Whirlpool FI7 861 SP IX HA Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

PL
1
OPIS PRODUKTU
PANEL STEROWANIA
1. Panel sterowania
2. Wentylator
3. Grzałka okrągła
(niewidoczna)
4. Prowadnice półek
(poziom jest zaznaczony na froncie
piekarnika)
5. Drzwiczki
6. Grzałka górna/grill
7. Oświetlenie piekarnika
8. Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
9. Dolna grzka
(niewidoczna)
1. POKRĘTŁO WYBORU
y do włączania piekarnika
poprzez wybranie funkcji. Obrócić
do pozycji “0”, by wyłącz
piekarnik.
2. POWRÓT
Do powracania do poprzedniego
menu ustawień.
3. WYŚWIETLACZ
4. PRZYCISK POTWIERDZENIA
Do potwierdzania wyboru danej
funkcji lub ustawień.
5. POKRĘTŁO REGULACJI
y do nawigacji między
ekranami menu i dokonywania
ustawień, lub ich zmiany.
Uwaga: Wszystkie pokrętła aktywowane
są naciśnięciem. Nacisnąć środek
pokrętła, aby je zwolnić.
5
4
3
2
1
5
4
3
2
1
1
2
3
4
5
8
9
7
6
1 2 3 4 5
INSTRUKCJA
CODZIENNEJ EKSPLOATACJI
Przed użyciem urządzenia prosimy o uważne przeczytanie Zasad
bezpieczeństwa i ochrony zdrowia.
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP PIEKARNIKA
HOTPOINT - ARISTON
Aby móc korzystać z programu
kompleksowej pomocy i wsparcia, należy
zarejestrować swój produkt na stronie
www.hotpoint.eu/register
WWW
Zasady bezpieczeństwa oraz Instrukc
obsługi i konserwacji urządzenia można
pobrać odwiedzając naszą stronę
docs . hotpoint . eu i postępując zgodnie ze
wskazówkami zamieszczonymi na odwrocie
tej broszury.
2
AKCESORIA
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony docs . hotpoint . eu
WWW
RUSZT
BLACHA NA ŚCIEKAJĄCY
TŁUSZCZ
BLACHA DO PIECZENIA
PROWADNICE
PRZESUWNE
Liczba akcesoriów może różnić się w zależności od
zakupionego modelu.
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW
Umieścić ruszt poziomo, wsuwając go po
prowadnicach i pilnując, aby strona z zawiniętym
brzegiem była skierowana ku górze.
Inne akcesoria, takie jak blacha na ściekający tłuszcz,
czy blacha do pieczenia, są wsuwane poziomo, w taki
sam sposób jak ruszt.
ZAMOCOWANIE PRZESUWNYCH SZYN
Wyjąć z piekarnika prowadnice półek i zdjąć
plastikowe zabezpieczenie z przesuwnych szyn.
Zamocować górny zacisk
szyny do prowadnicy półki
i przesunąć ją wzdłuż tak
daleko, jak to możliwe.
Opuścić drugi zacisk tak, aby
znalazł się w odpowiednim
miejscu.
Aby zabezpiecz
prowadnicę, dociśnij mocno
dolną część zacisku do
prowadnicy półki. Sprawdzić,
czy szyny przesuwają s
swobodnie. Powtórz
powyższe czynności dla drugiej prowadnicy półki na
tym samym poziomie.
Uwaga: Szyny przesuwne mogą być zamontowane na
dowolnym poziomie.
WYJMOWANIE I PONOWNY MONT
PROWADNIC
Aby wyjąć prowadnice półek, unieś je ku górze i
wyciągnij dolne części z mocowania: Teraz można
wyjąć prowadnice.
Aby z powrotem włożyć prowadnice półek, najpierw
trzeba je umieścić w górnym miejscu zamocowania.
Trzymając w podniesionym położeniu, wsunąć je do
piekarnika, a następnie opuścić do dolnego miejsca
zamocowania.
PL
3
FUNKCJE
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony docs . hotpoint . eu
WWW
PYROL
AUTOMATYCZNE CZYSZCZENIE
Do usuwania resztek żywności w bardzo
wysokich temperaturach (ok. 500°). Można wybrać jeden
z dwóch cykli samoczyszczenia: cykl pełny lub szybki
(ECO). Zaleca się stosowanie cyklu pełnego wyłącznie
w przypadku bardzo silnych zabrudzeń piekarnika i
regularne stosowanie krótszego cyklu.
SETTINGS
Pozwalają zmienić ustawienia piekarnika (czas,
język, poziom głośności sygnałów dźwiękowych, jasność,
tryb ECO, jednostki miary, moc).
Uwaga: Gdy włączony jest tryb ECO, jasność wyświetlacza
zostaje zmniejszona a światło wyłączone, aby oszczędzać
energię. Czasowe zwiększenie jasności wyświetlacza i czasowe
włączenie światła następuje po naciśnięciu dowolnego
przycisku.
FUNKCJE SPECJALNE
MIESO
MIĘSO
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę pieczenia mięsa.
Funkcja włącza co jakiś czas wentylator na niskich
obrotach, aby zapobiec nadmiernemu wysychaniu
potrawy.
DROB
DRÓB
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę pieczenia drobiu.
Funkcja włącza co jakiś czas wentylator na niskich
obrotach, aby zapobiec nadmiernemu wysychaniu
potrawy.
ZAPIE
ZAPIEKANKA
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę zapiekania dań z
makaronem..
CHLEB
CHLEB
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę pieczenia
wszystkich rodzajów pieczywa.
PIZZA
PIZZA
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę pieczenia
wszystkich rodzajów pizzy.
CIAST
CIASTA KRUCHE
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę pieczenia
wszystkich rodzajów ciasta (drożdżowe, nadziewane,
tarty itp.).
* Funkcja używana jako punkt odniesienia dla deklarowanej
efektywności energetycznej, zgodnie z rozporządzeniem (UE)
nr 65/2014
OFF
Do wyłączania piekarnika.
STATYCZNE*
Do pieczenia mięsa lub ciast z płynnym
nadzieniem, na jednej półce.
PIECZ. KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięsa lub ciast z płynnym
nadzieniem, na jednej półce.
TERMOOBIEG
Do pieczenia różnych potraw w tej samej
temperaturze, jednocześnie na kilku półkach
(maksymalnie trzech). Funkcja ta pozwala na pieczenie
bez wzajemnego przenikania się zapachów pieczonych
potraw.
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu,
szaszłyków, kiełbasek), do zapiekania warzyw lub
do przyrumieniania pieczywa. Podczas grillowania
mięsa zaleca się zastosowanie blachy na ściekający
tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz można umieścić na
dowolnym poziomie poniżej blachy do pieczenia i nalać
do niej ok. 500 ml wody pitnej.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec,
rostbef, kurczak). Zalecamy zastosowanie blachy na
ściekający tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz można
umieścić na dowolnym poziomie poniżej blachy
do pieczenia i nalać do niej ok. 500 ml wody pitnej.
Korzystając z tej funkcji pieczenia możemy użyć rożna
(zależnie od wyposażenia).
MAXI COOKING
Do pieczenia dych kawałków mięsa (powyżej
2,5 kg). Korzystać z 1. lub 2. poziomu w zależności od
wielkości potrawy. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika. Zaleca się obracanie mięsa podczas
pieczenia tak, aby pieczeń z każdej strony przyrumieniła
się równomiernie. Warto od czasu do czasu polewać
mięso sosem, aby nie dopuścić do jego nadmiernego
wysuszenia.
SZYBKIE NAGRZEWANIE
W celu szybkiego nagrzania piekarnika.
ECO TERMOOBIEG*
Do pieczenia nadziewanych kawałków mięsa
i letów na jednej półce. Potrawy są zabezpieczone
przed nadmiernym wysychaniem, dzięki delikatnemu,
przerywanemu obiegowi powietrza. Gdy ta funkcja jest
ywana, kontrolka ECO pozostaje wyłączona przez
cały czas pieczenia, ale można ją na jakiś czas włączyć z
powrotem, naciskając
.
Aby skorzystać z funkcji ECO i tym samym
zoptymalizować zycie energii, drzwiczki piekarnika
nie powinny być otwierane, dopóki potrawa nie będzie
gotowa.
4
1. WYBÓR JĘZYKA
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia należy
wybrać język i czas: Na wyświetlaczu będzie
przesuwał się napis „ENGLISH”.
ENGLI
Obracając pokrętło ustawień przechodzić do kolejnych
pozycji na liście dostępnych języków i wybrać
właściwy.
Nacisnąć
, aby potwierdzić wybór.
Uwaga: Język można wybrać ponownie, korzystając z menu
"Settings" ("Ustawienia").
2. USTAWIENIE CZASU
Po dokonaniu wyboru języka, należy ustawić bieżący
czas: Na wyświetlaczu będą migać dwie cyfry godziny.
Obrócić pokrętło ustawi, by wybrać właściwą
godzinę, i wcisnąć
: Na wyświetlaczu będą mig
dwie cyfry minut.
Obrócić pokrętło ustawi, by wybrać minuty i wcisnąć
, by potwierdzić.
Uwaga: W przypadku dłuższej przerwy w dostawie prądu
może zajść potrzeba ponownego ustawienia czasu.
3. USTAWIENIE ZUŻYCIA ENERGII
Piekarnik jest zaprogramowany tak, aby zużywać
energię elektryczną w stopniu zgodnym z poborem
mocy przez domową instalację elektryczną, większym
niż 3 kW: Jeśli gospodarstwo domowe korzysta z
niższego poziomu mocy, trzeba będzie tę wartość
zmniejszyć.
Obracać pokrętło wyboru do momentu pojawienia
się na wyświetlaczu “SETTINGS” ("USTAWIENIA"),
następnie wcisnąć
, aby potwierdzić.
Obrócić pokrętło ustawi, by wybrać z menu “Power
i wcisnąć
, by potwierdzić.
POWER
Obrócić pokrętło ustawi, by wybrać “Niski” i wcisnąć
, by potwierdzić.
LOW
4. ROZGRZANIE PIEKARNIKA
Nowy piekarnik może mieć wyczuwalny zapach,
kry jest pozostałością po produkcji: Jest to zjawisko
normalne.
Dlatego przed przystąpieniem do pieczenia potraw
zalecamy rozgrzanie piekarnika "na pusto", co ułatwi
pozbycie się tego zapachu.
Należy wyjąć z komory piekarnika wszystkie kartony
zabezpieczające i zdjąć przezroczystą folię, a także
usunąć wszystkie znajdujące się w niej akcesoria.
Rozgrzać piekarnik do 200 °C i pozostawić włączony
na około jedną godzinę, najlepiej przy użyciu funkcji
z obiegiem powietrza (np. „Termoobieg” lub „Piecz.
konwekcyjne”).
Aby prawidłowo ustawić tę funkcję, należy
postępować zgodnie z instrukcjami.
Uwaga: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się
przewietrzyć pomieszczenie.
PIERWSZE UŻYCIE URZĄDZENIA
WYRAS
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie
żnych rodzajów ciast. Aby zachować doskonałą
jakość wyrastania, nie należy włączać tej funkcji,
kiedy piekarnik jest wciąż gorący po poprzednim
cyklu pieczenia.
UTRZY
UTRZYM. W CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość
świeżo ugotowanych potraw.
DUSZE
DUSZENIE
Do duszenia mięsa i ryb, kre
pozwala zachować ich kruchość i soczystość.
Zalecamy najpierw podsmażyć kawałki mięsa lub
ryby na patelni tak, aby ułatwić wytopienie się ich
naturalnego tłuszczu. Czasy pieczenia wahają się od
dwóch godzin dla ryb o wadze 300 g, do czterech
lub pięciu godzin dla ryb o wadze 3 kg oraz od
czterech godzin dla kawałków mięsa o wadze 1 kg,
do sześciu lub siedmiu godzin dla kawałków mięsa o
wadze 3 kg. Czas przygotowania mięsa waha się od 4
godzin w przypadku 1 kg pieczeni, do 6-7 godzin w
przypadku 3 kg pieczeni.
PL
5
CODZIENNA EKSPLOATACJA
1. WYBÓR FUNKCJI
Obrócić pokrętło wyboru, by włączyć piekarnik
i wwietlić żądaną funkcję na wyświetlaczu:
Wyświetlona zostanie ikona funkcji i jej podstawowe
ustawienia.
STATY
Aby wybrać pozycję z menu (wyświetlacz pokaże
pierwszą dostępną pozycję), obracać pokręo
ustawień, aż do wyświetlenia żądanej pozycji.
TURBO
Nacisnąć aby potwierdzić wybór: Wyświetlacz
pokaże podstawowe ustawienia.
2. USTAWIENIE FUNKCJI
Po wybraniu żądanej funkcji można zmienić jej
ustawienia.
Na wyświetlaczu będą pojawiać się kolejno
ustawienia, które można zmieniać.
TEMPERATURA/POZIOM GRILLA
Gdy na wyświetlaczu miga wartość ustawienia.
należy obrócić pokrętło ustawi, aby ją zmienić, a
następnie nacisnąć
, aby potwierdzić. Powtarz
te czynności, aby zmienić kolejne ustawienia (jeśli to
możliwe).
Uwaga: Gdy tylko funkcja jest włączona, można zmienić
temperaturę za pomocą pokrętła ustawień.
CZAS TRWANIA
Gdy na ekranie miga ikona , użyć pokrętła regulacji,
aby ustawić właściwy czas pieczenia i potwierdzić,
wciskając
.
Nie trzeba ustawiać czasu pieczenia, jeśli chce się piec
w trybie ręcznym: Nacisć
, aby potwierdzić i
rozpocząć wykonywanie funkcji.
W tym przypadku nie można ustawić czasu
zakończenia pieczenia za pomocą zaprogramowania
opóźnionego startu.
Uwaga: Można zmienić ustawiony w trakcie pieczenia czas,
naciskając : należy użpokrętła ustawień, aby zmienić
czas, a następnie wcisnąć , by potwierdzić.
USTAWIANIE CZASU ZAKOŃCZENIA PIECZENIA
OPÓŹNIONY START
Dla wielu funkcji, po ustawieniu czasu pieczenia
można opóźnić włączenie się funkcji poprzez
zaprogramowanie czasu jej zakończenia.
Gdy ikona
miga, wyświetlacz pokazuje czas
zakończenia pieczenia.
Obrócić pokrętło ustawi, aby ustawić czas
zakończenia pieczenia, następnie wcisnąć
, by
potwierdzić i uruchomić funkcję.
Włożyć potrawę do piekarnika i zamknąć drzwiczki:
Funkcja włączy się automatycznie po upłynięciu czasu
obliczonego tak, aby cykl pieczenia zakończył się o
ustawionej godzinie.
Uwagi: Programowanie czasu opóźnienia rozpoczęcia
pieczenia powoduje wyłączenie fazy wstępnego
nagrzewania: Piekarnik osiągnie żądaną temperaturę
stopniowo, co oznacza, że czas pieczenia będzie nieznacznie
dłuższy niż ten podany w tabeli pieczenia.
W czasie oczekiwania można użpokrętła ustawień, aby
dostosować zaprogramowany czas zakończenia lub nacisnąć
, aby zmienić ustawienia.
3.ĄCZANIE FUNKCJI
Po wprowadzeniu wszystkich żądanych ustawień
nacisnąć
, aby potwierdzić czas zakończenia
pieczenia iącz funkcję.
Uwaga: Po rozpoczęciu pieczenia wyświetlacz zaproponuje
najbardziej odpowiedni poziom dla każdej funkcji.
W każdej chwili możliwe jest czasowe zatrzymanie
włączonej funkcji poprzez obrócenie pokrętła wyboru
do położenia
.
6
4. NAGRZEWANIE WSTĘPNE
Niektóre funkcje posiadają fazę wstępnego
nagrzewania: Po włączeniu funkcji wwietlacz
pokazuje, że faza wstępnego nagrzewania jest
aktywna.
PRE
Kiedy faza ta zostanie zakończona, będzie słych
sygnał dźwiękowy, a wyświetlacz pokaże, że piekarnik
osiągnął ustawioną temperaturę:
W tym momencie należy otworzyć drzwiczki, włożyć
potrawę do piekarnika, zamknąć drzwiczki i rozpocząć
pieczenie.
Uwaga: Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem
procesu wstępnego nagrzewania może mieć wpływ na
jakość pieczonych potraw. Otwarcie drzwiczek w trakcie fazy
wstępnego nagrzewania przerwie nagrzewanie piekarnika.
Czas pieczenia nie zawiera fazy wstępnego nagrzewania.
W każdej chwili możliwa jest zmiana ustawionej na
piekarniku temperatury za pomocą pokrętła ustawień.
5. KONIEC PIECZENIA
Sygnał dźwiękowy i wskazanie na wyświetlaczu
oznaczają, że pieczenie zostało zakończone.
END
Nacisnąć , aby kontynuować pieczenie w trybie
ręcznym (bez programowania czasu pieczenia) albo
obrócić pokrętło ustawień, by wydłużyć czas pieczenia,
ustawiając jego nową wartość.
W obu przypadkach ustawienia temperatury lub
poziomu grilla zostaną zachowane.
PRZYRUMIENIANIE
Niektóre funkcje piekarnika pozwalają na
przyrumienienie potrawy, poprzez włączenie funkcji
grill po zakończeniu pieczenia.
PRESS
Gdy na wyświetlaczu pojawi się odpowiedni
komunikat, w razie potrzeby nacisnąć
, aby
rozpocząć pięciominutowy cykl przyrumieniania.
Funkcję można zatrzymać w dowolnym momencie
poprzez obrócenie pokrętła wyboru na 0 i wyłączenie
piekarnika.
. TIMER
Kiedy urządzenie jest wyłączone, wyświetlacz może
być używany jako timer. Aby włączyć tę funkcję,
należy upewnić się, że piekarnik jest wyłączony i
obrócić pokrętło ustawień: Ikona
będzie migać na
wyświetlaczu.
Obrócić pokrętło ustawi, aby ustawić żądany czas,
a następnie ponownie wcisnąć
, aby uruchomić
timer.
Gdy tylko zakończy się odliczanie wybranego czasu,
pojawi się komunikat na wyświetlaczu i rozlegnie s
sygnałwiękowy.
Uwaga: Timer nie włącza żadnego z cykli gotowania/
pieczenia.
pokrętła ustawień, aby zmienić czas ustawiony na
timerze; aby w dowolnym momencie wyłączyć timer, należy
nacisnąć .
Gdy timer jest aktywny, można także wybrać i włączyć
funkcję.
Obrócić pokrętło wyboru, aby włączyć piekarnik, a
następnie wybrać żądaną funkcję.
Po uruchomieniu funkcji timer będzie niezależnie
kontynuował odliczanie, bez ingerencji w działanie
samej funkcji.
STATY
Aby wyłączyć timer, obrócić pokrętło wyboru do
położenia
w celu zatrzymania funkcji, która jest
obecnie włączona, a następnie wcisnąć
.
. BLOKADA PRZED DZIEĆMI
Aby zablokować klawiaturę, należy wcisnąć i
przytrzymać jednocześnie przyciski
i
przynajmniej przez pięć sekund.
Powtórzenie tej procedury spowoduje zdcie
blokady klawiatury.
Uwaga: Funkcję tę można włączyć również podczas
pieczenia. Ze względów bezpieczeństwa piekarnik można w
każdym momencie wyłączyć, obracając pokrętło wyboru do
położenia .
PL
7
. AUTOMATYCZNE CZYSZCZENIE – PIROLIZA
Przed włączeniem tej funkcji zaleca się wyjęcie z
piekarnika wszystkich akcesoriów, w tym prowadnic
półek.
Obrócić pokrętło wyboru, aby wybrać funkcję
automatycznego czyszczenia.
Dostępne są dwa cykle samoczynnego czyszczenia:
cykl pełny lub szybki (ECO).
Obrócić pokrętło ustawi, aby wybrać żądany cykl i
wcisnąć
, aby potwierdzić.
piekarnik rozpocznie cykl samoczynnego
czyszczenia i drzwiczki zamkną się automatycznie: na
wyświetlaczu pojawi się komunikat z ostrzeżeniem
i rozpocznie się odliczanie czasu, wskazujące stan
cyklu.
Po ukończeniu cyklu drzwiczki pozostaną zamknięte
do czasu, aż temperatura wewnątrz piekarnika
powróci do bezpiecznego poziomu.
ZIMNY
Wtedy wyświetlacz pokaże aktualny czas.
Uwaga: podobnie jak w przypadku innych funkcji
sterowanych ręcznie, możliwe jest ustawienie czasu
zakończenia cyklu automatycznego czyszczenia.
8
TABELA GOTOWANIA
PRZEPIS FUNKCJA NAGRZEWANIE.
TEMPERATURA
(°C)
CZAS PIECZENIA
(min.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Ciasta drożdżowe
CIAST
- 160-180 30-90
2/3
Tak 160-180 30-90
4
1
Ciasto z nadzieniem
(sernik, strudel, ciasto owocowe)
CIAST
- 160-200 30 - 85
3
Tak 160-200 35-90
4
1
Kruche ciasteczka/Rogaliki
CIAST
- 170 - 180 15 - 45
3
Tak 160 -170 20-45
4
1
Tak 160 -170 20-45 ***
5
3
1
Ptysie
Tak 180-200 30-40
3
Tak 180-190 35-45
4
1
Tak 180-190 35-45 ***
5
3
1
Bezy
Tak 90 110 -150
3
Tak 90 130 - 150
4
1
Tak 90 140-160 ***
5
3 1
Pizza (na cienkim lub grubym cieście,
focaccia)
PIZZA
- 220 - 250 20-40
2
Tak 220 - 240 20-40
4
1
Tak 220 - 240 25-50 ***
5
3
1
Bochenek chleba 1 kg
CHLEB
- 180 - 220 50 - 70
2
Bułki
CHLEB
- 180 - 220 30 - 50
2
Chleb Tak 180-200 30 - 60
4
1
Mrożona pizza
PIZZA
Tak 250 10 - 15
3
Tak 250 10 - 20
4
1
Ciasta wytrawne
(tarta warzywna, quiche)
Tak 180-190 40-55
2 / 3
Tak 180-190 45 - 60
4
1
Tak 180-190 45-70 ***
5
3 1
Vols-au-vent/krakersy
Tak 190-200 20-30
3
Tak 180-190 20-40
4
1
Tak 180-190 20-40 ***
5
3 1
Lazania/suet
ZAPIE
- 190-200 40 - 65
3
Zapiekanka makaronowa/
cannelloni
ZAPIE
- 190-200 25 - 45
3
PL
9
* Obrócić potrawę w połowie czasu pieczenia.
** Obrócić potrawę po upływie 2/3 czasu pieczenia (w
razie potrzeby).
*** Szacowany czas: Potrawy można wyjmować z piekarnika
w różnym czasie, w zależności od indywidualnych preferencji.
WWW
Pobrać Instrukcję obsługi i konserwacji ze strony
docs . hotpoint . eu, aby uzyskać dostęp do tabeli
sprawdzonych przepisów, opracowanej przez ośrodki
certykacji, zgodnie ze standardem IEC 60350-1.
PRZEPIS FUNKCJA NAGRZEWANIE.
TEMPERATURA
(°C)
CZAS PIECZENIA
(min.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Jagnięcina/cielęcina/wołowina/
wieprzowina
1 kg
MIESO
- 190-200 60 - 90
3
Kurczak/królik/kaczka 1 kg
DROB
- 200-230 50 - 80
3
Indyk/gęś 3 kg
DROB
- 190-200 90 - 150
2
Ryba pieczona/potrawy pieczone
w papierze
(let, w całości)
Tak 180-200 40-60
3
Nadziewane warzywa
(pomidory, cukinie, bakłażany)
Tak 180-200 50-60
2
Tosty - 3 (Wysoka) 3-6
5
Filety rybne/kawałki - 2 (Średnia) 20-30 *
4
3
Kiełbaski/kebab/kotlety/
hamburgery
-
2- 3 (średnia -
wysoka)
15 - 30 *
5
4
Pieczony kurczak 1-1,3 kg - 2 (Średnia) 55-70 **
2
1
Befsztyk krwisty 1 kg - 2 (Średnia) 35-50 **
3
Udziec barani/golonka - 2 (Średnia) 60-90 **
3
Pieczone ziemniaki - 2 (Średnia) 35-55 **
3
Zapiekane warzywa (typu gratin) - 3 (Wysoka) 10-25
3
Lazania i mięso Tak 200 50-100 ***
4
1
Mięsa i ziemniaki Tak 200 45-100 ***
4
1
Ryby i warzywa Tak 180 30-50 ***
4
1
Pełne danie: Tarta owocowa
(poziom 5)/lasagne (poziom 3)/
mięso
(poziom 1)
Tak 190 40-120 ***
5
3 1
Nadziewane i pieczone kawałki
mięsa
- 200 80-120 ***
3
Plastry mięsa (królik, kurczak,
jagnięcina)
- 200 50-100 ***
3
FUNKCJE
USTAWIANE
RĘCZNIE
Statyczne Grill Turbogrill Termoobieg Piecz. konwekcyjne Eco termoobieg
FUNKCJE
USTAWIONE
AUTOMATYCZNIE
MIESO
DROB
ZAPIE
CHLEB
PIZZA
CIAST
Mięso Drób Zapiekanka Chleb Pizza Ciastek
AKCESORIA
Ruszt
Blacha do pieczenia
lub tortownica na
ruszcie
Blacha na ociekający
tłuszcz / Blacha do
pieczenia / Blacha do
pieczenia na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz
Blacha na ściekający
tłuszcz napełniona
500 ml wody
BLACHA DO
PIECZENIA
10
POWIERZCHNIE ZEWNĘTRZNE
Powierzchnie należy czyścić wilgotną ściereczką
z mikrofibry. Jeśli są silnie zabrudzone, dodać kilka
kropel detergentu o neutralnym pH. Wytrzeć do
sucha ściereczką.
Nie stosować żrących ani ściernych detergentów.
Jeśli tego rodzaju substancje zostały przypadkowo
rozprowadzone po powierzchni urządzenia, należy
natychmiast je usunąć za pomocą wilgotnej ściereczki
z mikrofibry.
POWIERZCHNIE WEWNĘTRZNE
Po każdym użyciu należy poczekać, aż piekarnik
ostygnie i wyczyścić go, najlepiej gdy wciąż
jest ciepły, usuwając z niego wszystkie osady i
zabrudzenia powstałe z resztek potraw. Aby usunąć
wszelkie skropliny, które powsty w wyniku pieczenia
potraw z dużą zawartością wody, należy pozostawić
piekarnik do całkowitego ostygnięcia, a następnie
wytrzeć go szmatką lub gąbką.
Wyczyścić szybę drzwiczek odpowiednim płynem
do mycia.
Aby ułatwić sobie czyszczenie urządzenia, można
zdemontować drzwiczki
WWW
.
AKCESORIA
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurzyć w
wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń, używając
rękawic kuchennych, jeśli akcesoria są jeszcze gorące.
Resztki żywności mogą być łatwo usunięte za pomocą
szczoteczki lub gąbki do mycia naczyń.
Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności
serwisowych lub czyszczenia
upewnić się, że piekarnik ostygł.
Nie stosować urządzeń
czyszczących parą.
Nie stosować wełny szklanej,
szorstkich gąbek lub ściernych/
żrących środków do czyszczenia,
ponieważ mogą one uszkodz
powierzchnie urządzenia.
Używać rękawic ochronnych.
Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności
serwisowych upewnić się, że
urządzenie zostało odłączone od
zasilania.
WYMIANA LAMPY
1. Odłączyć urządzenie od zasilania.
2.. Odkręcić osłonę od lampki, wymienić żarówkę i
przykręcić osłonę z powrotem do lampki.
3. Ponownie podłączyć piekarnik do zasilania.
Uwaga: Stosować wyłącznie żarówki 25–40W/230V, typu E-14,
T300°C lub żarówki halogenowe 20–40W/230V, typu G9, T300°C.
Żarówka stosowana wtym piekarniku jest przeznaczona do
urządzeń domowych inie nadaje się do ogólnego oświetlania
pomieszczeń wgospodarstwie domowym (dyrektywa WE
244/2009). Żarówki można kupić w autoryzowanym serwisie.
- Jeśli używane są żarówki halogenowe, nie wolno dotykać ich
gołymi rękami - ślady palców pozostawione na powierzchni mogą
doprowadzić do uszkodzenia żarówek. Nie używać piekarnika,
dopóki osłona lampy nie zostanie ponownie zamontowana.
KONSERWACJA
ICZYSZCZENIE
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony docs . hotpoint . eu
WWW
Nie należy dotykać piekarnika w trakcie cyklu
czyszczenia piro.
Uważać, aby dzieci i zwierzęta pozostawały z dala od
piekarnika w trakcie i po (aż pomieszczenie zostanie
wywietrzone) zakończeniu cyklu czyszczenia piro.
CZYSZCZENIE KOMORY PIEKARNIKA ZA POMOCĄ CYKLU CZYSZCZENIA PIRO
Funkcja ta pozwala na wyeliminowanie śladów
zabrudzenia po pieczeniu, przy użyciu temperatury ok.
500 °C. W tej temperaturze resztki żywności zamieniają się
w osady, kre można łatwo wytrzeć wilgotną gąbką po
ostygnięciu piekarnika.
Jeśli piekarnik jest zainstalowany pod płytą grzejną, naly
sprawdzić, czy w czasie działania funkcji samoczyszczenia
(pirolizy) wszystkie palniki lub pola grzejne są wyłączone.
Przed uruchomieniem funkcji czyszczenia piro
należy wyjąć wszystkie akcesoria z piekarnika (w tym
prowadnice półek).
Aby uzyskać optymalne rezultaty czyszczenia, należy
usunąć wszystkie większe zabrudzenia za pomo
wilgotnej gąbki przed zastosowaniem funkcji czyszczenia
piro.
Ten piekarnik jest wyposażony w dwie różne funkcje
czyszczenia za pomocą pirolizy: pełny cykl zapewnia
dokładne czyszczenie nawet ekstremalnie zabrudzonego
piekarnika, podczas gdy cykl szybki (ECO) trwa krócej i
zużywa mniej energii, a więc nadaje się do regularnego
stosowania.
Funkcję „Czyszczenie piro" należy włączać tylko wtedy,
jeżeli urządzenie jest bardzo brudne lub wydziela
nieprzyjemne zapachy podczas pieczenia.
Uwaga: Drzwiczek piekarnika nie można otworzyć, jeśli czyszczenie
za pomocą pirolizy jest w toku. Pozostaną one zablokowane, dopóki
temperatura nie spadnie do dopuszczalnego poziomu.
W czasie trwania cyklu czyszczenia za pomocą pirolizy i
po jego zakończeniu należy odpowiednio wentylować
pomieszczenie (do czasu gdy zostanie całkowicie
przewietrzone).
PL
11
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Piekarnik nie działa.
Awaria zasilania.
Urządzenie odłączone od
zasilania.
Sprawdzić, czy działa zasilanie i czy piekarnik jest
prawidłowo podłączony do sieci.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie,
sprawdzając czy usterka nie ustąpiła.
Nie można otworzyć drzwiczek.
Wykonywany jest cykl
czyszczenia.
Uszkodzony zamek
drzwiczek.
Poczekać, aż cykl działania zostanie zakończony i
piekarnik ostygnie.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie,
sprawdzając czy usterka nie ustąpiła.
Wyświetlacz pokazuje literę „F,
po której następuje liczba.
Problem zwzany z
oprogramowaniem.
Skontaktować się z najbliższym Biurem Obsługi
Klienta i podać numer następujący po literze "F".
USUWANIE USTEREK
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony docs . hotpoint . eu
WWW
ZDEJMOWANIE I ZAKŁADANIE DRZWICZEK
1. Aby zdjąć drzwiczki, należy je całkowicie otworzyć i
odblokować, opuszczając zaczepy.
b
a
2. Przymknąć drzwiczki, tak dokładnie, jak to możliwe.
Mocno przytrzymać drzwiczki obiema rękami - nie
trzymać ich za uchwyt.
Teraz można zdjąć drzwiczki w prosty sposób, dociskając
je przez cały czas i jednocześnie wyciągając do góry, aż
wysuną się z miejsc zamocowania. Odłożyć drzwiczki na
bok, opierając je na miękkim podłożu.
a
b
~15°
3. Zakładać drzwiczki, przysuwając je w stronę
piekarnika, wyrównując haki zawiasów z miejscami ich
zamocowania i zablokowując górną część na swoim
miejscu.
4. Opuścić drzwiczki, a następnie całkowicie je
otworzyć.
Opuścić zaczepy do ich pierwotnego położenia:
Upewnić się, czy zostały opuszczone do końca.
b
a
Delikatnie nacisnąć, aby sprawdzić, czy położenie
zaczepów jest prawidłowe.
“CLICK”
5. Spróbować zamknąć drzwiczki i sprawdzić, czy ich
położenie jest wyrównane z panelem sterowania. Jeśli
nie, należy powtórzyć powyżej opisane czynności:
Drzwiczki mogą ulec zniszczeniu, jeśli nie działają
prawiowo.
12
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELĄ PIECZENIA
Tabela zawiera najlepsze funkcyjne, akcesoria i
poziom do gotowania różnych rodzajów żywności.
Czasy pieczenia są liczone od momentu włożenia
potrawy do piekarnika, z wyjątkiem potraw
wymagających nagrzewania wstępnego. Temperatury
oraz czasy pieczenia są orientacyjne i zależą od ilości
potrawy lub od rodzaju akcesoriów. Początkowo
należy stosować najniższe sugerowane ustawienia,
a jeśli potrawa nie jest wystarczająco dopieczona,
należy użyć wyższych. Zaleca się stosowanie
akcesoriów dołączonych w zestawie lub, w miarę
możliwości, blach lub form do pieczenia z ciemnego
metalu. Można stosować również naczynia i akcesoria
ze szkła żaroodpornego (pyrex) lub ceramiczne. Czas
pieczenia nieco się wtedy wydłuży.
JEDNOCZESNE PIECZENIE RÓŻNYCH POTRAW
Korzystając z funkcji „TERMOOBIEG, można
jednocześnie piec różne potrawy wymagające tej
samej temperatury (np. ryby i warzywa), umieszczając
je na różnych półkach. Potrawy wymagające
krótszego pieczenia należy wyjąć wcześniej,
pozostawiając te, które powinny piec się dłużej.
400010859208
Wydrukowano we Włoszech
001
PRAKTYCZNE PORADY
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony docs . hotpoint . eu
WWW
KARTA PRODUKTU
WWW
Karta produktu z danymi dotyczącymi zużycia
energii przez urządzenie może zostać pobrana ze
strony docs . hotpoint . eu
JAK OTRZYMAĆ INSTRUKCJĘ OBSŁUGI I
KONSERWACJI URZĄDZENIA
>
WWW
Instrukcję obsługi i konserwacji
można pobrać z naszej strony
docs . hotpoint . eu (możliwe jest użycie
tego kodu QR), podając kod produktu.
> Można również skontaktować się z naszym
serwisem technicznym dla klientów.
KONTAKT Z NASZYM SERWISEM TECHNICZNYM
Nasze dane kontaktowe
znajdują się w książeczce
gwarancyjnej. Przy
kontakcie z Biurem
Obsługi Klienta naly
podać kody z tabliczki
znamionowej urządzenia.
XXXXXX XXXXXX XXXXX XXXXXXX
Model: xxxXXXXxx
XX
X
X
X
XXX
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
XX
XX
X
X
X
X
X
X
XXX
XXX
X
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Whirlpool FI7 861 SP IX HA Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla