Zanussi ZCG5602 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

INSTRUKCJA OBSŁUGI
KUCHENKA
GAZOWA
ZCG 5602
ZCG 5603
PL
2
SPIS TREŚCI
Wskazówki dla użytkownika Wskazówki dla instalatora
Wskazówki bezpieczeństwa
Opis urządzenia
Obsługa urządzenia
Obsługa piekarnika
Obsługa płyty
Wskazówki i porady
Konserwacja i czyszczenie
Co zrobić, gdy …
Warunki gwarancji
Serwis
3
5
6
6
7
9
10
11
12
12
Dane techniczne
Wskazówki bezpieczeństwa
Instalacja
Przestawienie na inny rodzaj gazu
Wymiana żarówki
13
13
14
16
18
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają
następujące znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska
naturalnego
3
WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA
Przed przystąpieniem do eksploatacji urządzenia
należy dokładnie zapoznać się z instrukcją, w
której podano wskazówki i zalecenia dotyczące
prawidłowego użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać przez
cały czas użytkowania urządzenia.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy
pamiętać również o przekazaniu instrukcji obsługi
nowemu użytkownikowi. Przestrzeganie
wskazówek zawartych w instrukcji zapewni
długotrwałe i niezawodne działanie urządzenia.
Przed instalacją należy sprawdzić rodzaj i
ciśnienie gazu w miejscu instalacji
urządzenia oraz rodzaj gazu, do którego
kuchnia jest przystosowana.
Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują się w instrukcji
obsługi (patrz także tabliczka znamionowa
urządzenia).
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno posiadać
sprawną wentylację nawiewno wywiewną.
Niesprawna wentylacja może prowadzić do
zakłócenia procesu spalania gazu i
powstawiania zwiększonej zawartości
tlenku węgla w pomieszczeniu kuchennym.
Kuchenkę należy podłączyć do zasilania
elektrycznego: 220V, 50Hz.
Sprawdzić zgodność parametrów instalacji
elektrycznej z danymi umieszczonymi na
tabliczce znamionowej.
Urządzenie przeznaczone jest do obsługi
wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie zezwalać
dzieciom na zabawę w pobliżu urządzenia.
Po otrzymaniu urządzenia należy je
rozpakować i sprawdzić, czy jest uszkodzone.
W przypadku stwierdzenia usterek, należy je
zaznaczyć na dokumencie dostawy.
Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie jej do
innych celów jest niedozwolone!
Nie należy naprawiać / zmieniać parametrów
urządzenia samodzielnie.
Przed użyciem urządzenia należy rozgrzać
pusty piekarnik, aby pozbyć się zapachu
izolacji termicznej oraz ewentualnych resztek
smarów konserwacyjnych.
- Podnieść pokrywę.
- Wyjąć wszystkie akcesoria z komory
piekarnika.
- Usunąć wszystkie naklejki oraz plastikowe
elementy ochronne.
- Umyć wszystkie akcesoria przed użyciem.
- Włączyć piekarnik na 45 minut, ustawiając
pokrętło w położeniu maksymalnym.
Piekarnik będzie dymił, wywietrzyć kuchnię.
Podczas pracy kuchni powstaje ciepło i
wilgoć. Należy zapewnić prawidłową
wentylację w pomieszczeniu, w którym
będzie ustawiona kuchnia.
W przypadku długiej pracy kuchni należy
zapewnić dodatkową wentylację poprzez
otwarcie okna lub zwiększenie mocy
wentylacji mechanicznej (jeżeli
zainstalowano).
W przypadku podłączenia innych urządzeń
elektrycznych w pobliżu kuchni należy zwrócić
uwagę, aby ich przewody zasilające nie
dotykały gorących elementów kuchni (lub
nie zostały przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju lub innym
tłuszczu nie wolno pozostawiać urządzenia
bez nadzoru, ponieważ przegrzany olej może
się zapalić.
Na ruszcie nie wolno ustawiać
zdeformowanych lub niestabilnych naczyń do
gotowania, gdyż mogą się one przewrócić i
zawartość naczynia wyleje się na palniki.
Nie przenosić kuchni za uchwyt drzwi
piekarnika.
Poza akcesoriami należącymi do
wyposażenia piekarnika, należy używać
żaroodpornych naczyń przeznaczonych do
użytku w piekarnikach gazowych (patrz
wskazówki producenta naczynia).
W pobliżu kuchni nie należy przechowywać
środków czyszczących I materiałów łatwo
palnych.
Na otwartych drzwiach piekarnika nie należy
stawiać:
- ciężkich naczyń,
- nie siadać oraz nie stawać.
Ruszt grilla nagrzewa się w czasie pracy
piekarnika. Do wyjmowania potraw oraz
rusztu używać rękawic ochronnych.
Nie przykrywać dna komory piekarnika folią,
gdyż może dojść do kumulacji ciepła I
uszkodzenia piekarnika / emaliowanych
powierzchni.
Nie otwierać drzwi piekarnika w czasie jego
pracy / gdy jest jeszcze rozgrzany, aby
ochronić pokrętła przed uszkodzeniem.
Płomień palnika powinien być regularny i
stabilny. Jeżeli płomień nie jest regularny,
należy oczyścić palnik. W przypadku usterki
wezwać autoryzowany serwis.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w pozycji
„OFF” (wyłączony), kiedy kuchenka nie jest
użytkowana.
Nie pozostawiać na wierzchu kuchni (na
palnikach) folii aluminiowej i innych
przedmiotów, jeżeli palniki są włączone.
Kuchnia posiada pokrywę, która zabezpiecza
przed kurzem (zamknięta) oraz tłuszczem
(podniesiona). Nie używać do innych celów.
4
Przed otwarciem pokrywy należy ją oczyścić.
Przed zamknięciem pokrywy odczekać, aż
urządzenie ostygnie.
Pokrywy NIE WOLNO zamykać, gdy
piekarnik, płyta lub palniki są jeszcze gorące.
Wąż przyłączeniowy należy wymieniać po
upływie określonego czasu, zgodnie ze
wskazówkami jego producenta.
Nie zezwalać dzieciom na zabawę w pobliżu
włączonej kuchni (mogą poparzyć się
dotykając kuchni lub naczyń)
Nie zezwalać dzieciom na zabawę pokrętłami
kuchni.
Przed czyszczeniem należy odłączyć
urządzenie od zasilania gazem i poczekać,
aż kuchnia ostygnie.
Ze względów bezpieczeństwa i higienicznych
kuchenkę należy utrzymywać w czystości.
Kuchnię należy myć po każdym użyciu.
Nie używać ciśnieniowych lub parowych
urządzeń czyszczących do mycia kuchni.
Instalacja
Podłączenie kuchenki do instalacji gazowej
może wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi uprawnieniami.
Kuchenka jest ciężka. Zachować ostrożność
podczas przenoszenia i przesuwania urządzenia.
Przed rozpoczęciem korzystania z kuchni
należy usunąć wszystkie elementy
opakowania.
Przed instalacją należy sprawdzić rodzaj i
ciśnienie gazu w miejscu instalacji
urządzenia oraz rodzaj gazu, do którego
kuchnia jest przystosowana.
Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują się w instrukcji
obsługi (patrz także tabliczka znamionowa
urządzenia).
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno posiadać
sprawną wentylację nawiewno
wywiewną. Niesprawna wentylacja może
prowadzić do zakłócenia procesu spalania
gazu i powstawiania zwiększonej
zawartości tlenku węgla w pomieszczeniu
kuchennym.
Sprawdzić zgodność parametrów
instalacji elektrycznej z danymi
umieszczonymi na tabliczce
znamionowej.
Nie należy naprawiać / zmieniać parametrów
urządzenia samodzielnie.
Producent wyklucza odpowiedzialność za
szkody powstałe przez nieprawidłową
instalację, obsługę, nieprzestrzeganie
przepisów bezpieczeństwa oraz wskazówek
zawartych w instrukcji.
Ochrona środowiska naturalnego
Wszystkie materiały opakowania nadają się
do powtórnego przetworzenia.
Oddać je do punktu zbiórki surowców
wtórnych.
Po zużyciu urządzenia należy je
unieruchomić poprzez odcięcie przewodu
zasilającego.
5
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKA
Panel sterujący
Model : ZCG 5602
5
3
24
6
1
Model : ZCG 5603
5
3
24
6
1
1. Pokrętło tylnego lewego palnika
2. Pokrętło przedniego lewego palnika
3. Pokrętło przedniego prawego palnika
4. Pokrętło tylnego prawego palnika
5. Lampka kontrolna piekarnika
6. Pokrętło palnika piekarnika
Płyta
1
2
4
3
1. Tylny lewy palnik (pomocniczy)
2. Przedni lewy palnik (duży)
3. Przedni prawy palnik (średni)
4. Tylny prawy palnik (średni)
6
OBSŁUGA URZĄDZENIA
Przed pierwszym użyciem
Zdjąć wszystkie elementy opakowania
(wewnątrz i z zewnątrz urządzenia), przed
włączeniem piekarnika.
Przed pierwszym użyciem urządzenia należy
rozgrzać piekarnik, bez wkładania żywności. W
tym czasie może wydobywać się nieprzyjemny
zapach. Jest to zjawisko normalne.
1. Wyjąć wszystkie akcesoria z piekarnika. Zdjąć
naklejki lub folie ochronne, jeżeli występują.
2. Zapalić palnik, a pokrętło piekarnika ustawić
w położeniu „8” (maksymalny).
3. Otworzyć okno w kuchni.
4. Pozostawić włączony, pusty piekarnik na 45
minut.
Umyć akcesoria łagodnym detergentem. Opłukać
i osuszyć.
Obsługa piekarnika
Kuchenka nagrzewa się w czasie pracy.
Nie zezwalać dzieciom na przebywanie w
pobliżu włączonej kuchenki, do czasu jej
ostygnięcia.
Nie pozwalać na opadanie drzwi
piekarnika – podczas otwierania należy je
przytrzymać za uchwyt.
Podczas pieczenia pokrywa kuchenki
powinna być podniesiona, aby nie
dopuścić do przegrzania urządzenia.
Piekarnik posiada cztery poziomy wsuwania blach I
jest dostarczony z jedną tacą do pieczenia.
Poziomy wsuwania blach liczy się od dołu, tak
jak wskazano na rysunku.
Zabezpieczenie
Palnik piekarnika jest wyposażony w
zabezpieczenie, które odcina dopływ gazu,
jeżeli płomień zgaśnie.
Piekarnik służy do pieczenia potraw.
Symbole na pokrętle piekarnika wskazują na
stopień nagrzewania:
0 Wyłączony
1 Minimalny
8 Maksymalny
Zapalanie
Otworzyć drzwi piekarnika, wcisnąć o obrócić
pokrętło piekarnika w lewą stronę, do pozycji
8, zbliżyć płomień zapałki do otworu w dolnej
części piekarnika;
Po upływie ok. 10 sekund zwolnić pokrętło
I sprawdzić, czy płomień palnika jest
równomierny I stabilnym.
4
3
2
1
7
Jeżeli płomień nie zapali się za pierwszym razem,
należy powtórzyć powyższe czynności po upływie
ok. 1 minuty.
Po kilku minutach pracy należy ustawić pokrętło
piekarnika w położeniu odpowiadającym
wymaganej temperaturze pieczenia.
Oznaczenie na
pokrętle
Temperatura
o
C
1
160
2
175
3
190
4
205
5
225
6
245
7
255
8 275
Pieczenie potraw
Pieczenie odbywa się w sposób tradycyjny.
Rozgrzane powietrze wypełnia komorę
piekarnika. Przed włożeniem potrawy należy
ogrzać wstępnie komorę piekarnika.
W tabeli pokazano oznaczenia na pokrętle i
odpowiadające im temperatury w
o
C.
Sprawdzić temperaturę pieczenia danej potrawy I
ustawić odpowiedni poziom, zgodnie z
indywidualnymi preferencjami. W trakcie
używania kuchenki nabędą Państwo
doświadczenie w regulacji temperatury i
dopasowaniu jej do Państwa wymagań.
Obsługa płyty
Palniki nawierzchniowe
Symbole na pokrętle odpowiadają symbolom na
panelu kontrolnym (patrz opis urządzenia).
wyłączony
maksymalny płomień
minimalny płomień
Poziomu maksymalnego należy używać do
zagotowania, a minimalnego do podgotowywania
potraw (utrzymywania w cieple).
Można wybierać położenia pośrednie między
maksymalnym i minimalnym płomieniem, nigdy
nie ustawiać pokrętła pomiędzy płomieniem
maksymalnym, a pozycją: wyłączony.
Zapalanie palników
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą stronę,
aż do oznaczenia „dużego płomienia” i
zapalić płomień zapałką.
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy palnik
zapalił się.
Po zapaleniu wyregulować płomień.
Jeżeli płomień zgasł należy odczekać 1 minutę i
spróbować ponownie.
Jeżeli nie można włączyć palnika pomimo
kilkakrotnych prób należy sprawdzić, czy
pierścień palnika i jego wierzch są prawidłowo
ułożone (patrz rysunek).
Wyłączanie palników
Wyłączyć palnik ustawiając pokrętło w pozycji
«
».
Na płycie nie stawiać materiałów, które
mogą ulec stopieniu.
8
Wybór właściwego palnika
Pod każdym z pokręteł znajduje się symbol
odpowiadającemu mu palnika.
Zawsze należy stosować palnik o wielkości
odpowiedniej do średnicy garnka używanego do
gotowania. Aby nie dopuścić do wykipienia
potrawy, zalecamy dobieranie odpowiednich
naczyń (patrz rysunek).
Należy używać naczyń o płaskim dnie i
cienkich ściankach. Nie używać naczyń o
wklęsłych lub wypukłych dnach.
Ze względów ekonomicznych zalecamy
nakrywanie naczyń podczas gotowania.
Kiedy potrawa zacznie się gotować, należy
zmniejszyć płomień tak, aby tylko podtrzymywać
gotowanie.
Pierścień i otwory palnika należy utrzymywać w
czystości.
Na poszczególnych palnikach należy używać
naczyń o właściwej średnicy:
prawidłowo
nieprawidłowo
Palnik Moc Średnica (mm)
(kW) min. max.
Duży 2,30 160 280
Średni 1,70 140 240
Pomocniczy 0,85 120 180
Akcesoria dostarczane wraz
z urządzeniem
Kuchnia jest wyposażona w:
ruszt (potrawy należy umieszczać w
środkowej części rusztu)
tacę (na spływający z mięsa tłuszcz i soki);
wsunąć w poziom 2; jeżeli nie jest używana
należy ją wyjąć z piekarnika
Poza oryginalnym wyposażeniem kuchni
zalecamy używanie żaroodpornych naczyń
(zgodnie ze wskazówkami ich producenta).
9
Wskazówki i porady
Kondensacja i para
Podczas ogrzewania żywności pojawia się para.
Piekarnik częściowo odprowadza powstałą parę.
Pomimo to, nie należy stać na wprost
piekarnika podczas otwierania drzwi, aby
pozwolić na swobodne ujście pary.
Jeżeli para przedostanie się na chłodne
powierzchnie poza piekarnikiem, wtedy nastąpi
kondensacja pary i pojawią się krople wody.
Jest to zjawisko normalne i nie świadczy o
usterce urządzenia.
Aby zapobiec przebarwieniom, należy regularnie
wycierać powstałe krople wody.
Naczynia
Używać żaroodpornych naczyń, które
wytrzymują temperaturę do 295°C.
Na podstawę piekarnika nie wolno stawiać
żadnych naczyń i garnków.
Pieczenie
Piekarnik należy wyłączyć 5 minut przed
upływem zaplanowanego czasu. W ten
sposób wykorzystacie Państwo
zgromadzone ciepło do zakończenia
pieczenia.
Grubość, materiał oraz kolor naczynia ma
wpływ na efekt pieczenia.
Podczas pieczenia niektóre potrawy
zwiększają swoją objętość, upewnić się, czy
naczynie jest wystarczająco duże.
Aby uniknąć skapywania tłuszczu, należy
używać odpowiednio dużych naczyń i tac.
Skórkę drobiu i kiełbasek nakłuć przed
pieczeniem.
Do pieczenia sufletów używać
żaroodpornych naczyń.
Wpływ naczyń na rezultat pieczenia
Naczynia I formy do pieczenia różnią się
grubością, materiałem, kolorem itp., co ma
wpływ na przenikanie ciepła do wnętrza
produktów.
A naczynia aluminiowe, szklane I jasne,
błyszczące formy redukują stopień
przypieczenia spodu potrawy.
B naczynia emaliowane, z nieprzywieralnymi
powłokami oraz ciemne przyśpieszają
pieczenie I powodują szybsze rumienienie
spodu potrawy.
10
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Piekarnik należy utrzymywać w
czystości. Resztki produktów oraz
tłuszcz mogą ulec zapaleniu.
Przed czyszczeniem należy upewnić się,
że wszystkie pokrętła są w położeniu
WYŁĄCZONY, a urządzenie jest chłodne.
Przed czyszczeniem lub konserwacją
należy ODŁĄCZYĆ urządzenie od
zasilania elektrycznego.
Środki czyszczące
Przed użyciem środków czyszczących należy
sprawdzić, czy są odpowiednie i można ich używać
do czyszczenia powierzchni i elementów kuchni.
NIE używać środków czyszczących
zawierających wybielacze, gdyż mogą
uszkodzić zewnętrzne powierzchnie
urządzenia. Nie używać czyszczących urządzeń
parowych oraz ściernych detergentów.
Czyszczenie elementów zewnętrznych
Oczyścić detergentem (nie używać środków
ściernych lub szorujących), opłukać I osuszyć
łagodną szmatką. Nie używać metalowych
narzędzi (noże), drucianych gąbek,
rozpuszczalników, sody kaustycznej itp.
Aby ochronić szybę w drzwiach
piekarnika przed uszkodzeniem lub
zbiciem nie należy używać:
Detergentów I wybielaczy używanych w
gospodarstwie domowym,
Gąbek szorujących,
Drucianych zmywaków,
Aerozoli,
Preparatów do usuwania rdzy,
Preparatów do czyszczenia zlewów I
wanien.
Piekarnik
Emaliowane ścianki piekarnika należy czyścić,
gdy są jeszcze ciepłe.
Oczyścić łagodną szmatką namoczoną w wodzie
i detergencie po każdym użyciu piekarnika. Od
czasu do czasu oczyścić używając specjalnych
środków czyszczących, dostępnych w handlu.
Płyta podpalnikowa
Płytę czyścić, gdy jest jeszcze ciepła (później
usunięcie zanieczyszczeń będzie trudniejsze).
Do czyszczenia bieżącego używać wody z
detergentem lub specjalnych środków do tego
przeznaczonych. Dokładnie opłukać i wysuszyć.
Wszelkie zanieczyszczenia i pozostałości po
gotowaniu należy natychmiast namoczyć i
usunąć, ponieważ emalia na podpalnikowej
płycie kuchenki może się trwale przebarwić. Nie
używać ostrych narzędzi lub ściernych środków
czyszczących.
Plamy z octu, kwasów owocowych należy
natychmiast usuwać.
Nie używać:
proszków do szorowania, wybielaczy;
drucianych gąbek;
środków do czyszczenia wanien i zlewów.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z dodatkiem środka
czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwory pierścienia
palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać noża lub innych
ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i ponownie
umieścić na swoim miejscu.
Drzwi piekarnika
Drzwi piekarnika można wyjąć do czyszczenia:
- otworzyć całkowicie drzwi piekarnika;
- obrócić dwa elementy blokujące na
ramionach zawiasów o 170º;
- zamknąć częściowo drzwi (do 30º);
- podnieść do góry i wyciągnąć drzwi.
elementy blokujące
Założyć drzwi, wykonując powyższe czynności w
odwrotnej kolejności.
NIE CZYŚCIĆ drzwi piekarnika, gdy szyba
jest jeszcze gorąca. Szyba może wtedy ulec
pęknięciu. Struktura szkła może także ulec
osłabieniu, co spowoduje konieczność
wymiany szyby w drzwiach. Skontaktować się
z autoryzowanym zakładem serwisowym.
11
CO ZROBIĆ, GDY ...
W przypadku wystąpienia nieprawidłowości w funkcjonowaniu kuchenki należy przed zgłoszeniem
awarii w autoryzowanym zakładzie serwisowym sprawdzić poniższe usterki i rozwiązania.
WAŻNE: Jeżeli wezwą Państwo technika z autoryzowanego zakładu serwisowego do usunięcia
opisanej poniżej usterki (lub naprawy szkody powstałej w wyniku nieprawidłowej instalacji,
obsług itp., wizyta będzie odpłatna nawet w czasie trwania gwarancji.
Symptoms Solutions
1. Nie można zapalić palnika
2. Płomień jest nierównomierny
3. Nie można zapalić palnika piekarnika
4. Rezultaty pieczenia są niezadowalające
5. Czas pieczenia jest zbyt długi
6. W czasie pieczenia piekarnik dymi
Sprawdzić, czy:
Zawór gazowy jest otwarty.
Przewód gazowy jest prawidłowo ułożony.
Palnik jest mokry.
Pokrywka i pierścień palnika zostały
prawidłowo założone po czyszczeniu.
Sprawdzić, czy:
Pierścień palnika jest czysty.
Pokrywka i pierścień palnika zostały
prawidłowo założone po czyszczeniu.
Sprawdzić, czy:
Palnik jest prawidłowo złożony po
czyszczeniu.
Palnik jest mokry.
Pokrętło zostało wciśnięte na 10 sekund w
czasie zapalania palnika.
Sprawdzić, czy:
Ustawiono prawidłową temperaturę.
Ustawiono prawidłowy czas pieczenia.
Sprawdzić, czy:
Temperatura jest dopasowana do rodzaju
produktu.
Sprawdzić, czy:
Należy oczyścić piekarnik.
Resztki tłuszczu zostały usunięte z dna
piekarnika.
Na ściankach piekarnika znajduje się tłuszcz
lub soki z potraw.
bezpieczniki.
Jeżeli piekarnik nadal nie funkcjonuje prawidłowo, wtedy należy zwrócić się do najbliższego
autoryzowanego zakładu serwisowego podając model i numer seryjny urządzenia, objawy usterki.
12
WARUNKI GWARANCJI
Karta gwarancyjna
Szczegółowe warunki gwarancji znajdują się w
karcie gwarancyjnej, otrzymywanej przy zakupie
urządzenia.
Uwaga:
Zwracamy Państwa uwagę, że gwarancja nie
obejmuje:
Szkód powstałych w wyniku wahań napięcia
w sieci zasilającej, niewłaściwej obsługi
urządzenia – niezgodnej z instrukcją,
niewłaściwej instalacji – niezgodnej z
instrukcją oraz obowiązującymi przepisami
bezpieczeństwa.
Szkód powstałych w wyniku samodzielnych
modyfikacji urządzenia
Szkód powstałych jako konsekwencje
napraw wykonywanych przez
nieuprawnione osoby;
Nie dotyczy urządzeń używanych w celach
przemysłowych I komercyjnych oraz
niezgodnie z przeznaczeniem.
SERWIS
Naprawy urządzenia mogą być wykonywane
wyłącznie przez autoryzowane serwisy.
Informację o punktach serwisowych można
otrzymać u sprzedawcy urządzenia.
Oryginalne części zamienne można kupić w
autoryzowanych zakładach serwisowych.
13
WSKAZÓWKI DLA INSTALATORA
DANE TECHNICZNE
wolnostojąca Klasa 1
Płyta Pokrywa
Ruszt płyty
Palnik prawy przedni
Palnik prawy tylny
Palnik lewy przedni
Palnik lewy tylny
Lakierowana
Emaliowany
Średni
Średni
Duży
Pomocniczy
1700/1500 W
1700/1500 W
2300/2100 W
850/700 W
Piekarnik
Funkcje
Piekarnik
Moc palnika piekarnika
Termostat
Oświetlenie piekarnika
Czyszczenie
gazowy
2500/2300W
żarówka 25W typ E14
ręczne
Wymiary komory
piekarnika
Wysokość
Szerokość
Głębokość
Pojemność komory piekarnika
307 mm
405 mm
381 mm
47,4 l
Akcesoria Taca
Ruszt
Wymiary Wysokość
Szerokość
Głębokość
855 mm
500 mm
600 mm
Urządzenie posiada certyfikat bezpieczeństwa „B”.
WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją należy sprawdzić, czy
kuchnia jest przystosowana do zasilania
gazem dostarczanym do miejsca
eksploatacji (rodzaj gazu I ciśnienie).
Kuchenka musi być ustawiona w
pomieszczeniu ze sprawną wentylacją.
Urządzenie należy zainstalować zgodnie z
obowiązującymi przepisami. Szczególną
uwagę należy zwrócić na wentylację.
Sąsiadujące meble powinny być
zabezpieczone specjalnymi matami
ochronnymi, odpornymi na wysoką
temperaturę.
Warunki dotyczące zmiany rodzaju gazu
umieszczono na tabliczce znamionowej.
Podłączenie do zasilania gazem
Sprawdzić przepływ gazu i średnicę przewodu.
Sprawdzić szczelność połączeń.
Zainstalować zawory gazowe.
Giętki przewód podłączeniowy wymienić
przed datą ważności, określoną przez
producenta.
Producent wyklucza odpowiedzialność
za szkody powstałe w wyniku nieprawidłowej
instalacji.
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Kuchenkę podłączyć do zasilania 220V 50Hz A.
Przed uruchomieniem urządzenia sprawdzić,
czy wartość napięcia instalacji odpowiada
parametrom umieszczonym na tabliczce
znamionowej urządzenia.
Prace związane z instalacją elektryczną
należy powierzyć uprawnionemu
elektrykowi. Muszą one być wykonane
zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Kuchnia musi być uziemiona.
Na tabliczce znamionowej sprawdzić
wartość całkowitego podłączenia oraz
zabezpieczenia. Bezpiecznik: max 5A.
Po podłączeniu sprawdzić, czy:
Wtyczka przewodu zasilającego jest łatwo
dostępna.
Jeżeli przewód zasilający jest
uszkodzony, należy go wymienić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
14
INSTALACJA
Ustawienie
Zdjąć elementy opakowania i ustawić kuchnię w
suchy, dobrze wentylowanym pomieszczeniu, z
dala od zasłon. W pobliżu kuchni nie
przechowywać papieru, alkoholu, benzyny itp.
Kuchenkę należy ustawić na stabilnej
podłodze.
Sąsiadujące szafki lub ściany nie mogą być
wyższe od krawędzi kuchenki. Kuchenka
powinna być ustawiona w kuchni.
Należy także zachować odstęp 2 cm od
sąsiadujących mebli.
Wentylacja
Przed przystąpieniem do instalowania kuchni w
pomieszczeniu kuchennym należy upewnić się,
czy spełnia ono wymagania stawiane mu przez
przepisy Prawa Budowlanego (Dz.U. Nr 15, poz.
140 z 25.02.1999)
W świetle tych przepisów pomieszczenie
kuchenne powinno:
- mieć szerokość min. 1,7 m dla mieszkania
jednopokojowego lub 2,3 m dla mieszkania
wielopokojowego;
- mieć minimalną wysokość 2,2 m;
- mieć odpowiednią kubaturę, która zapewni,
że maksymalne obciążenie cieplne
pochodzące od urządzeń gazowych
zainstalowanych w tym pomieszczeniu nie
przekroczy 930 W/m
3
pomieszczenia
kuchennego i 175 W/m
3
dla pomieszczenia
mieszkalnego;
- zapewnić wentylację nawiewno -wywiewną
(co najmniej 1,5 krotną wymianę powietrza w
ciągu godziny)
- zapewnić dopływ powietrza (jeżeli kuchnia
nie posiada okna) poprzez otwory wykonane
w ścianach zewnętrznych o powierzchni min.
0,016 m
2
- zapewnić odprowadzanie spalin, np. poprzez
sprawny kanał kominowy o min. boku 0,14
m.
- Równocześnie informujemy, że kuchnia jest
przewidziana do instalowania obok mebli
kuchennych, ale nie wyższych niż górna
płaszczyzna rusztu kuchni.
Wypoziomowanie
Kuchenka jest wyposażona w nóżki regulacyjne
(z przodu i z tyłu podstawy kuchni).
Poprzez regulacjężek można ustawić
odpowiednią wysokość urządzenia, wyrównać
wysokość z sąsiadującymi meblami oraz
właściwie wypoziomować kuchenkę.
Model: ZCG 5602
2 cm
2 cm
61 cm
69cm
2 cm
2 cm
69cm
15 cm
or
Model: ZCG 5603
2 cm
2 cm
61 cm
69cm
2 cm
2 cm
69cm
15 cm
or
15
Podłączenie do zasilania gazem
Podłączenie do instalacji gazowej musi być
dokonane zgodnie z obowiązującymi normami i
przepisami prawa budowlanego!
Podczas montażu kuchenkę poddano testom i
dostosowano do zasilania gazem o parametrach
zamieszczonych na tabliczce znamionowej.
Sprawdzić, czy charakterystyka gazu odpowiada
parametrom gazu zasilającego.
Jeżeli nie, należy postępować zgodnie z
zaleceniami podanymi w rozdziale “Użycie
innych typów gazu”. W celu uzyskania
maksymalnej wydajności i minimalnego zużycia
gazu należy sprawdzić, czy ciśnienie gazu
zasilającego odpowiada ciśnieniu podanemu na
tabliczce znamionowej. Jeżeli ciśnienie gazu
jest inne (lub zmienne) od podanego na
tabliczce, należy zamontować regulator ciśnienia
posiadający certyfikat bezpieczeństwa B.
Podłączenie za pomocą sztywnej rury
metalowej lub giętkiej rury metalowej
Podłączenie kuchni do instalacji gazu ziemnego
powinno być wykonane przy pomocy sztywnego
podłączenia (dopuszcza się też inne
podłączenia) np. Przy użyciu rur stalowych
instalacyjnych lub rur miedzianych. Kuchnia
posiada króciec przyłączeniowy G 1/2.
Podłączenie za pomocą węża elastycznego
Podłączenie za pomocą węża elastycznego
można wykonać tylko po sprawdzeniu, czy
jest to zgodne z obowiązującymi przepisami.
Wąż oraz zastosowany reduktor do gazu
płynnego powinny posiadać certyfikat
bezpieczeństwa B.
Przewód łączący nie może przecinać tylnej
ściany kuchenki. Wąż elastyczny łączymy z
króćcem kuchni przy pomocy 0,5 m odcinka
rury stalowej instalacyjnej (bez szwu).
Długość przewodu nie może przekraczać 1.5
metra bez jakichkolwiek zagięć lub skręceń.
Przewód nie może przechodzić blisko
ostrych krawędzi lub przedmiotów z ostrym
zakończeniem.
Przewód musi być dostępny, aby umożliwić
kontrolę pod względem przetarcia lub
zużycia na całej swojej długości.
Ustalając stan przewodu należy wziąć pod
uwagę: zadraśnięcia na powierzchni
przewodu, przecięcia, przypalenia na
końcach i wzdłuż przewodu, stwardnienie
przewodu; przewód musi utrzymywać swoją
naturalną elastyczność, obejmy mocujące nie
mogą być zardzewiałe; czas używania
przewodu nie może przekraczać okresu
gwarancyjnego 5 lat.
Jeżeli zajdzie jedna lub więcej z
wymienionych okoliczności, nie wolno
naprawiać przewodu, lecz niezwłocznie
wymienić go.
UWAGA!
Po zamocowaniu należy sprawdzić szczelność
wszystkich połączeń za pomocą wody z mydłem
a nie za pomocą płomienia.
Podłączenie z lewej strony (widok z przodu)
Upewnić się, że wąż podłączony do instalacji
gazowej oraz przewód zasilający nie dotykają
żadnego z elementów kuchni zaznaczonych na
rysunku (oraz wąż nie dotyka podłogi).
Przewód
zasilający
Elastyczny wąż
przyłączeniowy
Podłączenie z prawej strony (widok z przodu)
Upewnić się, że wąż podłączony do instalacji
gazowej oraz przewód zasilający nie dotykają
żadnego z elementów kuchni zaznaczonych na
rysunku (oraz wąż nie dotyka podłogi).
Elastyczny wąż
przyłączeniowy
Przewód
zasilający
16
PRZESTAWIENIE NA INNY RODZAJ GAZU
Adaptację na inny rodzaj gazu może wykonać
jedynie autoryzowany serwis.
Dopasowanie do innego rodzaju gazu niż ten,
na który została fabrycznie ustawiona kuchenka,
odbywa się poprzez wymianę dysz gazowych,
regulację powietrza pierwotnego, a w przypadku
przejścia na gaz płynny dostarczany z butli
gazowej zmianę sposobu podłączenia zasilania
kuchni. Kolanko musi być uszczelnione za
pomocą pakuł lub taśmy teflonowej. Po
połączeniu należy sprawdzić szczelność wodą z
mydłem.
B A C E
C
D
A – Rurka rozdzielająca
B – Nakrętka 1/2"
C – Uszczelka
D – Złączka węża
E – Kolanko
Tabela dysz
(kategoria KGPE II
II 35, 50, III PB
)
Zużycie
Palniki
Moc
(kW)
Rodzaj
gazu
ciśnienie
(mbar)
Średnica
dyszy
(mm)
Średnica
by-passa
(mm)
m3/h Kg/h
Duży
2,30
2,30
2,10
GZ-50
GZ-35
LPG
20
13
36
1,12
1,80
0,75
0,35
0,231
0,321
-
-
-
0,165
Średni
1,70
1,70
1,50
GZ-50
GZ-35
LPG
20
13
36
0,96
1,50
0,60
0,30
0,170
0,237
-
-
-
0,118
Pomocniczy
0,85
0,85
0,70
GZ-50
GZ-35
LPG
20
13
36
0,70
1,05
0,43
0,25
0,085
0,119
-
-
-
0,055
Piekarnika
2,50
2,50
2,30
GZ-50
GZ-35
LPG
20
13
36
1,16
1,61
0,70
0,42
0,251
0,349
-
-
-
0,181
Nakleić na urządzenie naklejkę
(dostarczoną z urządzeniem) z właściwym
rodzajem gazu.
17
Wymiana dysz palników nawierzchniowych
Każde urządzenie posiada zestaw dysz do
odpowiedniego rodzaju gazu (średnica dyszy jest
oznaczona w mm, na korpusie dyszy).
Przed rozpoczęciem zmiany dysz należy
ODŁĄCZYĆ kuchenkę od zasilania
elektrycznego I upewnić się, że wszystkie
pokrętła znajdują się w położeniu
WYŁACZONY.
Wymiana dysz palników
1. Zdjąć ruszt.
2. Zdjąć nakrywki palników.
3. Odkręcić dysze za pomocą klucza
nasadowego 7 i zastąpić je używając
pasujących do gazu zasilającego i palników
(patrz tabela dysz).
4. Założyć palniki i ruszt płyty.
Palniki nie wymagają regulacji powietrza
pierwotnego.
Regulacja płomienia
Po wymianie dysz należy sprawdzić poziom
płomienia. Regularny płomień na najniższym
poziomie powinien mieć ok. 4 mm (obracając
pokrętło z maksymalnego do minimalnego
położenia, palnik nie powinien zgasnąć).
Palniki nawierzchniowe
Aby ustawić minimalny poziom dopływu gazu:
Zapalić palnik.
Przekręcić pokrętło w lewo na oznaczenie
małego płomienia.
Zdjąć pokrętło z trzpienia kurka.
Przy pomocy wąskiego wkrętaka obracać
(wkręcać lub wykręcać) śrubę regulacyjną
usytuowaną w korpusie kurka aż do
uzyskania regularnego, małego płomienia.
Założyć pokrętło.
Obrócić pokrętło kilkakrotnie z położenia
maksymalnego do minimalnego, aby
sprawdzić, czy płomień jest stabilny.
Brak
powietrza
prawidłowo
Za dużo
powietrza
18
Wymiana dyszy palnika piekarnika
Palnik piekarnika
Aby wymienić dyszę palnika piekarnika należy
wykonać następujące czynności:
Sprawdzić w tabeli nr 1 średnicę dyszy;
Zdjąć ruchome dno piekarnika;
Odkręcić wkręt 1 palnika piekarnika;
Zdjąć palnik pociągając go do przodu;
Odkręcić dyszę używając 7 mm klucza
nasadowego i wymienić dyszę;
Po wymianie dyszy złożyć wszystkie elementy
wykonując powyższe czynności w odwrotnej
kolejności.
Regulacja płomienia
Palnik piekarnika
Pokrętło ustawić w położeniu 8 i pozostawić
na 10 minut, przy zamkniętych drzwiach
piekarnika.
Wolno obrócić pokrętło do położenia 1.
Wyciągnąć pokrętło.
Wkręcić lub wykręcić śrubę regulacyjną (w
korpusie kurka) używając wąskiego
wkrętaka aż do uzyskania regularnego,
małego płomienia.
Dla gazu płynnego należy dokręcić śrubę.
Płomień nie może zgasnąć przy zamykaniu
drzwi piekarnika.
WYMIANA ŻARÓWKI PIEKARNIKA
Przed wymianą żarówki należy upewnić
się, że pokrętła są ustawione w położeniu
„wyłączony”. Odłączyć urządzenie do
zasilania. Kuchnia musi być ostudzona.
Parametry żarówki
Moc 25W
Zasilanie 230/240V(50Hz)
Odporna na temperaturę 300ºC
Cokół E 14
Aby wymienić żarówkę.
1. Odkręcić szklaną pokrywę w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara I
zdjąć.
2. Wykręcić zużytą żarówkę i wkręcić nową,
sprawną.
3. Założyć szklaną pokrywę.
Podłączyć kuchnię do zasilania elektrycznego.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18

Zanussi ZCG5602 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla