• Zachować ostrożność podczas przenoszenia urządzenia. Urządzenie jest ciężkie. Za‐
wsze używać rękawic ochronnych. Nigdy nie podnosić urządzenia za uchwyt.
• W instalacji elektrycznej należy zastosować wyłącznik obwodu umożliwiający odłączenie
urządzenia od zasilania na wszystkich biegunach. Wyłącznik obwodu musi mieć rozwar‐
cie styków wynoszące minimum 3 mm.
• Konieczne jest również zastosowanie odpowiednich wyłączników obwodu zasilania, ta‐
kich jak: wyłączniki automatyczne, bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego - wyjmowa‐
ne z oprawki), wyłączniki różnicowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
• Przed montażem należy upewnić się, że wnęka w zabudowie kuchennej ma odpowiednie
wymiary.
• Należy zadbać o zainstalowanie urządzenia w meblach spełniających odpowiednie wymo‐
gi bezpieczeństwa.
• Zachować minimalne odstępy od innych urządzeń i mebli.
• Urządzenie nie jest przystosowane do ustawienia na cokole.
• Piekarniki i płyty grzejne przeznaczone do zabudowy są łączone za pomocą specjalnego
systemu połączeniowego. Aby nie dopuścić do uszkodzenia urządzenia, należy łączyć je
tylko z urządzeniami tego samego producenta.
Podłączenie do sieci elektrycznej
• Urządzenie musi zostać uziemione.
• Należy sprawdzić, czy parametry elektryczne podane na tabliczce znamionowej są zgod‐
nie z parametrami sieci elektrycznej.
• Informacja dotycząca wymaganego napięcia znajduje się na tabliczce znamionowej.
• Należy zawsze używać prawidłowo zamontowanych gniazd sieciowych z uziemieniem.
• Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani przedłużaczy. Istnieje ryzyko pożaru.
• Nie zmieniać ani nie wymieniać samodzielnie przewodu zasilającego. Należy skontakto‐
wać się z punktem serwisowym.
• Należy zwrócić uwagę, aby nie przygnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli ma zastosowa‐
nie) oraz przewodu zasilającego, za urządzeniem.
• Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie ciągnąć za przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za
wtyczkę (jeśli dotyczy).
Eksploatacja
• Urządzenie jest przeznaczone tylko do użytku domowego. Nie należy używać urządzenia
do celów komercyjnych ani przemysłowych.
• Używać urządzenia wyłącznie do przygotowywania potraw w domu. Pozwoli to uniknąć
ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzenia mienia.
• Nie używać urządzenia jako powierzchni roboczej lub miejsca do przechowywania przed‐
miotów.
• W trakcie pracy wnętrze urządzenia oraz akcesoria stają się gorące. Istnieje ryzyko popa‐
rzenia. Podczas wkładania i wyjmowania naczyń lub akcesoriów należy używać rękawic
ochronnych.
• Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów należy zachować ostrożność, aby nie usz‐
kodzić emalii.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
5