AEG KS7100000M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
KS7100000
PL PIEKARNIK INSTRUKCJA OBSŁUGI
SPIS TREŚCI
4 INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
7 OPIS URZĄDZENIA
8 PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
9PANEL STEROWANIA
11 CODZIENNA EKSPLOATACJA
13 FUNKCJE ZEGARA
14 PROGRAMY AUTOMATYCZNE
15 KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
16 DODATKOWE FUNKCJE
17 PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
34 KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
37 CO ZROBIĆ, GDY…
37 DANE TECHNICZNE
38 INSTALACJA
OCHRONA ŚRODOWISKA
Materiały oznaczone symbolem należy poddać utylizacji. Opakowanie urządzenia włożyć do
odpowiedniego pojemnika w celu przeprowadzenia recyklingu.
Należy zadbać o ponowne przetwarzanie odpadów urządzeń elektrycznych i elektronicznych, aby
chronić środowisko naturalne oraz ludzkie zdrowie. Nie wolno wyrzucać urządzeń oznaczonych
symbolem
razem z odpadami domowymi. Należy zwrócić produkt do miejscowego punktu
ponownego przetwarzania lub skontaktować się z odpowiednimi władzami miejskimi.
ODWIEDŹ NASZĄ WITRYNĘ INTERNETOWĄ, ABY UZYSKAĆ:
- Informacje na temat produktów
- Dostęp do broszur
- Dostęp do instrukcji obsługi
- Pomoc w rozwiązywaniu problemów
- Informacje serwisowe
www.aeg.com
LEGENDA
Ostrzeżenie – Ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa.
Informacje i wskazówki ogólne
Informacje dot. ochrony środowiska
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego powiadomienia.
2
www.aeg.com
Z MYŚLĄ O PERFEKCYJNYCH REZULTATACH
Dziękujemy za wybór tego produktu AEG. Zaprojektowaliśmy go z myślą o wieloletniej
bezawaryjnej pracy i wyposażyliśmy w innowacyjne technologie, które ułatwiają życie — nie
wszystkie te funkcje można znaleźć w zwykłych urządzeniach. Prosimy o poświęcenie kilku minut
na lekturę w celu zapewnienia najlepszego wykorzystania urządzenia.
AKCESORIA I MATERIAŁY EKSPLOATACYJNE
W sklepie internetowym AEG można znaleźć wszystko co niezbędne do utrzymania urządzeń AEG
w doskonałym stanie technicznym i wizualnym. Wśród szerokiej gamy akcesoriów,
zaprojektowanych i wyprodukowanych zgodnie z wysokimi standardami jakości, oferujemy
specjalistyczne naczynia kuchenne, kosze na sztućce, półki na butelki oraz torby do delikatnego
prania...
Odwiedź sklep internetowy pod adresem
www.aeg.com/shop
OBSŁUGA KLIENTA
Zalecamy stosowanie oryginalnych części zamiennych.
Kontaktując się z serwisem należy dysponować poniższymi informacjami. Informacje te
można znaleźć na tabliczce znamionowej.
Model
Numer produktu
Numer seryjny
POLSKI 3
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji
urządzenia należy dokładnie przeczytać dołączo‐
ną instrukcję obsługi. Producent nie odpowiada
za uszkodzenia i obrażenia ciała spowodowane
nieprawidłową instalacją i eksploatacją. Należy
zachować instrukcję wraz z urządzeniem do wy‐
korzystania w przyszłości.
BEZPIECZEŃSTWO DZIECI I OSÓB
O OGRANICZONYCH
ZDOLNOŚCIACH RUCHOWYCH,
UMYSŁOWYCH LUB
SENSORYCZNYCH
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie uduszeniem lub
odniesieniem obrażeń mogących skut‐
kować trwałym kalectwem.
Nie wolno pozwalać obsługiwać tego urządze‐
nia osobom, w tym również dzieciom, o ogra‐
niczonych zdolnościach ruchowych, senso‐
rycznych lub umysłowych albo osobom bez
odpowiedniego doświadczenia lub wiedzy.
Osoby te mogą obsługiwać urządzenie wy
łącznie pod nadzorem lub po odpowiednim
poinstruowaniu przez osobę odpowiedzialną
za ich bezpieczeństwo.
Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się
urządzeniem.
Wszystkie materiały opakowaniowe należy
przechowywać poza zasięgiem dzieci.
Podczas pracy i stygnięcia urządzenia dzieci i
zwierzęta powinny znajdować się z dala od
niego. Łatwo dostępne elementy urządzenia
mocno się nagrzewają.
Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę
uruchomienia, zaleca się jej włączenie.
INSTALACJA
OSTRZEŻENIE!
Urządzenie może zainstalować wyłącz‐
nie wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy opakowania.
Nie instalować ani nie używać uszkodzonego
urządzenia.
Postępować zgodnie z instrukcją instalacji do‐
starczoną wraz z urządzeniem.
Zachować ostrożność podczas przenoszenia
urządzenia, ponieważ jest ono ciężkie. Za‐
wsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od innych urzą‐
dzeń i mebli.
Należy zadbać o to, aby meble itp. znajdujące
się obok urządzenia i nad nim spełniały odpo‐
wiednie wymogi bezpieczeństwa.
Boki urządzenia powinny sąsiadować z urzą‐
dzeniami lub meblami o tej samej wysokości.
Podłączenie do sieci elektrycznej
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie pożarem i pora
żeniem prądem elektrycznym.
Wykwalifikowany elektryk powinien wykonać
wszystkie połączenia elektryczne.
Urządzenie musi być uziemione.
Należy upewnić się, że informacje o podłącze‐
niu elektrycznym podane na tabliczce znamio‐
nowej są zgodne z parametrami instalacji za‐
silającej. W przeciwnym razie należy skontak‐
tować się z elektrykiem.
Należy zawsze używać prawidłowo zamonto
wanych gniazd elektrycznych z uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani przedłużaczy.
Należy zwrócić uwagę, aby nie uszkodzić
wtyczki ani przewodu zasilającego. Wymianę
uszkodzonego przewodu zasilającego należy
zlecić przedstawicielowi serwisu lub wykwalifi‐
kowanemu elektrykowi.
Przewody zasilające nie mogą dotykać drzwi
urządzenia, zwłaszcza gdy drzwi są mocno
rozgrzane.
Zarówno w przypadku elementów znajdują‐
cych się pod napięciem, jak zaizolowanych
części zabezpieczenie przed porażeniem prą‐
dem należy zamocować w taki sposób, aby
nie można go było odłączyć bez użycia narzę‐
dzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda elektrycznego
dopiero po zakończeniu instalacji. Należy za‐
dbać o to, aby po zakończeniu instalacji urzą‐
dzenia wtyczka przewodu zasilającego była
łatwo dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest obluzowane, nie
wolno podłączać do niego wtyczki.
4
www.aeg.com
Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć za
przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za wtycz‐
kę.
Konieczne jest zastosowanie odpowiednich
wyłączników obwodu zasilania: wyłączników
automatycznych, bezpieczników topikowych
(typu wykręcanego – wyjmowanych z opraw‐
ki), wyłączników różnicowo-prądowych (RCD)
oraz styczników.
W instalacji elektrycznej należy zastosować
wyłącznik obwodu umożliwiający odłączenie
urządzenia od zasilania na wszystkich biegu‐
nach. Wyłącznik obwodu musi mieć rozwarcie
styków wynoszące minimum 3 mm.
OBSŁUGA
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie odniesieniem obrażeń, opa‐
rzeniem lub wybuchem.
Z urządzenia należy korzystać w warunkach
domowych.
Nie zmieniać parametrów technicznych urzą‐
dzenia.
Upewnić się, że otwory wentylacyjne nie są
zablokowane.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez
nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze moc‐
no się nagrzewa. Nie dotykać elementów
grzejnych w urządzeniu. Podczas wyjmowania
i wkładania akcesoriów lub naczyń należy za‐
wsze używać rękawic kuchennych.
Podczas pracy urządzenia należy zachować
ostrożność przy otwieraniu jego drzwi. Może
dojść do uwolnienia gorącego powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi rękoma
lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
Nie opierać się na otwartych drzwiach urzą‐
dzenia.
Nie używać urządzenia jako powierzchni robo‐
czej ani miejsca do przechowywania przed‐
miotów.
Gdy urządzenie jest wyłączone, jego drzwi po‐
winny być zamknięte.
Należy ostrożnie otwierać drzwi drzwi urzą‐
dzenia. Stosowanie składników zawierających
alkohol może spowodować powstanie mie‐
szanki alkoholu i powietrza.
Podczas otwierania drzwi urządzenia nie wol‐
no zbliżać do niego iskrzących przedmiotów
ani otwartego płomienia.
Nie umieszczać łatwopalnych produktów lub
przedmiotów nasączonych łatwopalnymi pro‐
duktami w urządzeniu, na nim lub w jego po‐
bliżu.
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie uszkodzenia
urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu
się emalii:
– Nie należy kłaść naczyń ani innych przed‐
miotów bezpośrednio na dnie urządzenia.
– Nie należy kłaść folii aluminiowej bezpośred‐
nio na dnie urządzenia.
– Nie należy wlewać wody bezpośrednio do
rozgrzanego urządzenia.
– Nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń
ani potraw w urządzeniu po zakończeniu pie‐
czenia.
– Należy zachować ostrożność podczas wy‐
jmowania i wkładania akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na działa‐
nie urządzenia. Nie stanowi to wady w rozu
mieniu warunków gwarancji.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy używać
głębokiej blachy. Sok z owoców może trwale
zaplamić emalię.
Pieczenie parowe
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie poparzeniem i
uszkodzenia urządzenia.
Nie otwierać drzwi urządzenia podczas pie‐
czenia parowego. Może dojść do uwolnienia
pary.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie odniesieniem ob
rażeń, pożarem lub uszkodzeniem urzą‐
dzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji należy
wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę przewo‐
du zasilającego z gniazda elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło. Występu‐
je zagrożenie pęknięcia szyb w drzwiach urzą‐
dzenia.
W przypadku pęknięcia szyb należy je nie‐
zwłocznie wymienić. Należy skontaktować się
z punktem serwisowym.
POLSKI 5
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia należy
zachować ostrożność. Drzwi są ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni urzą‐
dzenia, należy regularnie ją czyścić.
Pozostałości tłuszczu lub potraw w urządzeniu
mogą stać się przyczyną pożaru.
Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej
szmatki. Stosować wyłącznie neutralne środki
czyszczące. Nie używać produktów ściernych,
myjek do szorowania, rozpuszczalników ani
metalowych przedmiotów.
W przypadku stosowania aerozolu do piekar‐
ników należy przestrzegać wskazówek doty‐
czących bezpieczeństwa umieszczonych na
opakowaniu.
Nie używać do czyszczenia emalii katalitycz‐
nej (jeśli dotyczy) żadnych detergentów.
WEWNĘTRZNE OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
Żarówka zwykła lub halogenowa zastosowana
w tym urządzeniu jest przeznaczona wyłącz‐
nie do urządzeń domowych. Nie należy uży‐
wać jej do oświetlania pomieszczeń.
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo porażenia prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki na‐
leży odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Używać wyłącznie żarówek tego samego ty‐
pu.
UTYLIZACJA
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie odniesieniem ob
rażeń lub uduszeniem.
Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
Wymontować zatrzask drzwi, aby uniemożli‐
wić zamknięcie się dziecka lub zwierzęcia w
urządzeniu.
6
www.aeg.com
OPIS URZĄDZENIA
1 32
4
5
6
7
8
9
1
2
3
1
Panel sterowania
2
Pojemnik na wodę
3
Sterowanie elektroniczne
4
Grill i grzałka
5
Oświetlenie piekarnika
6
Wentylator i grzałka
7
Generator pary
8
Prowadnice blach, wyjmowane
9
Poziomy umieszczania potraw
AKCESORIA PIEKARNIKA
Ruszt
Do ustawiania naczyń, foremek do ciast oraz do
pieczenia mięs.
Blacha do pieczenia ciasta
Do pieczenia ciast i ciastek.
Gąbka
Do usuwania resztek wody z generatora pary.
POLSKI 7
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
CZYSZCZENIE WSTĘPNE
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić
urządzenie.
Patrz rozdział „Konserwacja i czyszcze‐
nie”.
USTAWIANIE I ZMIANA BIEŻĄCEJ
GODZINY
Urządzenie działa wyłącznie po usta‐
wieniu bieżącej godziny.
Po podłączeniu urządzenia do źródła zasilania
lub po przerwie w zasilaniu, będzie migać sym‐
bol bieżącej godziny
. Dotknąć element ste‐
rowania
lub , aby ustawić godzinę.
Zmiana godziny:
1.
Dotknąć kilka razy element sterowania ,
aż zacznie migać symbol
.
2.
Dotknąć element sterowania lub ,
aby ustawić godzinę.
Na wyświetlaczu pojawi się bieżącą godzinę, a
miganie ustanie po około 5 sekundach.
Bieżącą godzinę można zmieniać
jedynie, gdy:
zabezpieczenie przed dziećmi jest
wyłączone,
minutnik
jest wyłączony,
funkcja Czas trwania
jest wyłą‐
czona,
funkcja Koniec
jest wyłączona,
wszystkie funkcje piekarnika są wyłą‐
czone.
8
www.aeg.com
PANEL STEROWANIA
STEROWANIE ELEKTRONICZNE
2 3 4 5 6 7 8 9
1
Obsługę urządzenia umożliwiają pola czujników.
Pole czujnika Funkcja Opis
1
- WYŚWIETLACZ Przedstawia ustawienia urządzenia.
2
WŁĄCZONE / WYŁĄ‐
CZONE
Dotknąć, aby włączyć lub wyłączyć urządzenie.
3
W DÓŁ Dotknąć, aby ustawić funkcję piekarnika.
4
W GÓRĘ Dotknąć, aby ustawić funkcję piekarnika.
5
PROGRAM AUTOMA
TYCZNY
Dotknąć, aby ustawić program automatyczny.
6
SZYBKIE NAGRZE‐
WANIE
Dotknąć, aby skrócić czas nagrzewania.
7
MINUS Dotknąć, aby ustawić temperaturę lub czas.
8
PLUS Dotknąć, aby ustawić temperaturę lub czas.
9
ZEGAR Dotknąć, aby ustawić funkcję zegara.
POLSKI 9
WYŚWIETLACZ
ABC D
EFG
A)
Pamięć: P
B)
Praca z parą
C)
Wyświetlenie temperatury/bieżącej godziny
D)
Wyświetlenie funkcji zegara/zegara
E)
Wskaźnik rozgrzania
F)
Programy automatyczne
G)
Funkcje piekarnika
Ogólne wskazówki
Po ustawieniu funkcji zostanie ona
zasygnalizowana na wyświetlaczu i
temperatura zacznie wzrastać lub
rozpocznie się odliczanie czasu.
Gdy zostanie osiągnięta ustawiona
temperatura, rozlegnie się sygn
dźwiękowy.
Po ustawieniu funkcji lub otwarciu
drzwi piekarnika, włączy się oświetle‐
nie piekarnika.
Oświetlenie piekarnika wyłączy się
po 10 minutach, gdy drzwi są otwarte
lub gdy piekarnik nie jest używany.
WSKAŹNIK ROZGRZANIA
Po włączeniu funkcji piekarnika, pojawiają się ko‐
lejno paski na wyświetlaczu
. Paski sygnalizują
wzrost lub spadek temperatury w urządzeniu.
Gdy urządzenie osiągnie ustawioną temperaturę,
wtedy wskaźnik rozgrzania zniknie z wyświetla‐
cza.
WSKAŹNIK CIEPŁA
RESZTKOWEGO
Po zakończeniu pieczenia na wyświetlaczu poja‐
wi się temperatura ciepła resztkowego, która jest
wyższa od 40°C.
10
www.aeg.com
CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Obsługę urządzenia umożliwia:
Tryb ręczny – ręczne ustawianie funkcji pie‐
karnika, temperatury i czasu pieczenia.
programy automatyczne – umożliwiają przygo‐
towanie potraw bez posiadania wiedzy i do‐
świadczenia w zakresie pieczenia.
USTAWIANIE FUNKCJI
PIEKARNIKA
1.
Włączyć urządzenie.
2.
Dotknąć lub , aby ustawić funkcję
piekarnika.
Na wyświetlaczu pojawi się automatyczna tem‐
peratura. Jeżeli nie zostanie ona zmieniona w
ciągu około 5 sekund, piekarnik włączy się.
FUNKCJE PIEKARNIKA
Funkcje Użyć
Pieczenie parowe Do warzyw, ziemniaków, ryżu, produktów mącznych lub
pozostałych przystawek.
Pieczenie z udziałem
pary
Do pieczenia i podgrzewania zimnych lub zamrożonych
potraw.
Termoobieg Do równoczesnego pieczenia na dwóch poziomach.
Grill turbo Do pieczenia większych kawałków mięsa lub drobiu na
jednym poziomie. Również do przyrumieniania potraw,
np. zapiekanki.
Grzałka grilla Do grillowania płaskich kawałków mięsa i pieczenia tos‐
tów.
Rozmrażanie/Suszenie Do rozmrażania i suszenia ziół, owoców i warzyw.
Pieczenie w niskiej
temperaturze
Przygotowywanie bardzo delikatnych, soczystych po‐
traw pieczonych.
Termoobieg + para Do pieczenia i gotowania suchych wypieków na bla‐
chach oraz w celu oszczędzania energii.
ZMIANA TEMPERATURY
PIEKARNIKA
Dotknij lub , aby podwyższyć lub obniżyć
temperaturę co 5°C stopni.
FUNKCJA SZYBKIEGO
NAGRZEWANIA
Funkcja szybkiego nagrzewania skraca czas na‐
grzewania.
UWAGA!
Nie wkładać żywności do urządzenia,
gdy uruchomiona jest funkcja szybkiego
nagrzewania.
1.
Ustawić funkcję piekarnika i w razie ko‐
nieczności zmienić temperaturę automa‐
tyczną.
2.
Dotknąć . Symbol zaświeci się na
wyświetlaczu. Gdy działa funkcja szybkiego
nagrzewania, migają kolejno paski wskaźni‐
ka nagrzewania.
Gdy urządzenie osiągnie ustawioną temperaturę,
wtedy paski wskaźnika nagrzewania świecą się
POLSKI 11
na stałe. Zostanie wyemitowany sygnał dźwięko‐
wy. Symbol
zniknie z wyświetlacza.
W tym momencie funkcja piekarnika działa auto‐
matycznie i można włożyć produkty do urządze‐
nia.
FUNKCJE GOTOWANIA NA PARZE
Funkcje gotowania na parze należy urucha‐
miać w połączeniu z funkcjami zegara: Czas
trwania
i Koniec (patrz „Ustawianie
funkcji zegara”).
Nie umieszczać wody w generatorze pary, ale
w pojemniku na wodę na panelu sterowania.
Jako płynu należy używać wyłącznie wody.
Gdy w pojemniku na wodę nie ma już wody,
zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy. Po
wlaniu wody do pojemnika sygnał dźwiękowy
wyłączy się.
Aby uzyskać dobry efekt gotowania na parze,
czas musi być ustawiony na dłużej niż 10 mi‐
nut. Jest to spowodowane tym, że czas na‐
grzewania wynosi około 2 minut, a automa‐
tyczne podawanie pary trwa około 5 minut.
PIECZENIE PAROWE
1.
Nalać wody (około 650 ml) do pojem‐
nika na panelu sterowania.
Woda wystarcza na około 30 minut.
2.
Włączyć urządzenie.
3.
Dotknąć lub , aby ustawić funkcję
gotowania na parze
.
4.
Jeśli jest to konieczne, należy dotknąć
lub , aby ustawić temperaturę (pomiędzy
50°C–96°C).
5.
Dotknąć , aby ustawić funkcję Czas
trwania lub Koniec.
6.
Dotknąć lub , aby ustawić czas funk‐
cji Czas trwania lub Koniec.
Para pojawi się po około 2 minutach. Gdy
temperatura wzrośnie do około 96°C, roz‐
legnie się sygnał dźwiękowy.
Trzy sygnały dźwiękowe zostaną wyemito‐
wane, gdy zakończy się gotowanie.
7.
Dotknąć symbolu , aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy i wyłączyć urządzenie.
Gdy spadnie temperatura w urządzeniu, należy
usunąć pozostałą wodę z generatora pary za po‐
mocą gąbki. W razie potrzeby należy wyczyścić
generator pary octem.
Drzwi urządzenia pozostawić w pełni otwarte,
aby umożliwić jego wyschnięcie.
PIECZENIE Z UDZIAŁEM PARY
Aby ustawić funkcję pieczenia z udziałem pary,
należy wykonać czynności opisane w procedurze
Gotowanie na parze, ale nalać mniej wody (250
ml).
12
www.aeg.com
FUNKCJE ZEGARA
Funkcje zegara
SYMBOL FUNKCJA OPIS
MINUTNIK Służy do odliczania ustawionego czasu. Gdy upłynie czas,
zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy. Funkcja nie ma
wpływu na działanie piekarnika.
CZAS Ustawianie czasu pracy piekarnika.
KONIEC Umożliwia ustawienie czasu wyłączenia piekarnika.
BIEŻĄCA GODZINA Pokazuje bieżącą godzinę. Służy do ustawiania, zmiany i
sprawdzania bieżącej godziny. Patrz rozdział „Ustawianie i
zmiana bieżącej godziny”.
USTAWIANIE FUNKCJI ZEGARA
1.
Włączyć urządzenie i ustawić funkcję i tem‐
peraturę piekarnika (nie jest to konieczne w
przypadku opcji bieżącej godziny i minutni‐
ka).
2.
Dotknąć kilka razy , aż na wyświetlaczu
pojawi się żądana funkcja zegara i odpo‐
wiedni symbol, na przykład symbol minutni‐
ka
.
3.
Dotknąć lub , aby ustawić wymaga‐
ny czas.
Gdy upłynie ustawiony czas, przez 2 minuty bę‐
dzie emitowany sygnał dźwiękowy. Na wyświet
laczu pojawi się wartość „00.00” i zacznie migać
wskaźnik odpowiedniej funkcji. Urządzenie wyłą‐
czy się automatycznie. Dotknąć pola czujnika,
aby wyłączyć sygnał dźwiękowy.
Wskazówki ogólne:
W przypadku ustawiania funkcji ze‐
gara, symbol miga przez około 5 se‐
kund. Przed upływem tych 5 sekund
należy dotknąć
lub , aby us‐
tawić czas.
Po ustawieniu czasu symbol nadal
miga przez około 5 sekund. Po 5 se‐
kundach symbol świeci się na stałe.
Zaczyna się odliczanie ustawionego
czasu minutnika. W przypadku funk‐
cji Czas trwania i Koniec, odliczanie
czasu rozpoczyna się po uruchomie
niu funkcji.
Jeśli czas pieczenia ma być opóźnio‐
ny, należy użyć funkcji Koniec
.
Jeśli pieczenie ma zakończyć się
wcześniej (przed upłynięciem usta‐
wionego czasu), należy użyć
.
POLSKI 13
PROGRAMY AUTOMATYCZNE
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
PROGRAMY AUTOMATYCZNE
W przypadku automatycznych progra‐
mów należy użyć przepisów z sekcji
„Programy automatyczne”.
Ustawianie programu
1.
Włączyć urządzenie.
2.
Za pomocą przejść do menu programów
automatycznych.
3.
Za pomocą ustawić program auto‐
matyczny (od P1 do P12).
Symbol danej funkcji pojawi się na wy‐
świetlaczu.
Czas pieczenia i
pojawią się na wy‐
świetlaczu.
Dotknąć elementu sterowania zegarem
. Następnie dotknąć lub , aby
ustawić czas pieczenia.
Piekarnik włączy się automatycznie po
około 5 sekundach.
Gdy upłynie ustawiony czas, przez 2 minuty bę‐
dzie emitowany sygnał dźwiękowy. Miga
.
Piekarnik wyłączy się automatycznie. Dotknąć
elementu sterowania, aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy.
FUNKCJA PAMIĘCI
Za pomocą funkcji pamięci można zapisać jedno
ulubione ustawienie.
1.
Ustawić funkcję piekarnika, temperaturę
oraz funkcje zegara: Czas trwania
i/lub
.
2.
Dotknąć i przytrzymać przez około 2 sekun‐
dy pole czujnika programów automatycz‐
nych
, aż rozlegnie się sygnał dźwięko
wy. Ustawienie zostało zapisane.
Włączenie funkcji pamięci
1.
Włączyć urządzenie.
2.
Dotknąć , aby ustawić zapisane usta‐
wienie.
14
www.aeg.com
KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
MONTAŻ AKCESORIÓW
Blacha do pieczenia:
Wsunąć blachę do pieczenia między prowadnice
blachy.
Ruszt:
Przyłożyć ruszt, tak aby nóżki były skierowanie w
dół.
Wsunąć ruszt między prowadnice blachy na wy‐
branym poziomie piekarnika.
Wszystkie akcesoria mają mały występ
na spodniej stronie prawej i lewej kra‐
wędzi, który zwiększa poziom bezpie‐
czeństwa.
Te występy zawsze muszą znajdować się w tyl‐
nej części urządzenia. Występ zabezpiecza rów‐
nież przed wypadnięciem rusztu lub blachy.
Wysoka krawędź na obrzeżu rusztu za‐
bezpiecza produkty przed zsunięciem.
POLSKI 15
DODATKOWE FUNKCJE
WENTYLATOR CHŁODZĄCY
Podczas pracy urządzenia wentylator chłodzący
włącza się automatycznie, aby utrzymać po‐
wierzchnie urządzenia w niskiej temperaturze.
Po wyłączeniu urządzenia, wentylator chłodzący
może nadal działać, do czasu schłodzenia urzą‐
dzenia.
BLOKADA URUCHOMIENIA
Urządzenia nie można włączyć, gdy jest włączo‐
na blokada uruchomienia.
Włączanie lub wyłączanie blokady uruchomienia:
1.
Wyłączyć urządzenie . Nie ustawiać
funkcji piekarnika.
2.
Dotknąć i przytrzymać jednocześnie i
, aż na wyświetlaczu pojawi się lub znik‐
nie SAFE .
SYGNAŁ KONTROLNY
Włączanie lub wyłączanie sygnału kontrolnego:
1.
Wyłączyć urządzenie
.
2. Dotknąć i przytrzymać jednocześnie przez
około 2 sekundy
i , aż zostanie wy‐
emitowany sygnał dźwiękowy.
AUTOMATYCZNE WYŁĄCZENIE
Ze względów bezpieczeństwa urządzenie
wyłącza się samoczynnie po pewnym czasie:
jeśli włączona jest funkcja piekarnika,
jeśli użytkownik nie zmieni temperatury pie
karnika,
Na wyświetlaczu miga wskazanie ostatniej usta‐
wionej temperatury.
Temperatura piekarnika Czas wyłączenia
30°C–120°C 12,5 godz.
120°C–200°C 8,5 godz.
200°C–230°C 5,5 godz.
OFF zaświeci się na wyświetlaczu.
Włączenie piekarnika po automatycznym wyłą‐
czeniu
Wyłączyć piekarnik. Po włączeniu urządzenia,
można ponownie z niego skorzystać.
16
www.aeg.com
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Temperatury i czasy pieczenia podane
w tabelach służą jedynie orientacji. Za‐
leżą one od przepisu, jakości i ilości
użytych składników.
GOTOWANIE NA PARZE
Naczynia do gotowania na parze
Należy stosować wyłącznie żaroodporne i nie‐
rdzewne naczynia.
Dobrze do tego celu nadają się pojemniki do
gotowania ze stali chromowej (dołączone w
zestawie z niektórymi modelami).
Poziomy umieszczania potraw
Prawidłowe poziomy umieszczania potraw
podano w poniższej tabeli. Poziomy umie‐
szczania potraw liczy się od dołu do góry.
Informacje ogólne
Podczas pieczenia dłuższego niż 30 minut lub
pieczenia większych porcji żywności, należy
dodawać wody, jeśli jest to konieczne.
Umieścić potrawę w odpowiednich naczyniach
i umieścić naczynia na rusztach piekarnika.
Zachować odległość między rusztami, aby pa‐
ra mogła dotrzeć do każdego naczynia.
Po każdym użyciu należy usunąć wodę z szu‐
flady na wodę, węży połączeniowych i genera‐
tora pary. Patrz rozdział „Konserwacja i czy‐
szczenie”.
Informacje dotyczące tabeli Gotowanie na parze
Tabele zawierają dane dotyczące typowych
potraw.
Podana temperatura i czas stanowią jedynie
dane referencyjne i są zależne od składu,
wielkości i ilości potrawy oraz od naczyń.
Jeśli nie można znaleźć ustawień dla danego
przepisu, należy użyć podobnego przepisu.
Rozpocząć pieczenie w zimnym piekarniku,
jeśli dane w tabeli nie zalecają innej procedu‐
ry.
Podczas gotowania ryżu, ze względu na jego
właściwości pochłaniania wody, należy stoso‐
wać proporcje wody do ryżu 1,5:1 – 2:1.
Tabela gotowania na parze
Produkt Woda w szufla
dzie na wodę
(ml)
Temperatura
(°C)
Poziom pie‐
karnika
Czas
(min)
Risotto 400 96 2 25-30
Ryż (z wodą 1:1) 650 96 2 35-40
Kukurydza (polenta, z wodą
1:3)
550 96 2 35-40
Ziemniaki w mundurkach, śred‐
niej wielkości
650 96 2 50-60
Ziemniaki gotowane 550 96 2 35-40
Ratatouille 400 96 2 25-30
Brukselka 550 96 2 30-35
Różyczki brokułów 550 96 2 25-30
Cały kalafior 650 96 2 40-45
Różyczki kalafiora 600 96 2 30-35
Bigos 650 96 2 50-60
Pomidory, całe 250 96 2 15-20
Buraczki, całe 550 96 2 60-70
POLSKI 17
Produkt Woda w szufla
dzie na wodę
(ml)
Temperatura
(°C)
Poziom pie‐
karnika
Czas
(min)
Kalarepa/seler/koper włoski,
krojone
550 96 2 35-40
Cukinia, krojona 400 96 2 20-25
Marchew, krojona 550 96 2 35-40
Rozmrażanie warzyw 550 96 2 35
Rozmrażanie i gotowanie wa‐
rzyw
650 60 2 35-40
Blanszowanie warzyw 250 96 2 12-15
Blanszowanie fasoli 250 96 2 20-22
Fasola mrożona 650 96 2 30-40
Kurczak (pierś) 500 96 2 30-40
Szynka Prosciutto 1000 g 650 96 2 50-75
Peklowana i lekko wędzona
wieprzowina 600-1000 g
650 96 2 45-55
Papryka nadziewana 500 96 2 30-40
Kiełbaski wiedeńskie/biała kieł‐
basa
250 85 2 15-20
Odgrzewanie wątrobianki w 1
cm plastrach
400 96 2 20-25
Filet rybny ok 1000 g 650 96 2 35-40
Filet z flądry, ok. 300 g 300 80 2 15-20
Filet rybny, mrożony 500-800 g 650 96 2 30-40
Pstrąg 170-300 g 400 85 2 15-25
Budyń/flan w miseczkach 500 96 2 25-35
Krem jajeczny 500 96 2 25-35
Kluski na parze 500 96 2 30-35
Jajka na miękko 200 96 2 8-10
Jajka średnio ścięte 200 96 2 10-12
Jajka na twardo 200 96 2 15-20
WŁĄCZENIE KOLEJNO FUNKCJI
TERMOOBIEGU
I GOTOWANIA
NA PARZE
Mięso, warzywa i przystawki można piec, kolejno
za pomocą funkcji termoobiegu w połączeniu z
grzałkami obiegowymi i gotowania na parze. Po‐
trawy można serwować równocześnie.
Pieczenie żywności za pomocą funkcji ter‐
moobiegu.
Włożyć warzywa i dodatki do naczynia ża‐
roodpornego, a następnie umieść je w piekar
niku z upieczoną żywnością.
Uruchomić gotowanie na parze i ugotować ra‐
zem wszystkie potrawy.
Rozpocząć gotowanie na parze, gdy
temperatura spadnie do około 80°C.
Sprawdzić temperaturę na wyświetla‐
czu. Otworzyć drzwi piekarnika, aby
szybciej obniżyć temperaturę.
18
www.aeg.com
Tabela funkcji termoobiegu wraz z funkcją gotowania na parze
Potrawa Termoobieg Gotowanie na parze (maks. ilość wle‐
wanej wody: 650 ml)
Temp. (°C) Czas (min.) Mięso i dodatki, czas
w minutach
Poziom umie‐
szczenia potra‐
wy
Pieczeń wołowa 1 kg
Brukselka, polenta
180 60-70 30-35 1
3
Pieczeń wieprzowa 1 kg
ziemniaki, warzywa,
sos pieczeniowy
180 60-70 30-35 1
3
Pieczeń cielęca 1 kg
Ryż, warzywa
180 50-60 30-35 1
3
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącznie
orientacyjny charakter. Dane są uzależnione od
rozmiaru i ilości. Ustawić temperaturę wewnątrz
mięsa na poziomie 60-63°C przed rozpoczęciem
gotowania na parze.
PIECZENIE Z UDZIAŁEM PARY
Pieczenie z udziałem pary jest prawidłowym try‐
bem w przypadku pieczenia dużych kawałków
mięsa, rozmrażania lub podgrzewania wcześniej
przygotowanej żywności.
Pieczeń przed podgrzewaniem należy pociąć na
plastry.
Tabela pieczenia z udziałem pary
Pieczenie na kilku poziomach
Potrawa Pieczenie z udziałem pary (maks. ilość wody: 250
ml)
Temperatura
(°C)
Czas (min.) Poziom umie‐
szczenia potra
wy
Podgrzewanie potrawy, 6 talerz o śred‐
nicy 24 cm
110 15-20 2 i 3
Pieczeń wieprzowa 1000 g 180 90-100 2
Pieczeń wołowa 1000 g 180 90-100 2
Pieczeń cielęca 1000 g 180 80-90 2
Wątrobianka, surowa 500 g 180 30-40 2
Kiełbaski wiedeńskie/biała kiełbasa 85 15-20 2
Peklowana i lekko wędzona wieprzowina
600–1000 g (namaczać 2 godziny)
180 60-70 2
Kurczak, 1000 g 200 45-55 2
Kaczka 1500–2000 g 180 60-75 2
Gęś 3000 g 170 130-170 1
Filety rybne 90 20-30 2
POLSKI 19
Pieczenie na kilku poziomach
Potrawa Pieczenie z udziałem pary (maks. ilość wody: 250
ml)
Temperatura
(°C)
Czas (min.) Poziom umie‐
szczenia potra
wy
Zapiekanka ziemniaczana, zapiekanka
porowo-ziemniaczana
190 40-50 2
Zapiekanka z makaronem 180 35-45 2
Lasagne 180 45-50 2
Różne rodzaje chleba 500-1000 g 180-190 50-60 2
Bułka 40–60 g 210-220 20-25 3
Świeża pieczona bułka 30-40 g 220 10-15 3
Świeża pieczona bułka 30-40 g (mrożo
na)
220 10-15 3
Świeża pieczona bagietka 40-50 g 200 10-15 3
Świeża pieczona bagietka 40-50 g (mro‐
żona)
200 10-15 3
PIECZENIE CIASTA
Wskazówki ogólne
Nowy piekarnik może piec inaczej niż urzą
dzenie używane dotychczas. Należy przysto‐
sować używane ustawienia (temperatury, cza‐
su pieczenia) i poziomy do wartości w tabe‐
lach.
W przypadku dłuższych czasów pieczenia pie‐
karnik można wyłączyć około 10 minut przed
zakończeniem czasu pieczenia, aby wyko‐
rzystać ciepło resztkowe.
W przypadku potraw mrożonych blachy w piekar‐
niku mogą się wygiąć podczas pieczenia. Po os‐
tygnięciu zniekształcenia blach znikną.
Jak korzystać z tabel pieczenia ciast
Zaleca się stosowanie niższej temperatury za
pierwszym razem.
Jeżeli nie można odnaleźć ustawień dla dane‐
go przepisu, należy skorzystać z najbardziej
podobnego.
W przypadku pieczenia ciast na więcej niż
jednym poziomie czas pieczenia można wy‐
dłużyć o 10-15 minut.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach nie za‐
wsze przyrumieniają się równomiernie. W ta‐
kim przypadku nie należy zmieniać ustawienia
temperatury. Różnice wyrównają się podczas
pieczenia.
PIECZENIE NA JEDNYM POZIOMIE
Pieczenie w formach
Potrawa Funkcja piekarnika Poziom
umie‐
szcze‐
nia po‐
trawy
Tempera‐
tura (°C)
Czas
(min.)
Babka lub babka drożdżowa Termoobieg 1 160-170 50-60
Babka piaskowa/Keks Termoobieg 1 150-170 60-90
Biszkopt Termoobieg 1 160-180 25-40
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

AEG KS7100000M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi