Zanussi ZCG5100 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

0
INSTRUKCJA OBSŁUGI
KUCHNIA GAZOWA
50x50
ZCG 5000, ZCG5100
ZANUSSI
1
SPIS TREŚCI
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKA WSKAZÓWKI DLA INSTALATORA
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Dane techniczne
Opis urządzenia
Obsługa urządzenia
Wskazówki I porady
Czyszczenie i konserwacja
Co zrobić, gdy ...
Warunki gwarancji
Serwis i części zamienne
2
4
5
6
8
9
10
10
10
Wskazówki bezpieczeństwa
Instalacja kuchenki
Przestawienie na inny rodzaj gazu
11
11
13
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają następujące
znaczenie:
wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
obsługa urządzenia
wskazówki i porady
informacje dotyczące ochrony środowiska naturalnego
2
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać się z
instrukcją, w której podano wskazówki i
zalecenia dotyczące prawidłowego
użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać
przez cały czas użytkowania urządzenia.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy
pamiętać również o przekazaniu instrukcji
obsługi nowemu użytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w
instrukcji zapewni długotrwałe i niezawodne
działanie urządzenia.
Urządzenie przeznaczone jest do obsługi
wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie zezwalać
dzieciom na zabawę w pobliżu urządzenia.
Urządzenie rozpakować i sprawdzić, czy nie
jest uszkodzone.
Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie jej do
innych celów jest niedozwolone!
Wszelkie zmiany lub modyfikacje urządzenia
stwarzają poważne zagrożenie dla
użytkownika.
Przed pierwszym pieczeniem należy
podnieść pokrywę, wyjąć akcesoria, włączyć
pusty piekarnik na około 45 minut na
maksymalną temperaturę, co zapobiegnie
przejęciu przez potrawę zapachu z izolacji
termicznej i innych zapachów pozostałych po
procesie produkcyjnym. Po 45 minutach
należy pozostawić piekarnik otwarty aż do
ostygnięcia, a następnie umyć go ciepłą
wodą z detergentem. Umyć także akcesoria.
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno posiadać
sprawną wentylację nawiewno - wywiewną.
Niesprawna wentylacja może prowadzić do
zakłócenia procesu spalania gazu i
powstawiania zwiększonej zawartości tlenku
węgla w pomieszczeniu kuchennym.
W przypadku podłączenia innych urządzeń
elektrycznych w pobliżu kuchni należy
zwrócić uwagę, aby ich przewody zasilające
nie dotykały gorących elementów kuchni (lub
nie zostały przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju lub
innym tłuszczu nie wolno pozostawiać
urządzenia bez nadzoru, ponieważ
przegrzany olej może się zapalić.
Na ruszcie nie wolno ustawiać
zdeformowanych lub niestabilnych naczyń do
gotowania, gdyż mogą się one przewrócić i
zawartość naczynia wyleje się na palniki.
Nie przenosić kuchni za uchwyt drzwi
piekarnika.
Zalecamy używanie żaroodpornych naczyń
(zgodnie ze wskazówkami ich producenta).
W szufladzie kuchni (wyposażenie niektórych
modeli) nie wolno przechowywać
łatwopalnych materiałów, środków
czyszczących itp.
Na otwartych drzwiach kuchni nie należy
stawiać ciężkich przedmiotów. Nie dopuścić,
aby dzieci siadały na otwartych drzwiach
kuchni.
Do wkładania i wyjmowania potraw z
piekarnika należy zawsze używać
kuchennych rękawic ochronnych.
Nie przykrywać spodu piekarnika folią
aluminiową, gdyż nadmierne przegrzanie
może uszkodzić emalię wewnątrz piekarnika.
Tacy na skapujący tłuszcz nie należy używać
jako naczynia do pieczenia.
Nie otwierać drzwi piekarnika, jeżeli jeszcze
jest włączony lub gorący, gdyż strumień pary
może uszkodzić pokrętła.
Płomień palnika powinien być regularny i
stabilny. Jeżeli płomień nie jest regularny,
należy oczyścić palnik. W przypadku usterki
wezwać autoryzowany serwis.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w
pozycji „OFF” (wyłączony), kiedy kuchenka
nie jest użytkowana.
Nie pozostawiać na wierzchu kuchni (na
palnikach) folii aluminiowej i innych
przedmiotów, jeżeli palniki są włączone.
Po każdym wyłączeniu kuchni umyć pokrywę
(przed jej zamknięciem).
Pokrywę należy podnieść, jeżeli piekarnik
będzie włączony.
Przed opuszczeniem pokrywy ochłodzić
piekarnik i płytę z palnikami.
Nie zezwalać dzieciom na przebywanie w
pobliżu włączonego urządzenia. Ryzyko
poparzenia się.
Nie zezwalać dzieciom na manipulowanie
pokrętłami kuchni.
Czyszczenie lub czynności konserwacyjne
należy rozpoczynać tylko wtedy, kiedy
kuchenka jest zimna.
Ze względów bezpieczeństwa i higienicznych
kuchenkę należy utrzymywać w czystości.
Tłuszcz i resztki potraw mogą stać się
przyczyną pożaru!
Podczas wyjmowania blachy z piekarnika
może prysnąć olej na jego drzwi, co
spowoduje nieprzyjemny zapach. Dlatego
radzimy natychmiast zmyć resztki oleju.
3
Myć kuchnię po każdym użyciu.
Nie używać do czyszczenia kuchni urządzeń
ciśnieniowych lub parowych.
Urządzenie należy podłączyć do takiego
rodzaju gazu, jaki podano na naklejkach
znajdujących się na drzwiach piekarnika i
opakowaniu.
Instalacja
Podłączenie kuchenki do instalacji gazowej
może wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi uprawnieniami.
Urządzenie można podłączyć do zasilania
dopiero po zakończeniu instalacji.
Przed czyszczeniem kuchni odłączyć ją od
zasilania elektrycznego.
W przypadku wystąpienia usterki urządzenia
należy zwrócić się do autoryzowanego
zakładu serwisowego wyznaczonego przez
producenta sprzętu.
Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Użytkownikowi nie wolno samodzielnie
wykonywać napraw!
Zmiany w domowej instalacji elektrycznej
konieczne do podłączenia kuchni mogą być
dokonane tylko przez uprawnione osoby.
Naprawy wykonywane przez osoby bez
odpowiednich uprawnień stwarzają
zagrożenie dla użytkownika i mogą
spowodować poważne uszkodzenie
urządzenia.
Autoryzowany zakład serwisowy posiada
oryginalne części zamienne.
Producent wyklucza swoją
odpowiedzialność za szkody i ich
konsekwencje, które powstały na skutek
nieprzestrzegania przepisów bezpieczeństwa
oraz wskazówek zawartych w niniejszej
instrukcji obsługi.
W trosce o ochronę środowiska
naturalnego
Wszystkie materiały oznaczone symbolem
nadają się do powtórnego przetworzenia.
Oddać je do punktu zbiórki surowców wtórnych.
Informacji o placówkach najbliższych miejscu
zamieszkania należy zasięgnąć u władz
lokalnych.
W przypadku usterki należy zwrócić się do
autoryzowanego zakładu usługowego.
Autoryzowany zakład serwisowy posiada
oryginalne części zamienne.
4
DANE TECHNICZNE
PŁYTA
Pokrywa
Ruszt
Palnik:
prawy przedni
prawy tylny
lewy przedni
lewy tylny
Emaliowana
Emaliowany
Duży
Pomocniczy
Średni
Średni
2,30(2,10) kW
0,85(0,70) kW
1,70(1,50) kW
1,70(1,50) kW
PIEKARNIK Moc
Czyszczenie
2,30 kW
ręczne
AKCESORIA Ruszt
Taca do pieczenia (na spływający
tłuszcz)
WYMIARY Wysokość
Szerokość
Głębokość
850 mm
500 mm
536 mm
Urządzenie posiada certyfikat bezpieczeństwa „B”.
5
OPIS URZĄDZENIA
Panel sterujący
Model: ZCG 5000
OVEN
3
2
45
1
TOP
OVEN
ZCG5000
GAS GAS GASGAS
175
200
240
275
260
155
Max
220
Model: ZCG 5100
OVEN
3
2
45
1
TOP
OVEN
ZCG5100
GAS GAS GASGAS
175
200
240
275
260
155
Max
220
1. Pokrętło palnika piekarnika
2. Pokrętło palnika przedniego lewego
3. Pokrętło palnika tylnego lewego
4. Pokrętło palnika tylnego prawego
5. Pokrętło palnika przedniego prawego
Płyta
3
4
2
1
1,7(1,5) kW
1,7(1,5) kW
0,85(0,7) kW
2,3(2,1) kW
1. Średni palnik (do podgrzewania ze
średnią prędkością)
2. Średni palnik (do podgrzewania ze
średnią prędkością)
3. Mały (pomocniczy) palnik
4. Duży palnik (do podgrzewania z dużą
prędkością)
6
OBSŁUGA URZĄDZENIA
1. Piekarnik gazowy
Przed włączeniem urządzenia należy upewnić się, czy pomieszczenie posiada
odpowiednią wentylację.
Przygotowanie
1. Podnieść pokrywę.
2. Wyjąć akcesoria piekarnika.
3. Zdjąć naklejki oraz folię zabezpieczającą
(jeżeli występuje).
4. Palnik piekarnika jest wyposażony w
zabezpieczenie, które odcina dopływ gazu,
jeżeli płomień zgaśnie.
Zapalanie palnika piekarnika
Otworzyć drzwi piekarnika, a następnie małą
pokrywkę w dnie.
Przyłożyć płomień do palnika, wcisnąć pokrętło i
przekręcić je do pozycji „Max”.
Przytrzymać wciśnięte pokrętło przez 10
sekund, po czym zwolnić nacisk. Płomień
powinien palić się równomiernie i stabilnie.
Jeżeli płomień nie zapali się za pierwszym
razem, należy powtórzyć powyższe czynności
po upływie ok. 1 minuty.
Sprawdzić, czy został
zapalony
Otworzyć, aby zapalić
200
175
155
220
240
260
275
Max
Należy pamiętać, że drzwi piekarnika nagrzewają się podczas pracy urządzenia. Zwrócić
uwagę, aby dzieci nie przebywały w pobliżu włączonej kuchni.
Podczas pieczenia w piekarniku, należy otworzyć pokrywę kuchenki, co pozwoli na
uniknięcie przegrzania.
Przed pierwszym użyciem piekarnika należy go włączyć na pół godziny, ustawiając maksymalną
temperaturę. Jeżeli kuchnia jest zasilana gazem płynnym (propan-butan), drzwi piekarnika należy
pozostawić uchylone. Ogrzać wstępnie piekarnik (15 minut, maksymalna temperatura), a następnie
ustawić wybraną temperaturę.
Wyłączanie palnika
Obrócić pokrętło w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara do położenia „
„. Palnik jest
wyłączony.
Pieczenie w piekarniku
Poniższe dane mają jedynie charakter informacyjny.
RODZAJ POTRAWY POZYCJA POKRĘTŁA
Ciasto 155
Zapiekanki 155-175
Mięso 200-220
Ryba 220-240
Drób, wieprzowina 240-260
Baranina 260-275
Wołowina 275-max
7
2. Pokrętła palników
Pokrętła kurków znajdują się na panelu
sterującym z przodu kuchni. Obracając pokrętłem
w lewo (do oporu) do symbolu
(płomień
oszczędnościowy) możemy regulować moc i
wielkość płomienia, natomiast obracając pokrętło
w prawo (do oporu) do symbolu
(dopływ
gazu wyłączony) spowodujemy zgaszenie
płomienia palnika.
dopływ gazu wyłączony
maksymalny dopływ gazu (duży płomień)
minimalny dopływ gazu
(płomień oszczędnościowy)
Nie zamykać pokrywy dopóki płyta jest
gorąca, gdyż można ją uszkodzić.
Zapalanie palników:
Przed ustawieniem garnka należy zapalić palnik.
1. Wcisnąć pokrętło kurka i obrócić je do
pozycji „płomień duży”.
2. Przy pomocy płomienia zapałki lub
zapalniczki należy zapalić gaz wypływający z
otworów płomykowych palnika.
3. Do gotowania wybrać ustawienie
maksymalne, a do podtrzymywania potraw w
cieple – ustawienie minimalne.
Nie ustawiać pokrętła w pozycjach pomiędzy
(maksimum), a (wyłączony). Ustawiać pokrętło w
pozycjach pomiędzy
(minimum) i
(maksimum).
Wyłączanie palnika
Obrócić pokrętło do oznaczenia
. Palnik jest
wyłączony.
Wybór odpowiedniego palnika
Zawsze należy stosować palnik o wielkości
odpowiedniej do średnicy garnka używanego do
gotowania. Aby nie dopuścić do wykipienia
potrawy, zalecamy dobieranie odpowiednich
naczyń.
Ze względów ekonomicznych zalecamy
nakrywanie naczyń podczas gotowania.
Kiedy potrawa zacznie się gotować, należy
zmniejszyć płomień tak, aby tylko
podtrzymywać gotowanie.
Pierścień i otwory palnika należy utrzymywać
w czystości.
Na poszczególnych palnikach należy używać
naczyń o właściwej średnicy:
prawidłowo
nieprawidłowo
Średnica (mm)
Palnik
Moc
(Kw)
Min. Max.
duży 2,3 (2,1) 165 260
średni 1,7 (1,5) 140 220
mały 0,85 (0,7) 60 160
8
3. Wyposażenie
W piekarniku znajduje się emaliowana blacha do
pieczenia, którą można również wykorzystać do
zbierania sosu skapującego z pieczonego mięsa
oraz ruszt do pieczenia.
Naczynia z potrawami zawsze należy umieszczać
na środku rusztu.
Do pieczenia w piekarniku należy używać tylko
naczyń żaroodpornych (według wskazówek ich
producenta).
Szuflada
Znajduje się w podstawie kuchni. Można w niej
przechowywaćżne materiały kuchenne
(pamiętać, że w szufladzie będzie podwyższona
temperatura podczas pracy kuchni).
Uwaga: Nie używać do przechowywania
łatwopalnych materiałów.
WSKAZÓWKI I PORADY
Piekarnik
Piekarnik wyłączyć 5 minut przed
planowanym zakończeniem pieczenia. W ten
sposób oszczędza się energię elektryczną,
wykorzystując zgromadzone ciepło.
Na efekt końcowy mają wpływ użyte
naczynia (grubość, materiał itp.).
W przypadku potraw zwiększających swoją
objętość w trakcie pieczenia należy użyć
większego naczynia.
Skórkę drobiu i kiełbasek nakłuć przed
pieczeniem.
Pomiędzy naczynia i ruszt położyć kawałek
folii aluminiowej; nie przykrywać całego
rusztu.
Używać żaroodpornych naczyń.
Do potraw dodać niewielką ilość tłuszczu
przed zakończeniem pieczenia.
Nie przykrywać żadnego elementu
piekarnika folią aluminiową. Akumulacja
ciepła może wpłynąć ujemnie na efekt
pieczenia oraz może dojść do uszkodzenia
emalii piekarnika.
Przed włączeniem piekarnika należy
podnieść pokrywę kuchni.
Gotowanie na płycie
Najlepsze jest używanie palników
odpowiednich dla wymiarów garnka i
przykrywanie ich podczas gotowania w celu
zmniejszenia zużycia gazu.
Ponieważ dystrybucja ciepła na dolnej
powierzchni nie jest jednolita, naczynia
przegrzewają się tylko po jednej stronie. W
związku z tym zalecamy częstsze mieszanie
potrawy.
W garnkach o grubszych ściankach
dystrybucja ciepła jest bardziej jednolita i
zjawisko przegrzewania nie występuje.
Odradzamy używanie małych naczyń.
Szerokie i niezbyt wysokie garnki są lepsze,
ponieważ szybciej przewodzą ciepło.
Czas gotowania nie zmniejszy się poprzez
używanie małego garnka na dużym palniku,
lecz zwiększy to tylko zużycie gazu.
Po zakończeniu gotowania należy
odczekać z opuszczeniem pokrywy do czasu
ostudzenia palników.
9
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Przed przystąpieniem do czyszczenia
należy sprawdzić, czy wszystkie pokrętła są
ustawione w położeniu „wyłączony”,
urządzenie jest ostudzone i odłączone do
zasilania.
Do czyszczenia nie należy używać
szorujących środków i materiałów.
Palniki
Ö Palniki można myć w wodzie z dodatkiem
środka czyszczącego.
Ö Po umyciu sprawdzić, czy otwory pierścienia
palnika nie są zatkane.
Ö Do czyszczenia nigdy nie używać noża lub
innych ostrych narzędzi.
Ö Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu.
Piekarnik
Ö Elementy emaliowane: czyścić tak, jak
pozostałe elementy emaliowane.
Drzwi piekarnika
Ö Drzwiczki piekarnika należy myć ciepłą
wodą z dodatkiem detergentu. Nie wolno
używać środków szorujących.
Drzwi piekarnika można wyjąć do czyszczenia:
- otworzyć całkowicie drzwi piekarnika;
- obrócić dwa elementy blokujące na
ramionach zawiasów o 180º;
- zamknąć częściowo drzwi (do 30º);
- podnieść do góry i wyciągnąć drzwi
- odkręcić dwie śruby (patrz rysunek).
Można także wyjąć wewnętrzną szybę drzwi,
odkręcając 2 śruby.
Uwaga: Zwrócić uwagę na prawidłowe włożenie
szyby po czyszczeniu. Nie używać piekarnika
bez szyby.
Akcesoria
Wszystkie akcesoria piekarnika można myć
w wodzie z detergentem. Dokładnie spłukać i
osuszyć przed ponownym użyciem.
Panel sterujący, pokrętła, emaliowany ruszt
kuchni, pokrywa przednia i boczne ścianki
piekarnika
- Czyścić wilgotną gąbką z łagodnym
detergentem; opłukać i osuszyć.
- Nie używać środków i materiałów ściernych,
które mogłyby zniszczyć emalię.
Płyta podpalnikowa
Ö Do czyszczenia bieżącego używać wody z
detergentem lub specjalnych środków do
tego przeznaczonych. Dokładnie opłukać i
wysuszyć.
Ö Wszelkie zanieczyszczenia i pozostałości po
gotowaniu należy natychmiast namoczyć i
usunąć, ponieważ emalia na podpalnikowej
płycie kuchenki może się trwale przebarwić.
Nie używać ostrych narzędzi lub ściernych
środków czyszczących.
Ö Plamy z octu, kwasów owocowych należy
natychmiast usuwać.
10
CO ZROBIĆ, GDY ...
W przypadku wystąpienia nieprawidłowości w funkcjonowaniu kuchenki należy przed zgłoszeniem
awarii w autoryzowanym zakładzie serwisowym sprawdzić:
Usterka
Prawdopodobna przyczyna
i rozwiązanie
Żaden z palników się nie zapala
- Sprawdzić, czy urządzenie jest podłączone
do zasilania gazem.
- Sprawdzić położenie przewodu gazowego.
- Sprawdzić, czy zawór gazowy jest otwarty.
Palnik się nie zapala
- Sprawdzić, czy palnik znajduje się na swoim
miejscu.
- Sprawdzić, czy palnik jest mokry.
Rezultaty gotowania są niezadowalające
- Sprawdzić, czy prawidłowo ustawiono
płomień palnika.
- Sprawdzić czas przygotowywania potrawy.
Piekarnik dymi
- Zalecamy czyszczenie piekarnika po każdym
użyciu. W innym przypadku krople tłuszczu i
wszystkie inne pozostałości po wykipieniu
będą się palić podczas następnego
pieczenia (patrz rozdział o czyszczeniu
piekarnika).
Jeżeli piekarnik nadal nie funkcjonuje prawidłowo, wtedy należy zwrócić się do najbliższego
autoryzowanego zakładu serwisowego podając model i numer seryjny urządzenia.
Tabliczka znamionowa
Znajduje się w tylnej części urządzenia i zawiera dane dotyczące urządzenia.
Przed wezwaniem serwisu należy zanotować model, numer produktu i numer seryjny kuchni.
WARUNKI GWARANCJI
Warunki gwarancji na zakupione urządzenie
znajdują się w karcie gwarancyjnej,
otrzymywanej przy zakupie.
SERWIS I CZĘŚCI ZAMIENNE
Urządzenie zostało poddane fabrycznej kontroli
jakościowej, która miała na celu sprawdzenie
sprawności technicznej urządzenia i wykonanie
regulacji przez specjalistów.
Każda konieczna naprawa musi być wykonana z
największą ostrożnością. Z tego powodu
zalecamy zwrócenie się w przypadku awarii do
autoryzowanego zakładu serwisowego. Przy
zgłoszeniu należy podać model Państwa
urządzenia i objawy usterki.
Oryginalne części zamienne można kupić w
autoryzowanych zakładach serwisowych.
11
WSKAZÓWKI DLA INSTALATORA
Wskazówki bezpieczeństwa
Podłączenie i dopasowanie kuchenki do
odpowiedniego rodzaju gazu może wykonać
wyłącznie instalator urządzeń gazowych z
odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w czynności
powinien zaznaczyć w tabeli DANYCH
TECHNICZNYCH rodzaj gazu, do którego
została dostosowana kuchnia.
Producent nie ponosi odpowiedzialności
za szkody powstałe wskutek
nieprzestrzegania obowiązujących norm i
przepisów lub podłączenia kuchenki
przez osobę nieuprawnioną.
INSTALACJA KUCHENKI
Przed przystąpieniem do instalowania kuchni w
pomieszczeniu kuchennym należy upewnić się,
czy spełnia ono wymagania stawiane mu przez
przepisy Prawa Budowlanego (Dz.U. nr 15, poz.
140 z 25.02.1999)
W świetle tych przepisów pomieszczenie
kuchenne powinno:
mieć szerokość min. 1,7 m dla mieszkania
jednopokojowego lub 2,3 m dla mieszkania
wielopokojowego;
- mieć minimalną wysokość 2,2 m;
- mieć odpowiednią kubaturę, która zapewni,
że maksymalne obciążenie cieplne
pochodzące od urządzeń gazowych
zainstalowanych w tym pomieszczeniu nie
przekroczy 930 W/m
3
pomieszczenia
kuchennego i 175 W/m
3
dla pomieszczenia
mieszkalnego;
- zapewnić wentylację nawiewno -wywiewną
(co najmniej 1,5 krotną wymianę powietrza
w ciągu godziny)
- zapewnić dopływ powietrza (jeżeli kuchnia
nie posiada okna) poprzez otwory wykonane
w ścianach zewnętrznych o powierzchni
min. 0,016 m
2
- zapewnić odprowadzanie spalin, np.
poprzez sprawny kanał kominowy o min.
boku 0,14 m.
Równocześnie informujemy, że kuchnia jest
przewidziana do instalowania obok mebli
kuchennych, ale nie wyższych niż górna
płaszczyzna rusztu kuchni.
Model: ZCG 5000
2 cm
2 cm
min
min 15 cm
54 cm
8
Model: ZCG 5100
2 cm
2 cm
min
min 15 cm
8
54 cm
12
PODŁĄCZENIE DO INSTALACJI GAZOWEJ
Podłączenie musi być dokonane zgodnie z
obowiązującymi normami i przepisami Prawa
Budowlanego !
Podczas montażu kuchenkę poddano testom i
dostosowano do zasilania gazem o parametrach
zamieszczonych na naklejce znajdującej się na
drzwiach piekarnika. Sprawdzić, czy
charakterystyka gazu podana odpowiada
parametrom gazu zasilającego.
Jeżeli nie, należy postępować zgodnie z
zaleceniami podanymi w rozdziale „Użycie
innych typów gazu”. W celu uzyskania
maksymalnej wydajności i minimalnego zużycia
gazu należy sprawdzić, czy ciśnienie gazu
zasilającego odpowiada ciśnieniu podanemu na
tabliczce znamionowej. Jeżeli ciśnienie gazu jest
inne (lub zmienne) od podanego na tabliczce,
należy zamontować regulator ciśnienia
posiadający certyfikat bezpieczeństwa B.
Podłączenie za pomocą sztywnej rury
metalowej
lub giętkiej rury metalowej
Podłączenie kuchni do instalacji gazu ziemnego
powinno być wykonane przy pomocy sztywnego
podłączenia (dopuszcza się też inne
podłączenia) np. przy użyciu rur stalowych
instalacyjnych lub rur miedzianych. Kuchnia
posiada króciec przyłączeniowy Rc1/2..
Podłączenie za pomocą węża elastycznego
- Podłączenie za pomocą węża elastycznego
można wykonać tylko po sprawdzeniu, czy
jest to zgodne z obowiązującymi przepisami.
- Wąż oraz zastosowany reduktor do gazu
płynnego powinny posiadać certyfikat
bezpieczeństwa B.
- Przewód łączący nie może przecinać tylnej
ściany kuchenki. Wąż elastyczny łączymy z
króćcem kuchni przy pomocy 0,5 m odcinka
rury stalowej instalacyjnej (bez szwu).
- Długość przewodu nie może przekraczać 1.5
metra bez jakichkolwiek zagięć lub skręceń.
- Przewód nie może przechodzić blisko
ostrych krawędzi lub przedmiotów z ostrym
zakończeniem.
- Przewód musi być dostępny, aby umożliwić
kontrolę pod względem przetarcia lub
zużycia na całej swojej długości.
- Ustalając stan przewodu należy wziąć pod
uwagę: zadraśnięcia na powierzchni
przewodu, przecięcia, przypalenia na
końcach i wzdłuż przewodu, stwardnienie
przewodu; przewód musi utrzymywać swoją
naturalną elastyczność, obejmy mocujące nie
mogą być zardzewiałe; czas używania
przewodu nie może przekraczać okresu
gwarancyjnego 5 lat.
B A C E
C
D
TYŁ KUCHNI
Podł. węża
elastycznego
zacisk
Podł. węża
elastycznego
zacisk
PRAWA STRONA LEWA STRONA
13
- Jeżeli zajdzie jedna lub więcej z
wymienionych okoliczności, nie wolno
naprawiać przewodu, lecz niezwłocznie
wymienić go.
UWAGA !
Po zamocowaniu należy sprawdzić
szczelność wszystkich połączeń za pomocą
wody z mydłem - a nie za pomocą płomienia.
PRZESTAWIENIE NA INNY RODZAJ GAZU
Adaptację na inny rodzaj gazu może wykonać
jedynie autoryzowany serwis.
Dopasowanie do innego rodzaju gazu niż ten, na
który została fabrycznie ustawiona kuchenka,
odbywa się poprzez wymianę dysz gazowych,
regulację powietrza pierwotnego, a w przypadku
przejścia na gaz płynny dostarczany z butli
gazowej zmianę sposobu podłączenia zasilania
kuchni.
Kolanko musi być uszczelnione za pomocą pakuł
lub taśmy teflonowej. Po połączeniu należy
sprawdzić szczelność wodą z mydłem.
WYMIANA DYSZ / DOPASOWANIE DYSZ
Przy adaptacji urządzenia do zasilania innym
rodzajem gazu należy:
- wymienić dysze palników nawierzchniowych i
piekarnika
- wyregulować płomień palnika piekarnika
- wyregulować płomień oszczędnościowy
- sprawdzić podłączenie gazowe
Tabela dysz
(kategoria KGPE II
II 35, 50, III PB
)
Zużycie
Palnik
Moc
(kW)
Rodzaj
gazu
Ciśnienie
(mbar)
Średnica
dyszy
(mm)
Średnica
by-passa
(mm)
m3/h Kg/h
Duży
2,30
2,30
2,10
GZ-50
GZ-35
BPB
20
13
36
1,12
1,80
0,75
0,35
0,231
0,321
-
-
-
0,165
Średni
1,70
1,70
1,50
GZ-50
GZ-35
BPB
20
13
36
0,96
1,50
0,60
0,30
0,170
0,237
-
-
-
0,118
Pomocniczy
0,85
0,85
0,70
GZ-50
GZ-35
BPB
20
13
36
0,70
1,05
0,43
0,25
0,085
0,119
-
-
-
0,055
Piekarnika
2,30
2,30
2,30
GZ-50
GZ-35
BPB
20
13
36
1,20
1,70
0,75
0,46
0,231
0,321
-
-
-
0,181
Nakleić na urządzenie naklejkę
(dostarczoną z urządzeniem) z właściwym
rodzajem gazu .
14
Wymiana dysz palników
1. Zdjąć ruszt.
2. Zdjąć nakrywki palników.
3. Odkręcić dysze za pomocą klucza
nasadowego 7 i zastąpić je używając
pasujących do gazu zasilającego i palników
(patrz tabela dysz).
4. Założyć palniki i ruszt płyty.
Palniki nie wymagają regulacji powietrza
pierwotnego.
Wymiana dyszy palnika piekarnika
1. Zdjąć ruchome dno piekarnika.
2. Odkręcić wkręt mocujący i zdjąć palnik.
3. Odkręcić dyszę używając 10 mm klucza
nasadowego i zastąpić ją inną dyszą
pasującą do gazu zasilającego i palników
(patrz tabela dysz).
Po wymianie dyszy złożyć wszystkie elementy
wykonując powyższe czynności w odwrotnej
kolejności.
Regulacja płomienia
Palnik piekarnika
Po wymianie dysz należy sprawdzić poziom
płomienia. Regularny płomień na najniższym
poziomie powinien mieć ok. 4 mm (obracając
pokrętło z maksymalnego do minimalnego
położenia, palnik nie powinien zgasnąć).
¾ Po wymianie dyszy należy ponownie
zamocować palnik za pomocą wkrętu
mocującego przykręcając go na środku.
¾ Poluzować wkręt mocujący (M) regulatora
dopływu powietrza (A), poruszać
regulatorem do góry i w dół aż do uzyskania
prawidłowej wielkości płomienia.
¾ Dokręcić mocno wkręt mocujący (M).
Brak
powietrza
prawidłowo
Za dużo
powietrza
M
A
Regulacja
powietrza
15
Regulacja płomienia oszczędnościowego
Palniki nawierzchniowe
Aby ustawić minimalny poziom dopływu gazu:
- Zapalić palnik.
- Przekręcić pokrętło w lewo na oznaczenie
małego płomienia.
- Zdjąć pokrętło z trzpienia kurka.
-
Przy pomocy wąskiego wkrętaka obracać
(wkręcać lub wykręcać) śrubę regulacyjną
usytuowaną w korpusie kurka aż do
uzyskania regularnego, małego płomienia.
Założyć pokrętło.
Obrócić pokrętło kilkakrotnie z położenia
maksymalnego do minimalnego, aby sprawdzić,
czy płomień jest stabilny.
Palnik piekarnika
- Zapalić palnik przy ustawieniu na pozycji
„Max” i pozostawić zamknięty piekarnik na
ok. 10 min.
- Powoli obrócić pokrętło do pozycji 1.
- Wyciągnąć pokrętło.
-
Przy pomocy wąskiego wkrętaka obracać
(wkręcać lub wykręcać) śrubę regulacyjną
usytuowaną w korpusie kurka aż do
uzyskania regularnego, małego płomienia.
Płomień nie może zgasnąć podczas zamykania
drzwi piekarnika
Śruba by-
pass
Producent wyklucza swoją odpowiedzialność za szkody i ich konsekwencje,
powstałe w wyniku nieprawidłowej instalacji lub obsługi.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Zanussi ZCG5100 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla