Polski - 10
Wpołowiepodgrzewanialubpojegozakończeniunależyzamieszać
podgrzewany płyn i pozwolić mu odstać przynajmniej 20sekund.
Zapobiegnie to gwałtownemu wrzeniu.
Podczas otwierania kuchenki należy od niej stać na wyciągnięcie
ramion.Pozwolitouniknąćoparzeńprzezgorącepowietrzelubparę.
Niewolnowłączaćpustejkuchenkimikrofalowej.Zewzględów
bezpieczeństwakuchenkawyłączysięautomatyczniepo30minutach.
Zalecamy, aby przez cały czas, gdy kuchenka nie jest używana, stała
w niej szklanka wody. Pozwoli to na absorpcję energii mikrofal w razie
przypadkowego uruchomienia kuchenki.
Kuchenkę należy zainstalować, zachowując odstępy podane w
niniejszej instrukcji. (Patrz Instalowanie kuchenki mikrofalowej).
Należyzachowaćostrożnośćpodczaspodłączaniaurządzeń
elektrycznych w pobliżu kuchenki.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI ZAPOBIEGAJĄCE MOŻLIWEJ EKSPOZYCJI
NA NADMIERNE DZIAŁANIE PROMIENIOWANIA MIKROFALOWEGO.
(FUNKCJA TYLKO KUCHENKI MIKROFALOWEJ)
Niestosowaniesiędoponiższychzasadbezpieczeństwamożenarazićużytkownikana
szkodliwe działanie promieniowania mikrofalowego.
(a) Podżadnympozoremniewolnopróbowaćuruchomićkuchenkizotwartymi
drzwiczkami,manipulowaćprzyblokadachbezpieczeństwa(zatrzaskachdrzwiczek)ani
wkładaćprzedmiotówdootworówblokad.
(b) NieWOLNOumieszczaćżadnychprzedmiotówmiędzydrzwiczkamikuchenkia
płytączołową,anidopuszczaćdogromadzeniasięjedzenialubresztekśrodków
czyszczących na powierzchniach uszczelniających. Po użyciu kuchenki drzwiczki i ich
powierzchnie uszczelniające należy wytrzeć najpierw wilgotną, a potem suchą, miękką
szmatką.
(c) WprzypadkuuszkodzeniakuchenkiNIEWOLNOjejuruchamiać,dopókinie
zostanie naprawiona przez wykwalifikowanego pracownika serwisu, odpowiednio
przeszkolonegoprzezproducenta.Należyzwrócićszczególnąuwagęnaprawidłowe
zamykaniesiędrzwiczekkuchenkiorazuszkodzenienastępującychelementów:
(1) drzwiczki (nie mogą być wygięte),
(2) zawiasy drzwiczek (nie mogą być ułamane lub poluzowane),
(3) uszczelnienie drzwiczek i powierzchnie uszczelniające.
(d) Regulacja i naprawa kuchenki powinny być wykonywane tylko przez wykwalifikowanych
pracownikówserwisu,odpowiednioprzeszkolonychprzezproducenta.
Kuchenki mikrofalowej nie należy używać do smażenia na głębokim
tłuszczu ze względu na brak kontroli nad temperaturą tłuszczu. Zbytni
wzrost temperatury może spowodować nagłe wykipienie gorącego
tłuszczu.
PRZESTROGA
Należyużywaćwyłącznienaczyńodpowiednichdostosowaniaw
kuchenkach mikrofalowych. NIE UŻYWAĆ żadnych metalowych
pojemników,zastawyzezłotymilubsrebrnymizdobieniami,
szpikulców,widelcówitd.
Należy usunąć druciane zamknięcia z plastikowych lub papierowych
toreb.
Powód:Mogąonespowodowaćwystąpieniełukówelektrycznych
oraz iskrzenia, co może doprowadzić do uszkodzenia kuchenki
mikrofalowej.
Nie należy używać kuchenki mikrofalowej do suszenia papieru lub
odzieży.
Mniejszeilościjedzenianależypodgrzewaćkrócej.Pozwolito
zapobiec ich przypaleniu.
Nie wolno zanurzać kabla zasilającego ani wtyczki w wodzie; należy
unikać ich kontaktu z gorącymi powierzchniami.
Jajek w skorupkach i całych jajek na twardo nie należy podgrzewać
w kuchenkach mikrofalowych, ponieważ mogą one eksplodować
nawetpozakończeniupodgrzewania.Niewolnorównieżpodgrzewać
szczelniezamkniętychlubzamkniętychpróżniowobutelek,słoikówi
innychpojemników,atakżeorzechówwłupinach,pomidorówitp.
Niewolnozakrywaćotworówwentylacyjnychtkaninąlubpapierem.
Mogą się one zapalić, ponieważ z kuchenki wydobywa się gorące
powietrze.Kuchenkamożesięrównieżprzegrzaćiautomatycznie
wyłączyć. Do momentu jej schłodzenia ponowne włączenie nie będzie
możliwe.
Podczas wyjmowania potraw z kuchenki należy zawsze używać
rękawickuchennychwceluuniknięciaprzypadkowychoparzeń.
MC286TATCSQ_EO_DE68-04126P-01_PL.indd 10 6/23/2014 11:46:17 AM