Zanussi ZCC5060 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
0
INSTRUKCJA OBSŁUGI
KUCHNIA
GAZOWO-ELEKTRYCZNA
ZCC 5060
ZCC 5062
ZANUSSI
1
SPIS TREŚCI
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKA WSKAZÓWKI DLA INSTALATORA
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Dane techniczne
Opis urządzenia
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Czyszczenie i konserwacja
Co zrobić, gdy ...
Gwarancja
Serwis i części zamienne
2
4
5
6
11
12
13
13
13
Wskazówki dla instalatora
Instalacja
Wymiana żarówki piekarnika
Przestawienie na inny rodzaj gazu
14
14
16
17
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają
następujące znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska
naturalnego
2
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać się z
instrukcją, w której podano wskazówki i
zalecenia dotyczące prawidłowego
użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać
przez cały czas użytkowania urządzenia.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy
pamiętać również o przekazaniu instrukcji
obsługi nowemu użytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w
instrukcji zapewni długotrwałe i niezawodne
działanie urządzenia.
Urządzenie przeznaczone jest do obsługi
wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie zezwalać
dzieciom na zabawę w pobliżu urządzenia.
Urządzenie rozpakować i sprawdzić, czy nie
jest uszkodzone.
Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie jej do
innych celów jest niedozwolone!
Wszelkie zmiany lub modyfikacje urządzenia
stwarzają poważne zagrożenie dla
użytkownika.
Przed pierwszym pieczeniem należy
podnieść pokrywę, wyjąć akcesoria, włączyć
pusty piekarnik na około 45 minut na
maksymalną temperaturę, co zapobiegnie
przejęciu przez potrawę zapachu z izolacji
termicznej i innych zapachów pozostałych po
procesie produkcyjnym. Po 45 minutach
należy pozostawić piekarnik otwarty aż do
ostygnięcia, a następnie umyć go ciepłą
wodą z detergentem. Umyć także akcesoria.
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno posiadać
sprawną wentylację nawiewno – wywiewną.
Niesprawna wentylacja może prowadzić do
zakłócenia procesu spalania gazu i
powstawiania zwiększonej zawartości tlenku
węgla w pomieszczeniu kuchennym.
W przypadku podłączenia innych urządzeń
elektrycznych w pobliżu kuchni należy
zwrócić uwagę, aby ich przewody zasilające
nie dotykały gorących elementów kuchni (lub
nie zostały przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju lub
innym tłuszczu nie wolno pozostawiać
urządzenia bez nadzoru, ponieważ
przegrzany olej może się zapalić.
Na ruszcie nie wolno ustawiać
zdeformowanych lub niestabilnych naczyń do
gotowania, gdyż mogą się one przewrócić i
zawartość naczynia wyleje się na palniki.
Nie przenosić kuchni za uchwyt drzwi
piekarnika.
Zalecamy używanie żaroodpornych naczyń
(zgodnie ze wskazówkami ich producenta).
W szufladzie kuchni (wyposażenie niektórych
modeli) nie wolno przechowywać
łatwopalnych materiałów, środków
czyszczących itp.
Na otwartych drzwiach kuchni nie należy
stawiać ciężkich przedmiotów. Nie dopuścić,
aby dzieci siadały na otwartych drzwiach
kuchni.
Do wkładania i wyjmowania potraw z
piekarnika należy zawsze używać
kuchennych rękawic ochronnych.
Nie przykrywać spodu piekarnika folią
aluminiową, gdyż nadmierne przegrzanie
może uszkodzić emalię wewnątrz piekarnika.
Tacy na skapujący tłuszcz nie należy używać
jako naczynia do pieczenia.
Nie otwierać drzwi piekarnika, jeżeli jeszcze
jest włączony lub gorący, gdyż strumień pary
może uszkodzić pokrętła.
Płomień palnika powinien być regularny i
stabilny. Jeżeli płomień nie jest regularny,
należy oczyścić palnik. W przypadku usterki
wezwać autoryzowany serwis.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w
pozycji „OFF” (wyłączony), kiedy kuchenka
nie jest użytkowana.
Nie pozostawiać na wierzchu kuchni (na
palnikach) folii aluminiowej i innych
przedmiotów, jeżeli palniki są włączone.
Po każdym wyłączeniu kuchni umyć pokrywę
(przed jej zamknięciem).
Pokrywę należy podnieść, jeżeli piekarnik
będzie włączony.
Przed opuszczeniem pokrywy ochłodzić
piekarnik i płytę z palnikami.
Nie zezwalać dzieciom na przebywanie w
pobliżu włączonego urządzenia. Ryzyko
poparzenia się.
Nie zezwalać dzieciom na manipulowanie
pokrętłami kuchni.
Czyszczenie lub czynności konserwacyjne
należy rozpoczynać tylko wtedy, kiedy
kuchenka jest zimna.
Ze względów bezpieczeństwa i higienicznych
kuchenkę należy utrzymywać w czystości.
Tłuszcz i resztki potraw mogą stać się
przyczyną pożaru!
Podczas wyjmowania blachy z piekarnika
może prysnąć olej na jego drzwi, co
spowoduje nieprzyjemny zapach. Dlatego
radzimy natychmiast zmyć resztki oleju.
Myć kuchnię po każdym użyciu.
Nie używać do czyszczenia kuchni urządzeń
ciśnieniowych lub parowych.
3
Urządzenie należy podłączyć do takiego
rodzaju gazu, jaki podano na naklejkach
znajdujących się na drzwiach piekarnika i
opakowaniu.
Instalacja
Podłączenie kuchenki do instalacji gazowej
może wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi uprawnieniami.
Urządzenie można podłączyć do zasilania
dopiero po zakończeniu instalacji.
Przed czyszczeniem kuchni odłączyć ją od
zasilania elektrycznego.
W przypadku wystąpienia usterki urządzenia
należy zwrócić się do autoryzowanego
zakładu serwisowego wyznaczonego przez
producenta sprzętu.
Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Użytkownikowi nie wolno samodzielnie
wykonywać napraw!
Zmiany w domowej instalacji elektrycznej
konieczne do podłączenia kuchni mogą być
dokonane tylko przez uprawnione osoby.
Naprawy wykonywane przez osoby bez
odpowiednich uprawnień stwarzają
zagrożenie dla użytkownika i mogą
spowodować poważne uszkodzenie
urządzenia.
Autoryzowany zakład serwisowy posiada
oryginalne części zamienne.
Producent wyklucza swoją odpowiedzialność
za szkody i ich konsekwencje, które powstały
na skutek nieprzestrzegania przepisów
bezpieczeństwa oraz wskazówek zawartych
w niniejszej instrukcji obsługi.
W trosce o ochronę środowiska
naturalnego
Wszystkie materiały oznaczone symbolem
nadają się do powtórnego przetworzenia.
Oddać je do punktu zbiórki surowców wtórnych.
Informacji o placówkach najbliższych miejscu
zamieszkania należy zasięgnąć u władz
lokalnych.
W przypadku usterki należy zwrócić się do
autoryzowanego zakładu usługowego.
Autoryzowany zakład serwisowy posiada
oryginalne części zamienne.
4
DANE TECHNICZNE
PŁYTA Pokrywa
Ruszt
Palnik:
prawy przedni
prawy tylny
lewy przedni
lewy tylny
Lakierowana
Emaliowany
Duży
Pomocniczy
Średni
średni
2,30 (2,10) kW
0,85 (0,70) kW
1,70 (1,50) kW
1,70 (1,50) kW
PIEKARNIK
Piekarnik
Moc piekarnika
Grill (tylko model ZCC5062)
Moc grilla
Żarówka piekarnika
Czyszczenie
Elektryczny
1,90 kW
Elektryczny
1,80 kW
15 W, E14
ręczne
AKCESORIA
Ruszt
Taca do pieczenia (na spływający tłuszcz)
Osłona ochronna (tylko model ZCC 5062)
WYMIARY
Wysokość
Szerokość
Głębokość
875 mm
500 mm
600 mm
Urządzenie posiada certyfikat bezpieczeństwa „B”.
5
OPIS URZĄDZENIA
OPIS URZĄDZENIA
Model: ZCC 5060
250
200
150
100
50
3
4
5 6
2
OVEN
1
ZANUSSI
OVEN
GAS
GAS GASGAS
TOP
ZCC 5060
Model : ZCC 5062
250
200
150
100
50
3
4
5 6
2
OVEN
1
ZANUSSI
OVEN
GAS
GAS GASGAS
TOP
ZCC 5062
1. Lampka kontrolna
2. Pokrętło palnika piekarnika
3. Pokrętło palnika przedniego lewego
4. Pokrętło palnika tylnego lewego
5. Pokrętło palnika tylnego prawego
6. Pokrętło palnika przedniego prawego
Płyta
2
1
3
4
1,7(1,5)kW 0,85(0,7)kW
2,3(2,1)kW
1,7(1,5)kW
1. Średni palnik (do podgrzewania ze
średnią prędkością)
2. Średni palnik (do podgrzewania ze
średnią prędkością)
3. Mały (pomocniczy) palnik
4. Duży palnik (do podgrzewania z dużą
prędkością)
6
OBSŁUGA URZĄDZENIA
1. Piekarnik elektryczny
Przed włączeniem urządzenia należy
upewnić się, czy pomieszczenie
posiada odpowiednią wentylację.
How to proceed ?
1. Otworzyć pokrywę.
2. Wyjąć akcesoria piekarnika.
3. Zdjąć naklejki i folię zabezpieczającą (jeżeli
występują).
4. Ogrzać piekarnik ustawiając pokrętło w
położeniu „250” na 45 minut..
Umyć wszystkie akcesoria łagodnym detergentem.
Opłukać i osuszyć.
Należy pamiętać, że drzwi piekarnika
nagrzewają się podczas pracy
urządzenia. Zwrócić uwagę, aby dzieci
nie przebywały w pobliżu włączonej
kuchni.
Pokrywa musi być podniesiona, jeżeli
kuchnia jest włączona (aby uniknąć
przegrzania).
Piekarnik jest wyposażony w 3 elementy grzejne:
- 2 grzałki (górna i dolna) do używania
piekarnika z zamkniętymi drzwiami
(pieczenie ciasta w foremkach, zapiekanie)
- 1 grzałka grilla umieszczona w górnej ściance
piekarnika, do używania z uchylonymi
drzwiami piekarnika (pieczenie mięsa).
Piekarnika można używać w sposób tradycyjny lub
do grillowania (nie jednocześnie).
Pokrętło piekarnika (rys. 1 dla modelu dla
modelu ZCC 5060, rys. 2 dla modelu ZCC 5062)
Z jego pomocą można wybrać odpowiednią
temperaturę i funkcję pieczenia.
Oznaczenie symboli:
wyłączony
oświetlenie piekarnika
50-250 zakres temperatur
dolna grzałka
górna grzałka
grill (w modelu ZCC 5062)
250
200
150
100
50
rys.1
250
200
150
100
50
rys. 2
7
Aby wybrać poziom temperatury należy obrócić
pokrętło w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara, aż oznaczenie na pokrętle
pokryje się z wskazaniem temperatury pomiędzy
50, a 250ºC. Wybrana temperatura będzie
kontrolowana i utrzymywana przez termostat.
Można także ustawić nagrzewanie dolną grzałką
lub górną grzałką .
Wtedy temperatura nie przekroczy 215ºC w
przypadku nagrzewania dolną lub górną grzałką.
Grill elektryczny (model ZCC 5062)
W trakcie grillowania niektóre
elementy piekarnika nagrzewają. Zwrócić
uwagę, aby dzieci nie znajdowały się w
pobliżu włączonej kuchni. Podczas
grillowania należy pozostawić uchylone
drzwi piekarnika i wysunąć nakładkę
ochraniającą „A” pokrętła (rys.3) przed
przegrzaniem.
Pod ruszt, na którym będzie ułożone mięso,
należy wsunąć tacę, w której będzie gromadził
się tłuszcz i soki potraw.
Aby wyłączyć grzałki piekarnika należy ustawić
pokrętło w pozycji „
” (wyłączony).
Pieczenie w piekarniku
Pieczenie tradycyjne
dystrybucja rozgrzanego powietrza wewnątrz
piekarnika;
należy wstępnie ogrzać piekarnik
1. Ogrzać wstępnie piekarnik:
ok. 8 minut przy ustawieniu temperatury od
50 do 150ºC
ok. 15 minut przy ustawieniu temperatury
od 175 do 250ºC.
2. Włożyć produkty do piekarnika.
Pieczenie przy nagrzewaniu dolną grzałką
dla pizzy i ciast owocowych
należy wstępnie ogrzać piekarnik.
1. Ogrzać wstępnie piekarnik przez 10 minut
ustawiając pokrętło w położeniu
2. Włożyć produkty.
rys. 3
rys. 4
rys. 5
8
Grillowanie
pracuje górny element grzejny
dla podgrzewania ugotowanych produktów
nie ma konieczności wstępnego ogrzewania
piekarnika
1. Włożyć produkty na trzeci poziom
piekarnika
2. Ustawić termostat w położeniu
.
Grillowanie (model ZCC 5062)
Ciepło dochodzi z górnej części piekarnika.
Polecamy tę funkcję do grillowania mięsa,
tostowania pieczywa lub zrumieniania potraw
już ugotowanych.
Nie pozostawiać włączonej kuchni bez
nadzoru; otworzyć drzwi piekarnika i
wysunąć osłonę ochraniającą pokrętła.
Pieczenie mięsa
przygotować porcje mięsa, lekko
posmarować je olejem po obu stronach.
mięso ułożyć na ruszcie.
wysunąć nakładkę ochronną.
ustawić pokrętło w położeniu
.
wsunąć tacę na poziom 1.
ruszt wsunąć na poziom 2 lub 3, w
zależności od grubości mięsa.
- poziom 3: dla cienkich kawałków (tosty,
kiełbaski, małe kawałki ryb).
- poziom 2: dla grubszych porcji (mięso,
ryby, drób).
mięso obrócić na drugą stronę po
zrumienieniu.
posolić pod koniec pieczenia.
Czas pieczenia produktów jest uzależniony
do rodzaju i grubości produktu, a nie jego
wagi.
Zapiekanie (tylko model ZCC 5062)
wysunąć nakładkę ochronną.
ustawić pokrętło w położeniu
.
postawić naczynie na ruszcie wsuniętym na
poziom 2 lub 3
pozostawić naczynie z potrawą na kilka
minut
Oświetlenie piekarnika
oświetla wnętrze piekarnika podczas jego
pracy
Lampka kontrolna termostatu piekarnika
Wyłącza się, gdy piekarnik osiągnie zadaną
temperaturę i zapala się ponownie, gdy
termostat reguluje temperaturę.
rys. 6
1
2
3
rys. 7
1
2
3
rys. 8
9
2. Palniki nawierzchniowe kuchni
Symbole na panelu sterującym mają następujące
wyłączony
maksymalny dopływ gazu (duży płomień)
minimalny dopływ gazu (mały płomień)
ustawić duży płomień do gotowania
ustawić mały płomień do podgrzewania i
utrzymywania potraw w cieple
można wybierać położenia pośrednie między
, a , nigdy nie ustawiać pokrętła pomiędzy
i .
rys. 9
Nie zamykać pokrywy do czasu
ostudzenia palników. W przeciwnym
razie pokrywa może ulec uszkodzeniu.
Zapalanie palników
model ZCC 5060
Wcisnąć całkowicie i obrócić pokrętło w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara, do symbolu dużego płomienia.
Zapalić palnik zapałką.
Zwolnić pokrętło i obserwować, czy palnik się
zapalił. Wyregulować płomień, w zależności od
potrzeby.
model ZCC 5062
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą stronę do
symbolu
. Zapalić palnik zapałką.
Palniki nawierzchniowe są wyposażone w
zabezpieczenie. Pokretło należy
przytrzymać wciśnięte przez ok. 10
sekund, aż płomień się ustabilizuje.
Zwolnić pokrętło i obserwować, czy palnik się
zapalił. Wyregulować płomień, w zależności od
potrzeby.
Jeżeli płomień zgasł należy odczekać 1 minutę i
spróbować ponownie.
Jeżeli nie można włączyć palnika pomimo
kilkakrotnych prób należy sprawdzić, czy pierścień
palnika i jego wierzch są prawidłowo ułożone (patrz
rysunek).
Wyłączanie palników
Wyłączyć palnik ustawiając pokrętło w
pozycji
.
Nie stawiać na palnikach naczyń,
przedmiotów oraz żywności, które mogą ulec
stopieniu.
Pokrywka
palnika
Pierścień
palnika
Termopara
(zabezpieczenie)
rys. 10
10
Wybór odpowiedniego palnika
Zawsze należy stosować palnik o wielkości
odpowiedniej do średnicy garnka używanego do
gotowania. Aby nie dopuścić do wykipienia
potrawy, zalecamy dobieranie odpowiednich
naczyń.
Ze względów ekonomicznych zalecamy
nakrywanie naczyń podczas gotowania.
Kiedy potrawa zacznie się gotować, należy
zmniejszyć płomień tak, aby tylko podtrzymywać
gotowanie.
Pierścień i otwory palnika należy
utrzymywać w czystości.
Na poszczególnych palnikach należy używać
naczyń o właściwej średnicy:
prawidłowo
nieprawidłowo
rys. 11
Średnica (mm)
Palnik Moc
(kW)
Min. Max.
duży 2,3 (2,1) 165 260
średni 1,7 (1,5) 140 220
Mały 0,85 (0,7) 60 160
3. Akcesoria kuchni
Poza oryginalnym wyposażeniem kuchni
zalecamy używanie żaroodpornych naczyń
(zgodnie ze wskazówkami ich producenta).
Kuchnia jest wyposażona w:
ruszt (potrawy należy umieszczać w
środkowej części rusztu)
tacę (na spływający z mięsa tłuszcz i soki);
wsunąć w poziom 2; jeżeli nie jest używana
należy ją wyjąć z piekarnika
nakładkę ochronną (wysunąć podczas
grillowania żywności) - w modelu ZCC 5062.
rys.12
11
WSKAZÓWKI I PORADY
Piekarnik
Piekarnik wyłączyć 5 minut przed
planowanym zakończeniem pieczenia. W ten
sposób oszczędza się energię elektryczną,
wykorzystując zgromadzone ciepło.
Na efekt końcowy mają wpływ użyte naczynia
(grubość, materiał itp.).
W przypadku potraw zwiększających swoją
objętość w trakcie pieczenia należy użyć
większego naczynia.
Skórkę drobiu i kiełbasek nakłuć przed
pieczeniem.
Pomiędzy naczynia i ruszt położyć kawałek
folii aluminiowej; nie przykrywać całego
rusztu.
Używać żaroodpornych naczyń.
Do potraw dodać niewielką ilość tłuszczu
przed zakończeniem pieczenia.
Nie przykrywać żadnego elementu
piekarnika folią aluminiową. Akumulacja
ciepła może wpłynąć ujemnie na efekt
pieczenia oraz może dojść do uszkodzenia
emalii piekarnika.
Przed włączeniem piekarnika należy podnieść
pokrywę kuchni.
Gotowanie na płycie
Najlepsze jest używanie palników
odpowiednich dla wymiarów garnka i
przykrywanie ich podczas gotowania w celu
zmniejszenia zużycia gazu.
Ponieważ dystrybucja ciepła na dolnej
powierzchni nie jest jednolita, naczynia
przegrzewają się tylko po jednej stronie. W
związku z tym zalecamy częstsze mieszanie
potrawy.
W garnkach o grubszych ściankach
dystrybucja ciepła jest bardziej jednolita
i zjawisko przegrzewania nie występuje.
Odradzamy używanie małych naczyń.
Szerokie i niezbyt wysokie garnki są lepsze,
ponieważ szybciej przewodzą ciepło.
Czas gotowania nie zmniejszy się poprzez
używanie małego garnka na dużym palniku,
lecz zwiększy to tylko zużycie gazu.
Po zakończeniu gotowania należy
odczekać z opuszczeniem pokrywy do czasu
ostudzenia palników.
12
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Przed przystąpieniem do czyszczenia
należy sprawdzić, czy wszystkie pokrętła są
ustawione w położeniu „wyłączony”,
urządzenie jest ostudzone i odłączone do
zasilania.
Do czyszczenia nie należy używać
szorujących środków i materiałów.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z dodatkiem
środka czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwory pierścienia
palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać noża lub
innych ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu.
Panel sterujący, pokrętła, emaliowany ruszt
kuchni, pokrywa przednia i boczne ścianki
piekarnika
Czyścić wilgotną gąbką z łagodnym
detergentem; opłukać i osuszyć.
Nie używać środków i materiałów ściernych,
które mogłyby zniszczyć emalię.
Płyta podpalnikowa
Do czyszczenia bieżącego używać wody z
detergentem lub specjalnych środków do tego
przeznaczonych. Dokładnie opłukać i
wysuszyć.
Wszelkie zanieczyszczenia i pozostałości po
gotowaniu należy natychmiast namoczyć i
usunąć, ponieważ emalia na podpalnikowej
płycie kuchenki może się trwale przebarwić.
Nie używać ostrych narzędzi lub ściernych
środków czyszczących.
Plamy z octu, kwasów owocowych należy
natychmiast usuwać.
Piekarnik
Elementy emaliowane: czyścić tak, jak
pozostałe elementy emaliowane.
Drzwi piekarnika
Drzwiczki piekarnika należy myć ciepłą wodą z
dodatkiem detergentu. Nie wolno używać
środków szorujących.
Akcesoria
Wszystkie akcesoria piekarnika można myć w
wodzie z detergentem. Dokładnie spłukać i
osuszyć przed ponownym użyciem.
Drzwi piekarnika można wyjąć do czyszczenia:
- otworzyć całkowicie drzwi piekarnika;
- obrócić dwa elementy blokujące na
ramionach zawiasów o 60º;
rys. 13
- zamknąć częściowo drzwi (do 30º);
rys. 14
- podnieść do góry i wyciągnąć drzwi
- Odkręcić dwie śruby (patrz rysunek).
Można także wyjąć wewnętrzną szybę drzwi,
odkręcając 2 śruby.
rys. 15
Uwaga: Zwrócić uwagę na prawidłowe włożenie
szyby po czyszczeniu. Nie używać piekarnika
bez szyby.
13
CO ZROBIĆ, GDY ...
W przypadku wystąpienia nieprawidłowości w funkcjonowaniu kuchenki należy przed zgłoszeniem
awarii w autoryzowanym zakładzie serwisowym sprawdzić:
Usterka Prawdopodobna przyczyna
i rozwiązanie
Żaden z palników się nie zapala
Palnik się nie zapala
Rezultaty gotowania są niezadowalające
Piekarnik dymi
Piekarnik nie działa
Sprawdzić, czy urządzenie jest podłączone do
zasilania gazem.
Sprawdzić położenie przewodu gazowego.
Sprawdzić, czy zawór gazowy jest otwarty.
Sprawdzić, czy pierścień palnika i jego
wierzch zostały prawidłowo założone po
czyszczeniu.
Sprawdzić, czy pokrętło było wciśnięte przez
10 sekund przed zapaleniem palnika (model
ZCC 5062)
Sprawdzić, czy palnik znajduje się na swoim
miejscu.
Sprawdzić, czy palnik jest mokry.
Sprawdzić, czy prawidłowo ustawiono
płomień palnika.
Sprawdzić czas przygotowywania potrawy.
Zalecamy czyszczenie piekarnika po każdym
użyciu. W innym przypadku krople tłuszczu i
wszystkie inne pozostałości po wykipieniu
będą się palić podczas następnego pieczenia
(patrz rozdział o czyszczeniu piekarnika).
Sprawdzić, czy urządzenie jest podłączone do
zasilania elektrycznego.
Sprawdzić, czy nie nastąpiła przerwa w
dopływie energii elektrycznej.
Sprawdzić bezpieczniki.
Jeżeli piekarnik nadal nie funkcjonuje prawidłowo, wtedy należy zwrócić się do najbliższego
autoryzowanego zakładu serwisowego podając model i numer seryjny urządzenia.
Tabliczka znamionowa
Znajduje się w tylnej części urządzenia i zawiera dane dotyczące urządzenia.
Przed wezwaniem serwisu należy zanotować model, numer produktu i numer seryjny kuchni.
WARUNKI GWARANCJI
Warunki gwarancji na zakupione urządzenie znajdują się w karcie gwarancyjnej, otrzymywanej przy
zakupie.
SERWIS I CZĘŚCI ZAMIENNE
Urządzenie zostało poddane fabrycznej kontroli jakościowej, która miała na celu sprawdzenie
sprawności technicznej urządzenia i wykonanie regulacji przez specjalistów.
Każda konieczna naprawa musi być wykonana z największą ostrożnością. Z tego powodu zalecamy
zwrócenie się w przypadku awarii do autoryzowanego zakładu serwisowego. Przy zgłoszeniu należy
podać model Państwa urządzenia i objawy usterki.
Oryginalne części zamienne można kupić w autoryzowanych zakładach serwisowych.
14
WSKAZÓWKI DLA INSTALATORA
Podłączenie i dopasowanie kuchenki
do odpowiedniego rodzaju gazu może
wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi uprawnieniami,
zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w
czynności powinien zaznaczyć w tabeli
DANYCH TECHNICZNYCH rodzaj gazu, do
którego została dostosowana kuchnia.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
szkody powstałe wskutek nieprzestrzegania
obowiązujących norm i przepisów lub
podłączenia kuchenki przez osobę
nieuprawnioną.
INSTALACJA KUCHENKI
Przed przystąpieniem do instalowania kuchni w
pomieszczeniu kuchennym należy upewnić się,
czy spełnia ono wymagania stawiane mu przez
przepisy Prawa Budowlanego (Dz.U. nr 15, poz.
140 z 25.02.1999)
W świetle tych przepisów pomieszczenie
kuchenne powinno:
- mieć szerokość min. 1,7 m dla mieszkania
jednopokojowego lub 2,3 m dla mieszkania
wielopokojowego;
- mieć minimalną wysokość 2,2 m;
- mieć odpowiednią kubaturę, która zapewni,
że maksymalne obciążenie cieplne pochodzące
od urządzeń gazowych zainstalowanych w tym
pomieszczeniu nie przekroczy 930 W/m
3
pomieszczenia kuchennego i 175 W/m
3
dla
pomieszczenia mieszkalnego;
- zapewnić wentylację nawiewno -wywiewną
(co najmniej 1,5 krotną wymianę powietrza w
ciągu godziny)
- zapewnić dopływ powietrza (jeżeli kuchnia
nie posiada okna) poprzez otwory wykonane w
ścianach zewnętrznych o powierzchni min. 0,016
m
2
- zapewnić odprowadzanie spalin, np. poprzez
sprawny kanał kominowy o min. boku 0,14 m.
Równocześnie informujemy, że kuchnia jest
przewidziana do instalowania obok mebli
kuchennych, ale nie wyższych niż górna
płaszczyzna rusztu kuchni.
61 cm
FOUR TABLE
CGL 404
min
min 15 cm
rys. 16
15
PODŁĄCZENIE DO INSTALACJI GAZOWEJ
Podłączenie musi być dokonane zgodnie z
obowiązującymi normami i przepisami Prawa
Budowlanego !
Podczas montażu kuchenkę poddano testom i
dostosowano do zasilania gazem o parametrach
zamieszczonych na naklejce znajdującej się na
drzwiach piekarnika. Sprawdzić, czy
charakterystyka gazu podana odpowiada
parametrom gazu zasilającego.
Jeżeli nie, należy postępować zgodnie z
zaleceniami podanymi w rozdziale „Użycie innych
typów gazu”. W celu uzyskania maksymalnej
wydajności i minimalnego zużycia gazu należy
sprawdzić, czy ciśnienie gazu zasilającego
odpowiada ciśnieniu podanemu na tabliczce
znamionowej. Jeżeli ciśnienie gazu jest inne (lub
zmienne) od podanego na tabliczce, należy
zamontować regulator ciśnienia posiadający
certyfikat bezpieczeństwa B.
Podłączenie za pomocą sztywnej rury
metalowej
lub giętkiej rury metalowej
Podłączenie kuchni do instalacji gazu
ziemnego powinno być wykonane przy pomocy
sztywnego podłączenia (dopuszcza się też
inne podłączenia) np. Przy użyciu rur stalowych
instalacyjnych lub rur miedzianych. Kuchnia
posiada króciec przyłączeniowy G 1/2.
Podłączenie za pomocą węża elastycznego
Podłączenie za pomocą węża elastycznego
można wykonać tylko po sprawdzeniu, czy jest
to zgodne z obowiązującymi przepisami.
Wąż oraz zastosowany reduktor do gazu
płynnego powinny posiadać certyfikat
bezpieczeństwa B.
Przewód łączący nie może przecinać tylnej
ściany kuchenki. Wąż elastyczny łączymy z
króćcem kuchni przy pomocy 0,5 m odcinka
rury stalowej instalacyjnej (bez szwu).
Długość przewodu nie może przekraczać 1.5
metra bez jakichkolwiek zagięć lub skręceń.
Przewód nie może przechodzić blisko ostrych
krawędzi lub przedmiotów z ostrym
zakończeniem.
Przewód musi być dostępny, aby umożliwić
kontrolę pod względem przetarcia lub zużycia
na całej swojej długości.
Ustalając stan przewodu należy wziąć pod
uwagę : zadraśnięcia na powierzchni
przewodu, przecięcia, przypalenia na końcach i
wzdłuż przewodu, stwardnienie przewodu;
przewód musi utrzymywać swoją naturalną
elastyczność, obejmy mocujące nie mogą być
zardzewiałe; czas używania przewodu nie
może przekraczać okresu gwarancyjnego 5 lat.
B A C E
C
D
rys. 17
TYŁ KUCHNI
Przewód
zasilający
zaciski
Podł. węża
elastycznego
PRAWA STRONA
zaciski
podł. węża
elastycznego
TY Ł KUCHNI
przewód
zasilający
LEWA STRONA
NIE
Przewód
zasilający
rys. 18
16
Jeżeli zajdzie jedna lub więcej z
wymienionych okoliczności, nie wolno
naprawiać przewodu, lecz niezwłocznie
wymienić go.
UWAGA !
Po zamocowaniu należy sprawdzić szczelność
wszystkich połączeń za pomocą wody z mydłem
- a nie za pomocą płomienia.
Podłączenie do instalacji elektrycznej
sprawdzić, czy parametry instalacji
elektrycznej w miejscu eksploatacji
urządzenia odpowiadają danym
umieszczonym na tabliczce znamionowej;
instalacji i podłączenia może dokonać
uprawniony technik, zgodnie z
obowiązującymi przepisami;
przewód zasilający musi znajdować się z
dala od nagrzewających się elementów
kuchni;
Kuchnię należy podłączyć do instalacji z
uziemieniem. Producent wyklucza swoją
odpowiedzialność za wypadki spowodowane
błędnym podłączeniem urządzenia.
Bezpiecznik: 16 A
Jeżeli przewód zasilający został
uszkodzony należy go wymienić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Wymiana żarówki piekarnika
Przed wymianą żarówki należy upewnić
się, że pokrętła są ustawione w położeniu
„wyłączony”. Odłączyć urządzenie do
zasilania. Kuchnia musi być ostudzona.
- żarówka 15W, E14; odporna na temperaturę
300ºC; można zamówić w autoryzowanym
zakładzie serwisowym;
- żarówka jest umocowana w tylnej ściance
piekarnika:
Aby wymienić żarówkę należy:
1. odkręcić osłonę ochronną;
2. wymienić żarówkę;
3. założyć osłonę ochronną.
Urządzenie nagrzewa się podczas
pracy. Nie dotykać elementów wewnętrznych
piekarnika.
rys. 19
17
PRZESTAWIENIE NA INNY RODZAJ GAZU
Adaptację na inny rodzaj gazu może wykonać
jedynie autoryzowany serwis.
Dopasowanie do innego rodzaju gazu niż
ten, na który została fabrycznie ustawiona
kuchenka, odbywa się poprzez wymianę dysz
gazowych, regulację powietrza pierwotnego, a w
przypadku przejścia na gaz płynny dostarczany z
butli gazowej zmianę sposobu podłączenia
zasilania kuchni.
Kolanko musi być uszczelnione za pomocą
pakuł lub taśmy teflonowej. Po połączeniu należy
sprawdzić szczelność wodą z mydłem.
WYMIANA DYSZ / DOPASOWANIE DYSZ
Przy adaptacji urządzenia do zasilania innym
rodzajem gazu należy:
- wymienić dysze palników
nawierzchniowych
- wyregulować płomień oszczędnościowy
sprawdzić podłączenie gazowe
Producent wyklucza swoją
odpowiedzialność za szkody i ich
konsekwencje, powstałe w wyniku
nieprawidłowej instalacji lub obsługi.
Tabela dysz
(kategoria KGPE II
II 35, 50, III PB
)
Zużycie
Palnik Moc
(kW)
Rodzaj
gazu
Ciśnienie
(mbar)
Średnica
dyszy
(mm)
Średnica
by-
passa
(mm)
m3/h Kg/h
Duży
2,30
2,30
2,10
GZ-50
GZ-35
BPB
20
13
36
1,12
1,80
0,75
0,35
0,231
0,321
-
-
-
0,165
Średni
1,70
1,70
1,50
GZ-50
GZ-35
BPB
20
13
36
0,96
1,50
0,60
0,30
0,170
0,237
-
-
-
0,118
Pomocniczy
0,85
0,85
0,70
GZ-50
GZ-35
BPB
20
13
36
0,70
1,05
0,43
0,25
0,085
0,119
-
-
-
0,055
Nakleić na urządzenie naklejkę (dostarczoną z
urządzeniem) z właściwym rodzajem gazu .
Wymiana dysz palników
1. Zdjąć ruszt.
2. Zdjąć nakrywki palników.
3. Odkręcić dysze za pomocą klucza
nasadowego 7 i zastąpić je używając
pasujących do gazu zasilającego i palników
(patrz tabela dysz).
4. Założyć palniki i ruszt płyty.
Palniki nie wymagają regulacji powietrza
pierwotnego.
Regulacja płomienia oszczędnościowego
Palniki nawierzchniowe
Aby ustawić minimalny poziom dopływu gazu:
Zapalić palnik.
Przekręcić pokrętło w lewo na oznaczenie
małego płomienia.
Zdjąć pokrętło z trzpienia kurka.
Przy pomocy wąskiego wkrętaka obracać
(wkręcać lub wykręcać) śrubę regulacyjną
usytuowaną w korpusie kurka aż do
uzyskania regularnego, małego płomienia.
Założyć pokrętło.
Obrócić pokrętło kilkakrotnie z położenia
maksymalnego do minimalnego, aby sprawdzić,
czy płomień jest stabilny.
rys. 20
rys. 21
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18

Zanussi ZCC5060 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi