Philips HD4466/90 Instrukcja obsługi

Kategoria
Małe urządzenia kuchenne
Typ
Instrukcja obsługi
12
Wprowadzenie
Gratulujemy zakupu i witamy wśród użytkowników produktów Philips! Aby w pełni skorzystać z
oferowanej przez rmę Philips pomocy, zarejestruj swój produkt na stronie www.philips.com/
welcome.
Nowy grill z tacką ociekową pozwala przygotowywać wiele rodzajów smacznego jedzenia właściwie
bez dymu. Grillowanie z tym urządzeniem jest łatwiejsze dzięki dużej powierzchni opiekania.
Opis ogólny (rys. 1)
A Osłonka przeciwrozpryskowa
B Nienagrzewające się uchwyty
C Nieprzywierająca płyta opiekająca z możliwością mycia w zmywarce
D Podstawa
E Tacka ociekowa
F Gniazdo termostatu
G Termostat
1 Wyłącznik
2 Przycisk trybu do ustawiania temperatury lub minutnika
3 Przycisk - do zmniejszania temperatury lub czasu
4 Przycisk + do zwiększania temperatury lub czasu
H Przewód sieciowy
I Pasek przewodu
J Narzędzie 2 w 1 — łopatka i szczypce
Dodatkowo: Broszura z przepisami
Ważne
Przed pierwszym użyciem urządzenia zapoznaj się dokładnie z jego instrukcją obsługi i zachowaj ją na
wypadek konieczności użycia w przyszłości.
Niebezpieczeństwo
- Nie zanurzaj termostatu i przewodu sieciowego w wodzie ani w innym płynie.
Ostrzeżenie
- Przed podłączeniem urządzenia upewnij się, że napięcie podane na spodzie urządzenia jest
zgodne z napięciem w sieci elektrycznej.
- Nie używaj urządzenia, jeśli uszkodzona jest wtyczka, przewód sieciowy lub samo urządzenie.
- Ze względów bezpieczeństwa wymianę uszkodzonego przewodu sieciowego należy zlecić
autoryzowanemu centrum serwisowemu rmy Philips lub odpowiednio wykwalikowanej
osobie.
- Podłączaj urządzenie wyłącznie do uziemionego gniazdka elektrycznego.
- Trzymaj przewód sieciowy z dala od rozgrzanych powierzchni.
- Nie pozostawiaj przewodu sieciowego wiszącego ze stołu lub blatu kuchennego, na którym
umieszczono urządzenie.
- Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych
zdolnościach zycznych, sensorycznych lub umysłowych, a także nieposiadające wiedzy lub
doświadczenia w użytkowaniu tego typu urządzeń, chyba że będą one nadzorowane lub zostaną
poinstruowane na temat korzystania z tego urządzenia przez opiekuna.
- Nie pozwalaj dzieciom bawić się urządzeniem.
- Nigdy nie zostawiaj włączonego urządzenia bez nadzoru.
- W celu uniknięcia niebezpiecznych sytuacji urządzenia nie należy podłączać do innych urządzeń
zewnętrznych np. automatycznego wyłącznika.
- Przed rozpoczęciem opiekania upewnij się, że tacka ociekowa znajduje się na swoim miejscu.
- Nigdy nie zostawiaj łopatki/szczypiec na gorącej płycie opiekającej.
POLSKI
Uwaga
- Termostat wkładaj do urządzenia przed podłączeniem go do gniazdka elektrycznego.
- Używaj tylko termostatu będącego częścią zestawu.
- Przed włożeniem termostatu upewnij się, że gniazdo termostatu jest zupełnie suche w środku.
- Ustaw urządzenie na stabilnej i płaskiej powierzchni, tak aby wokół niego było wystarczająco
dużo wolnego miejsca.
- Przed rozpoczęciem opiekania za każdym razem upewnij się, że osłonka przeciwrozpryskowa
znajduje się na swoim miejscu. Nie zdejmuj jej podczas opiekania.
- Nie zdejmuj tacki ociekowej podczas opiekania.
- Upewnij się, że tacka ociekowa jest napełniona wodą co najmniej do poziomu MIN przed
rozpoczęciem używania urządzenia.
- Zawsze rozgrzej płytę opiekającą przed umieszczeniem na niej jedzenia.
- Powierzchnia urządzenia podczas pracy może się nagrzewać.
- Uważaj na pryskający tłuszcz, gdy opiekasz tłuste mięso lub kiełbasy.
- Zawsze po zakończeniu korzystania z urządzenia wyjmij wtyczkę z gniazdka elektrycznego.
- Zawsze wyłączaj urządzenie i odłączaj wtyczkę z gniazdka elektrycznego przed wyjęciem
termostatu z gniazda.
- Zawsze czyść urządzenie po użyciu.
- Przed wyjęciem płyty opiekającej, czyszczeniem urządzenia lub jego odstawieniem poczekaj,
urządzenie zupełnie ostygnie.
- Nie dotykaj płyty opiekającej ostrymi lub szorstkimi przedmiotami, gdyż mogą one uszkodzić
powłokę zapobiegającą przywieraniu.
- Przy wkładaniu płyty opiekającej z powrotem do urządzenia zwróć uwagę na jej prawidłowe
zamontowanie.
- Urządzenie to jest przeznaczone wyłącznie do użytku wewnątrz pomieszczeń. Nie używaj go na
wolnym powietrzu.
Pola elektromagnetyczne (EMF)
Niniejsze urządzenie rmy Philips spełnia wszystkie normy dotyczące pól elektromagnetycznych. Jeśli
użytkownik odpowiednio się z nim obchodzi i używa go zgodnie z zaleceniami zawartymi w
instrukcji obsługi, urządzenie jest bezpieczne w użytkowaniu, co potwierdzają wyniki aktualnych
badań naukowych.
Przed pierwszym użyciem
1 Usuń wszystkie nalepki i przetrzyj obudowę urządzenia wilgotną szmatką.
2 Dokładnie wyczyść urządzenie i płytę opiekającą (patrz rozdział „Czyszczenie”).
Zasady używania
Uwaga: Podczas pierwszego użycia z urządzenia może wydostawać się dym. Jest to zjawisko normalne.
1 Wsuń tackę ociekową do podstawy (rys. 2).
Uwaga: Tackę ociekową można wsunąć tylko w jeden sposób.
2 Napełnij tackę wodą do oznaczenia minimalnego poziomu (MIN) (rys. 3).
- Woda w tacce pomaga zapobiegać przypalaniu się grillowanego jedzenia.
- Aby ułatwić czyszczenie, możesz przed nalaniem do tacki wody wyłożyć ją folią aluminiową.
- Umieszczając folię na tacce ociekowej upewnij się, że nie wystaje ona po bokach tacki, gdyż
może to zakłócać obieg powietrza.
3 Umieść płytę opiekającą w otworach podstawy (rys. 4).
Uwaga: Płyta opiekająca może być zamontowana na podstawie tylko w jeden sposób.
4 Włóż termostat do gniazda, znajdującego się z boku urządzenia. (rys. 5)
POLSKI 13
5 Umieść osłonkę przeciwrozpryskową na urządzeniu. (rys. 6)
Osłonka przeciwrozpryskowa zapobiega pryskaniu oleju i tłuszczu na blat.
Uwaga: Osłonka przeciwrozpryskowa może być zamontowana na urządzeniu tylko w jeden sposób.
6 Naciśnij wyłącznik, aby włączyć urządzenie.
, Symbol temperatury na wyświetlaczu podświetli się, a temperatura domyślna 250°C będzie
migać na wyświetlaczu aż do nagrzania urządzenia.
7 Temperaturę można wyregulować za pomocą przycisków + i -.
Temperatura maksymalna to 250°C, zaś temperatura minimalna to 75°C.
, Po każdym naciśnięciu przycisków + i - następuje podwyższenie lub obniżenie temperatury o
25°C.
, Po nagrzaniu urządzenia do ustawionej temperatury jej wskaźnik na wyświetlaczu przestaje
migać.
8 Jeśli chcesz skorzystać z minutnika, naciśnij przycisk temperatury/minutnika (rys. 7).
Uwaga: Aby powrócić do ustawiania temperatury, naciśnij ponownie przycisk temperatury/minutnika.
, Domyślna liczba minut na wyświetlaczu wynosi 0.
9 Minutnik można nastawić za pomocą przycisków + i -.
Maksymalny czas to 30 minut.
, Po każdym naciśnięciu przycisków + i - następuje wydłużenie lub skrócenie czasu o 1 minutę.
10 Za pomocą dołączonej do zestawu łopatki lub szczypiec umieść składniki na płycie
opiekającej.
Uważaj: płyta opiekająca jest gorąca!
Uwaga: Łopatka składa się z dwóch części: ząbkowanej, której należy używać na części płyty karbowanej
i płaskiej, która przeznaczona jest do płaskiej części płyty.
11 Od czasu do czasu obracaj jedzenie za pomocą łopatki/szczypiec.
12 Po upieczeniu jedzenia zdejmij je z płyty opiekającej.
Do zdejmowania jedzenia używaj łopatki/szczypiec będących częścią zestawu. Nie używaj
metalowych, ostrych ani szorstkich przyborów kuchennych.
13 W celu uzyskania optymalnych wyników pieczenia przed nałożeniem kolejnej porcji jedzenia
usuń nadmiar oleju z płyty opiekającej przy pomocy papierowego ręcznika oraz przypieczone
kawałki jedzenia lub tłuszczu za pomocą łopatki/szczypiec.
14 Aby kontynuować opiekanie, umieść kolejną porcję jedzenia na płycie opiekającej. Aby
zakończyć opiekanie, naciśnij wyłącznik i wyjmij wtyczkę przewodu sieciowego z gniazdka
elektrycznego.
Uwaga: W przypadku niekorzystania z przycisków + i - w celu regulacji temperatury lub minutnika przez
45 minut urządzenie wyłącza się automatycznie ze względów bezpieczeństwa.
Czasy opiekania na grillu
W tabeli na końcu tej broszury znajdują się różne typy jedzenia, które można przygotowywać na
tym grillu stołowym. Tabela pokazuje, jaką temperaturę wybrać i jak długo grillować jedzenie.
Wartości podane w tabeli nie obejmują czasu potrzebnego do nagrzania urządzenia. Czas i
temperatura grillowania zależy od typu jedzenia, które chcesz przygotować (np. mięso), jego
grubości, temperatury oraz Twojego smaku. Możesz kierować się także wskazaniami podanymi na
termostacie.
POLSKI14
Wskazówki
- W broszurze z przepisami można znaleźć wiele wspaniałych przepisów. Więcej przepisów i
informacji można znaleźć na naszej stronie internetowej (www.philips.com/kitchen).
- Karbowana część płyty opiekającej doskonale nadaje się do przyrządzania mięsa i drobiu (rys. 8).
- Płaska część płyty opiekającej idealnie nadaje się do przygotowywania ryb, jaj, szynki, grzybów,
pomidorów, cebuli itp. Przydaje się również do utrzymywania temperatury dań (rys. 9).
- Grill stołowy może również służyć jako sterowana termostatem płytka grzejna, która
samoczynnie utrzymuje odpowiednią temperaturę potraw. Wystarczy przykryć karbowaną
stronę płyty opiekającej folią aluminiową, skierowaną błyszczącą stroną ku górze, a następnie
ustawić regulator temperatury w położeniu 100 lub 125°C.
- Minutnik można wykorzystać w celu przypomnienia o przewróceniu porcji jedzenia na drugą
stronę. Przykładowo po umieszczeniu steków na płycie opiekającej można nastawić minutnik na
2 minuty. Po upływie tego czasu można przewrócić steki. Następnie można ponownie ustawić
minutnik na 2 minuty, aby opiekać drugą stronę steków.
- Najlepsze do opiekania na grillu są delikatne kawałki mięsa.
- Porcje mięsa, takie jak steki czy żeberka, można zmiękczyć, zalewając je marynatą i pozostawiając
na noc.
- Przewracaj jedzenie od czasu do czasu, używając łopatki/szczypiec, aby pozostało soczyste
wewnątrz i nie wysychało. Nie używaj metalowych przedmiotów, takich jak widelce i szczypce do
grilla, ponieważ mogą one uszkodzić powłokę zapobiegającą przywieraniu.
- Nie obracaj pieczonego na grillu jedzenia zbyt często. Gdy już przypiecze się ono z obu stron,
kontynuuj opiekanie przy niższej temperaturze, dzięki czemu kawałki jedzenia nie wyschną i będą
równiej upieczone.
- Jeśli chcesz rozmrozić zamrożone jedzenie, zawiń je w folię aluminiową i ustaw regulator
temperatury w położeniu 150 lub 175°C. Od czasu do czasu obracaj jedzenie. Czas odmrażania
zależy od wagi rozmrażanej porcji.
- Przygotowując kurczaka, wieprzowinę lub cielęcinę à la satay, najpierw obsmaż mięso w wysokiej
temperaturze (250°C). Następnie możesz ustawić regulator temperatury o jedno położenie
niżej i kontynuować opiekanie, dopóki potrawa nie będzie gotowa.
- Przygotowując danie à la satay lub kebab, namocz bambusowe lub drewniane szpikulce w
wodzie, aby zapobiec ich przypaleniu podczas opiekania na grillu. Nie używaj szpikulców
metalowych.
- Kiełbaski zazwyczaj pękają podczas opiekania. Można temu zapobiec, nakłuwając je widelcem w
kilku miejscach.
- Świeże mięso bardziej nadaje się do pieczenia na grillu niż mięso mrożone lub rozmrożone.
Posyp mięso solą dopiero po upieczeniu na grillu. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste.
Mięso najlepiej pokroić na niezbyt grube kawałki (około 1,5 cm).
Grill stołowy nie nadaje się do opiekania mięsa panierowanego.
Czyszczenie (rys. 10)
Ważne: Nigdy nie używaj środków ani materiałów ściernych do czyszczenia, gdyż mogą one
uszkodzić powłokę zapobiegającą przywieraniu.
Nie zanurzaj termostatu i przewodu sieciowego w wodzie ani w innym płynie.
1 Naciśnij wyłącznik, aby wyłączyć urządzenie.
2 Wyjmij wtyczkę urządzenia z gniazdka elektrycznego i poczekaj, aż urządzenie ostygnie.
3 Wyciągnij termostat z urządzenia i wyjmij osłonkę przeciwrozpryskową (rys. 11).
4 Usuń nadmiar tłuszczu z płyty opiekającej za pomocą papierowego ręcznika.
5 Podnieś płytę opiekającą z podstawy, używając uchwytów (rys. 12).
POLSKI 15
Uwaga: Płyty opiekającej nie można zdjąć, jeśli w urządzeniu nadal umieszczony jest termostat.
6 Zanurz płytę opiekającą w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń na pięć minut
lub skrop ją sokiem z cytryny. Pomoże to usunąć przypieczone jedzenie lub tłuszcz.
7 Wysuń tackę ociekową z podstawy (rys. 13).
Uwaga: Tackę ociekową można wysunąć tylko w jeden sposób.
8 Dalsze instrukcje na temat czyszczenia znajdują się w osobnej tabeli dotyczącej mycia i
czyszczenia urządzenia.
9 Po wyczyszczeniu osusz płytę opiekającą, osłonkę przeciwrozpryskową, tackę ociekową oraz
łopatkę i szczypce.
Przed ponownym podłączeniem termostatu do gniazda upewnij się, że jest ono całkowicie suche.
Aby wysuszyć gniazdo, wytrzyj jego wnętrze przy użyciu suchej szmatki. Jeśli to konieczne,
najpierw wytrząśnij nadmiar wody.
10 Złóż urządzenie.
Przechowywanie
1 Pozostaw termostat w urządzeniu, zwiń przewód i owiń go paskiem (rys. 14).
2 Przechowuj grill w pozycji pionowej na suchej i równej powierzchni (rys. 15).
Uwaga: Upewnij się, że zatyczki znajdują się na spodzie, co zapobiegnie wysunięciu się tacki ociekowej.
Ochrona środowiska
- Zużytego urządzenia nie należy wyrzucać wraz ze zwykłymi odpadami gospodarstwa
domowego — należy oddać je do punktu zbiórki surowców wtórnych w celu utylizacji.
Stosowanie się do tego zalecenia pomaga w ochronie środowiska (rys. 16).
Gwarancja i serwis
W razie konieczności naprawy, jakichkolwiek pytań lub problemów prosimy odwiedzić naszą stronę
internetową www.philips.com lub skontaktować się z Centrum Obsługi Klienta rmy Philips (numer
telefonu znajduje się w ulotce gwarancyjnej). Jeśli w kraju Państwa zamieszkania nie ma takiego
Centrum, o pomoc należy zwrócić się do sprzedawcy produktów rmy Philips.
Tabela żywności (rys. 17)
POLSKI16
Rozwiązywanie problemów
W tym rozdziale opisano najczęstsze problemy, z którymi można się zetknąć, korzystając z
urządzenia. Jeśli poniższe wskazówki okażą się niewystarczające do rozwiązania problemu, należy
skontaktować się z Centrum Obsługi Klienta.
Problem Prawdopodobna przyczyna Rozwiązanie
Urządzenie nie
działa.
Wtyczka nie została
prawidłowo włożona do
gniazdka elektrycznego.
Włóż prawidłowo wtyczkę do gniazdka
elektrycznego.
Termostat nie został
prawidłowo włożony do
urządzenia.
Włóż cały termostat do urządzenia, a
następnie włóż wtyczkę do gniazdka
elektrycznego.
Przewód sieciowy jest
uszkodzony.
Ze względów bezpieczeństwa wymianę
uszkodzonego przewodu sieciowego należy
zlecić autoryzowanemu centrum
serwisowemu rmy Philips lub odpowiednio
wykwalikowanej osobie.
Z urządzenia
wydobywa się
dym.
Na początku używania z
urządzenia może wydobywać
się dym.
Jest to zjawisko normalne. Po jakimś czasie
zjawisko to ustanie.
Resztki potraw lub tłuszczu
przyschły do płyty opiekającej.
Po każdym użyciu dokładnie wyczyść płytę
opiekającą. Resztki możesz usunąć, zanurzając
płytę na pięć minut w gorącej wodzie z
dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Przywierające resztki jedzenia i tłuszcz
odkleją się od płyty.
Mięso nie zostało
dobrze upieczone
(jest surowe lub
przypalone).
Ustawiono zbyt niską lub zbyt
wysoką temperaturę i/lub
jedzenie piekło się zbyt krótko
bądź zbyt długo.
Ustaw niższą lub wyższą temperaturę i/lub
piecz danie dłużej lub krócej. W tabeli na
końcu niniejszej instrukcji znajdziesz zalecane
ustawienia temperatur i czasów opiekania
dla różnych rodzajów pożywienia.
Podczas
grillowania tłuszcz
lub sos kapie na
blat.
Nie umieszczono tacki
ociekowej na podstawie.
Umieść tackę ociekową na podstawie.
Podczas
grillowania tłuszcz
lub sos pryszcze
na blat.
Nie założono osłonki
przeciwrozpryskowej.
Umieść osłonkę przeciwrozpryskową na
urządzeniu.
Opiekasz produkty
zawierające dużo tłuszczu lub
soku.
Po zakończeniu grillowania wyczyść blat
wilgotną ściereczką.
POLSKI 17
Problem Prawdopodobna przyczyna Rozwiązanie
Grill stołowy
wyłącza się
podczas
opiekania.
Grill stołowy był włączony
dłużej niż 45 minut. Jeśli
przyciski + i - nie były
naciskane w celu regulacji
temperatury lub nastawienia
minutnika przez 45 minut od
włączenia urządzenia, grill
wyłącza się automatycznie ze
względów bezpieczeństwa.
Aby kontynuować opiekanie, naciśnij przycisk
temperatury/minutnika lub przycisk + lub -.
Na wyświetlaczu
pojawia się
komunikat „Err”.
Urządzenie nie może nagrzać
się do ustawionej temperatury
i dlatego element grzejny
wyłącza się.
Wyjmij wtyczkę urządzenia z gniazdka
elektrycznego i poczekaj, aż urządzenie
ostygnie. Następnie ponownie włóż wtyczkę
do gniazdka elektrycznego, włącz urządzenie
i poczekaj, aż ponownie się nagrzeje. Jeśli
komunikat „Err” znowu pojawi się na
wyświetlaczu, skontaktuj się z Centrum
Obsługi Klienta w swoim kraju.
POLSKI18
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Philips HD4466/90 Instrukcja obsługi

Kategoria
Małe urządzenia kuchenne
Typ
Instrukcja obsługi

w innych językach