarnistą, bez obawy utraty aromatu.
Kawę mieloną wsypywać dopiero na
krótko przed przygotowaniem
napoju. ~ "Przyrządzanie napoju z
kawy mielonej" na stronie 102
Sto-
pień
Stopień twardości wody
Niemiecki (°dH) Francuski (°fH)
1 1-7 1-13
2 8-14 14-25
3 15-21 26-38
4 22-30 39-54