BROWIN 400040 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
1
INSTRUKCJA OBSŁUGI
ZESTAW DO CYDRU
No 400040
2
JĘZYKI
INSTRUKCJA OBSŁUGI
ZESTAW DO CYDRU
PL - 3
INSTRUCTIONS FOR USE
CIDER MAKING STARTER
KIT
GB - 5
BENUTZERHANDBUCH
DAS SET FÜR ZIDER
DE - 7
РУКОВОДСТВО ПО
ЭКСПЛУАТАЦИИ
НАБОР СИДРА
RU - 9
3
400040
- ZESTAW DO CYDRU -
CYDR
Prawdziwy cydr to napój, który powstał na drodze fermentacji moszczu jabłkowego, bez żadnych
dodatków, również cukru! Jednak domowy cydr możesz zrobz każdego rodzaju owoców lub soku,
dodając wodę lub cukier dla zwiększenia końcowej ilości alkoholu. Cydr jest orzeźwiającym napojem,
o smaku od wytrawnego po słodki oraz mocy od 1,2 do 8,5% alk. Nie powinien być pasteryzowany,
filtrowany ani barwiony. Popularnym rodzajem cydru jest również cydr z gruszek, nazywany perry.
Składniki na 20 l półsłodkiego cydru jabłkowego
25 kg jabłek / 18 L soku jabłkowego,
0,8 kg cukru,
2 l wody,
6-10 ml Pektoenzymu,
8-10 g Pożywki,
drożdże cydrowe Ciderini®
Składniki na 20 l cydru jabłkowego - gruszkowego
15 kg jabłek / 11 L soku jabłkowego,
10 kg gruszek / 7 L soku gruszkowego,
1 kg cukru,
2 l wody,
6-10 ml Pektoenzymu,
8-10 g Pożywki,
drożdże cydrowe Ciderini®
Sposób przygotowania:
Złóż pojemnik fermentacyjny: w dolnym otworze zamontuj kranik i reduktor osadu, do pokrywki włóż
korek z otworem. Pojemnik i sprzęt, którego będziesz używał do zrobienia cydru umyj z użyciem
detergentu, a następnie wypłucz roztworem Pirosiarczynu potasu (10 g na 2 L wody).
Wybierz zdrowe i dojrzałe owoce, umyj je. Nie usuwaj skórek i pestek, gdyż to one nadacydrowi
szczególny smak i aromat. Pokrój je na ćwiartki (bez ogonków), włóż do pojemnika, zalej cukrem
rozpuszczonym w wodzie. Zamiast owoców możesz również wykorzystać sok. Dodaj Pektoenzym
(naturalny środek enzymatyczny zwiększający uzysk soku i pozytywnie wpływający na klarowanie), dodaj
Pożywkę rozpuszczoną w wodzie i uwodnione drożdże Ciderini®. Zamknij szczelnie pojemnik,
zamontuj rurkę fermentacyjną (napełnij ją wodą, zabezpiecza one przed dostaniem się owadów
i niepożądanych mikroorganizmów do nastawu) i prowadź fermentację w temperaturze 20-25°C.
Nastawiając cydr na owocach, po 2 dniach odciśnij je, a płyn pozostaw do dalszej fermentacji
na ok. 2 tygodnie, stężenie cukru w cydrze będzie wynosiło ok. 4°Blg (zawartość cukru zmierz przy
użyciu Cukromierza*). Jeśli zależy Ci na musującym cydrze, zlej cydr do butelek i zakapsluj.
Gdy stężenie cukru przy rozlewie wynosi poniżej 3°Blg, do butelek dodaj 5 g cukru na 1 litr.
Zabutelkowany cydr przechowuj w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni, następnie przenieś
4
do chłodnego pomieszczenia lub lodówki. Niegazowany cydr smakuje równie pysznie. Jeśli wolisz
słodszy cydr dodaj cukier niefermentowalny np. ksylitol.
Pojemnik z rurką możesz wykorzystać do dalszej przygody z winiarstwem lub piwowarstwem.
5
400040
- CIDER MAKING STARTER KIT -
CIDER
The genuine cider is a drink, which was created by way of apple must fermentation, with no additives,
even no sugar! However, homemade cider can be made of any kind of fruits or juice, adding water
and sugar to increase the final alcohol content. Cider is a refreshing beverage, its flavour ranging from
dry to sweet and its alcoholic strength from 1,2 to 8,5%. It should not be pasteurized, filtered, or coloured.
Popular cider type is also cider from pears, called perry.
Ingredients for 20L of semi-sweet apple cider
25 kg apples / 18 L apple juice,
0,8 kg sugar,
2 L water,
6-10 ml Pectic enzyme,
8-10 g Yeast nutrient,
Cider yeast Ciderini®
Ingredients for 20L of apple-pear cider
15 kg apples / 11 L apple juice,
10 kg pears / 7 L pear juice,
1 kg sugar,
2 L water,
6-10 ml Pectic enzyme,
8-10 g Yeast nutrient,
Cider yeast Ciderini®
Preparation:
Assemble the fermentation container: mount the tap and residue reducer in the hole at the bottom,
put the plug with opening in the lid. Container and accessories, which you’ll use to make the cider, wash
with detergent and then flush with Potassium metabisulfite solution (10 g for 2 L of water).
Choose healthy and ripe fruits, wash them. Do not remove peels or pips, since they contribute
to the special flavour and aroma of cider. Cut fruits into quarters (without stems), pour sugar dissolved
in water. Instead of fruits, you can use juice. Add Pectic enzyme (a natural enzymatic additive that
increases the yield of juice and positively influences clarification), add Yeast nutrient dissolved in water
and rehydrated Ciderini® yeast. Seal the container, mount fermentation airlock (fill it with water
to prevent insects and undesired microorganisms from entering) and conduct the fermentation process
at temperature of 20-25°C. Making cider from fruits, after 2 days, squeeze them and leave the liquid
for further fermentation for approx. 2 weeks, until the sugar concentration in the cider is approx. 4°Blg
(measure the sugar content using a Sacharometer). If you want sparkling cider, pour the cider into bottles
and cap it. When the sugar concentration at the bottling is below 3°Blg, add 5 g of sugar per liter
to the bottles. Store bottled cider at room temperature for 2-3 days, then place it in a cool room
6
or refrigerator. Still cider tastes just as delicious. If you prefer a sweeter cider, add non-fermentable sugar,
such as xylitol.
You can use the container with the fermentation airlock for further adventure with winemaking or brewing.
7
400040
- DAS SET FÜR ZIDER -
CIDRE
Echter Cidre ist ein alkoholisches Getränk, das durch die Gärung von Apfelmost, ohne jegliche Zusätze,
darunter Zucker, gewonnen wird! Hausgemachten Cidre können Sie jedoch aus jeder Obst- oder
Saftsorte herstellen, indem Sie Wasser oder Zucker zur Erhöhung des finalen Alkoholgehalts dazugeben.
Cidre ist ein erfrischendes Getränk, von einem trockenem bis süßem Geschmack sowie einem
Alkoholgehalt von 1,2 bis 8,5% Er sollte weder pasteurisiert, noch gefiltert noch gefärbt werden. Eine
beliebte Cidresorte ist auch Cidre aus Birnen, der Perry genannt wird.
Zutaten für 20 l halbsüßen Apfel-Cidre
25 kg Äpfel / 18 L Apfelsaft,
0,8 kg Zucker,
2 L Wasser,
6-10 ml Pektinase,
8-10 g Nährsalz,
Hefe für Cidre Ciderini®
Zutaten für 20 l Apfel-Birnen Cidre
15 kg Äpfel / 11 L Apfelsaft,
10 kg Birnen / 7 L Birnensaft,
1 kg Zucker,
2 L Wasser,
6-10 ml Pektinase,
8-10 g Nährsalz,
Hefe für Cidre Ciderini®
Zubereitung:
Den Gärbehälter zusammenbauen: in der unteren Öffnung den Hahn und den Ablagerungsreduzierer
montieren, in den Deckel den Stopfen mit der Öffnung hineinstecken. Den Behälter und das Zubehör,
welches zur Cidre-Herstellung verwendet wird, mit einem Detergens waschen und anschließend mit einer
Kaliummetabisulfit-Lösung ausspülen (10 g auf 2 L Wasser).
Gesundes und reifes Obst auswählen, waschen. Weder Schalen noch Kerne entfernen, weil diese
dem Cidre Geschmack und ein besonderes Aroma verleihen. Das Obst vierteln (Stiele entfernen),
in den Behälter geben, mit in Wasser aufgelöstem Zucker übergießen. Anstatt Obst können Sie auch
Saft verwenden. Pektinase (ein natürliches enzymatisches Mittel, das die Menge des gewonnenen
Saftes vergrößert und die Klärung positiv beeinflusst) und in Wasser aufgelöstes Nährsalz sowie Hefe
für Cidre Ciderini® dazugeben. Den Behälter dicht verschließen, das Gärröhrchen montieren
(es mit Wasser befüllen; dies verhindert ein Eindringen von Insekten und unerwünschten
Mikroorganismen in das Cuvée) und die Gärung bei einer Temperatur von 20-25°C durchführen.
Bei Cidre auf der Basis von Obst, das Obst nach 2 Tagen abdrücken und die Flüssigkeit ca. 2 Wochen
lang weiter gären lassen, bis der Zuckergehalt im Cidre ca. 4°Blg beträgt (den Zuckergehalt mithilfe
8
des Saccharimeters* messen). Wenn Sie schäumenden Cidre erhalten wollen, füllen Sie ihn Flaschen
ab und verschließen Sie diese mit Kronkorken. Sollte der Zuckergehalt beim Abfüllen unter 3°Blg
betragen, in die Flaschen 5 g Zucker auf einen Liter geben. Den in Flaschen abgefüllten Cidre
bei Zimmertemperatur 2-3 Tage stehenlassen, anschließend in einen kühlen Raum oder Kühlschrank
tragen. Nichtschäumender Cidre ist genauso schmackhaft. Wenn Sie süßeren Cidre bevorzugen, fügen
Sie Zucker, der nicht vergärt, z. B. Xylitol, hinzu. Den Behälter mit Röhrchen können Sie auch zur Wein-
und Bierherstellung verwenden.
9
400040
- НАБОР ДЛЯ СИДРА -
ВВЕДЕНИЕ
СИДР
Настоящий сидр - это напиток, который был создан путем ферментации яблочного сусла
без каких-либо добавок, в том числе сахара! Однако домашний сидр можно приготовить из любого
вида фруктов или сока, добавив воды или сахара, чтобы увеличить конечное количество алкоголя.
Сидр - это освежающий напиток, со вкусом от сухого до сладкого, крепостью от 1,2 до 8,5% об.
Его нельзя пастеризовать, фильтровать или окрашивать. Популярным видом сидра также
является грушевый сидр, называемый перри.
Составляющие на 20 л полусладкого яблочного сидра
25 кг яблок / 18 л яблочного сока,
0,8 кг сахара,
2 л воды,
6-10 мл пектоэнзима,
8-10 г питательных веществ,
Сидровые дрожжи Ciderini®
Составляющие на 20 л яблочно-грушевого сидра
15 кг яблок / 11 л яблочного сока,
10 кг груш / 7 л грушевого сока,
1 кг сахара,
2 л воды,
6-10 мл пектоэнзима,
8-10 г питательных веществ,
Сидровые дрожжи Ciderini®
Способ приготовления:
Соберите емкость для брожения: в нижнем отверстии установите краник и редуктор осадка,
в крышку вставьте пробку с отверстием. Емкость и оборудование, которое будет использоваться
для приготовления сидра, вымойте с использованием моющего средства, а затем ополосните
раствором пиросульфита калия (10 г на 2 л воды).
Выберите здоровые и спелые фрукты, помойте их. Не удаляйте кожуру и семена,
так как они придают сидру особый вкус и аромат. Порежьте их на четвертинки (без плодоножек),
переложите в емкость, залейте растворенным в воде сахаром. Вместо фруктов также можно
использовать сок. Добавьте пектоэнзим (натуральное ферментное средство, увеличивающее
выход сока и положительно влияющее на осветление), добавьте растворенное в воде
питательное вещество и гидратированные дрожжи Ciderini®. Плотно закройте емкость,
установите трубку для брожения (наполните ее водой, она защищает от попадания
в содержимое насекомых и нежелательных микроорганизмов) и поддерживайте брожение
при температуре 20-25°С. Приготавливая сидр на фруктах, отожмите его через 2 дня, а жидкость
10
оставьте для дальнейшего брожения примерно на 2 недели, пока концентрация сахара в сидре не
будет примерно 4°BLg (измерьте содержание сахара с помощью сахариметра*). Если Вы хотите
получить шипучий сидр, слейте сидр в бутылку и закройте ее крышкой. Когда концентрация сахара
при розливе составляет мене 3°Blg, добавьте в бутылки 5 г сахара на 1 литр. Храните сидр в
бутылках при комнатной температуре 2-3 дня, затем перенесите в прохладную комнату или
холодильник. Негазированный сидр также восхитительный на вкус. Если Вы предпочитаете более
сладкий сидр, добавьте неферментируемый сахар, например, ксилитол.
Емкость с трубкой можно использовать для дальнейших занятий виноделием или пивоварением.
11
WARUNKI GWARANCJI
1. Gwarancja udzielona jest przez firmę BROWIN Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Sp.k. z siedzibą: 93-373 Łódź, ul. Pryncypalna 129/141; na okres 12 miesięcy, z wyłączeniem tych
elementów zestawu, które mają na opakowaniu swoją własną datę ważności.
2. Niniejsza gwarancja dotyczy wyłącznie sprzętu używanego na terytorium Polski.
3. Odpowiedź na reklamację udzielana jest w terminie 30 dni od dnia jej otrzymania, o ile odrębne
przepisy nie stanowią inaczej.
4. Jeżeli do dokonania naprawy wystąpi konieczność sprowadzenia części zamiennych z zagranicy,
termin naprawy może ulec przedłużeniu (do 30 dni roboczych od daty otrzymania towaru do naprawy).
5. Gwarancja uprawnia do bezpłatnych napraw nabytego sprzętu, polegających na usunięciu
wad fizycznych, które ujawniły się w okresie gwarancyjnym, z zastrzeżeniem punktu 8.
6. Zgłoszenie wady sprzętu powinno zawierać dowód jego zakupu, nazproduktu i np. jego numer
katalogowy.
7. Towar dostarczany przez reklamującego powinien być czysty i odpowiednio zabezpieczony przed
uszkodzeniem w czasie transportu.
8. Gwarancja nie obejmuje:
uszkodzeń mechanicznych, chemicznych, termicznych i korozji;
uszkodzeń spowodowanych działaniem czynników zewnętrznych, atmosferycznych, niezależnych
od producenta, a w szczególności wynikających z użytkowania niezgodnego z instrukcją obsługi;
usterek powstałych w wyniku niewłaściwego montażu sprzętu;
uszkodzeń powstałych w wyniku używania produktu niezgodnie z przeznaczeniem;
usterek wynikających z samowolnych, dokonywanych przez użytkownika lub inne nieupoważnione
osoby napraw, przeróbek lub zmian konstrukcyjnych.
9. Niniejsza gwarancja nie ogranicza, nie zawiesza ani nie wyłącza uprawnień kupującego w stosunku
do sprzedawcy, wynikających z niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową.
10. W przypadku gdy naprawa, bądź wymiana urządzenia na nowe jest niemożliwa, reklamującemu
przysługuje prawo do zwrotu zapłaconej kwoty.
Życzymy satysfakcji z użytkowania zakupionego produktu
i zachęcamy do zapoznania się z bogatym asortymentem dostępnym w ofercie naszej Firmy.
12
BROWIN Sp. z o.o. Sp. K.
ul. Pryncypalna 129/141
PL, 93-373 Łódź
tel: +48 42 232 32 00
www.browin.pl
ODWIEDŹ NAS NA:
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

BROWIN 400040 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi