Zanussi ZCG5060 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
1
INSTRUKCJA OBSŁUGI
KUCHNIA GAZOWA
ZCG 5060
ZANUSSI
2
SPIS TREŚCI
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKA
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Dane techniczne
Opis urządzenia
Obsługa kuchni
Wskazówki dotyczące obsługi
Czyszczenie i konserwacja
Co zrobić, gdy ...
Gwarancja
Serwis i części zamienne
WSKAZÓWKI DLA INSTALATORA
Wskazówki bezpieczeństwa
Instalacja
Przestawienie na inny rodzaj gazu
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają następujące
znaczenie:
wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
obsługa urządzenia
i
wskazówki i porady
informacje dotyczące ochrony środowiska naturalnego
3
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
9 Przed przystąpieniem do eksploatacji urządzenia należy
dokładnie zapoznać się z instrukcją, w której podano
wskazówki i zalecenia dotyczące prawidłowego użytkowania
i obsługi sprzętu.
9 Instrukcję obsługi należy przechowywać przez cały czas
użytkowania urządzenia.
9 W przypadku sprzedaży urządzenia należy pamiętać również
o przekazaniu instrukcji obsługi nowemu użytkownikowi.
9 Przestrzeganie wskazówek zawartych w instrukcji zapewni
długotrwałe i niezawodne działanie urządzenia.
Urządzenie przeznaczone jest do obsługi wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie
zezwalać dzieciom na zabawę w pobliżu urządzenia.
Urządzenie rozpakować i sprawdzić, czy nie jest uszkodzone.
Urządzenie jest przeznaczone do przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie jej do innych celów jest
niedozwolone!
Wszelkie zmiany lub modyfikacje urządzenia stwarzają poważne zagrożenie
dla użytkownika.
Przed pierwszym pieczeniem należy podnieść pokrywę, wyjąć akcesoria,
włączyć pusty piekarnik na około 45 minut na maksymalną temperaturę, co
zapobiegnie przejęciu przez potrawę zapachu z izolacji termicznej i innych
zapachów pozostałych po procesie produkcyjnym. Po 45 minutach należy
pozostawić piekarnik otwarty aż do ostygnięcia, a następnie umyć go ciepłą
wodą z detergentem. Umyć także akcesoria.
Pomieszczenie, w którym ma być zainstalowana kuchnia powinno posiadać
sprawną wentylację nawiewno - wywiewną. Niesprawna wentylacja może
prowadzić do zakłócenia procesu spalania gazu i powstawiania zwiększonej
zawartości tlenku węgla w pomieszczeniu kuchennym.
W przypadku podłączenia innych urządzeń elektrycznych w pobliżu kuchni
należy zwrócić uwagę, aby ich przewody zasilające nie dotykały gorących
elementów kuchni (lub nie zostały przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju lub innym tłuszczu nie wolno
pozostawiać urządzenia bez nadzoru, ponieważ przegrzany olej może się
zapalić.
Na ruszcie nie wolno ustawiać zdeformowanych lub niestabilnych naczyń do
gotowania, gdyż mogą się one przewrócić i zawartość naczynia wyleje się na
palniki.
Nie przenosić kuchni za uchwyt drzwi piekarnika.
Zalecamy używanie żaroodpornych naczyń (zgodnie ze wskazówkami ich
producenta).
W szufladzie kuchni (wyposażenie niektórych modeli) nie wolno
przechowywać łatwopalnych materiałów, środków czyszczących itp.
4
Na otwartych drzwiach kuchni nie należy stawiać ciężkich przedmiotów. Nie
dopuścić, aby dzieci siadały na otwartych drzwiach kuchni.
Do wkładania i wyjmowania potraw z piekarnika należy zawsze używać
kuchennych rękawic ochronnych.
Nie przykrywać spodu piekarnika folią aluminiową, gdyż nadmierne
przegrzanie może uszkodzić emalię wewnątrz piekarnika.
Tacy na skapujący tłuszcz nie należy używać jako naczynia do pieczenia.
Nie otwierać drzwi piekarnika, jeżeli jeszcze jest włączony lub gorący, gdyż
strumień pary może uszkodzić pokrętła.
Płomień palnika powinien być regularny i stabilny. Jeżeli płomień nie jest
regularny, należy oczyścić palnik. W przypadku usterki wezwać
autoryzowany serwis.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w pozycji „OFF” (wyłączony), kiedy
kuchenka nie jest użytkowana.
Nie pozostawiać na wierzchu kuchni (na palnikach) folii aluminiowej i innych
przedmiotów, jeżeli palniki są włączone.
Po każdym wyłączeniu kuchni umyć pokrywę (przed jej zamknięciem).
Pokrywę należy podnieść, jeżeli piekarnik będzie włączony.
Przed opuszczeniem pokrywy ochłodzić piekarnik i płytę z palnikami.
Nie zezwalać dzieciom na przebywanie w pobliżu włączonego urządzenia.
Ryzyko poparzenia się.
Nie zezwalać dzieciom na manipulowanie pokrętłami kuchni.
Czyszczenie lub czynności konserwacyjne należy rozpoczynać tylko wtedy,
kiedy kuchenka jest zimna.
Ze względów bezpieczeństwa i higienicznych kuchenkę należy utrzymywać w
czystości.
Tłuszcz i resztki potraw mogą stać się przyczyną pożaru!
Podczas wyjmowania blachy z piekarnika może prysnąć olej na jego drzwi,
co spowoduje nieprzyjemny zapach. Dlatego radzimy natychmiast zmyć
resztki oleju.
Myć kuchnię po każdym użyciu.
Nie używać do czyszczenia kuchni urządzeń ciśnieniowych lub parowych.
Urządzenie należy podłączyć do takiego rodzaju gazu, jaki podano na
naklejkach znajdujących się na drzwiach piekarnika i opakowaniu.
Instalacja
Podłączenie kuchenki do instalacji gazowej może wykonać wyłącznie
instalator urządzeń gazowych z odpowiednimi uprawnieniami.
Urządzenie można podłączyć do zasilania dopiero po zakończeniu instalacji.
Przed czyszczeniem kuchni odłączyć ją od zasilania elektrycznego.
W przypadku wystąpienia usterki urządzenia należy zwrócić się do
autoryzowanego zakładu serwisowego wyznaczonego przez producenta
sprzętu.
Awarię urządzenia należy zgłosić w autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Użytkownikowi nie wolno samodzielnie wykonywać napraw!
5
Zmiany w domowej instalacji elektrycznej konieczne do podłączenia kuchni
mogą być dokonane tylko przez uprawnione osoby.
Naprawy wykonywane przez osoby bez odpowiednich uprawnień stwarzają
zagrożenie dla użytkownika i mogą spowodować poważne uszkodzenie
urządzenia.
Autoryzowany zakład serwisowy posiada oryginalne części zamienne.
Producent wyklucza swoją odpowiedzialność za szkody i ich
konsekwencje, które powstały na skutek nieprzestrzegania przepisów
bezpieczeństwa oraz wskazówek zawartych w niniejszej instrukcji
obsługi.
W trosce o ochronę środowiska naturalnego
Wszystkie materiały oznaczone symbolem nadają się do powtórnego
przetworzenia.
Oddać je do punktu zbiórki surowców wtórnych. Informacji o placówkach
najbliższych miejscu zamieszkania należy zasięgnąć u władz lokalnych.
W przypadku usterki należy zwrócić się do autoryzowanego zakładu
usługowego.
Autoryzowany zakład serwisowy posiada oryginalne części zamienne.
6
DANE TECHNICZNE
PŁYTA Pokrywa
Ruszt
Palnik:
prawy przedni
prawy tylny
lewy przedni
lewy tylny
Emaliowana
Emaliowany
Duży
Pomocniczy
Średni
średni
2,30(2,10) kW
0,85(0,70) kW
1,70(1,50) kW
1,70(1,50) kW
PIEKARNIK Moc
Czyszczenie
2,30 kW
ręczne
AKCESORIA Ruszt
Taca do pieczenia (na spływający
tłuszcz)
WYMIARY Wysokość
Szerokość
Głębokość
875 mm
500 mm
600 mm
Urządzenie posiada certyfikat bezpieczeństwa „B”.
OPIS URZĄDZENIA
Panel sterujący
Model: ZCG 5060
OVEN
TOP
ZCG 5060
200
175
150
220
240
260
280
Max
OVEN
GAS GAS
GAS
GAS
123 45
1. Pokrętło palnika piekarnika
2. Pokrętło palnika przedniego lewego
3. Pokrętło palnika tylnego lewego
4. Pokrętło palnika tylnego prawego
5. Pokrętło palnika przedniego prawego
7
Płyta
2
1
3
4
1,7(1,5)kW 0,85(0,7)kW
2,3(2,1)kW
1,7(1,5)kW
1. Średni palnik (do podgrzewania ze średnią prędkością)
2. Średni palnik (do podgrzewania ze średnią prędkością)
3. Mały (pomocniczy) palnik
4. Duży palnik (do podgrzewania z dużą prędkością)
OBSŁUGA URZĄDZENIA
1. Piekarnik gazowy
Przed włączeniem urządzenia należy upewnić się, czy
pomieszczenie posiada odpowiednią wentylację.
1. Podnieść pokrywę.
2. Wyjąć akcesoria piekarnika.
3. Zdjąć naklejki oraz folię zabezpieczającą (jeżeli występuje).
4. Palnik piekarnika jest wyposażony w zabezpieczenie, które odcina dopływ
gazu, jeżeli płomień zgaśnie.
Zapalanie palnika piekarnika
Otworzyć drzwi piekarnika, a następnie małą pokrywkę w dnie.
Przyłożyć płomień do palnika, wcisnąć pokrętło i przekręcić je do pozycji „Max”.
Przytrzymać wciśnięte pokrętło przez 10 sekund, po czym zwolnić nacisk.
Płomień powinien palić się równomiernie i stabilnie.
Jeżeli płomień nie zapali się za pierwszym razem, należy powtórzyć powyższe
czynności po upływie ok. 1 minuty.
8
Sprawdzić, czy został
zapalony
Otworzyć, aby zapalić
200
175
150
220
240
260
280
Max
Należy pamiętać, że drzwi piekarnika nagrzewają się podczas pracy
urządzenia. Zwrócić uwagę, aby dzieci nie przebywały w pobliżu
włączonej kuchni.
Podczas pieczenia w piekarniku, należy otworzyć pokrywę
kuchenki, co pozwoli na uniknięcie przegrzania.
Przed pierwszym użyciem piekarnika należy go włączyć na pół godziny,
ustawiając maksymalną temperaturę. Jeżeli kuchnia jest zasilana gazem
płynnym (propan-butan), drzwi piekarnika należy pozostawić uchylone. Ogrzać
wstępnie piekarnik (15 minut, maksymalna temperatura), a następnie ustawić
wybraną temperaturę.
Wyłączanie palnika
Obrócić pokrętło w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara do
położenia „ „. Palnik jest wyłączony
Pieczenie w piekarniku
Podane poniżej dane mają jedynie charakter informacyjny.
RODZAJ POTRAWY POZYCJA POKRĘTŁA
Ciasto 150
Zapiekanki 150-175
Mięso 200-220
Ryba 220-240
Drób, wieprzowina 240-260
Baranina 260-280
Wołowina 280-max
2. Pokrętła palników
Pokrętła kurków znajdują się na panelu sterującym z przodu kuchni. Obracając
pokrętłem w lewo (do oporu) do symbolu (płomień oszczędnościowy)
możemy regulować moc i wielkość płomienia, natomiast obracając pokrętło w
prawo (do oporu) do symbolu
(dopływ gazu wyłączony) spowodujemy
zgaszenie płomienia na palniku.
dopływ gazu wyłączony
9
maksymalny dopływ gazu (duży płomień)
minimalny dopływ gazu – (płomień oszczędnościowy)
Nie zamykać pokrywy dopóki płyta jest gorąca, gdyż można ją
uszkodzić.
Zapalanie palników
Przed ustawieniem garnka należy zapalić palnik.
1. Wcisnąć pokrętło kurka i obrócić je do pozycji „płomień duży”.
2. Przy pomocy płomienia zapałki lub zapalniczki należy zapalić gaz
wypływający z otworów płomykowych palnika.
3. Do gotowania wybrać ustawienie maksymalne, a do podtrzymywania potraw
w cieple – ustawienie minimalne.
Nie ustawiać pokrętła w pozycjach pomiędzy (maksimum), a (wyłączony).
Ustawiać pokrętło w pozycjach pomiędzy (minimum) i (maksimum).
Wyłączanie palnika
Obrócić pokrętło do oznaczenia . Palnik jest wyłączony.
Wybór odpowiedniego palnika
Zawsze należy stosować palnik o wielkości odpowiedniej do średnicy garnka
używanego do gotowania. Aby nie dopuścić do wykipienia potrawy,
zalecamy dobieranie odpowiednich naczyń.
Ze względów ekonomicznych zalecamy nakrywanie naczyń podczas
gotowania.
Kiedy potrawa zacznie się gotować, należy zmniejszyć płomień tak, aby
tylko podtrzymywać gotowanie.
Pierścień i otwory palnika należy utrzymywać w czystości.
Na poszczególnych palnikach należy używać naczyń o właściwej średnicy:
Średnica (mm)
Palnik Moc (kW0
Min. Max.
duży 2,3 (2,1) 165 260
średni 1,7 (1,5) 140 220
10
Mały 0,85 (0,7) 60 160
prawidłowo
nieprawidłowo
3. Wyposażenie
W piekarniku znajduje się emaliowana blacha do pieczenia, którą można
również wykorzystać do zbierania sosu skapującego z pieczonego mięsa oraz
ruszt do pieczenia.
Naczynia z potrawami zawsze należy umieszczać na środku rusztu.
Do pieczenia w piekarniku należy używać tylko naczyń żaroodpornych (według
wskazówek ich producenta).
Szuflada
Znajduje się w podstawie kuchni. Można w niej przechowywaćżne materiały
kuchenne (pamiętać, że w szufladzie będzie podwyższona temperatura
podczas pracy kuchni).
Uwaga: Nie używać do przechowywania łatwopalnych materiałów.
i
WSKAZÓWKI I PORADY
Piekarnik
- Piekarnik wyłączyć 5 minut przed planowanym zakończeniem pieczenia. W
ten sposób oszczędza się energię elektryczną, wykorzystując zgromadzone
ciepło.
- Na efekt końcowy mają wpływ użyte naczynia (grubość, materiał itp.).
- W przypadku potraw zwiększających swoją objętość w trakcie pieczenia
należy użyć większego naczynia.
- Skórkę drobiu i kiełbasek nakłuć przed pieczeniem.
11
- Pomiędzy naczynia i ruszt położyć kawałek folii aluminiowej; nie przykrywać
całego rusztu.
- Używać żaroodpornych naczyń.
- Do potraw dodać niewielką ilość tłuszczu przed zakończeniem pieczenia.
Nie przykrywać żadnego elementu piekarnika folią aluminiową.
Akumulacja ciepła może wpłynąć ujemnie na efekt pieczenia oraz może
dojść do uszkodzenia emalii piekarnika.
Przed włączeniem piekarnika należy podnieść pokrywę kuchni.
Gotowanie na płycie
9 Najlepsze jest używanie palników odpowiednich dla wymiarów garnka i
przykrywanie ich podczas gotowania w celu zmniejszenia zużycia gazu.
9 Ponieważ dystrybucja ciepła na dolnej powierzchni nie jest jednolita,
naczynia przegrzewają się tylko po jednej stronie. W związku z tym
zalecamy częstsze mieszanie potrawy.
9 W garnkach o grubszych ściankach dystrybucja ciepła jest bardziej jednolita
i zjawisko przegrzewania nie występuje.
9 Odradzamy używanie małych naczyń. Szerokie i niezbyt wysokie garnki są
lepsze, ponieważ szybciej przewodzą ciepło.
9 Czas gotowania nie zmniejszy się poprzez używanie małego garnka na
dużym palniku, lecz zwiększy to tylko zużycie gazu.
Po zakończeniu gotowania należy odczekać z opuszczeniem
pokrywy do czasu ostudzenia palników.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Przed przystąpieniem do czyszczenia należy sprawdzić, czy
wszystkie pokrętła są ustawione w położeniu „wyłączony”, urządzenie jest
ostudzone i odłączone do zasilania.
Do czyszczenia nie należy używać szorujących środków i
materiałów.
Palniki
Ö Palniki można myć w wodzie z dodatkiem środka czyszczącego.
Ö Po umyciu sprawdzić, czy otwory pierścienia palnika nie są zatkane.
Ö Do czyszczenia nigdy nie używać noża lub innych ostrych narzędzi.
Ö Po umyciu elementy należy wysuszyć i ponownie umieścić na swoim
miejscu.
Piekarnik
Ö Elementy emaliowane: czyścić tak, jak pozostałe elementy emaliowane.
12
Drzwi piekarnika
Ö Drzwiczki piekarnika należy myć ciepłą wodą z dodatkiem detergentu. Nie
wolno używać środków szorujących.
Drzwi piekarnika można wyjąć do czyszczenia:
- otworzyć całkowicie drzwi piekarnika;
- obrócić dwa elementy blokujące na ramionach zawiasów o 60º;
- zamknąć częściowo drzwi (do 30º);
- podnieść do góry i wyciągnąć drzwi
- Odkręcić dwie śruby (patrz rysunek).
Można także wyjąć wewnętrzną szybę drzwi, odkręcając 2 śruby.
Uwaga: Zwrócić uwagę na prawidłowe włożenie szyby po czyszczeniu. Nie
używać piekarnika bez szyby.
13
Akcesoria
Ö Wszystkie akcesoria piekarnika można myć w wodzie z detergentem.
Dokładnie spłukać i osuszyć przed ponownym użyciem.
Panel sterujący, pokrętła, emaliowany ruszt kuchni, pokrywa przednia i
boczne ścianki piekarnika
- Czyścić wilgotną gąbką z łagodnym detergentem; opłukać i osuszyć.
- Nie używać środków i materiałów ściernych, które mogłyby zniszczyć
emalię.
Płyta podpalnikowa
Ö Do czyszczenia bieżącego używać wody z detergentem lub specjalnych
środków do tego przeznaczonych. Dokładnie opłukać i wysuszyć.
Ö Wszelkie zanieczyszczenia i pozostałości po gotowaniu należy natychmiast
namoczyć i usunąć, ponieważ emalia na podpalnikowej płycie kuchenki
może się trwale przebarwić. Nie używać ostrych narzędzi lub ściernych
środków czyszczących.
Ö Plamy z octu, kwasów owocowych należy natychmiast usuwać.
CO ZROBIĆ, GDY ...
W przypadku wystąpienia nieprawidłowości w funkcjonowaniu kuchenki należy
przed zgłoszeniem awarii w autoryzowanym zakładzie serwisowym sprawdzić:
Usterka Prawdopodobna przyczyna
i rozwiązanie
Żaden z palników się nie zapala
Sprawdzić, czy urządzenie jest
podłączone do zasilania gazem.
Sprawdzić położenie przewodu
gazowego.
Sprawdzić, czy zawór gazowy jest
otwarty.
Palnik się nie zapala
Sprawdzić, czy palnik znajduje się
na swoim miejscu.
Sprawdzić, czy palnik jest mokry.
Rezultaty gotowania są
niezadowalające
Sprawdzić, czy prawidłowo
ustawiono płomień palnika.
Sprawdzić czas przygotowywania
potrawy.
Piekarnik dymi
Zalecamy czyszczenie piekarnika
po każdym użyciu. W innym
przypadku krople tłuszczu i
wszystkie inne pozostałości po
wykipieniu będą się palić podczas
następnego pieczenia (patrz
rozdział o czyszczeniu piekarnika).
14
Jeżeli piekarnik nadal nie funkcjonuje prawidłowo, wtedy należy zwrócić się do
najbliższego autoryzowanego zakładu serwisowego podając model i numer
seryjny urządzenia.
Tabliczka znamionowa
Znajduje się w tylnej części urządzenia i zawiera dane dotyczące urządzenia.
Przed wezwaniem serwisu należy zanotować model, numer produktu i numer
seryjny kuchni.
WARUNKI GWARANCJI
Warunki gwarancji na zakupione urządzenie znajdują się w karcie
gwarancyjnej, otrzymywanej przy zakupie.
SERWIS I CZĘŚCI ZAMIENNE
Urządzenie zostało poddane fabrycznej kontroli jakościowej, która miała na celu
sprawdzenie sprawności technicznej urządzenia i wykonanie regulacji przez
specjalistów.
Każda konieczna naprawa musi być wykonana z największą ostrożnością. Z
tego powodu zalecamy zwrócenie się w przypadku awarii do autoryzowanego
zakładu serwisowego. Przy zgłoszeniu należy podać model Państwa
urządzenia i objawy usterki.
Oryginalne części zamienne można kupić w autoryzowanych zakładach
serwisowych.
WSKAZÓWKI DLA INSTALATORA
Podłączenie i dopasowanie kuchenki do odpowiedniego
rodzaju gazu może wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w czynności powinien
zaznaczyć w tabeli DANYCH TECHNICZNYCH rodzaj gazu, do
którego została dostosowana kuchnia.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za szkody powstałe
wskutek nieprzestrzegania obowiązujących norm i przepisów
lub podłączenia kuchenki przez osobę nieuprawnioną.
15
INSTALACJA KUCHENKI
Przed przystąpieniem do instalowania kuchni w pomieszczeniu kuchennym
należy upewnić się, czy spełnia ono wymagania stawiane mu przez przepisy
Prawa Budowlanego (Dz.U. nr 15, poz. 140 z 25.02.1999)
W świetle tych przepisów pomieszczenie kuchenne powinno:
- mieć szerokość min. 1,7 m dla mieszkania jednopokojowego lub 2,3 m dla
mieszkania wielopokojowego;
- mieć minimalną wysokość 2,2 m;
- mieć odpowiednią kubaturę, która zapewni, że maksymalne obciążenie
cieplne pochodzące od urządzeń gazowych zainstalowanych w tym
pomieszczeniu nie przekroczy 930 W/m
3
pomieszczenia kuchennego i 175
W/m
3
dla pomieszczenia mieszkalnego;
- zapewnić wentylację nawiewno -wywiewną (co najmniej 1,5 krotną wymianę
powietrza w ciągu godziny)
- zapewnić dopływ powietrza (jeżeli kuchnia nie posiada okna) poprzez otwory
wykonane w ścianach zewnętrznych o powierzchni min. 0,016 m
2
- zapewnić odprowadzanie spalin, np. poprzez sprawny kanał kominowy o
min. boku 0,14 m.
Równocześnie informujemy, że kuchnia jest przewidziana do instalowania obok
mebli kuchennych, ale nie wyższych niż górna płaszczyzna rusztu kuchni.
2 cm
2 cm
61 cm
FOUR TABLE
CGL 40 4
min 69cm
min 15 cm
PODŁĄCZENIE DO INSTALACJI GAZOWEJ
Podłączenie musi być dokonane zgodnie z obowiązującymi normami i
przepisami Prawa Budowlanego !
Podczas montażu kuchenkę poddano testom i dostosowano do zasilania
gazem o parametrach zamieszczonych na naklejce znajdującej się na drzwiach
piekarnika. Sprawdzić, czy charakterystyka gazu podana odpowiada
parametrom gazu zasilającego.
16
Jeżeli nie, należy postępować zgodnie z zaleceniami podanymi w rozdziale
„Użycie innych typów gazu”. W celu uzyskania maksymalnej wydajności i
minimalnego zużycia gazu należy sprawdzić, czy ciśnienie gazu zasilającego
odpowiada ciśnieniu podanemu na tabliczce znamionowej. Jeżeli ciśnienie gazu
jest inne (lub zmienne) od podanego na tabliczce, należy zamontować regulator
ciśnienia posiadający certyfikat bezpieczeństwa B.
Podłączenie za pomocą sztywnej rury metalowej
lub giętkiej rury metalowej
Podłączenie kuchni do instalacji gazu ziemnego powinno być wykonane przy
pomocy sztywnego podłączenia (dopuszcza się też inne podłączenia) np.
przy użyciu rur stalowych instalacyjnych lub rur miedzianych. Kuchnia
posiada króciec przyłączeniowy Rc1/2.
B A C E
C
D
17
TYŁ KUCHNI
zaciski
Podł. węża
elastycznego
PRAWA STRONA
zaciski
podł. węża
elastycznego
TYŁ KUCHNI
LEWA STRONA
Podłączenie za pomocą węża elastycznego
Podłączenie za pomocą węża elastycznego można wykonać tylko po
sprawdzeniu, czy jest to zgodne z obowiązującymi przepisami.
Wąż oraz zastosowany reduktor do gazu płynnego powinny posiadać
certyfikat bezpieczeństwa B.
Przewód łączący nie może przecinać tylnej ściany kuchenki. Wąż elastyczny
łączymy z króćcem kuchni przy pomocy 0,5 m odcinka rury stalowej
instalacyjnej (bez szwu).
Długość przewodu nie może przekraczać 1.5 metra bez jakichkolwiek zagięć
lub skręceń.
Przewód nie może przechodzić blisko ostrych krawędzi lub przedmiotów z
ostrym zakończeniem.
Przewód musi być dostępny, aby umożliwić kontrolę pod względem
przetarcia lub zużycia na całej swojej długości.
Ustalając stan przewodu należy wziąć pod uwagę : zadraśnięcia na
powierzchni przewodu, przecięcia, przypalenia na końcach i wzdłuż
przewodu, stwardnienie przewodu; przewód musi utrzymywać swoją
naturalną elastyczność, obejmy mocujące nie mogą być zardzewiałe; czas
używania przewodu nie może przekraczać okresu gwarancyjnego 5 lat.
Jeżeli zajdzie jedna lub więcej z wymienionych okoliczności, nie wolno
naprawiać przewodu, lecz niezwłocznie wymienić go.
18
UWAGA !
Po zamocowaniu należy sprawdzić szczelność wszystkich połączeń za
pomocą wody z mydłem - a nie za pomocą płomienia.
PRZESTAWIENIE NA INNY RODZAJ GAZU
Adaptację na inny rodzaj gazu może wykonać jedynie autoryzowany
serwis.
Dopasowanie do innego rodzaju gazu niż ten, na który została fabrycznie
ustawiona kuchenka, odbywa się poprzez wymianę dysz gazowych, regulację
powietrza pierwotnego, a w przypadku przejścia na gaz płynny dostarczany z
butli gazowej zmianę sposobu podłączenia zasilania kuchni.
Kolanko musi być uszczelnione za pomocą pakuł lub taśmy teflonowej. Po
połączeniu należy sprawdzić szczelność wodą z mydłem.
WYMIANA DYSZ / DOPASOWANIE DYSZ
Przy adaptacji urządzenia do zasilania innym rodzajem gazu należy:
- wymienić dysze palników nawierzchniowych i piekarnika
- wyregulować płomień palnika piekarnika
- wyregulować płomień oszczędnościowy
- sprawdzić podłączenie gazowe
Tabela dysz
(kategoria KGPE II
II 35, 50, III PB
)
Zużycie
Palnik Moc (kW) Rodzaj
gazu
Ciśnienie
(mbar)
Średnica
dyszy (mm)
Średnica
by-passa
(mm)
m3/h Kg/h
Duży
2,30
2,30
2,10
GZ-50
GZ-35
BPB
20
13
36
1,12
1,80
0,75
0,35
0,231
0,321
-
-
-
0,165
Średni
1,70
1,70
1,50
GZ-50
GZ-35
BPB
20
13
36
0,96
1,50
0,60
0,30
0,170
0,237
-
-
-
0,118
Pomocniczy
0,85
0,85
0,70
GZ-50
GZ-35
BPB
20
13
36
0,70
1,05
0,43
0,25
0,085
0,119
-
-
-
0,055
Piekarnika
2,30
2,30
2,30
GZ-50
GZ-35
BPB
20
13
36
1,25
1,70
0,75
0,46
0,231
0,321
-
-
-
0,181
Nakleić na urządzenie naklejkę (dostarczoną z urządzeniem) z właściwym
rodzajem gazu .
Wymiana dysz palników
1. Zdjąć ruszt.
2. Zdjąć nakrywki palników.
3. Odkręcić dysze za pomocą klucza nasadowego 7 i zastąpić je używając
pasujących do gazu zasilającego i palników (patrz tabela dysz).
19
4. Założyć palniki i ruszt płyty.
Palniki nie wymagają regulacji powietrza pierwotnego.
Wymiana dyszy palnika piekarnika
1. Zdjąć ruchome dno piekarnika.
2. Odkręcić wkręt mocujący i zdjąć palnik.
3. Odkręcić dyszę używając 10 mm klucza nasadowego i zastąpić ją inną
dyszą pasującą do gazu zasilającego i palników (patrz tabela dysz).
Po wymianie dyszy złożyć wszystkie elementy wykonując powyższe czynności
w odwrotnej kolejności.
Regulacja płomienia
Palnik piekarnika
Po wymianie dysz należy sprawdzić poziom płomienia. Regularny płomień na
najniższym poziomie powinien mieć ok. 4 mm (obracając pokrętło z
maksymalnego do minimalnego położenia, palnik nie powinien zgasnąć).
¾ Po wymianie dyszy należy ponownie zamocować palnik za pomocą wkrętu
mocującego przykręcając go na środku.
¾ Poluzować wkręt mocujący (M) regulatora dopływu powietrza (A), poruszać
regulatorem do góry i w dół aż do uzyskania prawidłowej wielkości
płomienia.
¾ Dokręcić mocno wkręt mocujący (M).
ra
k
owietrza
prawidłowo
Za dużo
powietrza
20
M
A
Regulacja
powietrza
REGULACJA PŁOMIENIA OSZCZĘDNOŚCIOWEGO
Palniki nawierzchniowe
Aby ustawić minimalny poziom dopływu gazu:
¾ Zapalić palnik.
¾ Przekręcić pokrętło w lewo na oznaczenie małego płomienia.
¾ Zdjąć pokrętło z trzpienia kurka.
¾
Przy pomocy wąskiego wkrętaka obracać (wkręcać lub wykręcać) śrubę
regulacyjną usytuowaną w korpusie kurka aż do uzyskania regularnego,
małego płomienia.
Założyć pokrętło.
Obrócić pokrętło kilkakrotnie z położenia maksymalnego do minimalnego, aby
sprawdzić, czy płomień jest stabilny.
Palnik piekarnika
- Zapalić palnik przy ustawieniu na pozycji „Max” i pozostawić zamknięty
piekarnik na ok. 10 min.
- Powoli obrócić pokrętło do pozycji 1.
- Wyciągnąć pokrętło.
-
Przy pomocy wąskiego wkrętaka obracać (wkręcać lub wykręcać) śrubę
regulacyjną usytuowaną w korpusie kurka aż do uzyskania regularnego,
małego płomienia.
Płomień nie może zgasnąć podczas zamykania drzwi piekarnika
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21

Zanussi ZCG5060 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi